24. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 2. 2004

Podrobnosti podnebných změn

  • Budoucí války se budou vést o přežití, nikoliv o náboženství, ideologii či národní čest.
  • Kolem roku 2007 zničí silné bouře pobřežní hráze v Holandsku, takže většina holandského území bude neobyvatelná. Města jako Haag budou opuštěna.
  • V letech 2010 - 2020 bude Evropa nejsilněji postižena podnebnými změnami. Průměrná teplota každoročně poklesne o 6 stupňů F (3,3 stupně Celsia). Podnebí v Evropě se stane chladnějším a sušším a bude se podobat podnebí na Sibiři.
  • Počet úmrtí způsobených válkou a hladomorem bude dosahovat milionů, dokud nedojde k poklesu obyvatel planety natolik, aby to Země dokázala zvládnout.
  • Přístup k vodě bude hlavním cílem válek. Dunaj, Nil a Amazonku zpráva považuje za rizikové oblasti.
  • Bohaté oblasti jako USA a Evropa se stanou v podstatě pevnostmi a budou se snažit zabránit příchodu milionů přistěhovalců ze zatopených částí světa a z těch částí světa, kde se lidé už nebudou schopni uživit.
  • Bude nevyhnutelné šíření jaderných zbraní. Japonsko, Jižní Korea a Německo si vyvinou jaderné zbraně, stejně jako Írán, Egypt a Severní Korea. Izrael, Čína, Indie a Pákistán budou také ochotny užít jaderných zbraní.
  • Do roku 2010 budou Evropa a Spojené státy zažívat o třetinu více dní s teplotami nad 90 F (32 stupňů Celsia). Podnebí bude vytvářet obrovské potíže pro zemědělce v důsledku bouří, sucha a horka.
  • Evropa se bude potýkat s obrovskými počty přistěhovalců. Lidé ze Skandinávie budou hledat teplejší podnebí na jihu. Jižní Evropa bude obležena uprchlíky z těžce postižených zemí v Africe.

Přehled v angličtině ZDE
Kompletní zatajená zpráva Pentagonu o náhlých podnebných změnách je v angličtině ZDE
Jak jsme o této věci informovali ve včerejším vydání: ZDE

Zpráva argumentuje, že vylíčený scénář sice "není nejpravděpodobnější, ale je realistický". Vybíráme z ní hlavní argumentaci:

23. 2. 2004

Moderátor: Je to legální?

Rogersová: No, mně se to legální nezdá. Není to legální z celé řady důvodů. I když je možno omezit novým členským zemím EU přístup k pracovnímu trhu v existujících členských zemích až na dobu 7 let, neexistuje žádné obdobné přechodné období pro sociální zabezpečení. Proto se mi zdá, že je protizákonné bránit občanům z těchto nových zemí dostávat sociální podporu, pokud by na ni měli právo jako britští občané anebo jako občané dosavadních členských zemí EU. Zdá se, že je to naprostá diskriminace, takhle s nimi zacházet.

Je znepokojující, že vláda chce, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Vláda chce levné pracovní síly - a průmysl je zoufale potřebuje - ale není ochotna vzít na sebe odpovědnost, která s příchodem těchto pracovních sil jde ruku v ruce. Vláda má právní a morální odpovědnost zacházet s občany EU nediskriminačním způsobem. Vláda má také morální odpovědnost nevytvářet občany první a druhé kategorie. Řekněme, že by takový občan ze střední Evropy přišel po půl roce legální práce a placení daní a národního pojištění o zaměstnání, octl by se tak bez jakékoliv sociální podpory. To je právně i morálně ostudné.

Britská vláda se rozhodla odebrat občanům ze středovýchodní Evropy, kteří budou mít od 1. května právo pracovat v Británii, na dva roky právo na sociální dávky. Z rozhovoru s právničkou, odbornicí na imigrační právo, který vysílal britský rozhlas v pondělí v podvečer, vyplynulo, že jsou nynější britská vládní opatření zřejmě protizákonná.

23. 2. 2004

Britská vláda odebrala Středoevropanům právo na sociální podporu

Moderátor: Dobré odpoledne. Jaká je vaše role v tomhle všem?

Ministr Smith: Já jsem odpovědný za regulaci sociálních dávek, o nichž hovořil ministr vnitra v projevu v Dolní sněmovně. (...) Náš přístup je rozumný a umožňuje lidem, kteří opravdu chtějí pracovat, přijet a přispívat naší ekonomice, zatímco my zajišťujeme, že nebudou mít přístup k našemu systému sociálního zabezpečení.

Moderátor: Vy chcete, aby sem lidi přijížděli a pracovali tady, často za velmi nízké mzdy, ale aby nesměli dostávat sociální dávky, na něž mají nárok v této zemi všichni ostatní. Jinými slovy, chováte se protizákonně.

Britský rozhlas vysílal v pondělí v podvečer tento pozoruhodný rozhovor s Andrewem Smithem, ministrem britské vlády "pro práci a důchodové zabezpečení", který vypracoval nynější "předpisy" pro středo a východoevropské uchazeče o práci v Británii. Citujeme dále:

23. 2. 2004

BBC TV News 24, pondělí, 9.15: Britská vláda připravuje plány, které si mají poradit s případným vzrůstem počtu přistěhovalců, až v květnu do Evropské unie vstoupí 10 nových členských zemí. Britský ministr vnitra David Blunkett oznámí tato opatření odpoledne v Dolní sněmovně. Náš reportér pro Skotsko je v Paisley u Glasgow. Johne?

John Morrison: Ano, dobré jitro. Toto je otázka, která vede k ostrým rozdílům v názorech. Zde ve Skotsku klesá počet obyvatel a labouristický první ministr Jack McConnell podává imigrantům z nových zemí vstřícnou, přátelskou ruku. Zastává názor, že by sem měli přijít, pokud jsou kvalifikovaní, protože budou zemi a ekonomice ku prospěchu. Budu nyní hovořit s Janem Čulíkem z Glasgow University. Jane, vy pocházíte z České republiky. Chystají se v ČR vlny přistěhovalců zaplavit 1. května Británii?

Jan Čulík: Upřímně řečeno, jsem překvapen arogancí bulvárního tisku, který si myslí, že Británie je jedinou zemí, kam se všichni na světě chtějí přistěhovat. Když mluvíte s Čechy, existují určité stereotypy, které o Británii přežívají. Češi si většinou myslí o Británii, že je to tak trochu staromódní země s vládou, která má rasistickou imigrační politiku, a její premiér vede - -

John Morrison: Rasistickou imigrační politiku?

24. 2. 2004

Znovu k sudetoněmeckému problému

Rozhlas BBC nedávno odvysílal překvapivě nevyvážený dokumentární pořad reportéra Mishi Glennyho o sudetoněmeckém problému, v němž jeho autor nekriticky zaujal postoj sudetoněmecké propagandy. To posloužilo historikovi Martinu D. Brownovi jako odrazový můstek k zamyšlení.

24. 2. 2004

The Sudeten German Problem

BBC Radio Four has recently broadcast a surprisingly unbalanced documentary by Misha Glenny, about the deportation of Sudeten Germans from Czechoslovakia after 1945. Historian Martin D. Brown uses this programme as a point of departure for the following essay:
24. 2. 2004

ANALÝZA

Miloslav Ransdorf je mediální hvězdou číslo dvě posledních dní. Na Miloše Kužvarta sice zatím nemá, ale hodně se mu blíží. Ransdorf, vždycky považovaný za reformního komunistu, jakoby se v posledních čtrnácti dnech utrhl ze řetězu. Kritizuje kde koho, počínaje stranickými novinami, přes předsedu Grebeníčka až po Vojtěcha Filipa. Proč to dělá, to je ta otázka, která se přímo vtírá na jazyk.

24. 2. 2004
K článku Tomáše Koloce Kde to žijem!?!

Vzpomínám si na dobu, kdy jsem si jako chlapec hrál se svými dětskými kamarády na vojáky, tehdejší socialistický svět byl nesmírně ideologický a černobílý. Filmy nás krmily představou dobrých Rusů a zlých Němců. Dnes mne přímo ohromuje, jak nesmírně hluboce se Němci stali pro nás, české děti, synonymem čehosi nepřátelského, zlého a obávaného. Byli to sice ruští vojáci, kdo mou vlast v té době okupovali, byl to Velký bratr Sovětský svaz, kdo ji po desítiletí ničil a rozkládal, nicméně socialistický newspeak mluvil jednoznačně: nepřátelé jsou Němci. Bojíme se Němců ještě i v roce 2004?

23. 2. 2004

Jsem literát, a tak je mým hlavním pracovním nástrojem můj rodný jazyk. Vztah k němu je proto u mě o mnoho bližší, než se tomu má dejme tomu u dnešního průměrného českého novináře či jiného obchodního cestujícího. A také vztah ke svobodě českého slova je u mě, jako u člověka, který s českým slovem stojí a padá, zase jiný než třeba u nezaměstnaného vojáka. Raději budu trpět v sociálně nespravedlivém státě, než aby mi stát, který se o mě hmotně postará, sebral svobodu slova.

22. 2. 2004

Tajná zpráva amerického Pentagonu varovala, že podnebné změny, k nimž má dojít během nadcházejících dvaceti let, by mohly vést ke globální katastrofě, v níž by přišly o život miliony lidí ve válkách a při přírodních katastrofách.

Tajná zpráva, kterou potlačili šéfové amerického ministerstva obrany, kterou však získal týdeník Observer, varuje, že se čelná evropská města octnou pod vodou v důsledku zvyšujících se hladin moří a Británie bude mít už do roku 2020 "sibiřské" klima. Po světě bude docházet k jaderným válkám, k obrovskému suchu, k hladomorům a k rozsáhlým nepokojům.

Dokument předpovídá, že se v důsledku náhlých podnebných změn zřejmě dostane Země až na pokraj anarchie, protože jednotlivé státy začnou bránit mizející zásoby potravin, vody a energie jadernými zbraněmi. Tato hrozba globální stabilitě je daleko vážnější než hrozba terorismu, konstatuje zpráva.

23. 2. 2004

Článek Tomáše Koloce ZDE je podle mého názoru dobře napsaný, podřízenost a slouhovství jsou skutečně problémy, s nimiž se jako Češi dlouhodoběji potýkáme. Ne všichni Češi jsou však podřízení slouhové. Koloc právem "ohmatává" v dnešním chaotickém a proměnlivém světě českou identitu, ptá se, co to vlastně je, a ohledává její vztahy k vnějšímu světu. To by měli ale asi všichni dělat víc.

A na rozdíl od Koloce si nemyslím, že je už skoro všechno ztraceno. Jak ví sám Tomáš Koloc i na základě svých cest do zahraničí i a na základě své interakce s "cizinci", s lidmi odjinud ho spojuje společné lidství: neexistuje výlučná lidskost a la českost: všichni se můžeme dohodnout na společné řeči a naše jednotlivé národní totožnosti jsou v tomto mnohohlasém dialogu oživením.

Na rozdíl od Tomáše Koloce vím, že "mluvčí imperiálních zájmů" Evropská unie může pomáhat Čechům, aby nabyli osobní hrdosti, nezávislosti a vzpřímenosti. Článku totiž chybí dimenze týkající se komunikace s vnějším světem, což je nyní nesmírně aktuální - právě, aby Češi byli rovní ostatním a aby se před nimi neplazili po zemi. K tomu ale může také vést to, když se zabýváme jen svými vnitřními věcmi sami a nevstupujeme - i o svých vnitřních věcech - do mezinárodní interakce.

A co se týče současné americké vlády? Myslím si, že Bush je hlavně omezenec a už to začíná docházet i Američanům... :)

Co si o "českém údělu" myslíte vy?

23. 2. 2004

Národ ktorý skresľuje svoju históriu je ako "bludný Holanďan" ktorý nevie, odkiaľ vyplával a kam pláva. Bojuje síce odvážne s morom, čelí vysokým vlnám, ale v skutočnosti nemá vlastný cieľ a preto vlastne pláva tam kam ho láka more svojím odporom. Toto je žiaľ aj problém našich národov (a s nami aj celej Východnej Európy), pretože február 1948 zmenil naše prirodzené smerovanie a od tejto chvíle čoraz viac a viac bojujeme "proti niečomu" a nie "za niečo".

23. 2. 2004

Chlapeček se do holčičky trefuje kusem hliníkové trubky. Létá bohužel nakřivo, takže holčička nemá problém a s pištěním hody neohroženě vrací. Opodál na okraji staveniště diskutující skupinku - s igelitkami, vytahaných teplácích, komických bundičkách a čepicích - děti neruší. Jsou to místní penzisté a zřejmě po desítkách roků poctivé práce pro socialismus bez ksichtu na někoho soustředěně nadávají, aby pak se svými pejsky zalezli do samoty předražených tmavých panelových příbytků.

23. 2. 2004

Na počátku nového roku se obyčejně zamýšlíme nad rokem minulým i očekáváními, spojenými s rokem nastávajícím. Snad je toto období i vhodnou příležitostí k zamyšlení nad naším společným dějinným osudem a jeho pohnutými okamžiky. Ke konci minulého roku (27. 11. 2003) jsem reagoval na článek Robina Ujfalušiho o Marxovi a jeho vztahu k naší totalitní minulosti. Následující texty dalších autorů ukázaly, že ani pro čtenáře BL není toto téma mrtvé, ale nanejvýš aktuální.

Marx jako TÉMA BL

23. 2. 2004
George W. Bush a jižanský převrat americké politiky (Michael Lind: Made in Texas: George W. Bush and the Southern Takeover of American Politics, Basic Books, 2003)

Když se Evropané dovídají o podivných a problematických událostech, které se v Americe dějí za vlády prezidenta Bushe (např. jednostranná válka proti Iráku nebo tábor X na Kubě), mohou si mysle, že tyto problematické události jsou neobvyklými výjimkami, protože Amerika má tak dlouhou a silnou tradici demokracie. A mají pravdu v tom, že většina USA má silnou demokratickou tradici. Podle Michaela Linda to však neznamená, že takovou demokratickou tradici mají celé USA. Podle Linda existuje jedna oblast, která tak silnou tradici demokracie nemá. A právě zástupce této nedemokratické tradice teď poprvé vládne Americe.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 2. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2004 Jen ať si jde, kam ho srdce táhne. Jen ať táhne... Jakub  Leiter
24. 2. 2004 O zneužívání propagandy Martin D. Brown
24. 2. 2004 Jak se podle potlačené zprávy Pentagonu v nadcházejících 20 letech změní svět   
23. 2. 2004 Kde to žijem !?! Tomáš  Koloc
23. 2. 2004 Britská vláda odebrala Středoevropanům právo na sociální podporu - ale je to legální?   
23. 2. 2004 Ministr práce a důchodového zabezpečení: "Je to tvrdé, ale spravedlivé"   
23. 2. 2004 Ceny elektřiny Jan  Čulík
23. 2. 2004 Február 1948 - mýty a realita Andrej  Sablič
23. 2. 2004 Modlím se, aby je nechytili Radek  Mokrý
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
9. 2. 2004 Misogynní rezoluce irácké Vládní rady je odsouzena k neúspěchu   
20. 1. 2004 Jak bít manželku   
19. 1. 2004 Sexuální obtěžování a zcestná logika pana senátora Kubery Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Model, který dobře padne ve Švédsku, nemusí padnout v Čechách Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Parlamentní harašení Petr  Jánský
26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   
24. 11. 2003 V Brně proti domácímu násilí   
20. 11. 2003 Indie: skrytá epidemie AIDS: do roku 2010 bude nakaženo 10 milionů lidí   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2004 O tragické situaci českého školství? Miroslav  Rafaj
11. 2. 2004 Vzdělání a nezaměstnanost Miroslav Václav Steiner
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
13. 2. 2004 Dostál: Novákové návrh, který psal Janeček ? Štěpán  Kotrba
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
6. 2. 2004 ČT i digitalizace ve Sněmovně Zdeněk  Duspiva
6. 2. 2004 Bývalý ředitel BBC má dostat půl milionu liber za knihu o kontroverzi s vládou   
6. 2. 2004 Rozšíření programové nabídky a vylepšená televize - nebo sen? Štěpán  Kotrba
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   

Zelení RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2004 Pákistán popřel, že se chystá zatčení Osamy bin Ladina   
22. 2. 2004 Británie: ministerstvo obrany čelí žalobám za zabité Iráčany   
20. 2. 2004 Propouští americká armáda Brity z Guantánama, protože se bojí Nejvyššího soudu?   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
16. 2. 2004 Americko-britská špionážní operace pomohla USA prosadit útok proti Iráku   
16. 2. 2004 Sousedé Iráku chtějí, aby v něm OSN hrála významnější roli   
13. 2. 2004 Kofi Annan: Dohoda o přímých volbách v Iráku je nablízku   
13. 2. 2004 USA: Bushova popularita poklesla   
13. 2. 2004 Lékaři: Oficiální verdikt o Kellyho smrti protiřečí důkazům   
13. 2. 2004 OSN: Volby se v Iráku v dohledné době konat nebudou