BREAKING NEWS MONITOR│NEDĚLE
Egyptská armáda se snaží vyprázdnit náměstí Tahrír

13. 2. 2011

ŠOK│KD│ 23:15

  • USA Today USA Bílý dům urychluje úsilí dát dohromady koherentní strategii a jednotné poselství pro proměněný region. "Revoluce otevírají dveře všem druhům problémů a všem druhům hrozeb," říká Kenneth Pollack, poradce Rady národní bezpečnosti administrativy prezidenta Clintona, který je nyní na Brookings Institution. "Ale teď, když už jsme tváří v tvář revoluci, musíme to využít jako příležitost."

NEWS MONITOR PÁTEK SOBOTA NEDĚLE

  • Obama telefonoval s jordánským králem Abdullahem II, tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem a s britským premiérem Davidem Cameronem. Viceprezident Biden volal iráckého premiéra Nouri al-Maliki , emíra šejcha Sabaha Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah do Kuvajtu a korunního prince Muhammada bin Zāyid ze Spojených arabských emirátů. Zvláštní zmocněnec pro Blízký Východ a náměstek ministra zahraničí William Burns byl v sobotu v Ammánu a Adam Michael Mullen, předseda sboru náčelníků štábů, se setkal v neděli s úředníky v Izraeli a Jordánsku .
  • Víte změn vane, a to nejen na Blízkém východě. "Bude se to šířit po celém světě, podle mého názoru," obával se arizonský senátor John McCain v pořadu CBS 'Čelem k národu'.
  • "Musíme obnovit naši vlastní důvěryhodnost vůči Egypťanům, a to znamená, že vůči egyptským úřadům i egyptskému lidu," říká Robert Danin, bývalý středovýchodní vyjednavač, který pracoval na ministerstvu zahraničí a v Radě národní bezpečnosti v administrativě George W. Bushe. Hillary Clintonová ještě nedávno nazývala Mubarakovu vláda "stabilní" a Biden ještě nedávno odmítal myšlenku, že egyptský prezident byl diktátor. Nyní Obama zdůrazňuje závazek USA, aby poskytla podporu pro to, co Bílý dům nazývá "důvěryhodný a spořádaný přechod k demokracii" v Egyptě. Spojené státy musí využít svých úzkých svazků s egyptskou armádou, aby zajistila uskutečnění opravdu demokratických reforem , "říká Stephen Hadley, poradce pro národní bezpečnost adminsitrativy George W. Bushe.
  • "Zatímco přechod k demokracii v Egyptě může být v souladu s americkými hodnotami, je téměř jisté, že bude komplikovat strategické zájmy USA," říká Aaron David Miller, středovýchodní odborník, který pracoval pro šest státních tajemníků.
  • Wall Street Journal ITÁLIE Stovky tisíc Italů mobilizovaly ženské aktivistky na shromáždění na náměstích po celé zemi v neděli. Je to největší výzv proti skandální vládě Silvia Berlusconiho. Od Sicílie až po severní Terst - který je hrdý na svou konzervativní lhostejnost - davy požadovaly lepší společnost pro ženy pod heslem "Itálie není bordel" a "Když ne teď, tak kdy?". Organizátoři tvrdili, že až 1 milion lidí se zúčastnilo shromáždění ve více než 200 městech v celé Itálii a asi v tuctu měst v zahraničí. Mnozí z demonstrantů říkali, že byli inspirováni protesty v Káhiře a Tunisu. "Strýc Mubarak odstoupil. Táta Silvio by měl udělat totéž..." požadoval jeden z demonstrantů.
  • Wall Street Journal ALŽÍRSKO Associated Press odhadla v soboru demonstrující dav na alžírském náměstí 1. máje na asi 10.000 osob.
  • GUARDIAN EGYPT Egyptská armáda odmítla požadavky "prodemokratických" protestujících na rychlé předání moci civilní správě. Armáda tvrdí, že má v úmyslu vládnout stanného práva až do voleb. "Po dnešku už nechceme žádné demonstranty sedící na náměstí," uvedl šéf vojenské policie, Mohamed Ibrahim Moustafa Ali. Mnozí demonstranti na náměstí Tahrir souhlasili, že odejdou, ale "tvrdé jádro" demonstrantů odmítlo se slovy, že zůstanou, dokud armáda neprovede sérii kroků směrem k demokratické reformě včetně instalace civilní vlády a nezruší represivní výjimečný stav.
  • "Potřebujeme velkou účast civilistů," řekl Mohamed El Baradei, který se stal mluvčím opozice. "To nemůže být armádní show."
  • Mahmoud Nassar, jeden z organizátorů za protestů na náměstí Tahrir, řekl, že demonstrace by měly pokračovat. "Revoluce pokračuje. Její požadavky nebyly dosud splněny" řekl.
  • Khaleej Times IRÁK Irácký parlament schválil jmenování osmi nových ministrů z devíti, jmenovaných do 43 členné vlády ministerského předsedy Núrího al-Málikího. Je to největší počet ministrů v historii Iráku. Ministry byli schváleni Falh Ani (elektřina), Khairallah Hassan Babiker (obchod), Mhodr Málikí (obcí a veřejné práce) a Zaidi (ženy - první žena ve vládě). Seznam zahrnuje také ministry bez portfeje, Amera Khuzaie (národní usmíření), a Kazema (pro občanskou společnost). Kandidáti na klíčová ministerstva obrany, vnitra a národní bezpečnosti stále nejsou nejsou jmenováni. Al-Maliki slíbil předložit kandidáty na tato místa v nejbližších dnech. Sektářství v Iráku zůstává, neboť i tato křesla byla rozdělena podle etnických a klanových hledisek.
  • Mezitím, stovky rozzuřených demonstrantů vyšly do ulic Ramádí - asi 100 kilometrů západně od Bagdádu - v neděli protestovali proti vládní neschopnosti zajišťovat základní služby. Podobné demonstrace, inspirované Egyptem a Tunsiem se konaly v posledních týdnech po celém Iráku.
  • baynews9AP BAHRAJN Bahrajnské bezpečnostní orgány jsou v pohotovosti kvůli protestům. Bahrajnské bezpečnostní složky zřídily kontrolní stanoviště a přinejmenším v jedné vesnici se střetly s pochodujícími demonstranty. Zemi rozděluje napětí mezi autoritativními sunnitskými vládci a šíitskou 70% většinou, jejíž představitelé prostřednictvím sociálních médií vyzvali k protestům za demokratické reformy.
  • AlJazeera TUNIS Ministr zahraničních věcí přechodné vlády Tunisu Ahmed Eunice bez udání důvodů odstoupil ze své funkce, kde byl méně než tři týdny. Eunice odnesla vlna lidového hněvu po veřejném prohlášení v televizním pořadu, ve kterém chválil svůj francouzský protějšek, ministryni zahraničí Michele Alliot-Marie, kterou oponenti obviňují z účasti na podezřelém jednání s režimem vyhnaného tuniského prezidenta Zine El Abidine Ben Ali.
  • AFP ALŽÍRSKO Alžírské opoziční hnutí Národní koordinační centrum změn a demokracie prohlásilo, že nová demonstrace se v Alžírsku bude konat 19. února. Prohlásil to právník Mustafa Bouchachi tiskové agentuře Agence France Presse,
  • Huffington Post ÍRÁN Ahmadínežád: "Nový" Egypt zobrazuje budoucí "nový" Blízký východ 'bez sionistického režimu a amerického rušení', prostor, kde arogantní pravomoci nebudou mít žádné místo...
  • Dubai Informer Deccan Chronicle 19:20 Američany zřízená (propagandistická) televize Al-Hurrá TV oznámila, že Mubarak odletěl do Spojených arabských emirátů a je očekáván v Dubaji během hodiny. (Poznámka ed. BL - jednozdrojová informace)
  • Husni Mubarak je stále v Egyptě v letovisku Sharm el-Sheikh u Rudého moře, prohlásil premiér Ahmed Shafiq v neděli, v reakci na pověsti o Mubarakově útěku prostřednictvím státní agentury SANA.
  • Kommersant Egyptský ministr obrany polní maršál Hussein Tantawi převzal dnes pravomoci prezidenta. Bude řídit vnitřní politiku i zastupovat zemi v zahraničí. Informovala o tom s odvoláním na prohlášení Nejvyššího výboru ozbrojených sil egyptská televize. (Poznámka ed.: Vyplývá to z dnešní ranní zprávy o převzetí moci Nejvyšší vojenskou radou na 6 měsíců, rozpuštění parlamentu a pověřením kabinetu Dr. Ahmeda Mohammeda Shafiqa činností prozatímní vlády do zvolení vlády nové.)
  • youm7 19:01 Zdravotní stav bývalého prezidenta Mohameda Husni Mubaraka se v posledních několika hodinách zhoršil, napsaly Bahrajnské noviny. Deník citoval "zdroje blízké Mubarakovi", že je v kómatu. Noviny uvedly také, že Mubarakův zdravotní stav se zhoršila už dříve, kdy dvakrát omdlel při nahrávání řeči, ve které přenesl pravomoci na Omara Suleimana.
  • Khaleej Times Jemenské ministerstvo vnitra zpřísňuje bezpečnost v Sana'a, "aby zabránilo přístupu jakýchkoli zbraní do města".
  • Guardian Kyberaktivisté v Bahrajnu prohlásili zítřek - pondělní svátek sv Valentýna za "den hněvu" v království. Tento den je také 10. výročí referenda, ve kterém občané Bahrainu schválili vnitrostátní dohodu a započali novou politickou éru po desetiletích politického neklidu. Organizátoři vybrali toto datum jako signál víry, že se orgány státu vzepřely slibům této charty . Den hněvu má svou facebookovou stránku s 10.000 příznivců, kteří se přidali během několika dnů, a na facebooku umístěné prohlášení ve jménu bahrajnské mládeže za svobodu, které je široce rozšířené online.
  • REUTERS│Analytics Vystrašený Izrael je konfrontován s novou egyptskou realitou. Egyptské pozdvižení vyvolalo v Izraeli frenetický přezkum strategických možností a přiživilo obavy, že nové arabské uspořádání bude účinnější v odporu vůči jádru izraelské politiky. "Mezi ně patří sledování fraškovitého mírového procesu, uzavření pásma Gazy a další politiky, vůči kterým ... veřejné mínění v arabském světě oponuje," říká Daniel Levy, vedoucí výzkumný pracovník v New America Foundation a bývalý izraelský mírový vyjednavač.
  • "Pokud je vše v našem okolí v ohni, pojďme zkusit uhasit naše vlastní požáry. Nejprve s Palestinci, protože to by mohlo pomoci všem," prohlásil Šimon Shamir, bývalý velvyslanec v Egyptě na nedávné akademické konferenci. To se snadněji řekne, než udělá... Mírové rozhovory s cílem ukončit konflikt na Blízkém východě ztroskotaly minulý rok a palestinští představitelé říkají, že se nevrátí k jednání, dokud Izrael zastaví výstavbu osad na pozemcích okupovaných od války v roce 1967.
  • Al-ArabTunisko kategoricky odmítá jakoukoliv cizí vojenskou přítomnosti na jeho území, v první oficiální reakci na vystoupení italského ministra vnitra Roberta Maroniho (člena strany Liga severu), ve kterém oznámil, že bude požadovat vpuštění jednotek italské policie do Tunisu k zastavení toku nelegálních přistěhovalců. Prohlásil to Al-Tayyib Bacouche, mluvčí prozatímní vládě v neděli pro Tuniskou kancelář UPI.
  • Al-ArabElaph-GB Jemenské opoziční strany na "společném jednání" v neděli přijali iniciativu prezidenta Ali Abdullah Saleha k zahájení politického dialogu. Opoziční vůdci řekli na tiskové konferenci v Sana'a, že "neodmítají vrátit k dialogu s vládnoucím Generálním lidovým kongresem a neodmítají iniciativu prezidenta Saleha v souvislosti s obnovením národního dialogu."
  • Al-Arab Skupiny Italů, kteří se nazývají "lid šarlatu", v sobotu protestovaly proti premiéru Silvio Berlusconimu v řadě italských měst, požadovali jeho rezignaci kvůli výpovědi o sexu s nezletilými prostitutkami. Demonstrace v Itálii přinesly slogany "Berlusconi po Mubarakovi" a "Itálie není bordel".
  • GUARDIAN - Egypt News│Reuters Al-Ahram Centrum politických a strategických studií Hassan Abu Taleb: "Armáda začala používat 'revoluční legitimitu' jako základ pro svou činnost. Armádní závazek přechodu na civilní a svobodně zvolenou vlády, parlament a otevřený prostor pro politické strany je dobré znamení. Existuje však stále mnoho otázek . Koho bude v tomto výboru, a jakou roli bude hrát armáda při vypracování nové ústavy? Bude jejich role v nové ústavě jako ta, kterou má armáda v Turecku? Existuje stále mnoho šedých zón, ale je zřejmé, že poslední rozhodnutí jsou otevřením dveří pro zcela nový systém, který přijde."
  • Jerusalem Post Egyptská armáda má problémy s umlčením protestů, které i poté, co většina demonstrantů už opustila náměstí Tahrír, pokračují v průmyslu a nejméně ve dvou bankách.
  • GUARDIAN - Egypt News
    • 14:14 Reuters hlásí, že armáda se chystá přitvrdit při střetech s demonstranty, aby omezila rizika čerstvé konfrontace: Nová vojenská vláda v neděli vydá varování proti komukoli, kdo vytváří "chaos a nepořádek," uvedl armádní zdroj.
    • SÚDÁN V Súdánu, ženy, držící hlídku u ředitelství bezpečnostní služby v Chartúmu, volají po propuštění mužů, zadržených při protestech. Bezpečnostní úředníci brání novinářům zúčastnit se protestů proti zatčení svých kolegů, řekl svědek agentuře Reuters. Důstojníci zadrželi pět televizních kameramanů a fotografů, kteří se snaží pokrýt události. Mladí organizovali v posledních týdnech sérii malých protestů po celém severní Súdán proti zvyšování cen a porušování lidských práv. Některé webové stránky a protestující volali po změně režimu.
    • JEMENAP Svědci řekli, že při nedělních potyčkách v Sana'a bylo několik demonstrantů zraněno a 23 bylo zadrženo policií. Říkali, že policisté v civilu ozbrojeni holemi a dýkami se připojili k bezpečnostním silám v potlačování demonstrantů. Podle agentury AP šlo o tisíce protestujících a pořádkové policie používala obušky k zastavení protestů. Mnoho z protestujících byli vysokoškolští studenti, kteří protestovali centrálním náměstí hlavního města Hada . Ve snaze je zastavit, policie náměstí obklíčila prstenci s ostnatým drátem a dav vládních příznivců si zde zřídil stanový tábor, obsadil a bránil přístup na náměstí po celý den.
    • 13:38 Egyptský disident Ajmán Núr, který byl uvězněn poté, co kandidoval proti Mubarakovi na prezidentský úřad v roce 2005, řekl agentuře Reuters po oznámení vojenských vůdců (13:08), že by mělo uspokojit demonstrantů. Řekl: "Je to vítězství pro revoluci." Ale ne všichni aktivisté sdílejí jeho názor.
    • AP Lídři Bahrajnu nejnověji nabídli ústupky ve snaze odvrátit v zemi protesty v egyptském stylu . V neděli se zavázali uvolnit kontrolu státních sdělovacích prostředků a i oznámil královský dar ve výši téměř 2.700 USD každé rodině v Bahrajnu. Zároveň uklidnili klíčové západní spojence domovským přístavem pro Pátou flotilu amerického námořnictva.
      Opoziční skupiny v Bahrajnu připravují pouliční protesty na pondělí a žádají větší hlas ve státních záležitostech. To by znamenalo první velkou demonstrací v Perském zálivu od povstání v Tunisku a Egyptě. Bahrajn je většinově šíitský a občané si už dlouho stěžují na diskriminaci ze strany vládců , kteří jsou sunnité. Střety vypukly loni po zatčení šíitského aktivisty.
    • 13:10 Armáda prohlásila, že bude řídit zemi po dobu šesti měsíců, nebo až do do prezidentských a parlamentních voleb.
    • 13:08 Nejvyšší vojenská rada rozpustila parlament a pozastavila platnost ústavy. Oznámení přišlo ve nejnovějším veřejném prohlášení.
    • 11:52 Premiér Ahmed Shafiq mluvil ve státní televizi, která ovšem jeho projev polovině přerušila ."Naší hlavní starostí je obnovit bezpečnost egyptských občanů. ... Kabinet chce "obnovit náš normální způsob života". Pozn. ed. BL: Tím ovšem uvolnili prostor televizi AL-Džazíra, která se tak stala neoficiální "státní televizí" nového vedení a jedinou "nezávislou" zpravodajskou televizí v regionu. Pracovníci státní televize ráno demonstrovali proti svému vedení a způsobu, jakým televize pokrývala události minulých dní.
    • Policejní důstojníci pochodovali přes náměstí Tahrir, vyjadřovali svou solidaritu s lidmi a šli demonstrovat před sídlo ministerstva vnitra proti nízké výši jejich mezd. Došlo k jejich srážce s vojáky. V 10:16 byly podle svědků agentury Reuters slyšet poblíž ministerstva vnitra výstřely. Ochranka řekl, že vystřelila do vzduchu varovné výstřely. Policie byl stažena z ulic, když ztratila kontrolu nad protivládními protesty a byla nahrazena armádou.
    • 11:00 Profesor mezinárodní politiky na Americké univerzitě v Káhiře Ezzedine Choukri, hovořil v televizi al-Džazíra a varoval že zachování Mubarakova kabinetu se nebude příliš líbit demonstrantům.
    • Nedojde k žádnému bezprostřednímu přeskupení egyptského kabinetu, který byl jmenován ještě Mubarakem a je stále plný ex-prezidentových spojenců. Premiér Ahmed Shafiq to řekl po první schůzi kabinetu, který by měl zůstat na svém místě až do kompletního přechodu k demokracii. Uvedl také, že obnovení bezpečnosti by mělo být prioritou.
    • 10:29 Tony Blair, dnes "zvláštní vyslanec míru v regionu", který varoval před možností Muslimského bratrstva převzít po pádu Mubaraka moc, nyní řekl, že prezidentovo odstranění by mohlo být rozhodujícím momentem v šíření demokracie na celém Blízkém východě. Blair řekl, že pokrok by mohl odblokovat mírový proces a býl by "velkým přínosem." Připustil, že situace v Egyptě byla "fantasticky destabilizující" pro palestinskou samosprávu. Původně Blair obhajoval Mubaraka a tvrdil, že byl "sílou stability" v tomto regionu.
    • Vojáci strhli na náměstí Tahrír stany a někteří používali hole proti lidem. Ale velký počet demonstrantů odmítl odejít a jiní stále proudí do náměstí, aby se k nim připojili. Od cca 11 hodin se na náměstí valí další množství aktivistů. Udržují nátlak, aby byly reformy provedeny.
    • Reportér Guardianu Chris McGreal je na náměstí Tahrir.
  • Al-Ahram Islámské hnutí odporu Hamas vyzvalo Egypt k vyhlášení okamžitého zrušení blokády Gazy a otevření přechodu Rafáh z egyptské strany pro zajištění pohybu a zahájení rekonstrukce. Mluvčí Hamasu Sami Abu Zuhri uvedl v tiskovém prohlášení také, že "rezignace prezidenta Husního Mubaraka je zahájením vítězství egyptské revoluce, ve které Hamas věřil, stál po jejím boku a podporuje její požadavky."
  • Al-Ahram Organizátoři 12. summitu Organizace islámské konference, který byl naplánován na příští 15. března v Šarm aš-Šajchu, "s ohledem na okolnostmi zkoušený Egypt" odložili včera v Džiddě konání summitu. Nový termín bude určen v souladu s vývojem situace.
  • Aleqt-FT Oficiální místa v Egyptě včera potvrdila, že Suezský průplav funguje normálně a že nepokoje v zemi, které začaly 25. ledna neměly vliv na provoz kanálu. Egyptská burza včera oznámila, že provoz začne ve středu.
  • Arab On-line Ahmad Kadáffi, osobní vyslanec libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, který je koordinátorem egyptsko-libyjských vztahů, vedl v sobotu a v neděli rozhovory s řadou egyptských politiků o nejnovějším vývoji v Egyptě. Přijel v sobotu do Káhiry, kde jednal s představiteli Nejvyšší rady ozbrojených sil a předal dopis od Muammara Kaddáfího, který předsedá arabskému summitu.
  • youm7 Oficiální zdroj Arabských emirátů popřel zprávu Ministerstva pro civilní letectví, že v SAE na letišti Sharjah přistál bývalý egyptský prezident Mohamed Husni Mubarak.
  • Al Masry Al Youm 11:30 SEČ Dr. Zahi Hawass, státní tajemník pro starožitnosti v úřednické vládě, oznámil krádež osmi artefaktů faraona Tutanchamona, jeho otce faraona Achnatona, a děda Achnatona Yuya. Poukázal na to, že na zmizení těchto kusů se přišlo díky soupisu provedených v datovém centru Egyptského muzea k zajištění integrity artefaktů poté, co se podařilo některým z teroristů (sic!) vloupat se 28. ledna do muzea a ukrást 70 kusů ve starobylém sále. Chybějí dvě sochy krále Tutanchamona ze dřeva, pokryté vrstvou zlata, socha znázorňující královnu Nefertiti, socha z pískovce princezny a kamenná socha spisovatele z období Amarna. Hawass prohlásil, že vyšetřovatelé začali identifikovat pachatele a usilovat o navrácení chybějících kusů, a armáda byla schopna zastavit některé pachatele při pokusu o útěk.
  • BBC 10.27 Na káhirském náměstí Tahrír je napjatá nálada. Demonstranti, kteří tam táboří 20 dní, se snaží blokovat požadavek armády, aby náměstí opustili. Na náměstí přicházejí tisíce dalších demonstrantů. Armáda je nerozhodná, jak má na vznikající velkou demonstraci reagovat.
  • Na náměstí Tahrír nebylo takovéto napětí už po mnoho dnů, píše reportér BBC Paul Danahar. Mnoho demonstrantů se v neděli probudilo a zjistili, že armáda pronikla na náměstí a začala likvidovat stany demonstrantů. Tanky, které blokovaly přístup na náměstí, byly staženy a do ulic, kde stáli demonstranté začala proudit automobilová doprava. Na náměstí rostl hněv, když stále větší počty vojáků začaly pomalu, ale násilně vytlačovat demonstranty z míst, která okupovali už několik týdnů. Pak začal dav řvát, když si uvědomil, že na náměsti vstoupily stovky policistů. Byli to titíž muži, kteří je před nedávnem bili a útočili na ně slzným plynem. Dav zuřil. Po několik minut vzniklo silné napětí mezi oběma stranami. Policisté pak z náměstí ustoupili.
  • Reuters UK Vojenští vládci Egypta nařídili protestujícím, aby opustili náměstí Tahrír, symbol revolty proti Husnímu Mubarakovi. Prioritami vojenské vlády se mají stát "zákon a pořádek" a znovunastartování ekonomiky. Vojáci ráno rozdělili demonstranty na náměstí Tahrír do malých skupinek, aby uvolnili náměstí pro dopravu. Protestující informují, že vojáci zatkli některé z jejich lídrů a více než 30 lidí bylo převezeno do vojenské zóny u Egyptského muzea. Armáda tyto zprávy nekomentovala. Kolem náměstí, kde dosud visí transparenty požadující změnu režimu, byly rozmístěny tanky a obrněná vozidla.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.2. 2011