4. 11. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 11. 2002

Golfový obchůdek Ivana Langera za peníze kampeličkářů

My vám dáme peníze dopředu, vy zvelebíte majetek "golfové" společnosti a pak nám prodáte její třetinový podíl. Vyděláme všichni a naši střadatelé dostanou úroky. Střadatelé, ale nic nedostali, protože zvelebovaná společnost porušila dohodnuté podmínky a navíc nevrátila ani peníze. Obchod se nepovedl, nebo investora "golfisté" podvedli?

Koncem května roku 1999 bylo vše jasné. Družstevní holding, dceřinná společnost 1. Družstevní záložny Ostrava, koupí 34 procent akcií společnosti Golf Ageus od jejího dosavadního vlastníka, tedy Olomoucké golfové společnosti. Pro začátek jí holding převedl zálohu 15 milionů korun na zvelebení pozemků budoucího golfového hřiště. Oni se na oplátku zavázali do 30. června 2000 navýšit své základní jmění na 100 milionů korun, a to vložením pozemků do základního jmění. Jakmile by se tak stalo, měli se vyrovnat. Pokud ne, měli do posledního července téhož roku vrátit zálohu včetně úroku 18 procent.

Závazek za představenstvo Golf Ageus podepsali podnikatelé František Kalabis, Alexandr Kolář a místopředseda ODS a Parlamentu ČR Ivan Langer. (originál 1480x1800 px zde)

Prodělek je taky kšeft

V době, kdy 15 milionů putovalo do Olomouce, měl Golf Ageus pouhý jeden milion korun základního jmění a v dohodnutém termínu ho představenstvo zvýšilo na necelé tři miliony. Pokud by se Družstevní holding stal třetinovým vlastníkem akciovky, prodělal by v té době více než 14 milionů korun. Jeho šéf Vlastimil Šeda proto po několika urgencích, aby provedl slíbený pozemkový vklad, pana Kalabise požádal o vrácení peněz. Když to nepomohlo, podal 31. července 2000 k Okresnímu soudu v Olomouci návrh na vydání platebního rozkazu prostřednictvím právní kanceláře Hartmann, Jelínek, Vališ, Vych a partneři. Ten samý den, co byl na holding prohlášen konkurs.

Právníci nepomohli

JUDr. Jiří Hartmann si zavzpomínal: "My jsme nastoupili v době nucené správy 1. Družstevní záložny Ostrava. Mapovali jsme stav hospodaření včetně dceřinných společností, tedy i v Družstevním Holdingu. Pracovalo na tom asi pět našich lidí a povedlo se jim přesně zjistit, kdo a jaké smlouvy podepsal a jaké následky to mělo.

Po prohlášení konkursu na Družstevní holding si správce přivedl nové lidi a nám řekli: "Děkujeme, odejděte". Ale to je celkem běžný postup," dodává JUDr. Hartmann s tím, že to je důvod, proč neví, jestli se peníze holdingu vrátily.

Langer: Já nic, já muzikant

"Pokud jsem informován, tak smyslem operace byla investice do výstavby golfového areálu," tvrdí tehdejší člen představenstva Ivan Langer o rok později. "Celková částka 15 mil. Kč byla proinvestována do společnosti, která v tuto chvíli má základní jmění kolem 90 milionů korun a Družstevní holding by měl dostat za své peníze přiměřený počet akcií Golf Ageus a.s. Tyto akcie má nyní volně k dispozici. Je na jeho uvážení, zda je bude nadále držet a čekat na další zhodnocení těch akcií na základě probíhající výstavby nebo je může prodat a peníze získat zpět," řekl doslova.

Víc k tomu říci nemůže, protože na počátku roku 2001 požádal předsedu představenstva o svolání valné hromady Golf Ageus a.s., která měla za cíl uvolnit ho z funkce člena představenstva společnosti. "Tato společnost, ale nikdy do smluvního vztahu s Družstevním holdingem nevstoupila," trvá si na svém pravicový politik. Jeho odpověď trvala přesně minutu a padesát tři vteřiny.

Je to lež jako věž

Podle obchodního rejstříku ovšem jeho členství zaniklo až 21. května 2001 a do smluvního vztahu s holdingem akciovka Golf Ageus vstoupila prostřednictvím svých akcionářů, tedy prostřednictvím společností Olomoucká golfová společnost s.r.o. a - Ageus s.r.o.

Existovaly dvě společnosti velmi podobného jména, jedna akciová a jedna s ručením omezeným. Ivan Langer figuroval v kritické době v obou představenstvech. V tom druhém skončil 30. prosince roku 2000. A to je až pět měsíců poté, co nesplnili závazek vůči Družstevnímu holdingu a nevrátili mu ani část z dlužných 15 milionů korun.

Počkali si na krach

Akciová společnost nakonec základní jmění zvýšila na bezmála 88 milionů korun, ale až koncem února 2001. Plných osm měsíců poté, co už žádné smlouvy o převodu akcií na Družstevní holding neplatily a holding sám skončil v konkursu se ztrátou 1,9 mld Kč.

O rok později byl Golf Ageus přejmenována na Golf Area - ve stejné době, kdy do ní vstoupil další podílník. Je jím pan Vladimír Komár, předseda představenstva BBG finance, jehož jediným akcionářem je známý MEF Holding Jiřího Šmejce. Olomoucká golfová společnost mu údajně dlužila pět milionů korun, a tak za to dostal podíl v akciovce a navýšili touto pohledávkou její základní jmění.

Co na to Kalabis?

"Olomoucká golfová společnost usilovala o dodržení smlouvy, byť opožděně o několik dnů," napsal nám její jednatel František Kalabis. Zcela pominul, že těch několik dnů trvalo osm měsíců. Zpoždění podle něj způsobily průtahy na obchodním rejstříku. Konkurzní správce Družstevního holdingu pak nabízené akcie nepřijal a více než 15 milionovou pohledávku prodal. "Golf Ageus byl přejmenován, aby nedocházelo k podobným záměnám jako ve Vašem případě," uzavírá Kalabis.

Správci konkurzních podstat mohou takové pohledávky prodávat i za 30 % původní hodnoty. Příslušenství pohledávky, tedy penále, smluvní úroky atd., se obchoduje zvlášť. A třetina z 15 je právě pět.

Pokud by byla Komárem vložená pětimilionová pohledávka tohoto původu, někdo by ušetřil celých deset milionů korun. Ale to je zatím čirá spekulace.

Policejní epilog

Koncem loňského roku někdo severomoravské Službě kriminální policie a vyšetřování podal podnět k prošetření několika moravských golfových obchodů. Podle mluvčí Správy severomoravského kraje Soni Bradáčové si příslušný policejní rada k případu vyžádal doložení "relevantních materiálů".

"Dosud je však neobdržel neboť příslušná osoba je z určitých důvodů nemůže doručit." dodává.

Žádné další zprávy od policie zatím nedorazily.

Původní majitelé peněz z družstevní záložny - střadatelé si zatím mohou v areálu Pohořany - Véska zahrát golf. Tedy pokud složí vstupní klubový poplatek 45 tisíc korun a k tomu každoročně dalších pět táců za členství. Manželky mají výraznou slevu.

Podmínky členství a členské poplatky najdete zde.

                 
Obsah vydání       4. 11. 2002
4. 11. 2002 Golfový obchůdek Ivana Langera za peníze kampeličkářů Radek  Mokrý
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc
4. 11. 2002 O "hodném teroristovi" Petry Procházkové Jan  Čulík
4. 11. 2002 Všichni se radují, všichni jsou šťastní, pro občana se ale nemění nic Štěpán  Kotrba
4. 11. 2002 V senátních volbách posílily své postavení ODS a neparlamentní strany
4. 11. 2002 Mediální víkend: Strakonice (ne)ukázaly, co voliči oceňují Josef  Trnka
4. 11. 2002 Drtivé vítězství levice na Karvinsku Jaroslav  Hlaváček
4. 11. 2002 Zaveďme volby jen pro inteligenty! Jan  Čulík, Petr  Kuča
4. 11. 2002 Veterinární správa: V Hukvaldech k týrání zvířat skutečně docházelo
4. 11. 2002 Na Bagdád, paní Müllerová... Milan  Valach
4. 11. 2002 Asociální chování "barevných" způsobuje jejich "ideologie resentimentu"
1. 11. 2002 Dezertér Pavel  Sýkora
4. 11. 2002 NATO v 21. století a stará hašteřivá Evropa František  Roček
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 10. 2002 Sponzorům OSBL

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2002 Golfový obchůdek Ivana Langera za peníze kampeličkářů Radek  Mokrý
18. 10. 2002 Zákon tvrdé ruky aneb konec demokratů v Čechách Štěpán  Kotrba
15. 10. 2002 Policajt - priateľ alebo "otrava" ? Lubomír  Sedláčik
17. 9. 2002 Kto je väčší č....., policajt alebo sudca ? Lubomír  Sedláčik
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 6. 2002 Policajti už nielen opilci - ale aj gangstri Lubomír  Sedláčik
10. 3. 2002 Fízlové, nevinný parlament a bezmocný hlídací pes Štěpán  Kotrba