28. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 7. 2003
"Naše integrita se stala terčem útoku," konstatoval Gavyn Davies. "Jsme kritizováni za to, že zastáváme v redakčních otázkách jiný názor než vláda a její stoupenci. Protože máme odvahu toto dělat, je naznačováno, že systém, který ochraňoval BBC po dobu 80 let, by měl být zlikvidován a nahrazen externí regulační institucí, která by BBC zkrotila".

Gawyn Davies, (původně prolabouristický!) předseda správní rady BBC, ostře zaútočil na Blairovu vládu, neboť vyšlo najevo, že zbrojní expert, který posléze zřejmě spáchal sebevraždu, dr. David Kelly, v natočeném rozhovoru s BBC skutečně jmenoval Alastaira Campbella, Blairova šéfa pro komunikace. Zdá se tedy, že obvinění, že Campbell nepřípustným způsobem zasahoval do vládní analýzy o iráckých zbraních hromadného ničení, které odvysílala BBC, je podložené, ministři britské vlády to věděli a přesto se snažili zpochybnit BBC, protože se domnívali, že BBC pro svou kritiku nemá důkazy.

28. 7. 2003
Existuje jen jediný důvod, proč byla BBC schopna vybudovat si během tolika let důvěru svých diváků a posluchačů, a to je proto, že je důrazně zjevné, že BBC není hlasem státu. Všechny osoby, které projdou vysoce náročným jmenovacím procesem, dosáhly ve svém oboru vynikajících výsledků. I když pocházejí z mnoha oblastí politického spektra, a některé jsou i nepolitické, všechny jsou si vědomy, že musejí odložit své politické názory, stejně jako kabát, před úřadovnou Rady BBC. Mají v BBC mnoho různých rolí, ale nejdůležitější z nich je vytvořit neodstranitelnou bariéru mezi redakčními procesy v BBC a politickým zastrašováním.

Během války v Iráku útočili neustále na zpravodajství BBC politikové, že prý má BBC vlastní zpravodajskou agendu, o níž byli přesvědčeni, že je v protikladu vůči vládní argumentaci pro válku. Avšak Charta BBC praví, že zpravodajství BBC musí neustále odrážet všechny významné názory, jaké existují ve Velké Británii. Nejdůležitější zůstávala povinnost BBC kriticky zkoumat a analyzovat informace ze všech zdrojů. Mnoho lidí shledalo, že je tato praxe nepříjemná, ale to, že se vedla válka, nebylo důvodem zkompromitovat hodnoty, na nichž je založeno zpravodajství BBC.

Rada BBC dospěla k názoru, že během války v Iráku i po této válce dodržovala BBC svou tradiční nestrannost a vysílala pravdu, a to pod téměř nesnesitelným tlakem.

Pozoruhodně odvážně vystoupil na obranu etosu a profesionalismu zpravodajství a publicistiky BBC, které je už několik měsíců pod tlakem od Blairovy vlády, protože BBC odmítla šířit jednostrannou proválečnou propagandu, šéf Rady BBC Gavyn Davies. Shrnujeme hlavní argumenty z jeho důrazného článku, který vyšel v neděli v konzervativním týdeníku Sunday Telegraph. Proč nemohou vystupovat stejně nezávisle český veřejnoprávní rozhlas a televize a televizní Rady? Proč je v českém prostředí tak obtížné pochopit, že novináři ve veřejnoprávních médiích musejí vystupovat kriticky, ale aniž by šířili své vlastní osobní politické předsudky?

28. 7. 2003
Taky už vidím, jak mi policejní ředitelství odpovídá na mé upozornění, že všechny podmínky byly s organizátory projednány předem, že však bohužel nebylo možné organizátory donutit, aby je dodrželi. Bylo to možné a je to možné:

Organizátoři ať složí na tuto akci mastnou kauci, a když nebude jediná podmínka splněna, ztratí ji -- a bude za co zalepit pár děr, které ostatně nadělali ve vozovce i oni.

Kde hledat kořeny českého hulvátství? V městských zastupitelstvech, která nejsou s to zavřít pár uřvaných hospod? Nebo až v Parlamentu, který není s to udělat pár slušných zákonů? Kdepak. Je to hlouběji, jděte k lidu...

Možná nejde o hulvátství, ale spíše o stupiditu v odborném slova smyslu.

28. 7. 2003
Návrh pana Hausenblase z pondělních BL ("záloha na slušnost") ZDE je geniálně jednoduchý a dá se snadno realizovat.
28. 7. 2003
Za jakých okolností navštívil redaktor ČRo 6 Jan Urban letos v červnu Irák? Víme, že ho tam nevyslal Český rozhlas:
28. 7. 2003
Obhajoba českého průmyslu z pera Jiřího Škuby je zajímavá. Dobře se čte... . Bohužel, sám mám postavu podobnou panu Kotrbovi a článek mi vůbec nepomohl v řešení základního problému: kde si mám koupit kalhoty?
28. 7. 2003
Čtvero zemědělských produktů -- kukuřice, sojové boby, bavlna a řepka tvoří v současnosti téměř veškeré geneticky modifikované plodiny, které se podle odhadů komerčně pěstují na celém světě na asi 125 milionech akrů. Mléčné výrobky byly také proměněny: 10 až 30 procent našich mléko produkujících krav dostává injekce obsahující kontroverzní býčí růstový hormon, aby se zvýšila jejich produkce mléka.

Dokončení článku, jehož první část je ZDE.

24. 7. 2003
POLEMIKA

Kontroverze o geneticky modifikovaných potravinách v poslední době sílí, ale ve skutečnosti lidé modifikují geny rostlin prostřednictvím křížení už po celá tisíciletí.

Biotechnologie, obor, který vytvořil geneticky modifikované potraviny, není nový. Dvacáté století bylo svědkem toho, jak se biotechnologie využívá pro vypracovávání fermentačních procesů a pro zavádění takových léků, jak byl penicilín a další antibiotika.

28. 7. 2003
otevřená polemika s redakcí Olomouckého dne

Vážená redakce,

přečetl jsem si na internetu Váš rozhovor s profesorem Jaroslavem Drobníkem Vlak ujíždí, ale vidíme poslední vagon , ZDE a domníval jsem se, že tento starý muž pracující podle úvodu Vašeho článku po léta na universitách a v akademii věd je někdo, kdo má seriózní a věcné argumenty. Bohužel nemohu než konstaovat, že výroky pane Drobníka jsou snůškou výmyslů, urážek a propagandy.

26. 7. 2003
Svůj závazek neprodávat na území Číny geneticky manipulované (dále GM) potraviny v polovině července oficiálně oznámilo třicet dva výrobců potravin. Vůbec poprvé potravinářský průmysl veřejně přijal takový závazek na největším světovém trhu s potravinami. Krok těchto firem je nepochybně těžkou ranou pro firmu Monsanto a další apoštoly GM organismů, kteří vkládali do gigantického čínského trhu své naděje poté, co jejich GM produkty "vypískala" Evropa a další vyspělé trhy.
28. 7. 2003
V závěru července předložil ministr informatiky rekapitulaci 7mi měsíčního fungování nového ministerstva spolu s výhledem práce úřadu do konce roku 2003 - Sedm měsíců Ministerstva informatiky (MI) a plány do konce roku, ZDE.
28. 7. 2003
Rozhodl jsem se odjet na čtrnáct dnů dovolené k Lac Léman do Evianu. Je to hezké místo v cípu Francie, zabíhající do savojských švýcarských Alp. Naproti přes největší evropské jezero hledíte do Lausanne, pokud se přímo nerozhodnete si tam zajet na výlet parníkem. Jak už to tak bývá, něco za něco. Horší je to se stravou, která je pro našince z okruhu středních úředníků drahá. Proto jsem v kufru svého vozu vezl něco zásob. Manželka zakoupila mezi konzervami i konzervu od firmy Krahulík v Telči: Staročeský Luncheon meat. Na přebalu nechybí ani hezké přání firmy Dobrou chuť.
28. 7. 2003
Súčasná ekonómia je historická skladačka z prvkov uložených tak ako ich história ľudstvu doniesla. Môžeme ju prirovnať k cigánskej chatrči poskladanej z materiálov ktoré sa staviteľovi podarilo zohnať a aj to podľa toho kedy sa mu ten ktorý materiál podarilo zohnať a nie podľa toho, aké najvhodnejšie užitie materiálu by bolo.

Andrej Sablič napsal informaci o své nové knize o ekonomice.

28. 7. 2003
Vladimír Špidla, premiér České republiky, měl úžasnou šanci: mohl se zapsat do historie jako velký český Politik, ano, s velkým P...
Milý synu, dobře jsi to udělal.... Lidové noviny 24. července 2003
25. 7. 2003
Koupit si Lidové noviny mě včera přiměla vynikající fotografie na jejich titulní straně: je to svatý obrázek tisíciletí. George Bush se tam objímá s Václavem Havlem. Bushův téměř polibek Čechům nepříjemně připomene objímání Leonida Brežněva s Gustávem Husákem - jestlipak právě proto Lidovky otiskly tuto fotografii rovnou na titulní straně? - ale snímek je geniální právě proto, že vyvolává i celou řadu dalších, nejrůznějších konotací. Kompozicí i barevným pojetím stojí nejblíže - středověkým svatým obrazům.
1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2003 "Staročeský luncheon meat" od firmy Krahulík je hnus Eduard  Vacek
28. 7. 2003 Česká digitální média VI.
Podzimní rozhodování se blíží
Zdeněk  Duspiva
28. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách II. Fabiano  Golgo
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   
28. 7. 2003 Tudy nemůžete, jede se tu Rallye Pačejov Ondřej  Hausenblas
28. 7. 2003 Předseda Rady BBC: "Tyto hrozby vznášené proti BBC jsou vážné a nebezpečné"   
28. 7. 2003 O cestě Jana Urbana do Iráku Jan  Čulík
25. 7. 2003 Tlustá modrá šance Petr  Baubín
25. 7. 2003 I my můžeme být v Evropě avantgardou Josef  Brož
25. 7. 2003 Jiná čtvrť, jiný mrav Jan  Čulík

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2003 Gavyn Davies: "Blairovo zastrašování zničí BBC"   
24. 7. 2003 BBC má nahrávku rozhovoru s dr. Davidem Kellym   
23. 7. 2003 Gilligan si nechal od Kellyho autorizovat, jaké jeho výroky smí použít   
23. 7. 2003 Blair: "Nedal jsem příkaz, aby bylo Kellyho jméno zveřejněno"   
22. 7. 2003 Jak by to dopadlo s dr. Kellym ve Švédsku?   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: "BBC se neměla nechat vyprovokovat k útočné reakci"   
21. 7. 2003 Smrt Davida Kellyho: Otázky   
21. 7. 2003 Jak došlo k tomu, že David Kelly musel zemřít   
21. 7. 2003 BBC dává přednost samolibosti před pravdou   
21. 7. 2003 Pověst BBC zpochybněna: Přiznala, že zdrojem reportáže byl dr. Kelly   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2003 Amnesty International obvinila americkou armádu, že v Iráku porušuje lidská práva   
24. 7. 2003 USA vydaly fotografie mrtvých synů Saddáma Husajna   
22. 7. 2003 Británie: kontroverze o Iráku vedly k poklesu popularity labouristů i Tonyho Blaira   
15. 7. 2003 Saddám Husajn se "skrývá u Bagdádu"   
14. 7. 2003 Co dál v Iráku a po Iráku? Petr  Kužvart
12. 7. 2003 Vinu za falešnou zprávu o irácké koupi uranu na sebe vzal šéf CIA   
11. 7. 2003 Bílý dům "lhal ohledně hrozby od Saddáma Husajna"   
11. 7. 2003 Downing Street: "ZHN budou nalezeny"   
10. 7. 2003 Tajná izraelská jednotka ovlivňovala americké výzvědné informace   
9. 7. 2003 Britská kontroverze o Iráku: Blair zaútočil na parlamentní výbor   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Monsanto: geneticky modifikované potraviny RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách II. Fabiano  Golgo
26. 7. 2003 Monsanto a GM potraviny: Trable už i v Číně a v USA Miroslav  Šuta
24. 7. 2003 Budou se italští farmáři postižení genetickou kontaminací soudit? Miroslav  Šuta
24. 7. 2003 Debata o geneticky modifikovaných potravinách založena více na emocích než na vědě Fabiano  Golgo
23. 7. 2003 O trifidy zamořených polích a lstivých korporacích Dalibor  Šrámek
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
22. 7. 2003 Pole, zamořená geneticky modifikovanou kukuřicí v Itálii   
22. 7. 2003 Britský den trifidů Štěpán  Kotrba
4. 7. 2003 Z ekologického aktivisty PR manem - prozření, oportunismus, existenční nouze nebo zrada? Štěpán  Kotrba
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2003 Jak se státi pro některé novináře "renomovaným" "expertem" Štěpán  Kotrba
17. 7. 2003 Jak chci rozvíjet Českou televizi Jiří  Janeček
17. 7. 2003 Pro vedení ČT inspirace z Tolkiena Jiří  Janeček
16. 7. 2003 Stane se ČRo 6 stejně promarněnou šancí, jakou bylo "Rádio Svobodná Evropa"? Jan  Čulík
11. 7. 2003 Reportéři ČT a bezradnost nad jazykem Jan  Čulík
9. 7. 2003 Jiří Janeček zpřesňuje svůj životopis Jiří  Janeček
7. 7. 2003 O nevyjasněných místech v životopise Jiřího Janečka Jaroslav  Sever
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT   
3. 7. 2003 "Datumy si nepamatuju" Jan  Čulík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2003 CzechTek 2003 je v Ledkově u Kopidlna na Jičínsku   
24. 7. 2003 V pátek začíná největší technoparty - CzechTek Štěpán  Kotrba
7. 7. 2003 My, gnostici kybernetického věku
aneb jak masmédia zplošťují kulturu, aniž to víme
Jaroslav  Peregrin
21. 8. 2002 Ohlédnutí: Tenhle CzechTek byl jiný než ty minulé. Proč?   
12. 8. 2002 České tekno - specifika viděné očima insidera   
5. 8. 2002 Czechtek 2002 - zpráva z festivalu Arim  Mimory, Ládis Kylar, Štěpán Kotrba
5. 8. 2002 Do It Yourself: Techno scéna a ilegální parties   
5. 8. 2002 New Age travellers - nomádi nového tisíciletí   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala