26. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Sociální pracovnice - úřednice odboru sociálních věcí a zdravotnictví radnice ve Slaném, Hana Matějová nedoručila soudu důležitý dokument devět dní
25. 9. 2003

V otázce násilného vystěhování rodiny Horvátovy z "ubytovny" Mexiko ve Slaném došlo k faktickému obratu. Řízení o vystěhování radnice zastavila a uvědomila o tom soud. Soud vydal rozhodnutí o pozastavení předběžného opatření, na jehož základě by bylo možné matce odebrat děti.

Usnesení soudu o zrušení předběžného opatření

Absurdní den, plný úřednického šlendriánu, porušování práva, urputných debat se soudci a soudními úředníky - den plný byrokratické neochoty, liknavosti, lhostejnosti, papírů a razítek začal ráno, kdy k avizovanému vystěhování rodiny nedošlo. Novináři, kteří se sešli i s fotoaparáty před oprýskanou budovou ve Slaném, měli alespoň čas prohlédnout si na vlastní oči, kterak radnice pečuje o svůj majetek i o zdraví "ubytovaných". Pro některé to musel být šok, někteří už byli věci znalí. Přeci jen ale byly i pro ně zarážející hromosvody probíhající jen několik centimetrů vedle přívodu proudu do domu, hromosvody, které do země nevedly a končily metr nad zemí, navařené mříže z armovacích tyčí na některých oknech, stropem protékající fekálie na záchodě a podobné stavební lahůdky. Ondřej Giňa, který byl objednán k oficiálnímu jednání na radnici, nebyl přijat, protože se rozhodl, že k jednání přivede tu, kvůli které celé jednání vzniklo - Květu Foldýnovou. Přímou konfrontaci s realitou starosta neunesl. "Delegace" odešla s nepořízenou, k jednání nedošlo. Na jednání se nedostavil romský regionální koordinátor Koky, ačkoliv byl pozván. Prý nemůže, přijela mu rodina... V pracovní době. Zřejmě dostal strach, nebo mu někdo poradil, že se do věci nemá plést. Pokračování absurdního dramatu slánské nulové tolerance proto probíhalo až odpoledne u okresního soudu v Kladně a na odboru sociální péče v Slaném...

29. 9. 2003

Opravdu bystrá a pilná "novinářka" Eva Havelková ze středočeské redakce Práva, zřejmě komunikující opět převážně s představiteli radnice ve Slaném, viděla ještě v sobotním pražském a středočeském regionálním vydání problém neplatící rodiny Horvátovy jinak, než ve skutečnosti od čtvrtka je. Titulek jejího článku zněl "Nad neplatiči stále visí hrozba ulice". Kdyby byl ten titulek pravdivý, došlo by ve Slaném nejspíše k přípravě trestného činu páchaného organizovanou skupinou. Eva Havelková se vůbec nezajímala o čtvrteční šalamounský výsledek jednání na okresním soudě, z něhož vyplývají závažné právní skutečnosti pro radnici i devatenáctitisícový "dluh" stále neplatící "ubytované" - i když už ve čtvrtek večer či v pátek měla možnost.

27. 9. 2003
sobota 7.30 ráno Otec jednoho vojáka, usmrceného v Iráku, obvinil prezidenta Bushe, že nese odpovědnost za smrt jeho syna. Fernando Suarez, jehož dvacetiletý syn Jesus se stal jednou z prvních obětí irácké války, konstatoval: "Můj syn zemřel, protože Bush lhal." Jiný americký rodič nechal v pátečním deníku New York Times publikovat celostránkový inzerát, požadující, aby byl propuštěn Donald Rumsfeld. Pokračující problémy má před nadcházející výroční konferencí Labouristické strany i britský premiér Tony Blair.
27. 9. 2003
sobota 8.00 ráno V předvečer výroční konference Labouristické strany, která bude zahájena v neděli v anglickém letovisku Bournemouth, se stavějí labourističtí poslanci v Dolní sněmovně vůči Blairovi značně kriticky, zjistil průzkumem mezi nimi deník Guardian.
26. 9. 2003
Výrok v titulku tohoto článku v pátek přinášejí velkými písmeny skoro všechny seriózní britské deníky.

Blairova vláda se skládá z cynických a podvodných zneužitelů moci: ministr obrany Geoff Hoon je pokrytec, který svědčil křivě, reportér BBC Andrew Gilligan není důvěryhodný a je to "nespolehlivý historik". To jsou názory pozůstalých členů rodiny dr. Davida Kellyho, vládního experta na irácké zbraně hromadného ničení, které ve čtvrtek přednesl při soudním vyšetřování jeho smrti jejich právník.

26. 9. 2003
Dopis pro paní Jiřinu Fuchsovou.

Dobrý den vážená paní,

Již několik měsíců jsem se nezasmála jak dnes ráno nad vaším článkem ZDE

26. 9. 2003
Původně vcelku klidnou rozpravu notně rozpumpoval ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), který jinak v kuloárech působí spíše dojmem klidného, korektního úředníka než bojovně naladěného řečníka.

Takovýmito emotivně manipulativními perlami oblažil novináře anonymní redaktor ČTK. Řekl všem, co si mají myslet a jaký ten ministr financí je.... Ovšem zapomněl říci, CO VŠECHNO Sobotka ve sněmovně řekl. To najdete v nezkreslené a úplné podobě ZDE. Pokud se komentovaného zpravodajství doupouští bývalý vrcholný politik strany modrého ptáka, jinak známý jako viditelný Macek, je to komentář bývalého politika. Pokud se stejného způsobu komentování ve zpravodajství dopouští ČTK, je to neomluvitelný diletantismus. Ale zřejmě se z národní tiskové agentury stala Bulvární Tisková kancelář. Případně mediální pobočka Zlatého Slavíka v režii firmy Mattoni. Protože ČTK se stala slaviččím mediálním partnerem. Snad proto, že slavík je taky pták...

26. 9. 2003
přeložil Václav Burian
Musí být bolest Němce, jehož dítě bylo zasypáno na útěku z bombardovaného Svinoústí menší než bolest Polky, jejíž syn byl umučen na varšavském Pawiaku? Nebo bolest Židovky, která zázračně přežila, ale ztratila v ghettu děti? Nejsou si oběti války rovny bez ohledu na to, zda patří k poraženým či k vítězům? Tuto otázku nastolila Helga Hirschová v diskusi o nápadu postavit v Berlíně Centrum vyhnanců.
Tohle se týká naší morálky. Ovšem, druhá světová válka změnila psychiku člověka, protože najednou se s ním začalo zacházet jako s věcí, o kterou moc nejde, jíž lze opovrhovat, kterou lze zničit. A samozřejmě je špatné, když někoho vyhodíte z domu, nařídíte mu opustit půdu.

Rozhovor s Markem Edelmanem , který vyšel původně ve 33. čísle krakovského Tygodniku Powszechného 17. srpna, vyvolal neobyčejný ohlas v Polsku i v zahraničí, mezi pamětníky i nejvyššími politiky. Velmi bychom uvítali ohlasy slovenských i českých intelektuálů a politiků. Názor -- jak jsme přesvědčeni -- jednoho z největších Evropanů si nezaslouží zůstat bez odezvy, ať už s ním souhlasíme, nebo ne. Rozhovor vychází ve 4. čísle dvouměsíčníku Listy spolu s dalšími texty o nacionalismu, jazyce nacionalismu a o vlastenectví.

Donald Rumsfeld
26. 9. 2003
přeložil Jiří Mercerod

"Můžeme bez obav říct, že svět se stal lepším, poté co Spojené státy vedly koaliční válku proti Iráku." Tak 9. července svědčil před jedním senátním výborem Donald Rumsfeld, ministr obrany a významný strůjce zahraniční politiky Spojených států, který také mimo jiné zdůrazňoval to, co je již v podstatě ohranou písničkou neokonzervativců z Washingtonu: ve válce proti terorismu sklízíme jedno vítězství za druhým.

26. 9. 2003
Aminu Lawalovou, svobodná matka z Nigérie, která vyvolala celosvětovou pozornost poté, co byla odsouzena k smrti ukamenováním, byla ve čtvrtek osvobozena u islámského soudu v severní Nigérii.

Rada soudců osvobodila Lawalovou čtyřmi hlasy ku jednomu. Poukázala na procedurální chyby a konstatovala, že Lawalové se nedostalo dostatek příležitosti k tomu, aby se mohla hájit.

26. 9. 2003
Právní zástupce společnosti BBC konstatoval ve čtvrtek před soudním slyšením, zabývajícím se okolnostmi smrti dr. Davida Kellyho, že BBC "lituje", že první reportáž Andrewa Gilligana týkající se oficiální britské vládní zprávy o Iráku v pořadu "Today" "dostatečně nerozlišovala" mezi výroky Davida Kellyho a novinářovou vlastní interpretací toho, co mu Kelly řekl.
Edward Said
26. 9. 2003
V New Yorku po dlouhém boji s leukémií zemřel známý palestinsko-americký univerzitní učitel Edward Said (67). Byl neúnavným obhájcem palestinské kauzy na Západě a ostrým kritikem Izraele. Narodil se v Jeruzalémě, avšak věhlasu jako autor a univerzitní učitel dosáhl ve Spojených státech, kde strávil většinu svého dospělého života. Je autorem vysoce vlivné knihy Orientalismus, která vyšla v roce 1978.
Franz Vranitzky
26. 9. 2003
Bývalý rakouský ministerský předseda Franz Vranitzky se zúčastnil ve čtvrtek 25. září besedy na pozvání družstva FONTES RERUM, které založil bývalý náměstek ministra financí Jan Mládek jako "družstvo pro ekonomická, politická a sociální studia". Setkání s Vranitzkým se uskutečnilo v klubu Na Novotného lávce.

Rozšíření EU v roce 1995 mělo podle Vranitzkého podstatně jiný charakter než vstup deseti zemí plánovaný na příští rok. V polovině devadesátých let vstupovaly do EU velmi vyspělé země, ale jejich motivací nebyla touha přičlenit se k Západu. Vstup byl tedy bez politického podtextu, ale svým způsobem to byla obranná reakce na krizi tehdejší doby. Rakousko nehledalo jednoznačný finanční přínos. Jednalo se spíše o kmenové začlenění a organizační ukotvení mechanizmů ekonomických i správních do širšího organizačního celku.

26. 9. 2003
Principy ochrany dětí a mládeže v českém mediálním prostředí vycházejí z evropských standardů a příslušných rámcových norem a směrnic, platných i pro ČR. Přesto, že je k dané věci stále nepřeberné množství názorů a náhledů ( v závislosti na životním, filozofickém i duchovním postoji a pohledu na život a zažité normy chování, ovlivněné značnou měrou také vlastní empirií), jsou obecné principy celkem jednoduše zakotveny v českých zákonech. Praxe je samozřejmě o mnoho složitější a současně se neustále vyvíjí -- jak s novými možnostmi nových mediálních prostředků, tak s proměnami životního stylu i názorů.
Mirek Topolánek
26. 9. 2003
Jitka Fraňková
parlamentní zpravodajka Britských listů
odpovědi předsedy ODS Topolánka a poslankyně KSČM Rujbrové na aktuální téma

Politickým divadlem nazval premiér Vladimír Špidla včerejší rozpravu o vyslovení nedůvěry vládě, kterou ve sněmovně vyvolala opoziční ODS. Přitom předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý přiznal, že ODS nemá sílu vládu sesadit a v dnešním pátečním hlasování o nedůvěře kabinetu riskuje prohru. Obvinil vládu, že vyjednala nejhorší podmínky pro vstup do EU, že hájí zájmy Bruselu v Praze a ne naopak. Také sdělil, že ODS je připravena podílet se na hledání východiska ze situace, do které se země dostala.

Ale byla by ODS vůbec schopna nést plnou zodpovědnost za reformu veřejných financí?

26. 9. 2003
Česká národní banka se na svém posledním zasedání rozhodla, že nebude zlevňovat úvěry. Podle většiny analytiků ponechají centrální bankéři především kvůli rostoucímu zadlužování domácností základní úrokové míry beze změny. Tím pádem se nezmění ani úrokové míry komerčních bank. Předchozí snižování úrokových sazeb centrální bankou nepřineslo očekávaný výsledek -- zvýšení výkonu domácích podniků. Nižší úroky spíše podpořily spotřebu domácností, jak uvedla analytička České spořitelny paní Helena Horská. Domácnosti si tak díky nízkým úvěrům kupují stále více zboží na dluh.
Trosky World Trade Center
25. 9. 2003
11. září 2003 přineslo řadu novinářských a publicistických ohlédnutí za teroristickými útoky v USA před dvěma lety. Asi nejpodstatnějším tématem tohoto výročí je, nakolik Západ dokáže chápat příčiny sílícího terorismu, přehodnotit svůj přístup k jiným civilizacím, čelit fundamentalistům z vlastních řad a nepřipustit zneužití "boje proti terorismu" k omezení lidských a občanských práv a svobod.

Tento článek přináší několik ukázek toho, co vše byli k danému výročí schopni zplodit čeští žurnalisté a publicisté. V budoucnosti jej hodlám rozšířit o další příklady, je však otevřen i vašim námětům: glosám, komentářům či alespoň citátům pozoruhodných či nějak příznačných novinářských a publicistických reflexí 11. září.

25. 9. 2003
Hugo Young, čelný britský politický komentátor, který posledních 18 let pravidelně psal pro deník Guardian, poté, co odešel ze Sunday Timesů, když je koupil Rupert Murdoch, zemřel v pondělí 22. září 2003 na rakovinu ve věku 64 let. Jeho smrt vyvolala projevy úcty od čelných politiků po celé Evropě. Tony Blair telefonoval nemocnému Yougovi ještě o víkendu a po jeho smrti se vyjádřil: "Byl to člověk vynikajících schopností a nesmírné integrity, jehož novinářskou práci stálo vždy za to číst. Měl schopnost myslet originálně, argumentovat přesvědčivě a skutečně přesvědčovat. A byl to opravdu velmi slušný člověk. Všem nám bude chybět."

Romano Prodi, předseda Evropské komise, konstatoval, že Youngova novinářská práce "na sebe upozorňovala svou výjimečností jako maják rozumné a racionální analýzy." Bývalý konzervativní politik a nynější komisař EU Chris Patten řekl, že Young byl "jedním z největším liberálních hlasů naší doby, vyrovnal se nejlepším americkým komentátorům."

Hugo Young byl také od roku 1989 předsedou správní rady nevýdělečného Scott Trustu, který vlastní deník Guardian a týdeník Observer. Vystudoval práva, ale pak dlouhá léta pracoval jako novinář:

Podrobnosti v angličtině viz ZDE
25. 9. 2003

I když musí komentátor psát jako outsider, musí své informace odhalovat jako insider.

Reportáž je základem novinářské práce; sloupky a komentáře se zdají být spíš pohyblivými písky, přílivem a odlivem módy: jsou nedisciplinované, nespolehlivé a možná vlastně zbytečné. Od té doby, co jsem začal psát politické komentáře, mě trápí dvě otázky. Pro koho vlastně komentátor píše? A - a to je obtížnější otázka - na kom je závislý?

Citujeme několik myšlenek vynikajícího komentátora Hugo Younga z deníku Guardian, který v pondělí zemřel na rakovinu ve věku 64 let.

25. 9. 2003
Nesmírně závažným faktem o válce proti Iráku, který Blair nikdy nepřizná, ale který nemůže přesvědčivě popřít, je toto: přislíbil, že válku povede o mnoho měsíců dříve, než to nakonec řekl veřejně. Ano, chtěl své rozhodnutí opevnit. Chtěl rezoluci OSN. Intenzivně strkal Bushe tím směrem. Ale byl ochoten jít do války bez toho. Potřeboval k tomu zkreslené informace od výzvědných služeb a nevadilo mu, co musí říct, aby je získal. Účast ve válce přislíbil Bushovi a řekl mimo jiné pozoruhodnou věc, že je prý národním úkolem Británie zabránit tomu, aby se Spojené státy octly v izolaci.

Citujeme několik myšlenek z posledního článku vynikajícího britského komentátora Hugo Younga, který zemřel v pondělí na rakovinu ve věku 64 let. Článek vyšel v deníku Guardian dne 16. 9. 2003.

1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 11. září 2001 a čeští novináři a publicisté - opravdová katastrofa Jiří  Černý
25. 9. 2003 Musím večeřet s ďáblem   
25. 9. 2003 Británie v otroctví   
25. 9. 2003 Zemřel Hugo Young, "dlouholetý obránce pravdy a slušnosti"   
25. 9. 2003 Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 "Krása" a "styl" Hitlerovy pracovny a problematika mezinárodního copyrightu   
24. 9. 2003 Ještě jednou Riefenstahlová: co je podstatou a funkcí umění? Fabiano  Golgo
24. 9. 2003 MFD jako hlas Pentagonu? Jan  Čulík

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2003 Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Kovbojský stát Kladno Vojtěch  Polák
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Kladno: Nad územní samosprávou je pouze Bůh a zákon   
23. 9. 2003 Kladenský primátor: Do kontejnerů s nimi !   
22. 9. 2003 Slaný: Byrokratický kokotismus úředníků ombudsmana a právo na informace Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Hastala vista, bejby Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Opět psychologický nátlak? Ten starostovi jde... Štěpán  Kotrba
22. 9. 2003 Slaný: Tisková zpráva veřejného ochránce práv   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2003 Vlna chaosu   
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
24. 9. 2003 Bagdád odňal akreditaci dvěma arabským televizním stanicím   
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
18. 9. 2003 Odporný článek Vandany Shivy   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
12. 9. 2003 Iráčané podle průzkumu veřejného mínění nedůvěřují Americe   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2003 BBC vyjádřila "lítost" nad Gilliganovou reportáží   
26. 9. 2003 Případ Kelly: Britský ministr obrany je "lhář a pokrytec"   
25. 9. 2003 Případ Kelly: BBC měla Gilliganovu reportáž připravenou bezchybně   
23. 9. 2003 Alastair Campbell: zveřejněním Kellyho jména "se octne Gilligan v průseru"   
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
11. 9. 2003 Irák: britský ministr obrany zamlčel znepokojení svého ministerstva   
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2003 Nigerijka nebude ukamenována   
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   

Šumavský kůrovec a Hnutí Duha RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2003 Jaké poučení z pochodu kůrovcovou Šumavou? Petr  Kužvart
19. 9. 2003 Naštvaný, ale zajímavý článek Vojtěch  Polák
18. 9. 2003 Chtějí starostové připravit Šumavu o peníze? Vladimír  Just
22. 8. 2003 Hnutí Duha: Udělejte si vlastní obrázek o Šumavě   
22. 8. 2003 Kdo platí výlety s ekologickými aktivisty do Bavorského lesa Štěpán  Kotrba
22. 8. 2003 V pralese u pramene Vltavy padly další stromy   
21. 8. 2003 Jak je to s pralesy na Šumavě -- laický pokus o odpověď Jan  Rovenský
19. 8. 2003 Jde skutečně o záchranu šumavských pralesů? Jiří  Šoler
15. 8. 2003 Blokáda šumavských pralesů   
15. 8. 2003 Výzva českých vědců: Zachraňme zbytky šumavských pralesů   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba