17. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 9. 2002
Je symbolické, že velín (studio - redakce zpravodajství ČT) byl nyní úplně přestavěn. Podobně jako bylo zcela změněno osazenstvo zpravodajství i koncept celé redakce zpravodajství, takže také zmizely barvy takzvané "vánoční krize". Velín, kde kdysi přespávali někteří politikové, je nyní už jen historií. Během léta byl velín rekonstruován tak, aby odpovídal novému projektu novinářské práce v České televizi.

Výsledkem je daleko modernější studio, které se naučilo několik nových triků z evropských televizních stanic (zejména ze stanice BBC World). Konečně se České televizi podařilo sesynchronizovat moderátorovo rozloučení se závěrečnými titulky. Ale znělka je příliš rychlá, není dostatečně dramatická, ani dostatečně charakteristická. Vytváří dojem triviality, je příliš neformální, neobsahuje žádný význam, nevytváří atmosféru. Všeobecnou zvyklostí zpravodajských znělek po celém světě je to, že znělka hudebně vytváří dramatický efekt, který vyvrcholí tím, že divák se soustředí na nadcházející, důležité zprávy, předkládané s kvalitní dramaturgií.

Sloupek

Vysoce populární britský komik a bavič, charakteristická tvář televize BBC, Michael Barrymore (50) se dostal do vážných potíží. 31. března loňského roku byl totiž na dně plaveckého bazénu v Barrymorově luxusní rezidenci po divokém mejdanu, kde se užívaly drogy, nalezen mrtvý jednatřicetiletý Stuart Lubbock. Není úplně jasné, zda ho Barrymore nutil k požívání kokainu.

V posledních dnech probíhalo koronerovo vyšetřování celé aféry, které zaplňuje domácí zpravodajské stránky britských novin. Poněkud bulvárně uvedlo v pondělí 16. 9. televizní zpravodajství okruhu BBC 1 Barrymorovu aféru jako první téma zpráv, kdežto daleko závažnější informaci o rostoucím hladomoru v jižní Africe nechalo až na patnáctou minutu třicetiminutového bulletinu.

Hlavní zprávou dne bylo v pondělí v televizi BBC to, že Barrymore má být trestně stíhán za křivé svědectví. Při vyšetřování Lubbockovy smrti totiž uvedl, že když byla objevena v bazénu mrtvola, dva z přítomých mužů do bazénu skočili, aby mrtvého muže vylovili. "Já ne, já neumím plavat," řekl Barrymore. Na to se ozvala jeho bývalá manželka, která svědčila o tom, že Barrymore při vyšetřování lhal - plavat totiž podle jejího svědectví umí.

Při vyšetřování nemusí svědek sdělovat policii či koronerovi žádné informace, které by mohly vést k jeho trestnímu stíhání, avšak to, co řekne, musí být pravdivé. Protože Barrymore lhal ohledně toho, že údajně neumí plavat, bylo nyní proti někdejšímu miláčku zábavných pořadů televize BBC zahájeno trestní stíhání za křivé svědectví. Televize BBC oznámila, že ruší publikaci Barrymorovy autobiografie, která měla vyjít letos v říjnu. Zpravodaj televize BBC konstatoval závěrem své zprávy, že je velmi nepravděpodobné, že by se kdy mohl Michael Barrymore znovu vrátit do hlavního vysílacího času britských televizních stanic.

Zajímavé ale je, že nikdo v Británii nemá pocit, že by se společnost BBC odhalením selhání jedné ze svých dosavadních největších populárních hvězd zdiskreditovala.

17. 9. 2002

Rusko a Čína v úterý pochválily Saddáma Husajna za jeho nabídku ze včerejší noci znovu vpustit do Iráku zbrojní inspektory OSN. Spojené státy mají v úterý obtížný úkol, jak přesvědčit Radu bezpečnosti OSN o své skepsi vůči této nabídce. Washington v pondělí zesměšnil nabídku Iráku, která přišla v dopise, adresovaném generálnímu tajemníku OSN Kofi Annanovi, jako "taktický krok, jehož cílem je zabránit, aby Rada bezpečnosti OSN energicky reagovala". Avšak ruský ministr zahraničních věcí Ivan Ivanov nabídku Bagdádu přivítal jako "vítězství spojeného mezinárodního diplomatického úsilí", z čehož vyplývá, že USA budou mít v úterý odpoledne zjevně v Radě bezpečnosti značně obtížné postavení.

Francouzský ministr zahraničních věcí opakoval v pondělí v Paříži názor své vlády, že by ohniskem úsilí mezinárodního společenství mělo být odzbrojení, nikoliv změna režimu v Bagdádu. Britský ministr zahraničních věcí naopak varoval, že Saddam Husajn "hraje s mezinárodním společenstvím už 12 let hry".

Kofi Annan předal dopis z Iráku Radě bezpečnosti a hlavnímu zbrojnímu inspektorovi, Hansu Blixovi. Blix konstatoval, že je schopen vyslat inspektory do Iráku během pouhých několika dní, avšak že to jeho týmu bude trvat několik týdnů, než bude schopen efektivně zkoumat irácká vojenská zařízení.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

Vladimír Špidla v defenzivě
17. 9. 2002
Předseda sociální demokracie se pondělkem počínaje dostal do defenzivy. Ačkoliv je zavázán nejvyššími orgány své strany požádat prezidenta o demisi ministrů za US-DEU, vzkázal jim pouze, ať odejdou z vlády sami. Následná schůzka u prezidenta nevyřešila nic a Havel v klidu odlétá s Cyrilem Svobodou na osm dní do Ameriky. Jednání mají pokračovat i za jejich nepřítomnosti. Kdo, s kým a o čem bude jednat, není ale jasné...

Premiér zůstal s nerozřešeným rébusem sám. Zatímco svou víkendovou energičností zaujal jako rozhodný politik, který ví co chce a dokáže to prosadit, taktizování během pondělního dne mu vzalo vítr z plachet. Zůstal kličkující mediátor svých rozhněvaných spolustraníků, který není ochoten učinit rozhodující krok. Jeho předchůdce se na Vysočině ironicky usmívá a Špidlovi vzkázal od vepřových hodů po redaktorce Práva, že prý i vládnout se musí umět. Narážel tak na nechuť Vladimíra Špidly pokračovat se zemanovskou opoziční smlouvou a na to, že Špidla ignoroval Zemanovo varování, že koalice 101 bude nespolehlivá.

17. 9. 2002

V sobotu 14.9.2002 jsme vyrazili (Kamila V., Vít K., Petr Z., Martin P. a František K.) autem na street party do Bratislavy (až na Františka, ten mířil do Slovenské národní galerie). Na slovenské straně česko-slovenských hranic (Holíč) jsme byli sloužícími policisty posláni stranou a museli jsme ukázat obsah zavazadel.

Ve dvou z nich je zaujali anarchistické časopisy - konkrétně A-kontra (anarchistický měsíčník), Existence (anarchistická revue) a Antifašistická AKCE. Majitelé dvou zmiňovaných zavazadel je museli vzít do kanceláře a počkat venku.

Asi po tři čtvrtě hodině nám bylo oznámeno, že nebudeme vpuštěni na území Slovenské republiky, protože jedeme na zakázanou akci.

Kontaktovali jsme proto organizátory bratislavské street party, kteří nám sdělili, že akce je řádně oznámená.

Na náš dotaz po důvodu, který by se nezakládal na lži, nám bylo sděleno, že jde o příkaz shora, konkrétně od slovenského policejního prezidenta, abychom nebyli vpuštěni na území Slovenské republiky, a že se s tím nedá nic dělat.

Po další chvíli nám byla navrácena zavazadla, z nichž ubylo několik zmiňovaných časopisů a kniha "Ekofašismus. Poučení z německé zkušenosti" (dvě eseje známých sociálních ekologů o zneužití ekologických témat fašistickým hnutím, vydalo nakladatelství Votobia, 1999), na což jsme přišli až dodatečně po návratu domů.

Do pasů nám bylo dáno razítko hraničního přechodu, které sloužící policista přeškrtl a napsal ZRUŠENÉ, § 6/1b zák. č. 48/2002. Co daný paragraf znamená nám nebylo sděleno, takže ani nevíme, co se za ním skrývá.

Sloužící policisté se po celou dobu chovali slušně a zjevně si byli vědomi, že nemají zákonný důvod nás nevpustit - rozkaz shora je však, zdá se, mocnější zákona.

Ukazuje se (a to v celosvětovém měřítku), že chce-li člověk volně cestovat přes hranice, musí mít tou kterou vládou posvěcené názory a nebo nejlépe - nemít žádné.

(Autor je redaktor časopisu Existence)

17. 9. 2002

OSN varuje, že se potravinová krize v jižní Africe zhoršuje a že téměř 14,5 milionu lidí v tomto regionu nyní naléhavě potřebuje potravinovou pomoc.

Čelný činitel OSN konstatoval, že se krize zintenzivňuje rychleji, než se očekávalo, a že se situace nejvíce zhoršila v Zambii a v Zimbabwe, kde je možno odvrátit katastrofu jen naléhavou akcí.

Ředitel Světového potravinového programu James Morris uvedl, že sucho se spojilo s pandemií AIDS a s místní politikou tak, že vznikla "krize neuvěřitelných rozměrů".

Morris odhaduje, že nyní potřebuje potravinovou pomoc 14,4 milionů lidí. Je to největší potravinová krize v tomto regionu za posledních deset let. Krize postihuje Zimbabwe, Zambii, Malawi, Mozambik, Angolu, Swaziland a Lesotho.

16. 9. 2002
Za posledních 10 let bylo v Británii zavražděno nejméně 60 prostitutek. Ještě daleko větší počet prostitutek je nezvěstných. Avšak násilí proti těmto mladým ženám, často narkomankám, se většinou vůbec nedostane do sdělovacích prostředků. A co je horší, konstatovala investigativní novinářka deníku Guardian Maggie O'Kanová, která pracovala poslední čtyři měsíce na televizním dokumentu o pouličním sexu v Británii (vysílal se v pondělí 16. září v 21 hodin na komerční kulturní stanici Channel Four), nové britské zákony proti pouliční prostitucí nutí ženy, aby pracovaly stále v nebezpečnějších oblastech. Shrnutí dokumentárního pořadu vyšlo včera např. v deníku Guardian zde, autorka byla před vysíláním svého televizního filmu také v pondělí široce interviewována v britských rozhlasových stanicích.
17. 9. 2002

Londýn/Praha 13. září 2001 - Společnost Central European Media Enterprises (CME) dnes oznámila, že jednání Stockholmského arbitrážního tribunálu v Londýně zahájené 3. září 2002 ve věci stanovení výše náhrady škody, kterou má CME obdržet od České republiky, bylo dnes odročeno. Arbitrážní slyšení bude dále pokračovat v období od 11. do 14. listopadu 2002, kdy obě strany sporu přednesou závěrečná stanoviska. Dokazování bylo definitivně uzavřeno. - Toto je tisková zpráva společnosti CME.

V první fázi sporu mezi CME a Českou republikou kvůli porušení dvoustranné dohody o ochraně investic mezi Nizozemským královstvím a ČR rozhodl Stockholmský arbitrážní tribunál 14. září 2001 ve prospěch nizozemské dceřinné společnosti plně vlastněné CME, která investovala do společnosti ČNTS. Arbitrážní tribunál tehdy rozhodl, že "žalovaný (ČR) je povinen nahradit škodu způsobenou žalobci (CME) v důsledku porušení smlouvy žalovaným úhradou spravedlivé tržní hodnoty investice žalobce před dovršením porušení smlouvy žalovaným v roce 1999 v částce, která bude stanovena v druhé fázi arbitrážního řízení."

17. 9. 2002

Milan Šmíd ve svém e-zinu Louč píše: "Z Londýna přišla v pátek 13. září zpráva, že tzv. stockholmská mezinárodní arbitráž o Nově bude mít ještě jedno pokračování 11.-14 listopadu, protože věc je tak složitá, že potřebuje ještě jednou vyhodnotit." Čekáte obsáhlé vysvětlení? Je jen jedna věta. Čekáte hysterický křik mediálních koryfejů? Ticho. Čekáte potlesk? Odpovědí je ještě větší ticho. Přiznaná složitost "věci Lauder" po již vydaném rozhodnutí je překvapivým výrokem a zavání mimořádným opravným prostředkem a diplomatickou cestou "jak z toho ven". Uvidíme, zda silové výroky premiéra Vladimíra Špidly z minulých dnů na adresu amerického podnikatele Ronalda Laudera byly podloženy inside informacemi z evropského zákulisí či diplomatických kruhů a ve výroku arbitráže dojde k dramatickému zvratu, anebo zda Lauderův pokus o mimosoudní smír byl jen tušením stínů nad budoucím výrokem či naopak šlo o Špidlovo mediální gesto, ospravedlňující před veřejností budoucí nadměrné náklady státního rozpočtu, vyvolané sérií rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a sérií podivuhdných ekonomických propletenců TV NOVA. Já osobně jsem na vážkách.

17. 9. 2002
Legislativní rámec pro realizaci digitálního vysílání v ČR je v zásadě připraven ve formě návrhu novely zákona z června tohoto roku. Mimořádné události v závěru léta a následně přeskupení priorit legislativní práce přirozeně posouvají dokončení projednávání normativní předlohy na pozdější období. Zásady plné náhrady nedávno přijatého zákona zatím nebyly uceleně prezentovány.
17. 9. 2002
Zde naleznete informace o úřadu britské vlády pro stranickou disciplínu v parlamentě. Má předsedu a čtrnáct členů. Úkoly tohoto úřadu jsou oficiálně charakterizovány takto:

Klíčová role: Zajistit, aby parlament schválil legislativní program vlády.

Priority: Udržovat vysokou úroveň vládní podpory mezi poslanci při parlamentním hlasování, udržovat disciplínu mezi řadovými poslanci - členy vládního poslaneckého klubu, hledat vysoce talentované poslance v poslaneckém klubu a doporučovat je pro povýšení.

17. 9. 2002
To, co předvádí republikové vedení US-DEU po pátečním hlasování o Špidlových povodňových balíčcích, je nehoráznost. Je smutné, že jediným poslancem US, který hlasoval v souladu s předvolebními sliby byla Hana Marvanová. "Pragmatismus" těch zbývajících je snahou zachovat si osobní výhody. Správně měli unionisté ze současné vlády vystoupit již během jednání o zvyšování daní. Dovolí-li si Ivan Pilip napadat Hanu Marvanovou za její principiální postoj, je to sprosté. Jedinou správnou reakcí v takovémto případě je vyvolat svolání mimořádného sněmu US-DEU a volba nových orgánů strany. Věřím, že by tyto volby znamenaly výraznou změnu v přístupu k současným vládním návrhům. Ostudné je, že chce místopředsedu vlády dělat Petr Mareš, který propadl v parlamentních volbách.
17. 9. 2002
Člověk na sebe nejvíce prozradí ve vypjatých situacích. Tento starý známý fakt vyplynul jako lachtan Gaston nad vodu při pátečním hlasování poslanecké sněmovny. O své pravdě přesvědčený premiér Vladimír Špidla ztratil glanc rychlostí, kterou by mu mohl závidět i pilot tryskového letadla Gripen. "Nicméně soubor těchto zákonů není tímto infantilním[1] krokem nijak dotčen." To jsou slova, která směřoval místopředsedkyni sněmovny, Haně Marvanové. Urážka, za kterou by jej každý muž vyzval k souboji na kordy, padla po hlasování o souboru daňových opatření, jež vláda navrhla coby zázračnou medicínu pro zemi postiženou povodněmi. Hana Marvanová hlasovala proti a atak proti peněženkám daňových poplatníků nevyšel.
17. 9. 2002
Fenoménom týchto dní sú na Slovensku nielen neraz absolútne prihlúple reklamy politických strán, ale aj obrovská mediálna kampaň donedávna úplne neznámeho hnutia za práva žien, nesúceho názov "Urobme to !". Objektom ľudovej irónie je hlavný aktér reklám, chlap ktorý si hovorí Fero Taraba. Z obrazovky vyzýva ženy, nech sa zastanú svojich práv, aby jeho žena, aktivistka, mohla už konečne prísť domov. Smiech ale prejde, keď si uvedomíme, koľko miliónov špás stojí, kto ho platí, kto sa nabaľuje a smeje v pozadí, a či ženy z celej akcie okrem barnumského humbugu, budú vôbec niečo mať. Práve toto nepekné pozadie jednej epizódy tzv. feminizmu, odhalila brilantným spôsobom slovenská novinárka Eva Čobejová, ktorej článok dnes preberáme. Hovorí nielen o domácom darebáctve - ale vlastne aj o nie zriedkavej naivite a nerealizme pohľadu subjektov z Európskej únie na naše reálie.
17. 9. 2002

Jízdu autem v pátek 20. září veřejně odmítlo již 372 občanů

Děti Země s podporou Národní sítě Zdravých měst ČR, Českých drah a Ministerstva životního prostředí na pátek 20. září vyhlásily desátý ročník Dne bez aut. Součástí je i petiční výzva "Nechte auto doma!", k níž se lze připojit na www.detizeme.cz/denbezaut. Mezi padesátkou měst, kde akce ke Dni bez aut během týdne pondělí do neděle proběhnou, je i Brno. Avšak stejně jako v minulých letech, se nejaktivněji zapojila jen ekologická občanská sdružení a město zůstalo poněkud stranou. - Toto je tisková zpráva Dětí Země.
17. 9. 2002
Jiří Chadima, Petr Fejral
14. září byla pražská Štvanice svědkem akce "music beats local nazi", která má ambice ovlivnit mládež a veřejnost celkově směrem k antirasismu. Jenže: Jde tu skutečně o antifašismus, nebo o taktickou hru české vlády a Evropské unie, která zbaví skutečný antifašismus a antirasismus obsahu a učiní z nich pouhé nálepky - sice mocně propagované, ale prázdné?
12. 9. 2002
Bývalý jednatel Britských listů, Tomáš Pecina, který rozvázal s naším časopisem spolupráci v polovině května 2002, nepodal finanční přiznání Občanského sdružení Britské listy za rok 2001 a odmítá OSBL vydat jeho majetek a finanční dokumentaci, čímž znemožňuje Občanskému sdružení Britské listy, aby splnilo svou zákonnou povinnost a podalo finanční přiznání za rok 2001. Po bezvýsledném mnohaměsíčním jednání jsme proto byli nuceni podat na Tomáše Pecinu v této věci trestní oznámení.

Když se podařilo předsednictvu Občanského sdružení Britské listy dne 2. září 2002 konečně získat přístup ke kontu OSBL, zjistilo závažné skutečnosti, které Tomáš Pecina nevysvětlil. V nejbližších dnech zpřístupníme sponzorům i čtenářům Britských listů veškeré výpisy z bankovního konta OSBL a budeme je zveřejňovat i nadále. Veřejnost tak bude mít přímou, otevřenou kontrolu nad naším kontem.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Jak jsme nedojeli na street party Vít  Komrska
17. 9. 2002 Státní antirasismus v podání "music beats local nazi" Jiří  Chadima, Petr Fejral
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Česká média a regulační orgány v procesu evropské integrace I. Zdeněk  Duspiva
16. 9. 2002 Hana z Arku na hranici Zdeněk  Jemelík
16. 9. 2002 Tak co dál Jan  Čulík
16. 9. 2002 Špatná Marvanová? Fabiano  Golgo
16. 9. 2002 Proč jedná Hana Marvanová ve prospěch KSČM? Jan  Čulík
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba
3. 9. 2002 O vodě vyháněné a o krátkozrakosti Jaromír S. Morávek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Irák prý "vpustí do země inspektory OSN"   
13. 9. 2002 Posluchači rozhlasu BBC protestovali proti "přehnanému" zpravodajství k výročí 11. září   
11. 9. 2002 Výzva Tisíciletí v Evropě unavené z válek Jaroslav  Pour
11. 9. 2002 Rok po 11. září - Spojenci se neshodnou   
9. 9. 2002 Při americké simulaci války proti Iráku Spojené státy prohrály   
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   
23. 8. 2002 USA: "Šéfové al Qaedy se skrývají v Iráku"   
23. 8. 2002 Tajná moderní křižácká výprava Miloš  Kaláb
19. 8. 2002 Fisk: "Bush lživě obviňuje celý arabský svět"   

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
22. 7. 2002 Volby 2002: Konflikt představ. Tušení stínů. Jiří  Svoboda
22. 7. 2002 S novou sněmovnou nejspíš nuda nebude Karel  Mašita
22. 7. 2002 Volby 2002: Okamžik kouzla zbavený   
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul
14. 8. 2002 ČT, povodně a Praha: rekapitulace Jan  Paul
1. 8. 2002 Jiří Balvín není právoplatným generálním ředitelem České televize Karel  Mašita