15. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Srdce nebo otazník?
15. 1. 2003

Jakoby teprve včera bylo pomyslně dokončeno dílo Jiřího Davida, neboť se Srdce na Hradě na malou chvíli proměnilo v otazník. Zasloužili se o to mladí studenti uměleckých škol kteří v rámci projektu "Z toho ven" vylezli na lešení a zakryli asfaltovou lepenkou levou polovinu svítícího objektu. Podařilo se jim to včera až na třetí pokus, neboť předcházející pokusy (30.12.2002 a minulý týden) jim policie překazila.

Bezmocná Správa Pražského hradu nakonec situaci vyřešila tím, že Srdce odpojila od elektrického proudu a aktéři odvážného happeningu museli po opuštění lešení podat policii vysvětlení. Vysvobozeni byli až ministrem kultury, který se radil s presidentem Havlem, a oba uznali čin studentů jako "umění ve volném prostoru". Škoda že to tak nepojal president při výstavě Politik-um, kdy musel být Podebalu odstraněn nápis Zimmer frei.

Na místo se dostavil i autor původního konceptu Srdce Jiří David a marně se snažil přimět Správu Hradu, aby instalaci studentů zachovala. Bezpečnostní hlediska ale dostala přednost před výtvarným záměrem. Čin studentů byl nepochybně odvážný a docela riskantní, neboť lešení je ukotveno pouze k basilice. Jiří David k akci pro Britské listy uvedl, že využívání jiného originálu je sice vždy nekorektní, nicméně obsahově proti tomu nic nemá. Akci považuje za pozitivní a za studenty se postavil.

Jestliže koncept Jiřího Davida byl mnohoznačný v interpretacích jeho svítícího Srdce, pak koncept studentů využil mnohem jasnější symboliku. Studenti skvěle využili mediality Srdce k demonstraci svého vlastního postoje a celou věc posunuli do roviny společensko-politicko-sociálního projektu. V předvečer volby hlavy státu je symbolika jejich činu také použitelná.

Před časem se hodně diskutovalo o tzv."citaci" umění, o zneužití díla jiného autora k vlastnímu uměleckému záměru. V tomto případě byl rámec otázek týkající se autorského práva překonán právě proto, že studenti pracovali především s vizuální pamětí a zkušeností, což již ostatně v Srdci na Hradě započal Jiří David sám. Ten přenesl Havlovo srdce známé z jeho podpisu do žité reality, kterou studenti znejistili tím, že srdce symbolicky "přemalovali" na otazník.

Zdá se, že mladá umělecká generace se snaží vystupovat s mnohem větší upřímností. Na letáčku k akci také napsali: "Jestliže se vytratí láska a porozumění, jestliže lidstvo přestane vnímat významy sdělení těch, kteří jsou jejich součástí a bude zkoumat pouze formy a ne obsahy, zbudou jen otazníky, které se rozsvěcují spolu s diskursem o budoucnosti českého trůnu a směřování lidstva vůbec. Jsou vám tedy otazníky bližší než jistota tepajících srdcí?"

(Další fotografie z balení srdce na Pražském hradě jsou zde.)

15. 1. 2003

Podle očekávání (viz analýza BL zde) skončila všechna tři kola první volby nového prezidenta bez výsledku. Nejvíce hlasů získal v prvním kole Václav Klaus, 92 ve sněmovně a 31 v Senátu. Petr Pithart dostal ve sněmovně 20 hlasů a v senátu 35.

V druhém kole získal Klaus 77 hlasů ve sněmovně a 32 hlasů v Senátu. Pithart dostal 46 hlasů ve sněmovně a 43 hlasů v Senátu.

V třetím kole Klause podpořilo 80 poslanců a 33 senátorů, pro Pitharta bylo 44 poslanců a 40 senátorů. Při stoprocentní účasti poslanců i senátorů při volbě potřeboval vítěz nejméně 141 hlasů. Druhá volba se má konat později.

15. 1. 2003
Velký německý filosof Immanuel Kant se domníval, že moc feudálních vládců nad společnosti je hlavní příčina válek. Války vyhlašují a vedou králové a knížata, kteří v případě vítězství získávají další území, v případě prohry je jejich ztráta nepatrná. Prostí občané v bojích umírají a tyto nákladné zábavy aristokratů platí. O válce a míru však rozhodnout nemohou.
15. 1. 2003
Muži se už přes sto let snaží zkrotit ženský orgasmus. A každá ženská má přece povinnost, aby se jí líbil i ten sex, který nechce, poznamenává ironicky Germaine Greer v deníku Times... (viz zde.)
15. 1. 2003
Ve čtvrtek 16. ledna se v Brně schází dopravní odborníci z řad nevládních organizací a státních institucí společně se zástupci místních samospráv, aby zde diskutovali o tématu bezpečnosti chodců v městském provozu. Diskutovat by se zde mělo především o možnostech a způsobech prosazování takových dopravních řešení, která budou k chodcům vstřícná a přispějí k jejich větší bezpečnosti. Seminář, který je jedním z řady aktivit reagujících na postup Odboru dopravy MMB rušícího vybrané přechody pro chodce, organizuje občanské sdružení NESEHNUTÍ Brno.

(Toto je tisková zpráva sdružení Nesehnutí.)

15. 1. 2003

Veĺká lotéria

Radovan Geist
Honoré de Balzac svojho času povedal: "Za každým veľkým majetkom sa skrýva veľký zločin." Výrok, zaváňajúci dnes nepopulárnym sociálnym revolucionárstvom, sa dostal minulý rok do nečakane nového svetla. Worldcom, Enron, Andersen, Adelphia, Xerox, Tyco, Global Crossing, Conseco... kedysi superstars amerického sna o večnej prosperite sú dnes synonymom neistoty, či dokonca podvodov.
15. 1. 2003
I v Iowě zemědělci nyní pěstují "Pharmacorn", kukuřici, geneticky modifikovanou tak, aby se dala užívat při výrobě léků. Pěstuje se tam kukuřice obsahující bílkovinu, která má léčebné účinky pro pacienty trpící cystickou fibrózou. Včleňování této léčebné bílkoviny do kukuřice je čtrnáctkrát levnější než výroba léků ze stejné substance. Připravuje se kukuřice s přibližně 360 nejrůznějšími léčebnými substancemi, proti vysokému tlaku, proti srdečním chorobám, proti cukrovce.
15. 1. 2003

Nezávislý novinář Martin Škapík, iniciátor nonprofitního internetového projektu proti DĚTSKÉMU KUŘÁCTVÍ www.nekurte.cz (který odborně auditorují MUDr. Eva Králíková CSc a MUDr. Jiří Votruba z 1. LF UK, započne v budově ČT dne 15.1.2003 symbolickou hladovku s mottem "Informujte o dětském kuřáctví", kterou se bude snažit upozornit na to, že již mnoho let marně prosí zpravodajství veřejnoprávní ČT, aby reflektovalo toto největší společenské nebezpečí. V naší zemi totiž v současné době nelegálně kouří podle nejstřízlivějších odhadů 90 000 dětí, které na rozdíl od nás, dospělých, nemají svobodnou volbu a jsou odkázány často právě na veřejné komunikační zdroje jako televize. Z těchto dětí polovina v budoucnu na svůj návyk za předchozího utrpení zemře.

V České republice zemře denně na následky cigaretové drogy 70 lidí. Martin Škapík se domnívá, že to je více než pádný důvod k tomu, aby toto téma bylo zpravodajstvím pravidelně reflektováno. Zdůrazňuje, že v žádném případě to není protest proti vysílání celé ČT, ale jen k podle něj velmi neútěšné a nepravdivé situaci ve zpravodajství veřejnoprávní televize, které přes mnohonásobné prosby na toto téma zatím nereaguje, ač je to z titulu zřízení jeho povinností.

