10. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 3. 2003

Rakovina se "bude brzo léčit zásahy do genetiky"

Sarah Allenová, anglická matka čtyř dětí, onemocněla před třemi lety agresivní formou rakoviny prsu. Obávala se toho nejhoršího; v současnosti se stala symbolem biotechnologického úspěchu, který zřejmě navždy promění způsob, jak se budou léčit nemoci. V neděli o tom psal britský týdeník Observer.
Podrobnosti v angličtině ZDE

Allenová zjistila ve věku 43 let, že onemocněla zvlášť agresivní formou rakoviny prsu, která se jí rozšířila až do krku. Vyhlídky se zdály být velmi pochmurné.

Avšak pacientčin onkolog její pesimismus nesdílel. "Existuje jeden nový lék z Ameriky. Jmenuje se Herceptin," řekl jí. "Dáme vám ho okamžitě po operaci."

Herceptin jedním z nové generace léků, které se umějí zaměřit na konkrétní chybu v genetickém kódu pacienta, která způsobuje, že se nekontrolovatelně šíří rakovina. Lék funguje na principu, že vyhledá chyby v genetickém ustrojení organismu a odstraní je. Cílem je nalézt takové chyby v genetickém naprogramování pacienta, které by vyloučily možnost vzniku celé desítky nejrůznějších rakovin.

Pacientka Allenová trpí v důsledku genetické chyby nadprodukcí bílkoviny HER2, a v důsledku toho se stala obětí velmi agresivní formy rakoviny. Herceptin je monoklonální protilátka. Funguje tak, že ochromuje signály, které způsobují růst rakoviny. O dva roky po začátku této léčby je Allenová stále ještě naživu, i když nechce říci, že je vyléčena.

Allenová je jednou z mála britských žen, na nichž byl tento lék aplikován od rané etapy léčby. Jednou za tři týdny se dostavuje do nemocnice na injekci tohoto léku.

Minulý týden jednali ve Skotsku odborníci na rakovinu o tom, jak vzniká v důsledku biotechnologie úplně nový způsob léčby. Není však zatím jasné, kdy přesně k této revoluci dojde jaké budou její důsledky.

Čelný onkolog profesor Karol Sikora vysvětlil, že podle jeho názoru se do dvaceti let bude rakovina léčit úplně jinak než dnes. Dávno před tím, než onemocníte, budete takzvaným "předpacientem" -- bude se o vás na základě určitých testů vědět, že je pravděpodobné, že dostanete určitou rakovinu.

"Budoucností je malá černá skřínka," konstatoval Sikora, " přístroj, který bude obsahovat všechny informace o vašich genech a o vašem chování. Poskytne printout s instrukcemi, jaká léčba je pro vás správná, a ta se bude odlišovat u každého individuálního pacienta."

Spolupráce mezi biology, matematiky a lékaři nyní zcela proměňuje farmaceutické přístupy. Namísto toho, aby vědci nejprve vyvinuli určitý lék a zkoušeli ho, co udělá s nádorem, vědci nyní nejprve identifikují, jakou část rakoviny chtějí zasáhnout. Zjišťují, jaké nedostatky projevují bílkoviny pacientova organismu a pak vyvíjejí novou bílkovinu, jejímž účelem je tyto chyby opravit. Počítače se pak využívají k zjištění, jak tělo reaguje.

Je to úplně něco jiné ho než tradiční chemoterapie, kdy se útočí na rakovinu značně toxickými látkami, které však zároveň postihují i zdravé buňky.

Zjevně dojde také k podstatným změnám klinických testů pro nové léky. Už nebude trvat 10 až 15 let, než se nový lék dostane na trh. Nové testy znamenají, že je možno zvolit si určitou genetickou skupinu pacientů jako pokusná zvířata a prostřednictvím nových technik zjistit, zda u nich lék funguje, během pouhých několika hodin.

Jiní vědci předpovídají, že vzniknou speciální biočipy, elektronická zařízení velikosti pilulky, které se včlení do lidského organismu a budou schopny informovat lékaře měřením různých chemikálií v krvi, zda je daný lék účinný. Některé tyto biočipy se už vyvíjejí, mohly by být umisťovány do žaludku a do střev. Bylo by to bezbolestné, nebylo by třeba injekcí a rychle by to lékaře informovalo o veškerých změnách.

Určitým problémem je prý státem financované zdravotnictví, v jehož důsledku se omezuje užívání dražších léků, takže nebývají řádně klinicky vyzkoušeny. Kontroverzi vyvolala v Británii skutečnost, že se lék Glivec (Imatinib), pro pacienty s chronickou myeloidní leukémií, užíval jen u pacientů v pokročilém stadiu. Pod tlakem veřejného mínění musela britská vláda nedávno povolit jeho všeobecné užívání, přestože to stojí 11 milionů liber ročně.

Je pravděpodobné, že se celosvětové náklady na léčení rakoviny do roku 2010 ztrojnásobí a dosáhnou částky 64 miliard liber -- což je v současnosti roční rozpočet celého britského zdravotnictví. Sám Herceptin stojí až 40 000 liber ročně a dostává ho v současnosti více než 100 000 po celém světě.

Nové léky by ovšem vedly nakonec k tomu, že by lidé žili déle a déle by pracovali. Jenže zároveň by déle žili i důchodci, což by vyvolávalo větší tlak na starobní penze. Každý třetí člověk nakonec onemocní rakovinou.

                 
Obsah vydání       10. 3. 2003
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
8. 3. 2003 Bowling for Columbine -- dobrá ukázka investigativní práce Jan  Čulík
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
10. 3. 2003 Výjimečnost pro všechny Karel  Mašita
10. 3. 2003 I anglosaské právo zůstává právem Petr  Schnur
10. 3. 2003 Prázdný patos na Hradě a v Podhradí Vladimír  Rott
10. 3. 2003 Spekulace médií: Špidla požádá o důvěru, aby mohl vzápětí vládu rekonstruovat Josef  Trnka
10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Rebel musí souznít s davem Martin  Gřeš
10. 3. 2003 Turecko lekci dostalo a současně uštědřilo Miloš  Kaláb
10. 3. 2003 Rakovina se "bude brzo léčit zásahy do genetiky"
10. 3. 2003 Monitor Jana Paula: Současné výtvarné umění a média Jan  Paul
10. 3. 2003 Palestinci trpí pod izraelskou správou
10. 3. 2003 NA PAVLAČI: O zázracích Hugo  Schreiber
10. 3. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ
tentokráte o Jánošíkovi a finanční situaci vlivných slovenských osobností
Hugo  Schreiber
10. 3. 2003 Italský historik a bohemista čestným členem Masarykovy společnosti Jaroslava  Čajová
4. 3. 2003 100. výročí úmrtí českého politika Fr. L. Riegra Jaroslava  Čajová
10. 3. 2003 Výzva papeže Jana Pavla II. k zachování míru
10. 3. 2003 DOKUMENT: Pacem in terris
10. 3. 2003 Americký kardinál Stafford odsoudil přípravu války proti Iráku
10. 3. 2003 Svatý stolec potvrdil trest pro bývalého děkana teologické fakulty v Praze
10. 3. 2003 ROZHOVOR: Urobíme všetko preto, aby sme zabránili vojne Ivan  Štefunko, Martin  Muránsky
12. 3. 2003 EÚ irackú krízu nevyriešila, uznává autoritu OSN Zolo  Mikeš
7. 3. 2003 Václavské okovy Jaroslav  Hutka
7. 3. 2003 Snadné zbohatnutí s Nigerijci podle TV Nova Zdeněk  Jemelík
7. 3. 2003 Zahraniční politika USA: Pokračování teologie jinými prostředky Tomáš  Linhart
7. 3. 2003 Válka George W. Bushe ve jménu Pána Boha Miloš  Kaláb
7. 3. 2003 Zelenkovi Knoflíkáři a Rok ďábla: Filmy bez větší hloubky Edward  Allan
7. 3. 2003 Petr Zelenka's Buttoners and The Year of the Devil: Films without real depth Edward  Allan
10. 3. 2003 Komu pomohla hrozba štrajkom? Martin  Muránsky
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech