28. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 3. 2003
Během týdne zdegenerovala tato válka v neočekávanou ohavnost v téměř ve všech obydlených oblastech, kde se dostaly americké a britské jednotky pod palbu. Namísto očekávaného povstání a přivítání západních jednotek jako osvoboditelů, zejména na šiitském jihozápadě Iráku, se setkaly západní jednotky s tvrdošíjným odporem.

U Basry, jak napsal Financial Times, "se vojáci setkávali s nenávistí". Ve stále intenzivněji ošklivých bojích kolem Nasiriye zničily do konce týdne americké námořní jednotky více než 200 domovů. Dochází ke krvavým bojům a úplný počet mrtvých a raněných dosud není znám. Fragmenty zpráv z Nasirie vytvářejí obraz chaotické partyzánské války, množství útoků a ústupů, mrtvých civilistů, mrtvé a raněné vojáky, zasažené střelbou z vlastní strany během nočních přestřelek, a velký počet amerických vojáků, kteří jsou stále ještě nezvěstní. Ze zkušenosti vyplývá, že tento druh bojů vyvolává vedlejší účinky nepřátelství a odplaty.

Shrnujeme analýzu Jamese Webba, tajemníka amerického námořnictva za vlády Ronalda Reagana, který byl během vietnamské války v americké armádě velitelem roty. Vyšla v americkém deníku New York Times.

Kompletní článek v angličtině je ZDE
Sloupek

Spojené státy americké nyní demonstrují, jak budou trvale svobodně zbavovat vybrané země diktátorů protiamerických a dosazovat diktátory proamerické. Někteří naši čelní politici nás snaživě ubezpečují, že sdílíme se Spojenými státy stejné kulturní hodnoty euroamerické civilizace. Doufám, že tak docela nesdílíme a sdílet nebudeme. Havlův koncept humanitárního bombardování u nás nezdomácněl. Za to si máme asi zvyknout na pohádky pro blbé děti, o nichž jsem si po letech normalizace myslel, že je uslyším nanejvýš sporadicky. Že se v antických bájích vedly války kvůli krásné Heleně je obecně známo. Že se vedou trestní výpravy proti Miloševičovi jaksi osobně, tomu není inteligentní dospělý občan nakloněn věřit (s "kolaterálním efektem" tisíců mrtvých civilů v Srbsku). Ještě neupadl v zapomnění Afganistán. Živého či mrtvého Ládina kdo přivede... Kdo bude osobně dále na řadě? Nyní se prý vede válka proti Husejnovi, zase nějak osobně. Jenže Iráčané jsou na diktátory zvyklí a nebrání diktátora, ale svoji vlast proti vetřelcům bez ohledu na národnostní a náboženské rozdíly. Podle mínění ministra Tvrdíka však brání svoji vlast mnohdy nečestně, neboť nenosí uniformy. Asi nechtějí být americky svobodni a zaplatit náklady na své osvobození vlastním přírodním bohatstvím. Neprojevují dost vděčnosti za to, že jim bude humanitárně pomoženo po létech hospodářských sankcí, jimž je vystavili nynější pomahači. Kolik je ještě na světě národů, které budou americky zcivilizovány bez ohledu na rozhodnutí OSN? Asi hodně, neboť USA označují OSN za irelevantní.

30. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

SLOVENSKO: Banáš straší Slováky nepřijetím Slovenska do Evropské unie a NATO
Jozef Banáš (ANO) je přesvědčený, že kdyby SR nepodpořila "koalici" vedenou USA, "přivřely by se velmi silně dveře do NATO, ale i EU". "Vojna by bola tak či tak," tvrdí Banáš, který je vedoucím stálé delegace Národní rady v Parlamentním shromáždění NATO. Státní tajemník ministerstva zahraničních věcí Korčok opáčil, že politika SR vůči Iráku není založená pouze na tom, že chce Slovensko uspět v Senátu USA při ratifikaci vstupu do Aliance.
BAGDÁD - Hussein odvolal velitele protivzdušné obrany:
Z funkce velitele protivzdušné obrany Saddám Hussein odvolal svého bratrance Musahima Saaba al-Tikritiho. Důvodem údajně byla malá výkonnost iráckých protileteckých baterií a také fakt, že některé z raket po minutí spojeneckých bombardérů dopadly do obydlených čtvrtí.
PRAHA: Demostruje asi 700 lidí Dnešní pražské protiválečné demostrace se účastní asi 700 lidí, mezi nimi i Iráčané a Američané. Uvedla to ČTK.
KUVAJT - Zvýšil se počet raněných: Po upřesnění se počet raněných při incidentu, během něhož v Kuvajtu najel do skupiny vojáků nákladní vůz, zvýšil na patnáct.
AL-JAZEERA / INFO-WAR: Odmítnutí lodí s potravinovou pomocí Irácký ministr informací Mohamad Saíd Sahhaf oznámil, že spojenecká vojska zabránila v přístavu Umm-Qasr výkladu zboží čtyř zahraničních lodí, zejména s potravinou pomocí pro irácké obyvatelstvo. Na velkých dvou lodích byl prý náklad cukru (jedna z nich byla brazilská) , na jedné menší potraviny a mléko pro děti a na poslední, rovněž menší byly čisticí prostředky.
29. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK / INFO-WAR: Irácký ministr informací chce země invazní koalice postavit předmezinárodní soud pro válečné zločiny
Jedním z bodů, které dnes přednesl ministr informací Mohamad Saíd Sahháf na pravidelné tiskové konferenci bylo, že Irák chce za pomoci mezinárodního týmu právních expertů dosáhnout soudní proces proti USA a jejich spojencům, jehož předmětem by byla nelegitimní vojenská agrese proti Iráku.
Cílem je obžalovat tyto země a jejich administrativy z válečných zločinů. "Válečným zločincem číslo jedna je Bush" řekl Sahháf doslova. Mezinárodní právnický tým podle slov ministra již zahájil svoji práci, a na počátku jeho vzniku byla skupina právníků z Libanou, ke kterým se přidali právní experti z dalších arabských zemí, Evropy a Latinské Ameriky.
Ministr také vyjádřil svojí více než velkou rezervovanost k programu "Potraviny za ropu", který má být reaktivován na základě právě přijaté rezoluce RB OSN. "Bylo by chybou nazývat tento program programem humanitárním...(program) je koupí zboží za irácké peníze, a Irák má na tyto dodávky plné právo, ... to platí již od roku 1996 (kdy byl program uveden v život, pozn. BL ) nehledě na to ... že část finančních prostředků Iráku určených pro tento účel je zcizována ... (mj.) parazity v OSN."
IRÁK - ir.: Irácká strana upozornila, že britské jednotky v Basře zničily sklad potravin, které byly určeny k distribuci obyvatelům ve zmíněné oblasti.
JEMEN - V Saná demonstrovaly hlavně ženy: Mimo Německo, Jižní Koreu, Řecko a Británii probíhaly protiválečné demostrace také v jemenské metropoli Saná, kde do ulic vyšly převážně ženy.
BASRA - Britové obsadili výcvikovou základnu: Britové nedaleko Basry obsadili výcvikovou základnu Iráčanů. Mimo jiné zde našli i plynové masky a ochranné obleky (tzv. "atombordely") chránící před otravnými plyny a chemickými zbraněmi.
IRÁK - Saddám se objevil v televizi: Irácká televize ukázala záběry Saddáma Husajna při zasedání jeho kabinetu. Není ale jasné, kdy byl snímek natočen.
IRÁK - Američané možná zajali další dva sebevrahy: Dva Iráčané, kteří o sobě tvrdí, že patří k Saddámovým fijádinům, se vzdali Američanům s tvrzením, že měli být dalšími sebevražednými atentátníky. Prohlásili ale, že "pro Saddáma nechtěli zemřít".
SEVERNÍ IRÁK - Iráčané se stáhli: Přes den probíhaly boje v severní části Iráku nedaleko Kirkúku. Iráčané byli nuceni se stáhnout dále do vnitrozemí.
V sobotu ve světě pokračovaly protiválečné demonstrace. V Athénách skandovaly tisíce demonstrantů "Skoncujeme s válkou" a demonstranti tam vylili červenou barvu na výlohy restaurace McDonalds. Asi 15 000 demonstrantů se vydalo k americkému velvyslanectví. V německém Stuttgartu obklopily tisíce demonstrantů americké vojenské velitelství pro Evropu. Demonstrace se také konaly v Jihoafrické republice, v Jižní Koreji, v Malajsku i v Londýně, kde ale byla tuto sobotu účast podstatně nižší než při předchozích protestech.
IRÁK - Viceprezident pohrozil dalšími sebevražednými útoky: Podle iráckého viceprezidenta Jásína Ramadána je možné, že budou následovat další sebevražedné útoky proti spojeneckým vojákům.
IRÁK - Sebevrah byl vyznamenán: Irácká státní televize za sebevražedného atentátníka, jenž usmrtil čtyři americké vojáky (podle některých zdrojů pět), prohlásila Ali Hammadiho al-Namaniho. Saddám Husajn jej posmrtně vyznamenal dvěma medailemi.
28. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK - Vybombardované tržiště v Bagdádu: Po raketovém útoku na tržiště Násir ve čtvrti Šula lékař napočítal 55 zabitých a přes 47 zraněných lidí. Zpravodaj televize Al-Džazíra, která má sídlo v Kataru, sdělil, že o život přišlo 51 lidí a 49 bylo zraněno. Televizní stanice Al-Arabíja, která vysílá z Dubaje, informovala, že usmrceno bylo 52 osob. Televize z Abu Zabí ve Spojených arabských emirátech uvedla, že tržiště bylo možná zasaženo americkými střelami s plochou dráhou letu. Ukázala záběry na kráter v jedné ulici a na poškozená auta. Představitelé ústředního velení americké armády v Kataru prohlásili, že zprávy z Bagdádu zkoumají. Nejnovější vlna bombardování podle tiskové agentury AFP začala kolem 21:00 místního času (19:00 SEČ).
FBI vyšetřuje útok proti internetovým stránkám televize Al Jazeera: Americká FBI zahájila vyšetřování hackerského útoku proti internetovým stránkám arabské televizní stanice Al Jazeera english.aljazeera.net. Hackeři, sympatizující s pozicí prezidenta Bushe, prý přesměrovali uživatele těchto stránek na jiné internetové stránky. Anglická verze arabského zpravodajství Al-Jazeera, která se stala už jednou terčem hackerského útoku, je stále ještě spadlá. Někteří uživatelé, kteří se snažili v minulých dnech tyto stránky otevřít, nalezli americké vlajky a nápis "Ať zvoní svoboda". Návštěvníci arabských stránek Al-Jazeery byli přesměrováni na pornografické stránky. Stanice Al-Jazeera tyto útoky charakterizuje jako útoky na svobodu projevu. Její arabské stránky byly znovu uvedeny v provoz, ale její stránky v angličtině budou funkční až v dubnu, jak potvrdila BBC.
IRÁK - Republikánské gardy pod palbou Irácké elitní jednotky, Republikánské gardy, se dostaly pod palbu amerických bombardérů. Podle amerického velení Spojenci chtějí, aby gardy, hlídající vstup do Bagdádu, byly co nejvíce destabilizovány před rozhodující bitvou o iráckou metropoli.
SYRSKÁ TELEVIZE - Spojenci zabíjeli civilisty: Při spojeneckém bombardování Bagdádu prý v lidové tržní čtvti Al Šuali zahynulo 52 a bylo zraněno 49 civilistů.
SÝRIE - Rumsfeld vznesl obvinění: Donald Rumsfeld, ministr obrany USA obvinil Sýrii, že dodává zbraně Iráku.
BASRA - Al Jazeera pod palbou: Britské tanky nedaleko Basry údajně ostřelovaly tým televizní stanice al-Jazeera. Podle zpravodaje al-Jazeery Muhammada Abdalláha byli pracovníci televize napadeni poté, co chtěli tyto tanky nafilmovat.
JIŽNÍ IRÁK - Smrt při nehodě obrněnce: Jeden voják zemřel a další byl zraněn při nehodě amerického obrněného vozidla na jihu Iráku.
NEW YORK - OSN žádá 2,2 mld. dolarů: OSN žádá, aby byl urychleně vytvořen fond ve výši asi 2,2 mld. dolarů, z něhož by se hradila humanitární pomoc iráckým civilistům.

Kontinuální zpravodajství Britských listů připravují Štěpán Kotrba, Milan Krčmář a Jan Čulík.

28. 3. 2003

Vedoucí představitelé západních sdělovacích prostředků, kteří nás, pisálky v rozvojovém světě, často poučovali o etice novinářské práce, připustili, aby se sami - svolně, ano, nadšeně -- stali před Američany vedenou válkou proti Iráku i během ní -- nástrojem establishmentu. "Fakta jsou svatá, v komentáři si můžete napsat, co chcete" -- byl nám připomínán tento axiom z novinářské školy.

Objektivita je důležitější než vlastenectví, to bylo další kázání.

Vedoucí představitelé tohoto kmene, zejména dvě hlavní televizní stanice, rychle převzaly slovník propagandistických orgánů Spojených států a Velké Británie. Jakmile se vlády v obou těchto zemích rozhodly pro válku, bylo pochopitelné, že využijí všech prostředků k dosažení svých cílů. A k tomu mohlo být použito jakýchkoliv prostředků.

Psychologická válka je dnes uznávanou válečnou zbraní a tak nebylo nic překvapujícího na tom, že oficiální úřady si vypracovaly v tomto ohledu skutečnou dokonalost. V tomto případě si začaly vytvářet příslušné výrazy pro sebe i pro svou roli. Několik příkladů: Armádě, která provedla invazi, se začalo říkat "koaliční jednotky", zjevně jen proto, aby vznikl dojem, že tato armáda obsahuje kontingenty z celé řady různých zemí a má základnu široké podpory, takovou jakou měla válka v Perském zálivu v roce 1991.

