Egypt: K tlaku opozice na vládu přistoupily stávky

10. 2. 2011

K protivládním protestům v Egyptě se včera připojili dělníci, kteří po celé zemi začali stávkovat. Tím upozornili na další, dosud málo zmiňovaný rozměr problému - rodina Mubaraků údajně nashromáždila ohromné bohatství, zatímco takřka polovina obyvatel se nachází na hranici chudoby.

Kromě náměstí Tahrír v Káhiře se protestující sešli také u parlamentu, u sídla vlády a u ministerstva zdravotnictví, a zabránili premiéru Ahmedu Šafikovi ve vstupu do jeho kanceláře.

Stávky vypukly na železnici i v autobusové dopravě, v elektrárenství a mezi techniky Suezského průplavu, v textilkách, ocelárnách, v potravinářství a přinejmenším v jedné nemocnici.

Asi 8 000 protestujících, převážně zemědělců, v jižní provincii Asiut postavilo barikády z hořícího palmového dřeva. Zablokovali hlavní dálnici a železnici ve směru na Káhiru kvůli stížnostem na nedostatek chleba. Vůz guvernéra zahnali přívalem kamení.

Stovky obyvatel slumů v Port Saidu zapálily část guvernérského paláce kvůli nedostatku bydlení.

Egypťany rozčílily zprávy o tom, že rodina Mubaraků nashromáždila miliardy, a možná i desítky miliard dolarů, zatímco podle údajů Světové banky zhruba 40% lidí v osmdesátimilionové zemi žije na pokraji bídy se dvěma dolary na den.

Stávky propukly navzdory včerejší zmínce viceprezidenta Sulajmána o možném "puči", která je považována za hrozbu uplatněním válečného práva. Ještě silnější protesty jsou plánovány na pátek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.2. 2011