13. 1. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 1. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. prosince 2005

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Volbám stanoveným na 15. prosince předcházejí rozsáhlá bezpečnostní opatření, uzavření hranic, zákaz používání aut a omezení veškerého provozu. Přesto se povstalcům podařilo v 11:00 zasáhnout bagdádskou tzv. Zelenou zónu raketami Kaťuša a útok pozdě večer kolem 22:00 opakovat. Podle údajů získaných z policejních zdrojů zůstali po prvním útoku v zóně mrtví a ranění američtí a iráčtí vojáci, a zraněni byli též čtyři novináři, mezi nimi jedna žena. Šest raket bylo vypáleno z odbojného jižního předměstí Durá, jedna dopadla blízko Tigridu, ostatních pět zasáhlo střední a jižní část zóny. Při druhém útoku dopadly na zónu čtyři rakety.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Čtvrtek 1. prosince 2005

Američané zastřelili dítě hrající si před domem

Fallúdžský korespondent Mafkarat al-Islam odpoledne oznámil, že americký ostřelovač ve čtvrti Dubbat ve východní části města zastřelil čtyřletého chlapce který si hrál přede dveřmi svého domova. Američané k události vydali prohlášení, že chlapec byl zastřelen neúmyslně a pouze proto, že v jeho blízkosti stálo několik ozbrojenců. To ovšem obyvatelé čtvrti popřeli.

Vlna zatýkání v Hítu

Zdejší korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že už třetí den bez ustání probíhá ve městě razie, dům od domu je město prohledáváno a jeho obyvatelé zatýkáni. Američané přerušili veškeré spojení města se světem a zatkli nejméně 113 lidí ve věku od 15 do 50 let. Korespondent dodal, že blízko historické pevnosti ve městě vybuchla blízko vojáků bomba, ale neměl žádné bližší informace.

Ostřelování vojenských cílů

Po poledni vypálili povstalci šest minometných střel ráže 82 mm na štáb tzv. Irácké národní gardy v západobagdádské čtvrti Džihád.

Tři minometné střely ráže 120 mm zasáhly odpoledne štáb amerických sil a iráckých kolaborantů v Tal Afáru, odkud se pak ozývaly silné exploze a k nebi stoupaly sloupy dýmu. Další čtyři stejné střely byly určeny americkému štábu, který se usadil v bývalém sídle regionální správy v centru Tal Afáru. Zničily první patro objektu, z něhož bylo vidět šlehat plameny. Čtvrt hodiny po minometném útoku Američané budovu obklíčili a z nebe ji střežilo několik vrtulníků. Útok zjevně způsobil v okupačních řadách ztráty, jejich počty ovšem nebylo mono zjistit.

O něco později dopadly tři rakety Kaťuša středního doletu na americkou základnu Bakr u Jathribu asi 100 km severně od Bagdádu.

Odboj dočasně převzal kontrolu nad Ramádí

Za svítání zasáhlo sedm raket Grad americkou základnu Warrár u Ramádí a další čtyři vojenský tábor, který si Američané zřídili z budovy zemědělské fakulty na východě města.

Kolem poledne se nad městem podařilo sestřelit americký bezpilotní špionážní letoun.

Asi 400 bojovníků se podařilo převzít kontrolu nad celým městem, které Američané vyklidili, pouze jejich letouny dále přelétávaly nad městem.

Po čtyřech hodinách zahájili odbojáři ústup ze svých pozic ve městě. Podle sdělení jednoho z nich bylo obsazení města provedeno proto, aby zabránilo Američanům v plánované razii a zatýkání.

Ozbrojené srážky

Skupina bojovníků přepadla dopoledne spojenou americko-iráckou hlídku ve čtvrti Kafá'at v centru Mosulu. Vážně poškodili americké Humvee a zapálili pickup loutkových sil, zabili jednoho loutkového vojáka a další čtyři vojáky, mezi nimi dva americké, zranili.

Ve fallúdžské čtvrti Nazal zasáhl odpoledne ostřelovač amerického vojáka a usmrtil ho.

Bombové útoky

V 9:00 vybuchla silná bomba pod americkou hlídkou nedaleko garáží a umývárny aut v Habbáníji. Zapálila Humvee,v němž jeden voják uhořel, protože se ho ostatním nepodařilo dostat ven. Exploze kromě toho zabila další tři vojáky. Američtí vojáci pak zatkli řadu místních obchodníků a obvinili je z účasti na útoku, protože bomba byla odpálena na dálku.

Dopoledne explodovala bomba pod konvojem kamionů s vybavením pro americké síly na hlavní silnici mezi Rašídíjí a Tárimíjí severně od Bagdádu. Exploze zcela zničila jeden kamion a zabila jeho řidiče.

Další exploze zasáhla dopoledne hlídku loutkové armády ve východobagdádské čtvrti Ridwáníja. Poškodila její vozidlo, v němž tři vojáky zabila a dva zranila.

Kolem 16:00 došlo k explozi bomby pod hlídkou tzv. Irácké národní gardy na silnici u Azímu jižně od Kirkúku. Výbuch zneškodnil transportní vozidlo, dva vojáky usmrtil a dvěma způsobil zranění.

Přibližně ve stejnou dobu zasáhla exploze bomby americkou kolonu projíždějící čtvrtí Sadá na východě Ba'qúby. Zneškodnila jedno z obrněných vozidel, v němž jednoho vojáka zabila a dva zranila.

Kolem 17:00 explodovala bomba pod skupinou britských vojáků na poloostrově Fáw u Basry. Zranila čtyři vojáky, jednoho z nich vážně, a zničila jejich džíp. Britské síly pak po vzoru amerických oblast zavřely a zahájily razii, při níž prohledávaly výlučně domy sunnitských obyvatel.

Odpoledne explodovalo na hlavní ulici v centru Fallúdže auto naložené výbušninou, kolem něhož projížděla hlídka ve čtyřech Humvee. Jedno z nich exploze zneškodnila a čtyři vojáky v něm zabila nebo zranila.

"Izraelští" experti trénují kurdské "bezpečnostní síly"

Sionistický list Jediot achronot oznámil, že soukromé sionistické společnosti vyslaly desítky specialistů do kurdské oblasti na severu Iráku, kde už půldruhého roku tajně trénují kurdské separatistické bezpečnostní síly v používání zbraní a sebeobraně proti tzv. terorismu. List dodal, že Kurdové výcvik tají a že se "izraelští" specialisté do severního Iráku dostali přes Turecko. "Izraelské" ministerstvo zahraničí pochopitelně pravdivost zprávy popřelo.

Pátek 2. prosince 2005

Okupanti řádí v Ramádí

Podle amerického prohlášení rozšiřovaného v Bagdádu zahájily americké síly spolu s kolaborany za svítání operaci nazvanou "Hrot oštěpu" proti Ramádí za účasti asi 500 vojáků. Podle prohlášení byla operace jako vždy namířena proti bojovníkům al-Qá'idy.

Odpoledne oznámil zdejší korespondent Mafkarat al-Islam, že Američané vstoupili do města od západu, aniž narazili na větší odpor. Jako obvykle začali dům od domu město prohledávat a zatýkat. Nad městem přelétávalo asi 15 bojových vrtulníků. Dr. Hamd al-Isáwí z místní nemocnice uvedl, že vojáci zabili nebo zranili přes 17 místních lidí, přičemž "nahodile a hystericky" zatýkali.

Korespondent spatřil na místním autobusovém nádraží desítky rodin včetně žen a dětí, které se pokoušely dostat z města, aby unikly americkému řádění. Některé rodiny, které nemají v jiných městech příbuzné ani přátele a málo peněz na to, aby odešly do hotelů, se uchýlily do okolních měst, kde přebývají ve školách a vládních budovách.

Oboj mezitím ostřeloval dvěma raketami Kaťuša americký štáb západně od města a třemi raketami Grad americkou základnu v bývalém prezidentském paláci, ležícím rovněž na západ od města.

Odpoledne se partyzáni střetli s okupanty a jejich přisluhovači na silnici východně od Ramádí. Během půlhodinové srážky bylo zapáleno Humvee, poškozeno irácké transportní vozidlo a zraněno nebo zabito několik vojáků.

Ostřelování

Dopoledne zasáhly tři silné minometné střely štáb loutkových sil v Džurf as-Sachr na jihu Bagdádu.

Večer vypálili Iráčané z palmového háje poblíž vězeňského tábora Bucca na jihu Iráku šest raket Kaťuša, které zasáhly části tábora neobývané vězni.

Sestřelení amerického vrtulníku

Ve 22:20 Mafkarat al-Islam oznámil, že před chvílí sestřelili Iráčané nad Tárimíjí severně od Bagdádu americký vrtulník. Stroj se zřítil na zem a vybuchl, Američané pak okolí uzavřeli a vyhlásili zákaz vycházení, přičemž nedovolili lidem ani pobývat na zápraží domů.

Ozbrojená střetnutí

Skupina bojovníků vybavených lehkými a středními zbraněmi zaútočila kolem poledne v bagdádském předměstí Durá na hlídku loutkové armády. Zapálili jeden pickup a zabili dva vojáky a dva další zranili.

Exploze auta ve Fallúdže

Podle večerní zprávy Mafkarat al-Islam Američané oznámili, že exploze bomby ve Fallúdže usmrtila 10 příslušníků jejich námořní pěchoty a dalších 11 zranila. Korespondent oznámení doplnil informacemi získanými od zaměstnanců cementárny, před jejíž hlavní bránou v 10:30 předchozího dne vybuchlo auto naložené výbušninou (nikoli bomba), když kolem něho projížděla kolona několika Humvee a transportních vozidel. Dělníci uvedli: "Protože byl výbuch tak silný a po něm následovala hysterická palba Američanů, kteří zůstali naživu, nemohli jsme jít blíž a podívat se, co se stalo." Jeden ze strážců cementárny poznamenal, že auto mělo vládní poznávací značku patřící ministerstvu průmyslu, což bylo možno potvrdit podle zachovaných zbytků auta. Podle jeho sdělení po explozi přiletěl americký vrtulník a celou hodinu odvážel mrtvé a zraněné. Výrobní ředitel cementárny prohlásil, že počet ztrát, který udávají Američané, není správný a musel být minimálně dvojnásobný. Americké oznámení také nepravdivě tvrdilo, že k výbuchu došlo ve čtvrtek v noci a byl způsoben bombou, na niž hlídka najela.

Bombové útoky

Dopoledne explodovala na dálnici v Saqlawíji bomba pod americkou hlídkou, z níž zničila jedno Humvee, zabila jednoho a zranila druhého vojáka.

Po poledni vybuchla bomba pod americkou kolonou v Dúzu severovýchodně od Bagdádu, zničila transportní vozidlo a zabila nebo zranila šest vojáků.

Další bomba zasáhla hlídku několika Humvee v Dulu'íji, jedno zničila, tři vojáky zabila a čtvrtého zranila.

Odpoledne zasáhla exploze bomby hlídku loutkové policie západně od Mosulu, zničila jedno vozidlo a zabila nebo zranila čtyři policisty v něm.

Ve večerních hodinách došlo k explozi pozemní miny pod americkou hlídkou blízko kirkúckého technického institutu. Podle informace policejního poručíka byl zabit jeden voják, který stál na vozidle a výbuch jej vymrštil do vzduchu; při dopadu na zem si pak prorazil lebku. Další tři Američané a jejich irácký tlumočník byli zraněni.

V Madá'inu odpálili povstalci večer pod americkou hlídkou tři bomby. První dvě poškodily dvě Humvee, třetí vybuchla o chvíli později, když hlídka zastavila a vojáci vystoupili z vozidel, několik z nich zabila a zranila.

Exploze silné bomby zničila večer americké obrněné vozidlo v Baládu a zabila šest vojáků. Až do sobotního rána prohledávali američtí vojáci celou oblast, nenašli nikoho, ukradli však místním lidem peníze a šperky.

Atentát

Skupina čtyř mužů zastřelila Abú Hajdara, předního člena Brigád Badr v Atifíji na severu Bagdádu, zapleteného do řady vražd důstojníků bývalé irácké armády a sunnitských obyvatel, především věřících ve staré atifíjské mešitě. Při útoku na jeho auto byli zabiti rovněž dva Abú Hajdarovi společníci. Američtí a loutkové vojáci následující dvě hodiny prohledávali okolní domy, ale nenalezli žádné stopy po útočnících.

Sobota 3. prosince 2005

Nálet na Rawu

Kolem 17:00 zaútočila americká letadla na dům irácké rodiny v centru Rawy. Podle sdělení obyvatel sousedních domů zabila celou sedmičlennou rodinu: muže, jeho ženu, čtyři děti a mužovu matku. Lékař místní nemocnice uvedl, že záchranné práce stále pokračují a je možné, že obětí bude ještě více.

Vražda irácké rodiny v Hadíthě

Agentura QudsPress přinesla zprávu založenou na očitém svědectví, že američtí vojáci zastavili na jednom ze svých kontrolních stanovišť v Hadíthě auto, v němž cestovala irácká rodina. Donutili muže, jeho ženu a pět dětí z auta vystoupit, pak před očima rodičů postříleli všech pět dětí a nakonec zabili i je. Agentura uvedla, že událost velmi zasáhla obyvatele města, tím spíše, že šlo o třetí podobný případ za pouhé dva poslední týdny. Město je už několik týdnů terčem neustálých útoků amerických vojáků a kolaborantské tzv. Irácké národní gardy, které stovky rodin zbavily přístřeší a způsobily vážné škody na domech, úřadech a institucích.

Očekává se nové tažení proti Fallúdže

Mluvčí irácké loutkové armády brigádní generál Midhat Mahmúd na tiskové konferenci v Bagdádu oznámil, že v příštích dnech lze očekávat novou vojenskou operaci proti Fallúdže, v níž stále ještě operuje irácký odboj. Jeho útoky nabyly znovu takové intenzity, jakou měly před dřívějšími ofenzívami proti městu; z této situace přitom obvinil americkou armádu. Odbojové akce podle informací zpravodajské služby provádějí místní obyvatelé, proto bude součástí další operace důkladné prohledání domů a obchodů, jakož i ověření identity všech obyvatel.

Ve 13:30 zasáhlo sedm silných minometných střel americký vojenský štáb na východní straně města.

Krátce před 21:00 explodovala pod kolonou pěších amerických vojáků ve čtvrti Džawlan silná bomba. Po explozi zůstalo na zemi ležet v kalužích krve nejméně pět vojáků.

Zatýkání v Latífíji

Vlna razií a zatýkání sunnitů se nevyhnula ani tomuto městu. Irácké loutkové síly uzavřely všechny přístupy k městu a vyhlásily zákaz vycházení. Pak začaly vpadat do domů a zatýkat jejich obyvatele. Do poledne bylo zatčeno a odvedeno kolem 70 lidí, přičemž razie stále pokračovala.

Ostřelování

Pět minometných střel ráže 82 mm zasáhlo kontrolní stanoviště loutkové armády na silnici do Hawídže.

Čtyři minometné střely zasáhly dopoledne štáb okupačních sil v Siníji západně od Bajdží.

Večer vypálil odboj tři minometné střely ráže 82 mm na budovu provinční správy v Ramádí, proměněnou nyní v ležení amerických vojáků a iráckých zrádců. Další tři střely byly určeny druhému táboru v blízkosti místní porodnice.

Ozbrojené srážky

V mosulské čtvrti Sukkár zaútočila skupina bojovníků na hlídku tzv. národní gardy. V půlhodinovém střetnutí bylo zničeno jedno vozidlo národní gardy, šest gardistů zabito a sedm dalších zraněno.

K prudkému boji došlo v Dulu'íji, kde se oddíl Iráčanů střetl nedaleko tamního mstu s kolonou okupačních vojáků. Ve více než hodinovém boji, do něhož se zapojily i americké vrtulníky, zapálili americké vozidlo. Vzhledem k silné palbě se místní korespondent nemohl přiblížit a zjistit bližší podrobnosti.

Jiný oddíl přepadl hlídku loutkové armády ve vesnici Duhajm u Ba'qúby, kde podle sdělení loutkových bezpečnostních sil zničil několik vozidel, zabil deset kolaborantů a dalších deset zranil.

V podvečer zasáhl ostřelovač ve čtvrti Askarí v centru Hadíthy amerického vojáka z hlídky prohledávající dům a usmrtil ho.

Večer došlo k boji mezi povstalci a americkými vojáky doprovázenými loutkovou policií v centru Sámarrá. Bojovníci zneškodnili policejní vozidlo, zabili jednoho Američana a jednoho policistu; dva další policisté byli zraněni.

Bombové útoky

Pod hlídkou irácké loutkové armády vybuchla na hlavní ulici v západobagdádské čtvrti Bajjá bomba, která zneškodnila vozidlo, tři loutkové vojáky v něm usmrtila a tři zranila.

Dopoledne vybuchla bomba pod americkou hlídkou v Tikrítu, zneškodnila jedno Humvee, v němž jednoho vojáka zabila a druhého zranila.

Bomba zasáhla také americkou hlídku na hlavní ulici v Madiqu západně od Chálidíje, zneškodnila Humvee, zabila dva vojáky a třetího zranila.

Odpoledne zasáhla exploze bomby americkou hlídku na silnici do Mahmúdíje jižně od Bagdádu, zapálila jedno vozidlo a zranila v něm čtyři vojáky, jednoho vážně.

Neděle 4. prosince 2005

Jedna z žen vězněných v Qá'imu propuštěna

Američané propustili zajatkyni, kterou v Qá'imu drželi po tři týdny v zajetí. Sihr Sálih al-Mahláwí (27) byla zatčena s obviněním, že plánovala operace odboje. Její rodiče sdělili korespondentu Mafkarat al-Islam, že potvrdila zprávy, podle nichž jsou v okupačních vězeních desítky žen, jejichž jména nebyla uvedena na seznamu, pořízeném Červeným křížem a Červeným půlměsícem, a jejichž zatčení nebylo ani oznámeno. Potvrdila rovněž, že jde vesměs o sunnitky a některé z nich jsou ve vězení už dva roky. Rodina odmítla odpovědět na otázku, zda byla jejich dcera mučena nebo znásilněna.

Další mrtví při náletu na obytné domy

Dopoledne bombardovala americká letadla čtyři domy v Azímu. Obytné domy byly srovnány se zemí a v jejich troskách zahynulo 20 lidí, většinou žen a dětí. Dalších 13 osob bylo zraněno, někteří vážně. Podle svědků šlo o oblast, neskýtající žádný vojenský terč, kde nebyli přítomni vůbec žádní ozbrojenci.

Další zatýkání v Madá'inu

Zatýkání dalších obyvatel tohoto města bylo tentokrát dílem kolaborantů z Lví brigády tzv. ministerstva vnitra. Týkalo se sunnitů žijících v okrsku Ladždž na jihu Madá'inu. Jako obvykle byl vyhlášen zákaz vycházení, okrsek byl odříznut od okolí a pak zatčeno 57 místních lidí pod záminkou, že prováděli útoky na americké a loutkové síly, i když v této oblasti k žádným útokům nedošlo.

Sebevražedný útok v Bagdádu

Na dálnici v jihovýchodní části Bagdádu najel fidáí s autem naloženým výbušninou do americko-irácké vojenské kolony a odpálil se. Zneškodnil americké obrněné vozidlo a zničil vozidlo loutkových sil, zabil dva americké a čtyři loutkové vojáky a dalších pět vojáků, z toho tři Američany, zranil.

Ozbrojené střety

Za svítání podnikl oddíl Iráčanů útok na americké síly ve Fallúdže. V půlhodinovém boji bylo zabito sedm amerických vojáků a padli dva bojovníci. Podle svědků byl útok tak tvrdý, že se Američané stáhli ze svých pozic a ukryli se v blízké opuštěné škole. Teprve přílet vrtulníků donutil Iráčany k ústupu. Předtím se však stačili zmocnit řady zbraní, které Američané při kvapném ústupu opustili. Po boji začali vojáci prohledávat okolní domy, aniž v nich nějakého bojovníka objevili.

Na silnici vedoucí z Ba'qúby do Azímu zaútočil dopoledne oddíl bojovníků na kolonu sedmi vozidel loutkové irácké armády. Dvě z nich při útoku zapálili, poté odpálili bombu, která zapálila třetí vozidlo a další palbou zničili ještě dvě vozidla. Přitom bylo zabito 13 kolaborantů, mezi nimi čtyři důstojníci včetně jednoho majora. Další čtyři vojáci byli zraněni. Útočníci sami žádné ztráty neutrpěli.

Dopoledne zaútočil oddíl povstalců na silnici západně od Júsufíje na kolonu loutkových vojáků. Zničil přitom dva pickupy, zabil tři vojáky a dalším čtyřem způsobil zranění.

Jiný oddíl podnikl rovněž dopoledne ve čtvrti Karáma v Mosulu útok na kontrolní stanoviště pešmergů zřízené blízko sídla Vlasteneckého svazu Kurdistánu. Zabili tři pešmergy a další tři zranili.

V okrsku Arab Džabbúr v bagdádského předměstí Durá zaútočila skupina bojovníků na hlídku přepadových sil tzv. ministerstva vnitra, zabila tři jejich příslušníky a čtyři zranila.

Minometný útok na americký štáb

Čtyři minometné střely zasáhly ze dvou stran americký štáb ve čtvrti Mutazim v Sámarrá.

Další čtyři minometné střely dopadly ráno do amerického tábora v centru Ramádí. Dvě z nich zasáhly přímo střed budovy.

Bombové útoky

Ráno vybuchla bomba pod americkou hlídkou ve východní části Fallúdže, zneškodnila Humvee a zranila v něm tři vojáky, jednoho vážně.

Dopoledne najela na bombu na silnici západně od Ámiríjat al-Fallúdža americká kolona několika Humvee, z nichž jedno bylo poškozeno, jeden voják zabit a další zraněn.

V centru Madá'inu explodovala dopoledne bomba na hlavní ulici pod hlídkou loutkové armády, zničila jedno její vozidlo, zabila dva a zranila tři kolaboranty. Jeden civilista byl pak zabit bezhlavou střelbou vojáků po okolí.

Před polednem najel na bombu americký zásobovací konvoj několika kamionů na silnici vedoucí z Bagdádu do Tikrítu. Jeden z kamionů úplně shořel a jeho řidič byl explozí zabit.

Po poledni explodovala bomba pod americkou kolonou čtyř obrněných vozidel a dvou Humvee na hlavní silnici u Tal ar-Rúmmán jihovýchodně od Mosulu. Výbuch zneškodnil jedno obrněné vozidlo, jednoho vojáka usmrtil a dva zranil.

Večer zasáhl výbuch bomby kolonu pancéřovaných automobilů americké armády západně od Irbílu, jeden zničil a druhý vážně poškodil.

Na hlavní ulici Abú Ghurajb zasáhla odpoledne exploze bomby americké obrněné vozidlo, které se podle svědků změnilo v ohnivou kouli. Těla několika vojáků byla výbuchem vymrštěna a zůstala ležet na zemi v kalužích krve. Američané uzavřeli okolí výbuchu v okruhu 1 km a odvezli pět mrtvých a zraněných.

Na hlavní silnici vedoucí z Ána do Hadíthy explodovala odpoledne bomba pod kolonou několika obrněných vozidel a Humvee. Jedno obrněné vozidlo zneškodnila a v něm zranila čtyři vojáky, jednoho z nich vážně.

Atentát

Na tři zaměstnance loutkového ředitelství vnitřních věcí ve čtvrti Hajáníja v Basře zahájili před svítáním z jedoucího auta palbu ozbrojenci a usmrtili je. Tato instituce je obviňována z podílu na vraždách, k nimž v Basře dochází především na sunnitech. Většina jeho úředníků a ostatních zaměstnanců je současně členy Brigád Badr. Kromě toho se podíleli na strhávání předvolebních plakátů sunnitských kandidátů. Hajáníja je baštou stoupenců Muqtady as-Sadra.

Pondělí 5. prosince 2005

Razie v Hítu

Po poledni zasáhly americké vojáky soustředěné v centru Hítu čtyři bomby a šest minometných střel, načež na ně zaútočil oddíl povstalců. Prudký boj pokračoval ještě ve chvíli, kdy o něm korespondent Mafkarat al-Islam informoval (14:45).

Ve 20:30 pak korespondent oznámil, že okupační síly vyhlásily jako odvetu v celém městě zákaz vycházení o 18:00 až do svítání. Zároveň vyhlásily, že obyvatelé musí zabránit bojovníkům v dalších akcích, jinak je čeká "přísné potrestání v podobě přerušení dodávek vody a elektřiny a přerušení veškerých komunikačních spojení."

Ostřelování různých cílů

Čtyři rakety středního doletu zasáhly dopoledne americkou základnu Halídž v Dulu'íji.

Americký štáb v Tádží severně od Bagdádu se stal odpoledne terčem tří raket Grad středního doletu.

Dvě rakety Grad středního doletu dopadly ve 20:15 do bagdádské tzv. Zelené zóny.

Bombové útoky

V Nahrawánu na jihozápadě provincie Dijála vybuchla ráno na hlavní silnici bomba pod americkou obrněnou kolonou, jedno obrněné vozidlo zneškodnila, zabila v něm dva a zranila tři vojáky.

Dopoledne došlo na silnici mezi Kirkúkem a Bajdží k explozi bomby pod americkou kolonou. Zneškodnila jedno Humvee, jehož čtyřčlennou posádku zabila nebo zranila.

Policejní hlídku ve třech Landcruiserech zasáhla dopoledne exploze bomby v Mahmúdíji. Poškodila jeden automobil a zranila tři policisty, jednoho vážně.

Na bombu narazila také hlídka sil tzv. ministerstva vnitra v bagdádském předměstí Durá, přišla o jedno vozidlo, dva její členové byli explozí zabiti a dva zraněni.

Další bomba explodovala od americkou hlídkou u Kilometru 5 na hlavní silnici západně od Ramádí. Zneškodnila jedno ze čtyř Humvee, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Americkou hlídku zasáhla bomba v bagdádské univerzitní čtvrti Džámija, poškodila Humvee a zranila v něm dva vojáky.

Krátce po poledni vybuchla bomba pod Humvee v Habbáníji. Zabila zřejmě jednoho amerického vojáka, ostatní však kolem stříleli tak intenzivně, že nebylo možno se přiblížit. Policejní zdroj uvedl, že Američané zabránili i policii v přístupu na místo exploze a celé je uzavřeli.

Hlídku tzv. národní gardy zasáhla odpoledne ve čtvrti Saraj v centru Tal Afáru exploze bomby, jež dva gardisty usmrtila a dva zranila.

V Buhrízu vybuchla odpoledne bomba pod skupinou iráckých armádních inženýrů, jednoho z nich usmrtila a tři vážně zranila.

Západně od Kirkúku došlo k výbuchu bomby pod americkou hlídkou, jejíž Humvee bylo poškozeno, jeden voják zabit a dva zraněni.

Blízko tikrítského prezidentského paláce zneškodnil výbuch bomby americké Humvee, v němž usmrtil jednoho a zranil dalšího vojáka.

K další explozi došlo v Džurf an-Naddáf na jihozápadě provincie Dijála, kde zasáhla americkou hlídku na hlavní silnici do Bagdádu. Ze tří obrněných vozidel Bradley jedno zničila, dva Američany zabila a dva zranila.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby také americkou hlídku na hlavní ulici v centru Ramádí. Tady bylo vážně poškozeno americké vozidlo a v něm zraněno několik vojáků, jeden z nich vážně.

Krátce před 16:00 došlo k explozi ve fallúdžské čtvrti Džawlan. Hlídka kolaborantů z tzv. národní gardy narazila na bombu, jejíž výbuch zničil jedno vozidlo, tři gardisty zabil a tři zranil.

Ozbrojené akce

Skupina povstalců přepadla na hlavní ulici ve čtvrti Muthanna v centru Mosulu hlídku loutkových vojáků v pěti pickupech, dva poškodila, zabila dva a zranila čtyři kolaboranty.

Odpoledne přepadla skupina ozbrojenců kontrolní stanoviště loutkových vojáků na dálnici procházející severovýchodní částí provincie Dijála, čtyři z nich zabili a dva zranili.

Protest proti japonské posádce v Samáwě

V poledne přepadl japonskou hlídku 20 vojáků, která se odvážila vyjet v pěti vozidlech ze své základny v Samáwě, dav asi 60 Iráčanů, zasypal ji kamením a lahvemi a zapálil několik pneumatik. Rozzlobení demonstranti provolávali hesla proti Japoncům, které obviňovali ze lží a klamání místních lidí, jimž slíbili vyplatit peníze za pomoc vojákům při budování rekreačního centra ve městě. Japonci jim ovšem nikdy nic nezaplatili. Čtyři Japonci utrpěli při napadení pohmožděniny.

Íránci se sjíždějí do Nadžafu, aby se zúčastnili iráckých "voleb"

Úměrně s tím, jak se blíží okupační "volby" vypsané na 15. prosince, plní se nadžafské hotely desítkami Íránců. Přijíždějí vybaveni padělanými iráckými doklady, které jim umožní účast ve volbách, v nichž dají hlasy proamerické šíitské straně SCIRI, jak je k tomu vyzval ájatolláh Sístání, sám íránský občan.

Majitel známého hotelu Ahbáb al-Husajn v Nadžafu Asad Husajn al-Músá sdělil korespondentovi Mafkarat al-Islam, že má v hotelu 565 Íránců, kteří všichni mluví arabsky. Íránská cestovní společnost , která má v Nadžafu pobočku, posílá do Nadžafu a Karbaly denně nejméně 75 Íránců.

Když si stoupenci Muqtady as-Sadra v sobotu nadžafskému guvernérovi stěžovali na příliv ilegálních íránských "voličů", guvernér jim odpověděl, že jde o poutníky do šíitských svatých míst.

Úterý 6. prosince 2005

Ramádí

V centru Ramádí zasáhla po poledni bomba americké okupanty, kteří se vraceli do svého štábu, a zničila obrněné Humvee, jehož posádku zabila nebo zranila. O něco později vybuchla ve městě další bomba pod kolonou čtyř obrněných vozidel a dvou Humvee, zničila obrněné vozidlo, zabila dva vojáky a tři zranila.

Večer pak tamní korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že americké síly zahájily proti městu další ofenzívu. Operace "Berani" se účastní více než 150 obrněných vozidel, stovky příslušníků námořní pěchoty a desítky iráckých loutkových vojáků. Vojáci vstoupili do města od západu a začali prohledávat domy.

Na dálnici v Ramádí nalezli Američané dvacet mrtvol, pravděpodobně kolaborantů. Všichni byli svázáni, měli zavázané oči a byli střeleni do týla.

Pozdě odpoledne bombardovala americká letadla na několika místech centrální a severní část města. Vzhledem k vyhlášenému zákazu vcházení nebylo možno zjistit následky bombardování.

Ve 22:30 oznámil korespondent, že američtí vojáci vpadli do domu ve čtvrti Ta'mím na západě města a vyžadovali od jeho majitele informace o "ozbrojencích" a obyvatelích domu, ten však prohlásil, že nic neví. Odmítl mluvit, i když mu pohrozili, že z jeho ženy před jeho očima strhají veškerý oděv. To také udělali a její nahé tělo si pak prohlíželi před očima manžela, jehož ovšem předtím svázali. Poté, co manžel padl v bezvědomí na zem, vojáci opustili i celou čtvrť. Nemocnice potvrdila, že Hadždže Abú Ahmada ranila mrtvice a není při smyslech.

V odpověď na tento čin provedli Ramádští krátce před 23:00 prudký raketový útok na americkou základnu Warrár západně od města. Tuto největší základnu v provincii Anbár zasáhlo nejméně devět raket Grad a Kaťuša.

Bombardování Tádží

Mafkarat al-Islam v poledne oznámil, že americká letadla právě bombardují na několika místech Tádží ležící severně od Bagdádu. Terčem letadel byly domy podél řeky a v blízké vesnici Fallahát, kde byly potvrzeny oběti z řad civilistů, ale americká námořní pěchota oblast uzavřela a nevpustila dovnitř novináře ani Iráčany.

Další razie

Přepadové síly tzv. ministerstva vnitra provedly ráno razie v Tárimíji, Mušáhadě a okrsku 14. Ramadán severně od Bagdádu, kde pozatýkaly desítky mužů ve věku od 18 let. Podle informace loutkové policie měly oddíly zvané "Blesk", "Sokol" a "Karrár" přitom zabavit velké množství zbraní.

V Tárimíji se členové odboje pustili s těmito kolaboranty do boje, zničili jim čtyři vozidla, několik jich zabili a donutili k útěku, i když si na pomoc přivolali vrtulníky svých amerických vládců. Podle místních lidí bylo v Tárimíji zatčeno kolem 50 mužů.

Sebevražedné útoky

Při sebevražedném útoku na policejní akademii v centru Bagdádu bylo zabito 37 osob, mezi nimiž byli američtí a jiní zahraniční instruktoři. Útok měly provést dvě sebevražedné atentátnice opásané výbušninou, které se odpálily blízko shluku policejních důstojníků a zájemců o policejní práci.. Dalších 76 lidí bylo zraněno, většinou vážně.

Kolem 18:00 najel fidáí s autem do amerického kontrolního stanoviště v Rutbě, obsluhované asi deseti příslušníky námořní pěchoty, a odpálil se.

Ostřelování různých cílů

Před polednem vypálil odboj dvě minometné střely ráže 82 mm na americký štáb v Abú Ghurajb.

Pět minometných střel ráže 120 mm a 82 mm dopadlo odpoledne na budovu tzv. ministerstva vnitra v centru Bagdádu. Podle policejního zdroje zasáhly budovu a dvůr za ní, zabily tři policisty včetně kapitána a pět dalších zranily.

Krátce před 17:30 ostřeloval odboj raketami americkou věznici v hornaté oblasti severozápadně od Sulajmáníje v kurdské části severního Iráku. Korespondent Mafkarat al-Islam v Irbílu oznámil útok telefonicky. Místní činitelé zprávu popřeli i když nad věznicí bylo možno pozorovat plameny a kouř.

Bombové útoky

Dopoledne vybuchla v centru Hadíthy pod pěší hlídkou kolaborantů bomba, jednoho loutkového vojáka zabila a čtyři zranila.

Před polednem zasáhla exploze bomby americkou kolonu kamionů a Humvee na hlavní silnici z Bajdží do Tikrítu. Zneškodnila jeden kamion a zranila jeho řidiče.

V poledne došlo v okrsku Rabí'a k explozi bomby pod kolonou loutkové armády, při níž bylo zneškodněno transportní vozidlo, tři vojáci zabiti a tři zraněni.

Na nové silnici na východě Fallúdže vybuchla bomba pod americkou hlídkou a poškodila Humvee, v němž zranila dva vojáky.

Ozbrojené akce

Dopoledne přepadla skupina mudžáhidů ve fallúdžské čtvrti Džawlan kolonu pancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti, jeden automobil zničila, dva žoldáky zabila a dva zranila.

Ve čtvrti Wahda na východní straně Mosulu zabil dopoledne ostřelovač vojáka z americké hlídky.

Před polednem zaútočila skupina bojovníků v Júsufíji na americko-iráckou kolonu, zneškodnila pickup a poškodila Humvee, zabila jednoho loutkového vojáka a další čtyři včetně jednoho Američana zranila.

Odpoledne přepadla v Karmě východně od Fallúdže skupina bojovníků kolonu loutkových vojáků, zničila jedno jejich vozidlo, dva vojáky zabila a čtyři zranila.

V podvečer zaútočil jediný bojovník ve Fallúde na kolonu pěších amerických vojáků, zasypal je deštěm kulek z kulometu, tři z nich zabil, a zmizel.

V 19:00 došlo ve Fallúdže ke srážce bojovníků s americkými vojáky, v němž bylo zneškodněno Humvee a tři vojáci zraněni, jeden z nich vážně.

Vražda kolaborantky v Bagdádu

V Bagdádu byla nalezena mrtvola ženy, která pracovala pro Američany jako tlumočnice. Byla usmrcena sedmi střelnými ranami. Podle jejích sousedů dostala v posledních dnech několik výhrůžných listů, žádajících, aby zanechala kolaborace, ale neuposlechla jich. Mafkarat al-Islam ke zprávě dodal, že irácký odboj na tyto osoby neútočí proto, že pracují jako tlumočníci, ale proto, že pro okupanty špehují. Mnoho tlumočníků proto už této práce zanechalo a Američané proto zvýšili pozůstalým tlumočníkům platy na 5 000 dolarů měsíčně.

Nález mrtvých těl

U silnice ve vesnici Abd Wajs u Hillá byly nalezeny mrtvoly devíti osob, které nesly stopy mučení a byly usmrceny výstřelem do hlavy. Policie je nedokázala identifikovat, protože neměly u sebe žádné dokumenty, lidé ve městě však byli přesvědčeni, že jde o pozůstatky sunnitů, kteří byli uneseni a zabity šíitskými milicemi.

Bagdádské márnice už nestačí

Vzhledem k rostoucímu počtu úmrtí v Bagdádu byl režim nucen objednat ze zahraničí tři nové chladicí boxy pro nemocniční márnice. První z nich s kapacitou 50 mrtvol  již obdržela bagdádská nemocnice Jarmúk. Protože všechny dosavadní chladicí prostory už byly zaplněny, musela tato nemocnice mrtvé ukládat do hal nebo je nechávat v pokojích, někdy i delší dobu. Podle dr. Imáda Uwajda al-Aního přijímala nemocnice denně minimálně 50 těl, někdy až 150; šlo vesměs o osoby usmrcené okupačními vojáky nebo v bojích mezi odbojem a americkou armádou.

Středa 7. prosince 2005

Boj na saúdskoarabské hranici

Krátce před 17:25 došlo v pohraničním komplexu Ar'ár na saúdskoarabské hranici k boji mezi Iráčany a americkou vojenskou hlídkou. Střet trval asi půl hodiny a podle telefonického sdělení velitele pohraniční stráže se Američanům podařilo zabránit "infiltraci" bojovníků ze Saúdské Arábie do Iráku. Nezmínil se o amerických ztrátách, korespondent Mafkarat al-Islam však na místě viděl hořící Humvee.

Ozbrojené střety

Krátce po půlnoci zaútočilo několik bojovníků na kontrolní stanoviště iráckých loutkových sil v Ámiríjat al-Fallúdža, zranili důstojníka a tři vojáky.

V Miqdádíji severovýchodně od Bagdádu došlo dopoledne ke střetu povstalců s policejní hlídkou, v němž bylo vážně poškozeno policejní vozidlo, dva policisté zabiti a dva zraněni.

V dopoledních hodinách se oddíl bojovníků střetl na hlavní ulici v Tárimíji s americkými a loutkovými vojáky. Poté, co pod kolonou obrněných vozidel s íránskými důstojníky, vozidly loutkové armády a Humvee Američanů explodovaly dvě bomby, které jedno Humvee zničily a druhé poškodily, zaútočili bojovníci na zbytek kolony lehkými a středními zbraněmi. V průběhu hodinového boje zničili tři pickupy a jedno obrněné vozidlo; Američané byli nuceni přivolat posily. Bojovníci si však jejich příchod vyčíhali a přepadli je nedaleko místa prvního boje, zničili Humvee a dvě transportní vozidla loutkové armády. Celkem tu bylo zabito nejméně 10 amerických a 15 loutkových vojáků a dalších 20 zraněno. Padlo rovněž šest bojovníků a tři byli zraněni. Odboj rozšířil po mešitách prohlášení, že v boji byli zajati čtyři Íránci.

Před polednem zaútočil muž s ručním granátem na hlavní silnici severně od Fallúdže na hlídku tzv. národní gardy, zabil dva vojáky a další dva zranil.

Krátce po poledni skupina asi 20 bojovníků zaútočila na kirkúckou nemocnici. V přestřelce zabili sedm členů nemocniční stráže a dva zranili, a poté osvobodili svého zajatého druha, jenž byl po zajetí do nemocnice dopraven s několika střelnými ranami.

Odpoledne zaútočila skupina bojovníků na oddíl amerických a iráckých vojáků, který prohledával domy a zatýkal v Mušáhadě severně od Bagdádu. Bojovníci zneškodnili pickup a Humvee, zabili dva americké a jednoho loutkového vojáka, další dva loutkové a jednoho amerického vojáka zranili, Američana vážně.

Odpoledne došlo také k boji s americkými a loutkovými vojáky v Tádží. Také tady okupanti se svými pomahači prováděli razii spojenou se zatýkáním. Bojovníci zničili jedno Humvee, zabili sedm loutkových a dva americké vojáky, dalších pět vojáků, z toho dva Američany, zranili.

Bombové útoky

Exploze bomby na silnici východně od Abú Ghurajb zasáhla dopoledne hlídku tzv. národní gardy, zničila jedno vozidlo, zabila v něm dva gardisty a tři zranila.

Mezi Baládem a Dulu'íjí explodovala dopoledne bomba pod kolonou Humvee a obrněných vozidel Bradley. Zneškodnila vozidlo Bradley, zabila jednoho a zranila dva vojáky.

Kolem poledne vybuchla blízko Júsufíjského mostu západně od Latífíje bomba pod hlídkou Brigády Škorpion tzv. ministerstva vnitra ve čtyřech pickupech. Jeden zničila, tři vojáky v něm usmrtila a čtvrtého vážně zranila.

Po poledni explodovala na hlavní silnici východně od Fallúdže bomba pod americkou hlídkou. V poškozeném Humvee byli zraněni čtyři vojáci, jeden z nich vážně.

Hlídku několika amerických Humvee zasáhla odpoledne bomba na silnici mezi Ba'qúbou a Sadá, zneškodnila Humvee a čtyři vojáky v něm zabila nebo zranila.

V okrsku Bú Isá v jihobagdádském Durá vybuchla odpoledne bomba pod americkou kolonou několika obrněných vozidel a Humvee, z nichž jedno obrněné vozidlo zničila. Výbuch zabil jednoho a zranil tři vojáky ve vozidle.

K další explozi došlo v bagdádské Džadídě, kde na bombu najela policejní hlídka. Zničeno bylo její vozidlo, čtyři policisté byli usmrceni a dva zraněni.

Krátce před 18:45 zasáhl výbuch bomby v Qá'imu pěší hlídku americké námořní pěchoty a zabil nebo zranil čtyři vojáky. Bomba byla odpálena ze vzdálenosti 100 metrů.

Ostřelování amerických sil

Čtyři silné minometné střely dopadly dopoledne na americkou základnu Ghazlání v Mosulu.

Čtyři minometné střely ráže 82 mm byly určeny štábu amerických sil v sámarrské pevnosti.

Ve 21:00 vypálil odboj dvě minometné střely ráže 82 mm na americko-irácký vojenský tábor v centru Fallúdže.

Čtvrtek 8. prosince 2005

Američané vyhlásili v provinciích Anbár a Ninive plnou pohotovost

Americké okupační síly vyhlásily počínaje 6. prosincem 30denní zvýšenou pohotovost v provinciích Anbár a Ninive. V souladu s tím se početné síly, soustředěné východně od Ramádí, rozmístily v různých částech provincie a posílily americké jednotky, které tam už byly. Ostřelovači zaujali pozice na střechách vysokých budov.

Loutkový guvernér Mu'min Sámí Rašíd sdělil na tiskové konferenci iráckým novinářům, že rozmístění sil je přípravou na "volby". Část obyvatelstva se však domnívá, že jde o pokus zastrašit je a odradit od účasti ve volbách, aby se tak snížilo procento hlasů pro sunnitské kandidáty.

Mosulský korespondent Mafkarat al-Islam oznámil, že po celém městě se rozmístily desítky amerických vojenských vozidel ze základny Ghazlání.

Imám ramádské mešity šajch Ahmad al-Džumajlí uvedl v rozhovoru s korespondentem Mafkarat al-Islam, že situaci obyvatel provincie Anbár zhoršuje fakt, že nenastaly obvyklé zimní deště, na nichž závisí sklizeň a vůbec existence všech živých tvorů.

Situace ve Fallúdže

Americké síly uzavřely ráno přístupy do čtvrti Nazal, v níž předchozího dne došlo k boji mezi povstalci a Američany. Podle svědectví přinesených agenturou QudsPress zatkli Američané na zdejším tržišti tři osoby a tzv. národní garda dalších pět lidí.

Na nové silnici ve východní části města usmrtil ostřelovač po poledni amerického vojáka řídícího vojenský tahač, dopravující stavební materiál na americkou základnu. Tahač se pak na silnici převrátil, přičemž byl vážně zraněn druhý voják v něm.

Americký ostřelovač zasáhl bez jakéhokoli důvodu ze střechy budovy bývalého imigračního úřadu, nyní amerického štábu, 12letého chlapce, který byl na cestě na tržiště, a usmrtil ho.

Zatýkání v Bagdádu a okolí

V různých čtvrtích Bagdádu a okolních městech zahájili američtí vojáci a iráčtí kolaboranti rozsáhlé razie a zatýkání. Jak oznámil Mafkarat al-Islam, vojáci v Ridwáníji na jihu Bagdádu obklíčili okrsek Ma'alif. Mezi zatčenými tu byl šajch kmene Kartan se svými pěti syny a strážci.

Na západě Bagdádu byl obklíčen okrsek Munajsir a zatčeno pět místních mladých mužů s obviněním, že útočili na okupační síly.

Další razie proběhla v Latífíji, kde bylo zatčeno asi 15 osob, většinou vysokoškolských profesorů a studentů.

V severobagdádském předměstí Tádží zatkli vojáci desítky lidí, vesměs obviněných z útoků na americké a okupační síly.

Bombové útoky

Dopoledne došlo k explozi bomby pod kolonou několika Humvee v Baládu. V poškozeném Humvee byli dva vojáci zabiti a další dva zraněni.

Po poledni zasáhl výbuch bomby americkou kolonu na dálnici v Ghazálíji, zneškodnil jedno obrněné vozidlo a zranil dva vojáky.

Další bomba vybuchla pod hlídkou sil tzv. ministerstva vnitra ve čtvrti Dubbat v centru Sámarrá, kde zničila pickup a zabila čtyři vojáky.

Bomba explodovala odpoledne pod americkou kolonou tří Humvee a několika kamionů se zásobami pro americkou armádu v Násiríji na jihu země. Zneškodnila jeden kamion, zabila jednoho a zranila druhého vojáka.

V 16:00 narazila na bombu americká kolona Humvee a obrněných vozidel v Buhrízu. Výbuch jedno obrněné vozidlo zničil a čtyři vojáky v něm zabil nebo zranil.

Na nové hlavní silnici v centru Fallúdže explodovala odpoledne bomba pod americko-iráckou hlídkou, poškodila jedno vozidlo a zranila dva kolaboranty a jednoho amerického vojáka.

Jiné ozbrojené akce

Dopoledne zaútočili povstalci na kontrolní stanoviště kurdských pešmergů blízko sídla Vlasteneckého svazu Kurdistánu v Mosulu, tři pešmergy zabili a dva zranili.

Skupina bojovníků zaútočila dopoledne v severovýchodní části Bajdží na policejní hlídku, zapálila jedno její vozidlo, čtyři policisty zabila a dva zranila.

Skupina bojovníků podnikla odpoledne na hlavní ulici mosulské čtvrti Zuhúr útok na hlídku loutkových vojáků, tři z nich včetně poručíka usmrtila a čtvrtého zranila.

Oddíl bojovníků zaútočil odpoledne na kontrolní stanoviště tzv. národní gardy v okrsku Mansúr na západě Bagdádu. Při útoku byli dva gardisté zabiti a dva zraněni.

V okrsku Arab Džabbúr v bagdádském předměstí Durá zasáhla exploze bomby odpoledne americkou kolonu a zničila jedno vozidlo. Na stojící kolonu pak zatočila skupina bojovníků, zabila tři vojáky a dva zranila.

Ostřelování vojenských základen

Americká vojenská základna Bakara v Hawídži se před polednem stala terčem tří raket Kaťuša středního doletu, které cíl přesně zasáhly a způsobily tam požár.

Odpoledne zasáhly dvě stejné rakety americkou základnu Warrár západně od Ramádí, zřízenou v bývalém prezidentském paláci.

Pátek 9. prosince 2005

Nálet na vesnici u Hítu

V 11:00 provedla americká letadla nálet na čtyři domy ve vesnici Záwija východně od Hítu, obývané kmenem Bú Nimr, který je největším z kmenové ho společenství Dulajm. Nimrovcům už dříve Američané vyhrožovali trestem za podporu iráckého odboje. Nemocnice v Hítu oznámila, že výsledkem náletu bylo 14 mrtvých civilistů včetně žen a dětí.

V Qá'imu uzavřeny mešity

Před polednem zabránili okupanti místním lidem vstoupit do mešit na pravidelné páteční modlitby. Ampliony Američané vyhlásili, že mešity jsou z bezpečnostních důvodů uzavřeny a nikdo do nich nesmí z žádných důvodů vstoupit. Pro zdůraznění zákazu byla přede dveřmi několika mešit rozestavena obrněná vozidla. Podle nadporučíka loutkové armády jde o součást vyhlášené pohotovosti v rámci blížících se "voleb".

Další zatýkání v Bagdádu a Madá'inu

Členové Vlčí brigády tzv. ministerstva vnitra zatkli během dne v různých částech centrálního a severního Bagdádu 30 sunnitů, mezi nimi šajcha Turkího al-Talála, vůdce kmene Kartan, i s pěti syny. Další sunnité obvinění z "terorismu" byli zatčeni v okrsku Tádžíja severně od Bagdádu. Celkem bylo zatčeno 66 osob, s výjimkou šajcha Talála vesměs ve věku od 15 do 50 let.

Ve všech čtvrtích Madá'inu proběhly během dne razie, spojené s obvyklým zatýkáním. Američané tu od rána zatkli 36 sunnitů ve věku 15-50 let, obklíčili město a úplně uzavřeli všechny cesty dovnitř a ven. Prostřednictvím amplionů pohrozili, že jakýkoli útok na ně bude mít pro obyvatele za následek "velké neštěstí".

Útoky na vojenské základny

Za svítání ostřeloval odboj pěti raketami Kaťuša z různých stran americkou základnu severně od Tikrítu, aniž podle policie způsobil na základně jakékoli škody. Svědkové žijící v okolí základny však viděli ze základny stoupat černý kouř a pozorovali vrtulníky létající kolem základny hodinu a čtvrt po útoku.

V 10:00 se terčem ostřelování stala americká základna v Sámarrá. Během útoku byla zcela zničena pozorovací věž, z centra základny stoupal hustý kouř. Američané ve vyslání místního rozhlasu přiznali zásah čtyř raket, nezmínili však jako obvykle nic o vzniklých škodách.

V britském vojenském táboře na poloostrově Fáw vybuchla odpoledne silná bomba a způsobila tam poplach.

Ozbrojené střetnutí v Karmě

Oddíl povstalců zaútočil za svítání v centru Karmy východně od Fallúdže na americkou hlídku. Boj nimi trval celou hodinu, Iráčané zničili americké Humvee a zabili nebo zranili podle svědků pět vojáků.

Američtí vojáci během boje začali ostřelovat blízký dům, v němž bylo zraněno šest civilistů, někteří z nich vážně. Mezi zraněnými byly i dvě děti.

Bombové útoky

V ranních hodinách došlo k explozi silné bomby pod americkou hlídkou v centru Ramádí. Podle informace policejního zdroje zapálila exploze americké transportní vozidlo, zabila čtyři vojáky a pátého zranila. Na silnici po ní zůstal kráter o průměru čtyř metrů.

V 11:00 narazila na bombu pravidelná americká hlídka v Sajjidíji v jižním Bagdádu. Exploze podle policie zneškodnila Humvee a zranila v něm čtyři vojáky, jednoho vážně; podle svědků z okolí byl nejméně jeden z vojáků zabit.

Atentát

Neznámí ozbrojenci zastřelili v Baládu z jedoucího automobilu Opel experta bývalé irácké výzvědné služby Muhannu Gházího al-Ahbábího, který pracoval na úseku odhalování íránské infiltrace na irácké území. Příbuzní oběti obvinili z útoku příslušníky Brigád Badr. Irácká islámská strana sdělila, že se Ahbábí stal po okupaci jejím členem.

Írán otevřel konzulát v Karbale

V šíitském svatém městě byl otevřen první íránský konzulát, jehož existence má usnadnit společné aktivity a poutě šíitských poutníků do Karbaly. Podle informace vysoce postaveného zdroje z provinční správy má být během několika málo dnů otevřen další konzulát v Basře.

Korespondent Mafkarat al-Islam uvedl, že podle mínění 60 procent místních šíitů je otevření konzulátu prvním krokem k zahájení íránské vlády nad Irákem. Jiní, stoupenci ájatolláha Sístáního, tento krok uvítali.

Sobota 10. prosince 2005

Předvolební deklarace žádá odchod Američanů

Největší šíitské a sunnitské skupiny vydaly prohlášení žádající stanovení konečného odchodu amerických sil ze země. Deklarace odsoudila terorismus, násilí, únosy a vraždy; vyslovila se za legalizaci odboje, a slíbila, že nedojde k uznání "Izraele". Podepsal ji mj. radikální šíitský vůdce Muqtadá as-Sadr, premiér Ibráhím Džafarí, vicepremiér Ahmad Šalabí a stoupenci sunnitské Irácké společné fronty. Ta je vedena kmenem Dulajm a mezi sunnity je velmi populární.

Sebevražedný útok

Dopoledne došlo k sebevražednému útoku v Barwáně, kde fidáí najel do kontrolního stanoviště amerických vojáků a podle zdroje z loutkové armády je zcela zničil.

Ostřelování vojenských cílů

Dopoledne vypálil odboj dvě minometné střely ráže 82 mm na tábor amerických a iráckých vojáků blízko Haqláníjského mostu východně od Hadíthy.

Čtyři silné minometné střely dopadly odpoledne na kontrolní stanoviště loutkové armády v Chán Bání Sa'd severovýchodně od Bagdádu.

Tři minometné střely ráže 82 mm zasáhly odpoledne americkou základnu východně od Fallúdže, odkud bylo slyšet silné exploze.

Sestřelen další špionážní letoun

Americký bezpilotní špionážní letoun sestřelen nad severní částí Ramádí. Zřítil se do zahrad, které ihned obklopili američtí vojáci a znemožnili komukoli přiblížit se.

Ozbrojené akce

Ostřelovač zasáhl dopoledne na jedné z hlavních ulic v Abú Ghurajb loutkového vojáka z pěší hlídky a usmrtil ho.

Při útoku na policejní hlídku v bagdádské čtvrti Džihád byl zabit jeden policista a dva zraněni.

Před polednem zaútočilo několik partyzánů na polní silnici u Júsufíje na hlídku loutkové armády, zapálili jedno její vozidlo a druhé poškodili. Přitom byli tři vojáci zabiti a čtyři zraněni.

O něco později přepadla skupina bojovníků policejní hlídku východně od Tikrítu, tři policisty zabila a dva zranila.

Odpoledne explodovalo na dálnici v Abú Ghurajb auto naložené výbušninou. Exploze zasáhla kolonu amerických obrněných vozidel a pancéřovaných Humvee, zničila jedno obrněné vozidlo, zabila v něm tři vojáky a dva zranila.

Kolem 18:30 propukl v Mundhiríji na hranicích s Íránem boj mezi oddílem asi 30 mudžáhidů a americkými silami, do něhož se zapojili i místní obyvatelé, kteří vyběhli se zbraněmi z domů a přidali se k bojovníkům. Brzy byla zničena dvě americká vozidla. O dvě hodiny později přiletěla Američanům na pomoc dvě letadla a ostřelovala pozice bojovníků, boj však dále pokračoval.

Podle přiznání americké armády zemřel jeden její voják na následky zranění při útoku odboje na kontrolní stanoviště severozápadně od Bagdádu, a další dva zemřeli po podobném útoku na kontrolní stanoviště v Júsufíji. Kromě toho Američané přiznali, že předchozího dne byl jeden voják zabit a 11 zraněno, když se fidáí odpálil u americké hlídky v Abú Ghurajb.

Bombové útoky

V Hillá zasáhla bomba hlídku loutkové armády, zničila jedno z vozidel a v něm zabila tři vojáky a čtvrtého zranila.

Exploze bomby pod americkou kolonou v Latífíji zničila jedno Humvee, zabila dva americké vojáky a dva zranila.

Další americká kolona se stala terčem bomby na dálnici u Júsufíje. Ve zničeném obrněném vozidle bylo zabito nebo zraněno všech pět členů posádky.

Při výbuchu bomby pod americkou hlídkou v centru Tal Afáru byl zabit jeden voják, tři další byli zraněni.

Další bomba explodovala severovýchodně od Bajdží na silnici do Kirkúku pod americko-iráckou kolonou, zneškodnila irácké transportní vozidlo, zabila dva a zranila tři kolaboranty.

Také na silnici ze Sámarrá do Thartharu došlo k výbuchu bomby. Tady byl zničen americký kamion s vojenským vybavením, zabit jeden americký voják a druhý zraněn.

Americká armáda přiznala, že jeden její voják byl zabit při explozi bomby pod americkou hlídkou v bagdádské Azamíji.

Únos egyptského tlumočníka

V Tikrítu byl unesen egyptský tlumočník, který pracoval pro americké okupanty. O několik hodin později bylo nalezeno jeho tělo se střelnou ranou v hlavě.

Neděle 11. prosince 2005

Přepadení amerického vlaku v Hítu

Asi 30 Iráčanů zaútočilo kolem poledne na americký vlak přepravující v sedmi vagónech zásoby a vybavení pro americkou armádu, jedoucí z Bagdádu do Hadíthy a Qá'imu. Po explozi bomby donutili vlak zastavit, z vagónů se vyrojili američtí vojáci a došlo k asi půlhodinovému boji. V jeho průběhu zcela shořelo pět vagónů včetně oddílu pro velitele a bylo zabito kolem 15 Američanů. Korespondent Mafkarat al-Islam podle stupně zničení pěti vagónů soudil, že byly naloženy municí nebo výbušninami; místní policie se ale domnívala, že v tom případě by vlak doprovázela mnohem silnější ochrana. Pátrání amerických vrtulníků po útočnících nemělo žádný výsledek. Provoz na železnici byl zcela přerušen a několik železničářů zatčeno, protože údajně poskytli o vlaku informace odboji.

Zatýkání v Durá

Pozdě v noci zahájily síly tzv. ministerstva vnitra, o nichž je známo, že jsou řízeny šíitskými milicemi, razii mezi sunnity v okrsku Abú Dušajr bagdádského předměstí Durá. Podle očitých svědectví zatkly během razie 11 místních sunnitů. Čtyři z nich byli později nalezeni mrtví, na jejich tělech byly patrné známky velkých fyzických muk. O osudu zbývajících sedmi nebylo nic známo.

Razie v Abú Ghurajb

Ve městě došlo k dalšímu rozsáhlému zatýkání. Američané v doprovodu kolaborantů uzavřeli ulice kolem tržiště v okrsku Bajtará a při rozsáhlé razii pak zatkli přes 20 místních sunnitů s obvyklým obviněním z útoků na americké síly.

Sebevražedný útok v Ramádí

V ramádském okrsku Zankúra najel dopoledne fidáí do kolony několika amerických obrněných Humvee. Vojáci se jeho vozidlo marně snažili střelbou zastavit, náraz a exploze zcela zničily jedno Humvee a druhé poškodily. Podle četných svědků a rybářů od nedalekého Eufratu i podle kapitána policie bylo zabito nejméně osm Američanů. Když o něco později dorazil korespondent Mafkarat al-Islam, bylo už uzavřeno okolí místa útoku s okolními domy, protože se Američané domnívali, že útočník z některého z nich vyjel.

Ozbrojené střety

V mosulské čtvrti Wahda zastřelil dopoledne ostřelovač amerického vojáka z americko-irácké hlídky.

Po poledni došlo na hlavní ulici v Baládu k útoku na americkou vojenskou kolonu, kterou nejprve výbuch bomby přinutil zastavit, když zničil jedno obrněné Humvee. V přímém útoku pak skupina Iráčanů zničila další vozidlo. Při akci byli zabiti celkem tři američtí vojáci a pět dalších zraněno.

V Mušáhadě se odpoledne střetl oddíl mudžáhidů s americkou hlídkou, zneškodnil jedno Humvee a čtyři vojáky zranil, dva z nich vážně.

Pozdě večer zaútočilo několik bojovníků na americko-iráckou hlídku v okrsku Šurta al-Chámisa v západní části Bagdádu, zničili Humvee, zabili jednoho Američana a dva loutkové vojáky a další tři osoby, mezi nimi jednoho loutkového vojáka, zranili.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby pod policejní hlídkou v bagdádském Durá zničila vozidlo, tři policisty usmrtila a čtvrtého vážně zranila.

Na hlavní ulici čtvrti Mu'allimín v severní části Fallúdže vybuchla bomba pod americkou hlídkou a zneškodnila Humvee, v němž byli dva vojáci zabiti a dva zraněni.

V Abú Ghurajb zabila exploze bomby v poškozeném Humvee jednoho amerického vojáka a tři zranila.

Dopoledne došlo k výbuchu bomby pod společnou americko-iráckou kolonou na hlavní silnici jižně od Kirkúku; bylo zničeno vozidlo loutkové armády a v něm zemřel jeden voják.

Exploze bomby zasáhla odpoledne americkou kolonu několika kamionů a obrněných vozidel v Azímu jihovýchodně od Kirkúku na silnici do Bagdádu. Zničila jedno obrněné vozidlo a zranila tři vojáky, jednoho z nich vážně.

Další americká kolona narazila na bombu na dálnici z Rawy do Qá'imu. Poškozen byl kamion a zraněn jeho řidič.

Na silnici mezi Džurf as-Sachr a Mahmúdíjí jižně od Bagdádu zničila exploze bomby odpoledne transportní vozidlo loutkové armády, zabila v něm dva vojáky a tři zranila.

V centru Tal Afáru odpálili odpoledne partyzáni dům, z něhož si loutkové síly chtěly zřídit své sídlo. Exploze instalované výbušniny dům zcela zničila, zabila přitom 12 kolaborantů a 20 zranila, většinou vážně.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 82 mm zasáhly ráno sídlo Brigády Škorpión tzv. ministerstva vnitra v Latífíji.

Tři silné minometné střely dopadly ráno na americkou základnu východně od Ramádí.

V poušti byli údajně zatčeni saúdskoarabští agenti

Večer bylo v Nadžafu oznámeno, že pohraniční stráž zatkla v samáwské poušti dva "podezřelé" vojáky, kteří u sebe měli saúdskoarabské dokumenty. Podle oznámení mluvčího loutkových sil Sa'dúna al-Džábirího na tiskové konferenci v Nadžafu šlo o majora Muhammada Sa'ída Abdalláha al-Qahtáního (nar. 1970) a důstojníka saúdského ministerstva vnitra Hádího Ammáše Sulajmána al-Alího aš-Šamarího Mudarraba (nar. 1972), oba cestovali v GMC, naložením různou spojovací technikou, americkými dolary a saúdskou měnou a platnými pojišťovacími kartami. Oba prý při předběžném výslechu přiznali, že do země přijeli provádět v době voleb ozbrojené operace a byli odesláni do Bagdádu k dalším výslechům a vyšetřování.

Obyvatelé Nadžafu a provincie Muthana se však domnívají, že celá záležitost byla uměle zinscenována proti Saúdské Arábii podobně jako je nátlaku Západu vystavena Sýrie. Vyslovili podivení nad rychlostí, s níž byli oba muži zatčeni a okamžitě se přiznali k zamýšleným činům. Šajch nadžafského kmene Šamar, šíita, prohlásil v rozhovoru s korespondentem Mafkarat al-Islam, že "to vypadá, že po posledním setkání mezi saúdskými představiteli a kmeny jižního Iráku značně vzrostl strach šíitských duchovních autorit. Bylo proto lepší vyrobit obvinění z nějakých vojenských operací než obvinit Saúdskou Arábii ze snahy o vliv na jihoirácké kmeny. Obvinění Saúdů z plánování vojenských operací by mohlo vyvolat mezi arabskými kmeny jižního Iráku nepřátelství vůči Saúdské Arábii a dotlačit je blíž šíitským autoritám."

Pondělí 12. prosince 2005

Odboj dočasně získal kontrolu nad třemi čtvrtěmi Bagdádu

V 9:00 ráno informovala agentura QudsPress o prudkých bojích mezi odbojem a loutkovými silami v západní části Bagdádu. Boje, při nichž musely loutkové síly přivolat na pomoc Američany, trvaly asi půl hodiny, po níž povstalci ustoupili a zanechali za sebou čtyři mrtvé a osm zraněných loutkových policistů. Podle QudsPress byl západní Bagdád v minulých dnech svědkem častých podobných střetnutí, dokazujících, že okupačním silám a loutkovému režimu se stále méně daří ovládat Bagdád i celou zemi.

V 18:40 Mafkarat al-Islam oznámil, že irácký odboj na několika místech v západní části Bagdádu zaútočil na americké a loutkové vojáky. Získal pak na jistou dobu kontrolu na čtvrtěmi Chadra, Adl a Ghazálíja, zneškodnil dvě irácká vojenská vozidla a americké Humvee, zabil šest loutkových policistů a tři zranil; zraněni byli též tři američtí vojáci.

Sebevražedný útok

Do kolony amerických vozidel najel dopoledne fidáí na hlavní silnici v Ghabatu severně od Mosulu. Zničil jedno Humvee a druhé zneškodnil, zabil tři vojáky a čtyři další zranil.

Bombové útoky

Dopoledne zasáhla exploze bomby na hlavní silnici v Dudžajlu severně od Bagdádu americko-iráckou hlídku, zneškodnila transportní vozidlo, zabila jednoho loutkového vojáka a dva zranila.

Další bomba zničila americké Humvee z kolony jedoucí po hlavní silnici do Sámarrá, zabila v něm dva vojáky a druhé dva zranila.

Na dálnici severně od Musajjibu vybuchla bomba pod americkou hlídkou čtyř Humvee a dvou obrněných vozidel, zneškodnila jedno obrněné vozidlo, zabila jednoho a zranila dva americké vojáky.

Krátce před polednem narazila na bombu v Ramádí pěší hlídka americké námořní pěchoty, z níž byli čtyři vojáci usmrceni a tři zraněni. Výbuch zabil rovněž jednoho iráckého civilistu, který byl právě poblíž.

Odpoledne vybuchla bomba pod hlídkou loutkových vojáků na hlavní ulici v Tárimíji, zničila jedno její vozidlo, dva vojáky zabila a dva zranila.

Také v bagdádské univerzitní čtvrti narazila hlídka loutkových vojáků na bombu, která zneškodnila jeden pickup, dva členy tzv. národní gardy zabila a tři zranila.

Další bomba zasáhla americkou hlídku na silnici do turistické oblasti v Ámiríjat al-Fallúdža, zneškodnila vozidlo a zranila v něm tři vojáky, z toho jednoho vážně.

Terčem bomby se na dálnici u Latífíje stala americká kolona kamionů a Humvee, z níž byl zničen kamion a zabit jeho řidič. O něco později najela na bombu na téže dálnici kolona loutkových vojáků, z níž ve zničeném pickupu tři vojáci zemřeli a dva byli zraněni.

Na dálnici z Júsufíje do Mahmúdíje zasáhla k večeru exploze bomby konvoj amerických cisteren s pohonnými hmotami, doprovázený několika policejními vozidly. Exploze zničila cisternu, usmrtila jednoho policistu a pět dalších zranila.

Kolem 15:00 vybuchla na nové hlavní ulici poblíž bývalého imigračního střediska ve Fallúdži bomba, která podle očitých svědků, kteří byli jen 10 metrů od exploze, zabila dva americké vojáky, jejichž těla byla značně ohořelá. Jeden ze svědků byl sám při výbuchu zraněn a s korespondentem Mafkarat al-Islam hovořil v nemocnici.

Ostřelování vojenských cílů

Dopoledne vypálil odboj tři minometné střely na štáb tzv. národní gardy v Šahrabánu severně od Ba'qúby.

O něco později byla ostřelována americká základna Bakr u Baládu. Zásah dvou raket Grad tu způsobil materiální škody.

Tábor amerických vojáků a iráckých kolaborantů v mosulském okrsku Jarmúk zasáhlo odpoledne několik minometných střel ráže 60 mm.

Fallúdžský odboj zasáhl dvěma minometnými střelami americko-irácký tábor ve čtvrti Džaghifi na severovýchodě města. Na další společný vojenský tábor na severní straně města podnikla skupina bojovníků útok trvající asi 15 minut. Vojáci okamžitě poté celou oblast uzavřeli, proto nebylo možno zjistit následky.

Zavražděn kolaborant, který se po bohu okupantů účastnil útoku na Fallúdžu

Ve 13:10 Mafkarat al-Islam oznámil, že před malou chvílí byl v Tárimíji zavražděn brigádní generál Husajn ar-Rabí'i, jeden z důstojníků loutkové armády, který se účastnil druhé bitvy o Fallúdžu, probíhající od listopadu 2004 do ledna 2005. Sehrál tam hlavní roli ve vyhánění rodin z města do zimy v otevřené poušti. Maskovaní muži zaútočili s RPG na jeho kolonu, jeho auto zcela zničili a zabili jeho, řidiče a dva spolujezdce, jejichž těla odhodila exploze granátu několik metrů od vraku.

Jak ke zprávě poznamenal Mafkarat al-Islam, většina důstojníků loutkové "irácké" armády, kteří se účastnili po boku Američanů bojů proti Fallúdže, už byla zavražděna. Patřil k nim i generálmajor Kamál al-Chuzá'í, kterého v listopadu zabila bomba.

Únos íránských agentů

TV al-Arabíja odvysílala videozáznam oznamující, že skupina bojovníků unesla severně od Bagdádu čtyři Íránce, kteří vypověděli, že plnili poslání svěřené jim náboženským institutem v íránském svatém městě Qomu.

Úterý 13. prosince 2005

Ostřelování vojenských cílů

Za svítání v 5:00 vypálil odboj 14 minometných střel na americkou základnu západně od Ramádí.

Odpoledne odboj ostřeloval štáb tzv. národní gardy v pevnosti v jižní části Sámarrá. Podle svědectví místních obyvatel zasáhlo štáb šest minometných střel a způsobily přinejmenším materiální škody.

Krátce před 16:45 zasáhly čtyři rakety vězeňský tábor v Abú Ghurajb, kde zapálily zásobník plynu. Podle zdroje z řad loutkové armády byla při explozi zabita nebo zraněna řada amerických vojáků. Útok provedla organizace Armáda partyzánů sunny, která oznámila že mířila na objekty americké armády, nikoli na část tábora, kde jsou drženi vězni.

Ozbrojené akce

Skupina bojovníků provedla odpoledne útok na hlídku loutkových sil jižně od Bajdží na hlavní silnici do Tikrítu. Přitom usmrtili dva policisty a tři další zranili.

Ve Fallúdže zaútočil oddíl bojovníků na kontrolní stanoviště loutkové armády, zapálil její dvě vozidla, pět vojáků zabil a čtyři zranil.

Exploze bomb

Američané přiznali, že při úterní explozi bomby na severozápadě Bagdádu byli zabiti čtyři jejich vojáci.

Společnou americko-iráckou kolonu zasáhla po poledni v Ridwáníji na jihu Bagdádu bomba, která zneškodnila transportní vozidlo loutkové armády, v němž zabila tři a zranila rovněž tři vojáky.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby americkou kolonu čtyř obrněných vozidel, dvou kamionů a dvou Humvee na hlavní silnici u Šarqatu jižně od Mosulu. Zneškodnil jedno Humvee, v němž zranil tři vojáky, jednoho vážně.

Rovněž odpoledne explodovala bomba pod americkou hlídkou v okrsku Dibís severozápadně od Kirkúku. Podle informace majora loutkové armády výbuch zabil čtyři a zranil dva americké vojáky.

Na hlavní silnici do Habbánije zasáhla bomba kolonu několika Humvee a obrněných vozidel Bradley, jedno Humvee zneškodnila, usmrtila jednoho a zranila dva americké vojáky.

V Saqlawíji zneškodnil výbuch bomby americký kamion se zásobami a zabil jeho řidiče.

Kolem 18:00 došlo k výbuchu bomby pod americkou kolonou v okrsku Jathrib severně od Bagdádu. Zničil jedno Humvee, zabil čtyři vojáky a další dva vážně zranil.

Zachycena cisterna plná falšovaných volebních lístků

Bahrajnský list Achbár al-Chalídž oznámil z Bagdádu, že blízko jihoiráckého města Badra na hranicích s Íránem byla krátce po přejezdu hranic zadržena cisterna mířící do Kútu plná statisíců padělaných volebních lístků, označených ve prospěch Spojené irácké aliance. Dokonalé padělky byly k nerozeznání od lístků použitých v Iráku.

Vražda sunnitů v Bagdádu

Mafkarat al-Islam oznámil, že šíitské Brigády Badr zavraždily v bagdádském předměstí Durá čtyři sunnity. Jejich příbuzní uvedli, že muži byli v pondělí večer zatčeni přepadovým oddílem tzv. ministerstva vnitra, což je bezpečnostní oddíl známý jako alter ego Brigád Badr, ve chvíli, kdy vyšli z tamní mešity. Jejich mrtvá těla byla nalezena na hromadě odpadků. Jeden z nich, muezzin Farúk Chálid dostával předtím výhrůžné listy s požadavkem, aby změnil výzvu k denním modlitbám podle šíitského způsobu, což opakovaně odmítl učinit.

Středa 14. prosince 2005

"Volby" provází teror

Volbám stanoveným na 15. prosince předcházejí rozsáhlá bezpečnostní opatření, uzavření hranic, zákaz používání aut a omezení veškerého provozu. Přesto se povstalcům podařilo v 11:00 zasáhnout bagdádskou tzv. Zelenou zónu raketami Kaťuša a útok pozdě večer kolem 22:00 opakovat. Podle údajů získaných z policejních zdrojů zůstali po prvním útoku v zóně mrtví a ranění američtí a iráčtí vojáci, a zraněni byli též čtyři novináři, mezi nimi jedna žena. Šest raket bylo vypáleno z odbojného jižního předměstí Durá, jedna dopadla blízko Tigridu, ostatních pět zasáhlo střední a jižní část zóny. Při druhém útoku dopadly na zónu čtyři rakety.

Ve 14:05 přinesl Mafkarat al-Islam zprávu, že šíitské milice v souvislosti s blížícími se volbami masově zatýkají další sunnity. Podle informace policejního zdroje bylo během 16 hodin od úterního poledne do středečního úsvitu po celé zemi zatčeno více než 1 950 osob. Přitom nikdo nevěděl, kam se zatčené osoby poděly a jaký osud je čeká, mnohé oběti podobného masového zatýkání byly později nalezeny mrtvé a jejich pozůstatky vykazovaly jasné stopy mučení.

Sebevražedný útok

Krátce před 12:55 najel fidáí s pickupem naloženým trhavinou západně od Fallúdže do americké kolony transportních vozidel jedoucích do Habbáníje. Exploze zabila pět vojáků v jednom z nich.

Bombové a jiné útoky

V 7:15 vybuchla pod americkou pěší kolonou v Karábíle u Qá'imu pozemní mina, která zabila nebo zranila čtyři vojáky.

Na kontrolním stanovišti v centru Ba'qúby zasáhl ostřelovač ze střechy vysoké budovy příslušníka americké námořní pěchoty.

Odpoledne došlo v bagdádském okrsku Ámiríja ke čtyřnásobnému výbuchu bomb pod americkou kolonou mířící na mezinárodní letiště. Dvě z nich kolonu zasáhly a způsobily v koloně značné ztráty, o jejichž přesném rozsahu se však nepodařilo získat informaci.

Kolem 18:30 vypálil odboj 14 minometných střel na budovu bývalého imigračního střediska v Ramádí, z níž si Američané přede dvěma měsíci udělali svůj štáb. Střely zničily druhé patro budovy a řadu vojáků zabily.

Další cisterna plná volebních lístků

Američané zachytili další cisternu naloženou padělanými volebními lístky ve prospěch šíitské aliance, podporované ájatolláhem Sístáním. Vysoce postavený zdroj z tzv. ministerstva vnitra prohlásil, že cisterna obsahující desetitisíce lístků byla nalezena den po nálezu prvního podobného nákladu v Badře v jihovýchodním Iráku. Tentokrát se podařilo spolu s nákladem zadržet tři osoby, dva Iráčany patřící k Brigádám Badr a jednoho íránského občana.

Čtvrtek 15. prosince 2005

"Volby"

Organizace iráckého odboje jasně daly najevo, že volby pod ochranou okupačních kulometů považují za nelegální, nesvobodné a nelegitimní. Při lednových volbách se téměř všichni sunnité a mnozí šíité i Kurdové voleb nezúčastnili. Hlasování bylo bez ohledu na mezinárodní právo a veřejné mínění zfalšováno a americký prezident je prohlásil za "triumf demokracie".

Po vlně sektářského násilí šíitských milic v policejních uniformách, mučení a vraždění se tentokrát mnozí sunnité voleb zúčastnili v naději, že se rozsah tohoto násilí alespoň zmenší. Nejvyšší moc v zemi ovšem zůstává v rukou okupačních sil, takže výraznější změnu nelze očekávat.

Ostřelování tzv. Zelené zóny

Kolem 9:00 otřásly čtyři exploze areálem tzv. Zelené zóny v Bagdádu. Podle bezpečnostních zdrojů však střely či rakety nezpůsobily žádné škody. Později americká armáda přiznala, že minometná střela, která dopadla poblíž amerického velvyslanectví v zóně, zranila jednoho jejího vojáka. Současně připustila, že ve středu zemřel jeden americký voják v Ramádí.

Bombové a jiné útoky

Ráno došlo vzápětí po otevření volebních místností k explozi bomby pod kolonou loutkové armády v Samáwě, při níž bylo pět loutkových vojáků zabito a další zraněn.

Ve čtvrti Sumár na jihu Mosulu vhodil cyklista ruční granát do volební místnosti. Výbuch usmrtil strážce a zranil dva policisty, z nichž jeden byl policejním důstojníkem.

Ve čtvrti Zuhúr ve východní části Mosulu dopadly na dvůr volebního střediska čtyři minometné střely.

V Tal Afáru se terčem útoků stala dvě volební střediska. Při jednom z útoků byl podle zprávy TV al-Džazíra zabit civilista.

Kolem 17:30 explodovala v Ramádí silná bomba pod americkou hlídkou, která čtyři vojáky zabila.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       13. 1. 2006
13. 1. 2006 Snahy zavádět demokracii zvnějšku vyvolávají krveprolévání
13. 1. 2006 Britský důstojník: Americká armáda v Iráku je obětí institučního rasismu
13. 1. 2006 Byl zabit Jan Bouchal
15. 1. 2006 Pachatelé nepravosti a zbyteční lidé Zdeněk  Bárta
14. 1. 2006 Poděkování českým zdravotníkům
14. 1. 2006 Americký útok proti "Zawahirimu" vyvolal protesty
14. 1. 2006 Bush odmítl námitky Merkelové ohledně Guantánama
13. 1. 2006 Vysoká smrková vazba Bogdan  Trojak
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
13. 1. 2006 Řešením je nemít žízeň? Karel  Dolejší
13. 1. 2006 Psycholožka: Počet milostných vztahů v zaměstnání je obrovský
14. 1. 2006 Dost pohodlí v moderním vlaku
14. 1. 2006 Ovečka: Nezabijete-li ho, můžete být zabiti Štěpán  Kotrba
14. 1. 2006 "Škrtnutím" Palase se ČSSD neprobudí do slunného dne Vladislav  Černík
12. 1. 2006 Ostře sledované vlaky se sobotními novinami zadarmo
13. 1. 2006 Sarkozy představil své priority Simone  Radačičová
13. 1. 2006 Mitterrand: levicový strejda, nebo monarchistický sedmilhář? Josef  Brož
13. 1. 2006 Je smyslem školské reformy učit nově? Emilie  Thomitzková
13. 1. 2006 Pendolino Jakub  Žytek
13. 1. 2006 Vyplatí se za 4,5 miliardy cesta o 25 minut kratší? Michal  Rusek
14. 1. 2006 Být podvodníkem se vyplatí, zájem médií je zaručen Štěpán  Kotrba
13. 1. 2006 Jaderná energie, mediální přestřelky a realita Tomáš  Krček
13. 1. 2006 Daně, solidarita a individuální práva v myšlení fachidiota Michael  Kroh
13. 1. 2006 Dech komunistického režimu
13. 1. 2006 Ekonomické bludy
13. 1. 2006 Kejhající husa nelétá, jenom tloustne Štěpán  Kotrba
13. 1. 2006 Daj'-li ti medajli
13. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. prosince 2005
13. 1. 2006 Nový pořad České televize
12. 1. 2006 Lysenkové jsou možní v každé době Zdeněk  Slanina
12. 1. 2006 Vyrábíme znovu i civilní letadla
12. 1. 2006 Proč muži mluví o interrupcích a ženy mlčí Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Fenomén Kohout Josef  Provazník
12. 1. 2006 Mitterrand: levicový strejda, nebo monarchistický sedmilhář? Josef  Brož
12. 1. 2006 Malý pravicový Lenin Josef  Vít
12. 1. 2006 Tištěné noviny končí?
12. 1. 2006 Nežijeme ve vzduchoprázdnu Václav  Rada
12. 1. 2006 Interrupce: Právo na svobodnou volbu je výzvou k zodpovědnému chování Linda  Sokačová
12. 1. 2006 Mediální přestřelky versus realita Martin  Tesař
11. 1. 2006 Ministrův střet s realitou Milan  Černý
11. 1. 2006 ČT: "Katolická církev bude dál strašit kondomy Bohumil  Kartous
6. 1. 2006 Mlčení ministrů Jan  Čulík
11. 1. 2006 Diskuse s Janem Čulíkem v Českých Budějovicích
22. 11. 2003 Adresy redakce
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005