Avšak, jak je dobře známo, jde jen o dvě země -- jedna z nich, samozřejmě, je nejmocnější zemí světa a rozhodla se jednat jednostranně, proti přání drtivé většiny členů Rady bezpečnosti OSN.

"Spojenci", to je další výraz, kterého se běžně užívá k zakrytí ošklivé reality, spolu s výrazem "Operace svobodu pro Irák" a s výrazem "osvobození" Iráku. Západní sdělovací prostředky tyto výrazy rychle přijaly, v reportážích z války i ve svých komentářích. V důsledku toho zcela zmizel rozdíl mezi oficiální verzí událostí a neoficiálními sdělovacími prostředky.

The Hindu, kompletní článek - v angličtině ZDE
Vybráno z weblogu švédského novináře Bo Melandera - v angličtině ZDE
28. 3. 2003

Irák stále ještě nemá oběť, hrdinu války, symbol "obrovského odporu" ale záběry vážně zraněného chlapce, ženy a starce, kteří byli vyneseni ze sanitky v Basře a z nichž kapala krev, vedle zprávy o 14 Iráčanech, usmrcených na tržišti v Bagdádu, symbolizují, že vstupujeme do nové fáze války.

V této fázi budou koaliční jednotky bojovat o srdce a mysl irácké veřejnosti, která dosud nehrála takovou roli, jakou spojenečtí váleční plánovači očekávali. To, jak se bude chovat irácká veřejnost, bude ovlivněno dvěma důležitými otázkami: kolik obětí veřejnost utrpí a jak bude řešena krize ohledně potravin, vody a lékařské pomoci.

Americké a britské bombardování populačních středisek nerozlišuje mezi šiity či sunnity, mezi členy ozbrojených jednotek, vojáky či příslušníky kmenů. "Zabíjeni či zraňováni jsou všichni, a to mezi obětmi vyvolává solidaritu," konstatoval jeden člen irácké opozice, který žije v Londýně.

"Je to velmi citlivá situace, v níž by se mohlo začít být jasné, že osvobození, jehož jménem koaliční jednotky přišly, se stalo slepou válkou. Civilisté, kteří si přejí smrt Saddáma Husajna, avšak najednou vidí, že členy jejich rodiny anebo jejich sousedy usmrtila americká bomba, se nemohou radovat. Je možné, že budou ochotni tolerovat oběti, pokud si budou vědomi toho, že se blíží porážka Saddamových lidí."

Překážkou revoluce, kterou očekávala spojenecká koalice, je nejistota irácké veřejnosti ohledně průměhu války a časového sledu, v jehož rámci jsou svědky přítomnosti amerických vojáků v hlavních iráckých městech, avšak zároveň intenzivní činnosti vojenských a bezpečnostních složek strany Baath v těchto městech.

Význam Basry nespočívá pouze v tom, že je to velké město (žije v něm asi jeden milion obyvatel a dalších cca 500 000 žijí v okresu Basra) , ani ve schopnostech koaličních jednotek okupovat takové město, ale ve vnitřním napětí, které existuje mezi velkým počtem obyvatel, kteří trpěli útlakem od Saddáma Husajna a malou prosaddámovskou elitou, která městu vládla...

Z redakčního komentáře izraelského listu Haaretz, viz ZDE

28. 3. 2003
Britský premiér Tony Blair a americký prezident George W. Bush nedefinovali ve čtvrtek, jaký přesně má být po pádu Saddáma Husajna režim v Iráku a jakou roli v něm budou hrát Spojené národy.

Bush také odmítl spekulovat o tom, jak dlouho válka proti Iráku potrvá, neustále jen opakoval: "Ať to trvá jakkoliv dlouho. Ať to trvá jakkoliv dlouho."

Na krátké tiskové konferenci v Camp Davidu, kdy byly dovoleny jen tři otázky, přislíbil americký prezident, že "formu vlády si zvolí sám irácký lid, nebude mu vnucována zvnějšku".

Podrobnosti v angličtině viz zde
27. 3. 2003
Motto:
"Redaktorka Plavcová se snažila vytáhnout z něj [Karla Plíhala] co nejvíc o alkoholismu, zkusila, zda by neřekl něco ošklivého o bratřích Nedvědech (ona by snad napsala o jiném redaktorovi, že je škrabák a list kazí?) a hlavně, jestli by trochu neokousal Nohavicu za to, že se octl v estébáckém seznamu. Plíhal ani jednoho hada nesežral. Ostatně nevím - je to s tím StB opravdu ještě tak důležité? Za ta léta prolezli ty archivy kdejací bisáci a jiní isáci, svoje papírky si vytahali, kandidáty a důvěrníky stejně vyškrtali, vnitro neručí za obsah, jenom za to, že tak ten seznam vypadal, navíc mi připadá absurdní, že nic neznamená ani soudní rozhodnutí... Ale jistě se to hodí na trápení Nohaviců, Bohdalových, Zímů, Hrubešů, Ebenů, Třísků, Skopečků, Suchařípů a tak dále."

Vladimír Bernard v analýze Lidových novin ZDE

Jdu v Ostravě po hlavním náměstí a z první strany Blesku na mě u novinového stánku křičí vedle fotografie Jiřiny Bohdalové palcový titulek: "Jsem nevinná!" Týká se seznamu údajných spolupracovníků někdejší komunistické tajné policie StB, na němž se Bohdalová prý ocitla, hned vedle dalších známých herců a kulturních pracovníků.

Proč pronásledovat herečky a zpěváky? Některé věci hodně vypovídají o kulturním stavu společnosti. (Hodně například vypověděla i nedávný Bakalářův odporně rasistický pamflet, který obsahoval pseudovědecký poznámkový aparát, takže intelektuální česká obec jaksi nepoznala, že nejde o vědeckou publikaci, ale o blábol, a jala se Bakalářovým "dílem" docela vážně zabývat i v televizních diskusích...:) Kde je soudnost? V normální zemi by se na Bakalářovu knížku podívali na pět vteřin, poznali by, co je zač, a hodili by ji do koše. Ne tak v Čechách, tam se to nepozná...)

Mluvil jsem včera s jedním člověkem, jehož bratr byl vysokým důstojníkem StB. Ten samozřejmě na seznamech "spolupracovníků s StB" není. Dodnes pracuje u policie - nemá problém.

Člověk, s nímž jsem hovořil, učil koncem osmdesátých let skupinu nekonformních studentů, kteří dělali protistátní divadlo, uspořádali petici na podporu Václava Havla a měli být vyhozeni ze studia. Tento člověk, jako vedoucí jejich studijní skupiny, byl prostřednictvím personálního oddělení školy požádán Stb, aby na ně vypracoval posudky. Na základě těch posudků studenti ze školy vyhozeni nebyli, ale jejich pisatel se dostal do seznamu jako "spolupracovník Stb". Hodně lidem tento hon na čarodějnice uškodil, někteří spáchali sebevraždu.

Uvažuji, jaké komplexy si lidé líčí neustálou posedlostí seznamy spolupracovníků Stb, které jsou neprůkazné. Čtěte knihu Osočení, kterou vydala Zdena Salivarová-Škvorecká: ukazuje tam na několika desítkách osudů osob, označených za "spolupracovníky Stb", že jde vždy o individuální, často nesmírně tragické, příběhy a nelze je hodnotit statisticky. Viz například svědectví "spolupracovníka StB", světoznámého českého básníka Miroslava Holuba, jak vyšlo v knize Osočení a které publikovaly v roce 1999 Britské listy.

Svědectví M. Holuba BL

Co si myslet o režimu, který vydírá ke spolupráci herce a kulturní pracovníky, lidi jako Jiřina Bohdalová anebo Jaromír Nohavica? To jsou tedy skutečně typičtí profesionální udavači...:) Lze si opravdu myslet, že autorovi magické poezie Nohavicovi nešlo v první řadě vždycky o jeho hudbu a texty, ale že bylo jeho prvotním záměrem udávat lidi státní bezpečnosti,a že proto skládal své nádherné písně, aby "lidi chytil" jako agent provokatér? Je to absurdní představa. Totéž Bohdalová.

Obávám se, že budu Nohavicu vždycky hodnotit podle jeho písní a Bohdalovou podle jejích hereckých výkonů a nikoliv podle toho, co o nich nějaký anonym ze státní bezpečnosti napsal za okolností, které neznám, v nějakém obskurním, sporném seznamu. To jen lidi, kteří jsou sami vnitřně slabí, se musejí ujišťovat rozhazováním nálepek: "Je to komunista!"

Seznamy spolupracovníků StB byly mnohokrát probrány a všechny důležité osoby z nich dávno zmizely. Zůstaly zřejmě velkou měrou jen oběti, anebo případy, kdy je velmi těžko určovat míru osobní odpovědnosti. Seznamy se staly v ztraumatizované společnosti - která má ráda pomluvy (není přece šprochu, aby na něm nebylo pravdy trochu) poslední a velmi účinnou pomstou StB české společnosti - StB, jejíž někdejší příslušníci se tomu dodnes jistě z plna hrdla smějí.

Lidí, kteří tento krutý a nespravedlivý hon na čarodějnice odnesli - za někdejší komunistické papaláše, které nikdo nepotrestal - je ovšem mnoho.

K tomu též článek Karla Mašity, viz ZDE
27. 3. 2003

KONTINUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ BRITSKÝCH LISTŮ

IRÁK - ir.: Irácká armáda informovala, že zastřelila devět spojeneckých vojáků, zničila deset tanků a 13 transportérů za posledních 24 hodin. "Bojovníci spravedlnosti, bojovníci velkého vůdce Saddáma Husseina, rozbijte jim jeich prohnilé hlavy a zničte jejich chorobné sny o vítězství," zaznělo ve stanovisku, které vysílala irácká státní televize.
IRÁK - Abu Dhabi / INFO-WAR: Irácká strana popřela, že by britské zajatce popravila. Britského premiéra Blaira irácký ministr informací obvinil z klamání veřejnosti, neboť on obvinil Iráčany z popravy zajatých britských vojáků.
IRÁK - KATAR / US Army / INFO-WAR: Americe nechybí žádný vrtulník...
Americká armáda popřela, že Irák ve čtvrtek sestřelil další vrtulník Apache. Al-Jazeera vysílala pravděpodobně záběry ze včerejška, nám žádný vrtulník nechybí, tvrdil ve čtvrtek mluvčí katarského velitelství.
EU - EK: Generální tajemník Evropské komise David O'Sullivan doufá, že Evropská unie, poučena současnou válkou v Iráku, pokročí ve vytváření společné obranné a bezpečnostní politiky.
RB OSN : Velvyslanec USA na protest odešel ze sálu
Velvyslanec USA při OSN John Negroponte dnes před koncem zasedání Rady bezpečnosti OSN demonstrativně opustil sál poté, co irácký velvyslanec Mahammad Dúrí obvinil Spojené státy, že USA se spojenci "začínají skutečné vyhlazování (iráckého lidu - pozn. red.), které zabije každého a zničí vše". Spojené státy podle něj přitom usilují jen o to, aby se zmocnily iráckých ropných zásob, které jsou druhé největší na světě. "Zůstal jsme dost dlouho po dobu jeho řeči, ale slyšel jsem toho už dost. Nebylo v ní nic nového..." komentoval Negroponte svůj náhlý odchod.
Při rokování vystoupili delegáti z 85 zemí. Většina z nich odsoudila válku vedenou Spojenými státy proti Iráku a vyjadřovala obavy z možné humanitární katastrofy v této arabské zemi.
IZRAEL : Britský velvyslanec předvolán kvůli protestní nótě za "otřesné poznámky" britského ministra zahraničí Jack Straw naznačil, že Západ ukázal dvojí metr při uplatňování rezolucí OSN. Straw v úterý řekl, že chápe výhrady Arabů vůči tomu, co označil za "nespravedlnost proti Palestincům". Řekl také, že existují i pochyby, zda se Západ neprovinil pokrytectvím, když říká, že rezoluce RB OSN k Iráku je třeba uplatnit, zatímco je zdrženlivější při uplatňování rezolucí k izraelsko-palestinskému konfliktu. Straw narážel na rezoluce Rady bezpečnosti, které vyzývají Izrael, aby vrátil území, jež okupuje od roku 1967.
AL-JAZEERA - vysílání z Washingtonu : Arabský hlas v Americe
Ve vysílání hovořil Asaad Abu Chalíl, mirový aktivista, žijící v USA. Hlavní jeho myšlenky: "Tzv. chytré zbraně jsou ve skutečnosti neuvěřitelné hloupé. Z 26 tisíc vypálených raket na Afganistán, nebyl cíl zasažen v 25%. Za to platí velkými oběťmi právě civilisté. Bagdád má 4 milóny obyvatel, tito obyvatelé trpí dvakrát, jednak režimem a jednak šíleným koaličním bombardováním. Irácký lid trpí nepředstavitelně více než sám Saddám. Jsem zásadně proti moci Saddáma Husseina, ale rozhodně ne za takovouhle cenu. Tady jde o novodobou kolonializaci Iráku. Už teď prohlašuje Amerika, že bude ovládat poštu, informace a soudnictví a o ostatním budou rozhodovat Iráčané, o čem ti budou tedy rozhodovat? Je to šílená válka vedená proti lidu. Izrael si sedí na jaderných a biologických zbraních a USA proti tomu nic nemá. V amerických věznicích jsou zadržováni Arabové po útoku z 11. září a přitom nebyli souzeni, protože nejsou ani z ničeho obviněni. V Iráku dojde jen k vyměně jedněch tyranů za jiné tyrany, tak jak k tomu došlo v Afganistánu."
SVĚT: Demonstrace jsou stále ještě masové pouze v Jemenu a Indonézii, v ostatních zemích jde pouze o sporadické akce
Střední a východní Evropa se podle komentátorů ze západních zemí vyznačuje absencí lidové mobilizace.
Dvě laureátky Nobelovy ceny míru Mairead Corriganová a Jody Williamsová byly ve středu zadrženy poblíž Bílého domu při manifestaci proti válce s Irákem. Obě se zúčastnily akce pořádané katolickou asociací Pax Christi USA.
Kolem 400 protiválečných aktivistů se sešlo u finančního Rockefellerova centra v Manhattanu. Mnozí si lehli na zem coby symboly dosavadních a očekávaných obětí války, zatímco ostatní skandovali "Žádnou válku, žádnou ropu, žádný zisk".
Úřady v jihofrancouzském Bordeaux oznámily, že skupinka pacifistů postříkala červenou barvou a zapálila kopii Sochy svobody vysokou 2,5 metru, jejíž slavný originál věnovali Francouzi Američanům na důkaz přátelství v roce 1886.
Před americkým velvyslanectvím v Jakartě přihlíželo 600 studentů tomu, jak několik z nich pálilo americkou vlajku.
V jihokorejské metropoli Soulu se před budovou parlamentu shromáždilo asi 650 osob.
Několik desítek Bratislavanů, většinou důchodců, dnes přišlo do centra slovenské metropole na protestní shromáždění proti válce v Iráku, které přichystali opoziční komunisté. Mítink se postupně proměnil v protest proti vstupu Slovenska do NATO.
V Austrálii se policie vzpamatovává ze středečních potyček s mírovými aktivisty, kteří na příslušníky pořádkových sil házeli stoly a židle.
Kolem 30 000 muslimů se dnes shromáždilo na východě indonéského ostrova Jáva ke společné modlitbě za mír v Iráku.
Proti válce v Iráku demonstrovalo asi 50 000 lidí v jemenské metropoli Saná.
Organizace na ochranu lidských práv a svobody tisku se sídlem v USA odsoudily úterní bombardování sídla irácké televize americkou armádou. "Nesmí se útočit na televizní stanice jen proto, že se používají k propagandě," řekl ředitel organizace Human Rights Watch (HRW) Kenneth Roth.
IRÁK - ir.: Invazní armáda bude muset bojovat v Bagdádu "dům od domu"
Jednotky vedené Spojenými státy budou s to do pěti až deseti dnů obklíčit iráckou metropoli Bagdád, ale pak budou muset přejít k prudkým bojům od ulice k ulici. Prohlásil to dnes irácký ministr obrany Sultán Hášim Ahmad. "Své (hlavní) obranné linie jsme vytvořili v Bagdádu. Nebude překvapením, že za pět až deset dnů budou s to obklíčit všechny naše pozice v Bagdádu. Jsou toho schopní," řekl ministr na tiskové konferenci v Bagdádu. "Ale nakonec budou muset vstoupit do města." "Bagdád zůstane pro Američany a Brity nedobytný, dokud jeho obyvatelé budou naživu," uvedl. Na otázku, zda očekává pouliční boje v Bagdádu, prohlásil: "Rozhodně."
28. 3. 2003

Vnitro včera přiznalo, že "rozdalo 3000 seznamů spolupracovníků StB v ceně 4,5 miliónu Kč". Z toho vyplývá, že jeden "oficiální" seznam musel stát 1500 Kč... K tomu by teoreticky mohlo dojít jedině, kdyby byl tlustý deset centimetrů, vázán v kůži a se zlacenou ořízkou... Hezkej kšeft.

28. 3. 2003
Před několika lety mi jeden sociální demokrat řekl, že skutečným důvodem pro nespolupráci s KSČM na základě "bohumínského usnesení" je to, že při komunikaci obou stran by se ukázal prostý fakt: KSČM je lepší. Já jsem znám dost kritickým vztahem k výkonům vlastní strany, myslím si, že jsou stále hluboko pod našimi možnostmi, ale poté, kdy jsem si pročetl podklad, který údajně ovlivnil i Špidlův postoj ke KSČM, respektive posloužil Špidlovi jako alibi, myslím si, že můj přítel z ČSSD měl pravdu. Dokument zpracovaný středočeskou organizací ČSSD je ubohý úrovní zpracování, způsobem argumentace i celkovým viděním politiky. Závěry nevyplývají z rozboru, ale jsou předem dány.
28. 3. 2003
Tvrzení, že volba Václava Klauze presidentem republiky je důsledkem rozvratu v ČSSD, pohřbem ČSSD, který dokonce povede k jejímu zániku (!!) jsou důsledkem nepochopení situace v ČSSD a jejím poslaneckém klubu a dílem jde o myšlenky, jejímž otcem je přání aby to tak opravdu bylo. Pověst ČSSD byla velmi poškozena ale z důvodů, které jsou asi mnohem hlubší.

Především se přehlíží, že poslanci ČSSD při třetí volbě neměli možnost volit mezi levicovým kandidátem a pravicovým kandidátem ODS, ale mezi dvěma pravicovými kandidáty z nichž jeden byl kandidátem vládní koalice. A právě v tom je ta potíž: celá řada poslanců i členů ČSSD má, z dobrých důvodů, k vládní koalici asi stejný vztah jako husitský cepník ke katolickému duchovenstvu.

28. 3. 2003
Více než 13 let po listopadovém převratu je už dostatečná doba na hodnocení cesty, kterou jsme ušli a těch, kteří nás na ní vedli. V současném tisku je spousta komentátorů a analytiků, kteří ve svých příspěvcích dávají najevo své vlastní politické názory a užívají spíše drby z kuloárů než odstup a nadhled umožňující syntézu reálně probíhajících dějů. Pokusím se proto o vlastní názor řadového samostatně uvažujícího voliče.

28. 3. 2003
Z rozhovoru s V. Špidlou pro deník Právo 26.3. tohoto roku snad už definitivně vyplývá, jaký že je Špidla člověk (pardon, instituce). Na výzvu k jasnému postoji: "...buď jste socialisté, nebo nejste, buď věříte na americké bláboly o preventivní válce, nebo věříte systému kolektivní bezpečnosti.", Špidla odpovídá: "Stanoviska se mají zaujímat podle toho, co se skutečně děje, nikoli podle toho, k jakému směru se člověk řadí."

To neznamená nic jiného než vzdání se zásad. Zásadní bezpáteřnost, gumovou pevnost. Jenže V. Špidla je stále ještě předsedou strany. Ta však je zavázána podle vlastního programu někomu stranit, tedy vycházet ze zájmu voličů. A čeští voliči o válku zájem nemají. Ostatně k válce v Iráku zaujala naprosto jasně odmítavé stanovisko i Socialistická internacionála.

28. 3. 2003
předneseno na evropské mírové konferenci v Praze dne 22. 3. 2003

Dovolte mi říci úvodem několik slov o naší současné situaci, a to ve vztahu k několika klíčovým tématům této konference. Jde o téma udržitelného vývoje, dále o téma sjednocování Evropy a dnes pochopitelně na prvém místě o téma války a míru.Všechna tato zdánlivě různorodá témata mají přece jen společného jmenovatele -- je jím proces globalizace. Tento proces stále více ovlivňuje podmínky života nás všech.

28. 3. 2003
V sociální demokracii je nyní, ve dnech před jejím sjezdem v pražském Kongresovém centru, "krvavě živo". Mnoho členů ČSSD se shoduje, že "je nutno přepřáhnout koně před vůz, i kdyby do náročného kopce měl vypustit duši". Tak podobně se alespoň vyjádřili účastníci tzv litoměřické schůzky, z níž vzešel společný názor, že současné vedení ČSSD na čele s předsedou Vladimírem Špidlou jasně zklamalo očekávání veřejnosti, což je zřejmé jak z ohlasu členské základny, tak i z poklesu volebních preferencí. Příčinu vidí účastníci setkání další skupiny Špidlových odpůrců - podle tohoto dokumentu - v několika nedostatcích Špidlova vedení strany i sestavení a řízení vlády. Tolik alespoň píemný dokument z jejich jednání.

Ale jako vždy při podobných předsjezdových tahanicích, všechno je jinak. Poslanec a člen rozpočtového výboru sněmovny Miroslav Svoboda, který je v dokumentu jmenován, na dotaz Britských listů rozhořčeně popřel, že by dokument podepsal či že byho kdy chtěl vůbec podepsat. "Jel jsem se podívat do Litoměřic, kde mělo být setkání delegátů sjezdu," tvrdí Svoboda, "místo toho jsem si vyslechl ukřičenou skupinku radikálů, z nichž ani jeden nebyl delegátem sjezdu. Nic jsem nepodepsal a nic bych ani nepodepisoval. Můj podpis pod dokumentem nehledejte." Svoboda nepopírá, že mu styl práce vlády a řízení strany nevyhovuje, nechce mít ale s podobnými "výzvami" nic společného. A tak Litoměřická výzva, přesto, že "na každém šprochu je pravdy trochu", zůstane jen a pouze trapným plácnutím do vody.

28. 3. 2003
Henry Kissinger: "Ústup od mezinárodních norem se pojí s agresivní diplomacií. Za těchto okolností se doktrína univerzálního intervencionalismu může časem obrátit i proti samé humanitární koncepci."

ANALÝZA

Vláda a její odpovědní představitelé - premiér Špidla , ministr obrany Tvrdík, ministr zahraničí Svoboda, parlament i poslušná média nám do omrzení opakují čecháčkovsky šalamounské řešení o naší účasti-neúčasti ve válce v Iráku. Právní "experti" MZV, kterým je nyní dopřáno sluchu, rovněž nemají žádné problémy. Svého velvyslance při OSN v New Yorku informovali, že pokud by někdo použil veto proti zamýšlené rezoluci (nakonec nebyla předložena) tak by se jednalo o "zneužití" veta a nemusilo by se k němu přihlížet. A navíc kdyby rezoluce vůbec nedostala ani 9 hlasů i tak by to byl "akt" Rady bezpečnosti a k útoku by to stačilo. Tak nám to vysvětlil alespoň pan velvyslanec Kmoníček v Právu 13.3. Je to vrchol hlouposti a servility, kterou lze snad srovnat jen s tím, co se stalo na MZV po srpnu 1968, kdy právní odbor vypracoval rozbor, na jehož základě došel k závěru, že "bratrská pomoc" je agrese.

28. 3. 2003
Válka je vždycky špatná, krutá a špinavá. Je-li zbytečná, je to o to horší. Myslím, že válka v Iráku zbytečná je. Irák dnes bezprostředně nikoho neohrožuje.

V opravdové demokracii pro lidi by mělo jít o lidi a život by měl být to nejcennější. V západním typu demokracie zřejmě lidé na prvním místě nejsou.

V opravdové demokracii by lež neměla mít své místo. Ve jménu osvobození, pomoci a Boha jsme svědky nových křižáckých tažení. Ale ono nejde o osvobozování, nejde o spravedlnost, jde o agresi, o ropu, o peníze, o vlastní hospodářskou prosperitu. Jsme svědky lhaní ze strany pánů Bushe, Blaira a jim podobných. Tedy i politika je špinavá. Musí to tak být?

28. 3. 2003
Keď budete čítať tento článok, jednou z hlavných tém svetových médií bude s najväčšou pravdepodobnosťou priebeh vojny v Iraku. Aj bez americkej intervencie bola situácia v regióne, ktorý sa nachádza príliš blízko Európy, labilná a vojnový konflikt bude mať neodhadnuteľné následky. Ponúka sa analógia s prvou svetovou vojnou. Aj vtedy si vláda Rakúsko-Uhorska myslela, že podniká iba akúsi policajnú akciu voči "teroristickému režimu v Belehrade", ani ten najväčší pesimista nerátal s takou celosvetovou katastrofou.
28. 3. 2003
Pripravila a s hosťami hovorila redakcia

Nutnosť mieru vo svete nie je sen, ale skutočnosť -- takéto a podobné slová odzneli pri poslednom odovzdávaní prestížnych filmových Oscarov v americkom Los Angeles. Umelci sa totiž slovo mier neboja používať, na rozdiel od najvyšších amerických predstaviteľov, pre ktorých by sa rovnalo debaklu americkej politiky. Ak by totiž Amerika do vojny nevstúpila, v atmosfére vytvorenej prezidentom Bushom by sa táto neschopnosť považovala za víťazstvo Saddáma Husajna a Jaquesa Chiraca. Biely dom jednoducho neuznáva, že existuje aj život mimo Ameriky. Vojna sa teda začala a jej politika, v ktorej je miesto len pre víťazov a porazených, rozdelila svet na dve polovice. Nezabránili jej ani miliónové protestné demonštrácie, odpor cirkevných a svetských predstaviteľov, bezvýznamne vyznieva i medzinárodné právo garantované Organizáciou Spojených národov. Po Iraku bude svet rozhodne iný. Preto je už dnes na mieste otázka ako bude vlastne vyzerať.

28. 3. 2003
Než se začal natáčet celovečerní barevný velkofilm o Bivojovi, probíhal na obsazení role hlavního hrdiny náročný konkurs. Hledal se muž přitažlivého mileneckého typu. Nešlo o traktoristu, ani o osvíceného předsedu družstva, zápasícího s byrokraty na okrese, ale o zdravého českého sedláka, charakterově jednoduchého a mravně pevného. Ukázalo se, že do hlavní role není koho obsadit, neboť nikdo ze současných herců neuměl venkovského supermana ztvárnit. Světoznámý režisér Miloš Forman marně vzpomínal na klasika ruské realistické herecké školy Stanislavského, aby objevil metodu, jak se k Bivojově duši co nejlépe dostat. Nabízel se Jiří Lábus, ale pro zatvrzelé staromládenectví se ukázalo, že může alternovat jen některé scény. Na naléhání Jiřiny Bohdalové přivezli z Krkonoš Františka Ringo Čecha, o němž se šířily neuvěřitelné milostné legendy. Když se měl opásat Bivojovým loveckým tesákem, chyběly potřebné velikosti kostýmů. V záloze pouze zůstal skromný Jiří Bartoška, proslulý lev salónů. Roztouženému Bivojovi propůjčil něžnou chlapeckou duši. Pružně se plížil sítinami a umně líčil na kance pasti, ale náročné milostné scény neudýchal.
28. 3. 2003
V září loňského roku se vláda snažila přesvědčit parlament o tom, že povodně napáchaly škody, stav veřejných financí je ubohý a že předložený balíček daňových opatření je optimálním řešením situace. Jak všeobecně známo, alternativní pohled jedné poslankyně vedl ke krizi koalice. Málo týdnů později předložila největší koaliční strana svůj vlastní nový návrh. Po prostudování materiálu je čtenář zmaten. Dílo aspiruje hned na několik evropských rekordů. Prvním z nich je bezesporu kategorie rozvláčnosti, slohové přebujelosti a důsledně aplikované nejasnosti. Opatření jsou nastíněna globálně-galakticky, a vždy je uveden celý vějíř možných alternativ. Jedná se vlastně o rámec desítky možných konkrétních reforem. Přitom by měla řada těchto opatření existovat v několika málo týdnech v paragrafovém znění.
28. 3. 2003
Integrácia do euroatlantických štruktúr donedávna pre SR predstavovala jednotnú víziu o vstupe do EÚ a do NATO. Zažili sme časy, keď sa účasť v NATO podmieňovala prijatím do EÚ a naopak. Tie časy pominuli. Čoraz hlasnejšie počuť aj radikálne názory, podľa ktorých si integrácia SR do EÚ a do NATO môžu konkurovať. Dokonca sa nájdu odborníci, ktorí tvrdia, že si postupom času budú čoraz väčšmi protirečiť.
28. 3. 2003
Zvykli sme si, že žijeme vo svete, kde hrá dominantnú úlohu jeden hráč -- Spojené štáty americké. V tejto súvislosti sa používa množstvo výrazov ako unipolarita, hegemónia alebo dokonca impérium. Čo sa však skrýva za týmito mediálne príťažlivými pojmami?

V medzinárodnej politike operujú štáty v priestore bez nadradenej autority, ktorá by ich nútila dodržiavať normy správania. Sú bez vládcu, v stave anarchie. V systéme štátov napriek tomu nepanuje úplný chaos. Existuje tu akési usporiadanie, štruktúra, jej dominantným znakom, rozlišujúcim pozíciu jednotlivých štátov, je nerovné rozdelenie mocenského potenciálu.

28. 3. 2003

Tri pochybnosti nad vojnou v Iraku

Dlho som váhal, či písať tento komentár o vojne v Iraku -- ocitol som sa v akejsi bezmocnosti a nevládnosti odpovedať si na otázku, čo si o tom myslieť...

Prepisovať zahraničné komentáre sa mi nechcelo. Nuž a kritika za každú cenu, to nie je môj štýl. Veď ani vekovo nepatrím k životným obrazom večne nahnevaných veteránov zo 17. novembra 1989. Ani povolaním nie som revolucionár, posadnutý predstavou o celosvetovom sprisahaní kapitálu. Životným štýlom sa cítim byť súčasťou unavenej spoločnosti. Jeden známy informatik mi touto únavou zo zápasu o život v postkomunistickej spoločnosti odpovedal na otázku, prečo aj protesty proti vojne pôsobia tak unudene a prázdno. To nie je cool. Stáli sme na námestí a cítili sa nesvoji v poznaní, že je to aj náš problém. Určite nešlo iba o to, že to bol marketingovo nevydarený večer protestu proti vojne.

28. 3. 2003

Oneskorený antibushizmus

Rozkol medzi Spojenými štátmi a niektorými ich tradičnými európskymi spojencami viedol najmä v USA k úvahám o tom, čo sa stalo. Prečo tieto, donedávna pevné vzťahy overené v mnohých krízach, nahlodal banálny problém zvaný diktátor Saddám Husajn, ktorého aj tak každý odsudzuje. Veď predsa spojenectvo vydržalo vojnu v Perzskom zálive v roku 1991, pretrvalo aj počas oveľa kontroverznejšieho zásahu v Kosove v roku 1997. Po teroristických útokoch 11. septembra 2001 boli všetci na strane USA a podporili likvidáciu základní teroristov v Afganistane a tamojšiu vládu fundamentalistického Talibanu. Krátko nato sa všetko zmenilo. Tri svetové veľmoci, Francúzsko, Rusko a Čína spolu s Nemeckom, spochybňujú právo Spojených štátov na preventívny útok proti Iraku. Čo sa to so svetom robí?
28. 3. 2003
Možno je to zhoda náhod, možno je to inak. Všetci vieme, kto pojem "os zla" zaviedol. Vieme aj, koho do pojmu jeho tvorca zaradil. Nedemokratické a skôr totalitné štáty -- Irak, Irán a KĽDR. Ale prečo práve tieto a len tieto krajiny? Naozaj majú z celej zemegule problémy s demokraciou iba tieto tri krajiny? Prečo súčasný prezident USA George Bush povedal, že práve s týmito krajinami sa dá hovoriť len "z pozície sily"? Začnime uvažovať!
28. 3. 2003
"Vojna je taká závažná téma, že nemôže byť predmetom politických kalkulácií a hier." Toto vám budú s tvárou plnou vážnosti tvrdiť všetci politici. Opak je pravda. Vojna je výsostne politická téma a ako taká sa v systéme konkurenčnej demokracie automaticky stáva predmetom politickej súťaže. Vždy a všade na svete. Aj na Slovensku.
28. 3. 2003

Summit EÚ -- ekonomika až po mieri

Na jarnom summite Európskej únie (20. a 21. marca) vládla mrazivá atmosféra. Nie pre podnebie jarného Bruselu. Príchod európskej doby ľadovej spôsobili mrazivé vzťahy medzi Chiracom a Blairom, medzi tými, ktorí sa stavajú proti vojne v Iraku, a tými, ktorí ju podporujú.

Na pláne bolo pôvodne zhodnotenie pokroku v lisabonskom procese. V roku 2000 sa európski lídri v Lisabone dohodli, že za desať rokov bude zo starého kontinentu najkompetitívnejšia a najrýchlejšie rastúca poznatkovo orientovaná ekonomika na svete. Lisabonský proces vychádza z myšlienky sociálneho štátu a jeho úspech by znamenal, že európska alternatíva amerického (a rovnako východoázijského) modelu rozvoja nie je len zbožným želaním, ale reálnou možnosťou.

28. 3. 2003

Na severnom Kaukaze sa bojuje aj o verejnú mienku

Viktor Kovaľov
slam v Rusku tradične reprezentoval jeho sunitský smer v interpretácii chanafitskej a šafiitskej školy (mazchábov). V poslednom čase však situácia prestáva byť taká jednoznačná. Vážne zmeny do nej vnáša aj šírenie fundamentalistických myšlienok, ktoré ruskí moslimovia volajú "vahhábizmus".

Nie všetky radikálne fundamentalistické myšlienky, šírené dnes v moslimskom svete, priamo súvisia s klasickým vahhábizmom. Stoja však často na rovnakom ideologickom základe. Výnimkou sa nestalo ani Rusko, ani bývalé sovietske republiky. Takto sa v 20. storočí význam pojmu "vahhábizmus" rozšíril a stal sa označením pre všetky fundamentalistické a radikálne smery v sunitskom islame.

28. 3. 2003
Americký prezident sa rozhodol uskutočniť vojenský útok na Irak aj napriek tomu, že nežiadal Bezpečnostnú radu OSN o vydanie povoľujúcej rezolúcie. Tým George W. Bush de facto určil podobu globálneho systému -- v budúcnosti sa s medzinárodným právom nepočíta.

Podľa Charty OSN je útok na Irak jednoznačne agresiou zo strany USA a jediné, čo by štáty mohli urobiť, je upozorniť na to BR OSN. No medzi agresormi sú (aj) dvaja stáli členovia Bezpečnostnej rady.

28. 3. 2003

Hospodárske záujmy vedú k vojne

Verí im len hlupák -- alebo ten, komu je to výhodné. Američania nie sú v Iraku, aby odstránili Saddáma Husajna. V skutočnosti im ide o ropu a o oživenie ich stagnujúcej ekonomiky. Okrem vojny však existuje ešte jeden spôsob, ako udržať neúmerný ekonomický rast v USA -- investície do ekológie. Prezident USA Jimmy Carter to vedel už pred temer tridsiatimi rokmi.

Písal sa rok 1977. Prezident Jimmy Carter predložil 20. apríla do Kongresu USA plán, ktorý mal ambíciu zachrániť hospodárstvo krajiny pred stagnáciou zapríčinenou závislosťou od ropy dovážanej zo zahraničia. Carter tvrdil: "USA spotrebujú na obyvateľa dvojnásobok ropy v porovnaní s Nemeckom, Japonskom či Švédskom. Pri zachovaní trendu (nárast spotreby ropy predstavoval v USA 10 percent za desaťročie) budeme čoskoro na 90 percent závislí od dovozu tejto suroviny zo zahraničia." A zahraničie, to boli arabské krajiny, ktoré na počiatku sedemdesiatych rokov dosiahli, že cena čierneho zlata sa na amerických benzínových pumpách vyšplhala na tri doláre za galón.

27. 3. 2003
Česká republika prožívá kulturní šok poté, co mezinárodní arbitráž v Londýně rozhodla, že neochránila investici americké firmy do televize Nova a že za to musí zaplatit pokutu. "Arbitráž vůbec neměla proběhnout, protože popírá veškeré demokratické principy", komentuje to Ivan Langr z ODS. Jeho kolega Petr Štěpánek soudí, že "Ronald Lauder si dělá z Česka pojišťovnu pro své vlastní podnikatelské omyly" a dodává "Tragédií je, že ve dvou ze tří arbitráží mu to odsouhlasili" (LN 17.3.). Mezitím se naplno rozběhla debata, kdo je za debakl vinen.
25. 3. 2003

Morrisonová, Toni: Šalomounova píseň. Z anglického originálu Song of Solomon přeložila Hana Žantovská, předmluvu a medailon napsal Josef Jařab. Praha: Euromedia Group k. s. -- Odeon, 2002. 352 stran

Hluboko v té kapse, kde se skrývalo jeho srdce, se cítil využívaný. Nějakým způsobem ho každý využíval pro něco nebo jako něco. Uskutečňovali si na něm svoje vlastní cíle, byl pro ně nositelem snů o bohatství, lásce nebo mučednictví. Všechno, co dělali, se zdálo být o něm, ale nic z toho, co si přál, k tomu nepatřilo...

Román Toni Morrisonové Šalomounova píseň se otevírá scénou, která předchází (ba dokonce nepřímo zapříčiňuje) narození jeho hlavního hrdiny: skokem černošského pojišťovacího agenta Roberta Smithe, který zatoužil vzlétnout "na vlastních křídlech", ze střechy veřejné nemocnice. Obdobným skokem hlavního protagonisty, jemuž se náhle -- byť o mnoho let později a na docela jiném místě -- zachtělo létat, kniha končí. Motiv létání, který celý příběh rámuje, se však v knize objevuje i na mnoha dalších místech, v nejrůznějších podobách, a je možné jej označit za klíčovou metaforou románu. Snad nejlépe lze význam této metafory osvětlit právě na osudech ústřední postavy.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná   
28. 3. 2003 O pokrytectví západních novinářů   
28. 3. 2003 Co se stane symbolem války v Iráku   
28. 3. 2003 Obávaný vahhábizmus Viktor  Kovaľov
27. 3. 2003 Zákony naše a jiné Přemysl  Janýr
27. 3. 2003 Svět a Amerika se dívají v televizi na úplně jinou válku   
27. 3. 2003 O trapné posedlosti estébáckými seznamy Jan  Čulík
26. 3. 2003 Dezertér   
25. 3. 2003 Nechť otcové vzlétnou a děti znají svá jména Jiří  Lněnička
25. 3. 2003 Michael Moore dostal Oscara a zaútočil na Bushe   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2003 Vítejme v pekle: Válka v Iráku začíná být ohavná   
30. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
29. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
28. 3. 2003 Vízum do kráľovstva nebeského   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
28. 3. 2003 Co se stane symbolem války v Iráku   
28. 3. 2003 O pokrytectví západních novinářů   
28. 3. 2003 Príčiny rozdielnych názorov USA a ich spojencov na Irak Leopold  Moravčík
28. 3. 2003 Včera, dnes a zítra   
27. 3. 2003 České politické strany a válka v Iráku Jan  Maršák

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
28. 3. 2003 Byť proeurópsky neznamená byť protiamerický Ľubomír  Petrák
28. 3. 2003 Šok a hrôza v mene slobody Martin  Muránsky
28. 3. 2003 Vízum do kráľovstva nebeského   
28. 3. 2003 IRAK: Po okupácii čaká zemi pravdepodobne partizánska vojna Peter  Greguš
28. 3. 2003 Príčiny rozdielnych názorov USA a ich spojencov na Irak Leopold  Moravčík
20. 3. 2003 Každá vojna nie je nič iné ako štátmi legalizované vraždenie a ničenie predpokladov existencie Gabriela  Šikulíncová
20. 3. 2003 Na obzore Ľudová únia: Budú plniť tkáčovci v parlamente úlohu záložnej jednotky koalície? Marián  Repa
20. 3. 2003 ANKETA: Vládna a verejná mienka na Slovensku   
20. 3. 2003 USA -- Problem N° 1 Ivan  Štefunko
20. 3. 2003 Ultimátum: Bushov prejav definoval budúcnosť Radovan  Geist