Škapík věří, že svou hladovku bude moci brzy ukončit tím, že zpravodajci započnou prvním příspěvkem se tématu věnovat. Děkuje vedení ČT, že ho pan Richard Klatovský vedoucí PR přijme ještě před započetím hladovky a věc s ním projedná a je naděje, že mu určí i místo, kde tato akce bude moci proběhnout, aby nenarušila ani chod ČT, anebo nepůsobila planě. Škapíkovi jde o zviditelnění problému a k této akci přistupuje po letech marného úsilí téma do zpravodajství prosadit. Ve většině demokratických zemí světa se kučáctví považuje za problém číslo jedna a dětské kuřáctví je odsuzováno a bojuje se proti němu právě hlavně informací ve veřejnoprávních sdělovacích prostředcích a naplňováním platných legislativních vymezení, které dítěti kouření zamezují.

Tato akce není vůbec proti dospělým kuřákům. Naopak, žádný kuřák nechce, aby jeho dítě začalo kouřit a většina současných dospělých kuřáků přes 80% by chtěla přestat právě proto, že se kdysi "rozhodli" pro kouření v dětství, kdy ještě neměli ani rozum ani informace o tom, co to tabákové droga je. Naše děti začínají kouřit, zejména dívky v průměru od 12,4 roku svého věku.

(Toto je tisková zpráva Martina Škapíka)

15. 1. 2003
Značný rozruch na slovenskej spoločensko - politickej scéne vzbudila nedávna občianska iniciatíva na uskutočnenie referenda o vstupe do NATO. Keďže ju podporujú viaceré známe tváre, najmä tradične "samorastlý" kresťanský demokrat Ján Čarnogurský, ide o potenciálne vážnu vec a dobrý dôvod na nervozitu aj pre samotného premiéra Dzurindu. Reakcia prezidenta Rudolfa Schustera na seba nechala čakať až doteraz, po jeho návrate z Číny. Ako sme u tohto muža zvyknutí, niesla sa v štýle "aby sa vlk nažral, aj koza ostala celá".
14. 1. 2003
České politické "elity" se nestydí. Zatímco průzkumy veřejného mínění, ovlivněného trapnými tanečky kolem výběru nového presidenta, neklamně upozorňují, že voliči mají toho "tyátru" právě tak dost, a přejí si zvolit hlavu státu přímou volbou, vedoucí představitelé politických stran i sami presidentští kandidáti dávají nepokrytě najevo, že je "hlas lidu" ani dost málo nevzrušuje, a že naopak doufají ve šťastné završení nepřímé volby. Nemohou přece dopustit, aby si hloupý lid zvolil jedno ze dvou ohavných politických strašidel: Klause nebo Zemana. Zvláště nevděční Zemanovi sirotci se tuží, aby se jejich bývalý předák nevrátil z lesů. Neplatí to pro ODS: ta podporuje Klause za každého počasí, stojícího i ležícího, bdícího i spícího, v nepřímé i přímé volbě, ale její věrnost v případě nepřímé volby zřejmě nebude odměněna. Přímé volby nám partajní bossové slibují až na jindy. Mám ale obavy, že pokud se přece jen podaří zvolit presidenta nepřímou volbou, otrne jim, a přímá volba hlavy státu se pak uskuteční až "na svatého Dyndy."
14. 1. 2003
Mailem dostávám ze všech stran: Žádný komunista na Hrad! Ptám se: A proč ne někdo z nich? Když máme je a jejich dědictví jako základ našeho - přesněji: jejich - státu? Když nám ani oni ani jejich odchovanci nevadí v našem světě, v ekonomice, politice, správě jejich - stále ne našich - věcí?
14. 1. 2003

Prémie na odchodnou pro bývalé ministry?

Minulá vláda na svém posledním zasedání spustila pilotní projekt internetového tržiště pro veřejnou správu. Zatím přes něj musí státní sektor nakupovat do 2 milionů vše co souvisí s počítači. Provozovatelé e-tržišť si ale berou 3% z obratu. Časem budou muset na internetovém tržišti nakupovat státní úřady a organizační složky státu všechny dodávky zboží a služeb do 2 milionů korun. Aspoň to tak plánuje Úřad pro veřejné informační systémy. Ministerstvo pro místní rozvoj už v tomto smyslu připravuje novelu zákona o zadávání veřejných zakázek. Jako nápad to nevypadá špatně.
15. 1. 2003

Príčinou sankcie vôči J & T Securities bolo zanedbanie odbornej starostlivosti

Maklérsky dom J & T Securities dostal od Úradu pre finančný trh pokutu 2 mil. Sk za zanedbanie odbornej starostlivosti pri obchodovaní s akciami VSŽ Košice. Je súčasťou skupiny, ktorá minulý rok kúpila niečo viac ako 22 percent akcií VSŽ Košice.

Pred rokom sa v posledný deň, keď sa dá vôbec obchodovať na Burze cenných papierov v Bratislave, predal veľký balík akcií spoločnosti VSŽ, a.s., Košice. Akcie predával Transpetrol v piatok 22. decembra 2001. Ešte 21. decembra hovorca Ministerstva hospodárstva SR povedal, že minister pozastavuje obchodovanie s nimi. Na druhý deň stihol podpísať list o predaji. Kto o ňom vedel? Odpoveď na túto otázku nikto nikdy nedal.

14. 1. 2003

V pondělí zatkla britská policie Peta Townshenda, kytaristu skupiny The Who, prohledala mu byt a asi půl druhé hodiny ho vyslýchala. Posléze byl propuštěn na kauci. Tonwnshend v sobotu přiznal, že svou úvěrovou kartou zaplatil za přístup na internetový server obsahující dětskou pornografii. Kytarista však tvrdí, že není pedofil, že sám byl v dětství obětí pedofilie a že se na internetové stránky, obsahující dětskou pornografii potřeboval podívat jako součást svého výzkumu pro kampaň proti sexuálnímu zneužívání dětí a pro knihu, kterou na toto téma píše.

Townshendovo jméno bylo na seznamu 7000 subskribentů na servery s dětskou pornografií, který americké úřady nedávno zpřístupnily Scotland Yardu. Na základě tohoto seznamu bylo už zatčeno v Británii více než 1300 lidí, včetně soudců, zubařů, lékařských specialistů v nemocnicích, vojáků, jednoho zástupce ředitele školy a více než 50 policistů. Na seznamu jsou také dva poslanci britského parlamentu, bývalí ministři a jedna známá televizní osobnost. Policie je všechny bude vyslýchat.

(Podrobnosti jsou v angličtině např. zde a zde.)

Edvard Beneš
14. 1. 2003
Věra Olivová

Vlna nenávistného útoku na demokratické tradice první republiky se zvedla již bezprostředně po Mnichovu a dále zesílila po nacistické okupaci 15.března 1939. Ke slovu se přihlásily různé české krajně pravicové a fašistické proudy, které se v demokratickém režimu první republiky nemohly prosadit. V souladu s nacistickými stanovisky pokládaly první republiku za historický omyl. Kolaborantští protektorátní politikové a novináři popírali jakoukoli aktivní účast českého národa na vzniku samostatného státu.

Spolu se zhroucením nacistické moci a s uvolněním prudkého národního a politického útlaku došlo po roce 1945 i k všeobecné politické radikalizaci. Mimořádně negativním prvkem narušujícím bezprostřední kontinuitu nové republiky s meziválečným vývojem bylo výrazné oslabení starší a střední generace inteligence, které bylo výsledkem decimační nacistické politiky. Porušení generační rovnováhy oslabovalo odolnost mladé inteligence - především inteligence humanistické - vůči komunistické ideologii, která měla rozhodující oporu právě v nové mocenské konstelaci střední a východní Evropy.

Únor roku 1948 toto období tvrdě a jednoznačně ukončil. Jako politický vazal Sovětského svazu se Československo stalo jeho vazalem i ideologicky a kulturně. Jednou z mimořádně důležitých rovin, po které tento proces ideově-politické závislosti probíhal, byla nová systematická destrukce demokratických tradic první republiky.

Více než trapně působí odsudky první republiky a Edvarda Beneše zvláště v pracích Zdeňka Fierlingera, který se na československé politice aktivně podílel. Na řečnickou otázku "Kdo nese zodpovědnost za Mnichov ?" odpovídá pak bez zaváhání: "Byl to Beneš."

Bohatství historického materiálu, který po sobě zanechala první republika, začalo však postupně promlouvat k těm nemnohým mladým historikům, kteří začali toto období - přes odlišné tendence stranických orgánů - odborně zpracovávat. Byli příslušníky generace, která absolvovala část svých vysokoškolských studií ještě ve svobodné atmosféře let 1945-1948. Byli sice poplatni komunistické ideologii, ale jejich zájem o historii způsobil, že již koncem padesátých let se z jejich pera objevovaly první materiálové studie o zahraniční i vnitřní politice meziválečného Československa.

Normalizace sedmdesátých let tento proces obnovy demokratických tradic první republiky drasticky zastavila.

Prostor, který se po r. 1989 otevřel pro seznámení širší veřejnosti s dějinami první republiky a s její demokratickou tradicí zůstal nenaplněn. V soudobé publicistice se kolem tohoto období moderních českých dějin rozhostilo nejen rozpačité mlčení, ale v nové podobě se objevila i řada jeho starých deformací

Dvacet normalizačních let, spojených s tvrdou politickou perzekucí a rigidní komunistickou desinterpretací dějin, prohloubilo zásadním způsobem ideovou diskontinuitu s demokratickou minulostí první republiky. Právě v tomto normalizačním období byla hluboce rozrušena i základní Masarykova ideová koncepce navazující na demokratické tradice českých dějin - Jan Hus, Komenský, Havlíček, Palacký - doplněná Edvardem Benešem o mírovou politiku Jiřího z Poděbrad.

A právě tato diskontinuita umožnila, že se v nové svobodě po roce 1989 mohl prosadit zcela odlišný pohled na československé a české dějiny. V nejucelenější podobě je vyjádřen v obsáhlé publikaci vzešlé z disentu, z okruhu Charty 77 a věnované českým dějinám nové doby. Kniha vyšla pod pseudonymem Podiven, do něhož se spojili tři autoři - právník a politolog Petr Pithart, psychiatr a psychoanalytik Petr Příhoda a historik Milan Otáhal. Byla vydána ve značném nákladu a je reprezentativní publikací nového ideového pojetí českých dějin. Nazírá je z univerzalistického zorného úhlu katolické církve. Vyzdvihuje do popředí období baroka, nenalézá porozumění pro národní obrození, zpochybňuje vznik samostatného československého státu a odmítá jeho demokratickou reprezentaci v čele s Masarykem a Benešem.

Nejde o systematický historický výklad podložený studiem pramenného materiálu, ale především o hodnotící soudy, k nimž autoři dospívají svými úvahami. Základní příčinu dramatického vývoje 20.století spatřují autoři v úpadku a sekularizaci křesťanského náboženství. Je více než s podivem, že autoři používají k charakteristice versailleského systému terminologii německé nacionální publicistiky a označují ho za "versailleský diktát". Pod zorným úhlem svých základních premis hodnotících obecný meziválečný vývoj, přistupují autoři k výkladu o Československu. Odmítají, že by vytvoření samostatného státu bylo završením snah minulých generací. Popírají aktivní podíl českého a slovenského národa na vzniku Československa.

Toto jsou hlavní myšlenky předsedkyně Společnosti Edvarda Beneše, historičky Věry Olivové z rozsáhlé polemiky s pojetím československé historie, Petra Pitharta, Petra Příhody a Milana Otáhala, skrytých původně pod pseudonymem PODIVEN.
Součástí knihy je i recenze knihy Wenzela Jaksche Cesta Evropy do Postupimi - Vina a osud v podunajském prostoru.
Celou studii, která vyšla jako kniha v roce 2001, publikujeme on-line v knihovně Britských listů ZDE. Velikost textu je 157 kb HTML kódu, takže buďte prosím trpěliví při jeho načítání z databáze...
[print HTML, 157 kb] [print HTML ZIP, 61 kb]
14. 1. 2003
To se zdá být výsledkem analýzy knihy The Shield of Achilles (Achilleův štít) od Philipa Bobbita, kterou vydalo britské nakladatelství Allen Lane. Podle Michaela Howarda, bývalého profesora moderní historie na Oxfordské univerzitě, je Bobittova pochmurná kniha povinnou četbou dnešních mocných. Její obsah vylíčil Howard v angličtině zde, základní Bobbitovy myšlenky shrnujeme:
14. 1. 2003
Na Nový rok jsem byl pozván na party na jednom londýnském předměstí nedaleko rozvodněné Temže. Měli tam dobré jídlo, spoustu vína a byla tam veselá společnost. Hostitelé byli přátelé naší rodiny, kteří nyní žijí v Anglii, i když pocházejí z Nového Zélandu a z Německu a v sedmdesátých letech žili po určitou dobu v Teheránu. Proto pocházeli jejich hosté z mnoha částí světa.

Ukázalo se, že jedním z těchto hostů je ministr v nové afghánské vládě Hamida Karzaie. Ten muž pracuje v Londýně a i když není vysoce postaveným členem vlády, pravidelně se účastní zasedání vlády a právě se vrátil z návštěvy v Kábulu. Není divu, že mě velmi zajímalo s ním pohovořit a získal jsem od něho pozoruhodné informace o současné situaci v Afghánistánu. Vzhledem k tomu, že to byl soukromý večírek a afghánský ministr se mnou mluvil neoficiálně, nezveřejním jeho jméno ani jeho funkci.

Autor je historik, zabývající se Českou republikou, který žije v Londýně. Přinášíme překlad příspěvku, který původně vyšel anglicky na stránkách blueear.com

13. 1. 2003
"Ve světě založeném na spojení zákonitostí a pravidel s neurčitostí danou charakterem mikrosvěta i neurčitostí danou prolínáním určujících faktorů na úrovni světa viditelného jsme při svém rozhodování omezeni také chabou znalostí přítomnosti, ještě menší znalostí minulosti a minimální schopností předvídat budoucnost. Přesto se, jakkoliv je to "naslepo", rozhodujeme, a tedy myslíme."

"Pozitivní redukce časovým posunem v myšlení jedince vyvolává pocit vyvolenosti, negativní redukce časovým posunem vzbuzuje pocit méněcennosti. Obojí vede ke vzniku ideologií a náboženství." (Redukce umožňuje rozhodování; viz následující odkaz.)

"Projevy násilí jedné ideologie nebo jednoho náboženství osvědčují zničující potenciál ukrytý v každé formě partikulární ideologie nebo náboženství. Bez společně sdílené víry v trvání lidského života na Zemi i nad rámec této planety, nemůže lidstvo dál existovat. "Globální Bůh = trvání (continuance) " je jistě těžké sousto, ale dává naději."

Shora uvedené citáty jsou z práce nazvané Thinking as deciding; jedná se o složený text, který vznikal v průběhu mnoha let. Viz http://www.angelfire.com/ab/timereality/

Člověk nemůže být zcela pánem svého osudu, protože jeho život není plněním nějakého přesného plánu, který by vylučoval chyby a omyly. Zároveň je člověku dána představa o vyvolenosti či méněcennosti jeho skutků, které výrazně posiluje i tzv. veřejné mínění, které s často velmi povrchní znalostí věcí označuje jedny za hrdiny a druhé za padouchy.

14. 1. 2003
V roce 1966 se konala v Paříži mezivládní konference o postavení učitelů, která přijala tzv. Chartu učitelů. Je to vlastně výčet konkrétních i obecnějších doporučení, jejichž naplnění by měly zajistit všechny státy OSN. Jelikož se k tomuto dokumentu přihlásila i Česká republika, rozhodl jsem se zkonfrontovat požadavky z roku 1966 s realitou našeho školství v roce 2002. Musím předeslat, že většinu uvedených bodů Česká republika splňuje, je tu ale řada problematických otázek, na které se chci ve své analýze zaměřit. Zvolil jsem přehledný postup, ve kterém se střídají citace z Charty učitelů s mým stručným komentářem.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 1. 2003
Děkujeme všem, kteří v roce 2002 podpořili svými dary provoz Britských listů. Apelujeme na všechny čtenáře, aby nám na provoz BL finančně přispěli. Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2003 2002 - rok finančných škandálov Radovan  Geist
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
15. 1. 2003 Monitor Jana Paula: Srdce na Hradě se proměnilo v otazník Jan  Paul
15. 1. 2003 Sémě potíží: o geneticky modifikovaných plodinách   
14. 1. 2003 Veřejné zakázky: 3% výpalné z dodávek vládě Martin  Kunštek
14. 1. 2003 Pete Tonwshend zatčen za to, že si stáhl z internetu dětskou pornografii   
14. 1. 2003 Nestydové Zdeněk  Jemelík
14. 1. 2003 PODIVEN: Manipulace s dějinami první republiky Věra  Olivová
14. 1. 2003 Je stát založen na válce?   
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2003 Všechna tři kola prezidentské volby skončila bez výsledku   
14. 1. 2003 Co je přímá demokracie? Jiří  Polák
14. 1. 2003 Nestydové Zdeněk  Jemelík
14. 1. 2003 Kdo na Hrad patří, ať tam je Vladimír  Rott
13. 1. 2003 TV media o víkendu: Čekání na volbu prezidenta Josef  Trnka
12. 1. 2003 Kdo bude příštím prezidentem ČR   
12. 1. 2003 Ještě jednou o prezidentských milostech Zdeněk  Jemelík
10. 1. 2003 Do první volby prezidenta jde druhá garnitura Štěpán  Kotrba
10. 1. 2003 Devítihlavá saň česko-slovenské státnosti Štěpán  Kotrba
9. 1. 2003 Rozpad? Ne, byla to státní porážka! Petr  Uhl

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2003 Odcházející monarcha vyzval k válce Milan  Valach
14. 1. 2003 Afghánistán: Mluvil jsem s členem Karzaiovy vlády Martin D. Brown
8. 1. 2003 Policie v Londýně zatkla teroristy připravující jed   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
6. 1. 2003 USA, Irák, Severní Korea, alžírské vraždění a dvojí morálka   
2. 1. 2003 Povede válka proti Iráku k oživení stagnující americké ekonomiky?   
1. 1. 2003 Američané přiznali, že bombardovali pákistánská vojska   
1. 1. 2003 Jsou světové vyhlídky na prahu roku 2003 pochmurné?   
31. 12. 2002 Extremista zastřelil v Jemenu tři americké pracovníky charitativní nemocnice   
31. 12. 2002 USA hrály klíčovou roli při vyzbrojování Saddáma Husajna   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   
20. 11. 2002 Ve jménu (vysokoškolského) zákona Topí  Pigula
30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   
11. 10. 2002 NATOidní normalizace? Účast na politickém školení je zase povinná... Václav  Votruba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita
4. 12. 2002 Nával do televízneho kresla Lubomír  Sedláčik
3. 12. 2002 Investigace nebo propaganda? Jan  Čulík

Summit NATO v Praze RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2003 Jak Spojené státy narušily suverenitu ČR a nikomu to nevadilo Martin D. Brown
13. 12. 2002 LN: "Přišel Brzezinski a položil si věci na stůl"... Jakub  Žytek
26. 11. 2002 Summit - Havlův nedramatický epilog Josef  Trnka
25. 11. 2002 Už se to láme... Jan  Čulík
25. 11. 2002 NATO: žádná vize v Praze   
25. 11. 2002 Nejistota: jaká bude budoucnost NATO a sjednocené Evropy?   
25. 11. 2002 Ze summitu NATO: kdy se hodí francouzština   
22. 11. 2002 NATO: Pražští vyděrači   
21. 11. 2002 Zakázaná zbraň: slova Fabiano  Golgo
21. 11. 2002 Svět, NATO a my Petr  Kužvart

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý