28. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 1. 2004
Kromě oslav stoupenců premiéra Tonyho Blaira, kterého plně očistila zpráva soudce lorda Huttona o okolnostech smrti vládního poradce dr. Davida Kellyho, se v Británii od podvečera začají vzmáhat hlasy, poukazující na to, že Huttonova zpráva prezentuje společnost BBC v příliš černých a britskou vládu a státní úředníky v příliš idealizovaných barvách. Tito kritikové nepopírají, že BBC udělala v této aféře chyby, avšak poukazují na to, že způsob, jímž Huttonova zpráva udělala z BBC ďábla a z Blairovy vlády anděla, je naprosto nerealistický a ignoruje velmi podstatné skutečnosti, které vyšly najevo během dlouhého podzimního vyšetřování aféry.
Sloupek

Vážení čtenáři,

váš apel na vás, abyste pomohli finančním příspěvkem Britským listům po havárii našeho už po dlouhé měsíce předtím přetíženého a mnoha technickými potížemi ohrožovaného serveru, k níž došlo v první polovině ledna, byl úspěšný. Za méně než tři týdny se vybralo více než 100 000 Kč (přesné vyúčtování zveřejníme 1. února), a tak jsme mohli pořídit nový, vysoce výkonný server, odpovídající podstatnému čtenářskému zatížení našeho listu a mající ještě určité rezervy i do budoucna.

Na novém serveru vycházíme od neděle 25. 1. a jsme nyní díky našemu sponzorovi housingu - firmě Globe - připojeni na vysokorychlostní páteřní síť o rychlosti 1 GBs - nová technologie to umožňuje. Čtenáři na rychlejších linkách si možná povšimli, že se časopis otvírá daleko rychleji než dříve. Nyní je nutno postupně zprovoznit veškeré funkce časopisu, které jsme museli po havárili drasticky omezit, a vytáhnout z havarovaného serveru veškerá potřebná data i archív. Doufáme, že budeme zanedlouho moci některé funkce nabídnout v lepším provedení, než existovaly dříve.

Je nám velkou ctí a povzbuzením, že čtenáři reagovali tak rychle a finančně nám pomohli, takže můžeme obnovit všechny funkce časopisu. Čtenáři zabezpečili jeho existenci spolehlivěji, než tomu bylo kdy předtím v minulosti. Zabezpečili ji spolehlivěji, než IT firmy, které jsme při té příležitosti oslovili - neúspěšně - také s prosbou o pomoc. Víme velmi dobře, že mnozí z těch, kdo přispěli, nemají zrovna peněz nazbyt (tak je to ale vždycky, konstatoval jeden pražský novinář, když jsem mu to nedávno říkal) a vaši pomoc velmi oceňujeme.

Jen se obáváme jednoho - je mi to hloupé to říkat, ale musím. Náklady na nový server byly nepředvídané. Tím, že jste je laskavě uhradili, jste sice časopis zachránili, ale požadavky na průběžné výdaje (například vypracování finančního přiznání v nadcházejících týdnech, nemluvě o potřebě financovat technickou a právní pomoc, bez které se časopis neobejde) trvají. Prosím, pokud můžete, nepřestávejte - přispějte občas i v budoucnosti. Za veškerou pomoc ale opravdu děkujeme.

Kolegové mě varovali, abych to nepsal, že je to příliš patetické - ale já to napíšu. Zachovali jste se přesně podle hesla z 19. století "Národ sobě". Je nesmírně povzbuzující, že se lidi - přece jen - dokáží dát dohromady a podpořit něco, co považují za důležité a z čeho vlastně nic sami nemají.

Jsem hrdý, že můžu napsat, že Britské listy vycházejí na serveru, který si uhradili sami čtenáři. Zavazuje to.

Díky.

Jan Čulík
šéfredaktor

28. 1. 2004

středa 15.15: Britský lord Hutton právě zveřejnil svou zprávu o okolnostech smrti vládního experta dr. Davida Kellyho. Tvrzení v reportážích BBC, že britská vláda "zdramatizovala" svou oficiální zprávu o iráckých zbraních hromadného ničení ze září 2002 bylo "neopodstatněné", konstatuje více než tří set stránková zpráva lorda Huttona.

Hutton kritizoval BBC za to, že si řádně neověřila před odvysíláním svých reportáží informace v nich obsažené. Kritizoval ji i za to, jak reagovala na stížnosti z Downing Street. Hutton nevyloučil, že britská vláda mohla podvědomě "posílit" některé formulace ve své oficiální zprávě o Iráku. Dodal, že je přesvědčen, že dr. Kelly spáchal sebevraždu. Hlavní příčinou smrti bylo krvácení z levého zápěstí, které si dr. Kelly podřezal. K jeho smrti zřejmě přispěla i velká dávka tablet Coproxamolu a srdeční choroba. Nikdo jiný se na Kellyho smrti nepodílel.

Britská vláda však podle jeho zprávy neměla žádnou nepoctivou či podvodnou strategii, jejímž účelem by bylo prozradit v jejím boji s BBC jméno dr. Kellyho novinářům. Britské ministerstvo obrany však "nese vinu a musí být kritizováno" za to, že nesdělilo dr. Kellymu, že hodlá novinářům potvrdit jeho totožnost jako podezřívaného zdroje výroků, sdělených reportéru BBC Andrewu Gilliganovi. Vzhledem k tomu, že reportáže Andrewa Gilligana byly "nepořádné", nedá se zpětně určit, co dr. Kelly Gilliganovi řekl či neřekl. Lord Hutton ve své zprávě plně podpořil britskou vládu.

Podrobnosti v angličtině BBC
28. 1. 2004

Předseda Rady BBC Gavyn Davies na středečním večerním zasedání Rady BBC oznámil, že rezignuje na svou funkci poté, co zpráva lorda Huttona o smrti dr. Davida Kellyho kritizovala BBC zejména za to, že předem neprověřila reportáže Andrewa Gilligana a že řádně nevyšetřovala stížnosti britské vlády.

Premiér Tony Blair konstatoval, že Huttonova zpráva dokazuje, že "tvrzení, že já nebo kdokoliv jiný lhal Dolní sněmovně či záměrně uvedl zemi v omyl zfalšováním výzvědných informací o zbraní hromadného ničení je samo o sobě skutečnou lží. Prostě jen žádám ty, kteří toto tvrzení učinili a po celé měsíce je opakují, aby je nyní plně, otevřeně a jasně odvolali."

28. 1. 2004

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu odložil projednávání novely zákona o rozhlasových a televizních poplatcích na středu 11. února. Petr Pleva (ODS) předložil výboru pozměňovací návrh k zákonu o koncesionářských poplatcích, se kterým se nakonec ztotožnil i ministr Dostál. ODS ústy Plevy sdělila, že pokud tento návrh nebude přijat, nebudou její poslanci hlasovat pro zákon jako celek. Pleva vychází z pozitivní fikce spočívající v předpokladu, že všechny fyzické osoby nad 18 let vlastní televizní a rozhlasový přijímač, a jsou tedy plátci koncesionářského poplatku. České televizi by tato úprava podle Plevy přinesla 500 milionů korun ročně.

28. 1. 2004

Monitor Jana Paula

Každý, kdo v prosinci roku 2000 viděl záběry ze zatýkání Kájínka i přešťastné úsměvy policejního presidenta Koláře s ministrem vnitra Grossem a nyní sledoval publicistický pořad na Nově, musí zpozornět. Byl-li občan všímavý, tak zjistí, že se stal svědkem pozoruhodné proměny. Pořad Na vlastní oči, věnovaný novým faktům v uzavřeném případu Kájínek, totiž neznamená jen znejistění celého průběhu vyšetřování případu, do kterého mohou být zapleteni i sami policisté (věrohodnost nového klíčového svědka bude nutné samozřejmě v procesu ověřit), ale naznačil i cosi společensky hodně nebezpečného. To, co se nyní vyjevilo, bych nazval vizuální manipulace s veřejným míněním.

28. 1. 2004

Spojené státy a Velká Británie neměly důvod zaútočit na Irák proto, že by Irák vlastnil zbraně hromadného ničení či ukrýval teroristy, a nebyla to ani humanitární mise, konstatovala tento týden mezinárodní organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch.

Vzhledem k tomu, že se nenašly žádné irácké zbraně hromadného ničení, prezident George Bush a premiér Tony Blair nyní tvrdí alespoň, že k invazi došlo z humanitárních důvodů, konstatuje tvrdá výroční analýza organizace Human Rights Watch. Organizace poukazuje na to, že Západ nehnul ani prstem, když Saddám v minulosti masakroval ve velkých počtech Kurdy a šiity,a před invazí do Iráku v březnu 2003 nepřicházely žádné zprávy o tom, že by i nadále docházelo k pokračujícím masakrům. Zpráva tvrdí, že americké a britské okupační jednotky "odsunuly otázky lidských práv stranou" jako záležitost vedlejšího významu. Zákonnost v Iráku nevznikla a Irák je stále ještě ztraumatizován dědictvím porušování lidských práv z minulosti a nového porušování lidských práv, k němuž dochází za americké okupace.

Zpráva Human Rights Watch v angličtině ZDE
"Válka v Iráku nebyla humanitární intervencí" ZDE
28. 1. 2004

Americký viceprezident Dick Cheney v úterý obhajoval americké rozhodnutí zaútočit na Irák, ale - nezvykle - nechal otevřenou otázku, zda měl Saddam Husajn zbraně hromadného ničení. Před útokem na Irák to Cheney opakovaně tvrdil.

Při své první veřejné reakci na výroka Davida Kaye, který rezignoval v pátek jako hlavní americký zbrojní inspektor pro Irák a konstatoval, že americké výzvědné informace o Iráku před válkou byly chybné, Cheney uvedl:

27. 1. 2004
Vláda v tomto hlasování zvítězila jen proto, že skotští labourističtí poslanci hlasováním vnutili anglickým studentům univerzitní školné, které se nezavádí ve Skotsku.

V úterý večer v cca 20.20 středoevropského času byly zveřejněny výsledky hlasování v britské Dolní sněmovně, týkající se návrhu premiéra Tonyho Blaira umožnit univerzitám, aby účtovaly studentům zvýšené roční školné až ve výši 3000 liber ročně (cca 150 000 Kč měsíčně). Blair při hlasování vyhrál těsnou většinou pěti hlasů, 316 : 311. Znamená to, že nebude zřejmě přinucen k rezignaci. Otázkou však, je, zda lze tak radikální politiku realizovat na základě tak minimální parlamentní většiny. Druhou otázkou, kterou okamžitě položili političtí komentátoři, je to, že Blairova vláda musela ve snaze přesvědčit, aby skeptici hlasovali pro tento program školného, své návrhy natolik rozmělnit, že je velkou otázkou, zda v nynější své formě program splní ten účel, jaký původně měl, totiž vybrat pro univerzity chybějící finance.

28. 1. 2004

Není tomu dlouho, co bývalý ministr obrany Tvrdík vyrazil na soukromou zteč a rozhodl se nabídnout vládě USA rozmístění amerických zbraní na českém území. Překvapeni tím byli snad všichni, protože to nekonzultoval nejen s občany, které "zastupoval", ale ani se svými partajními kolegy. Možná měl v tom opojení Amerikou na chvíli pocit, že má na hlavě korunu a v ruce žezlo.

28. 1. 2004

Určení totožnosti se skutečně zpřísňuje. To nevytváří jen český ministr vnitra, který se v Americe projel na krávě a hned tvrdí, že je cowboy. Nevytvářejí to ani tajemní američtí poradci z ještě tajemnější FBI. Vzniká to v důsledku nás samotných. Protože se stáváme součástí půlmiliardového životního prostoru s volným pohybem osob, kterým vydává průkazy totožnosti dvacet pět států, z nichž ne všechny mají ve svých policejních službách či na radnicích pořádek a ne všechny se nebrání přistěhovalcům.

26. 1. 2004

V důsledku technických problémů nefunguje dočasně žádný email na adrese @blisty.cz. (Pošta byla od pondělí přijata, ale nemáme k ní zatím přístup. Prosíme o strpení, zodpovíme, jakmile bude zpřístupněna.) Prosím, pokud si přejete šéfredaktorovi něco sdělit, emailujte do odvolání výjimečně na jeho univerzitní adresu, J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk. Štěpán Kotrba má stále platnou adresu stepan@kotrba.cz. Děkujeme.

28. 1. 2004

Americký dramatik Arthur Miller nedávno navštívil Kubu. Při té příležitosti ho a skupinu dalších mezinárodních spisovatelů pozval Fidel Castro na večeři, a pak se ještě přišel bavit se spisovateli druhý den. Postřehy z návštěvy u Castra vylíčil Arthur Miller ve svém epilogu ke knize Cuba on the Verge: An Island in Transition (Kuba na pokraji: Ostrov uprostřed změn) (nakladatelství Bullfinch), editor Terry McCoy. V americkém časopise The Nation a v britském deníku Guardian vyšla zkrácená verze tohoto epilogu, z něhož vyjímáme několik myšlenek:

28. 1. 2004

Právě v době, kdy v Britských listech vyšla zpráva o Kubě a námitky pana Golga vůči jejímu pokroku (o kterém se v Kanadě vůbec nepochybuje, víme třeba o tom, že Kuba posílá svoje lékaře do rozvojových zemí a také takovým zemím poskytuje pedagogickou pomoc zdarma včetně solárního zařízení pro elektronickou výuku - většina českých čtenářů by o tom určitě pochybovala - u nás uveřejnila kanadská reportérka svoji zprávu z několikadenního pobytu na Trinidadu v souvislosti s obavami, kam ten ostrov spěje a jaké následky by vývoj mohl mít na USA. Snad by tento článek mohl zajímat čtenáře Britských listů.

Zatím jsem si netroufl shrnout velice tíživou situaci v Ottawě, kde státní policie RCMP provedla razii do redakce i soukromého domu reportérky novin The Ottawa Citizen v souvislosti s případem kanadského občana syrského původu Mahera Arara a deportován Američany do Sýrie, kde byl podroben mučení, ale nakonec vyreklamován kanadskou vládou. Ten byl před rokem zatčen v New York v tranzitu při návrahu z Maroka do Kanady Otázka je, kdo ho udal Američanům a proč ho Američani deportovali do Sýrie. Vláda až dosud odmítla zahájit veřejné vyšetřování, tak se toho částečně ujaly noviny - a takhle dopadly. Razie vyvolala velkou vlnu odporu proti tajné policii a proti zákonu proti terorismu, který pozastavil příliš mnoho občanských práv a svobod. Ukazuje se, že je tajná policie v podstatě v každém státě stejná. U nás se zdá, že to aspoň povede k revizi zákona. Není dobré sdílet postel ani s ruským medvědem ani s americkým orlem.

28. 1. 2004
Reakce na článek Fabiana Golga Cuba Libre? - Svobodná Kuba?

Tak jsme si mohli opět přečíst další útok na Fidela Castra a komunistickou Kubu.

Nemám nic proti faktům které autor uvádí. Věřím, že všechno, co napsal je pravda. Jenže každá věc má dvě stránky. V prvé řadě musíme vzít v úvahu, že mluvíme o velmi chudé zemi. Navíc sužované už více než sto let jejím severním sousedem. Jestli za vlády fašistických diktátorů dosazených americkými tajnými službami byly miliony Kubánců vykořisťovány cizími společnostmi, dnes jsou pod tlakem ekonomické blokády a embarga.

28. 1. 2004

Období okolo 22.ledna, kdy se uskutečnila tisková konference Ministerstva informatiky k aktualizované Koncepci digitálního vysílání, bylo spojeno s výraznou frekvencí slova digitalizace téměř ve všech médiích. Výjimkou trochu nepochopitelně byla Česká televize. Optimistické titulky v poněkud nadsazeném stylu například ...Začínající televizní revoluce... a další mohly diváky, kteří budou nejdůležitějším hráčem na poli nového způsobu televizního i rozhlasového vysílání, spíše poněkud vyděsit až zaskočit. Také titulek z ČTK nebyl úplně přesný, neboť dokonce kromě zahájení digitálního vysílání současně trochu zmatečně oznamoval jeho ukončení za osm let.

28. 1. 2004

Mediální témata, nastíněná v úterní diskusi Petera Duhana, Radka Kubička a Štěpána Kotrby v pořadu stanice ČRo 6 Lidé od novin, zůstala pouze nastíněna. Vztah tří novinářů k novým médiím, novým technologiím a novým postupům zůstal plný neobjasněných souvislostí, rozporů a nevyřčených argumentů. Prostor 50 minut "on air" nedokázal přeci jen nic víc než posluchače pobavit a snad - a v tom může být přínos takto tematicky složitě strukturované diskuze - přimět je k přemýšlení. Přeci jen ale - i kvůli úplnosti a vyváženosti - je nutné doplnit to, co nezaznělo a zaznít mělo, a uvést argumenty na podporu tvrzení. A i to je role internetové žurnalistiky s obrovskou výhodou její nekonečnosti a možnosti uvádění argumentů prostřednictvím odkazů či citací. Uvádění přítomnosti do kontextu minulosti s naznačením přesahu do budoucnosti. Protože budoucnost žurnalistiky je v nových médiích.

27. 1. 2004

Euromedia Research Group vydává v únoru třetí vydání užitečné a a v předchozích vydáních silně využívané příručky The Media in Europe ZDE (společně redigovali Mary Kelly, University College Dublin, Gianpietro Mazzoleni, University of Milan a Denis McQuail, profesor emeritus na universitě v Amsterdamu), Sage Publications, London, 2004, ISBN 0-7619-4132-0, brožované vydání $46.95, vázané $115.00.

Na 274 stranách obsahuje kniha základní informace o sdělovacích prostředcích ve 23 zemích Evropy. Jednotlivé statě, informující o "národním profilu" každé země, se zabývají historií, strukturou a vlastnictvím médií, tiskovými sdělovacími prostředky (deníky, časopisy a knižními publikacemi), elektronickými médii (televize, rozhlas, film, video, internet) a právními aspekty činnosti sdělovacích prostředků. Každá stať je doplněna podrobnými statistikami o struktuře médií, vlastnictví, sledovanosti, objemu reklamy, atp. Heslo o České republice (str. 31-41) vypracoval - s laskavou pomocí RRTV, Svazu českých knihkupců a ministerstva kultury ČR - Jan Čulík, autorem hesla o Slovensku je slovenský mediální teoretik Andrej Školkay, o polských médiích píše známý odborník na tuto problematiku Karol Jakubowicz, o Maďarsku Bálasz Kiss, o ruských médiích Elena Vartanova.

Pro uživatele, navyklé rychlosti internetu, vadí snad jen to, jak dlouho trvalo editorům knihu vydat. Materiály byly totiž dodány nakladatelství v březnu roku 2002, takže ačkoliv jsou údaje v nové příručce pozoruhodně podrobné, bohužel už nyní, začátkem roku 2004, trochu zastarávají - situace v médiích se vyvíjí příliš rychle na to, aby si vydavatel mohl dovolit u publikace luxus dvouleté výrobní lhůty. Nicméně, příručka se bezpochyby stává základním pramenem v angličtině o poměrech v médiích v jednotlivých evropských zemích a jedním z mála knižních pramenů v angličtině o situaci v médiích v České republice a na Slovensku.

26. 1. 2004
George Soros: The Bubble of American Supremacy (Bublina americké nadřazenosti), Weidenfeld and Nicolson, 12,99 GBP

Invaze do Iráku byla prvním praktickým užitím zhoubné Bushovy doktríny prosazující preventivní vojenské zásahy a vyvolala alergickou reakci po celém světě - nikoliv proto, že by chtěl někdo hájit Saddáma Husajna, ale proto, že jsme trvali na útoku proti Iráku jednostranně, bez jasných důkazů, že měl Saddám Husajn cokoliv společného s 11. zářím či že vlastnil zbraně hromadného ničení.

Propast mezi tím, jak svět vnímá Amerika a jak ho vnímá ostatní svět, nebyla nikdy větší, argumentuje miliardář ve své nově vydané knize Bublina americké nadřazenosti, která vyjde tento čtvrtek v londýnském nakladatelství Weidenfeld and Nicolson.

27. 1. 2004

Nuntii Latini

In oratione de statu nationis habita praesidens Bush politicam suam defendit: Necesse fuisse impetum in Iraquiam facere, ut Saddam Hussein arma interneciva praeparare desineret; oeconomiam patriae praesertim propter vectigalia et tributa a regimine suo levata meliorari; bellum terroristis illatum bene successisse, etsi periculum terrorismi nondum esset sublatum.

Praesidens in oratione sua etiam de re sanitaria egit flagitans, ut sumptus deminuerentur et providentia socialis, quantum fieri posset, ad privatum dominium redigeretur.

De argumento orationis principali, scilicet de statu civitatis foederalis Americanorum, Bush affirmavit eum validum esse et stabilem.

Zprávy v latině vysílá finský rozhlas; na internetových stránkách je naleznete ZDE

27. 1. 2004

Ekonomové si flexibilitu podnikatelů zpravidla vysoce považují. Přeloženo do lidštiny to znamená, že kdo by chvíli v podnikání stál, již stojí opodál. Nikoho proto nepřekvapí, pokud si podnikatel v Karlových Varech hned vedle lázeňského domu Humboldt pronajme sanatorium ELWA na pouhých deset měsíců od 1. března 1999, převezme nevýhodné zásoby za 200 tisíc a 25 zaměstnanců na dobu neurčitou, opraví fasádu a zařídí rekonstrukci vnitřku budovy, instaluje nový výměník teplé vody, nakoupí nábytek, objedná dodávku tepla na příští rok a sežene lázeňské klienty na několik let dopředu. Pak se koncem roku 99 spakuje a bez odstupného odejde.

Bývalý ruský jaderný fyzik Vladimir Maksimov udělal tu chybu, že na odstupném trval. Brzy byl trestně stíhán, poté zbit a nyní stanul před soudem. Za falšování nájemní smlouvy a nárokování si odstupného 2,5 milionu korun. Počátek příběhu najdete v článku Štěpána Kotrby Karlovarská spravedlnost. Toto je pokračování. Dokončení bude psát někdo jiný...

27. 1. 2004

Německý knowhow stále dokáže konkurovat světu v sektorech, jako je výzkum pro automobilový průmysl a strojírenství, avšak německé znalosti jsou zaostalé v lukrativních oborech "nové ekonomiky", jako je biotechnologie a elektronika.

Tony Blair není jediný vedoucí západoevropský politik, který má problémy s financováním vysokých škol. Plány německého kancléře Gerharda Schrödera vytvořit z některých německých vysokých škol výlučný, elitní vzdělávací systém, vyvolaly bouřlivé demonstrace studentů, někteří z nichž demonstrují nazí, aby poukázali na rozpadávající se stav německých vysokých škol.

27. 1. 2004

Bílý dům se v pondělí v podvečer washingtonského času vzdal svých kdysi sebevědomých tvrzení, že měl Saddám Husajn zbraně hromadného ničení, a američtí Demokraté začali okamžitě tento obrat Bushovy vlády o 180 stupňů využívat ve své volební kampani proti prezidentu Bushovi.

K tomuto obratu v americké vládě došlo poté, co bývalý čelný americký zbrojní inspektor David Kay konstatoval, že dospěl k závěru, po devíti měsících hledání, že Saddám Husajn neměl zásoby zakázaných zbraní. Na dotaz, aby se k tomuto tvrzení vyjádřil Bílý dům, mluvčí Bílého domu Scott McClellan odmítl opakovat dosud často opakované oficiální tvrzení, že se irácké zbraně hromadného ničení "jistě nakonec najdou". Namísto toho McClellan řekl:

27. 1. 2004

Britský konzervativní list Daily Telegraph varoval, že by se jednoho dne Francie mohla stát muslimskou zemí, i když v současnosti tvoří islámisté "jen zlomek francouzské muslimské populace a na demonstrace proti zákazu ženských muslimských šátků se minulý týden dostavilo jen 20 000 osob."

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

31. 12. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2003 na jejich provoz celkovou částkou 7274 Kč 20 osob. Příspěvky tří čtenářů ze zahraničí prostřednictvím konta www.paypal.com dosáhly kromě toho částky 282.61 amerických dolarů.

Dokončili jsme placení finanční firmě za vypracování účetních zpráv za léta 2001 a 2002, nyní částečně hradíme výrobu knihy Jak Češi bojují.

Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2004 Trinidad jako hrozba terorismu Miloš  Kaláb
28. 1. 2004 Koupili jsme nový server - děkujeme Jan  Čulík
27. 1. 2004 Karlovy Vary jásají: Slizký ruskojazyčný zločinec před soudem Radek  Mokrý
27. 1. 2004 I v Německu zuří bouře ohledně vysokého školství   
27. 1. 2004 Stane se Francie muslimskou zemí?   
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení   
26. 1. 2004 Předvídání budoucích válek Štěpán  Kotrba
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
26. 1. 2004 Co nového na Šumavě? Vladimír  Just
26. 1. 2004 Sarkozy nabývá na váze Josef  Brož

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo, Hana Profousová
26. 11. 2003 Politické miesto pre Boha Karol  Moravčík

Školství RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron
29. 12. 2003 České školství: problémem nejsou učitelé, na sobě musí pracovat každý sám Josef  Vít
29. 12. 2003 Britský ministr školství: násilí v televizi vede ve školách k šikaně   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
19. 1. 2004 Stávající volební období je šancí pro partnerské soužití osob téhož pohlaví Andrea  Cerqueirová
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš
28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2004 Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Digitalizace -- řeší se jak začít Zdeněk  Duspiva
28. 1. 2004 ČT: druhý krok správným směrem Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Smrt dr. Kellyho: Huttonova zpráva kritizuje BBC   
28. 1. 2004 Předseda Rady BBC Gavyn Davies odstoupil   
28. 1. 2004 Reakce: Je zpráva lorda Huttona "útokem na nejnezávislejší média v Evropě"? Jan  Čulík
27. 1. 2004 Britská ironická komedie The Office vyhrála dva Zlaté glóby   
27. 1. 2004 Radko Kubičko a Štěpán Kotrba v pořadu Lidé od novin   
26. 1. 2004 Předvídání budoucích válek Štěpán  Kotrba
26. 1. 2004 Propagace fašismu v České televizi?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení   
24. 1. 2004 Proč tvrdil Blair, že existují irácké zbraně hromadného ničení, když pro to neměl důkazy?   
23. 1. 2004 Fukuyama: Spojené státy se musejí naučit, jak zavádět demokracii v jiných zemích   
23. 1. 2004 USA: Hlavní expert na irácké zbraně hromadného ničení rezignoval   
19. 1. 2004 Irák: 100 000 demonstrantů požadovalo volby   
16. 1. 2004 Čelný irácký duchovní kritizoval americký plán jmenovat novou iráckou vládu   
10. 1. 2004 Plánoval Bush svrhnout Saddáma už v lednu 2001?   
10. 1. 2004 Syrský novinář "ví, kde jsou irácké zbraně hromadného ničení"   
7. 1. 2004 Američané nemají teroristy v databázi otisků prstů   
7. 1. 2004 Colin Powell přiznává, že Amerika udělala ve "válce proti terorismu" chyby