3. 12. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 12. 2002
To, že stoupenci mezinárodní svaté války proti Západu zatáhli do "války proti terorismu" Izrael, a to týden před tím, kdy Irák má vyhlásit, jaké má zbraně hromadného ničení, je opravdu děsivé. A ještě děsivější je to, že západní politikové nemají tušení, že nebojují proti teroristické organizaci, ale proti myšlence.

Je to velkým kacířstvím říci to v otevřených společnostech, takže, řekněme to jen tiše, ale za poslední čtyři roky se nahromadilo množství důkazů, že terorismus často - funguje. A funguje v globálním měřítku, argumentoval v neděli 1. 12. v týdeníku Observer jeho zahraničněpolitický editor Peter Beaumont:

Sloupek

Břetislav Rychlík rozesílal minulý týden svým známým energické esemesky: "V pondělí [25.11.] vyjde v Literárních novinách materiál o korupci v brněnské ČT!"

Nevím, jakou představu má Břetislav Rychlík o investigativní novinářské práci, ale po přečtení článku Jiřího Leschtiny (který se po vyhazovu z MFD uchytil v Patočkových a Kocábových Literárních novinách, které vždy nekriticky podporovaly kauzu vzbouřenců z České televize) "Ředitelé z mokré čtvrti" je zjevné, že Rychlíkovy esemesky byly - máme-li to říci eufemisticky - poněkud nadnesené.

Aniž bych se chtěl jakkoliv zastávat šéfa brněnského televizního studia Zdeňka Drahoše, Leschtinův "investigativní" článek - nepřesvědčuje. Domníval jsem se, že když už Rychlík utrácí za esemesky, Leschtina na Drahoše opravdu něco objevil a že to bude tedy jistě v těch Literárkách bomba. V Leschtinově článku však o Drahošově údajné korupci není v podstatě vůbec nic, a není tam už vůbec nic nového.

Uznávám, že v Brně - kolem pana Rychlíka - zřejmě existuje množství lidí, jimž jde Zdeněk Drahoš hodně na nervy, a chtějí ho tedy zlikvidovat. Dobře, každý má právo na svůj názor i na své životní snahy - co to má ale co společného s investigativní žurnalistikou? A proč musí takováto propaganda vycházet v novinách? Nevadí čtenářům, že z nich dělají Literárky pitomce?

Posuďte tuto úroveň argumentace. Leschtina v Literárních novinách č. 48/2002 píše:

"[Vzbouřenecká, protidrahošovská televizní organizace, tj.] občanské sdružení Brno 20/21 přišlo s alarmujícím odhalením že společnost SPOLSTAV [kterou vlastní dva bývalí zaměstnanci ČT a která dostala od ČT několik stavebních zakázek] staví řediteli Drahošovi rodinný dům. Pozemek na tuto stavbu zakoupil Drahoš za velmi výhodných podmínek v říjnu 1999 od firmy Investmanagement, s.r.o., kterou stoprocentně vlastní Železniční stavitelství Brno. Jde o společnost, o níž brněnská redakce na příkaz Zdeňka Drahoše natočila řadu reportáží, které měly podle mediálních expertů charakter skryté reklamy."

Tedy, to je skutečně investigativní gól! Tohle přece opakují lidé kolem Rychlíka už nejméně dva roky. Ale které to byly reportáže a kteří to byli "mediální experti" ? Na to, aby byly tyto "šokující" (staré) informace trochu přesvědčivější, by měly asi být trochu konkrétnější...

Ale pokračujme. Leschtina pak "dokazuje" ve svém článku nejen korupční vztahy mezi Drahošem, Českou televizí a SPOLSTAVEM, ale korupční chobotnice sahá až do ODS! Pohleďme:

"V souvislosti s citovaným vystoupením [na obranu Zdeňka Drahoše] poslanců Plevy a Langera [za ODS] je podstatné, že právě Železniční stavitelství Brno před sedmi lety (! sic, podtrhl JČ) tajně zaplatilo 7,3 milionů korun pražské firmě Helios za tisk billboardů a dalších propagačních materiálů pro ODS."

Aha, tak je to jasné. Drahoše hájí Langer a Pleva, protože PŘED SEDMI lety poskytli železniční stavitelé finanční dar Občanské demokratické straně. To jsme nevěděli, že loajalita poslanců za jediný finanční dar trvá tolik let. Ale třeba jo. (Moc uvěřitelné to není.)

Ale pokračujme. Leschtina v Literárkách dál přede tuto nit: Na Drahoše bylo pro korupci podáno trestní oznámení, ale bylo odloženo. Proč? No přece pro "pozoruhodně laxní přístup vyšetřovatele Jaroslava Neveselého", řekla Leschtinovi Milada Sigmundová, shodou okolností (překvapení!!) "právní zástupkyně iniciativy Brno 20/21", jistě zcela nezávislá pozorovatelka.

A Leschtinův článek v patočkovsko-kocábovských Literárkách cituje vzbouřenecké Sdružení Brno 20/21 i dále, už docela komicky:

"V této souvislosti nás jeden z členů Sdružení Brno 20/21 upozornil na "pozoruhodné vazby" mezi televizí a policií. Kráce poté, kdy Neveselý odložil trestní stíhání Zdeňka Drahoše, nastoupil jako kontrolor do brněnské redakce plukovník Jan Minář. Ten dlouhá léta působil na krajské policejní správě, jíž podléhá také městské ředitelství Brno."

Aha, pane Leschtino, tak je to už jasné. Příchod plukovníka Jana Mináře dokazuje, že vlastně celá brněnská policie je pod palcem ředitele brněnské ČT Zdeňka Drahoše. Vždyť celé Brno je vlastně jen jedna drahošovská mafie. A její prsty dosahují i do Prahy!!

Jak to, že Zdeňka Drahoše "sebevražedně" hájil i nyní (za podivných okolností odvolaný) generální ředitel ČT Jiří Balvín. Leschtina nabízí tuto pečlivě vyresearchovanou investigativní bombu:

"Mnozí tuto až sebevražednou věrnost vysvětlují domněnkami, že Drahoš na šéfa České televize něco ví."

(Ano, to by odpovídalo základnímu principu uvažování v zakonzervovaném molochu České televize, jímž je - podle interních svědků - že hlavním motivem toho, co se v ČT kdy děje, je vždycky "co kdo na koho ví". Jenže neprozrazuje tohle spíš charakteristický rukopis horečnatého uvažování, typický pro interní poměry v České televizi?)

Je zjevné, že Leschtinův článek v Literárkách nemá příliš mnoho společného s investigativní novinářskou prací, alespoň pokud jde o usvědčování Zdeňka Drahoše, ale má mnoho společného s nátlakovou propagandou jedné konkrétní brněnské vlivové skupiny.

Je opravdu škoda, že čeští "intelektuálové" nejsou schopni chovat se nezávisle a objektivně a mají pocit, že v nynější "svobodě" v České republice musejí vždy intenzivně podporovat stůj co stůj zájmy nějaké vlivové skupiny, aby jim neunikly případné výhody.

Jenže definicí intelektuála (i profesionálního televizního pracovníka, který chce dělat čest tomuto označení) je - nezávislost.

29. 11. 2002

Ne mocí ani silou,
nýbrž svým Duchem,
praví Hospodin zástupů

Svátek chanuka, známý též jako svátek světel, připomíná světlo v znovuočištěném jeruzalémském Chrámu, zapálené po historickém vítězství v povstání Židů proti jejich násilné helenizaci Syřany za krále Antiocha Epifana. Židé tehdy povstali, aby svrhli Antiochovy modly. Vybojovali si ale svobodu...

3. 12. 2002
"U cizinců, kteří přijíždějí v těchto dnech do České republiky, policisté na státních hranicích nalézají různé předměty, jako jsou například: dlažební kostky, pytle se šrouby, umělá krev, baseballové pálky, sekyry, tesáky, ozvučovací techniku, pistole na paintball, plynové pistole, spreje, plynové masky." Tak pravila 21. 11. 2002 poručice Bc. Klára Krejčí. Pokud by vás zajímalo, kdeže to Klára Krejčí pracuje, tak jako tisková mluvčí Ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie. Není nad snaživé jedince. Záhadou zůstává, proč by žulové dlažební kostky museli importovat odpůrci NATO do Prahy, když je jimi Praha dlážděna a stačí jeden český, v Čechách vyrobený pajcr, česky páčidlo na jejich vydloubání z nejbližšího chodníku...

Naštěstí novináři měli víc soudnosti i rozumu než tisková poručice a tak největší perly PR odddělení vnitra zůstaly pouze zlatým hřebem policejních internetových stránek. [ŠOK]

3. 12. 2002

Amnesty International, mezinárodní organizace pro lidská práva se sídlem v Londýně, obvinila v pondělí britskou vládu Tonyho Blaira, že zmanipulovala informace o porušování lidských práv v Iráku, aby zdůvodnila připravovaný vojenský zásah proti Saddámu Husajnovi.

Amnesty International konstatovala, že zpráva o porušování lidských práv v Iráku, kterou v pondělí zveřejnil britský ministr obrany Jack Straw, je "chladnokrevnou a vypočítavou manipulací" práce aktivistů, zasazujících se o lidská práva.

"Nezapomínejme, že tytéž vlády zcela ignorovaly zprávy Amnesty International o rozsáhlém porušování lidských práv v Iráku před válkou v Perském zálivu, konstatovala generální tajemnice Amnesty International Irene Khan'. "Tyto vlády mlčely, když byly v roce 1988 usmrceny v Iráku ve městě Halabža tisíce osob."

Menzies Cambpell, mluvčí britských Liberálních demokratů pro zahraničně politické otázky, konstatoval: "Nikdo o barbarství Saddáma Husajna nepochybuje. Sahá to zpátky až k období, kdy byla, za doby konzervativní vlády, Velká Británie ochotna prodávat Saddámu Husajnovi výrobky pro vojenské použití a poskytovala mu podstatné finanční půjčky, aby si tyto výrobky jeho režim mohl zakoupit."

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde).

3. 12. 2002

Ministři zdravotnictví Evropské unie v pondělí podpořili nový, přísný zákon, který rozšířuje zákaz reklamy na tabákové výrobky. Od roku 2005 se nebude smět vyskytovat reklama na tabákové výrobky ani v rozhlase, v tisku a na internetu.

Předpisy Evropské unie už zakazují reklamu na tabákové výrobky v televizi a většina členských zemí EU má další přísné zákony, zakazující reklamu na tabákové výrobky. Cílem nového zákona je tuto různorodou legislativu v 15 členských zemích EU standardizovat a jasně+ definovat, v kterých médiích se reklama na tabák nesmí vyskytovat.

Od roku 2006 bude také zakázáno, aby tabákové firmy sponzorovaly mezinárodní sportovní akce. V současnosti už tabákové firmy nesmějí sponzorovat pořady v televizi v zemích Evropské unie. Podle nového zákona také nebudou smět tabákové firmy zadarmo rozdávat pro reklamní účely cigarety a další tabákové výrobky.

Reklama na tabákové výrobky se bude smět dál hrát v kinech, bude se smět vyskytovat na billboardech a na plakátech a v txzv. nepřímých reklamách, jako například na značkovém oblečení.

(Podrobnosti v angličtině viz např. zde.)

3. 12. 2002
Pojem "exilová literatura" je naprosto běžný, ale přesto je občas - a to především v publicistické, ale i pedagogické praxi - používán ne zcela jednoznačně. Následující úvaha se bude zabývat obdobím od srpna 1968 do počátku 90. let, v němž byl počet novodobých českých exulantů neobvykle vysoký a ve kterém se proto česká exilová literatura rozvíjela s nebývalou intenzitou. Kvůli snadnější orientaci v rozmanitém a proměnlivém kontextu bude užitečné pokusit se hned v úvodu o vystižení jistých nepřesností v soudobém úzu a o pojmenování základních podob soudobé české exilové literatury:
Vladimír Špidla v defenzivě
2. 12. 2002

Konec vládního vyčkávání může udělat volba nového prezidenta.
Nebo Grossův vnitrostranický puč.

ČSSD v červnu vyhrála volby do Poslanecké sněmovny. Od té doby však sociální demokracie i její troj- (někdy i čtyř-) barevná vláda s výjimkou povodní jen pasivně vyčkává. Předseda ČSSD Vladimír Špidla sestavil koalici, z jejíhož složení bylo dopředu jasné, že ČSSD v realizaci svého volebního programu asi příliš úspěšná nebude. Otázkou zůstává, proč?

2. 12. 2002
Neprůhledné kapitoly státního rozpočtu ukrývají i nadále desítky miliard křížových dotací. Téměř polovina objemu peněz, které příští rok protečou státním rozpočtem, bude utracena mimo kapitoly resortů. Zčásti tak i mimo důslednou kontrolu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který své revizní akce plánuje jako kontroly hospodaření se státními prostředky rozpočtových kapitol např. školství, či zdravotnictví.
2. 12. 2002
Atentáty v Keni a pokus sestřelit izraelské letadlo byly daleko důležitější, než si lidé uvědomují, napsal v deníku Independent Robert Fisk. Tím, že byl do hloupé Bushovy "války proti terorismu" nyní zatažen Izrael, že se Izrael v této válce stal partnerem Ameriky, se podařilo al Qaedě zajistit, že muslimský svět bude od nynějška Osamu bin Ladenovi tiše fandit. Mnoho Arabů bylo rozhořčeno zločiny proti lidskosti, spáchanými dne 11. září 2001, avšak málokdo z nich bude něco namítat proti útokům proti Izraeli, ať už jsou jakkoliv kruté, vzhledem k tomu, že Izrael i nadále utlačuje Palestince. Jestliže bojuje nyní al Qaeda proti Izraeli, Arabové ji budou podporovat.
2. 12. 2002
Britská vláda by měla být potěšena. Počet žádostí o azyl v Británii stoupl o 11 procent. To znamená, že je britská ekonomika ještě stále nesmírně silná a stále ještě je na globálním trhu pro lidi nesmírně atraktivní, napsal v sobotu deník Independent a pokračoval:

Je pravda, jak tvrdí xenofobové, že mnoho lidí, kteří žádají v Británii o azyl, nejsou skutečnými uprchlíky. To ale neznamená, že bychom k nim měli přistupovat s nepřátelskou podezřívavostí a automaticky je považovat za parazity. Namísto toho bychom měli uznat, že drtivá většina těchto lidí může Británii mnoho nabídnout.

Mnoho přistěhovalců možná ve své rodné zemi netrpí vyloženě pronásledováním, ale jejich život je tam těžký a ti, kteří se rozhodli hledal lepší život zde, by měli být přivítáni. Reakcí vlády by nemělo být slibovat veřejnosti stále "přísnější" opatření proti imigrantům, ale nalézt způsob, jak by větší počet lidí mohl přijít do Británie legálně a mohl v této zemi pracovat, aniž by při tom museli tito příchozí podvádět.

Není pravda, že si Británie nemůže dovolit vpouštět do země přistěhovalce. Naopak, Británie si nemůže dovolit přistěhovalectví zakazovat. Některé autoritářské deníky se snaží vytvořit v Británii agresivní xenofobní kulturu. Ale i jejich čtenáři závisí na přistěhovalcích[, kteří ve velkých počet pracují ] v britském zdravotnictví, kteří vyučují ve školách, pracují jako taxíkáři a starají se jim o děti.

Přesto se chová britská labouristická vláda tváří v tvář hlasatelům nesnášenlivosti zbaběle:

2. 12. 2002

V úterý 3. prosince ve 22.25 na ČT 2 vystoupí v úplně posledním Klubu Netopýr, který se kdy bude v České televizi vysílat, v diskusi s Antonínem Přidalem František Novotný z Neviditelného psa a Jan Čulík, šéfredaktor Britských listů.

Pořad byl natočen v Brně v minulé úterý a pan František Novotný v něm rozvíjí argumenty o evoluční nadřazenosti západní civilizace nad ostatními civilizacemi, zejména nad kulturami třetího světa (je to prý dáno ekonomikou), o tom, že je NATO vojenskou organizací, právem hájící tuto evolučně vyšší kulturu, o tom, že příliš diskuse škodí a že kritika západních vlád, zejména americké, od západních intelektuálů, mu připomíná propagandu komunistického totalitního režimu, a proto ji odmítá.

2. 12. 2002

Alternativa konce dějin

V čem se liší nynější systém světové nadvlády kapitalismu od klasického imperialismu, jak jej definovala marxistická tradice? Jaké ekonomické, technologické, sociální a politické přeměny světa s tím souvisejí? Jaké jsou důsledky toho pro konflikty uvnitř západního světa, "tranzitivních" východoevropských zemí a třetího světa? To jsou klíčové otázky obsáhlé knihy Impérium (560 str.), o níž se již dva roky v zahraničí diskutuje.

Kniha je dílem Američana Michaela Hardta a Itala Antonia Negriho a vyšla v nakladatelství Exils v Paříži v roce 2000. Jeden z jejích autorů má opravdu rušný život. Antonio (řečený "Toni") Negri je bývalým ředitelem katedry politických věd na univerzitě v Padově a legendárním exlídrem skupiny Potere Operaio (Dělnická moc). V současné době si odpykává sedmnáctiletý trest ve vězení Rebibbia v Římě za "ozbrojené pozdvižení proti státu" a tři a půl roku za "morální odpovědnost" za střety mezi jeho stoupenci a policií v Miláně v letech 1973 - 1977. Během svého čtrnáctiletého exilu v Paříži absolvoval École normal supérieur a učil na univeritě Paříž VIII. Může opouštět vězení během dne, což vyplynulo z dohod mezi Francií a Itálií ještě za Lionela Jospina. Nyní je Francie mnohem vstřícnější ve vydávání bývalých levičáků Berlusconiho režimu, kteří v Mitterrandově Francii kdysi nalezli druhý domov.

Následující text je shrnutím článku z Le Monde diplomatique, v němž Toni Negri informoval o hlavních myšlenkách své kontroverzní knihy.

2. 12. 2002
Poslanecká (a senátorská) imunita by asi bylo na místě, kdyby šlo o stíhání pro výroky ve Sněmovně. Ona se však vztahuje i na hospodářskou trestnou činnost. Chrání tuneláře, protože chrání jejich politické strany, jejich klienty, jejich penězovody se stranami (přesněji s klikami uvnitř stran) spojené. Ty pak z těchto peněz financují své osobní kampaně na vlastní popularizaci a dehonestace svých nepřátel, kteří se nemohou vykoupit, neboť zakoupení naprostého nezájmu médií je nákladnější než negativní a dokonce i než pozitivní kampaň.
2. 12. 2002
Kdysi poklidná čínská vesnice Guiju, v provincii Guandong, se stala elektronickým smetištěm Západu - groteskní směsicí technologie a sociální deprivace. Ve vesnici Guiju a na mnoha obdobných místech v Indii, ve Vietnamu, v Singapuru a v Pákistánu, se "recykluje" vyhozená západní elektronika. Asi 100 000 žen, mužů a dětí v Guiju si vydělává asi padesát korun denně tím, že rozbíjejí vyhozené počítače a další elektronické zboží - většinou z Ameriky, ale i ze západní Evropy - a dobývají z něho ocel, hliník, měď, umělé hmoty a zlato. Je "nevyhnutelným důsledkem", že odhozené výrobky vysoce technologické západní civilizace nakonec končí v těch částech světa, které jsou příliš chudé na to, aby proti tomu mohly protestovat, míní autor analýzy sobotního vydání listu Guardian, který cituje Jima Pucketta, koordinátora basilejské ekologické Action Network: "Jedovatý odpad vždycky proudí ekonomickou cestou nejmenšího odporu." Jak taková "recyklační" práce vypadá?
Iva Hüttnerová a Europark
2. 12. 2002
Na titulní stránce Britských listů poutá pozornost poněkud černobíle provokativní otázka, zda je Česká televize veřejnou službou a nebo soukromým kšeftem. Je to otázka k širší diskusi, které se Britské listy již po léta nevyhýbají. Stanovit přesnou míru toho, co již není veřejná služba, je ale často velmi obtížné, neboť vše, co ve svém výsledku pochází z lidského snažení, je provázáno množstvím nejrůznějších typů vztahů a samozřejmě zájmů. Zkoumat čisté úmysly je ovšem obtížné, mnohem snadnější je posuzovat výsledky.
2. 12. 2002
Příjmy od čtenářů - sponzorů za měsíc listopad byly 5321 Kč a 70,97 euro, výdaje pouze 457 Kč, zůstatek vzrostl na 15 640 Kč a 70,97 eur. Není to mnoho... Všichni spolupracovníci Britských listů nyní pracují pro list dobrovolně bez nároku na odměnu či dokonce na režii své práce, kterou si hradí stále sami ze svého. Tento stav začíná být ale dlouhodobě neudržitelný, zvláště tehdy, když chceme čtenářům dodávat obrazové informace ve vysoké kvalitě, ojediněle i videa či zvuk. Britské listy např. pokrývaly proběhlý summit NATO a protesty v pražských ulicích několika dobrovolnými fotoreportéry. Výsledkem je rozsáhlé fotozpravodajství v galeriích. To vše bez nároku na rozpočet Britských listů, i když nákady se pohybovaly v tisících. Veškeré fotografie nabízíme v originálním rozlišení, což je na webu poměrně unikátní...

Pokuste se tedy zlepšit finanční situaci Britských listů i vy, kteří jste je doposud sice četli, ale nepřispěli. Zaplatíte si tak jen to, co využíváte stále solidárně zdarma - námi veřejně poskytovanou a vámi přijímanou službu - nezávislý zdroj informací i místo pro své diskuse.

Většina ze čtenářů Britských listů nepatří mezi nemajetné, naopak. Jsou mezi vámi majitelé a ředitelé firem, poslanci, senátoři i vládní úředníci. Je slušné váš trvalý zájem o Britské listy podpořit, protože ony tu jsou pro vás a bez vaší spouúčasti nebudou. Za poslední měsíc poskytlo z průměrného denního počtu cca 5500 čtenářů (přibližně 3500 osob čte každý všední den BL na webu, cca 2000 osob dostává Britské listy emailem) finanční příspěvek na provoz BL cca 10 lidí.

Výpisy z bankovního konta Občanského sdružení Britské listy budeme aktualizovat v následujících několika dnech, jakmile to bude časově a technicky možné.

Trestní oznámení, které jsme podali na bývalého jednatele OSBL, Tomáše Pecinu, pro podezření ze zpronevěry, prošetřuje stále kriminální služba Policie ČR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558). Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

2. 12. 2002
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2002 BBC: Vyhnání Němců je tématem minulosti   
3. 12. 2002 Terorismus funguje   
3. 12. 2002 EU rozšířila zákaz reklamy na tabákové výrobky   
3. 12. 2002 Amnesty International kritizovala dokument britské vlády o Iráku   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
3. 12. 2002 Investigace nebo propaganda? Jan  Čulík
2. 12. 2002 Šaron se dostal do pasti: umožnil bin Ladenovi určovat scénář války proti terorismu   
2. 12. 2002 Analýza politiky ČSSD: Koho místo Špidly? Martin  Kunštek
2. 12. 2002 Kůl v plotě a předseda vlády Štěpán  Kotrba
29. 11. 2002 Jak Američané zcenzurovali Grahama Greena   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2002 Terorismus funguje   
2. 12. 2002 Šaron se dostal do pasti: umožnil bin Ladenovi určovat scénář války proti terorismu   
29. 11. 2002 Proč Američané tolerují saúdský terorismus?   
26. 11. 2002 Z Jugoslávie se pašují zbraně do Iráku   
25. 11. 2002 NATO: žádná vize v Praze   
22. 11. 2002 Donald Rumsfeld o invazi proti Muži na Měsíci   
21. 11. 2002 Generální tajemník OSN se střetl s USA ohledně Iráku   
20. 11. 2002 Boston Globe: Američané nejsou schopni vybudovat globální impérium   
20. 11. 2002 Američané zvítězili v Afghánistánu uplácením Talibánu   
19. 11. 2002 Vést válku proti Saddámu Husajnovi je správným morálním rozhodnutím   

Summit NATO v Praze RSS 2.0      Historie >
26. 11. 2002 Summit - Havlův nedramatický epilog Josef  Trnka
25. 11. 2002 NATO: žádná vize v Praze   
25. 11. 2002 Nejistota: jaká bude budoucnost NATO a sjednocené Evropy?   
25. 11. 2002 Ze summitu NATO: kdy se hodí francouzština   
25. 11. 2002 Už se to láme... Jan  Čulík
22. 11. 2002 NATO: Pražští vyděrači   
21. 11. 2002 Zakázaná zbraň: slova Fabiano  Golgo
21. 11. 2002 Svět, NATO a my Petr  Kužvart
21. 11. 2002 NATO ztratilo nepřítele a hledá novou roli   
21. 11. 2002 Falešné dredy
aneb jak nevyšel pokus o policejní transparent
Jindřich  Lukáš

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2002 Investigace nebo propaganda? Jan  Čulík
2. 12. 2002 Zákon o ČT anebo jablko sváru? Vladimíra Al-Maliki Levá, Lubomír Brožek
2. 12. 2002 Veřejná služba a televizní prostituti Jan  Paul
28. 11. 2002 Otevřený dopis pěti členům Rady ČT, kteří se zasloužili o setrvání Jiřího Balvína ve funkci generálního ředitele ČT   
28. 11. 2002 ČT: zvykové právo a kamarádšoft Jan  Čulík
28. 11. 2002 K dopisu FITESU a ARASU Štěpán  Kotrba
28. 11. 2002 Situace je jiná než za Chmelíčka Jana  Dědečková
28. 11. 2002 Nekvalitní dokument Jana  Dědečková
28. 11. 2002 Plnění úkolů projektu, který předložil Jiří Balvín do "výběrového řízení na generálního ředitele České televize v  2001" Jana  Dědečková

Školství RSS 2.0      Historie >
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   
20. 11. 2002 Ve jménu (vysokoškolského) zákona Topí  Pigula
30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   
11. 10. 2002 NATOidní normalizace? Účast na politickém školení je zase povinná... Václav  Votruba
9. 10. 2002 Škola včera, dnes... a možná ještě zítra Darius  Nosreti
23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý