Lékařky a lékaři, držte se, jsme s vámi!

9. 2. 2011 / Milan Daniel

Čtu si "diskusi" na Novinkách a nevěřícně kroutím hlavou. Tolik koncentrované tuposti a krátkozrakosti bych ani na tomto místě nečekal, ale skutečnost očekávání předčí o několik koňských délek. Prosťáčci, kteří označují lékaře jako vyděrače, si nevidí na špičku vlastního nosu. Lidé, kteří před vrchností ochotně ohýbají hřbet, si věru zaslouží, aby se po těchto hřbetech vrchnost spokojeně procházela.

Vláda zkouší doktory opít rohlíkem, okopávat jim kotníky, ale zatím je přes masivní mediální podporu ve svém úsilí neúspěšná. Klobouk dolů před lékaři z fakultní nemocnice v Plzni -- přesně to je postoj, na který vláda nevěří a jenž může utkání otočit. Začínám opatrně věřit na solidaritu. Lékaři snad nejsou prosťáčky, kteří skočí po kostce cukru, protože po letech zkušeností předjímají pravděpodobnost toho, že nad ní vzápětí zasviští bič starých poměrů.

Doktoři mají ve vyhrocené situaci, kdy vláda hrozí nasazením hasičů a vojenských lapiduchů (snad i železničářů, policistů a poštovních doručovatelek), jedinou šanci -- nenechat rozdrolit svůj blok a učinit jej naopak tak pevným, že si o něj tato vláda rozbije hubu. Toho se bojí, protože jí v případě úspěchu doktorů hrozí permanentní držkopád.

Nejde totiž jen o ně. Situace sester a pomocného personálu není o moc lepší, jakkoliv možnost akce obsahující relevantní hrozbu je z jejich pozic podstatně obtížnější. Stejně tak situace pracovníků v jiných oborech. Nejsou to oni, kdo tento stav zavinili, jsou to však oni, kdo na něj mají doplatit. Proto by byla solidarita z jejich strany na místě.

"Změňte formu protestu a vraťte se do práce", nabádá lékaře jeden z vůdců "strany pro obyčejné lidi" hejtman Hašek. Přední sociální demokrat si zjevně začíná vyrábět koaliční potenciál. Je zjevné, co by rád: aby si doktoři připjali oranžové stužky a rozešli se se svými spravedlivými požadavky na svá pracoviště, kde by si mohli o potřebných reformách dále brumlat.

Hašek je pravda smířlivější než prezident Klaus, který si "za občany" s vládou notuje (nebo ji diriguje) a v souladu s rozvášněnými diskutéry z Novinek radí: lékařům neustupovat!

Za jiné občany, jejichž favoritem není tzv. sociální ani tzv. občanská demokracie, bych naopak chtěl lékařkám a lékařům vzkázat: buďte z křemene a nenechte se oblbnout a rozdělit. Budete-li držet při sobě a vydržíte, vyhrajete. Jsme s vámi!

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.2. 2011