WikiLeaks: Saúdská Arábie má o 40% menší ložiska ropy, než se předpokládalo

9. 2. 2011

Spojené státy se obávají, že Saúdská Arábie, největší světový vývozce ropy, nemá dostatečné množství ropných rezerv na to, aby dokázala zabránit prudkému zvýšení cen ropy. Vyplývá to z důvěrných depeší z amerického velvyslanectví v Rijádu, které zveřejnil server WikiLeaks.

Americké diplomatické depeše naléhají, aby bral Washington vážně varování od vysokého ropného činitele v saúdskoarabské vládě, že odhady velikosti ropných rezerv Saúdské Arábie byly zřejmě přehnány až o 300 miliard barelů - téměř o 40 procent.

Tyto informace přicházejí ve chvíli, kdy se cena ropy v nedávných týdnech v důsledku globální poptávky a nepokojů na Blízkém východě zvýšila na více než 100 dolarů za barel. Mnoho analytiků očekává, že Saúdská Arábie a kartel OPEC začne vyvážet víc ropy, pokud by zvyšující se ceny ropy omezily poptávku po ní.

Avšak Sadaad al-Husseini, geolog a bývalý šéf výzkumu v monopolní saúdské ropné firmě Aramco se v listopadu 2007 sešel s americkým generálním konzulem v Rijádu a sdělil mu, že Aramco není schopno těžit 12,5 milionu barelů denně, což je možnoství, kterého bylo zapotřebí k udržení přijatelných cen ropy.

Podle depeší z let 2007-2009 informovalo Aramco, že do deseti let dokáže zvýšit těžbu ropy na 12 milionů barelů denně, ale dlouho před tou dobou - pravděpodobně v roce 2012 - dosáhne globální těžba ropy vrcholu. Tento bod vrcholu je znám jako "peak oil".

V depeši se praví: Abdallah al-Saif, současný viceprezident firmy Aramco pro výzkum, informoval, že má Aramco celkové rezervy 716 miliard barelů a že za 20 let bude mít celkové rezervy ve výši 900 miliard barelů.

Al-Husseini s jeho analýzou nespouhlasí a je přesvědčen, že informace o rezervách firmy Aramco jsou přehnané asi o 300 miliard barelů. Podle jeho názoru jakmile se dosáhne 50 procent známých rezerv, začne rychle docházet k poklesu v těžbě a žádné množství úsilí ten pokles nezastaví. Al-Husseini se domnívá, že těžba ropy bude na stejné úrovni asi 15 let a pak bude následovat ostrý pokles.

V posledních dvou letech podporují Husseiniho názory i četní další ropní odborníci. Fatih Birol, hlavní ekonom Mezinárodního úřadu pro energii sdělil loni listu Guardian, že těžba konvenční hrubé ropy dosáhne roviny asi v roce 2020, což "není dobrou zprávou" pro svět, který je stále ještě těžce závislý na ropě.

Jeremy Legget, tajemník panelu britského průmyslu k Peak Oil a k energetické bezpečnosti uvedl "My tady spíme u volantu a ignorujeme hrozbu globální ekonomice, která je stejně vážná jako ekonomická krize a možná ještě vážnější."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Baer, R.: Sleeping with the Devil. How Washington Sold Our Soul for Saudi Crude. New York, Crown 2003. (Autor pracoval třiadvacet let jako analytik CIA pro oblast Středního Východu.) ZDE
New Study Raises Doubts about Saudi Oil Reserves. Institute for the Analysis of Global Security. March 31, 2004. ZDE
EIA: Saudi Arabia ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.2. 2011