Ve jménu Boha milosrdného, slitovného...

11. 2. 2011

Egyptský viceprezident Omar Sulejmán pronesl 11. února následující prohlášení: "Ve jménu Boha milosrdného, slitovného, občané, za těchto velmi složitých okolností, jimiž Egypt prochází, se prezident Husní Mubarak rozhodl odstoupit z funkce prezidenta republiky a pověřil Nejvyšší radu ozbrojených sil, aby řídila záležitosti této země. Nechť je Bůh každému ku pomoci."

Sulajmánovo prohlášení je zatím nejzřetelnějším znakem toho, že armáda provedla převrat řízený ministrem obrany polním maršálem Mohamedem Husejnem Tantávím. Není jasné, zda Sulajmán zůstane hlavou civilní vlády. Egypt se vrací k modelu z roku 1952, kdy byl stát ovládán radou armádních důstojníků. Nyní je otázkou, do jaké míry bude armádní elita ochotna sdílet moc se svými civilními protějšky.

V jistém okamžiku se euforie opozice vyčerpá a budou vzneseny požadavky ohledně voleb. Spojené státy, i když podpořily armádu zastavující nepokoje, mají rovněž strategickou potřebu vidět Egypt vyvíjet se k pluralističtějšímu systému.

Zda armáda dostojí slibům uspořádat volby v řádném termínu v září, to bude teprve třeba zjistit. Pokud nicméně volby proběhnou, armáda musí mít politický nástroj čelící opozičním silám, zejména Muslimskému bratrstvu. Osud vládní Národní demokratické strany (NDP) tak zůstává otázkou. Bez NDP by režim fakticky zkolaboval a armáda se při řízení země může dostat do ještě větších obtíží. Zatímco bude vojenská rada plnit funkci prozatímní vlády, bude si patrně přát uchovat z vládní NDP tolik, kolik jen půjde, a inkorporovat prvky opozice, aby zvládla tranzici. Udržení moci při současném nastolování demokratické vlády bude pro armádu tou největší výzvou, protože se snaží zabránit změně režimu a současně se vyrovnat s potenciální ústavní krizí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.2. 2011