Je tahle česká vláda normální?

8. 2. 2011 / Jan Čulík

Ve svém článku "Tak se na ty kurvy levicový musí - aneb trojstranu si rozvracet nedáme" si povšiml Jiří Jírovec, bedlivý student jednání v parlamentu (kdo ty protokoly jinak vlastně čte), že zcela legitimní parlamentní interpelace, týkající se závažných otázek, které by v každém normálním demokratickém parlamentu vyvolaly skandál, byly v pražské sněmovně koaliční poslaneckou většinou zameteny pod koberec, aby se pak parlamentní většina věnovala skutečně závažnému problému dne, totiž rybářským lístkům.

K úvahám, zda se tato vláda skutečně skládá jen z šílenců, mě vede průrazný článek serveru Idnes, podle něhož se nynější koaliční vláda rozhodla konečně rozetnout největší problém dneška. Je to jednoduché: Bývalým komunistům sníží koalice důchody a jejich peníze dá odpůrcům režimu.

Čumím na to skutečně s otevřenými ústy. Dokážu pochopit, že někteří lidé - a jejich možná v české společnosti mnoho - jsou stále ještě, jednadvacet let po pádu komunismu, doslova hnáni antikomunismem. Dokážu také pochopit přesvědčení, že je neférové, aby někdejší okresní tajemníci komunistické strany či estébáci, kteří svou feudální mocí vládli neomezeně nad obyvatelstvem, měli vysoké penze. Jenže tohle se možná mělo řešit někdy v roce 1991, ne 2011. A je to vůbec legální? Je možno lidem, kterým nebyl prokázán žádný trestný čin, legální cestou snížit důchod, tedy odložený příjem, na který si celý život platili? A když už na to přijde, bylo by legální snížit důchod třeba i občanům, kteří spáchali nějaký trestný čin? Existuje to někde na světě? Že spácháte trestný čin, anebo máte nesprávný politický názor a vláda vám za to sníží důchod? A jak se to bude určovat? Jak se po jednadvaceti letech pozná, kdo byl kolaborant a kdo disident? A nebudou se právem osoby, jímž vláda sebere či sníží důchod, obracet o nápravu k institucím Evropské unie?

Dobře, tak na tyhlety otázky nemám odpovědi, to ať si vyřeší vláda, když přišla s taktou geniálním nápadem (pokud to tedy není kachna serveru IDnes).

Hlavně ale na tento geniální vládní nápad, který podle serveru Idnes vládní politikové nadšeně vítají, hledím s otevřenými ústy z jiného důvodu. Oni tito podivní lidé si skutečně myslí, že snížení důchodů někdejším komunistům je nejzásadnějším problémem dneška? Je tato vláda opravdu šílená? Jak se tam dostala? Může to někdo vysvětlit?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 8.2. 2011