10. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 4. 2003

Masakr téměř jednoho tisíce civilistů, k němuž došlo minulý týden ve východním Kongu, upomíná děsivým způsobem na konflikt, na nějž svět víceméně zapomněl. Smrt těchto lidí je jen mizivým zlomkem odhadovaného počtu obětí v občanské válce, která zuří v této největší zemi subsaharské Afriky už více než čtyři roky. Podle nejnovější zprávy nevládní organizace International Rescue Committee zřejmě zahynulo v důsledku bojů více než tři miliony lidí . hladomorem, nemocemi i násilím.

To napsal ve středu britský deník Financial Times. Rozhlas BBC ve středu ráno konstatoval, že v občanské válce v Kongu zahynulo více lidí než ve všech válkách od ukončení druhé světové války a svou informaci zahájil touto hrůznou reportáží:

Vzhledem k tomu, co se děje v Iráku, sdělovací prostředky si nevšímají toho, co se děje v Demokratické republice Kongo. Během víkendu svědčily osoby, které přežily masakr nedaleko ugandské hranice, o tom, jak více než 1000 lidí bylo usmrceno během pouhých tří hodin. Mezi konžskou vládou a povstalci došlo k různým dohodám, ve středu probíhala jejich jednání v Kapském Městě, avšak boje a vraždění pokračují. Tuto reportáž poslal zpravodaj BBC v Kinshase Mark Dummett:

"Hromadný hrob v Kobu, v severovýchodní části Demokratické republiky Kongo. Lidé z města se střídají, vystupují na mohylu ze žlutého písku, pod níž vrazi pohřbili příslušníky jejich rodin. Vysvětlují týmu vyšetřovatelů z OSN, co se stalo. Rodina jednoho svědka zde byla zavražděna v únoru. Ozbrojenci ze soupeřící komunity pozvali sem lidi na jednání, jak řekli "o mírové dohodě". Pak na místě zavraždili padesát lidí. Svědkově manželce, synovi, sestře, sestřenici prořízli na tomto místě hrdlo. Pak je ubodali. Svědkova dcera to všechno viděla. Podařilo se jí utéci a schovává se nyní v lese banánovníků a bojí se vyjít ven.

Jízdou do Kobu jsem míjel vypálené vesnice, v každé z nich byly čerstvé hroby. U vjezdu do rozbitého města, kde se kdysi dobývalo zlato, byly přibity dvě lidské kosti, prý jako varování možným útočníkům. Adolescenti se samopaly a oštěpy nám sdělili, že nepřítel je ve vzdálenosti pouhých dvou kilometrů. Ukázali nám nemocnici, která byla vypleněna. Nikomu se tam nedostalo lékařské péče už léta. "Díky, že jste sem přijeli," plakala jedna žena, když kolem projela delegace od OSN. "Umíráme tady."

Sloupek

Kdo by nebyl dojat scénami jásání - snad aspoň některých - obyvatel Iráku, když se konečně ubezpečili, že byl vražedný režim Saddáma Husajna - snad alespoň v Bagdádu - konečně svržen. Není nic dojemnějšího než pohled na lidi v prvních minutách a hodinách svobody - po desetiletích brutálního útlaku. Nikdo nepochybuje o tom, že mezinárodní společenství mělo - v zájmu svobody a lidských práv - pracovat už dávno k tomu účelu, aby vražedné režimy, jako je (byl?) režim Saddáma Husajna neexistovaly. Otázkou ovšem je, zda je jejich likvidace možné a přípustné docílit vojenskou invazí, k níž se rozhodne samovolně a proti názoru mezinárodního společenství a navzdory všem právním normám jedna velká světová supervelmoc.

I když dílčím důsledkem americko-britské invaze do Iráku snad bude zlepšení života obyčejných Iráčanů (i kdyby nastala nejhorší možná alternativa, a v Iráku by vznikl nezvládnutelný chaos či nový autoritářský, fundamentalistický režim, těžko bude brutálnější než režim Saddáma Husajna), potíž je, že protizákonná angloamerická invaze do Iráku vyvolává i nadále celou řadu složitých otázek.

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld se vyjádřil, že "pád Bagdádu" je pro teroristy už nyní "značným poučením". Skutečně? Zdá se, že jde jen o teroristy a teroristické režimy, které nemají zbraně hromadného ničení, zejména jaderné zbraně, anebo jich neumějí či nejsou ochotni (jako Saddámův režim) proti invazním silám použít. Bude nyní Rumsfeld organizovat trestnou výpravu proti Severní Koreji? Není pád Bagdádu pobídkou pro všechny "teroristické režimy", aby si obstaraly jaderné zbraně co nejdříve, a pojistily se tak před možnou invazí amerických vojsk?

Ať jásají bagdádští obyvatelé před televizními kamerami jakkoliv, faktem zůstává, že americko-britská invaze do Iráku byla nezákonná. Nemusejí Spojené státy - z toho titulu, že je to supervelmoc - snad vůbec respektovat mezinárodní právo?

Jsem přesvědčen, že je dobře, že se v posledních letech začalo mezinárodní právo vyvíjet směrem k mezinárodnímu trestání válečných zločinů a genocidy - avšak Spojené státy přece mezinárodní soudní dvůr neuznávají.

Kdo tedy určí, proti jakému diktátoru a jak se má zasáhnout? Americká vláda a její "neokonzervativní", často trockisticky (na základě své levicové minulosti) velmi jednoduše uvažující činitelé?

Bude tedy na světě od nynějška skutečně vládnout jen pax americana? Je bezpečné, aby jediná supervelmoc světu vládla bez konzultací s mezinárodním společenstvím? A můžeme se spolehnout, že Spojené státy budou vůči světu sice jednat autoritativně, ale "rozumně", protože je to demokracie?

Rád vidím, že jsou Bagdáďané nyní - snad - už svobodni. Jenže zasáhly Spojené státy proti režimu Saddámu Husajna skutečně jen proto, že jim ležel na srdci hrůzný útlak obyčejných Iráčanů? Nezapomínáme, když vidíme v televizi záběry vděčných Iráčanů, děkujících prezidentu Bushovi, že jejich individuální osud americkým prezidentům zrovna neleží na srdci?

Stejně jako když za komunismu Američané financovali protikomunistickou Svobodnou Evropu, vysílající "podvratně" do Československa, nedělali to nezištně v zájmu svobody a demokracie Čechoslováků - to jen se dočasně - pro Čechoslováky šťastně - shodly zájmy československé svobody se zájmy - jinak zcela sobecké, jak tomu je u všech velmocí - americké zahraniční politiky.

Když Američané Saddáma Husajna a jeho vražedný režim podporovali za irácko-íránské války, přestože už bylo známo, že vraždil své občany i vojáky sousedního Íránu jedovatým plynem, vládě Spojených států nevadilo, že režim Saddáma Husajna hrůzným způsobem porušuje lidská práva. To jim začalo vadit až tehdy, kdy začalo být v zájmu americké zahraniční politiky Saddáma Husajna svrhnout.

Obávám se tedy, že osvobození obyvatel Bagdádu, ať na první pohled jakkoliv dojemné, není v první řadě triumfem svobody a demokracie nad mučením a útlakem, ale jen triumfem zahraničněpolitického zájmu nové velké supervelmoci - která, naštěstí, lidi nemučí, arbitrárně nezavírá do vězení a (pokud zrovna nevede válku) ani nezabíjí.

Jak ve středu ráno uvedl rozhlas BBC, ve - všeobecně pomíjeném a zapomenutém - vraždění v Kongu zahynulo za poslední čtyři roky více lidí než v jakýchkoliv jiných konfliktech od ukončení druhé světové války. Situace v Kongu je zjevně daleko drastičtější než kdy byla v Iráku, viz ZDE

Kdy provedou prezident Bush a ministr Rumsfeld - jistě se souhlasem Rady bezpečnosti OSN - humanitární invazi tam?

* * *
A ještě pár poznámek o lhaní armád.

Když invaze proti Iráku začala, byl jsem v České republice a nemohl jsem sledovat zpravodajství britských čtyřiadvacetihodinových televizních okruhů, které válku proměnily na pozoruhodně napínavou televizní show: komentátoři mají pravdu, že technologie umožnila dosud nejživější a nejbezprostřednější televizní práci v celé lidské historii válečnictví.

Velmi brzo však začalo vycházet najevo, že OBĚ strany konfliktu šíří propagandu. Pro novináře začalo být obtížné orientovat se ve spleti často účelových a velmi dílčích tvrzení i protitvrzení. Samozřejmě, byli různí novináři i různé televizní stanice: někteří si zachovali za všech okolností kritický odstup, jiní propadli prozápadní propagandě. Arabské televizní stanice naproti tomu neférově zdůrazňovaly zlou vůli amerických okupantů, která nebyla ve všech případech prokazatelná.

Celkově došlo k tomu, že televizní vysílání na Západě a na Blízkém východě vytvořilo z invaze do Iráku naprosto odlišný dojem a jen velmi vstřícná a taktní humanitární pomoc Západu pro Irák by mohla velmi uražený a ostražitý arabský svět přesvědčit, že americký vliv na Blízkém východě bude pozitivní.

I když je pochopitelné, že armády a vlády ve válkách lžou (jde nakonec o životy vojáků a vlády a armády chtějí vyhrát), a zejména ve válkách, v nichž se propaganda a sdělovací prostředky stávají přímou zbraní, pro nezávislého pozorovatele to musí být varováním, aby ke všem oficiálním informacím přistupoval od samého začátku ještě ostražitěji a kritičtěji než v normálních dobách míru.

10. 4. 2003
Obdivoval jsem nevinnost mladých amerických vojáků, navzdory smrtící realitě, která čeká na Spojené státy v této nebezpečné, kruté zemi. Už dnes, ve středu hovořili mnozí Iráčané o svém strachu z budoucnosti, o tom, jak Irák nedopustí, aby mu vládli cizinci.

"Budete svědky oslav a my budeme rádi, že je Saddám pryč," řekl mi jeden z nich. "Ale pak se budeme chtít zbavit Američanů a budeme si chtít nechat svou ropu a dojde k ozbrojenému odporu a oni nám začnou říkat 'teroristé'". A ani nevypadali Američané jako šťastní "osvoboditelé". Ukazovali zbraněmi na chodníky a křičeli na motoristy, aby zastavili. Jeden nezastavil, byl to starý muž ve starém automobilu, a tak ho před dvěma francouzskými novináři zastřelili do hlavy.

Citujeme z dramatické reportáže Roberta Fiska ze středečního Bagdádu, která vyšla v dnešním deníku Independent.

Kompletní text je v angličtině ZDE
Ničení sochy Saddáma Husseina v centru Bagdádu
10. 4. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ


Ničení sochy Saddáma Husseina v centru Bagdádu
Reuters/Goran Tomasevic

Podle odhadů bylo usmrceno při angloamerické invazi do Iráku 1252 civilistů. Podle svědků bylo civilní obyvatelstvo invazí silně postiženo.
Fotogalerie: BBC
Sebevražedný atentátník usmrtil v Bagdádu jednoho amerického vojáka. Stalo se u pouliční kontrolní hlídky.
OSN: Kofi Annan požaduje obnovení pořádku
Generální tajemník OSN Kofi Annan se ve čtvrtek vyjádřil, že je zjevné, že v Iráku nefunguje žádná vláda a že je důležité, aby byl obnoven pořádek a zákonnost. Konstatoval, že vzhledem k vysokým počtům civilních i vojenských mrtvých a raněných zaplatil Irák za invazi "vysokou cenu". Kofi Annan také požaduje, aby se do Iráku vrátili zbrojní inspektoři OSN, a zdůrazňuje, že invazní armády mají nyní odpovědnost za životy lidí v okupovaném Iráku.
IRÁK: Zavražděn proamerický šiitský duchovní.
Vysoce uznávaný šiitský muslimský duchovní, s nímž Američané počítali do nové státní správy, byl po návratu z Londýna do Iráku ve čtvrtek zavražděn v městě Nadžaf. Jednačtyřicetiletý Abdul Majid al-Khoei byl ubodán ve svatyni Imáma Aliho, na jednom z nejposvátnějších míst šiitských muslimů. Al-Khoei byl synem významného ajatolláha, popraveného Saddámem Husajnem a v Iráku po svém návratu z Londýna působil jako prostředník mezi místními lidmi a americkými a britskými jednotkami. - Pozorovatelé se obávají, že irácké elity vražda odradí od toho, aby se angažovaly v politickém životě.
IRÁK: Rabování v Bagdádu se zintenzivňuje
Američané jsou v Bagdádu s tanky, ale očekává se, že budou fungovat jako policie. Vzhledem k tomu, že ještě stále bojují s enklávami saddámovského odporu, rabování pokračuje nerušeně. V poledním vysílání britského rozhlasu konstatoval jeho reportér v Bagdádu: "Rabování se zintenzivňuje. Jeho terčem už nejsou jen vládní budovy. Ve čtvrtek ráno se jeho obětí stalo německé velvyslanectví. Právě jsem přišel z budovy organizace UNICEF, kde to vypadá, jako by ji zasáhlo tornádo. Všechno včetně elektrických zásuvek bylo odstraněno. Záznamy léčení iráckých dětí od roku 1988 jsou rozházeny po podlaze."
USA - Colin Powell: "'Koalice' bude nyní mít v Iráku vedoucí roli a sama vytvoří prozatímní vládu, bude však usilovat o schválení této vlády u OSN."
Americký ministr zahraničních věcí to sdělil listu Los Angeles Times.
IRÁK - Bagdád: Boj o mešitu, kde se prý skrýval Saddám Husajn
Jak jsme už uvedli níže, jeden americký voják byl zabit a dvacet jich bylo ve čtvrtek dopoledne zraněno při urputných bojích o mešitu Imam al-Adham v bagdádské čtvrti Aadhamiya, kde se prý skrýval Saddám Husajn. Čtyřhodinový boj začal kolem 9.30 bagdádského času. Sadáma nenašli. Americká vojska se střetla se stoupenci Saddáma Husajna v Bagdádu během čtvrtka i na některých jiných místech, zejména v Mansúru.
IRÁK - Američané chystají pro Irák novou televizi
Bude se jmenovat "Towards Freedom" (Směrem ke svobodě) a čtyři hodiny vysílacího času budou vysílat Američané, jednu hodinu se budou vysílat materiály z britského ministerstva zahraničních věcí. Televizní stanice bude vysílat ze speciálně vybaveného letadla C-130 Hercules, které bude kroužit nad Irákem. Ve čtvrtek odvysílá stanice speciální projevy George Bushe a Tonyho Blaira iráckému lidu. Pozorovatelé poznamenávají, že vzhledem k tomu, že je většina Iráku bez elektrického proudu, není jasné, kdo se bude na americké vysílání dívat...
10. 4. 2003

Evropský parlament ve středu ve Štrasburku schválil přijetí České republiky do Evropské unie. Otevřel tak cestu k podpisu Smlouvy o přistoupení vysokými českými představiteli za týden v Aténách. Pro přistoupení ČR se vyslovilo 489 z 565 hlasujících poslanců. 39 poslanců bylo proti a 37 členů parlamentu se zdrželo hlasování.

Usnesení v českém případě zní: "EP souhlasí se žádostí České republiky o členství v Evropské unii. Pověřuje svého předsedu, aby toto stanovisko tlumočil radě EU, Evropské komisi, vládám a parlamentům členských zemí a České republiky."

Předseda EP Pat Cox, komisař Günter Verheugen a řecký ministr pro evropské záležitosti Tasos Jannitsis všechna tato usnesení poté podepsali. Ukončili tak formálně proceduru schvalování velkého rozšíření EU v institucích unie a otevřeli cestu k podpisu Smlouvy o přistoupení na nejvyšší úrovni příští středu pod aténskou Akropolí.

Naprostá většina projevů se ovšem nesla v duchu velké historické události. Řečníci připomínali Mnichov, Jaltu, Budapešť roku 1956 a Prahu roku 1968, polskou Solidaritu a českou Chartu 77, Václava Havla i Lecha Walesu. Mluvili o přijetí deseti zemí jako o usmíření kontinentu a obrovské šanci pro EU.

10. 4. 2003
Lucia Waldnerová
Brusel

Šestnásty apríl určite nebude dňom, na ktorý krajiny strednej a východnej Európy postupne zabudnú. Ich zástupcovia ho spoločne s najvyššími predstaviteľmi členských krajín Európskej únie strávia v aténskej Akropole skutočne príjemne -- po mesiacoch predvstupových rokovaní, vyjednávania a lobovania konečne budú smieť podpísať zmluvy o vstupe do únie.

Zdalo by sa, že ani nemožno hovoriť o inom ako o úspechu diplomacie na oboch stranách, o vôli zjednotiť Európu. Najodvážnejšie sny Slovenska -- dobehnúť prvú skupinu kandidátov -- ešte z čias, keď únia plánovala prijať do svojich radov len šesť postkomunistických štátov, sa v Aténach stanú skutočnosťou. Holandský premiér Wim Kok sa o rozšírení únie na východ dokonca vyjadril ako o "najúspešnejšom zahraničnopolitickom projekte v dejinách únie". Pozrime sa však bližšie na okolnosti, za akých sa táto historická udalosť uskutoční. A čo sa vlastne bude diať potom?

Ilustrační snímek: Americký kapitán Christopher Tate na fotografii Laury Rauch
10. 4. 2003

Podle iráckého velvyslance při OSN v New Yorku Mohammeda Al-Douriho v jeho zemi "hra skončila" a nyní záleží už jen na tom, aby Irák byl co nejdříve schopen žít v míru. Al-Douri to dnes řekl novinářům na dotaz, co říká pádu Bagdádu. Velvyslanec připustil, že prezident Saddám Hussein už nemá Bagdád pod kontrolou. Dodal však, že již několik dní nemá s Bagdádem spojení, takže nemá žádné bližší informace.

9. 4. 2003
Je obtížné se smát, když není voda. Je těžké tleskat, když máte strach. Je obtížné řici: "Děkuji, že jste mě osvobodili," když osvobození znamená, že bylo vykradeno všechno, od obilí v místním silu až po místní školu, kde ukradli i tabuli.

Citujeme z článku Thomase Friedmana v deníku New York Times.

Kompletní text v angličtině je ZDE
Nahrazování americké vlajky na bourané soše Saddáma Husseina iráckou
10. 4. 2003
od zpravodaje Britských listů v oblasti

Lidé jsou opravdu velmi nadšení, ale jen z toho, že Saddámův režim padl. Velmi nadšeně oslavovali vítězství Kurdové, kteří jsou spojenci invazních vojsk po celou dobu konfliktu... Za celou dobu nebylo znát, že by bagdádské obyvatelstvo nadšeně vítalo pouze americké vojáky, naopak na otázku reportérů odpovídali: "Ano, samozřejmě máme nesmírnou radost, že režim padl, ale nechceme, aby tady Američani zůstali." Role "osvoboditelů bývá mnohdy nevděčná...

Všechny arabské satelitní stanice, ale také Euronews, vysílaly záběr sundavání 6 metrů vysoké Saddámovy sochy na náměstí Tahrír, což znamená velmi výstižně "Osvobození".

Lidé se snažili s velkou vervou ji sundat sami, ale nebylo to v jejich silách. Proto po čase zasáhl americký ženijní tank, který vypomohl při jejím strhnutí. Předtím ale vojáci obalili hlavu sochy americkou vlajkou, na to ihned Iráčan u podstavce sochy rozvinul iráckou vlajku a zvedal ji vysoko nad hlavou, a tak ta byla velmi rychle vyměněna místo americké. Bylo to velmi význačné gesto...

Irácký lid rozhodně nebude souhlasit s americkou okupaci, tvrdí arabská média, zaplatil během války strašlivé oběti, zatímco americké velení vždy při válce volí intenzívní a bezohledné bombardování měst, aby neriskovali velké ztráty na životech svých vojáků. Tím je na jejich straně obětí minimálně ve srovnání s oběťmi iráckých civilistů na jedné straně a ohromné zničení zástavby měst na straně druhé. Na to Iráčané nikdy nezapomenou, ztratili ve válce příliš mnoho .

Věřím, že v budoucnosti budou muset ještě dlouho draze platit, než budou moci jednou konečně žít důstojně. A je naprosto jisté, že bez důstojnosti nemůže existovat svoboda.

Poděkování editora
Redakce děkuje všem spolupracovníkům v Praze i v arabském regionu, kteří udržovali po dobu celé bagdádské ofenzívy kontinuální zpravodajství, monitor arabských médií i celé téma války v Iráku stále aktuální, a to většinou ještě vedle své vlastní práce. Děkujeme všem překladatelům z angličtiny, francouzštiny, ruštiny i arabštiny, protože bez nich by množství názorů z celého světa nebylo možno přinést. Názory na válku i mír, na svobodu i porobu, náboženství i kulturu arabského světa se vám budeme snažit zprostředkovat i nadále - i když už ne v tak hektickém tempu - pod společným tématem Arabské listy.
red
9. 4. 2003

V Kuvajtu se ve středu večer nemluvilo o ničem jiném než o svrhnutí Saddámovy sochy v Bagdádu. Kuvajt je totiž země, kde je nenávist vůči Saddámu Husajnovi hluboce zakořeněna. Kuvajťané se stali v arabském světě terčem všeobecné nenávisti za to, že podporovali americkou invazi do Iráku, ale nyní mají pocit, že televizní záběry jásajících Iráčanů, dupajících na sochu Saddáma Husajna, dokazují, že měl Kuvajt pravdu. "Jiní Arabové zraňovali irácký lid tím, že podporovali Saddáma Husajna. Jenom my, malá země, jsme měli odvahu se mu postavit," řekl zpravodaji BBC jeden Kuvajťan.

Mnoho lidí v arabském světě si stále myslí, že byl den "pádu Bagdádu" černým dnem. Nikdo netruchlí po pádu Saddáma Husajna, ale Američani jsou stále považováni za vetřeleckou, invazní armádu. "Oslavují jen ti, kdo plení a rabují," řekl v Káhiře jeden islámský právník. "Američané nám přímo před očima spolkli jednu arabskou zemi." Mnoho lidí bude nynější vývoj považovat jen za další známku arabské slabosti.

V Jordánsku lidé pádu Bagdádu nechtěli věřit. Jeden z nich řekl: "Jak je možné, že lidé hájili Basru čtrnáct dní a Bagdád padl za dva dny?" Jiný muž konstatoval, že je to "nejsmutnější zpráva, jakou kdy slyšel, protože to otevřelo dveře britskému a americkému kolonialismu v celém regionu". Dodal: "Nechť nás Bůh ochrání před tím, co přijde."

V Íránu se v televizi záběry jásajících Iráčanů vůbec nevysílaly. Postoje státních sdělovacích prostředků byly silně proirácké a je velmi obtížné zjistit, jaké mají na situaci názory obyčejní Íránci.

Syrská televize také nevysílala vůbec žádné záběry jásajících Iráčanů. Syrská televize se přidržuje oficiální vládní linie, že mezinárodní společenství válku stále odsuzuje. Někteří Syřané, kteří se dívali v obchodech na televizi Al Jazeera, konstatovali, že je "velmi špatné" vidět americká vojska v Iráku. Tajně mnozí lidé v Sýrii doufali, že válka potrvá dlouho a chtěli, aby se ukázalo, že je válka pro irácký lid katastrofou. Doufali, že pokud budou Američané zataženi do války v Iráku, nebudou se moci intenzivněji se zajímat o Sýrii.

Citovali jsme z přehledu internetových stránek BBC.

Kompletní text - v angličtině ZDE
9. 4. 2003

O tom spekuluje ve svém sloupku pro BlueEar švédský novinář Bob Melander:

Existují určité otázky po vojenském útoku na relativně dobře vyzbrojenou zemi.Proč Irák nevyhodil do povětří své mosty a proč irácká armáda odešla z boje bez vážnějších ztrát? Uzavřeli Američani s některými iráckými generály dohodu? Trochu se bojovalo, aby Iráčané neztratili tvář, ale na druhé straně byla infrastruktura země zachována. I ropná pole. Došlo-li k dohodě, je dobře, že to Irák uchránilo před daleko krvavější válkou.

Podrobnosti - v angličtině ZDE
10. 4. 2003
Za všetkým hľadaj peniaze. Toto staré politické príslovie nestratilo nič na svojej aktuálnosti ani dnes, v čase vojny proti Iraku. Civilisti ešte pochovávajú svojich príbuzných, zranení plačú v nemocniciach, americké stíhačky zasypávajú Bagdad dňom i nocou bombami a americkí jastrabi si už delia korisť. Oficiálne sa tento proces volá "humanitárna pomoc povojnovému Iraku".

Rekapitulácia: USA a Veľká Británia vtrhli do Iraku bez mandátu OSN tvrdiac, že ten vlastní zbrane hromadného ničenia. Nijaké nenašli, zmasakrovali však nevinných civilistov a zničili infraštruktúru kedysi priemyselne pomerne vyspelej krajiny. Dnes sa handrkujú, kto si urve väčší kus koláča pri rekonštrukcii vojnou zničenej krajiny. USA sa pritom tvária, že víťaz berie všetko. Nenažranosť siaha až tak ďaleko, že ku kšeftom nechcú pustiť ani len firmy z krajiny svojich najvernejších spojencov.

10. 4. 2003
Hybnou silou rozvoja každej spoločnosti je zápas medzi tradicionalistami a modernistami. Nielen výsledok, ale i spôsob ich súťaženia o priazeň publika predznamenáva jej vývoj či stagnáciu. Kvalita ich vzájomného dialógu určuje, či spoločnosť nenapreduje v skokoch, ktoré sú pre ňu samotnú nestráviteľné a po ktorých pri prvej príležitosti rýchlo zacúva späť alebo ustrnie na tak dlho, že sa potom stane obeťou prvého revolucionára.

Na máločom sa u nás podpísal jalovo vedený zápas medzi tradicionalistami a modernistami tak viditeľne ako na vzhľade našich miest vo všeobecnosti a toho "hlavného" zvlášť. Mesto je dielom generácií par excelance. Ak neexistuje zmysluplná diskusia medzi súčasníkmi, aký už môže byť pomyselný dialóg medzi generáciami, ako nevyhnutný predpoklad prirodzeného a harmonického vývoja mesta?

9. 4. 2003
Americká vojska sice zahájila útok na Bagdád, ale stále ještě neovládla žádná hlavní velká irácká města, a vytváří chaos, čímž připomíná trockistické teoretiky, konstatoval William Pfaff v deníku International Herald Tribune.

Kompletní text v angličtině je ZDE
9. 4. 2003
Americké vojenské velitelství obvinilo režim iráckého prezidenta Saddáma Husajna poté, co americká palba v úterý v Bagdádu usmrtila tři novináře, a konstatovalo, že byly sdělovací prostředky varovány, že je nebezpečné působit v Bagdádu jako novinář, píše tisková kancelář AFP.

"Dozajista existuje varování, že je Bagdád nebezpečné místo pro každého, kdo je tam přítomen a irácký režim je schválně vystavuje riziku," řekl generálbrigadýr Vincent Brooks.

Anglický text je ZDE.
9. 4. 2003
Před tím vyšel Sabah z restaurace al-Saha ve čtvrti Mansúr - přinesl nám odtamtud oběd - jen několik minut, než obrovská exploze proměnila okna ve střepy skla, zranila zákazníky a zděsila celou čtvrť. Ale to nebylo vůbec nic ve srovnání se skutečnými škodami o blok dál. Tam zmizelo čtyři nebo pět domů a na jejich místě vznikl kráter asi 30 -40 metrů široký a 15 - 20 metrů hluboký. Někteří fotografové používají děsivý výraz, který se naučili od americké armády v Afghánistánu. Popisují tím, co se asi stalo více než deseti lidem, kteří zřejmě při tomto útoku zahynuli. Vznikla z nich "růžová mlha".

Citujeme z australského listu Sidney Morning Herald
Kompletní text - v angličtině ZDE
8. 4. 2003
Bruce Anderson: Měli jsme tak vynikající mladé muže, kteří byli ochotni dobrovolně riskovat za nás, všichni vedeme tak lehký život, všichni v Británii dnes žijí velmi dlouho za velmi příjemných okolností. Je to pozoruhodná věc, že jako země máme miliony mužů, ochotných bojovat ve zbrani. Teď v míru, namísto aby vedli lehký život, máme sto tisíc mladých mužů, kteří jsou ochotni dobrovolně přijmout disciplínu a nebezpečí. A to shledávám vznešeným.

Chad Chelenor Chadwick: Je mi líto, ale ztratil jsem se ve vší té nabubřelé rétorice. Ať pan Anderson odpoví na otázku: Cítí se povznesen proto, že lidé jsou zabíjeni ve válce? Lidi se dávají na vojnu, protože se nudí v práci, anebo jsou nezaměstnaní.

Podle mých zkušeností, když jsem byl [v druhé světové válce] zasažen, pod palbou, lidi nejsou zrovna odvážní. Mají děsný strach. Bojí se o život. Jsou posedlí hrůzou. Chtěli by být kdekoliv jinde než tam, kde jsou, kdyby jen mohli.

Moderátor: Takže není na válce vůbec nic povznášejícího?

Chad Chelenor Chadwick: Vůbec nic. Každá válka je strašlivou katastrofou, která je důsledkem selhání špatných politiků. Na válce není nic dobrého. Každá válka je jen legalizované vraždění. Na obou stranách.

Z rozhovoru mezi jedním britským novinářem a veteránem z druhé světové války, který se vysílal v britském rozhlase v úterý ráno:

10. 4. 2003
Tibor Kružlík
Moderný marketing sa aj u nás pomerne rýchlo udomácnil. Inštitucionalizoval sa. Má svoje know-how, má svojich, už nielen zahraničných učiteľov i žiakov. Patria k nemu tvorcovia aj konzumenti. Má svoju vývojovú i poznávaciu sféru, mediálne a nemediálne nástroje, ako aj rastúci segment servisného personálu. Spočiatku neveľmi diferencovaný základný marketing sa ďalej rozvetvuje. Jednou z takýchto vetiev na strome marketingu, alebo subdisciplínou, je aj politický marketing. Nevyčnieva. Analytickejšie sa o ňom nehovorí, ani nepíše, skôr sa akosi apriori predpokladá, že za tým a tým krokom politika či politickej strany cítiť marketingový rukopis.
10. 4. 2003
Moc sú peniaze. A platí to samozrejme aj naopak. Akékoľvek vzletné reči o rovnoprávnosti mužov a žien ostanú len prázdnymi sľubmi, ak za nimi nebudú nasledovať konkrétne kroky. Európska únia preto prešla od papierových opatrení k činom a rozhodla sa popri iných opatreniach pri monitorovaní prerozdeľovania podporných prostriedkov využiť aj rodové hľadisko.
10. 4. 2003
Pri diskusii o bezpohlavnosti únie sa do popredia dostáva otázka, koľko žien má byť v politike a navrhujú sa rôzne kvóty. Nikto sa však doteraz poriadne nepozrel na to, čo ženy do politiky prinášajú.

Ponovembrová politika priniesla so sebou najmä témy z oblasti ekonomiky a práva. Dnes sa však celá politická scéna i jej agenda posúva aj o kúsok ďalej -- k sociálnej oblasti.

Otázka žien v politike súvisí do istej miery aj od toho, akú chceme politiku mať. Svedectvom toho, ako dlho sa u nás i v susednej Českej republike odsúvala politická agenda súvisiaca so súkromným životom, je napríklad Zákon o rodine.

10. 4. 2003
V súčasnosti sme svedkami poklesu obľúbenosti žánru, ktorý dosiahol svoj zenit v minulom storočí. Hoci prvým spisovateľom, ktorý dal tomuto žánru aj sociálny rozmer, bol H. G. Wells, v jednom prípade sa takáto prognóza podarila aj Julovi Vernovi. V románe Dobrodružstvá Barsacovej výpravy zobrazil belošský režim, ktorý zotročil černošské obyvateľstvo v Afrike a obyvateľstvo rozdelil na kasty. Známejší román Dvadsaťtisíc míľ pod morom popisuje vlastne aj teroristu, ktorý vynašiel ponorku, ktorou útočí na lode istej nenávidenej krajiny.
10. 4. 2003

Spomienka na križiacke výpravy

Až na konci minulého storočia sa pápež Ján Pavol II. ospravedlnil za účasť cirkvi na križiackych výpravách. V Európe (hádam s výnimkou Čiech) vyvolávalo slovo "križiak" predstavu rytiera bojujúceho za vznešené ideály. V Araboch však toto slovo aj dnes vzbudzuje také asociácie ako u Európanov slová mongolský útočník, či turecké jarmo. Lenže americký prezident Bush nazval súčasnú vojnu v Iraku križiackou výpravou...

V roku 1078 vpadli do Jeruzalema hordy sunnitských Turkov, vyplienili domy šiítskych obyvateľov a pozabíjali posádku Fatimovcov. V roku 1095 dobyli Jeruzalem vojská šiítskych Fatimovcov, vyplienili mesto, pobili sunnitov a vyhnali kresťanské obyvateľstvo. V roku 1099 pokorili Jeruzalem križiaci z Európy, vyplienili mesto, povraždili moslimov a vyhnali židovské obyvateľstvo... Dnes sa často používa pojem konflikt civilizácií, počas križiackych výprav sa do konfliktu dostali tri civilizácie: západoeurópska, byzantská a islamská.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2003 Irák: Byla to od Spojených států humanitární akce? Jan  Čulík
10. 4. 2003 Vraždění v Kongu je nejhorší ze všech válek od roku 1945   
9. 4. 2003 IRÁK: Chci, aby moje země byla normální   
8. 4. 2003 Arabské listy - radikalizace duchovních elit   
8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
2. Je to jen názorná ilustrace "Pax Americana"?
Miloš  Dokulil
8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
1. Každý máme svou pravdu?
Miloš  Dokulil
8. 4. 2003 Obětí této války se stala novinářská objektivita   
8. 4. 2003 Iráčané Američany odrazili, ale s velkými ztrátami   
8. 4. 2003 Fisk: O lhaní novinářů   
7. 4. 2003 Arabské listy - co všechno je nepravda?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2003 Irák: Byla to od Spojených států humanitární akce? Jan  Čulík
10. 4. 2003 Peniaze nesmrdia, vojna je kšeft Martin  Nevada
10. 4. 2003 Iráčané o tom, kdy se stanou pro Američany "teroristy"   
10. 4. 2003 Camp Doha live: jaké je to v ústředním americkém tiskovém středisku   
10. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
9. 4. 2003 IRÁK: Chci, aby moje země byla normální   
9. 4. 2003 "Novináři byli varováni," tvrdí Spojené státy   
9. 4. 2003 "I ti, kteří se z příchodu Američanů radovali, teď chtějí bojovat"   
9. 4. 2003 Američtí neokonzervativci jako trockisté   
9. 4. 2003 Sila kolektívnej emócie Michal  Černík

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2003 Osobné značky a politický marketing Tibor  Kružlík
10. 4. 2003 Science fiction a politika Peter  Abelard
10. 4. 2003 Agresia v mene viery Peter  Greguš
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
10. 4. 2003 Rozšírenie Európskej únie je konečne predo dverami: Cieľ na dosah -- a ďalej? Lucia  Waldnerová
10. 4. 2003 Víťazní buldozéristi Damas  Gruska
10. 4. 2003 Peniaze nesmrdia, vojna je kšeft Martin  Nevada
9. 4. 2003 Konvent na vedľajšej koľaji? Lucia  Waldnerová
9. 4. 2003 V Macedónsku začína prvá európska vojenská operácia Radovan  Geist

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
28. 11. 2002 Plnění úkolů projektu, který předložil Jiří Balvín do "výběrového řízení na generálního ředitele České televize v  2001" Jana  Dědečková
11. 11. 2002 Média veřejné služby: "intelektuálové" hledali smysl své další existence Štěpán  Kotrba
11. 11. 2002 Diskusní monolog - digitální média veřejné služby - služba veřejnosti 21. století Štěpán  Kotrba
30. 9. 2002 Umíme manipulovat s činností mozku? Mojmír  Babáček
26. 9. 2002 Paranoia a demokracie? Diskuse na Rádio Jelení   
18. 9. 2002 "Pocta společnosti BBC"   
17. 9. 2002 Česká média a regulační orgány v procesu evropské integrace I. Zdeněk  Duspiva