Egypt: Demonstranti proudí na Tahrír, očekává se prohlášení armády k Mubarakově projevu

11. 2. 2011

Egyptská státní zpravodajská agentura MENA informuje o tom, že vojenští velitelé plánují vydat prohlášení ke včerejšímu televiznímu projevu prezidenta, v němž navzdory některým zprávám neoznámil rezignaci. Mezitím za dohledu armádních jednotek vybavených obrněnou technikou proudí davy demonstrantů na náměstí Tahrír. Plánují uspořádat akce na šesti místech Káhiry, aby zvýšili tlak na režim, a vydat se i k prezidentskému paláci. Obrana tohoto objektu byla přes noc znovu zesílena tanky a natažením žiletkového drátu.

Podle MENy Husejn Tantáví, který je ministrem obrany, předsedá jednání Nejvyšší rady ozbrojených sil a očekává se, že tento orgán vydá v brzké době důležité prohlášení. Role armády bude zřejmě pro vyústění krize klíčová.

Některé včerejší události, jako nezávislé aktivity Nejvyšší rady ozbrojených sil v nepřítomnosti prezidenta i viceprezidenta, naznačovaly, že armáda fakticky převzala moc. Večerní Mubarakovo vystoupení však neodpovídalo očekávání, a zdá se tedy, že armáda může být rozdělena na příznivce Tantávího a část loajální Mubarakovi. Někteří představitelé protestujících, včetně el_Baradeje, vyzvali večer emfaticky armádu k "záchraně země".

Nejvyšší rada ozbrojených sil ohlásila, že zasedá permanentně, k čemuž obyčejně dochází pouze v době války. Zatím ovšem není jasné, jaký skutečný vliv tento orgán v současné situaci má.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.2. 2011