Reuters: V Alžíru demonstruje 50 lidí, obklopují je stovky po zuby ozbrojených policistů

12. 2. 2011 / Karel Dolejší

"Oponenti vlády vyzvali k masovému protestnímu pochodu požadujícímu demokratickou změnu a pracovní místa, ale většina místních obyvatel dosud zůstává stranou a do města se stáhly tisíce policistů ve vybavení pro rozhánění nepokojů, aby vynutili zákaz pochodu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Pokud události na zemi odpovídají zprávě Reuters, rozhodně neospravedlňují žádné interpretace zahrnující výrazy jako "změna režimu". Tím spíše, že ani v Egyptě zdaleka nedošlo ke "změně režimu", ale pouze k odstranění jednoho jeho představitele, který už předtím oznámil úmysl odejít do konce roku z politického života - a režim sám se pouze vrátil ke svým základům, tj. vládě armády.

Dávno před protesty dal Mubarak najevo, že chce na podzim předat prezidentskou funkci synu Gamálovi. Tím by ovšem porušil pravidlo platné od roku 1952, podle nějž je "kingmakerem" v Egyptě vždy armáda. A to tím spíše, že mladý Mubarak má blízko k nově zbohatlickým vrstvám, nikoliv k instituci, z níž vzešel jeho otec.

Návrat k vojenské vládě je proto krokem vzad spíše než vpřed. Je to v rámci režimu naprosto konzervativní opatření. Teprve uvidíme, jak a zda vůbec se realizují sliby o demokracii, které v současné situaci noví vládcové nemohou nerozdávat...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.2. 2011