Íránci slavili svou vlastní islámskou revoluci

12. 2. 2011

ŠOK│ Ve stejný den, kdy ulice Káhiry a Alexandrie vybuchly v extatické oslavě úspěchu lidí a jejich "revoluce" proti prezidentovi Husní Mubarakovi, Íránci byli také v ulicích - slaví 32. výročí své vlastní islámské revoluce.

Obrovské davy se shromáždily na náměstí Svobody 11 února přes sníh a déšť, v rukou kytice a plakáty nejvyššího vůdce ajatolláha Chameneího , transparenty "Pryč s Izraelem", plakáty a trikolóry v barvě červené, bílé a zelené vlajky islámské republiky.

Egyptské povstání přineslo pád jednoho z klíčových spojenců USA v jeho blízkovýchodní studené válce s Íránem. A to je důvod, proč vojáci v Teheránu rozdávali egyptské vlajky do davu a mnoho antimubarakovských sloganů a karikatur byly na obraaovkách - včetně jednoho z demonstrantů, který strhával sochu Mubaraka tím samým způsobem, jako americké tanky strhávaly sochu Saddáma Husajna v Bagdádu v roce 2003. "Meč svrhne vládce paláců vašeho útlaku, s pomocí Boží," řekl Ahmadínežád davu. "Velmi brzy vznikne nový Blízký východ, Blízký východ, který bude bez Izraele a bez Ameriky. Nový Blízký východ nebude mít žádné velmoci.", prohlásil íránský prezident.

podrobnosti Time ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.2. 2011