9. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Ničení sochy Saddáma Husseina v centru Bagdádu
10. 4. 2003

Včera, dnes a zítra

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ


Ničení sochy Saddáma Husseina v centru Bagdádu
Reuters/Goran Tomasevic

Podle odhadů bylo usmrceno při angloamerické invazi do Iráku 1252 civilistů. Podle svědků bylo civilní obyvatelstvo invazí silně postiženo.
Fotogalerie: BBC
Sebevražedný atentátník usmrtil v Bagdádu jednoho amerického vojáka. Stalo se u pouliční kontrolní hlídky.
OSN: Kofi Annan požaduje obnovení pořádku
Generální tajemník OSN Kofi Annan se ve čtvrtek vyjádřil, že je zjevné, že v Iráku nefunguje žádná vláda a že je důležité, aby byl obnoven pořádek a zákonnost. Konstatoval, že vzhledem k vysokým počtům civilních i vojenských mrtvých a raněných zaplatil Irák za invazi "vysokou cenu". Kofi Annan také požaduje, aby se do Iráku vrátili zbrojní inspektoři OSN, a zdůrazňuje, že invazní armády mají nyní odpovědnost za životy lidí v okupovaném Iráku.
IRÁK: Zavražděn proamerický šiitský duchovní.
Vysoce uznávaný šiitský muslimský duchovní, s nímž Američané počítali do nové státní správy, byl po návratu z Londýna do Iráku ve čtvrtek zavražděn v městě Nadžaf. Jednačtyřicetiletý Abdul Majid al-Khoei byl ubodán ve svatyni Imáma Aliho, na jednom z nejposvátnějších míst šiitských muslimů. Al-Khoei byl synem významného ajatolláha, popraveného Saddámem Husajnem a v Iráku po svém návratu z Londýna působil jako prostředník mezi místními lidmi a americkými a britskými jednotkami. - Pozorovatelé se obávají, že irácké elity vražda odradí od toho, aby se angažovaly v politickém životě.
IRÁK: Rabování v Bagdádu se zintenzivňuje
Američané jsou v Bagdádu s tanky, ale očekává se, že budou fungovat jako policie. Vzhledem k tomu, že ještě stále bojují s enklávami saddámovského odporu, rabování pokračuje nerušeně. V poledním vysílání britského rozhlasu konstatoval jeho reportér v Bagdádu: "Rabování se zintenzivňuje. Jeho terčem už nejsou jen vládní budovy. Ve čtvrtek ráno se jeho obětí stalo německé velvyslanectví. Právě jsem přišel z budovy organizace UNICEF, kde to vypadá, jako by ji zasáhlo tornádo. Všechno včetně elektrických zásuvek bylo odstraněno. Záznamy léčení iráckých dětí od roku 1988 jsou rozházeny po podlaze."
USA - Colin Powell: "'Koalice' bude nyní mít v Iráku vedoucí roli a sama vytvoří prozatímní vládu, bude však usilovat o schválení této vlády u OSN."
Americký ministr zahraničních věcí to sdělil listu Los Angeles Times.
IRÁK - Bagdád: Boj o mešitu, kde se prý skrýval Saddám Husajn
Jak jsme už uvedli níže, jeden americký voják byl zabit a dvacet jich bylo ve čtvrtek dopoledne zraněno při urputných bojích o mešitu Imam al-Adham v bagdádské čtvrti Aadhamiya, kde se prý skrýval Saddám Husajn. Čtyřhodinový boj začal kolem 9.30 bagdádského času. Sadáma nenašli. Americká vojska se střetla se stoupenci Saddáma Husajna v Bagdádu během čtvrtka i na některých jiných místech, zejména v Mansúru.
IRÁK - Američané chystají pro Irák novou televizi
Bude se jmenovat "Towards Freedom" (Směrem ke svobodě) a čtyři hodiny vysílacího času budou vysílat Američané, jednu hodinu se budou vysílat materiály z britského ministerstva zahraničních věcí. Televizní stanice bude vysílat ze speciálně vybaveného letadla C-130 Hercules, které bude kroužit nad Irákem. Ve čtvrtek odvysílá stanice speciální projevy George Bushe a Tonyho Blaira iráckému lidu. Pozorovatelé poznamenávají, že vzhledem k tomu, že je většina Iráku bez elektrického proudu, není jasné, kdo se bude na americké vysílání dívat...
IRÁK - Kikrúk, čtvrtek 14:30 : Kurdské jednotky, podporované Američany, vstoupily do centra ropného města Kirkuk v severním Iráku
Místní lidi jejich vítězství oslavovali. To, že Kurdové ovládli čtvrté největší město v Iráku, může mít význam pro další vývoj, vzhledem k tomu, že různé vlivové skupiny usilují nyní v Iráku o získání moci. Sousední Turecko zdůraznilo, že v žádném případě nebude tolerovat nezávislý kurdský stát. - Kurdové také ve čtvrtek ovládli městoa Khanaqin na severu Iráku. Přesunují se směrem k Mosulu, třetímu největšímu iráckému městu. Podle amerických zdrojů se Republikánská garda soustřeďuje kolem měst Mosul a Tikrit.
IRÁK - Bagdád, čtvrtek ráno: Boje v Bagdádu pokračují
V západní části Bagdádu pokračovaly ve čtvrtek ráno kruté boje, Američanům se tam protivili především arabští bojovníci. Americká letadla ve čtvrtek ráno znovu bombardovala tuto část města. Šíří se dohady, že je v této čtvrti Saddám Husajn. Jeden americký voják byl zabit.
USA - Rumsfeld: Saddám Husajn je diktátor, který selhal
Saddám Husajn se připojil k Hitlerovi v pantheonu diktátorů, kteří selhali, konstatoval ve středu večer Donald Rumsfeld. "Když vidím tváře osvobozených Iráčanů, musím říci, že je dnes velmi dobrý den," řekl Rumsfeld na tiskové konferenci. "Jsme svědky, jak se odehrává historie. Saddám Husajn se právem přičlenil k Hitlerovi, Stalinovi, Leninovi a Ceauseskovi v patheonu brutálních diktátorů, kteří selhali. Neví se, kde je," dodal Rumsfeld. "Není aktivní. Je buď mrtvý nebo ochromený nebo zdravý, ale schovává se někde v nějakém tunelu a snaží se vyhnout tomu, abychom ho chytli." - Navzdory rychlé ofenzívě amerických vojsk, v některých částech Bagdádu pokračovaly ve středu sporadické, ale úporné boje. Jen několik bloků od náměstí, kde davy oslavovaly Saddamův pád, se dostaly americké jednotky pod úpornou střelbu iráckých automatických zbraní. Generál Buford Blount řekl tiskové kanceláři Reuters: "Saddáma jsme vojensky porazili. Odebrali jsme mu schopnost armádního velení." Jiní vojenští činitelé na ústředním americkém velitelství varovali, že Saddámův režim je nadále hrozbou a že není vyloučeno, že by mohl použít chemických a biologických zbraní.
IRÁK: Co si Iráčané skutečně myslí o příchodu Američanů?
"Silnice do Bagdádu byla lemována tisíci lidí. Někteří mávali, někteří se mračili a někteří vypadali nejistě, zda mají mávat anebo se mračit. Jiní energicky odnášeli cizí majetek, takže neměli čas ani vzhlédnout," napsal ve středu reportér listu Independent Andrew Buncome z Bagdádu. Podle něho se v městě šíří bezvládí. Americký generál Matts konstatoval, že byl potěšen, když viděl davy jásajících civilistů, avšak poukázal na to, že davy také jásaly, když do Phnom Penhu pronikl Khmer Rouge. Jásají Iráčané skutečně i tehdy, když je nepozorují američtí vojáci? To nikdo neví, míní reportér, a tato odpověď je pravděpodobně neuspokojivá. V Bagdádu, stejně jako po celém Iráku, se někteří lidé radují, jiní nikoliv. Většina lidí doufá, že se jejich život zlepší. Mnoho lidí má zlost, že jim spojenecké bombardování poškodilo domovy. Plný obraz zřejmě vyjde najevo až tehdy, až bude zahájeno úsilí znovu vybudovat Irák. "Saddám špatný. Chceme svobodu," řekl britskému reportérovi jeden mladý mechanik. O něco starší muž, učitel, konstatoval: "Nakrátko Amerika OK. Nadlouho ne." - Viz (anglicky) ZDE
AFGHÁNISTÁN: 11 afghánských civilistů usmrceno americkým bombardováním.
Jedenáct afghánských civilistů přišlo o život, když americká bojová letadla, pronásledující nepřátelské útočníky, omylem vybombardovala jeden dům nedaleko východní hranice Afghánistánu s Pákistánem, konstatovala ve středu americká armáda.
IRÁK - Bagdád: Zavraždili přece jen v pondělí v restauraci Američané bombovým útokem Saddáma Husajna?
Irácký režim Saddáma Husajna se v Bagdádu rozložil dva dny poté, co Američané vybombardovali v luxusní čtvrti Masúr restauraci, kde se měl Saddám sejít se svými poradci a dvěma syny. Vznikly tím znovu spekulace, že je možné, že čtyři protibunkrové bomby Saddáma skutečně usmrtily, napsal britský list Independent.
IRÁK: Červený kříž suspendoval operace v Bagdádu
Humanitární organizace ve středu suspendovaly své operace v Bagdádu, poté, co se ztratili tři jejich pracovníci. Mezinárodní Červený kříž posléze uvedl, že Vatche Arslanian, 48, z Kanady, byl nalezen mrtev. Byl usmrcen v úterý, kdy bylo jeho vozidlo zasaženo palbou. Organizace Lékaři bez hranic se obává, že dva její zaměstnanci byli zřejmě zadrženi iráckými úřady. Evropská unie ve středu rozhodla, že vyšle do Iráku humanitární pomoc v hodnotě 9,5 milionů euro. Je to nejnovější část balíku pomoci EU pro Irák v celkové hodnotě 21 milionů euro. Světová zdravotnická organizace varovala, že iráckým nemocnicím docházejí lékařské zásoby pro pomoc a pro operace raněným osobám.
IRÁK / BBC: Je válka proti Saddámu Husajnovi u konce?
Večerní zpravodajství televize BBC zopakovalo záběry nadšeného vítání amerických vojáků obyvateli východního Bagdádu i symbolické záběry bourání sochy Saddáma Husajna v centru Bagdádu, na kterou pak hněvivě - zaútočila skupina iráckých mladíků. Reportér BBC Gavin Hewitt, který strávil den s americkými jednotkami v západním Bagdádu, však svědčil o úporných bojích v západní části města; na americkou jednotku, s níž je "svázán", bylo během dne vystřeleno až čtyřicet minometných granátů. Počet obránců režimu Saddáma Husajna byl však i v západním Bagdádu relativně nízký a k večeru se i tam začalo šířit z východního Bagdádu plenění, jakoby z druhé části města začínaly pronikat zprávy o tom, že státní správa Saddámova režimu se v Bagdádu rozložila. Američtí vojenští představitelé v ústředí v Kataru projevovali opatrný optimismus: scény v Bagdádu jsou vítány, avšak Američané nevylučují, že může následovat ještě celá řada dní úporných bojů. Ve všeobecném shrnutí televize BBC konstatovala, že tato válka proti Iráku je všeobecně považována za kontroverzní, a tak bylo nutné, aby Američani nad Saddámem Husajnem zvítězili rychle. Po zahájení války bylo po určitou dobu zjevné, že válka nešla tak lehce, jak Američané předpokládali, ale zřejmě se jim - podle úsudku BBC - podařilo zlikvidovat odpor Republikánské gardy a irácké armády především soustředěným bombardováním během mnoha dnů. Americké ústřední velení v Kataru varovalo, že "centrum Bagdádu je i nadále nebezpečné" a že očekává řadu dní tvrdých bojů v severním Iráku a kolem města Tikrit. V Bagdádu a v jižním Iráku prý podle Američanů zřejmě boje skončí během několika málo dní.
MÉDIA: Přežil Saddám či nepřežil? Britská rozvědka tvrdí, že Saddám unikl pondělnímu bombovému útoku v bagdádské čtvrti al Masúr o několik minut, "nejmenované americké zdroje" se podle listu Washington Times naopak domnívají, že byl Saddám při útoku zabit.
IRÁK - Bagdád: Třicetiletá vláda Saddáma Husajna u konce?
Ve středu v poledne se zdálo, že režim Saddáma Husajna v Bagdádu se zcela rozložil, bagdádské obyvatelstvo nadšeně vítá americké vojáky, kteří bojují s dílčím odporem iráckých ozbrojenců. Podle televizních záběrů BBC dochází v Bagdádu k plenění a lidé se ve větších počtech radují z pádu režimu Saddáma Husajna. Na televizních záběrech lidé kopali do fotografií Saddáma Husajna a odnášeli si veškerý majetek z vládních budov, který se jim dostal do ruky. Chaotickému plenění nebránili žádní bezpečnostní činitelé iráckého režimu. Přestala také fungovat cenzura západních novinářů, prováděná režimem Saddáma Husajna. Jeden reportér BBC však poznamenal, že si mnoho lidí stále není jisto, zda je bezpečné projevit svůj názor a neodváží se tak učinit, dokud neuvidí mrtvolu Saddáma Husajna a jeho synů. "Nezapomínejme, že toto byl režim, kde byl podroben mučení irácký fotbalový tým za to, že se nekvalifikoval do mezinárodní soutěže," konstatoval reportér. Odpor iráckých jednotek v Bagdádu byl ve středu ráno jen sporadický a pozorovatelé usuzují, že se ústřední velení irácké armády rozložilo a není schopno zorganizovat koordinovaný odpor. Podle amerických armádních zdrojů je v Bagdádu celá ozbrojená brigáda, několik tisíc mužů, a hodlá tam zůstat. Americké zdroje v Kataru však varují, že válka v Iráku zdaleka neskončila a že je odpor iráckých sil stále ještě podstatný. Americké a britské jednotky se nyní začínají zaměřovat na město Tikrit, odkud Saddám Husajn pochází, na základě tvrzení kurdské protisaddámovské opozice, že se snad Saddám Husajn uchýlil do této bašty, kde prý má podporu.
IRÁK - Bagdád: Šest příslušníků amerických námořních jednotek zraněno
Jeden z nich je zraněn vážně. Stalo se v severovýchodní části Bagdádu, kde americké jednotky prováděly individuální prohlídku ulic. Noc z úterý na středu byla podle zpráv "snad nejtišší od začátku invaze dne 20. března".
                 
Obsah vydání       9. 4. 2003
9. 4. 2003 Pád Bagdádu: reakce arabského světa
9. 4. 2003 Byl pád Bagdádu důsledkem dohody s iráckými generály?
10. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
8. 4. 2003 Včera, dnes a zítra
9. 4. 2003 Saddám přežil útok protibunkrovými bombami
9. 4. 2003 "I ti, kteří se z příchodu Američanů radovali, teď chtějí bojovat"
8. 4. 2003 Je vznešené zemřít pro vlast?
9. 4. 2003 "Novináři byli varováni," tvrdí Spojené státy
8. 4. 2003 Američané pronikli do Bagdádu
9. 4. 2003 Američtí neokonzervativci jako trockisté
8. 4. 2003 Arabské listy - radikalizace duchovních elit
8. 4. 2003 Bagdád zřejmě není připraven na dlouhé obléhání
8. 4. 2003 Dobyté bagdádské paláce opuštěné, podzemní kryty v nich nejsou
8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
1. Každý máme svou pravdu?
Miloš  Dokulil
8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
2. Je to jen názorná ilustrace "Pax Americana"?
Miloš  Dokulil
9. 4. 2003 V Macedónsku začína prvá európska vojenská operácia Radovan  Geist
9. 4. 2003 Kongres SMK neprebehol tak ľahko, ako by sa mohlo zdať Branislav  Kuruc
9. 4. 2003 Svet po Dzurindovi Juraj  Ďurina
9. 4. 2003 Konvent na vedľajšej koľaji? Lucia  Waldnerová
9. 4. 2003 Sila kolektívnej emócie Michal  Černík
9. 4. 2003 Bezpohlavná únia Ivan  Rončák
8. 4. 2003 Fisk: O lhaní novinářů
9. 4. 2003 ČR převedla peníze pro CME na vázaný bankovní účet
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 3. 2003 Hospodaření OSBL za únor 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2003 "Novináři byli varováni," tvrdí Spojené státy   
9. 4. 2003 "I ti, kteří se z příchodu Američanů radovali, teď chtějí bojovat"   
9. 4. 2003 Američtí neokonzervativci jako trockisté   
9. 4. 2003 Sila kolektívnej emócie Michal  Černík
9. 4. 2003 Saddám přežil útok protibunkrovými bombami   
9. 4. 2003 Pád Bagdádu: reakce arabského světa   
9. 4. 2003 Byl pád Bagdádu důsledkem dohody s iráckými generály?   
9. 4. 2003 IRÁK: Chci, aby moje země byla normální   
8. 4. 2003 Válka v Iráku: jedinou nadějí je společně pokleknout k modlitbě   
8. 4. 2003 Zrádní Francouzi   
8. 4. 2003 Fisk: O lhaní novinářů   
8. 4. 2003 Iráčané Američany odrazili, ale s velkými ztrátami   
8. 4. 2003 Obětí této války se stala novinářská objektivita   
8. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
8. 4. 2003 Kam vede cesta na Bagdád?
1. Každý máme svou pravdu?
Miloš  Dokulil

Kronika událostí - viděno očima tiskových agentur RSS 2.0      Historie >
8. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
7. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
6. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
5. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
4. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
3. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
2. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
1. 4. 2003 Včera, dnes a zítra   
31. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
26. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
25. 3. 2003 Včera, dnes a zítra