16. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
videozáznam z pasáže Světozor
16. 7. 2002

1. Kdo při služebním zákroku překračuje svou pravomoc, nepožívá ochrany veřejného činitele.
2. Shromáždění občanů nelze rozehnat jen z toho důvodu, že nebylo ohlášeno

To jsou závažné, precedenční závěry, které vyplývají ze soudních rozhodnutí v kauze Nike, ve které v pondělí proběhlo další hlavní líčení.

12. května loňského roku zúčastnilo několik aktivistů petiční akce zaměřené proti firmě Nike a jejím praktikám v zemích třetího světa. Policisté usoudili, že petiční akce vyžaduje svolení majitele pozemku (je to v rozporu s příslušným zákonem) a proti účastníkům zasáhli.

Petr G. byl v pondělí odsouzen obvodním soudem za útok na veřejného činitele, který se ale provedeným dokazováním vůbec nepodařilo prokázat, k 80 hodinám obecně prospěšných prací. V mimořádně chabém ústním odůvodnění rozsudku soudkyně uvedla, že útoku na veřejného činitele se dopustí každý, kdo napadne osobu v uniformě, konstatuje Tomáš Pecina. Inu, úcta k uniformám přežije i císaře Františka Josefa... Petr G. je odhodlán se proti rozsudku odvolat.

V pondělí v této kauze však obdržel rozsudek odvolacího soudu další z obviněných, Radek Mikula. Tenro rozsudek je korektní a věcný a jednoznačně stanoví, že policisté překračující svou pravomoc (tak, jak se to stalo v pasáži Světozor) nepožívají ochrany veřejného činitele. Kromě toho rozsudek uznává, že vinu Radka Mikuly vyvrací i videozáznam incidentu.

Připomeňme, že ačkoli jedním z účastníků pořízený videozáznam při protestní akci v pasáži Světozor prokázal, že Radek Mikula byl strážníkem městské policie napaden a zbit, soudkyně Podlipná při soudním řízení první instance tento důkaz nevzala v úvahu, přijala za pravdivé výpovědi policistů a aktivistovi uložila za "útok na veřejného činitele" roční podmínku.

Ve středu 24. 7. bude mít odvolací řízení další z obviněných v kauze "Nike", Zdeněk Z.

Britské listy tuto kauzu jako precedenční sledují již dlouho (zde, zde a zde).

16. 7. 2002
"Doufáme vždycky, že spravedlnost by se nikdy neměla dostat do opozice vůči svobodě projevu. Svoboda projevu a kritická kontrola jednání lidí, kteří jsou u moci, patří k nejvýznamnějším nástrojům, jimiž se demokracie hájí proti svému ochromování, proti trestným činům a proti nespravedlnosti. Avšak minulý týden se dostal princip spravedlnosti a princip svobody projevu do ostrého konfliktu způsobem, pro jehož vyřešení nebyly vybaveny ani soudy ani sdělovací prostředky."

Belgický pivovar Interbrew vyhrál po šesti měsících závažný soudní spor nad britskými deníky Financial Times, Guardian, Times a Independent. Firma Interbrew má nyní podle rozhodnutí soudu právo požadovat, aby jí tyto britské deníky odevzdaly důvěrné dokumenty, které novináři odmítají vydat a poukazují přitom na nutnost, aby měl tisk právo utajovat své zdroje - jinak, tvrdí novináři, mu totiž nikdo nesvěří závažné informace ve prospěch veřejného zájmu. Belgická firma Interbrew argumentuje, že tyto důvěrné dokumenty potřebuje, aby se mohla domoci nápravy v případě závažného trestného činu.

Výše jmenované britské deníky v pátek odmítly splnit požadavek soudu, který potvrdil i odvolací soud, a zdůraznily, že mají vyšší povinnost bránit utajení svých zdrojů, a tedy svobodu projevu. Dodaly, že se odvolají v této věci k Evropskému soudu pro lidská práva. V důsledku odmítnutí splnit rozhodnutí britských soudů čelí tyto čtyři hlavní britské deníky velkým pokutám. Záležitost je nesmírně závažná, ale není jednoznačná. Shrnul ji v týdeníku Observer v neděli 14. července Will Hutton:

"Možná by stálo za to uvést, že South African Breweries jsou v současné době největším výrobcem a exportérem českého piva, m.j. též vlastníkem Plzeňských pivovarů a značky 'Pilsner Urquell'," poznamenává Jaroslav Štemberk.

16. 7. 2002
Osama bin Laden se údajně uzdravil ze zranění způsobených šrapnelem během amerického útoku na afghánskou základnu organizace al Qaeda v horském komplexu Tora Bora, informovaly včera západní tiskové agentury (zdroj v angličtině např. viz zde). Abdel-Bari Atwan, šéfredaktor listu al-Quds, který vychází v Londýně, sdělil tiskové agentuře Reuters, že se dověděl od společníků bin Ladena, že je bin Laden v dobrém zdraví, ale další videozáznam že prý vydá až po novém útoku na Spojené státy.
16. 7. 2002
Muž britského původu byl v pondělí odsouzen v Pákistánu k smrti za vraždu amerického novináře Daniela Pearla z listu Wall Street Journal. (Informace v angličtině viz např. zde.) Ahmed Omar Saeed Sheikh z Wansteadu ve východním Londýně byl jedním z čtyř mužů, kteří byli shledáni vinnými z vraždy amerického novináře. Tři ostatní obžalovaní byli odsouzeni do vězení a 25 let.
15. 7. 2002

aneb několik poznámek k textu Závratná moc jazyka

Eva Brožová ve svém článku píše nejen o úrovni vzájemné komunikace, ale také o schopnosti srozumitelného vyjadřování tužeb, strastí a usilování člověka v lidské společnosti. Nevadí mi poněkud patetičtější rovina jejího "jazyka", ale paradoxně ona kritizovaná nesrozumitelnost, jež z dobrého záměru a vůle může ve čtenáři vyvolat jistý dojem rozpačitosti. Zdá se, jakoby často jen forma - tedy onen jazyk - do níž balíme své sdělení, komplikovala a nebo naopak otevírala schopnost vnímat postoje druhých lidí. Jazyk nemůže být nikdy spravedlivý, může být neúprosný anebo lhostejný.

Ivan Lexa
15. 7. 2002
Správa, že bol po dvoch rokoch celosvetového prenasledovania, v Juhoafrickej republike zadržaný exriaditeľ Slovenskej informačnej služby Ivan Lexa, zdvihla na Slovensku zo stoličiek mnoho ľudí. Bývalý Mečiarov šéf obávanej SIS má so slávnym tenorom spoločné jedno : Ak "zaspieva", tiež vzbudí veľkú pozornosť. Ide len o malý rozdiel : Toho nadšenia vzbudí pomenej. A to na oboch stranách politickej barikády, ktorá rozdeľuje občanov krajiny.
16. 7. 2002
ODS si nevidí na špičku nosu. Svým zhodnocením volebního neúspěchu prokázala, co si o její vedení myslí o voličích, o občanech České republiky. Uzavřená strana, semknutá jako vždy kolem svého vůdce bez schopnosti sebekritického pohledu, se chová jako princezna, která vyžaduje od sobě rovných zavázat střevíček. Rozdíl jen je, že zatímco v pohádce pyšná princezna svou pýchu nakonec odhodila, u ODS si tím nemůže být nikdo jistý.
16. 7. 2002

Kdo koho korumpoval opoziční smlouvou

Britské listy přinesly doslovné znění dvou povolebních analýz. Jednu z nich zpracoval pětičlenný pracovní tým ODS (Miroslav Beneš, Jan Koukal, Hynek Fajmon, Václav Mencl a Martin Říman), druhou pak sám šéf strany Václav Klaus. Přednesl ji na celostátním setkání předsedů oblastí a regionů ODS minulý týden. Fakt, že oddělené zpracování téhož tématu je v daných souvislostech spíše zvláštní, byť možné, svědčí o mnohém. Stejně tak je zřejmé, že obě práce nejsou komplementární aniž jsou zcela kompatibilní.
15. 7. 2002
Text analýzy volebního neúspěchu Občanské demokratické strany, kterou zpracoval pětičlenný pracovní tým ODS (ve složení místopředseda ODS Miroslav Beneš, bývalý pražský primátor Jan Koukal a poslanci Hynek Fajmon, Václav Mencl a Martin Říman) a kterou dnes, v pondělí 15. 7. 2002 projedná výkonná rada ODS.
15. 7. 2002
Verze důvodů, které vedly k proapdu ODS ve volbách 2002, jak je viděl Václav Klaus ve svém vystoupení na celostátním setkání předsedů oblastí a regionů ODS .
16. 7. 2002
Jeden z více než stopadesáti diskusních příspěvků k 20 otázkám o rozporech v Bibli, na které možná hledá odpověď mnohý z nás.
16. 7. 2002
"Bible je považována za prostou omylu ve vztahu ke křesťanské teologii, vzhledem k jiným vědám (historii, biologii, astronomii atd.) ji za prostou omylu považovat nelze.", uvádí autor (podle soudobých biblistů). Reaguje tak na několik dní probíhající vášnivou debatou nad 20 otázkami, které redakci zaslal Fabiano Golgo a která pokračovala 20 odpověďmi Pavla Mareše.
9. 7. 2002

Omlouváme se, že stále není z technických důvodů zprovozněno vyhledávání na tomto serveru. Na věci se pracuje. Prosíme, používejte zatím vyhledávače www.google.com. Zvolte "Pokročilé vyhledávání" a omezte hledání na domény www.bĺisty.cz (BL od 1. 10. 2001 do dneška), popř. na www.britskelisty.cz (BL od července 1996 do 30.9.2001). Děkujeme za strpení.

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2002 Soud: Policisté překračující svou pravomoc nepožívají ochrany veřejného činitele Štěpán  Kotrba, Jaroslav Štemberk
15. 7. 2002 Pokus o atentát na prezidenta Chiraca Josef  Brož
15. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Názor Oldřicha Doskočila na umístění Zoubkova pomníku Lidové noviny nepřipustily Jan  Paul
15. 7. 2002 Na rozdíl od utopií jsou heterotopie reálnými místy Oldřich  Doskočil
15. 7. 2002 "Vnější kontaktní zateplovací systémy" - ano, či ne? Jiří  Šmikmátor
15. 7. 2002 "BL podvracejí naše názory, takže jejich šéfredaktor musí být podvodník" Jan  Čulík
12. 7. 2002 Nejvyšší pravda   
12. 7. 2002 Lalage Bown: Usilujme ve školství o rovnost příležitostí   
12. 7. 2002 Monitor Jana Paula: "Neberte nám našeho Viewegha!" Jan  Paul

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2002 Bin Laden "se těší dobrému zdraví"   
16. 7. 2002 Vrah amerického novináře odsouzen v Pákistánu k smrti   
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu   
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
4. 7. 2002 George W. Bush selhal v globálním měřítku   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   
3. 7. 2002 Afghánská vláda rozhořčena nad útokem Američanů na svatebčany   
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu   
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?   
21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba
22. 3. 2002 Náboženství a demokracie Dominik  Lukeš

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik
21. 5. 2002 Nad českými novinami: Klaus, Marvanová, komunistický komentátor, vraždy a PR Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek
11. 7. 2002 Doživotí dealerům drog - všech? Štěpán  Kotrba
4. 7. 2002 Patří majetek katolické církvi nebo katolická církev majetku? Martin  Martínek
28. 6. 2002 Zatčený aktivista: Nejste strana občanská ani demokratická! Otakar  van Gemund
28. 6. 2002 Klausův telefonát voličům lze z psychologického hlediska pochválit Daniela  Pilařová