20. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 1. 2003
Motto:
"You can't be held responsible for what your parents do"
"Nejste odpovědni za to, co dělají vaši rodiče"

reakce jednoho britského občana po přečtení tohoto textu.
Jenže nežije v České republice...

Co si máte počít, byl-li váš dědeček přesvědčený stalinista? Je to snad i vaše osobní vina? (To sotva, přesto je to -- zcela neférově -- v české společnosti těžké břemeno.)

Filmový dokumentarista Martin Štoll (1973), vnuk stalinistického literárního dohližitele, akademika Ladislava Štolla, byl v prosinci roku 2002 hostem University of Glasgow a kromě filmových přednášek (Propaganda a totalita, Česká dokumentární škola, Co může Východ nabídnout Západu?) dne 5. prosince 2002 tam poprvé veřejně rozvedl osobní úvahu nad "problematikou předků" ve své rodině. Mluvená přednáška se stala základem tohoto autorizovaného a doplněného textu, který si zachovává podobu ústního projevu.

Na konci listopadu jsem jako nakladatel domlouval počet kusů naší nové knížky na vánoční trh v náchodském knihkupectví. Paní vedoucí využila přítmí a intimní atmosféry k důvěrnosti: "Chtěla bych se Vás na něco zeptat..." Přiznám se, tušil jsem, co přijde. "Že nemáte nic společného s tím Ladislavem Štollem?"

20. 1. 2003
Lubomír Machala,
Literární bludiště: Bilance polistopadové prózy.
Nakladatelství Brána/Knižní klub, 2001

Lubomír Machala, odborník na českou literaturu z olomoucké univerzity, se pokusil o to, co někteří považují za nemožné: odvážně vstoupil do chaotického prostoru české literatury, jak se rozvinul od pádu komunismu, a pokusil se svou knihou Literární bludiště poskytnout čtenáři základní orientaci o tom, co se v české literatuře za posledních deset dvanáct let děje. Je to čin skutečně průkopnický, neboť je opravdu sporné, zda vůbec je možno hodnotit a kategorizovat nejnovější literaturu (některé literární katedry na britských univerzitách jsou natolik extremní, že vůbec nevyučují literatuře, vzniklé za posledních padesát let; namítají, že dosud není dostatečný odstup, aby bylo možno novější literární díla kompetentně hodnotit. Ten přístup je ovšem poněkud přehnaně opatrný: analytik, který se zajímá o to, čím daná společnost žije v současnosti, nemůže dost dobře ignorovat její nejnovější kulturní projevy.)

Otázkou ovšem zůstává, jaký vůbec význam má nejnovější česká literatura pro život společnosti: od pádu komunismu ztratila literatura svou zástupnou, politickou funkci a není asi přehnané říci, že živoří marginalizovaně na pokraji společnosti. Vychází-li nový román v nákladu cca 400 výtisků, vliv na život společnosti bude mít asi dost malý. Odborníci na českou literaturu však poukazují na to, že malý zájem o literaturu může být i důsledkem toho, že kromě toho, že školy lidi dnes neumějí naučit, k čemu je literatura, lidé ani nevědí, co vlastně vychází, a nedovedou se v současné literární produkci orientovat. Z tohoto hlediska je Machalova příručka pro čtenáře velkou pomocí.

Autor svou knihu rozdělil do osmi kapitol; přibližně třetinu jeho knihy obsahují užitečné bibliografické informace.

20. 1. 2003
Vojenský zásah na Blízkém východě je velmi nebezpečný. Avšak chceme-li trvalý mír, je možné, že vojenský zásah proti Iráku je jedinou možností. Tak v neděli argumentoval ve svém zásadním redakčním komentáři britský týdeník Observer, (viz zde), jehož argumentaci shrnujeme:
20. 1. 2003
Je třeba co nejdříve obsadit Irák. Včera bylo pozdě! Každý den příprav a diplomatického žvanění znamená zvyšování cen ropy a v důsledku toho i výrobních nákladů, pokles hodnoty akcií, a tím vším snižování hospodářské vitality zemí G8, EU a střední předunijní Evropy. Aby se nám příliš dlouho nezdražoval benzín, žádám Američany, aby začali s obsazováním Iráku veselejším tempem.
Z výstavy ročníkových prací atelieru Jiřího Beránka
20. 1. 2003

Monitor Jana Paula

Atmosféru neoficiálních výstav osmdesátých let připomínala vernisáž ročníkových prací (klauzur) studentů atelieru sochařství Prof. Jiřího Beránka, z Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze.

Je sympatické, že se přehlídka uskutečnila mimo prostory školy, v alternativně zvoleném prostoru opravárenské haly v Lahovičkách v Praze 5. Prof. Jiří Beránek, člen skupiny "12/15 Pozdě, ale přece" (Koloděje 1988), je znám jako sochař citlivým přístupem ke krajině, v jehož tvůrčím a filozofickém pojetí má dílo respektovat dané prostředí.

Svobodné užití tradičních materiálů jako je dřevo, kov, papír, kámen a uvolněná tvarová imaginace jsou základní charakteristické rysy tvorby sochaře, který vede své žáky k úctě před matérií přírody. V době multimediálních tvůrčích prostředků je Beránkův "konservativismus" pro mnohé studenty objevem přirozeného přístupu k tvorbě a na výstavě to bylo znát. Fotogalerie z vernisáže výstavy ukazuje nejen atmosféru celé akce, ale na vystavených dílech dokumentuje i potřebnou míru umělecké tvůrčí svobody Beránkova atelieru.

SOUVISEJÍCÍ FOTOGALERIE z výstavy

20. 1. 2003
Je s podivem, že se zákon o reklamě nevztahuje na sobotní vysílání Volejte řediteli. Pan dr. Železný zde může směle ukazovat koláče a diagramy, dmout se pýchou a tvrdit: Jsme nejlepší. Např. na diagramu ze soboty 11.1.03 se při zemi plazí ČT a Prima. Pak dlouho nic a nad tím NOVA s Himalájemi Televizních novin (kde Nováci už potřetí uslyší to, co chvilku před tím slyšeli na Primě a ČT) a v zápětí s Alpami GO GO šou (kde se Nováci zasmějí estrádním umělcům).
20. 1. 2003
18. 1. 2003
OSN apeluje na Evropu: Romové, ti nejchudší z chudých na východě, musejí být konečně integrováni. Diskriminace Romů ve východní Evropě zasahuje všechny oblasti jejich života. Informace, zveřejněné dne 17.1. ve švýcarském listě Tages-Anzeiger, shrnuje Vladimír Rott:
19. 1. 2003
Martin Ondreját

Mensiny se ve svete, tak, jak to chape OSN, a jak se k tomu Ceska republika zavazala, integruji do nejakeho pravniho schematu (tj. musi dodrzovat nase zakony), a stat jim zarucuje stejne a rovne postaveni s majoritou. Zajimave je, ze nekteri cesti diskuteri tu rovnost chapou jednostranne, respektive z kriminalnich vyjimek vyvozuji pravidla prijeti pro celou romskou spolecnost. A coz takhle vyvozovat z kriminalnich vyjimek bilych Cechu podminky prijeti Romu ? To je ale blbost, ze ?

18. 1. 2003

V sobotu 18. ledna večer vysílal digitální kulturní televizní okruh BBC 4 (viz zde) v pravidelném bloku pořadů "Timeshift" (Časový posun) o rasově motivovaných nepokojích v londýnské čtvrti Notting Hill na základě nově zpřístupněných tajných policejních záznamů o těchto nepokojích, které byly poprvé zpřístupněny veřejnosti v létě 2002. Dokumentární film Notting Hill Riots zmapoval celou historii nezávažnějších rasových nepokojů, k nimž došlo v Británii v roce 1958, na základě osobních svědectví pamětníků, dobového dokumentárního materiálu a nyní odtajněné dobové policejní dokumentace. Komunita "barevných" obyvatel londýnské čtvrti Notting Hill na tento rasistický útlak reagovala vytvořením kulturního, etnického festivalu (Notting Hill Festival), který se koná v Londýně dodnes každoročně a je to nyní obří přehlídka kulturní rozrůzněnosti londýnského obyvatelstva z nejrůznějších etnických oblastí; málokdo si dnes už pamatuje, že na počátku bylo rozsáhlé, rasisty vyvolané násilí v roce 1958.

20. 1. 2003
Uplynulý týždeň získala na Slovensku značný ohlas správa Rozvojového programu OSN, o postavení rómskej menšiny v kandidátskych krajinách EÚ. Dokument je výrazne kritický, prirovnáva dokonca postavenie tejto menšiny v spoločnosti ku pomerom v "subsaharskej Afrike" Podpredseda vlády SR Pál Csáky však nepovažuje štúdiu za objektívnu. Prílišná všeobecnosť a v podstate len jednostranný pohľad autorov správy, mu dáva za pravdu.
18. 1. 2003

Právník, zastupující německého kancléře Gerharda Schrödera, oznámil, že soud v Hamburku vydal soudní příkaz, zakazující britskému listu Mail on Sunday zveřejňovat podrobnosti o kancléřově soukromém životě, přesně řečeno o kancléřových údajných stycích s jednou známou německou televizní moderátorkou. Německý tisk informace z listu Mail on Sunday přetiskl.

Pokud nebude britský týdeník zákaz respektovat, bude pokutován částkou 250 000 euro. Ředitel listu Mail on Sunday na to reagoval vzdorně: "My vydáváme svůj list v Británii pro britské čtenáře a netušíme, proč by měl mít kancléř právo diktovat našim čtenářům, co smějí a co nesmějí číst."

Právníci listu Mail on Sunday studují, zda je rozhodnutí hamburského soudu pro ně relevantní. V Německu platí nesmírně restriktivní zákony, respektující soukromí politiků, v Británii nikoliv. Euroskeptici v Británii, včetně listu Mail on Sunday, si stěžují na plíživé rozšiřování evropských zákonných ustanovení do Británie.

Jak uvedl jeden britský právní odborník na tyto záležitosti, dosud nedošlo k žádnému případu, kdy by soudce v jedné zemi vydal soudní příkaz proti vydavateli se sídlem v jiné zemi. Avšak zákon to nyní kancléři Schröderovi umožňuje, neboť Evropská unie považuje Evropu za jedinou jurisdikci. Britští právníci však konstatují, že by žádost o soudní příkaz, jehož cílem by bylo umlčet v této věci tisk, u britského soudu neuspěla.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

18. 1. 2003
Ministerstvo kultury vypsalo už v roce 2000 program vývoje prostředků, které by dovolily zachování a veřejné zpřístupnění informačních zdrojů v elektronické podobě tak, jako tomu bylo doposud u papírových knih a časopisů. Nazvalo svůj program "Zpřístupňování a ochrana knihovních fondů formou digitalizace, s využitím mezinárodní sítě Internet v souvislosti s vytvářením informační společnosti". Program vycházel z rozpracování koncepce Státní informační politiky. Na základě zadání ministerstva kultury Národní knihovna vytvořila rozsáhlý realizační projekt WEBARCHIV a začala v minulých letech s jeho pilotním testováním.

Problém, který se v navrženém řešení skrývá, tkví v právní interpretaci užití elektronického díla, která zoufale potřebuje inovaci nejen autorského zákona, ale zákona o knihovnictví, archivnictví a dalších právních předpisů. Restrikce, které vnáší - prozatím na smluvní bázi - pro uživatele v tuto chvíli Národní knihovna do použití tohoto archivu, překračují rámec, který by umožnil v budoucnosti její fungování jako instituce veřejně prospěšné univerzální služby, přispívající za peníze poplatníků ke všeobecné vzdělanosti v národním jazyce a chápání NK jako instituce, jejímž úkolem je uchování českého písemnictví a národní kultury. Úředníci opět přetvořili (zpotvořili) úmysly zákonodárců i vlády do podoby, vyhovující více jim než uživatelům - občanům.

Petr Mareš
19. 1. 2003
Sjezd skončil, zapomeňte... Po třídenním jednání sjezdu US-DEU je téměř vše tak, jak bylo předtím. Unie jednotná není, pouze pravicová platforma v ní má ještě menší vliv, než měla. Po dvou dnech diskuzí dnes dopoledne drtivou většinou potvrdili setrvání ve Špidlově vládě. "Provládní" skupina si posílila pozice, Mareš již v prvním kole volby lídra jasně porazil senátora Roberta Koláře. Padesátiletý Mareš, který byl považován za favorita, získal hlasy 249 delegátů. O sedm let mladšího Koláře volilo jen 92 unionistů.

1. místopředsedou US-DEU se stal senátor Jan Hadrava, dalšími místopředsedy byli zvoleni ministr pro místní rozvoj Pavel Němec, Vlastimil Ostrý a František Pelc.

Předseda mandátového a imunitního výboru horní komory a místostarosta Lokte nad Ohří na Sokolovsku, získal 191 hlasů. Pro druhého z kandidátů - poslance Františka Pelce - hlasovalo 146 unionistů. Poslanec Vlastimil Ostrý byl zvolen až ve třetím kole. Do volby řadových místopředsedů bylo nominováno 11 kandidátů, pět z nich nominaci odmítlo a podpořilo jiné kandidáty.

Mediálně známí politici Unie - do dnešního rána úřadující šéf Ivan Pilip, ministr informatiky Vladimír Mlynář, předseda poslaneckého klubu Karel Kühnl, bývalá předsedkyně Hana Marvanová ani místopředseda Senátu Jan Ruml o křesla v předsednictvu zájem neprojevili. Nekandidoval ani místopředseda Pavel Pešek. Z vedení vypadl také dosavadní místopředseda Robert Kolář. Během odpoledne opustila sjezd řada delegátů, včetně Vladimíra Mlynáře, musela volební komise měnit pravidla, aby se vůbec vedení dalo zvolit.

Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) a místopředseda vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL) uvítali výsledek sjezdu. "Já Unii svobody blahopřeji k tomuto odvážnému rozhodnutí," nechal se slyšet Svoboda. Již dříve Mareš řekl, že impulsem pro odchod unie do opozice by bylo nenastartování reformy veřejných financí, vzdělávacího systému či deregulace nájemného. Dalším důvodem vidí Mareš zvolení expremiéra Miloše Zemana (ČSSD) prezidentem. Místopředseda ČSSD Gross, který je současně v současném Zemanově vyjednávacím týmu prezidentských voleb, ale soudí, že Mareš byl z kandidátů na předsedu, kteří se nabízeli, ještě nejlepší.

Předseda ODS Mirek Topolánek je rozčarován. Vidina pádu vlády je zase o kousek vzdálenější. "Myslím, že ztratili veškerý pud sebezáchovy," komentoval výsledek sjezdu. "Tím, že se Unie svobody rozhodla zůstat ve vládě, jasně řekla, kam patří," uvedl šéf nejsilnější opoziční strany. Unie se sice hlásí k pravici, vstoupila ale do vlády s ČSSD. Místopředseda ODS Petr Nečas nazval unii nevolníkem ve Špidlově vládní koalici.

Zdeněk Škromach, foto: Štěpán Kotrba
19. 1. 2003
ČTK, koš

Premiér Vladimír Špidla by měl podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha zůstat v čele sociální demokracie i po její březnovém sjezdu. Nyní není doba na změnu na nejvyšším stranickém postu, řekl Škromach v pořadu Sedmička televize Nova, kde zároveň kritizoval Špidlu za jeho "nerozumný" postoj k současnému prezidentskému kandidátovi ČSSD. Ze Škromachova současného postoje je jasné, že bez zvolení Zemana prezidentem by si na židli prvního muže strany netroufal. V tom případě ale stejně není a nemůže být prvním mužem...

Miloš Zeman
18. 1. 2003

Podle očekávání z analýzy předchozího zasedání ÚVV ČSSD nominoval v sobotu 18. 1. 2003 ústřední výkonný výbor sociální demokracie bývalého premiéra Miloše Zemana pro druhou volbu nového českého prezidenta, která se má konat v pátek 24. 1.

Zeman už při jednání ÚVV dne 7. 12. 2002 tvrdil, že jemu nevadí, když sociální demokracie nominuje do prvního kola jiného kandidáta.

Členové ústředního výboru tentokrát Zemana zvolili téměř bez rozpravy, drtivou většinou. Jediným, kdo vystoupil proti Zemanovi, byl předseda Poslanecké sněmovny Zaorálek, kterému reálně hrozí, že židle, na které sedí, bude obětována v rámci narovnání vztahů s ODS, poškozených politikou lidí okolo Vladimíra Špidly. Špidla sám pochopil, že prohrál, a přiznal ještě před očekávanou vlnou kritiky vůči své osobě svou spoluodpovědnost za chyby, ke kterým došlo při prvním kole volby. Vyhnul se tak emocionálním hodnocením, před kterými varoval delegáty Richrad Falbr, když hovořil o nutnosti zachovat "důstojnost" jednání... Teď Špidlovi nezbývá, než se snažit, aby výsledky Miloše Zemana nebyly tak tristní jako v případě kandidáta z první volby. Kyselé hrozny... Miloš Zeman může "odpustit" jiný názor, neodpouští ale opakovaně špatný názor, který považuje za hloupost. A pat druhého kola by hloupostí byl pro většinu členů ÚVV. To dali najevo zcela zřetelně krátkostí diskuse i množstvím zvednutých rukou. Zeman nebyl jednání o své nominaci přítomen, Špidla ho prý pozval natolik chladně až urážlivě, že se Zeman rozhodl do Prahy vůbec nejet.

Podporu Zemanovi má vyjednávat pětičlenný tým v čele s místopředsedy Zdeňkem Škromachem a Stanislavem Grossem. Dalšími jeho členy budou místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová a předsedové parlamentních frakcí ČSSD Milan Urban a Petr Smutný. Zeman ale stejně povede podle informací Britských listů separátní rozhovory se všemi relevantními skupinami sám.

Paradoxem politiky ČSSD je, že do vyjednávací skupiny se přihlásil předseda poslanecké frakce, zástupce vlivné středočeské lobby Urban, který je znám jako současný nejvášnivější odpůrce bývalého předsedy. Vypadá to, že zhroucení jeho představ o Pithartovi na Hradě spolu s zhroucením jeho samotného v zákulisí Hradu způsobilo jeho náhlé prozření... Tehdy se mezi dvěma z řady sklenek alkoholu v pauze mezi jednotlivými koly hlasování přiznal, že má chuť z této funkce odejít pro její nepředvídatelnost... Jeho "spleenu" se té chvíli divit nešlo, neboť do médií říkal něco, co se pak ukázalo jako diametrálně odlišné od hlasovací reality.

Stanislav Gross se role vyjednavače ujal pragmaticky a dá se mu i věřit, že se bude snažit. Už ví, že "důchodce z Vysočiny" se vrátil, a ví též, že není důležité být tentokrát v opozici, když může být v koalici. "Každá chyba se dá napravit. Věřím, že i Gross stejně jako ostatní členové týmu budou schopnými vyjednavači," řekl v sobotu spokojeně Miloš Zeman médiím.

Je možné, že Gross dokonce může na jaře zasednout po sjezdu do křesla prvního muže strany, protože málokdo doufá, že Vladimír Špidla sérii svých porážek jako předseda ČSSD přežije. Logickým pokračováním politiky ČSSD by pak byl Gross, jehož zjevné soupeření o vliv s Milošem Zemanem přešlo už v době, kdy se stal ministrem vnitra. Od té doby udělal politickou maturitu a dnes je vnímán prakticky všemi skupinami jako nejobratnější politik ČSSD. I když k levici ve straně má vztahy horší, je oceňováno, že nezasáhl negativním způsobem do tvorby dlouhodobého i střednědobého programu a nechal jeho přípravu na odborných komisích. Učinil tak gesto, které ukončilo více než osm let trvající skrytou válku několika frakcí ve straně, o které je i rozsáhlá analýza Co ČSSD zasila, to také sklidila. "Válečnou sekyru" vykopal opět nyní Vladimír Špidla nerespektováním výsledku referenda ČSSD o prezidentovi, spekulacemi okolo Motejla, Grulicha a navržením Bureše, kterého nakonec nevolili ani ti, kteří souhlasili předtím s jeho nominací a podepsali se pod ni.

Velmi kysele se tvářila i Petra Buzková, ale držela se statečně celý den. I když novináři z televize po ní chtěli "silnější výrok", "nejdéle sloužící" odpůrkyně politiky Miloše Zemana se realisticky zdržela zásadnějších komentářů a nedala slovy příliš najevo své rozčarování. Nebylo to ani nutné, její obličej hovořil místo ní jasně...

Petr Pithart se další volby účastnit nebude a hlavním Zemanovým soupeřem tedy bude podle očekávání Václav Klaus. Unionisté sice vyhrožují senátorkou Moserovou, ale nikdo její nominaci ani je samé už nebere vážně. Zemana zřejmě podpoří komunističtí poslanci, Klause by asi podpořili v nouzi nejvyšší pouze neúčastí při hlasování v třetím kole, čímž by snížili kvórum a ke zvolení by stačilo pro vítěze méně hlasů. Jak jsme v Britských listech předpovídali v článku Do první volby prezidenta jde druhá garnitura, prezidentem ČR bude zřejmě zvolen ten kandidát, na jehož zvolení se v kuloárech shodnou zejména poslanci ČSSD, KSČM a ODS. První kolo druhé volby bude tzv. "očuchávací", ve kterém se vyloučí ostatní kandidáti a ověří se předem dohodnuté počty hlasů pro favority. Druhé bude nejzásadnější - "poměřovací", při kterém se sečtou jednotlivé "koalice" a rozhodne se tak o vítězi, který sice nedostane podmínkami volby požadované hlasy, ale jeho výsledek bude signálem pro reakce lobbistů v kole třetím. Dá se totiž předpokládat rozsáhlá série vyjednávání mezi prvním a druhým kolem, a nakonec dohoda "opozičně smluvních" stran, že ten, kdo dostane v druhém kole méně hlasů, doporučí svým příznivcům volbu protivníka v kole třetím. Tím se předejde rozčarování z patového výsledku a možnosti "autentické koaliční opozice" obhajovat přímou volbu, v níž může zvítězit i Jaromír Jágr...

Dohoda favoritů se nedala předpokládat v první volbě, neboť na druhé straně nebyl stejně silný protivník. Pithart musel být poražen.

Tak může být v pátek prezident zvolen minimální většinou 141 hlasů z 281 (nebo i méně, pokud odejde nějkterý klub ze sálu). Dá se předpokládat, že "protizemanovců" v ČSSD bude výrazně méně než bylo "protiburešovců", maximálně 8 - 11. Několik lidovců a jeden unionista už dnes také ví, že s jejich hlasem může Zeman počítat. Říci to však do poslední chvíle nemohou. V jejich případě by byly vnitrostranické důsledky fatální. Znamenalo by to ale, že ve třetím kole, kde se setře rozdíl mezi poměrem sil v Senátu a Sněmovně, by měl získat většinu Miloš Zeman. Musel by ale zvítězit ve Sněmovně (q101/200), neboť v Senátu očekávaně vyhraje Václav Klaus (q41/81).

Jinými slovy: vyhraje-li Zeman, ODS za to zřejmě dostane četné ústupky od ČSSD, vyhraje-li Klaus, bude to důsledkem kuloárových ústupků ODS vůči ČSSD. Komunisté vědí, že dohoda s Klausem je pouze taktická, zatímco dohoda se Zemanem je strategickým rozhodnutím, které pro ně může otevřít mnohé možnosti - i v jejich vlastní straně. I Klaus by už uvítal, kdyby při volbě prezidenta dostal některé hlasy KSČM - to ale - zdá se - hrozí pouze v případě, kdyby z prvního kola odešel Miloš Zeman poražen. Očekává se všeobecně, že komunisté proto nakonec veřejně, předvídatelně a většinově podpoří Zemana. Dny příznivců křehké "koalice s koalicí" jsou, jak se zdá, definitivně sečteny...

To, zda tedy vyhraje Zeman či Klaus, bude záviset nakonec stejně na kuloárové dohodě ČSSD s ODS...

20. 1. 2003
ČT 1 se opět podařilo rychle zareagovat na dění uplynulého týdne. Stoprocentní akceschopnost tím ovšem ještě neprokázala. To by totiž musela do diskuse s hlavním aktérem Špony sehnat prezidentského kandidáta ČSSD - Miloše Zemana. V době vysílání však jeho nominace byla známa několik málo hodin, takže, nechtějme zase zázraky. Každopádně Václav Klaus /ODS/ dostal před druhým kolem příležitost, jakou jeho socialistický soupeř do pátečního hlasování už mít nebude. Zeman má smůlu i v tom, že Klaus v průběhu pořadu zřejmě moc bodů neztratil. Až úzkostlivě se vyhýbal, byť jen náznakům agresivity nebo arogance, konfrontačním vyjádřením, nepoučoval, neironizoval.
17. 1. 2003
Připadá-li vám, že shodu o české účasti na válce proti Iráku nalézá Poslanecká sněmovna stejně snadno jako ministr obrany svá slova v rozhovoru s Právem - slova o "dobré smrti", mýlíte se. Přinášíme vám tři pohledy tří politiků z parlamentní rozpravy - jeden válku obhajuje ve jménu týchž ideálů, pro které dva další nabádají k mírovému řešení, obezřetnosti a diplomacii. Sociálně demokratický ministr obrany chce jménem vlády i vládní koalice jít do války, jeden katolický a jeden komunistický poslanec pak jménem svým a i dalších poslanců do války jít nechtějí.

Sněmovna ve čtvrtek 16. 1. 2003 po celodenní rozpravě nerozhodla, další jednání pokračovalo od pátečního rána. Nakonec byly po bouřlivé rozpravě přijaty pozměňující názory Jana Kasala, upřesňující českou účast ve válce s Irákem jednoznačným mandátem této mise ze strany OSN. Bez tohoto mandátu smí vojáci plnit pouze humanitární úkoly.

Další názory z parlamentní rozpravy naleznete na serveru PSP.CZ
18. 1. 2003
V pátek začal kongres Unie svobody. Některými médii označovaný je za zlomový, jinými dokonce za historický. Kongres bude třídenní a celý jeden den je určen na diskusi. A bude opravdu o čem diskutovat. Tedy hlavně bude mít kdo diskutovat a za co se bít...

Pragmatici seskupení kolem ministra Mareše se budou za každou cenu udržet US ve vládě. Chápou, že jedině tak mají jistotu existenčního zajištění alespoň do konce volebního období. Chápou, že stávající propad preferencí pod pětiprocentní hranici a s tím spojený odliv členstva i sponzorů je pro US smrtící.

20. 1. 2003

Ján Čarnogurský a Eduard Chmelár

Radovan Geist, Marián Repa
Robiť rozhovor o takej kontroverznej téme, akou je otázka referenda o vstupe do NATO, si za normálnych okoloností žiada zavolať zástupcov oboch strán. Lenže okolnosti okolo iniciatívy Nech rozhodnú občania nie sú normálne. Objavila sa v čase, keď drvivá väčšina parlamentných strán podporuje vstup Slovenska do Severoatlantickej aliancie a sama seba označuje za občiansku. Združili sa v nej ľudia, ktorí majú spoločný názor azda iba na jedinú vec. Podľa nich by o vstupe do NATO mali rozhodnúť občania.

Oslovili sme preto Jána Čarnogurského a Eduarda Chmelára. Obaja stáli pri zrode iniciatívy a zároveň vychádzajú z rôzných ideologických táborov.

19. 1. 2003
Brian Urquhart
z angličtiny preložila Judita Takáčová
Recenze bola uverejnená v The New York Review of Books pod názvom Vyhliadky vojny

Mnohé medzinárodné problémy ponúkajú iba ponurú voľbu medzi zlým a menej zlým riešením a súčasný spor o Irak stavia túto dilemu do nezvyčajne ďalekosiahlej a zložitej perspektívy. Nie je to jednoducho len otázka zaobchádzania s mimoriadne nepríjemným a agresívnym tyranom, ktorý zrejme nie je ďaleko od výroby jadrových zbraní.

Treba zvážiť aj iné dôležité otázky -- riziká súvisiace s najdôležitejším zdrojom ropy na svete, ktoré tým ovplyvňujú aj svetovú ekonomiku; nestabilná politická situácia na Blízkom východe, ktorou otriasol najmä násilný a emotívny boj medzi Izraelom a Palestínčanmi; možnosť, že americký zásah v Iraku by zvrhol niektoré menej stabilné vlády v regióne; narastajúce nepriateľstvo medzi časťami islamského sveta a Západom; dosah invázie v Iraku na medzinárodnú solidaritu vo "vojne proti terorizmu" a na celosvetovú nevôľu voči idei agresívnej a unilaterálnej hegemónie Spojených štátov, ako to naznačuje nová doktrína americkej preventívnej akcie a dokumenty, napríklad nedávno publikovaná Národná bezpečnostná stratégia Spojených štátov amerických.

17. 1. 2003

Když v r. 1968 okupovala Československo "spojenecká" vojska, vnesl Leonid Brežněv do zahraničně politické doktríny Varšavské smlouvy nový koncept omezené svrchovanosti socialistických států. Varšavská smlouva byla ovšem v té době v opozici k "demokratickému" světu. Jestliže se dnes Česká republika považuje za demokratický stát, může se přihlásit nyní k Bushovu konceptu omezené svrchovanosti států jen za předpokladu, že se vrátí do Brežněvových časů. Stejně jako nemůže existovat demokratický stát bez respektu ke svobodě každého občana, musí v zahraniční politice respektovat svrchovanost jiných států.

17. 1. 2003

Farmáři Tonymu Martinovi, který dosud strávil tři roky ve vězení za to, že zastřelil mladistvého zloděje, který se mu vloupal do domu, byla odmítnuta žádost o podmíněné propuštění. Jeho trest mu vyprší 28. července. Martinův případ vyvolal před třemi lety velké množství kontroverze. V roce 1999 Martin zastřelil brokovnicí, kterou měl v ilegálním držení, šestnáctiletého Freda Barrase, který se mu vloupal do domu. Martin byl možností vloupání na své osamělé, zanedbané farmě posedlý a většinu doby trávil v domě na stráži čekáním na lupiče.

V roce 2000 byl Martin odsouzen za vraždu. To vyvolalo obrovskou kontroverzi a debatu o zločinnosti na venkově a na právu majitelů domů a pozemků bránit svůj majetek. Mnoho místních lidí proti rozsudku tehdy protestovalo.

Podrobnosti v angličtině jsou např. zde a zde

17. 1. 2003

Na tři petice proti válce vůči Iráku upozorňuje Darius Nosreti a doporučuje, aby je lidé podepsali a předali povědomí o nich dál:

  1. Petice NIKOLIV NAŠÍM JMÉNEM, kterou inicioval mimo jiné i prof. Keller a Milan Nápravník, plný text petice je i v archivu Britských listů
  2. NO to Bombing Iraq (anglicky)
  3. Petice Hnutí za přímou demokraci Válka - NE mým jménem !
19. 1. 2003

O boji "elít" proti vláde chudoby vo Venezuele

Na Slovensku sa vlády, zastávajúcej záujmy "ponížených a urazených", asi tak skoro nedočkáme. Oligarchia, ktorá sa nám tu rozliezla, si myslí, že je tu naveky. Vývoj posledných rokov vo Venezuele, kde bývalý plukovník Hugo Chávez demokraticky porazil celú bývalú vládnucu kliku -- jej vládne i opozičné krídlo -- naznačuje, že by sa mohla mýliť. Súčasný boj proti Chávezovej vláde je však zároveň varovaním, že za takéto víťazstvá treba zaplatiť vysokú daň. Ak človek verí správam, ktoré o Venezuele podávajú hlavné médiá, musí mu vŕtať v hlave, ako to, že je Chávez ešte prezidentom.

16. 1. 2003

Od začátku února budou k dispozici Britské listy uživatelům v tištěné formě ve videokavárně v Příbrami, Dlouhá ulice 93, Příbram 2, napsal nám Tomáš Božek.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 1. 2003
Děkujeme všem, kteří v roce 2002 podpořili svými dary provoz Britských listů. Apelujeme na všechny čtenáře, aby nám na provoz BL finančně přispěli. Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2003 Pravicová zima a vidina jara pro stádo lumíků Theo  Formánek
20. 1. 2003 Nebozí utlačovaní běloši Radek  Mokrý
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Rozhovor s iniciátormi iniciatívy za vypísanie referenda o vstupe do NATO:
Nech rozhodnú občania
Radovan  Geist, Marián Repa
19. 1. 2003 Škromach se necítí na vystřídání Špidly   
18. 1. 2003 Miloš Zeman byl nominován do druhé prezidentské volby Štěpán  Kotrba
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
18. 1. 2003 Unie svobody na křižovatce Petr  Baubín

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2003 Irák: operace na zákaznickém principu František  Roček
20. 1. 2003 Observer: Je nutno zaútočit na Irák   
18. 1. 2003 Arabské země chtějí, aby Saddám Husajn odstoupil   
17. 1. 2003 Přihlásí se Česká republika po 35 letech opět k Brežněvově doktríně? Mojmír  Babáček
17. 1. 2003 Protiválečné petice   
17. 1. 2003 Tři pohledy na jednu možnou válku - vyberte si Jan  Kasal, Jaroslav Tvrdík, Václav Frank
16. 1. 2003 Protesty proti invazi do Iráku v britském parlamentě sílí   
16. 1. 2003 Jsou neokonzervativci vlastně trockisté?   

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2003 TV media o víkendu: Klaus ve Šponě, Zeman ve zprávách Josef  Trnka
20. 1. 2003 Další runda v pátek Ivan  Korč
19. 1. 2003 Škromach se necítí na vystřídání Špidly   
19. 1. 2003 Předsedou US-DEU se stal místopředsedseda vlády Mareš Štěpán  Kotrba
18. 1. 2003 Unie svobody na křižovatce Petr  Baubín
18. 1. 2003 Miloš Zeman byl nominován do druhé prezidentské volby Štěpán  Kotrba
15. 1. 2003 Všechna tři kola prezidentské volby skončila bez výsledku   
14. 1. 2003 Co je přímá demokracie? Jiří  Polák
14. 1. 2003 Nestydové Zdeněk  Jemelík
14. 1. 2003 Kdo na Hrad patří, ať tam je Vladimír  Rott

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   

Školství RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   
20. 11. 2002 Ve jménu (vysokoškolského) zákona Topí  Pigula
30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita
4. 12. 2002 Nával do televízneho kresla Lubomír  Sedláčik

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý

Summit NATO v Praze RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2003 Jak Spojené státy narušily suverenitu ČR a nikomu to nevadilo Martin D. Brown
13. 12. 2002 LN: "Přišel Brzezinski a položil si věci na stůl"... Jakub  Žytek
26. 11. 2002 Summit - Havlův nedramatický epilog Josef  Trnka
25. 11. 2002 NATO: žádná vize v Praze   
25. 11. 2002 Nejistota: jaká bude budoucnost NATO a sjednocené Evropy?   
25. 11. 2002 Ze summitu NATO: kdy se hodí francouzština   
25. 11. 2002 Už se to láme... Jan  Čulík
22. 11. 2002 NATO: Pražští vyděrači   
21. 11. 2002 Zakázaná zbraň: slova Fabiano  Golgo
21. 11. 2002 Svět, NATO a my Petr  Kužvart