28. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 1. 2004

Křik poplašených slepic

Určení totožnosti se skutečně zpřísňuje. To nevytváří jen český ministr vnitra, který se v Americe projel na krávě a hned tvrdí, že je cowboy. Nevytvářejí to ani tajemní američtí poradci z ještě tajemnější FBI. Vzniká to v důsledku nás samotných. Protože se stáváme součástí půlmiliardového životního prostoru s volným pohybem osob, kterým vydává průkazy totožnosti dvacet pět států, z nichž ne všechny mají ve svých policejních službách či na radnicích pořádek a ne všechny se nebrání přistěhovalcům.

Možnost "pravě falešného" dokladu, vystaveného na mé jméno a mou fotografii, na který si kdokoliv vybere z půjčovny auto či z banky peníze, abych "zmizení" pak já musel zaplatit, je velká.

Není tak vzácná situace, kdy na falešné doklady se provede podvodná operace s převodem nemovitosti a následný falešný vklad na katastru. Majitel domu či pozemku se pak někdy nestačí divit, kdo a kolik si na jeho majetek protiprávně půjčil peněz či komu jeho vlastní střechu nad hlavou prodal. Na něm pak bývá, aby v tomto Kocourkově prokázal, že on to nebyl a jeho podpis byl falšován.

Přitom řešení je jednoduché. Od falšovatelných podpisů se vracíme k původnímu prokázání vůle z dob negramotnosti a ukazuje se, že otisk prstu je tou nejspolehlivější a přitom nejbezpečnější metodou, kterak zjistit, že já jsem já.

Pochopitelně se budou ozývat ti, kteří se bojí se i podepsat, že co je moc, je moc. Falešné argumentuy provázejí jakýkoliv pokrok a jakoukoliv změnu. Argumenty o tom, že stát je policejní, jestliže totožnost mají prokazovat jinak, než doposud. Mně ale nevadí, že "svému" státu (Evropské unii v tomto případě) bych měl prokázat svou totožnost spolehlivěji než doposud. Mě vadí, jestliže údaje o mé totožnosti plní databáze cizích zemí, o nichž dnes nevím, jaké budou jejich úmysly a postoje k mé vlasti za rok, deset let, či padesát let. Bez mého výslovného souhlasu. A to i když k nim současní státníci jezdí na zdvořilostní státní návštěvy či na školení k jejich tajným službám.

Každý stát si může určit, za jakých podmínek mohu vstoupit na jeho území. To je jeho právo. A já mám možnost nevstupovat na jeho území, jestliže se mi jeho podmínky nelíbí. Nyní se tak stalo v případě evropského bojkotu mezinárodního lékařského kongresu, který se měl uskutečnit ve Spojených státech. Odjet do Států odmítli všichni delegáti ze zemí Evropy na protest proti ponižující proceduře pro delegáty z Řecka, Polska a Česka. Nejdéle odolával český delegát, jehož argument zněl taktéž logicky - do vědy se nemá míchat politika. Nakonec i on přiznal, že solidarita delegátů z celého kontinentu má větší cenu než výlet za velkou louži, spojený s odebíráním otisků úřady cizí země. Američané tak poprvé zažijí v praxi něco, co jejich země doposud nezažila - bojkot. Organizované vyjádření nesouhlasu elit.

Přes to všechno mi nevadí, když "můj" stát si ode mne vyžádá otisky mých prstů. Vadilo by mi daleko více, pokud by "můj" stát pořídil fotografie mých očí, z jejichž kresby se dají odhadnout lékařské informace, a analýza těchto informací by se bez mého souhlasu stala podkladem pro výpočet vyššího zdravotního či sociálního pojištění, neb jsem "rizikovější skupina". Asociální "personalizace" solidarity je tím, co by tuto společnost rozložilo dokonale.

Službu dobrovolné registrace prostřednictvím otisků prstů jako blokace neautorizovaného přístupu ke změnám zápisu do katastru nemovitostí bych uvítal a přispěl bych za tento bezpečnostní nadstandard "svému" státu třeba i ticícikorunou. Protože to je služba, která posiluje bezpečnost mého majetku v daleko vyšší ceně a chrání mne před výdaji v daleko větší výši. Pokud se tak rozhodne stát činit všeobecně a o konfrontaci se svými otisky budu požádán i při půjčce automobilu z půjčovny, je to opět pro bezpečnost mou a mé kapsy. Pokud se bez otisků prstu nedostanu k datům na svém počítači či přístupu do sítě, budu jen rád. Není potřeba se znepokojovat nad banalitami, je potřeba být ale ostražitý vůči pokusům o politicky či ekonomicky orientované lokajství státu vůči "mocnostem". Státu, který si já platím, aby chránil a sloužil mě. Státu, který dnes nazývám svou vlastí a který ještě i za deset let v případné emigraci mi bude vhánět slzy do očí. Protože ve slově vlast je něco vznešeného i nostalgického. A tak by to mělo zůsta i ve chvíli, kdu na mém evropském pasu bude Česká republika pouze jako region, který mi MŮJ průkaz MÉ totožnosti vydal.

                 
Obsah vydání       28. 1. 2004
28. 1. 2004 Reakce: Je zpráva lorda Huttona "útokem na nejnezávislejší média v Evropě"? Jan  Čulík
28. 1. 2004 Smrt dr. Kellyho: Huttonova zpráva kritizuje BBC
28. 1. 2004 Předseda Rady BBC Gavyn Davies odstoupil
28. 1. 2004 ČT: druhý krok správným směrem Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 O Kájínkovi a vizuální manipulaci Jan  Paul
28. 1. 2004 Human Rights Watch: USA a Británie nezaútočily na Irák z humanitárních důvodů
28. 1. 2004 Americký viceprezident Cheney už netvrdí, že měl Irák ZHN
27. 1. 2004 Tony Blair přežil
28. 1. 2004 Koupili jsme nový server - děkujeme Jan  Čulík
28. 1. 2004 Ministr Gross: Návrat krále a otisky prstů v českých pasech Radek  Batelka
28. 1. 2004 Křik poplašených slepic Štěpán  Kotrba
26. 1. 2004 Jak mailovat Britským listům
28. 1. 2004 Jak jsem večeřel s Castrem
28. 1. 2004 Trinidad jako hrozba terorismu Miloš  Kaláb
28. 1. 2004 Jakou zemi vyberete jako vzor pro Kubánce? Chile? Josef  Vít
28. 1. 2004 Digitalizace -- řeší se jak začít Zdeněk  Duspiva
28. 1. 2004 Armádní technologie, balastní informace a internetová drbna Štěpán  Kotrba
27. 1. 2004 Sdělovací prostředky v Evropě
26. 1. 2004 George Soros: Spojené státy jsou v rukou extremistů
27. 1. 2004 Bush politicam suam defendit
27. 1. 2004 Karlovy Vary jásají: Slizký ruskojazyčný zločinec před soudem Radek  Mokrý
27. 1. 2004 I v Německu zuří bouře ohledně vysokého školství
27. 1. 2004 Bushova vláda přestala tvrdit, že měl Irák zbraně hromadného ničení
27. 1. 2004 Stane se Francie muslimskou zemí?
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
31. 12. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech