1. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 11. 2002
Omlouvame se, za Vas zatezujeme veci, ktera se Vas zdanlive netyka, ale jsme presvedceni, ze se tyka nas vsech, tedy i Vas, proto jsme si Vas dovolili oslovit.

Jako obcane Prahy 8 - Karlina jsme zalozili Nadacni fond Karlin. Nechceme penize, fond nebyl zalozen jen jako "kasicka", ale jako pravni subjekt, ktery by nemel byt prehlizen tak, jako obyvatele Karlina a ostatnich, povodnemi postizenych oblasti. Karlin ma 25.000 obyvatel, do svych obydli se jich vratilo necelych 30%, ostatni prebyvaji u znamych, nebo v naprosto nevyhovujicich provizoriich. Temer 800 rodin prislo o sve byty a ani radnice Prahy 8, ani Magistrat hl. mesta Prahy tyto byty nema. Na povodnova konta bylo poukazano velmi mnoho penez, mozna jste i Vy prispeli. Nikdo vsak nevi, kam se tyto financni prostredky podely. V Karline je pro 25.000 obyvatel v provozu jedina prodejna potravin, zeleniny, lekarna, tabak a jeden hostinec. To je vse. Doprava je v zalostnem stavu, nefunguji pevne telefonni linky, lide maji strach, ze se s nimi zriti dum, do ktereho se vratili.

Prosime Vas o pomoc, prosime, podporte nasi petici Vlade a Parlamentu CR, kterou naleznete na adrese http://www.nadacekarlin.cz.

Tam autoři provolání mj. píší:

Osobně se domníváme, že největší problémy teprve bohužel nastanou. Při povodních opustilo svá bydliště kolem 25.000 obyvatel Karlína, někteří i dnes žijí v provizorních podmínkách s nejasnou vidinou návratu a vlastní budoucnosti. Mnozí z nás dnes již vědí, že se nebudou mít kam vrátit. Tento stav má negativní vliv nejen na psychiku nás, kteří jsme museli opustit své domovy, ale i na psychiku těch, kteří nám pomáhají, těch, kteří nás ubytovali a pomáhají nám. Tento stav může zanechat na všech dlouhodobé negativní následky.

V Karlíně bylo postiženo i mnoho firem, činnost některých se jejich majitelům zejména z ekonomických důvodů pravděpodobně nepodaří obnovit, což bude mít za následek značné zhoršení sociálních podmínek nejen majitelů těchto firem, ale i jejich zaměstnanců, kteří přijdou o práci a těžko budou hledat novou. Přijdou tak o zdroj obživy své a svých rodin.

Domníváme se, že se Karlín v budoucnu stane závažným ekologickým, ekonomickým a sociálním problémem hlavního města Prahy a že není v silách ani Obvodního úřadu Prahy 8, ale ani Magistrátu hl. města Prahy tento problém úspěšně řešit, navíc jsme nuceni konstatovat, že se nikdo o toto řešení do dnešních dnů ani nepokusil.

Naše čtvrť byla koncem měsíce října 2002 doslova polepena volebními letáky politických stran. Bohužel však nikdo z nás nezaregistroval, že by kdokoli z těchto politiků naši čtvrť navštívil osobně nebo nabídl pomocnou ruku. Většina obyvatel Karlína žije v domnění, že problematika nejen městské čtvrti Prahy 8 Karlín, ale i ostatních, povodněmi postižených oblastí se stala pouze laciným volebním heslem těchto politických stran.

Není možné ponechat řešení a odpovědnost na bedrech majitelů domů, ať je jím městská část Prahy 8, nebo soukromý majitel. Majitelé domů byli z výnosů z nájmů dosud stěží schopni zajišťovat chod, údržbu a nutné opravy objektů, jednoznačně nebudou schopni investovat odstranění škod způsobených povodněmi, statické zajištění objektů a předchozí nezbytný geologický průzkum podloží pod jejich objekty.

Propady vozovek byly způsobeny odplavením štěrkopískového podloží. Je velmi pravděpodobné, že tento stav může být pod značnou částí domů - tedy že jejich základy, nebo jejich část doslova "visí" ve vzduchu.

Dům se přitom může zdát staticky v pořádku, ale může dojít k jeho nečekanému zřícení ve chvíli, kdy bude obydlen, ve chvíli, kdy začne být celá čtvrť zatěžována otřesy pouliční dopravy a železniční tratě, která prochází pod Vítkovem podél celého Karlína. Není možné, aby bylo toto nebezpečí stále nadále podceňováno.

Koncem měsíce října 2002 se majitelům provozoven podařilo obnovit provoz jednoho hostince, jedné malé prodejny potravin, tabáku, jedné lékárny a jedné prodejny ovoce-zelenina a jedné ordinace veterinárního lékaře.. Tyto provozovny tedy zajišťují životní potřeby 25.000 obyvatel této městské čtvrti.

V naší čtvrti není jediná ordinace lékaře. Nikdo z politiků neprojevil přes opakované žádosti obyvatel Karlína sebemenší snahu o zajištění provizorních nebo pojízdných prodejen potravin, zásobování ostatním zbožím, zajištění provizorní ordinace lékaře.

Žádáme proto všechny, kteří v práci naší nadace chtějí přiložit pomocnou ruku, aby nás kontaktovali. Žádáme rovněž, aby nás kontaktovali a k naší práci se zejména připojili všichni obyvatelé postižených oblastí. Nejde nám o to být jen statickým orgánem, který čeká, až mu někdo přispěje a pak tyto prostředky rozdělí. Chceme se aktivně podílet na obnově a dalším rozvoji Karlína, chceme pomoci při zjišťování statického stavu objektů, zajišťování a financování nezbytného geologického průzkumu. Chceme být nepřehlédnutelnou autoritou, která se bude podílet i na urychlené realizaci preventivních protipovodňových opatřeních. Jsme nuceni za současný stav městské čtvrti Praha 8 Karlín a za stav ostatních povodněmi postižených oblastí volat k odpovědnosti Vládu, Parlament a Senát České republiky. Jsme nuceni konstatovat, že do dnešních dní nebyl projeven žádný konkrétní zájem, nebyl realizován žádný konkrétní krok, který by situaci v naší čtvrti řešil. V mediích vnímáme pouze prohlášení a sliby, jejich realizace k nám doposud nedošla.

Sloupek

Uhodí-li tě do levé tváře,
nastav jim tu pravou...

volně citováno
podle Písma Svatého

Začínám se v Praze bát. Ne zločinců, ale strážců zákona. Právní nihilismus, kterým se vyznačuje legislativní dílna ministerstva vnitra, vyplodil v minulých týdnech počátek hysterické mediální kampaně "za Prahu krásnější, za Prahu válečnou". Blížící se summit NATO v Kongresovém centru nakazil tiskový odbor ministrstva vnitra (brzy se možná bude jmenovat ministerstvo lásky) válečným anarchismem. Policisté v něm varují občany, aby nepokoušeli trpělivost policistů. Policisté v něm varují občany, aby se nebavili s nikým, kdo vypadá "jinak", jinak než oni... Policisté v něm varují Pražany, že cokoliv kdo řekne nebo udělá PROTI, je projevem anarchismu a extremismu.

Policejní anarchismus a extremismus neprotestuje proti McDonald's ani proti neregulované globalizaci, i když i ministr vnitra z titulu své stranické funkce místopředsedy sociální demokracie má kritiku globalizace nařízenou schváleným programem své strany. Vládní strany. Místo toho před dvěma lety bojovali jím řízení policisté v ulicích proti protestujícím, kteří snad možná četli program ČSSD podrobněji než ministr vnitra sám.

Policejní anarchismus a extremismus protestuje proti právu. V duchu dávného Ježkova výroku o útěku ekonomů před právníky, jímž byla odstartována divoká privatizace, všeobecně známá později jako Klausovo tunelářské období. Nyní chtějí více pravomocí policisté, kteří před lety chráněni právem státu i právem obušku vyrazili zuby zatčenému demonstrantovi jen proto, že se opovážil nevelebit kapitalismus, který jemu osobně nic dobrého nepřinesl. Dodnes je nikdo nezavřel do vězení za zneužití pravomoci veřejného činitele a ani nevyhodil z práce.

Policejní anarchismus a extremismus protestuje divoce a nespoutaně proti právním předpisům, chránícím kohokoliv, kteréhokoliv občana - tedy i anarchistu, třeba i proti policejní zvůli. Zákon ovšem tvoří či schvalují i poslanci téže strany, ze které vzešel kdysi i ministr vnitra. Zákon tvoří a jeho definitivní podobu schvaluje jeden z pilířů státu, sněmovna. Policisté tedy vlastně bojují proti parlamentu. Nenazývá se to náhodou puč?

Více obušků, obrněných transportérů a stříkaček pro mé hrdinné hochy, já Prahu ubráním, křičí Gross tu na rozpočtovém výboru Sněmovny, tu na vládě.

Seřežte je jako psy, když nesouhlasí s humanitárním bombardováním či jakoukoliv jinou válkou, seřežte je jako psy, když nesouhlasí se svou bídou čili s kapitalismem, seřežte je jako psy, když nesouhlasí. S čímkoliv. I to zřejmě patří k výcviku policistů, kteří budou zanedlouho zasahovat proti mírovým aktivistům v Praze. Povinný souhlas s čímkoliv, s čím je nakázáno souhlasit, si vynucuje pomocí mobilizace 30 000 policistů ministr vnitra vlády, která se ve svých programových dokumentech hlásí k odkazu dělníků, střílených četníky první republiky. K odkazu Marxe, píšícího Kapitál. K odkazu pokrokových sil světa, budujících socialismus.

A ta strana, stará více než sto let, došla do 21. století s ministrem vnitra, bojujícím ZA kapitalismus, i když z jí prosazovaných idejí vyplývá jen jeden strategický cíl - společnost lidí práce, čili demokratický SOCIALISMUS. (SPD Godesberg 1959, Berlín 1989, program SI)

Místo vůle po sociální spravedlnosti, lidských právech či humanitě prosazuje ministr této strany povinný souhlas.

Povinný souhlas se zločineckou organizací, vraždící kvůli velmocenským zájmům jednoho státu občany nepohodlných, či zoufalých, porobených či odbojných států druhých.

Povinný souhlas s "vedlejšími" účinky "humanitárních" bombardování v podobě mrtvých žen a dětí, v podobě mrtvých svatebčanů či jiných mrtvých civilistů.

Povinný souhlas s válkou, vedenou proti puškám a samopalům z hranice atmosféry pomocí nejmodernějších technologií.

Povinný souhlas s vražednou strategií preventivní války proti komukoliv, kdo ohrožuje zájmy USA kdekoliv na světě.

Povinný souhlas se stejně šílenou pomstou, jako šílený byl čin, který ji vyvolal.

Povinný souhlas s válkou, rozpoutanou kvůli ropným zásobám nebo ropovodům.

Povinný souhlas s pohrdáním jindy vychvalovanými lidskými právy.

Povinný souhlas s pohrdání zákony i křesťanskou morálkou.

Začínám se v Praze bát, ne demonstrantů, ale nekontrolovatelnou mocí zmužilého kudrnatého chlapečka, dnes nejpopulárnějšího českého politika, začínám se bát ministra vnitra. Protože demonstranti mne mohou pouze přesvědčit (a nebo také ne) o své pravdě, ministrovi podřízení mne ale při obdobném přesvědčování (pouze s opačným znaménkem) mohou i zabít. Beztrestně. Ale nešť. Asi budu muset vyjít na ulici také. I když mi to policisté "nedoporučili". Protože jsem občan a nesouhlasím se strategií války. A to ani války ve Vietnamu, ani války v Afghánistánu, ani války v Iráku, ani války v ulicích Prahy. Nebudu se bát. Protože je přece už i v Praze demokracie (vláda lidu, a ne vláda nad lidem). Nebo ne?

Napište mi pak o tom.

(Tento sloupek vyjde v týdeníku NOVÝ PROSTOR dne 13. 11. 2002.)

1. 11. 2002
Veřejný ochránce práv Otakar Motejl a český vládní Výbor proti mučení a nelidskému ponižování podpořili Občanské právní hlídky a Ligu lidských práv při snaze zajistit nestrannou kontrolu zacházení se zadržovanými osobami na policejních služebnách v průběhu pražského listopadového summitu NATO.

Jak Veřejný ochránce práv, tak Výbor proti mučení v dopisech adresovaných ministru vnitra Stanislavu Grossovi a policejnímu prezidentovi Jiřímu Kolářovi vyjádřili názor, že je záhodno, aby na policejních služebnách byli přítomni nezávislí pozorovatelé. Ombudsman i Výbor také upozornili na dobré zkušenosti policie s činností OPH. Veřejný ochránce práv navíc zastává názor, že "plánovaná účast kontrolních orgánů policie nebo dokonce Inspekce ministra vnitra není vhodným řešením. Tyto orgány nejsou vybaveny zákonnou pravomocí a jejich přítomnost by mohla vést k tomu, že by mohly být vyloučeny z vykonávání úkonů případného trestního řízení."

Zástupci Výboru proti mučení nyní sami nabídli svou účast na policejních služebnách.

Toto je tisková zpráva Ligy lidských práv. (Jazykově upraveno.)

31. 10. 2002
Lákavá hesla o velkém úklidu a přátelsky podávané pravici vypadají opravdu povzbudivě, stejně jako samochvála o "dobré adrese" pod notoricky známým stranickým emblémem. Ovšem jen pro toho, kdo hledí jen na oblepená nároží a lavičky. Pokud se podíváte na skutky těch, kdo se dnes stavějí do volitelných póz, otevře se vám dost odlišný obraz.

Vezměme třeba výstavbu velkých administrativních a komerčně administrativních nebo dokonce "polyfunkčních" komplexů v samém centru velkoměsta. Při těchto mohutných záměrech správní úřady i politické reprezentace náhle úplně zapomínají, kdo je zvolil a komu mají sloužit. Najednou se chovají tak, jako by si je velcí nadnárodní investoři najali za účelem hladkého prosazení toho kterého velkorysého budovatelského a především obchodního záměru.

1. 11. 2002

(Parafráze na Borise Viana)

Milej pane prezidente,
tak Vám píšu psaní,
v klidu si ho přelouskejte,
až bude čas k mání.

Vobeslali mě páni z vobce
beze všechněch vohledů,
abych večer ve středu
do války táh jako vovce.

Dovoluji si vás požádat o uveřejnění mého parafrázovaného "překladu" básně Borise Viana "Dezertér", která se mi ve stávající době jeví vpravdě aktuální.

31. 10. 2002
Jan Šťastný upozornil na performance či happening skupiny Rafani a fórum BL zase posloužilo jako umělá vagína, kde si mnozí mohli "ulevit". Míra nepochopení některých základních věcí mě u čtenářů BL stále zaráží. Nechci mentorovat, mnozí mají jistě skvělý pocit, že mohou na všechno svobodně reagovat, ale míra primitivní nesnášenlivosti a nedůvěry je už nudná. Aktivity uměleckých skupin Rafani, Podebal a Malik-urvy ale také nejsou o ničem jiném než o svobodě, kterou poměřují a testují svým způsobem a svými prostředky. Jejich srozumitelnost je sice založena na individuálních schopnostech našeho vnímání, ale také na zásadách, jež by měli být kulturně průměrnému občanu zřejmé. Nechci následujícími řádky obhajovat Rafany, obhajuji motivaci a vůli tvořit.
31. 10. 2002
V neděli večer spálila na Václavském náměstí umělecká skupina Rafani černobílou napodobeninu státní vlajky. Byli odvezeni na policejní stanici a 4 hodiny museli podávat vysvětlení.

Podle informací, které nám sdělila média, budou nejspíš členové skupiny obviněni z přestupku podle § 42 odst 1. zákona o přestupcích, tedy : "Přestupku se dopustí ten, kdo a) úmyslně poškodí, zneužije nebo hrubě zneváží státní symbol České republiky nebo jiný symbol chráněný zvláštním právním předpisem."

Za tento přestupek hrozí pokuta do výše 3000 korun. Je tu malý, ale zásadní problém, kteří ochránci státních symbolů přehlédli.

1. 11. 2002

V pátek ráno jsme publikovali tuto glosu Jindřicha Vavrušky:

Včera byl předvolební mítink KDU-ČSL v Praze 14. Přiletěl na něj ministr Cyril Svoboda - vrtulníkem. Jelikož KDU ČSL asi vrtulník nevlastní (nebo pan Svoboda), kdopak to asi platil? Že by to šlo ze státního rozpočtu, ptá se Jindřich Vavruška. Ani se nedivím, že rozpočty ministerstev stále stoupají, když se z nich, podobně jako za komunistů, hradí soukromé aktivity papalášů. Je-li tomu tak... Anebo že by si to pan Svoboda hradil z vlastní kapsy?

K tomu jsme obdrželi oficiální vyjádření z KDU-ČSL:

Oficiálni stanovisko (tiskové odd. KDU-ČSL)

Vážená redakce, dementuji informace obsažené v článku "Vlastní Cyril Svoboda vrtulník?", který vyšel 31.10.2002 na Vašem serveru. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda včera na předvolební mítink KDU-ČSL v Praze 14 vrtulníkem nepřiletěl. Při celé předvolební kampani Cyril Svoboda nikdy nepoužil vrtulník, žádný totiž nevlastní (stejně jako KDU-ČSL). Stejně tak nevyužívá žádný vrtulník hrazený z peněz daňových poplatníků.

Jaroslav Poláček tiskové oddělení KDU-ČSL

Za chybnou informaci se omlouváme.

Britské listy

1. 11. 2002
17. července letošního roku poradil údajný odborník na biochemii Saddámu Husajnovi z počítače v Číně, aby použil methylbromidu, zemědělského pesticidu, jako účinné chemické zbraně proti americké armádě. Jinou chemickou látku pro vojenské účely Saddámu Husajnovi emailem doporučoval pisatel ze Saúdské Arábie. Podnikavý novinář z časopisu Wired hacknul oficiální emailovou adresu Saddáma Husajna na iráckých vládních stránkách a objevil tam nejen množství pochlebujících dopisů, ale i zcela vážné, "tajné" nabídky západních firem, které se Saddámem chtějí obchodovat. (Podrobnosti v angličtině jsou zde a zde.)
31. 10. 2002
Oxfordský historik a novinář Timothy Garton Ash se tento týden účastnil onlinové diskuse s prezidentem Evropské konvence, Valérym Giscardem d'Estaingem, který na internetu debatoval o svém návrhu evropské ústavy. Diskuse se odehrávala v 11 jazykových chatroomech, vzhledem k tomu, že má v současnosti Evropská unie 11 oficiálních jazyků. Potíž je, že se ukázalo, že d'Estaing diskutuje jen ve francouzském chatroomu. A vyvstala celá řada dalších otázek, které přiměly britského komentátora k zajímavé, i když poněkud ironické argumentaci:
31. 10. 2002
Britští televizní diváci rychle ztrácejí zájem o publicistické pořady s politickými tématy na veřejnoprávní televizi BBC i na komerční televizi ITV, tvrdí nová analýza. Sledovanost televizního zpravodajství a publicistiky poklesla o roku 1994 o třetinu. Vyvolává to obavy, že roste nezájem občanů o politiku v televizi. Ze studie, kterou zpracovaly britské rady pro televizní vysílání, vyplývá, že průměrný britský občan se v roce 2001 díval na 44 hodin zpravodajství a publicistiky ve srovnání s 64 hodinami v roce 1994. Navzdory vzrůstu zájmu o televizní zpravodajství po 11. září 2001 dokazuje zpráva, že televizní stanice nejsou schopny vůbec oslovit velké části populace. Podle údají pro první polovinu roku 2002 prý průměrný britský divák sledoval je 15 hodin zpravodajství a publicistiky, i když byly vneseny pochybnosti ohledně metody, jímž byly tyto údaje získány. Ostrý pokles zájmu občanů o zpravodajství a publicistiku potvrzuje, jak se zdá, obavy kritiků, že dochází k zprimitivňování britského televizního vysílání, avšak analýza zdůrazňuje, že pokles zájmu diváků o zpravodajství a publicistiku je důsledkem eratického, nesystematického zařazování zpravodajských a publicistických pořadů do programového schématu i rostoucí apatií občanů vůči politice obecně.
Milan Jungmann
30. 10. 2002
Milan Jungmann, Literárky - můj osud. Kritické návraty ke kultuře padesátých a šedesátých let s aktuálními reflexemi. Atlantis, Brno, 1999, 408 stran. ISBN 80-7108-182-5. 336 Kč.

"Odmítl jsem se účastnit kulturního provozu, založeného na soustavě falešných axiomat, nic neznamenajících pojmů, pseudoproblémů ... a tím se zřekl společné řeči. Nyní, když tato doba pominula, jen zírám. Poslouchám ty, kteří [kritizovali mou nečinnost], jak teď pronášejí pravdy, které já zastávám deset nebo dvacet let. A zmaten zjišťuju, jak těm pravdám propůjčují výraznost a realitu, kterou jim já propůjčit nemůžu. Zůstávám divákem. A tak zbývá jenom poznamenat - ale bez ironie! - že ta nejpitomější zaklínadla ze začátku padesátých let, ta nejperverznější anatémata sovětské publicistiky nad těmi, kdo nešli v jednom šiku se svým lidem, se dočkala groteskního potvrzení.

(...)

...uzavřený systém se nerozpadl následkem toho, že neobstál při konfrontacích s lepšími alternativami, ale protože se rozdrolil zevnitř. A právě v tomto procesu se objevil zvláštní jev: Iniciativní otázky mohl nastolovat jen ten, kdo se k nim prodíral prostřednictvím oné společné řeči. Objevoval dávno objevené - ale hodnota jeho pseudoobjevu byla v tom, že tak činil jako homo politicus, to znamená: v pravou chvíli. A to mohl udělat jedině proto, že byl v tom uzavřeném, drolícím se systému zabydlen."

Josef Vohryzek, O diváctví, Listy, 15. srpna 1968.

Jinými slovy, jak jsem nedávno napsal v článku o Kunderově rané poezii,

Je to stejné všude na světě, bez ohledu na režim. Ti, kteří přijdou s něčím skutečně novým a dramaticky odlišným od všeho, co dosud existovalo, se drtivou většinou setkávají s neporozuměním a umírají v zapomenutí a v bídě. Až po nich pak obyčejně přijde druhá generace "novátorů", kteří podají veřejnosti to, co jí zapomenutí géniové nedokázali srozumitelně sdělit, v rozmělněné a v předžvýkané formě. Tito příslušníci "druhé generace" jsou pak nekriticky oslavováni jako skuteční novátoři. Má-li být nová věc přijata, nesmí být natolik nová, aby byla konvenčnímu vidění neviditelná.

To, konec konců platí o každé situaci. Pokud není zkušenost těch, kteří rozhodují, internalizována na základě jejich vlastních zážitků, je možno hovořit jazyky andělskými i ďábelskými o skutečnostech, které vnější svět považuje za dávno akceptované banality; lidem, kteří to nezažili na vlastní kůži, budou "novoty z venku" vždycky připadat nepřesvědčivé, podivné a výstřední.

Jungmannovo svědectví o práci Literárních novin/Literárních listů a Listů od jejich vzniku v roce 1952, kdy byly založeny jako stalinský nástroj kontroly nad kulturou a literaturou, až do druhé poloviny šedesátých let, kdy se absolutně vymkly politické kontrole komunistického režimu a byly nakonec v roce 1969 zakázány a jejich redaktoři existenčně zlikvidováni, je pozoruhodnou ilustrací výše citovaných tezí. Přitom není sporu o tom, že dlouhý proces osvobozování Literárek od komunistické ortodoxie vedl k vzniku jednoho z nejlepších, ne-li vůbec nejlepšího novinářského periodika v Čechách za celé dvacáté století, i když období jeho nejvyšší slávy trvalo sotva tři - čtyři roky a i když někteří mladí literární historici, kteří toto období nezažili a časopisu nedokázali porozumět, jeho význam dnes zkreslují a zpochybňují.

Šlo, jako obvykle, nikoliv o ideologii, ale nakonec o integritu, morálku a slušnost.

31. 10. 2002
Muslimský svět se nestal obětí Západu, ale svého vlastního archaismu a lajdáctví svých vůdců. Islám se sice globalizuje, ale málo se modernizuje. Muslimy ve Francii svádějí jejich mluvčí k obraně komunitní identity proti moderní individualizované občanskosti za mlčenlivé pasivity obecní a veřejné správy. Takové mají názory autoři několika knih, které vyšly v poslední době ve Francii a věnují se ožehavé tématice islámu a jeho reálným aktuálním projevům. I zkušení islamologové a historici muslimského světa dnes přitvrdili své soudy o islámu. Od muslimů se čeká kritický pohled na vlastní minulost a snaha po reformě přežilých forem jejich víry.

Ve Francii, kde má poznávání muslimské kultury dlouhou tradici, má kritika reálných projevů islámu jistý kontext. Díky němu tu nehrozí nebezpečí, že kritické výhrady pouze prohloubí nezdravou jednostrannost a posílí ignoranci. U nás v Čechách je tomu ovšem jinak. Nemáme vlastní zkušenosti s muslimy a naše domácí islamologie dokáže sotva čelit černobílému vidění mnoha našich vševědoucích publicistů. Jinak řečeno, nadávat muslimům a stavět islám na pranýř je u nás doma docela jednoduché.

Vzdor tomuto riziku pokládám za užitečné upozornit na francouzskou knižní polemiku o islámu a podrobně ji přiblížit. Z hlediska budoucnosti Evropy se mi to zdá důležité. Aby však tento text nesváděl jen k dalšímu obviňování islámu a muslimům, což si nepřeji, doporučuji čtenářům přečíst si o tomto náboženství a kultuře něco více (kupříkladu knihu Islám - ideál a skutečnost, kterou nedávno dodalo na trh pražské nakladatelství Baset). Kvůli pochopení, že islám je fenomén komplexní a že muslimský svět není zdaleka tak jednoznačný, jak jsme v pokušení nezřídka soudit.

24. 10. 2002

Ministr pro místní rozvoj
Mgr. Pavel Němec
Staroměstské nám. 6
110 15 Praha 1

Věc: Žádost o oficiální stanovisko

Dne 12.září jste v rozpravě k návrhu novely stavebního zákona (tisk č. 39) v Poslanecké sněmovně při obhajování a zdůvodňování vyloučení reprezentantů veřejnosti z určitého okruhu řízení podle stavebního zákona řekl, že podání případných námitek těchto sdružení vede k povinnému přerušení řízení a věc musí být odevzdána k rozhodnutí soudu (odkazujeme na stenografický záznam z jednání*). Tímto jste obhajoval své tvrzení, že občanská sdružení mohou řízení zdržovat.

Toto nepravdivé tvrzení nemá v žádném ustanovení žádného zákona oporu; to, že námitky ve správním řízení tento účinek v žádném případě nemají, patří k elementárním zásadám procesu rozhodování jakéhokoli úřadu - mezi odbornou veřejností pochopitelně notoricky známým.

Žádáme Vás proto, abyste vysvětlil, z jakého důvodu jste Sněmovně poskytl nepravdivé informace a zda a jakým způsobem hodláte toto své pochybení napravit.

Tato žádost i Vaše odpověď budou zveřejněny na stránkách Britských listů, popř. jiných periodik.

Dne 20.9.2002

Štěpán Kotrba

Britské listy

* "Na druhou stranu, pokud bychom k tomuto omezení účasti veřejnosti nepřistoupili, stavební úřad v každém případě, pokud jsou dány námitky ze strany vedlejších účastníků, musí stavební řízení přerušit a věc se dostává k soudu. Jakékoli zkrácení lhůt pro vyjádření ze strany veřejnosti nemá smysl, protože problém je až následný. Tehdy, když tito vedlejší účastníci námitky podají, na námitkách trvají, tak stavební úřad musí stavební řízení přerušit a věc rozhoduje soud."

Poznámka JČ: Do dneška, tedy do 24. října 2002 jsme nedostali od ministra Němce žádnou odpověď. Úřady mají na odpověď jeden měsíc. Voliči by měli vzít před nadcházejícími volbami v úvahu, s jakou arogancí se ministr staví k dotazům od veřejnosti. Měli by si rozmyslet, zda je rozumné volit jeho stranu.

25. 10. 2002

V pátek 1. listopadu 2002 bude mít Jan Čulík na Edinburgh University přednášku (s ukázkami) o některých nejnovějších českých filmech, nazvanou "Czech Film: A Regeneration". Koná se od 18.15 do 21 hodin na University of Edinburgh, Appleton Tower, Theatre 2, Crichton Street, Edinburgh.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

1. 10. 2002
Občanské sdružení Britské listy (OSBL) děkuje sponzorům, kteří na nás ani v tomto složitém období nezanevřeli a i nadále poskytovali prostředky na udržení chodu Britských listů.

Budeme vděční za každý drobný příspěvek, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Všichni spolupracovníci Britských listů pracují pro časopis bezplatně; dotují časopis podstatným pracovním popř. i finančním nasazením z vlastní kapsy.

V rámci plnění slibu, že o stavu hospodaření Vás budeme pravidelně informovat, předkládáme přehled o hospodaření OSBL za září 2002.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
1. 11. 2002 Dezertér Pavel  Sýkora
1. 11. 2002 Anarchistické vnitro před summitem NATO a já Štěpán  Kotrba
1. 11. 2002 Jak lidé píší Saddámu Husajnovi   
1. 11. 2002 Český ombudsman a vládní Výbor proti mučení: "Veřejné kontroly na policejních služebnách je zapotřebí"   
31. 10. 2002 Praha: Radnice městských částí a magistrát škodí veřejnému zájmu Petr  Kužvart
31. 10. 2002 Monitor Jana Paula: Rafani a míra mentální svobody Jan  Paul
31. 10. 2002 Svoboda projevu: Pálení černobílé vlajky není přestupek Jan  Šťastný
31. 10. 2002 Ztracený lesk a bída reálného islámu Zdeněk  Müller
30. 10. 2002 Proč hájím amerického zabijáka Tomáš  Feřtek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 10. 2002 Nová kniha o bin Ladinovi   
18. 10. 2002 Měl by být svržen Saddám Husajn? Jan  Čulík
16. 10. 2002 Bude po masakru v Bali dalším terčem Británie?   
16. 10. 2002 Masakr v Bali musí znamenat, že se skoncuje s válkou proti Iráku   
9. 10. 2002 Amerika: národ, který nechce jít do války   
8. 10. 2002 Američané se už osm let snaží zabránit řešení irácké krize   
7. 10. 2002 Klíčovým faktorem při jednání Rady bezpečnosti o Iráku je ropa   
7. 10. 2002 Afghánistán: rok po zahájení války   
7. 10. 2002 Irák: Je to peklo: pohřbívají tam lidi zaživa pod asfalt   
4. 10. 2002 Válka v Iráku: Cílem je globální nadvláda USA   

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   
11. 10. 2002 NATOidní normalizace? Účast na politickém školení je zase povinná... Václav  Votruba
9. 10. 2002 Škola včera, dnes... a možná ještě zítra Darius  Nosreti
23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2002 Bedári na Slovensku si zvolili pravicu Daniel  Krajcer
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul