Ještě jednou o exekucích

11. 2. 2011 / Jan Fajrejt

Chtěl bych poděkovat redakci BL, že zveřejnila můj text - a hlavně, že celou diskusi na téma neadekvátních exekucí odstartovala.

Během včerejška a dneška se mi ozvalo kolem 50 lidí, kteří můj nápad podpořili, všem děkuji za podporu, snažil jsem se každému alespoň krátce odepsat.

Na FB existuje již několik stránek na toto téma:

1) http://www.facebook.com/exekuce - stránka a skupina, která má téměř 500 členů

2) http://www.facebook.com/stop.exekucni.mafii - v této chvíli 217 příznivců, vzniká na ní seznam firem a institucí, které podporují "exekuční mafii"

3) http://www.facebook.com/pages/Dopravni-podniky-Praha-pokuty-exekuce-dp-revizori/163203398812 - autor této stránky hledá lidi, kteří byli postiženi falešnými pokutami, aby se s ním spojili za účelem podání hromadné žaloby

4) http://www.facebook.com/?ref=home#!/home.php?sk=group_161716303848827&ap=1 - skupina, která se zabývá exekucemi vyvolanými firmou UPC.

Dále existuje několik stránek, které se tomu již nějakou dobu věnují:

http://www.antiexekuce.estranky.cz/

http://www.spotrebitelskyudel.cz/ - nadace Člověk v tísni

http://www.fushal.net/2010/06/dejte-pozor-na-upc-je-to-banda-grazlu.html - UPC

Nejdůležitější v této chvíli je, aby nás bylo co nejvíc, proto Vás prosím, registrujte se do skupiny na FB, dejte o sobě vědět třeba mailem. Řekněte o této iniciativě svým přátelům, případně lidem, které exekuce postihla nebo je to zajímá. Dostal jsem včera a dnes několik málo skeptických reakcí, podle nichž kolektivní obrana nic nezmůže. Chtěl bych upozornit na důležitou věc. Lidí, kteří byli postiženi exekucí, je u nás více než milión. Pokud by se přidala polovina z nich, bude nás půl miliónu.

Pokud sami můžete něčím přispět, ohlaste se mně nebo správcům těch stránek na FB. Potřebujeme - pro začátek: 1) právníky, 2) někoho, kdo umí dělat weby a webové aplikace s databází. Hledáme také lidi, kteří už mají zkušenost se soudními procesy proti exekutorům, úspěšné i neúspěšné.

Osobně si myslím, že tato počínající iniciativa má velkou šanci na úspěch. Je to ovšem krok do neznáma a běh na dlouhou trať a bude třeba někde začít.

Dovolím si navrhnout takovýto "akční plán":

1) Měli bychom začít nějaký "exemplární" soudní proces, vybrat případ, který má rozumnou naději na úspěch, společně zafinancovat podání žaloby a nějaké schopné právníky. Tento proces pak bude třeba krok za krokem sledovat a zveřejňovat vše, co se kolem něj děje. Vznikne tím jakýsi "návod" či "vzor" pro všechny, kteří jsou podobně postiženi. Tím vzorovým případem by mohly být právě pokuty z DP Praha (viz FB, stránka č. 3) nebo případ, o němž mi dnes napsala jedna čtenářka a v němž šlo o dluh ve výši 1 Kč, z kterého exekuce "vyrobila" mnoho tisíc.

2) Rád bych otevřel elektronický dokumentační projekt, kde budeme shromažďovat dokumentaci k případům a vytvoříme databázi, kterou bude možno použít jako určitý základ pro ony hromadné žaloby, ať už domácí nebo k evropským soudním institicím. Databáze nám také ukáže, které podniky jsou největšími zadavateli neadekvátních exekucí. - K tomu bych potřeboval nějakého dobrovolníka, někoho, kdo by mi pomohl s vytvořením stránek a postavením databáze.

3) Zkuste se, prosím, zamyslet nad tím, jaké pokojné nátlakové akce by bylo možno provést proti "zlým" institucím, které vymáhají pakatelní částky exekucemi. V případě plynárny nebo telekomunikačního operátora je taková akce snadná, v případě pražského DP půjde ale o větší oříšek.

Budu samozřejmě velice rád za všechny připomínky a náměty.

Vedle stránky na FB jsem dnes vytvořil blogovou stránku jan-fajrejt.blogspot.com , která bude do určité míry "mirrorovat" to, co se bude dít, ať už na FB nebo zde na BL, a případně na ní bude sídlit zmíněný dokumentační projekt.

Prosím, pište mi dál Vaše náměty a Vaše příběhy, ať už na mail nebo do diskuzního fóra na tomto blogu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.2. 2011