Alžírští demonstranti pochodují ulicemi Alžíru

12. 2. 2011

Alžírské bezpečnostní síly a demonstranti se střetli v ulicích Alžíru. Přinejmenším 2 000 demonstrantů překonalo bezpečnostní kordon kolem náměstí 1. máje a připojilo se k jiné skupině, která tam požaduje reformy, a vydali se na pochod ulicemi hlavního města. Bezpečnostní síly uzavřely všechny přístupy do města a již zatkly stovky protestujících, uvádí Al-Džazíra. Podle demonstrantů si policie přeje, aby protest byl násilný. Demonstranti požadují demokratické svobody, výměnu vlády a pracovní místa. Vláda již před týdnem slíbila zrušit výjimečný stav, který trvá devatenáct let.

Policie během dne zaútočila na demonstranty před kancelářemi opozičního Shromáždění pro kulturu a demokracii a zatkla deset lidí slavících zde pád Mubaraka, řekl šéf strany Sadi agentuře AFP. Údajně ani nešlo o organizovanou demonstraci, ale o spontánní oslavu.

Podle bloggera Eliase Filaliho pád Mubaraka přišel v pravý čas, a alžírský režim je stejným policejním státem založeným na korupci a volebních podvodech jako egyptský.

Podle Sadiho je v Alžíru již 20 000 policistů a očekává se přísun 10 000 dalších. Přítomnost policie je ovšem v Alžírsku rutinní záležitostí, nicméně podle Filaliho je takový počet policistů "neuvěřitelný".

Dnešní shromáždění organizuje střechová instituce s názvem Národní koordinace pro změnu a demokracii, která existuje pouhé tři týdny. Zahrnuje opoziční strany, občanská hnutí a neoficiální odborovou organizaci.

Protože Alžírsko je důležitým vývozcem ropy a plynu, případné protesty by mohly vážně zasáhnout světovou ekonomiku; ale řada analytiků tvrdí, že revolta v egyptském stylu je nepravděpodobná, protože vláda může bohatství ze surovinového průmyslu použít k ulomení nejhorších ekonomických ostnů lidové nespokojenosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.2. 2011