28. 7. 2003
"Staročeský luncheon meat" od firmy Krahulík je hnusRozhodl jsem se odjet na čtrnáct dnů dovolené k Lac Léman do Evianu. Je to hezké místo v cípu Francie, zabíhající do savojských švýcarských Alp. Naproti přes největší evropské jezero hledíte do Lausanne, pokud se přímo nerozhodnete si tam zajet na výlet parníkem. Jak už to tak bývá, něco za něco. Horší je to se stravou, která je pro našince z okruhu středních úředníků drahá. Proto jsem v kufru svého vozu vezl něco zásob. Manželka zakoupila mezi konzervami i konzervu od firmy Krahulík v Telči: Staročeský Luncheon meat. Na přebalu nechybí ani hezké přání firmy Dobrou chuť.
|
Pojem "staročeský" je milým pojmem, který evokuje zašlé staré časy, kde věci měly svůj řád a jídlo svoji kvalitu. Proto jsem se na obsah konzervy těšil. V dobách předrevolučních, kdy luncheon meat po otevření voněl a také i chutnal, jsem si takovou konzervu občas brával na výlet do hor, kde jsme ji s rodinou chutě pojedli. V Evianu jsme však byli krutě zklamáni. Luncheon meat nejen že neměl se staročeskou pochoutkou nic společného, ale navíc svým obsahem připomínal nejspíše umělou hmotu, vyrobenou z ropy, nebo chemických derivátů. Když jsem vzal přebal konzervy do ruky, abych si přečetl, co výrobce kromě přání dobré chuti vzkazuje spotřebiteli, doslova jsem se zhrozil. Jídlo je označené jako nevhodné pro osoby nemocné Celiakií (přemíra hladké mouky je zřejmě v konfliktu s nutností bezlepkové diety) a informace o složení konzervy obsahovala následující údaje: kůžová emulze (E 270, E 330, E 260, E 575), vepřové maso, kuřecí maso, hovězí maso, pitná voda, pšeničná mouka hladká, škrob, zahušťovadlo E 407, E 415, škrob E 1422, stabilizátor E 450, E 451, rostlinné bílkoviny, jodovaná dusitanová solicí směs E 250, antioxidant E 316, regulátor kyselosti E 575, koření. Mohl toto někdy obsahovat staročeský výrobek? Samozřejmě jsme konzervu ihned vyhodili a spolu s ní i některé další. Dovolená se prodražila, ale měli jsme pocit, že jsme si uchovali zdraví. Když jsem si po návratu z dovolené postěžoval příteli, tento mě odkázal na obsáhlý článek nazvaný Chemická žranice, otištěný v časopise Týden. Velice otřesné a zároveň poučné čtení. Stát, který nemá jinou starost, než že se neustále hroutí, a funguje proto ve svých jednotlivých strukturách čím dál hůře, avšak vybírá stále vyšší daně, ponechává na výrobcích potravin a zřejmě i dalších produktů, aby si dělali doslova co chtějí. Obří zahraniční supermarkety ovlivňují spolu s cenami i kvalitu zboží a ohrožují naše zdraví závadnými a nekvalitními potravinami, plnými chemického svinstva. Aby byly produkty prodejné, prodávají je pod matoucími pojmy, které brnkají na národní nebo jiné chlácholivé struny, které v zákaznících evokují pocity, že nakupují kvalitní zboží tradiční kvality. Kdo si uložil své úspory v České bance, nebo spolehlivé kampeličce a kupuje Staročeský luncheon meat měl by si dát dobrý pozor. Reklamní pojmy, výrobky a služby mohou být a zpravidla také jsou v příkrém rozporu. |