BREAKING NEWS MONITOR│NEDĚLE
Egyptská armáda se snaží vyprázdnit náměstí Tahrír

13. 2. 2011

ŠOK│KD│ 23:15

  • USA Today USA Bílý dům urychluje úsilí dát dohromady koherentní strategii a jednotné poselství pro proměněný region. "Revoluce otevírají dveře všem druhům problémů a všem druhům hrozeb," říká Kenneth Pollack, poradce Rady národní bezpečnosti administrativy prezidenta Clintona, který je nyní na Brookings Institution. "Ale teď, když už jsme tváří v tvář revoluci, musíme to využít jako příležitost."

NEWS MONITOR PÁTEK SOBOTA NEDĚLE

Odchod Mubaraka zmařil izraelský útok na Írán

13. 2. 2011

Izraelští představitelé věděli, že jejich levé křídlo je bezpečné, jestliže šli do války, stavěli osady a jednali o míru na jiných frontách. Frikce ve vztazích mezi Jeruzalémem a Káhirou, jakkoliv byly občas frustrující, nepodryly základ strategické aliance vytvořené izraelsko-egyptskou mírovou dohodou, napsal vojenský komentátor listu Haaretz Aluf Benn.

Egyptská armáda odstraňuje stanové městečko na náměstí Tahrír

13. 2. 2011

Egyptské ozbrojené síly "kvůli dopravě" strhávají stanové městečko demonstrantů na náměstí Tahrír. Došlo k několika slovním výměnám mezi protestujícími a vojáky, nicméně obecně události probíhají klidně. Někteří demonstranti jsou však velmi nespokojeni; "ještě tolik je toho třeba udělat. Ještě nic neuskutečnili", stěžuje si Ašraf Ahmed, který nehodlá z náměstí odejít.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Egypt z pohledu íránské revoluce v roce 1979

13. 2. 2011

První chyba íránského sekulárního hnutí přišla již v roce 1978, když slepě přijalo unii s náboženskou opozicí, která je dokonale odzbrojila. Když emigrant ajatolláh Chomejní řekl, že nemá politické ambice, všichni mu věřili. Když mluvil proti porušování lidských práv v šáhových věznicích, intelektuálové z něj udělali vlastní verzi Gándhího. Když hovořil o rovnosti pohlaví a ženských právech, byl jednohlasně chválen, jako by byl dědicem Betty Friedanové. Předtím, než se dostala k moci, říkala náboženská opozice proti šáhovi vedená ajatolláhem Íráncům to, co chtěli slyšet, a oni věřili všemu, co slyšeli, píše v časopise Time Roya Hakakian.

Kubánská disidentka bloguje o Egyptu

13. 2. 2011

Šero a rozsvícená světla na náměstí Tahrir, načervenalá směs světýlek, přerušovaná záblesky fotoaparátů a svitem telefonních displejů. Nebyla jsem tam, ale i tak vím, co cítil každý z Egypťanů, shromážděných dnes v noci v centru Káhiry. Já, která jsem nikdy nemohla křičet a plakat na veřejnosti štěstím, že skončila doba autoritarismu, pod kterým jsem se už narodila, vás ujišťuji, že bych se chovala úplně stejně, píše Yoani Sánchez.

BRITÁNIE:

Univerzity omezují počet vyučovacích hodin

13. 2. 2011

Počet seminářů a přednášek, které univerzitní studenti v Británii tráví v kontaktu s univerzitními učiteli, za poslední rok poklesl. Nejdramatičtější pokles počtu seminářů a přednášek byl zaznamenán v lékařství a v inženýrství. Klesá také počet studentů prvních ročníků, kteří označili svůj kurs jako vynikající.

K největšímu poklesu vyučovacích hodin došlo na elitních univerzitách skupiny Russell Group, kde loni poklesl průměrný počet seminářů a přednášek z 15,6 hodin týdně na 14,7 hodin týdně. Vyplývá to z průzkumu studentské organizace National Union of Students. Angličtí studenti v současnosti za klesající počet seminářů a přednášek platí 3225 liber ročně a od podzimu 2012 budou platit 9000 liber ročně.

V roce 2009 měli studenti na všech britských univerzitách 14 hodin vyučovacích hodin týdně, v roce 2010 to bylo 13,4 hodin týdně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Máte-li zájem podpořit další existenci Britských listů, podepište tuto petici

11. 2. 2011

Velká studentská schůze proti škrtům na Glasgow University, pátek 11. 2. 2011

Další existence Britských listů, které jsou projektem University of Glasgow (mohou dosud existovat, protože je jejich šéfredaktor placen jako docent university v Glasgow, projekt Britských listů nedostává od univerzity žádné přímé dotace), je přímo spojena s kauzou další existence tamějšího střediska (Centre of Excellence) pro studium středovýchodní Evropy. Další informace ZDE.

Facebook: Modern Languages and Cultures at the University of Glasgow under Threat

My nížepodepsaní chceme vyjádřit svůj pevný odpor proti hrozbám, které činí vedení University of Glasgow centru Moderních jazyků a kultur.

Navrhované škrty by vážně ohrozily kvalitu vzdělání v humanitních oborech, ve společenskovědních oborech i jinde. Zpochybnily by také podstatnou měrou tvrzení univerzity, že slouží širší společnosti poskytováním takové odborné kvalifikace svým absolventům, která jim umožní fungovat v dnešním světě, v němž jsou jazykové a kulturní kompetence naprosto zásadní.

Pokud souhlasíte, že jsou moderní jazyky důležité pro univerzitní vzdělávání ve Velké Británii, a pokud se stavíte proti škrtům navrhovaným na University of Glasgow, podepište níže uvedenou petici. Zásadní manažerská rozhodnutí budou učiněna velmi brzo, takže je tato věc naléhavá.

Petice byla právě zveřejněna ZDE

Dominový efekt v Alžírsku?

13. 2. 2011 / Josef Brož

Zklamání, rozpaky a represe. Takové jsou ohlasy na sobotní pokusy o lidová shromáždění v Alžírsku, které reagují na dosavadní události v Tunisku a v Egyptě. Počet zadržených není přesně znám: odhady se pohybují od desítek až po násobky stovek. Dosavadní neúspěch opozice je dán její značnou roztříštěnosti, ale i značným traumatem společnosti z reálné hrozby islamistů.

EGYPT:

Armáda a demonstranti v konfliktu ohledně cesty k demokracii

13. 2. 2011

Aktivisté odmítli žádost armády, aby opustili káhirské náměstí Osvobození

Demonstranti poukazují na to, že vojenské vedení státu nemá časový rozvrh pro změnu politického režimiu a mnoho demonstrantů, kteří naplňovali náměstí Tahrír po dobu 18 dnů odmítá žádost armády, aby zlikvidovali barikády a odešli domů.

Uvedli, že čekají na konkrétní přísliby od armády týkající se jejich požadavku civilisty kontrolované dočasné vlády, zrušení mimořádného stavu a dalších kroků vůči liberalizaci.

Někteří organizátoři egyptské revoluce oznámili, že utvořili radu, která chce vyjednávat s armádu a organizovat další demonstrace, aby byl dál vyvíjen tlak na armádu, aby splnila požadavky pro demokratické změny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Šokující český ministr zdravotnictví

13. 2. 2011

Vím, že se nyní věnujete hodně situaci v Egyptě a okolí. Ale přesto bych vás rád upozornil na pro mě nejneuvěřitelnější rozhovor poslední doby, který, myslím, by neměl zapadnout, píše Michal Škop. Ministr zdravotnictví zcela veřejně prohlašuje, že:

"Bez [protekce] v politickém rozdělování neuspějete. Šance prosadit se jen cestou odborně zdůvodněných projektů je velmi chabá."

A pokračuje třeba tím, že po 8 měsících ve vládě neví, co se komu platí z veřejných peněz v jeho rezortu, ale "rád by to věděl":

"My bychom byli rádi, aby pojišťovny zveřejňovaly všechny nové smlouvy...

HN: Ministerstvo neví, kolik která zdravotní pojišťovna konkrétním nemocnicím platí a za co?

Momentálně ne, ale mám snahu, abychom se k tomu dostali."

Zdroj: ZDE

Odchodem českých lékařů dojde k privatizaci nemocnic

13. 2. 2011

Vím že za posledních několik dní se vše, co se děje na BL točí kolem situace v Egyptě, nepopírám že to není významná událost, ale nedá mi to upozornit vás na to, že se konečně i v našich médiích začíná otevřeně mluvit o privatizaci nemocnic ve velkém, kterou má za úkol odstartovat nynější krize, varuje Petr Jenčo. Pro pravidelné čtenáře BL nic nového, každopádně pro všechny bez rozdílu (snad kromě těch hodně movitých) velmi špatná zpráva. Více ZDE

SOBOTA
Alžírsko už také směřuje ke změně režimu, věří opozice

12. 2. 2011

Živé vysílání televize Al Džazíra v angličtině. Doporučujeme - vysoce kvalitní, objektivní novinářská práce, hájící obyčejného člověka ZDE

ŠOK│ SOBOTA 23:55
Britské listy monitorují CNN, BBC, DW, AFP, AlJazeeru a světové deníky

  • The Telegraph 19:25 GMT Alžírsko vyplo internet a facebook jako startéry protestů. Tisíce prodemokratických demonstrantů byly zatčeny při násilných pouličních demonstracích. Policie používala plastové projektily a slzný plyn, aby se pokusila rozptýlit velké davy v hlavním městě a dalších městech, s 30.000 příslušníky pořádkové policie v ulicích. Novináři, a zejména ti s kamerami, byli odváženi policií. Vstupy do měst, jako je Alžír, byly zablokovány. V sobotu v podvečer mělo být alespoň 500 osob zatčeno v samotném Alžíru, spolu se stovkami dalších v Annabě, Oranu a Constantine. V Annabě dochází k bitkám, odehrávajících se po celém městě. Je to chaos. Jak padne noc, situace se ještě zhorší, tvrdí demonstranti.
  • Ynet Egyptská generální prokuratura schválila usnesení zakazující odchod z Egypta asi 43 představitelů předchozí vlády, včetně premiéra Ahmeda Nazifa, ministr vnitra Habib al-Adli a Al-Lepke, který se zřejmě pokusil o útěk a poslal svoje zavazadla do Londýna, ale nestihl je už následovat. Bylo také hlášeno zmražení bankovních účtů Al-Adliho a jeho rodiny. Podle Al-Arabíja nejméně tři z nich včetně ministra informací Anase al-Lepke, zavřela do domácího vězení.
  • Mako2 21:57 "Následující Egypt? Palestinské volby dřív než v září" Palestinská samospráva oznámila svůj záměr uspořádat všeobecné prezidentské volby a volby do legislativní rady nejpozději příští rok v září. Mezitím Saeb Erekat odstoupil dnes jako vedoucí palestinského vyjednávacího týmu, zřejmě kvůli úniku dokumentů o izraelsko-palestinských jednáních do televize Al-Džazíra . Jásir Abed Rabbo, senior poradce předsedy Palestinské správy Mahmúda Abbáse, o kterém se hovoří jako o hlasu z pozadí "lotosové revoluce" v Egyptě, prozradil novinářům, že palestinské vedení se rozhodla uspořádat volby ještě dříve než v září. "Je to výzva všem stranám, aby své spory odložily", řekl s odkazem na soupeření s Hamásem v Gaze. Hamas již oznámil že by to nebyly čestné volby. "Hamas se nebude účastnit těchto voleb. Nemůžeme legitimovat ani uznat výsledky těchto voleb" řekl mluvčí Fawzi Barhum. Minulý týden totiž Olmert nabídl Palestincům rozdělení Jeruzaléma a převod části údolí Beit Shean Lakíš. "Rádi bychom získali pro tento program jednomyslný souhlas Rady bezpečnosti OSN."
  • nana10 21:40 Izraelský ministr obrany Ehud Barak hovořil s novým egyptským protějškem maršálem Tantawim.
  • ANSA Virgilio 21:06 Itálie řeší problém. Asi 4 tisíce přistěhovalců z Tunisu přistálo za poslední čtyři dny v italské Crotone, v Porto Empedoklés, na Lampeduse . Agentuře ANSA to řekl velitel přístavu na ostrově. V pohotovosti je armáda, která do oblasti poslala hlídkovou loď námořnictva a hlídkovou loď Pobřežní stráže, a policie, která stráží pevninu. Italský Červený kříž poskytl migrantům základní zdravotní péči.
  • AFP 19:40 Úředník íránského ministerstva vnitra řekl, že Írán nedovolí opozici uspořádat shromáždění na podporu arabského povstání, neboť státní úředníci věří, že je to pouze trik pro oživení protivládních protestů podobných těm, které se konaly v roce 2009. Opoziční vůdci Mir Hossein Musáví a Mehdi Karroubi žádali na ministerstvu povolení k demonstraci, která by měla v pondělí ukázat solidaritu s povstáním v Tunisku a Egyptě. "Oni vědí, že nebude uděleno povolení k výtržnostem," prohlásil pro íránskou agenturu FARS Mehdi Alikhani Sadr, vyšší úředník.
  • ABC V exkluzivním rozhovoru s Christiane Amanpour v pořadu "Tento týden" , nový egyptský viceprezident a výkonný šéf tajné služby Omar Suleiman řekl směrem k demonstrantům: "Mohu říct jen jedno: jděte domů". "Nemůžeme dělat víc než děláme. Nemůžeme tlačit silou," řekl. "Každý musí jít domů. Chceme normální život. Nechceme nikoho v ulicích. Vraťte se do práce. Přiveďte zpět turisty. Vraťte se do normálního života. Zachraňte ekonomiku země," řekl .
  • VOA - Hlas Ameriky Tisíce lidí v ulicích Alžíru požadují změnu vlády. Protesty proběhly také v ostatních městech, včetně středomořském centru Oranu. Sobotní protesty byly organizovány novou zastřešující skupinu, Národní koalicí pro změnu a demokracii. Ale nebyly podpořeny hlavními alžírskými odbory nebo zakázanými islamistickými skupinami.
  • Guardian OnlineNewsBlog
    • 16:38 Nejvyšší rada ozbrojených sil vydala prohlášení, v němž se zavázala působit jako prozatímní vláda až do doby, kdy bude zvolena demokratická vláda. Rada rovněž zavázali dodržovat egyptské mezinárodní smlouvy, včetně smluv s Izraelem.
    • Organizátoři protestů v Egyptě oznámili, že tvoří Radu na obranu revoluce a která bude vyjednávat s vojenskou radou.
    • 16:24 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přivítal prohlášení egyptské armády, že bude trvat na Káhirských mezinárodních smlouvách. "Dlouhodobé mírové dohody mezi Izraelem a Egyptem výrazně prospěly oběma zemím a jsou základním kamenem pro mír a stabilitu na celém Středním východě," řekl Netanjahu ve svém prohlášení.
    • 13:39 Saúdská Arábie vítá pokojný přechod moci v Egyptě, oznámila státní tisková agentura. "Vláda království Saúdské Arábie vítá pokojný přechod moci z Egyptské arabské republiky Egypta, a vyjadřuje naději v úsilí egyptských ozbrojených sil k obnovení míru, stability a klidu," napsala saúdská agentura, podle agentury Reuters .
    • 11:47 Funkcionáři egyptských letišť oznámili, že současní nebo bývalí úředníci Mubarakovy vlády mají zakázáno cestovat bez povolení.
    • Sýrie, která měla napjaté vztahy s Egyptem vzhledem k jeho pozici jako klíčového spojence USA v arabském světě a kvůli jeho mírové smlouvě s Izraelem, přivítala Mubarakův pád. Jeho odchod změní "tvář Egypta, regionu a celého světa", oznámil al Ba'ath, deník vládnoucí syrské strany Baas.
    • Jemenský prezident Ali Abdullah Saleh uspořádal nečekané setkání s vojenskými a politickými vůdci včera pozdě večer po odchodu Mubaraka. Saleh, který vládl Jemenu 32 let a je klíčovým spojencem USA proti Al-Kajdě, minulý týden slíbil, že odstoupí na konci funkčního období v roce 2013 ve snaze odvrátit politické nepokoje.
    • Turecko vyzvalo egyptskou armády, aby pokračovala v přípravě voleb.
    • Tisíce demonstrantů v hlavním městě Jemenu, Saná, se střetlo s příznivci vlády. Protestující skandovali: "lidé chtějí pád vlády a jemenskou revoluci po egyptské revoluci..." YouTube
    • Organizace Human Rights Watch uvedla, že úřady zadržely včera v noci 10 protivládních demonstrantů uprostřed oslav po odchodu Mubaraka. Protest se stal násilným, když stovky mužů vyzbrojených noži, holemi a samopaly zaútočila na protestující a bezpečnostní síly.
  • EnnaharAP ALŽÍRSKO Sobotní protestní shromáždění na "náměstí 1. máje" v Alžíru skončilo střety mezi policií a demonstranty a zatýkáním , namísto opozicí ohlášeného pochodu ke "změně systému". Během půl hodiny od plánovaného začátku pochodu pořádaného Národní koordinační skupinou pro změnu a demokracii (NCCD), která zahrnuje politické strany, občanskou společnost a nezávislé odbory, přišlo 400 až 500 demonstrantů, podle svědků agentury AFP. Celá oblast je ohraničena kordonem stovkami policie v uniformě a obrněných vozidel, které blokují silnice pro pěší. Svědci hlásili dva zatčené, včetně člena Rally pro kulturu a demokracii (RCD), Othmane Maazouze. Orgány státu přijaly drastická opatření s téměř 30.000 policisty nasazených v hlavním městě na plánované trase pochodu.
  • Christian Science Monitor Jemen Jemenci vyzývají k vlastní revoluci. Tisíce separatistů dnes protestovalo v jižní přístavu Jemenu přes distrikt Mansoura za a skandování: "Revoluce, revoluce na jihu." Jen několik hodin předtím, bezpečnostní síly vypálily podle očitých svědků ostrou municí během protestu na stejné ulici. Stovky demonstrantů protestovaly po celém Adenu, stejně jako v dalších městech po celém jižním Jemenu. Exilový vůdce hnutí jihu a bývalý viceprezident Ali Salim Al Beidh řekl, že události v arabském světě, a zejména to, co se děje v Tunisku a Egyptě, odrážejí novou etapu v historii, která může být přirovnávána ke konci studené války.
  • NPRAP Organizátoři protivládní demonstrace v hlavním městě Alžíru tvrdí, že se v centru města shromáždilo několik tisíc lidí. Demonstranti skandovali "ne policejnímu státu" a "Bouteflika ven" s odkazem na prezidenta Abdelazize Boutefliku, který je u moci od roku 1999.

Starší příspěvky z 12. 2. 2011 ZDE

Sobotní Alžír: "padesát demonstrantů" podle Reuters

12. 2. 2011

ŠOK I mistr se někdy utne, spoléhá-li se v "dálkové" žurnalistice na policejní mluvčí... Agentura Reuters se v Africe spoléhá na své telefonické kontakty..., zejména na opoziční aktivisty, které už někdo naučil anglicky a naučil je, co chtějí novináři slyšet... :-)) Nekdy se dovolá jen policejním mluvčím... To, že informace o "padesáti demonstrantech" je zbožným přáním Buteflikovy administrativy (čti "fake"), bylo jasné už během dne - podle toho, že pokud ji nějaký deník či jiná agentura citovali, neopomněli napsat cynickou doušku ", jak napsala agentura Reuters"... Ověřené zprávy se takto nezdrojují. Zdržuje to.

fotodokumentační seriál ze sobotní alžírské demonstrace: Envoyés Spéciaux Algériens, facebook ZDE

video Euronews : demonstranti si pokusili vynutit přechod přes policejní zátaras ZDE

Reuters: V Alžíru demonstruje 50 lidí, obklopují je stovky po zuby ozbrojených policistů ZDEZDE

Alžírští demonstranti pochodují ulicemi Alžíru

12. 2. 2011

Alžírské bezpečnostní síly a demonstranti se střetli v ulicích Alžíru. Přinejmenším 2 000 demonstrantů překonalo bezpečnostní kordon kolem náměstí 1. máje a připojilo se k jiné skupině, která tam požaduje reformy, a vydali se na pochod ulicemi hlavního města. Bezpečnostní síly uzavřely všechny přístupy do města a již zatkly stovky protestujících, uvádí Al-Džazíra. Podle demonstrantů si policie přeje, aby protest byl násilný. Demonstranti požadují demokratické svobody, výměnu vlády a pracovní místa. Vláda již před týdnem slíbila zrušit výjimečný stav, který trvá devatenáct let.

Suleiman: muž CIA v Káhiře

12. 2. 2011

AlJazeera│komentář│Lisa Hajjar ŠOK│ 29. ledna byl Omar Suleiman, nejvyšší šéf egyptské špionáže, pomazán za viceprezidenta od potácejícího se diktátora Husní Mubaraka. Tím, že jmenoval Suleimana, opět Mubarak ukázal části otřeseného kabinetu svůj talent pro ďábelské triky ve snaze uklidnit masy demonstrantů a udržet si svou vlastní moc. Suleiman je již dlouho protěžovaný vládou USA pro jeho horlivý antiislamismus, pro ochotu mluvit a jednat o Íránu tvrdě - a byl po dlouhou dobu hlavním mužem CIA v Káhiře.

Mubarakovi spolupracovníci nesmějí vycestovat ze země. Demonstranti vytvořili výbor na obranu revoluce.

12. 2. 2011

Zaměstnanci egyptských letišť oznámili, že současní i bývalí úředníci Mubarakovy vlády mají zakázáno vycestovat ze země bez povolení.

Organizátoři protestů dnes oznámili, že vytvoří radu na obranu revoluce a pro jednání s vojenskou radou, která nyní řídí zemi. Jejich rada bude mít pravomoc vyhlásit protest nebo ho odvolat v závislosti na vývoji situace. Orgán bude mít dvacet členů, včetně současných organizátorů protestů, prominentních jednotlivců a představitelů stran z celého politického spektra.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Opozice v Ugandě hrozí protesty v egyptském stylu

12. 2. 2011

Ugandská opozice hrozí protesty v egyptském stylu, pokud budou prezidentské volby příští pátek zfalšovány tak, aby Yoweri Miseveni mohl pokračovat ve vládě i po pětadvaceti letech u moci, informuje AP. Je široce očekáváno, že Museveni opět "zvítězí" v hlasování, a ugandská vláda a policie patrně potlačí jakýkoliv pokus o revoltu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Egyptská armáda přislíbila předat moc zvolené vládě

12. 2. 2011

Armáda dnes požádala současnou vládu (jmenovanou před několika dny Mubarakem a složenou z velké části z vojenských kádrů - KD), aby pokračovala v činnosti, dokud nedojde k vytvoření vlády nové. Prohlásila také, že se zavazuje předat moc zvolené administrativě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Bývalý izraelský velvyslanec v Egyptě: "Vláda junty potrvá léta"

12. 2. 2011

Bývalý izraelský velvyslanec Egyptě Zvi Mazel očekává, že vojenská vláda v Egyptě potrvá nikoliv měsíce, ale spíše roky. Upozorňuje také na to, že armáda je teď odpovědná za jurisdikci, a vojenský ústavní režim se od civilní vlády naprosto liší.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Izrael v nesnázích

12. 2. 2011

ŠOK│ Zvi Mazel, bývalý izraelský velvyslanec v Káhiře, říká, že Izrael po pádu Mubaraka 'čelí nepřátelské situaci' . "Armáda bude vládnout Egyptu po celá léta. Je to úplně nový svět, ve kterém nikdo pragmatickou politiku nebude dělat ..."

Ohlasy na situaci v Egyptě

12. 2. 2011

  • Členové opozice v Ugandě vyhrožují protesty egyptského stylu, pokud budou prezidentské volby příští týden v pátek zfalšované, aby se prezident Yoweri Museveni, který v zemi vládne už 25 let, dále udržel u moci. Podle tiskové kanceláře Associated Press pravděpodobně armáda a policie potlačí jakékoliv pokusy o povstání.
  • Saúdská Arábie přivítala pokojnou změnu režimu v Egyptě a vyjádřila naději, že "egyptská armáda obnoví mír, stabilitu a klid."
  • Egyptská armáda přislíbila, že země splní své mezinárodní závazky. Armáda nyní také požádala současnou vládu, aby dál pracovala, než bude utvořena nová vláda. Egyptská armáda přislíbila, že nakonec předá moc volené vládě. Není jasné, jak dlouho má zůstat současná vláda u moci.
  • Britský konzervativní deník Daily Telegraph poukazuje na to, že vztah Obamovy vlády vůči novému režimu v Egyptě bude složitý, vzhledem k tomu, že Spojené státy financovaly Mubarakův režim po dlouhá desetiletí. List také upozorňuje, že zmrazení Mubarakových kont ve Švýcarsku zřejmě vedlo ke zděšení všech vládců na Blízkém Východě.

PÁTEK
Mubarak odstoupil, moc přebírá armáda

11. 2. 2011

ŠOK│ ČT 24 přebírá breaking news CNN. Speciál k rezignaci Husního Mubaraka ČT24
Britské listy monitorují CNN, BBC, DW, AFP, AlJazeeru a světové deníky

  • SOBOTAGuardian OnlineNewsBlog Egypt the day after Mubarak quits - live
    Guardian zřídil k událostem na severu Afriky a Středním Východě zpravodajský blog.
    • 10:36 Přestože tisíce lidí slaví Mubarakův odchod, co se bude dít dál zůstává nejasné. Egyptská armáda nyní kontroluje zemi a zavázala se dostat k moci legitimní vládu, ale světoví lídři volají po rychlém přechodu k civilní vládě.
    • Tisíce lidí zůstaly na náměstí Tahrir v centru Káhiry přes noc na oslavu Mubarakova odletu a další se vraceli dnes ráno. Mávali vlajkami a fandili.
  • SOBOTABBC radio sobota dopoledne Světoví i američtí komentátoři zpytují své svědomí a přiznávají, že bez souhlasu "vůle občanů" nebude už zřejmě možné vytvářet mezinárodní aliance se zeměmi na Blízkém východě. Reportér BBC Jeremy Bowen závěrem ranního publicistického vysílání rozhlasu BBC poukázal na to, že se vznikem satelitní televize před patnácti lety a nyní velkou rolí sociálních sítí se situace na Blízkém východě podstatně změnila. Doba, kdy se blízkovýchodním režimům dařilo udržovat místní populaci v informační izolaci, je dávno pryč. Obrovskou roli sehrála v nynějších revolucích televize Blízký východ. Podle Bowena je zjevné, že tamější vlády nemohou přežít bez souhlasu obyvatelstva. V Egyptě má v současnosti občanské hnutí tam obrovský mocenský náboj, že bude "velmi obtížné" pro armádu ho alespoň do určité míry nerespektovat.

  • Al Arabiya TV informovala, že egyptská armáda oznámí rozpuštění kabinetu, suspenduje horní i dolní sněmovnu parlamentu a šéf ústavního soudu spolu s vojenskou radou utvoří prozatímní vládu. Armáda přislíbila, že zajistí přechod země k demokratické vládě.
  • CNN BL21:42 V Bílém domě se už Egyptu nevěnují. Loučí se zde tiskový mluvčí za Obamova vtipkování a potlesku. Jde mu dělat šéfa volebního týmu... Editor Britských listů končí přímý přenos ze sametové "evoluce" v Egyptě a jde sledovat na Novu Laru Croft. Přemýšlí o svodech euforie a o tom, kde sežene v češtině návod na tvorbu sametových revolucí od předsedy severoamerické skupiny Trilaterální komise, Josepha Nyeho jr. "Bound to lead: the changing nature of American power" a "Soft Power: The Means to Success in World Politics ". Bye u dalšího přímého přenosu ze soft power státního převratu. Kde to příště bude?
  • Reuters21:40 Musíme nepochybně odmítnout jakoukoliv angažovanost Muslimského bratrstva a jiných extremistů, kteří se mohou pokoušet využít a ukrást tyto události k tomu, aby převzali moc a mohli utlačovat egyptský lid a způsobit velké škody ve vztazích se Spojenými státy, Izraelem a jinými svobodnými národy, řekla republikánská členka Kongresu Ileana Ros-Lhtinen, která je předsedkyní výboru pro zahraniční vztahy... Ostatní američtí zákonodárci nevarují takto explicitně před Muslimským bratrstvem, ale mnoho členů Kongresu vyjádřilo znepokojení nad tím, co se v budoucnosti stane v Egyptě a vyjadřují naději, že současné "zmatky" nebude následovat islámská revoluce v íránském stylu. "Nevěřím tomu, že lid Egypta by prohospodařil tuto slavnou a mírovou revoluci kvůli tomu, aby ji nahradil represivním náboženským režimem a nestabilitou v regionu," řekl Garry Ackerman, jeden z předních demokratů, člen podvýboru pro Střední Východ.
    Komentář editora BL: Je neuvěřitelné, jak naivní jsou američtí zákonodárci. Soft power scénář využilo Muslimské bratrstvo jako jediná opravdu organizovaná opoziční síla okamžitě. Snaha ElBaradeie o převzetí iniciativy v americkém liberálním duchu sice možná může částečně vyjít, ale to, že Muslimské bratrstvo je a bude nejsilnější silou v zemi, je jisté. Co to bude znamenat pro Egypt příštích měsíců a s ním sousedící pásmo Gazy, je nabíledni. Představa amerických kongresmanů o nevzdělaných Egypťanech z jihu země, jak po půlstoletí výjimečného stavu a potlačování náboženských archetypů oceňují sekulární demokracii amerického střihu, je neuvěřitelná a varovná... Takovéto ignorování kulturních odlišností muslimského světa svědčí o křesťanské sebestřednosti a panamerické ignoranci amerických zákonodárců. Bůh pomoz Americe, protože na severu Afriky nyní řetězovou reakcí za aktivního přispění CNN vzniká Kaddáfího sen: panarabská muslimská říše. Obamy se nikdo ptát nebude.
  • BBC 21:22 Egyptský politický analytik Maamoun Fendi komentuje situaci: Egypťané jsou svobodný lid a nenechají si vnucovat své postoje ani názory.
  • AFP Australská premiérka Julia Gillardová se připojuje k chóru západních vládců s tím, že v Egyptě "musí přijít změna".
  • čtvrtek 22:39 GMT: Omar Suleiman je "de-facto" hlavou státu", říká CNN egyptský velvyslanec v USA, Sameh Shoukry.
  • čtvrtek 22:33 GMT: Opoziční vůdce ElBaradei tweetuje: "Egypt bude explodovat, armáda musí nyní zachránit zemi..."
  • čtvrtek 22:25 GMT: Veterán americké zákonodárců, senátor John McCain považuje Mubarakovu včerejší řeč za "hluboce nešťastnou a znepokojující."
  • Přední analytik Richard Hass, prezident think-tanku Council on Foreign Relations, prohlásil novinářům: "To je dlouhá cesta ... Většina toho, co budou jednoho dne nazývat "revolucí v Egyptě", se musí ještě rozvinout."
  • ČT24 21:05 Začíná přímý přenos projevu Baracka Obamy. Konec 21:12. Komentář: Kecy o demokracii... Ploché, frázovité, o ničem. Pozicí USA je, že demokracie je dobrá vždy. I kdyby ji určovali plukovníci nebo Muslimské bratrstvo...
  • Al Jazeera Redakce nazvala náměstí Tarhír "Revolutionary Party"
  • Reuters 20:58 Švýcarsko zmrazuje účty nejen Mubaraka a jeho rodiny, ale i Mubarakových spolupracovníků na tři roky. Švýcarská vláda odmítají říci, kolik je to peněz. Zmrazilo i účty tuniského prezidenta a prezidenta Pobřeží slonoviny.
  • Stratfor│CNN Sulejmanovo vyjádření je nejjasnější indikací, že se armádě podařil s ministrem obrany Tantáwím dobrý tah. Egypt se tak vrací do roku 1952 a k modelu vedení státu prostřednictvím armádních důstojníků. Otázkou nyní je, zda vojenská elita bude sdílet moc s civilními protějšky.
  • Reuters ALŽÍRSKO Alžírská policie v hlavním městě Alžír potlačuje protesty opozice, jejichž cílem je napodobit egyptské události. Nepokoje v Alžírsku by mohly zasáhnout světovou ekonomiku, protože země je důležitým producentem energetických surovin, někteří analytici se však domnívají, že vláda může sociální protesty utlumit finančními injekcemi.

Starší příspěvky z odpoledne a večera 11. 2. 2011 ZDE

Mubarak odchází, status quo v Egyptě trvá

12. 2. 2011

Odchod Husního Mubaraka od moci má jen málo společného s fundamentálními tématy, která v uplynulých osmnácti dnech přivedly protestující na náměstí Tahrír. Ve skutečnosti se jejich protesty netýkaly Mubaraka, ale sklerotického politického a ekonomického systému, který je plný strýčkování a korupce. Mubarak tento systém udržoval, ale jeho páteří byla vždycky egyptská armáda. Mubarak o armádu, ze které vzešel, pečoval, a armáda ho ochraňovala. Ačkoliv důstojníci egyptské revoluce v roce 1952 dávno svlékli své uniformy, egyptští vládcové byli po celé dekády generály v oblecích, napsal Jon B. Alterman pro Washington Post.

Co čeká USA na Středním Východě?

12. 2. 2011

KD│ Pád Husního Mubaraka v Egyptě volá po novém promyšlení americké strategie na Středním Východě. Egypt byl úhelným kamenem sady vzájemně propojených politik týkajících se Palestiny, potlačování islamistických hnutí a odporu vůči šíření íránského vlivu. Američany organizovaný a vedený koncert zahrnuje arabskou triádu - Egypt, Saúdskou Arábii a Jordánsko. Tichým členem je Izrael. Tato nepravděpodobná koalice je držena pohromadě konvergujícími národními zájmy tak, jak je každá z vlád definuje. Prvořadé je přežití režimu. Tři arabské autokracie žily v obavě z lidových povstání, která je mohou zbavit moci. Nespokojenost se liší v intenzitě - jak je nyní zjevné, byla největší v Egyptě. Společnou obavou jsou fundamentalistická islamistická hnutí, mimo jiné Muslimské bratrstvo v Egyptě, analogické diverzní formace v Jordánsku - a al-Kajdá v Arábii představuje nejsmrtelnější hrozbu domu Saúdů. Jakýkoliv vývoj na Středním Východě, který je považován za posílení těchto sil, nebo i jen nestability, z nichž se mohou vylíhnout, prohlubuje úzkost. Tuhá kontrola doma a zpevnění statu quo v regionu jsou považovány pro přežití režimu za klíčové, napsal Michael Brenner z Center for Transatlantic Relations.

Za nadšeného potlesku "demokratů" vznikla v Egyptě naprosto nekontrolovaná moc

11. 2. 2011 / Karel Dolejší

Nepochopení situace jsou četná a velmi hluboká, a na toto téma budou po léta vznikat tlusté knihy. Takže teď jen velmi stručně:

1) Když včera večer Baradej a další úpěnlivě prosili armádu, aby "zachránila" zemi, přiznali naprostou impotenci občanské opozice. Ta nebyla schopna zbavit se dvaaosmdesátiletého starce a musela se ponížit tím, že škemrala u generálů. Proto také všechny zásluhy za svržení Mubaraka připadnou zcela samozřejmě maršálu Tantávímu.

2) Čerstvě vzniklá vojenská junta znamená, že teď neexistuje žádný ústavní činitel, který by vykonával pravomoci prezidenta, jež nebyly formálně na nikoho převedeny. Junta navíc odvolala i vládu a rozpustila parlament. V zemi tedy neplatí vůbec žádná omezení pro libovůli generálů tvořících juntu. Žádný, sebenefunkčnější, sebeubožejší ústavní rámec neexistuje. Pouze nahá moc.

3) Jen málokdo se bude Mubaraka zastávat. To ovšem automaticky neznamená, že pochybná civilní vláda působící v deformovaném ústavním rámci nebyla v principu lepší než neomezená libovůle generálů. Moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně. Do konce roku bude mít patrně Egypt za sebou dvoje volby a prakticky každý už bude vědět, zda osoby z okruhu Tantávího patří k tomu takřka vyhubenému druhu, jemuž neomezená moc nezachutná, nebo - a to je mnohem, mnohem pravděpodobnější - využily všech nemalých výhod a prostředků k tomu, aby jednou získaný monopol moci již nikdy nepustili z rukou.

Ve jménu Boha milosrdného, slitovného...

11. 2. 2011

Egyptský viceprezident Omar Sulejmán pronesl 11. února následující prohlášení: "Ve jménu Boha milosrdného, slitovného, občané, za těchto velmi složitých okolností, jimiž Egypt prochází, se prezident Husní Mubarak rozhodl odstoupit z funkce prezidenta republiky a pověřil Nejvyšší radu ozbrojených sil, aby řídila záležitosti této země. Nechť je Bůh každému ku pomoci."

Jakou máme vládu?

11. 2. 2011 / Vojtěch Merunka

Podle vlastního programového prohlášení vlády je tato vláda pravicová, věří v sílu trhu, zákona nabídky a poptávky a je pro co nejširší svobodu jedince. Jak ale potom rozumět hysterickým reakcím na akci Děkujeme odcházíme?

Studentská petice na podporu speciálně českých, polských a ruských studií v Glasgow

12. 2. 2011

Slovanské jazyky (čeština, polština, ruština, atd.) jsou základním aspektem kombinovaných studijních programů, nejen v oboru humanitních věd, ale také v politologii a ve společenských vědách. Jejich likvidace ochromí integritu těchto studijních programů, úroveň vzdělávání na University of Glasgow a spokojenost studentů jako celek. Prosíme, podepište tuto petici a zachovejme na univerzitě v Glasgow slovanské jazyky.

Petice je ZDE

Prosíme, podpořte.

Změny v občanském zákoníku. Možná protiústavní...

12. 2. 2011 / Stanislav Křeček

Po dlouhých vyjednáváních schválila v pátek 11. 2. 2011 Poslanecká sněmovna "vládní", tedy vlastně "ministerský" (pro místní rozvoj) návrh novely občanského zákoníku v těch ustanoveních, která se týkají bytového práva. Napsáno už o tom bylo dosti, novela ještě čeká na projednání v Senátu a s velkou pravděpodobností nové projednávání v Poslanecké sněmovně, a tak bych zde chtěl jen podat jednoduchý přehled přijatých ustanovení.

Bude další na řadě Alžír? Nejspíš ne.

12. 2. 2011

ŠOK│ Alžírské opoziční skupiny také volají po rozsáhlých protestech směřujících k "demokratickým změnám".Proto svolávají protestní shromáždění na tuto sobotu, ignorujíc vládní zákaz demonstrací. Ale političtí analytici si kladou otázku, zda může popudlivá alžírská opozice kopírovat úspěšné povstání v Tunisku a Egyptě?

Revoluce 2.0

12. 2. 2011

ŠOK│ Marketingový manažer Google Blízkého východu a severní Afriky Wael Ghonim, počítaný k organizátorům demonstrací v Káhiře, poděkoval generálnímu řediteli Facebooku Marku Zuckerbergovi za roli sociální sítě při dosažení svobody v Egyptě.

Íránci slavili svou vlastní islámskou revoluci

12. 2. 2011

ŠOK│ Ve stejný den, kdy ulice Káhiry a Alexandrie vybuchly v extatické oslavě úspěchu lidí a jejich "revoluce" proti prezidentovi Husní Mubarakovi, Íránci byli také v ulicích - slaví 32. výročí své vlastní islámské revoluce.

Zločinec Bush aneb jsou mezinárodní zákony UNCAT pro kočku?

11. 2. 2011 / Miloš Kaláb

Před několika dny proběhla světovým tiskem zpráva, že se bývalý americký prezident George W. Bush vzdal své chystané návštěvy Švýcarska. Nechtěl totiž riskovat nepříjemnosti, které mu mohly způsobit skupiny občanů požadujících, aby byl zatčen, protože se ve svých pamětech, vydaných koncem minulého roku, přiznal k tomu, že přikázal, aby byli podezřelí teroristé podrobováni mučení.

Rozpoznat jazyk tyranie

11. 2. 2011

Nacisté, pro něž byl holocaust stejně tak loupežným tažením jako tažením za zbavení Evropy Židů, měli dvě metody, jak ve svých čtyřech vyhlazovacích táborech uvítat příchozí. Pokud transporty přijížděly ze Západní Evropy, divošské ukrajinské a litevské stráže s jejich biči, psy a klacky byly drženy mimo dohled. Bohatší západoevropští Židé byli zdvořile uvedeni do propracované lsti, včetně falešných železničních stanic i s květinovými záhony, dokud se vysvlečeni nestali neschopnými odporu a nemohli být hnáni v zástupu po pěti do plynových komor. Nacisté věděli, že ti, kdo nebyli zlomeni, ti, kdo disponovali důvěrou ve vlastní osobní zplnomocnění, se budou bránit. Když transporty přijížděli z východu, kde Židé dlouho žili ve strachu, děsivé chudobě a teroru, nebylo této teatrálnosti třeba. Matky, otcové, staří a děti, zvyklí na otevřenou represi a jazyk rozkazování a retribuce, byli brutálně vyhnáni z transportu sadistickými strážemi. Cílem bylo vyvolat masovou hysterii. Osud obou skupin byl týž. To, co se lišilo, byla taktika.

KD│ Impéria komunikují dvojím jazykem. Jeden se vyjadřuje v imperativech. Je to jazyk rozkazu a síly. Tento militarizovaný jazyk pohrdá lidským životem a oslavuje hypermaskulinitu. Vyžaduje. Ani se nepokouší ospravedlnit flagrantní loupež přírodních zdrojů a bohatství, nebo použití nerozlišujícího násilí. Když jsou na checkpointu v Iráku rodiny postříleny, mluví se o nich, jako by byly "opilé". Tak to chodí. Druhý jazyk impéria je měkčí. Používá slovníku ideálů a ušlechtilých cílů a trvá na tom, že moc impéria je vznešená a laskavá. Jazyk dobročinnosti je používán při hovoru k těm, kdo se nacházejí mimo centra smrti a drancování, k těm, kdo dosud nebyli zcela zlomeni, k těm, jež je dosud třeba svádět, aby přenechali moc predátorům. Cesta směřující k naprostému zbavení moci nicméně končí na stejném místě. Je to jen jazyk používaný při tom, když vás tam dostávají, co se liší, napsal Chris Hedges.

Lékaři, uzdrav se sám?

11. 2. 2011 / Boris Cvek

Dlouho jsem váhal, přemýšlel a naslouchal, než jsem dospěl k napsání tohoto textu. Možná bych ho ani nepsal, kdybych neměl pocit, že člověk si asi musí udělat nějaký názor na v této době zřejmě nejakutnější problém české společnosti, totiž na protest lékařských odborů proti dlouhodobě špatné situaci v českém zdravotnictví.

Mubarak rezignoval, předal moc armádě

11. 2. 2011

Káhirské ulice jásají po zprávě, že prezident Husní Mubarak, který mezitím město opustil a pobývá s rodinou v rezidenci Šarm-aš-Šejch u Rudého moře, odstoupil a předal moc juntě složené z vysoce postavených vojenských velitelů. Znamená to, že viceprezident Omar Sulajmán nakonec prohrál souboj o nástupnictví s ministrem obrany Tantávím.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Egyptská armáda podpořila Mubaraka

11. 2. 2011

Egyptská armáda ve státní televizi oznámila, že podporuje rozhodnutí prezidenta Mubaraka nerezignovat, ale předat většinu pravomocí viceprezidentu Sulajmánovi.

Dnešní prohlášení patrně vystupňuje hněv protestujících, kteří napochodovali k Mubarakovu káhirskému paláci a dalším klíčovým symbolům režimu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Egypt: Demonstranti proudí na Tahrír, očekává se prohlášení armády k Mubarakově projevu

11. 2. 2011

Egyptská státní zpravodajská agentura MENA informuje o tom, že vojenští velitelé plánují vydat prohlášení ke včerejšímu televiznímu projevu prezidenta, v němž navzdory některým zprávám neoznámil rezignaci. Mezitím za dohledu armádních jednotek vybavených obrněnou technikou proudí davy demonstrantů na náměstí Tahrír. Plánují uspořádat akce na šesti místech Káhiry, aby zvýšili tlak na režim, a vydat se i k prezidentskému paláci. Obrana tohoto objektu byla přes noc znovu zesílena tanky a natažením žiletkového drátu.

Farizejství

11. 2. 2011 / Jiří Baťa

Koaliční vláda jako celek, premiér Nečas, ministr Heger jako jednotlivci, ODS, TOP 09 i VV jsou (prozatím) neústupní k požadavkům lékařů. Situace se vyhrocuje.

Možnosti egyptské armády

11. 2. 2011

Zdá se, že rozhodnutí egyptského prezidenta Husního Mubaraka nerezignovat šokovalo egyptskou armádu i Washington. Ředitel CIA Leon Panetta předtím hovořil tak, jako by rezignace byla byla jistá a rozhodnutí krize bylo zaručeno. Zdroje v Káhiře hovořily stejným jazykem. Jak došlo k tomu, že dohoda selhala, nebo zda se Mubarak rozhodl, že předání moci viceprezidentovi Omaru Sulejmánovi bude stačit, není známo. Ví se pouze to, že Mubarak neudělal to, co se očekávalo.

SON charakter nemění

11. 2. 2011 / Milan Taraba

Právník Zbyněk Fiala popisuje praktiky Občanského sdružení majitelů domů a jejich lobbing, který by podstatně omezil práva nájemců bytů. Jsem velmi rád, že se našel autor, který souhlasně s naším sdružením vyjádřil značné znepokojení nad vývojem nájemních vztahů k bytu v neprospěch nájemců. Přesto jsem povinen některé záležitosti uvést na pravou míru.

Populární kultura a česká identita

11. 2. 2011

tisková zpráva

V současné Evropě je regionální identita chápána jako jeden z prioritních mechanismů identifikace. Oproti národním nebo etnickým identitám často zatíženým minulostí nabízí tato dosud málo reflektovaná a v národním kontextu často nepříliš atraktivní rovina identifikace zcela nové významy.

Vědecký princip

10. 2. 2011 / Milan Kozelka

"Takhle už to dál nejde. Co máme dělat?" ptají se bezdomovci sociologa. "Nejdřív je nutné problém detailně analyzovat. Když na to ale neseženeme grant, vidím to černě," uvažuje sociolog.

V zákulisí egyptských protestů probíhá boj o moc

11. 2. 2011

Důstojníci egyptské armády se údajně pokusili zabít viceprezidenta Omara Sulajmána, sdělily zdroje blízké prezidentovi egyptskému novináři Ahmadu Abd-al-Alimovi. Důstojníci v civilním oděvu ukrytí mezi stromy stáli za pokusem, který Sulajmán popírá, a při němž zahynuli dva jeho bodyguardi. Podle Adb-al-Alima probíhá mocenský boj mezi armádou a zpravodajskými službami, a je pravděpodobné, že v čele země stane buď ministr obrany polní maršál Husejn Tantáví, nebo náčelník generálního štábu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Pokud USA zastaví pomoc Egyptu, Saúdové ji nahradí

10. 2. 2011

Saúdskoarabský král Abdalláh v telefonním rozhovoru uskutečněném 29. ledna řekl americkému prezidentu Obamovi, že pokud USA zastaví pomoc Egyptu, jeho země je připravena ji nahradit.

28. ledna Bílý dům oznámil, že přehodnotí vojenskou pomoc Egyptu ve výši 1,5 miliardy dolarů ročně. Později bylo oznámeno, že žádné přehodnocení není v plánu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Sulajmán důrazně vyzval demonstranty, aby šli domů

10. 2. 2011

Krátce poté, co prezident Mubarak pronesl dlouho očekávaný televizní projev, v němž pouze potvrdil, že zůstane ve funkci až do záříjových prezidentských voleb, promluvil v televizi i viceprezident Sulajmán. (Ten by měl převzít část Mubarakových pravomocí, není však jasné, které to budou.)

Sulajmán hovořil mnohem příkřeji než Mubarak; vyzval demonstranty, aby "šli domů", a vyzval Egypťany, aby se "spojili a hleděli do budoucnosti".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Navzdory očekáváním egyptský prezident Mubarak neodstoupil

10. 2. 2011

Navzdory mnoha prognózám - včetně ředitele CIA Leona Panetty - očekávané televizní vystoupení prezidenta Mubaraka dnes v noci nepřineslo očekávané oznámení, že prezident odstoupí z funkce. Namísto toho dal Mubarak velmi hněvivě najevo, že nebude "naslouchat diktátu ze zahraničí", a v nacionalisticky laděném projevu pouze sdělil, že část svých pravomocí předá viceprezidentu Sulajmánovi. Milionový dav reaguje velmi rozhněvaně a situace může rychle eskalovat, patrně ještě během noci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Bakalovi neuhneme, někdo se vzepřít musí!

10. 2. 2011 / Jiří Baťa

Dne 3. února 2011 byl na BL zveřejněn můj článek Příklady netáhnou, ani ty dobré, ve kterém jsem poukázal na "dobré skutky" např. amerického miliardáře Warrena Buffetta, který se z 99% svého majetku vzdal ve prospěch Nadace Billa Gatese. V této příležitosti jsem zmínil, že u nás tento či podobné příklady (němečtí milionáři a jejich dobrovolné 5% zvýšení odvodů daní po dobu dvou let) nevyvolal mezi našimi milionáři, resp. miliardáři žádnou pozitivní odezvu. Mezi jinými našimi bohatými lidmi jsem jmenoval i pana Zdeňka Bakalu.

I menševici jsou bolševici!

10. 2. 2011 / Václav Hořejší

Myslím, že moje názory nejsou nijak extrémní, nýbrž zcela konvenční - jsem přesvědčeným zastáncem standardní "západní" civilizace založené na individuální svobodě, tržní ekonomice s přiměřeně silnými sociálními prvky, parlamentní demokracii a silném právním státě, mám veskrze negativní názor na systém, který zde panoval do listopadu 1989, hlásím se k přírodovědeckému racionalistickému světonázoru (který se ale podle mě dá (a má!) docela dobře skloubit s "rozumným" křesťanstvím).

Otevřený dopis sdružení Mladí lékaři občanům ČR

Naše platy jsou 120 Kč za hodinu, děláme 120 hodin přesčasů měsíčně

10. 2. 2011

Vážení občané,

jako občanské sdružení, reprezentující mladé lékaře v České republice, považujeme za nutné vyjádřit se k současné krizové situaci ve zdravotnictví. Mladí neatestovaní lékaři hrají významnou a nezastupitelnou roli v poskytování lůžkové zdravotní péče v ČR. V českých nemocnicích nyní pracuje přibližně 4500 neatestovaných lékařů.

Koutek reklamní tuposti 15

Kreativita utržená ze řetězu

10. 2. 2011 / Štefan Švec

Nevím, co si představíte pod souslovím "utržený ze řetězu" vy, ale já mám za to, že to znamená, že se někdo nebo něco stalo neovladatelným a dělá si, co chce. Do společnosti, které se ceny utrhly ze řetězu, si nemovitost koupit opravdu nepůjdu. Její cena samou volností nejspíš vyletěla až do oblak.

Egyptská revoluce, jako každá rebelie, může skončit tragédií

10. 2. 2011 / Daniel Veselý

Reakce na "Tři poznámky" Pavla Urbana

Egyptská revoluce může, jako každá revolta, skončit fiaskem. Já skutečně neumím "věštit z lógru", jak píše pan Urban. Možnost tragédie v této zemi snad nikdo otevřeně popřít nemůže. Ve svém textu o událostech v Egyptě jsem poukazoval na démonizaci Muslimského bratrstva v našich končinách a hádám, že pan Urban z něj přes svá tvrzení má vítr také, neb jeho slovy "frustrace a odcizení z nenaplněných nadějí" revoluce "plodí radikalismus", jenž se může časem negativně projevit ve "vládě muslimských bratrů." Opravdu si pan Urban myslí, chápu-li jeho slova dobře, že by Muslimské bratrstvo (MB) mohlo vést za dané situace či výhledově egyptskou vládu, když toto hnutí nestojí v popředí protestů, a egyptské povstání není syceno náboženským sentimentem, nýbrž sociální, politickou a ekonomickou represí dlouhou dobu ujařmeného obyvatelstva? Možné je všechno, nicméně...

Egypt: K tlaku opozice na vládu přistoupily stávky

10. 2. 2011

K protivládním protestům v Egyptě se včera připojili dělníci, kteří po celé zemi začali stávkovat. Tím upozornili na další, dosud málo zmiňovaný rozměr problému - rodina Mubaraků údajně nashromáždila ohromné bohatství, zatímco takřka polovina obyvatel se nachází na hranici chudoby.

Anamnéza

10. 2. 2011 / Milan Kozelka

"Máte tušení, z čeho by mohla pramenit Vaše
permanentní frustrace?" naléhá psycholog na
koaličního politika. "Byl jsem blbě počatej. Ve
spěchu, během polední přestávky," prozrazuje
politik. "Jen tohle?" kroutí psycholog hlavou.
"Taky jsem nedonošenej. Matce scházel měsíc
a půl," říká politik stydlivě. "Jak dlouho jste byl
v inkubátoru?" ptá se psycholog. "Dva nebo tři
měsíce," křísí politik paměť. "Kdy jste měl první
erekci?" ptá se psycholog. "V pětadvaceti. Při
sledování filmu Angelika," říká politik. "V kolika
letech jste měl první pohlavní styk?" ptá se dál
psycholog. "Ve třiceti," pýří se politik. "Kolik bylo
partnerce let?" pokračuje psycholog. "Dvacet.
Byl to partner. Partnerky přišly mnohem později.
Byly dvě," svěřuje se politik tichým hlasem.

Blíží se katastrofa v českém zdravotnictví

9. 2. 2011 / Petr Wagner

Je zhruba 21 dnů do konce února a pravděpodobného začátku medicíny bez části lékařů. Vzhledem k vybírání dovolených je na některých místech situace problematická již dnes. Média a bohužel i kolegové (Kubek, Engel) se soustřeďují na mzdové požadavky. To je snadno zneužitelné a manipulovatelné, jak jsem bohužel předpokládal již v květnu minulého roku.

Pojďme popsat objektivně (sine ira et studio - bez hněvu a náklonnosti) současnou situaci.

Spojené státy si v těchto dnech připomněly 100 let od narození jednoho z největších masových vrahů 2. poloviny 20. století - Ronalda Reagana

9. 2. 2011 / Daniel Veselý

Bývalý americký prezident Ronald Reagan je v České republice vnímán především optikou studené války a řadou lidí také jako vítěz nad sovětskou "Říší zla" i jako dárce svobody jejím satelitům ve Východní Evropě. Tento široce rozšířený názor ale chápu jako mýtus s tím, že k pádu totalitních režimů ve východoevropském regionu přispěl větší mírou Michail Gorbačov, který zde v 2. polovině 80. let podporoval demokratizační změny a v kritických chvílích roku 1989 díky nim de facto "neutralizoval" činnost sovětských okupačních jednotek na území tehdejšího Československa.

Doprivatizovat, co se ještě zprivatizovat dá

9. 2. 2011 / Roman Daniel

Upír má dvě dcery: Dej! Dej!
Kniha Přísloví, 30,15

"Stále je ještě co tunelovat", píše ve svém článku Osamocení lékaři Luděk Prokop. "Věřím lékařům a nevěřím, že uspějí." Naprosto souhlasím, také je mi hanba při průzkumu veřejného mínění, i když si myslím, že je zmanipulovaný, stejně jako televize či velké celorepublikové deníky.

Lékařky a lékaři, držte se, jsme s vámi!

9. 2. 2011 / Milan Daniel

Čtu si "diskusi" na Novinkách a nevěřícně kroutím hlavou. Tolik koncentrované tuposti a krátkozrakosti bych ani na tomto místě nečekal, ale skutečnost očekávání předčí o několik koňských délek. Prosťáčci, kteří označují lékaře jako vyděrače, si nevidí na špičku vlastního nosu. Lidé, kteří před vrchností ochotně ohýbají hřbet, si věru zaslouží, aby se po těchto hřbetech vrchnost spokojeně procházela.

"Životní styl ovlivňuje naději na dožití více než genetika"

9. 2. 2011

Nový výzkum tvrdí, že o tom, jak dlouho budete žít, rozhoduje spíše životní styl než dlouhověkost vašich rodičů.

Švédští vědci zjistili, že největší šanci na dožití se devadesátky mají nekuřáci, kteří konzumují jen mírné dávky kávy a v padesáti letech mají dobrý socioekonomický status (měřený náklady na bydlení) - stejně jako nízkou hladinu cholesterolu v padesáti letech a dobrou kapacitu pro fyzickou práci ve věku čtyřiapadesáti let.

Už je tady apríl...

9. 2. 2011

...nebo jak jinak mohu chápat informaci v MFD a potažmo v Britských listech (8. 2. 2011) o krácení důchodů bývalým funkcionářům KSČ a pracovníkům StB. Poněvadž se jedná o postup proti skupině občanů a kolektivního obvinění za něco, co by snad měl prokázat jednotlivcům soud, myslím, že tato bohulibá snaha má zase odpoutat pozornost od katastrofálních problémů naší chaotické země, píše čtenář Jiří Dočekal.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2010

7. 1. 2011

V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969,45 Kč. Příjem z reklamy byl 11 570 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.12. 2010 částku 77 014,72 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní