15. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 9. 2003
Dramatické nové důkazy od britských výzvědných služeb zpochybňují ústřední tvrzení premiéra Tonyho Blaira, že Irák pokračoval ve výrobě chemických a biologických zbraní až do březnového útoku na Irák. Tyto informace přinesl v neděli týdeník Observer.
Sloupek

Když jsem minulý týden při svém komentáři o stydících se Němcích zabrousil do vzpomínek na své dětství v poválečných Sudetech let šedesátých, napadla mne při tom otázka, kam se podělo ono tak přirozené soužití rodin a dětí, které pocházely z nejrůznějších prostředí počínajíc teritoriálními, přes národnostní a náboženská až po historicko-politická.

Podle dnešních představ jsme se měli minimálně urážet na každém rohu a nejlépe si rozbíjet hlavy a plnit ve jménu svatého práva na libovolný menšinový názor nebo naopak na právo silnějšího svůj malý útulný hřbitůvek. Leč my jsme zcela selhali a jsme živi doposud a docela rádi vzpomínáme na to, co jsme od sebe navzájem získali a pochytili, tolerancí počínaje a sprostými slůvky a blechami, veškami a neštovicemi konče.

Rád bych zdůraznil něco, co sice zní velmi primitivně, ale je to asi klíč ke všemu dobrému, co mezi námi bylo. Do ničeho jsme se navzájem nenutili a neříkali jsme si navzájem, jak to máme dělat. Prostě jsme se respektovali. Tiše, bez proklamací, zato doopravdy. Češi, Slováci, Cikáni, Němci, Maďaři, Poláci, sem tam zatoulaný Rumun, Bulhar, Jugoslávec nebo zapomenutý Rus. Později přibyli Vietnamci a Kubánci a to v nebývalém počtu. Náboženství vypočítávat nebudu a barvy si jistě představíte sami. Prostě to nějak šlo a nepotřebovali jsme k tomu mudrce z Východu, Západu, Jihu či Severu, ba dokonce ani z okresu, kraje nebo Pánbůh nás netrestej, dokonce z Prahy.

Dnes je mi smutno z toho, jak se k sobě chováme, jak si vnucujeme stanoviska, jak pořád vykřikujeme, že spolu musíme žít. Opravdu musíme? Ne nemusíme. Úplně by stačilo, kdybychom dokázali žít vedle sebe.

Je nemorální pohoršovat se nad dnešními Romy, dřívějšími Cikány, kteří hledají svoji zemi zaslíbenou někde jinde než u nás. Vždyť dějiny české komunity jsou dějinami emigrace a zdaleka ne vždy to byla emigrace politická. To si jen tak nalháváme, abychom byli sami před sebou větší pašáci. Je smutné vzpomínat na rozzářené tváře čecháčků, kteří opilí nejen sebeuspokojením vykřikovali u svatého Václava na Silvestra 1992 "ať táhnou" - na adresu Slováků. Je trapné vidět, jak si pohrobci bojovníků druhé světové války stříhají na účet mrtvých a zmrzačených těl a duší své politické žakety. A je úděsné sledovat roli, kterou v národním porozumění hrají masmédia. A veřejnoprávní zvlášť.

Nemohu pochopit úroveň pořadů pro národnostní menšiny, ale možná pro menšiny vůbec. Jsou tak nevěrohodné, že to úplně bolí do očí, uší i jiných smyslových čidel. Jsou to přesně pořady majoritní zprostředkovávané přislušníky minority identifikovanými a asimilovanými majoritou, nesoucími z minority právě tak několik zbývajících vnějších atributů. Trochu to připomíná vlka v rouše beránčím, který hlásá lásku k zeleným pastvinám. Cožpak nejsme schopni ve veřejnoprávních médiích unést trochu toho amatérismu a upřímnosti a svěřit určitý čas do rukou minority se vším všudy. Nebo se bojíme toho, že by mohli říci občas pravdu? Nevím. Jen se bojím toho, že minority samy nemají zájem. Že jsou zdevastované natolik, že toho nejsou samy schopny. Kdo ví?

15. 9. 2003
Značným zklamáním je nový český film Ondřeje Trojana a scénáristy Petra Jarchovského, natočený na motivy próz zajímavé, ale obtížně čitelné autorky Květy Legátové, která nedávno literárně debutovala povídkami "z drsného (kopaničářského) hornatého kraje" ve věku více než osmdesáti let.
15. 9. 2003
REFERENDUM

Referendum k začlenění země do systému jednotné evropské měny skončilo neúspěchem, prohlásil v neděli večer švédský premiér Göran Persson. Ústřední volební komise současně kolem 22.00 SELČ oznámila, že po sečtení 95 procent volebních lístků se pro zavedení eura ve Švédsku vyslovilo 42 procent voličů, zatímco proti jeho přijetí bylo 56 procent voličů.

12. 9. 2003
Jak se dá manipulovat fakty, argumenty i celkovým vyzněním televizní "reportáže", dokázala nedávno Česká televize. Dokázala, jak se dá ignorovat realita a vytvářet "realita" virtuální.

Klíčovou informaci Otakara Motejla o tom, že úřad ombudsmana znovu otevře prošetřování porušení zákona v kauze Slaný, Česká televize ignorovala, ačkoliv reportér ČT byl jejím svědkem na tiskové konferenci.

13. 9. 2003
tisková informace

V souvislosti s kritikou neúplnosti a manipulativnosti dvou reportáží zpravodajství České televize ze dne 10. 9. 2003, zveřejněnou v Britských listech pod názvem ČT: Ombudsmanova PR agentura nebo Goebbelsova propagandistická mašinérie?, zaslali Štěpán Kotrba za Britské listy, Jakub Polák, šéfredaktor romského měsíčníku Amaro Gendalos a Ivan Veselý za sdružení Dženo - vydavatele měsíčníku Amaro Gendalos generálnímu řediteli České televize v pátek 13. září stížnost a zároveň žádost o opravu neúplných údajů a o odpověď.

15. 9. 2003
Otevřený dopis adresovaný "obecně prospěšné společnosti" Člověk v tísni je psaný ve stylu hesla "když můžu, pomůžu, když nemůžu, aspoň hážu klacky pod nohy". Ne že by každá dobře míněná aktivita musela vést k dobrým koncům; ale dopis paní Chalupové je trochu moc obecný na to, aby se dal brát vážně jako kritika.
15. 9. 2003
Vyjednávání o dohodě, která má údajně odstranit obchodní praxi, která poškozuje rozvojový svět, vstoupila v mexickém Cancúnu na konferenci Světové organizace pro obchod do poslední etapy, avšak vznikly obavy, že Spojené státy se na dohodě nebudou chtít podílet. Vysoký člen britské delegace sdělil listu Observer: "Je obtížné vědět, co Američané chtějí. Nevycházejí ze svého hotelu. Chovají se jako Sovětský svaz v osmdesátých letech."
15. 9. 2003
Ri Kjong-che, dlouholetý korejský farmářský aktivista a předák Korejské federace pokrokových farmářských sdružení, spáchal 10. září 2003 na demonstraci proti WTO sebevraždu - seppuku - vrazil si do srdce švýcarský nůž. Důvody tohoto činu poodhaluje text letáku, který sebevrah šířil na protestech proti WTO v Ženevě i těsně před svou sebevraždou v Cancúnu a který ve svém článku "WTO kills farmers" přetiskla Laura Carlsen.
15. 9. 2003

Monitor Jana Paula

Minulý týden byli na severní Moravě zadrženi další dva lidé v souvislosti s držením marihuany, jejíž pěstování i užívání je u nás trestné. Informace z rádia rychle zapadla mezi těmi aktuálnějšími. Tvrdíkův nový kšeft v ČSA má pro život prostých občanů jistě mnohem větší význam "Chlapi sobě!", napadá mě slogan televizní reklamy na známé pivo a před sebou vidím i ve vlastních výkalech válející se lidské trosky, užívající dle návodu tento mok.
15. 9. 2003
Protestu odborářů proti podobě připravované reformy veřejných financí si všímaly všechny víkendové diskusní pořady, běžící na obrazovkách hlavních českých televizních stanic. V souladu s názvem tohoto příspěvku byl stavěn do protikladu návrh, vzešlý ze socialistické dílny, aby si poslanci sice zmrazili na tři roky své platy, ale před tím si je zvedli o půl druhého tisíce Kč měsíčně.
15. 9. 2003

Město známé i neznámé

V rámci Dnů evropského dědictví byl v sobotu slavnostně předán karvinské veřejnosti do užívání památkově chráněný objekt bočního křídla fryštátského zámku, tzv. Lottyhaus. Tím byla završena významná etapa úsilí představitelů města, kteří se od počátku devadesátých let snaží o systematickou rekonstrukci památkově chráněného území -- Městské památkové zóny Karviná, nacházející se z převážné části na území městské části Karviná-Fryštát. Tuto památkově chráněnou lokalitu zahrnují jednotlivé památkové budovy, parky a drobná architektura.
15. 9. 2003
Už po tretíkrát prichádza na Slovensko pápež. Táto návšteva je však iná. Niekto sa teší, niekomu je to celkom jedno, málo ľudí sa búri, no väčšina začína diskutovať o odvodených dôsledkoch tejto návštevy na slovenskú spoločnosť. Až tu sa naozaj ukázal vplyv a arogancia katolíckej cirkvi, ktorá si doslova zobrala na mušku všetkých občianskych kritikov nákladovej položky rozpočtu tohto veľkolepého turné.
12. 9. 2003
Miroslav Somol
vystoupení na summitu WTO v Cancúnu, exkluzivní přepis pro Britské listy

Na konferenci konané v Doha vyjádřili ministři jednomyslně svoji připravenost podílet se na širokém a vyváženém pracovním programu, který je přínosný pro všechny členy a vede k rychlejšímu ekonomickému rozvoji, zaměstnanosti a celosvětově udržitelnému rozvoji. To bylo demonstrací kolektivní vůle zabezpečit další liberalizaci obchodu, stejně jako dát podnět k zesílení mnohostranného obchodního systému, který by dostatečně odrážel potřeby dnešního světa.

Cancún
12. 9. 2003
Britskými listy zveřejněný materiál je návodem k vyjednávání pro českou delegaci na jednání WTO v Cancúnu. Zpracovával jej ing. František Peer, ředitel odboru WTO a mezinárodních ekonomických organizací na MPO ČR. Vláda tento materiál schválila usnesením č. 885 ze dne 3. 9. 2003.

"Problémem českých strojírenských podniků bude rozpoznat správně své šance a zajistit dostatek peněz pro konkurenceschopné výrobní technologie. S produkcí postavenou pouze na levné pracovní síle nelze dlouhodobě uspět," uvedl nedávno ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

15. 9. 2003
Jitka Fraňková
Ve Varšavě se bude 16. září konat významná konference, na které budou diskutovat přední evropští historici, politologové a politici o Centru proti vyhánění. V Německu totiž probíhá nesmírně živá debata o zřízení tohoto Centra. S nápadem přišel Svaz vyhnanců a jeho předsedkyně, plavovlasá Erika Steinbach. Tato nová instituce by měla studovat "utrpení německého lidu po 2. světové válce". Němečtí sociální demokraté by toto Centrum chtěli pojmout v širších souvislostech - jako záležitost celoevropskou, do tohoto rámce zahrnout i události před a v průběhu 2. světové války a vnímat jej jako proces německého sebezničení. Oba tyto pohledy vzbudily kritiku předních německých historiků. Ti vydali tak zvanou Gerolsteinskou výzvu, Centrum proti vyhánění odmítající úplně.
12. 9. 2003
Podle aktuálních informací Ministerstva informatiky (MI) se přes snahu zainteresovaných ministerstev dosud nepodařilo dosáhnout shody obou regulátorů (RRTV a ČTÚ) v oblasti definování postupů při udělování programových licencí a licencí provozovatelům digitálních vysílacích sítí podle stávající platné mediální a telekomunikační legislativy. Proto předložení dokumentu aktualizace koncepce digitálního vysílání k veřejné diskusi a následně vládě má smysl, až se tato věc vyřeší.
15. 9. 2003
tisková zpráva sdružení Spravedlnost dětem - sdružení pro ochranu práv dětí, rodičů a prarodičů

Soudní jednání ve věci nezl. Jana K., jehož soudem nařízené odnětí matce vyvolalo pozornost sdělovacích prostředků a ministryně školství Petry Buzkové, se koná v pondělí dne 22. září od 12.10 hodin u Obvodního soudu pro Prahu 5, Nám. Kinských, Praha 5 - Smíchov, budova B, č. dveří 4, III. poschodí.

K jednání je zvána také ministryně Buzková a předseda vlády Špidla, kteří se v této věci tak horlivě angažují a údajně již mají připraveny změny zákonů.

Přijďte se přesvědčit osobně, jednání je veřejné.

12. 9. 2003
Více než 60 procent lidí v Anglii a ve Walesu přiznalo, že přehnali údaje na formuláři pro vyplacení pojistného, zaplatili za služby v hotovosti, aby se vyhnuli placení daní anebo nechali si peníze, když jim prodavač omylem vrátil příliš mnoho nazpět. V Německu to přiznalo 70 procent občanů. 70 procent Britů má zároveň pocit, že se stali obětí podvodu od podnikatelů, od bank a od řemeslníků. Je tedy západní tržní společnost založena na podvádění, ptali se vědci ve čtvrtek na "festivalu vědy" uspořádaném v anglickém Salfordu organizací British Association.
12. 9. 2003

Britské výzvědné služby varovaly letos v únoru premiéra Tonyho Blaira, že dojde-li k útoku na Irák, zvýší to pravděpodobnost teroristického atentátu proti Británii od organizace al Kajdá. Vlivný britský výbor pro výzvědné a bezpečností informace varoval, že podle analýzy britských výzvědných služeb zvýší pád režimu Saddáma Husajna riziko, že by se teroristické organizace mohly zmocnit chemických a biologických zbraní. Blair to varování ignoroval a řekl, že si musí udělat úsudek sám.

12. 9. 2003
Měli bychom odsuzovat ony velké malíře, které financoval rod Medici, anebo Ejzejštejnova mistrovská díla, protože pomáhala oslavovat ideály a ty verze skutečnosti, které šířily despotické režimy? Měli bychom odmítnout Raphaela a Michelangela, protože malovali pro církev, která upálila Jana Husa a usmrcovala během křižáckých výprav množství nekřesťanů? Měl by být argentinský spisovatel Jorge Luís Borges být zameten pod koberec, protože kolaboroval s vojenskou diktaturou ve své zemi? Měli bychom potlačovat myšáka Mickeyho, protože Walt Disney napomáhal mccarthyismu? Zlikvidovalo to, že Charlie Chaplin podporoval stalinismus, jeho génia?
15. 9. 2003
Subcommandante Marcos
vystoupení na antiglobalizační konferenci konané paralelně se summitem WTO

Bratři a sestry z Mexika i ze světa, kteří jste se shromáždili v Cancúnu v rámci mobilizace proti neoliberalismu, přináším vám pozdravy od mužů, žen, dětí a starých ze Zapatistické armády národního osvobození. Je pro nás ctí, že jste si mezi svými setkáními, diskusemi a mobilizacemi našli čas a prostor pro poslech našich slov. Světové hnutí proti globalizaci smrti a destrukce zažívá dnes v Cancúnu jeden ze svých nejsvětlejších okamžiků.

1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2003 Želary: Málčik znájet darógu! Jan  Čulík
15. 9. 2003 Dokážeme ještě žít vedle sebe ? Ladislav  Žák
15. 9. 2003 V tomhle státě něco hodně smrdí... Jan  Paul
12. 9. 2003 Leni Riefenstahlová: byla to skutečně nacistka nebo jen prostě Němka, typická pro svou dobu? Fabiano  Golgo
12. 9. 2003 Loupeživá společnost?   
11. 9. 2003 Úřední šiml zuří proti studentům i v Německu a ve Francii   
11. 9. 2003 Je to divný svět: jak komunistická Čína financuje Spojené státy   
10. 9. 2003 Hysterie českého úředního šimla: jak musejí studenti z EU složitě žádat o české vízum Jan  Čulík
9. 9. 2003 A proč jsme napadli Irák, tatínku?   
9. 9. 2003 Vážený člověče v tísni... Jana  Chalupová

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2003 Dokážeme ještě žít vedle sebe ? Ladislav  Žák
15. 9. 2003 Paní Chalupové: Ta myšlenka vypadá hezky, ale.. Pavel  Urban
15. 9. 2003 Slaný: "Máme takového starostu, jakého jsme si už podruhé zvolili..." Štěpán  Kotrba
13. 9. 2003 Britské listy a Amaro Gendalos podaly stížnost generálnímu řediteli ČT na Události a Večerníky   
12. 9. 2003 ČT: Ombudsmanova PR agentura nebo Goebbelsova propagandistická mašinérie? Štěpán  Kotrba
11. 9. 2003 Ombudsman se bude znovu a podrobněji zabývat kauzou Slaný Štěpán  Kotrba
11. 9. 2003 ČTK neinformovala, k čemu dospěla tisková konference Kanceláře veřejného ochránce práv   
11. 9. 2003 Gorolovi podlehli "preventivnímu" nátlaku starosty Slaného Štěpán  Kotrba
10. 9. 2003 O bezradnosti při četbě slané nulové spravedlnosti František  Roček
9. 9. 2003 Vážený člověče v tísni... Jana  Chalupová

Liberalizace světového obchodu a WTO RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2003 Zapatisté: Globalizujme naději Subcommandante  Marcos
15. 9. 2003 Proč zemřel korejský farmář Ri Kjong-che   
15. 9. 2003 Vládnou obavy, že Amerika bude torpédovat rozhovory v Cancúnu   
15. 9. 2003 Zrušiť dotácie poľnohospodárstvu? Nie je to také jednoduché...   
12. 9. 2003 Česká republika je "plně oddána poslání a cílům WTO" Miroslav  Somol
12. 9. 2003 Zasedání WTO v Cancúnu: Jaký mandát dostala od vlády česká delegace   
11. 9. 2003 Kupujte výrobky, z nichž budete mít největší radost Dalibor  Šrámek
11. 9. 2003 EU a USA: "zrušení zemědělských dotací pro naše farmáře je politicky nemožné"   
11. 9. 2003 V. konference ministrů členských zemí WTO zahájena v Mexiku Ludmila  Štěrbová
10. 9. 2003 Proč je důležité kupovat české výrobky Jan  Hošek

Meacher a pozadí 11. září RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva   
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Mrtvolu dr. Kellyho nalezla policie "zhroucenou u stromu"   
2. 9. 2003 Svědectví vdovy po dr. Kellym vede k pochybnostem nad tvrzeními Blairových poradců   
2. 9. 2003 Psychiatr: "Kelly spáchal sebevraždu, protože se octl pod tlakem médií"   
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
12. 9. 2003 Iráčané podle průzkumu veřejného mínění nedůvěřují Americe   
9. 9. 2003 Bude irácká ropa za eura nebo za dolary? Štěpán  Kotrba
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
9. 9. 2003 Zdrojem antiamerikanismu je závist   
8. 9. 2003 Bush požádal Kongres o dalších 87 miliard dolarů na Irák   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
5. 9. 2003 USA a Velká Británie by měly předat Irák OSN Mojmír  Babáček
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak se dívá Jiří Pehe na Pražské jaro   
3. 9. 2003 Kniha Jamese Manna About Face a jedno neslavné výročí Petr  Fiala
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Veřejná služba vůči národnostním menšinám - mediální ticho a nikomu to nevadí Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
5. 9. 2003 Polština v ČT? Milan  Krčmář
2. 9. 2003 ČRo 6 neví, pro koho vysílá Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba