21. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 1. 2003

Nebozí utlačovaní běloši

"Hele ty, nedělej tady vostudu neé," domlouvá světle hnědý cikán dlouhovlasému mladíkovi původem z bledé většinové společnosti. Ten do něj totiž vytrvale strká a požaduje nazpět jakýsi mobilní telefon. "Neblbni, no mám se tu svlíknout do naha?" přidává volume snědák v kulichu ala Bronx. To když mu hrozí, že spadne pod vedle stojící tramvaj. Jsme totiž na zastávce Anděl a dav vystupujících z linky číslo devět si klestí cestu davem cestujících do čísel devět, sedm, čtyři, deset a těmi ze stanice metra a nákupních center. Místo je to věru chorobné. I v neděli.

Drogový servis

Původně jich vystoupilo osm. Šest lidí kolem 17 let a dvě zhruba o deset let starší snědé osoby. Dva výše popsaní se venku do sebe pustili okamžitě. Pozoruhodné bylo, že zbylých pět bělochů šestému nepomáhalo a odklidilo se hned stranou s tím druhým. Ten svému parťákovi také nepomáhal. Neměl kulicha, zato mu z hlavy svítily heroinově úzké zorničky a zažloutlé bělmo pokročilého uživatele. Spojka přivezla zákazníky. Dealer většinou čeká někde za rohem a spojka mezitím vybere peníze. Za to má podíl v naturáliích. V okolních davech se to spolehlivě ztratí. Pomoci okradenému nebo se na to vykašlat?

Nenastoupit se ženou a osmiletým dítětem do vozu a zasahovat do nejasné historky v mrazivém podvečeru po odpoledním krmení kachen? Ani náhodou. V televizi dávají Balzaca a doma čeká večeře. Navíc mobil v kapsičce na popruhu baťohu nosí dneska už jen blázen nebo marnotratník.

Pokud si jel pro heroin a kolega pushera mu šlohnul telefon, tak hrubější vymáhání přístroje způsobí, že jemu nebo všem odmítnou prodat zboží. Potřeba většinou zvítězí nad zbytečnou hrdostí.

Na Andělu každý spěchá a je rád, že nehoda nepotkala jeho. V policii se tam všeobecně věří méně než na Ježíška a revizor v tramvaji si ani neškrtne. Za štěstí je všemi bez rozdílu považováno, když se cesta obejde bez oslovení páchnoucím individuem požadujícím vehementně místní daň -- chlastovné. Fetovné nebylo ještě zavedeno, ale kdo ví...

Zmatená Romka

Další den. Z dychtivých obličejů chystajících se zdola nastoupit, vyčnívá dlouhovlasá tlustá olašská cikánka. Blokuje nástup cestujících nahoru do Košíř a sídlišť Motol a Řepy. Hej pani, jede se tudy na Karlak?" oslovuje ze schůdků ženu uvnitř devítky. Cikánka a nevyzná se kudy z Anděla na Karlovo náměstí? To je divný, ale třeba je tu na návštěvě.

Od oslovené bělošky dostává slušné vysvětlení, že to je na druhou stranu desítkou. Snědá občanka je napůl obrácená k ní, napůl ven, neříká Á ani Bé a dere se zase pryč. Tam se k ní přidává druhá a pomalu se šourají k zábradlí u vedlejšího kolejiště. Tramvaj neujede ani dva metry a někdo pronese nahlas: "Vona mi šlohla peněženku."

Druhá v davu totiž hbitě prošacovala nastupující, první obstarala tlačenici. Obvyklý postup. Někdy bývá ještě v davu rozptýleno několik vypasených cigánských chasníků. To kdyby okradený náhodou protestoval. Útočí pak většinou z boku nebo ze zadu, odvedou pozornost a zmizí.

Větrání tašek

O dva dny později přichází zachmuřená spolubydlící. Její první slova "já se na to vyseru", signalizují pro ni neobvykle nedobrou náladu. Před pár týdny zašité díry prořezané zlodějem v batůžku spořádaně opravila. Od té doby nastoupí, sundá ho ze zad a strká pod nohy, pokud možno pod sedačku a hlídá. Dneska přibyla další díra. Je nazašitelná, vypadalo by to hnusně. Nový batoh bude stát minimálně pět stovek.

Neztratilo se nic, protože zcizitelného tam ani nic nebylo.

Do třetice všeho dobrého a o den později žena po příchodu z práce vypráví: "Viděla jsem ve čtyřce babičku, takovou tu klasickou s šedivými kudrlinkami, jak se přehrabuje v rozříznuté kabelce." Rezignovaně pak vystupovala na Karlově náměstí. Neříkala nic. Možná jí tam nechali klíče a jídlenku.

Ztrácet čas dvou až tříhodinovým vysedáním na policejní stanici a o měsíc později dostat zprávu o odložení případu už nikdo nehodlá. Policisté ho často ani nepošlou. Na místním oddělení Prahy 5 -- Košíře stejně před nedávnem několik policistů skončilo za zlodějnu za katrem a další museli převelet, aby nedopadli podobně. To znamená, že místní oddělení stejně nefunguje. Lepší je zablokovat kartu, dojet domů, vyměnit zámek a doufat, že parazit doklady odhodí a poctivý nálezce se ohlásí.

Kde jsou bílí hrdinové?

Nechuť nebo neschopnost kriminalistů k akcím mimo Václavák a turistické centrum otravuje život všem. Proč nejezdí po dvou, po třech v civilu na linkách 22, 9, 7 nebo 26 ? Neradi se mačkají, je na ně zima a proto jezdí autem? Možná tam jsou, ale jsou tak tajní, že ani zasahovat nemůžou.

Problém Anděl řeší dnes a denně rodiče školáků. Než aby pro ně vybrali po školce nebo páté třídě školu na druhé straně Anděla, dají přednost klidnému, ale horšímu ústavu jinde.

Romská komunita určitě také není nadšená, čas od času si je totiž někdo splete a zmydlí i jinak normálního občana snědé pleti. Ten se přitom pachtí za denním chlebem stejně jako my, hlídá si nákup a ještě musí dávat pozor na vesměs podmračené Čechy.

Cikáni si pod sebou prostě řežou větev. Cynicky zneužívají toho, co je slušným lidem tlučeno do hlavy. Jsem slušný = nejsem rasista. I když pak takový slušňoch přistihne snědou pazouru u nějaké kapsy, pečlivě váží reakci. Pachatel naopak spustí palbu: "To jako týý vole kradu, když sem černej, jo? Co si vo sobě mysliš?" Ty věty nejsou vymyšlené, jsou z Malostranského náměstí, linky 22 a konce léta 2002. Co takhle léčivo v podobě poznávacího zájezdu partičky skinheadů? Proč se trapně flákají s pochodněmi u Maizlovky? Mohli by vyřídit čórkaře u Anděla a pak se nechat sebrat za výtržnost. Byl by pokoj.

Poznámka: Autor nesnáší smradlavá, drzá a olezlá individua jakékoliv barvy pleti a národnosti.

                 
Obsah vydání       21. 1. 2003
20. 1. 2003 Pravicová zima a vidina jara pro stádo lumíků Theo  Formánek
21. 1. 2003 Chcete jezdit na olej na vaření?
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll
21. 1. 2003 Londýnské střípky Jan  Čulík
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech
20. 1. 2003 Nebozí utlačovaní běloši Radek  Mokrý
19. 1. 2003 Předsedou US-DEU se stal místopředsedseda vlády Mareš Štěpán  Kotrba
18. 1. 2003 Miloš Zeman byl nominován do druhé prezidentské volby Štěpán  Kotrba
19. 1. 2003 Škromach se necítí na vystřídání Špidly
20. 1. 2003 Přehlídka ročníkových prací atelieru Jiřího Beránka Jan  Paul
21. 1. 2003 Zabíjení v Iráku: optimistická varianta František  Roček
20. 1. 2003 Observer: Je nutno zaútočit na Irák
19. 1. 2003 Kenneth M. Pollack: Hroziaca búrka: Dôvod na inváziu Iraku Brian  Urquhart
19. 1. 2003 Bond. James Bond. Opäť len Bond. Eva  Michalková
19. 1. 2003 Product placement okolo Bonda Jana  Matúšová
20. 1. 2003 Vznik NSDAP Peter  Greguš
20. 1. 2003 Koniec postkomunizmu v Polsku Juraj  Marušiak
16. 1. 2003 Britské listy ve videokavárně v Příbrami v tištěné formě
5. 2. 2003 Pošta redakci
5. 1. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2002 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2003 Byla válka proti Hitlerovi vedena morálně?   
21. 1. 2003 Jak jsem přežil Vítězslav  Horn
21. 1. 2003 Lékařský život v Československu zbavený mýtů Ivan  Müller
21. 1. 2003 Jak má rodina nevyhnala sudetské Němce Petr  Říha
21. 1. 2003 Elysejská smlouva: Zaburácí znovu francouzsko-německý motor? Josef  Brož
21. 1. 2003 Romové stojí u zrodu nového kulturně-společenského centra v Karviné Jaroslav  Hlaváček
21. 1. 2003 Chcete jezdit na olej na vaření?   
21. 1. 2003 Londýnské střípky Jan  Čulík
20. 1. 2003 Pravicová zima a vidina jara pro stádo lumíků Theo  Formánek
20. 1. 2003 Nebozí utlačovaní běloši Radek  Mokrý
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Rozhovor s iniciátormi iniciatívy za vypísanie referenda o vstupe do NATO:
Nech rozhodnú občania
Radovan  Geist, Marián Repa
19. 1. 2003 Škromach se necítí na vystřídání Špidly