Blíží se katastrofa v českém zdravotnictví

9. 2. 2011 / Petr Wagner

Je zhruba 21 dnů do konce února a pravděpodobného začátku medicíny bez části lékařů. Vzhledem k vybírání dovolených je na některých místech situace problematická již dnes. Média a bohužel i kolegové (Kubek, Engel) se soustřeďují na mzdové požadavky. To je snadno zneužitelné a manipulovatelné, jak jsem bohužel předpokládal již v květnu minulého roku.

Pojďme popsat objektivně (sine ira et studio - bez hněvu a náklonnosti) současnou situaci.

Slovo reforma se dostalo do kategorie "myslím to upřímně", "zdroje jsou", "opravdu, ale opravdu" a podobně. Nikdo v podstatě neví jaký má závazný obsah.

1. Se zhrouceným systémem postgraduálního vzdělávání lékařů se nestalo konkrétního NIC a nic konkrétního se ani nenabízí.

2. S péčí "lege artis" - správnou také nic. Lékaři stále volí mezi tím, že budou léčit správně a zadarmo, či penalizaci, nebo nesprávně. Peníze nejdou tam, kde se péče odehrává, ale dle nesmyslných "paušálů". Je hezké, že některá zařízení převezmou péči za jiná, ale zatím nezaznělo, jak tato péče bude financována! 21 dnů před 1.3.!

3. Služby - přesčasy. Také jaksi zapadly. Hlavní problém není ani tak v jejich počtu - objemu, ten se rychle řešit nedá, ale v tom, aby byly skutečně jako přesčasy, práce ve svátek či v noci zaplaceny. To nejsou a rozdíl je opravdu, ale opravdu velký.

4. Peníze. Nařízení zvýšit platy není doprovázeno navýšením zdrojů. Ředitelé nemocnic tak buď omezí nenárokovou složku mzdy, nebo péči o pacienty, nebo najdou zlatého oslíka, nebo se vydají cestou sepuky.... Pan "slušný" ministr nezměnil úhradovou vyhlášku (plně v jeho kompetenci), a tak nemobilizoval peníze NA ÚČTECH ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN! Ne ve státním rozpočtu. Na státním rozpočtu nikdo nic nechce! Již se nějak zapomíná, že se mluví o navýšení mzdových prostředků. Z těch (omlouvám se daňařům za zjednodušení) se cca 48% okamžitě vrátí do státního rozpočtu či zdravotního pojištění!

5. Příslib navýšení základního platu nebyl zapracován do tarifní - nárokové tabulky. Jde o nařízení vlády, proveditelné velmi jednoduše. Viz její snížení v případě státních zaměsntanců.

6. A tak máme válku. Zasedla bezpečnostní rada státu, prezident surfuje na vlně nepopoularity bílých plášťů dovedně vzedmuté profesionální prací medií. Takže trochu k jejím závěrům.

7. Pomůže armáda - asi tři sta armádních lékařů nahradí navíc ke své práci odchod cca 4 000 lékařů. Fajn. Evtl. se postaví polní nemocnice. Bezva! Nevím kolik porodníků, neonatologů má česká armáda. Asi dostatek.

8. Armáda pomůže s transportem nemocných vrtulníky a sanitami. Skoro se to nechce komentovat. Ať pan čistý premiér dá na stůl čísla o skutečných kapacitách armády a ceně, co to bude stát. Kapacity jsou nevýznamné a cena závratná ve srovnání s požadavky na mzdy zdravotníků - lékařů. A hlavně KAM? se budou nemocní transportovat?

9. Heger navýší mzdy - nařídit může Fakultním nemocnicím a dále nic - krajské, městské, privátní, zdroje nemobilizoval - nevydal úhradovou vyhlášku (zcela v jeho kompetenci) takže....?

10. Péče se bude centralizovat. Super. Ale kdo jí zaplatí? Dnes peníze za pacientem nejdou a zařízení je placené paušálem a omezeno limity. Každý nemocný navíc je zhouba. a finanční katastrofa. Co konkrétního pan ministr udělal, aby tato péče v centrech byla zaplacena? NIC!

To co jsem napsal není ani vtip, ani PR článek, ani katastrofická vize. Je to prostý popis současného stavu. Nehodlám hodnotit, proč k němu došlo a za jakým účelem. Jenom informuji ty, kterých se to týká nejvíc a na které, omlouvám se za expresivní slovo, totiž každý ze současné vlády kašle! Totiž ty, kteří jsou jediní v našem zdravotnictví zcela zadarmo a tak nikoho nezajímají - PACIENTY!

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.2. 2011