Izrael v nesnázích

12. 2. 2011

ŠOK│ Zvi Mazel, bývalý izraelský velvyslanec v Káhiře, říká, že Izrael po pádu Mubaraka 'čelí nepřátelské situaci' . "Armáda bude vládnout Egyptu po celá léta. Je to úplně nový svět, ve kterém nikdo pragmatickou politiku nebude dělat ..."

"...Je po všem, Egypt již není supervelmocí," řekl Mazel. "Egypt úplně ztratil své postavení v této oblasti, zatímco Turecko a Írán jsou na cestě nahoru. Je to jiný svět... Dokud jsme měli Mubaraka, neexistovala prázdnota v našich vztazích s touto oblastí. Teď jsme ve velkých problémech," řekl.

"V další fázi přijde rozpuštění parlamentu, když lidé nebudou akceptovat parlament vzniklý na základě podvodu a následné konání nových voleb. Přirozeně, opozice v těchto volbách bude chtít uspět také a bude potřebovat delší dobu k získání uznání . Muslimské bratrstvo se bude jednat stejně, samozřejmě. " Hnutí Muslimské bratrstvo nemá oporu v nové realitě. "V této fázi je armáda anti-muslimské bratrstvo," vnímá egyptské poměry Mazel. Mubarakův pád podporuje revolucionáře všude, od Jemenu po Alžírsko. Otázkou je, zda takový Blízký východ bude zvládnutelný. Co když budou převraty i v Jordánsku, Maroku nebo Saúdské Arábii?

podrobnosti Ynet ZDE

Další egyptská vláda by měla udržovat mír s Izraelem, uvedl Bílý dům. "Je důležité, aby příští vláda Egypta uznala dohody, které byly podepsány s Izraelem," řekl mluvčí Robert Gibbs na tiskové konferenci poté, co prezident Obama blahopřál Egypťanům po Mubarakově opuštění prezidentského úřadu.

JTA: White House: Egyptian government should keep peace with Israel ZDE

Izrael se obává ztráty klíčového spojence. Izrael je znepokojen tím, že vypuzení egyptského prezidenta Husního Mubaraka povede k eskalaci Muslimského bratrstva a vytvoření 'obklíčení' nepřátelských států. "Pokud budou svobodné volby, nevidím, jak mohou být zastaveni,'' říká Eli Shaked, bývalý izraelský velvyslanec v Egyptě. Úspěch Bratrstva by zvýšil aktivity islamistů v celém regionu, včetně Jordánska, jehož protivládní protesty inspirovaly protesty proti Mubarakovi.

''Muslimské bratrstvo již řeklo, že nebude vázáno mírovými smlouvami. Nevidím možnost vojenského konfliktu s Izraelem. Ale celé regionální vztahy za posledních 30 let budou zcela zničené,'' říká Shaked. Pro Izraelce, byl Mubarak naprosto klíčovým, protože měl smysl pro regionální stabilitu. Prostřednictvím válek a povstání, Mubarak se držel mírové smlouvy s Izraelem. De facto byl spojencem Izraele i v boji proti šíření íránského vlivu v regionu.

Christian Science Monitor: Israel fears loss of a crucial ally with Mubarak's fall ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.2. 2011