4. 7. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 7. 2003
Britské ministerstvo zahraničních věcí vyjádřilo vážné znepokojení nad rozhodnutím Washingtonu postavit dva britské občany, zadržované jako podezřívané teroristy v zálivu Guantánamo, před tajný vojenský tribunál, který má pravomoc nařídit jejich popravu.
5. 7. 2003
Páteční Hospodářské noviny a také Česká televize ve večerních Událostech přinesly zprávy o tom, že 16 poslanců za vládní koalici v čele s Hanou Marvanovou a též za opoziční ODS podali do Poslanecké sněmovny návrh novely trestního zákona, která by měla zrušit trestný čin pomluvy. Spolu s ním byl měly být zrušeny trestně právní postihy za obdobné slovní činy, jako je třeba útok na státní orgán, a v budoucnu by se těmito činy měly zabývat výhradně občansko právní soudy. Tím by měla skončit kriminalizace občanů, kterým se leccos nelíbí a slově to kritizují či se o tom vyslovují "hanlivými" výrazy. Z ostatních parlamentní stran se proti této novele zatím negativně staví prý jenom komunisté (přestože místopředseda KSČM Jiří Dolejš je mezi předkladateli).
5. 7. 2003

Specialisté na počítačovou bezpečnost budou exkluzivně pro Britské listy kontinuálně monitorovat a průběžně statisticky vyhodnocovat průběh organizovaného napadení internetové sítě tuto neděli, které plánovla hackerská komunita sdružená okolo serveru www.defacers-challenge.com. Zásahem firmy, která je hostovala, Affinity Internet z Floridy, se celá doména stala nedostupná. Pokud celý internet "nespadne", budeme se snažit během neděle přinést aktuální informace.

Plný text hackerské výzvy ARCHIV BL

Prozatímní obecný názor je, že se vlastně neví, je-li to vše pravda nebo ne. Může to být i cílená provokace specializovaných amerických bezpečnostních služeb, neboť "první cena" je směšná a server s výzvou, nyní nedostupný, neznámý. Takto koordinované aktivity, zveřejněné nikoliv standardními hackerskými kanály, ale na všeobecně monitorovaném http protokolu, musí vyžadovat zvýšenou ostražitost a snižuje se tak závažnou měrou pravděpodobnost úspěchu útoku. Ale jak známo, panika se šíří rychle - nejvíce mezi "příležitostnými hackery", a tak riziko zůstává rizikem. Jedinou zajímavost, kterou lze už nyní říci, je, že přibližně během posledních pěti dnů klesl počet napadení asi na 20% běžných denních hodnot. Že by si hackeři šetřili nalezené díry na neděli a nebo se naopak geekové stáhli do ústraní?

Klouzavý průměr za rok 2003 je 555,3 napadení denně (proti 205,7 za rok 2002 je to prudký nárůst). Za prvních pět měsíců letošního roku došlo ke stejnému množství registrovaných napadení, jako za celý loňský rok - 76 000 útoků. Kvalifikovaný odhad pro rok 2003 je 280 000 defacement napadení.

SOBOTA 5. 7. 2003: Od půlnoci došlo do cca 7:00 ke 127 registrovaným útokům, z toho 65 většího rozsahu (označovaného jako masivní, tzn. že bylo napadeno víc než jedna - indexová - stránka na dotčeném serveru). Do 13:00 počet vzrostl na 165 serverů. Ve 23:35 to bylo 239 útoků. "Provoz" byl tedy pouze na 43% denního průměru v tomto roce. Ach to léto a konec školního roku...

NEDĚLE 6. 7. 2003 : Od půlnoci do 9:00 došlo ke 97 registrovaným útokům - je celkem klid. Ve skupinách má za dnešek nejvíc HMB (18). V OS je první Linux (nerozlišeno) před Windows 2000. Jediné co se mění, je, že že útočí víc skupin a je napadeno víc různých systémů, existuje větší rozmanitost. Objevují se neznámá jména skupin s jedním defacementem. Dělá to dojem, že profíci na contest kašlou - nenechali se vyprovokovat - a lammeři se snaží. Objevili se dokonce arabští "hackeři" - pracují už alespoň ve FrontPage editoru 5.0 :)) X Servery poskytující informace o napadeních jsou zatíženy více, než jindy. Prostě - lidé jsou zvědaví, co se bude dít.

17:00 : Nejvíce nervózní jsou nejspíše novináři před uzávěrkou pondělního vydání - světové servery s přehledy defacementů jsou přehlcené - dodáváním informací "o ničem". Už se těším na pondělní Lidové noviny či Mladou frontu Dnes. Předpokládám, že alepsoň v jednom z těchto médií bude rozhovor s bývalým proslulým "mediálním" bijcem proti počítačovému "pirátství", majorem Jiřím Dastychem, který pro neudržitelnost svého profesionálního postavení po úspěšném hacku www.policie.cz, parodujícím jeho tiskové prohlášení, odešel před rokem do PVT. :))) Náš admin se zachoval jako ta stará holywoodská herečka, která tvrdila, že je jí jedno, jak o ní píší, hlavně když o ní píší: už toho měl dost a hacknul se sám. Řídil se přitom podle hesla "nehackne-li tě nikdo jiný, ..." . Believe it or not, but life is a bitch... ŠOK

20:20 SELČ : Přibližně 600 mezinárodně registrovaných defacementů - většinou neznámé skupiny, neznámé servery, tedy nic co by stálo za řeč. Lammeři z exotických zemí se snaží, geekové odjeli na veekend, opásáni pouze pouzdry se svými MDA pro případ náhodného alertu.

PONDĚLÍ 7. 7. 2003 0:05 SELČ : Celkem registrovaných 317 masivních útoků - většina neznámých hackerských skupin i neznámých napadených serverů. Objevili se ale kupodivu známí HMB, dokonce i ION a S4t4n1c_S0uls. Několik hacknutých stránek neslo politické poselství typu "fuck pakistan", jako tato stránka pákistánského "Seznamu" hacknutá skupinou R0xx X. Titulka je kupodivu už funkční ZDE.

V podstatě je stále ještě klid. Je jasné, že už je po bouři a ani pořádně nezahřmělo...

Podrobnější přehled s komentářem a odkazy >

6. 7. 2003

Jistě jste zaslechli o hackovací soutěži, plánované na neděli. Vítězem prý bude ten, kdo hackne nejvíc serverů, minimum je 6000. Všechno ale bylo nakonec jinak, novináři popletli co se dalo, a na provokaci stejně nikdo neskočil...

Výsledek operativního monitorování "hackerské neděle" MONITOR BL

"Jeden z šéfredaktorů" česko-slovenského serveru Underground, věnovanému bezpečnosti IS - Jiří Lorenz zveřejnil v 9:59 na jeho stránkách "pár poznámek". I vzhledem k subjektivnímu postoji autora k "nerozbornému česko-slovenskému přátelství" hackerů je nutno některé výroky brát přeci jen s rezervou. Nutno ale dodat, že skupina CZERT už je - podle našich informací - neaktivní (pajkus teď píše do Prielomu - BTW 6. 6. vyšlo číslo 20/2003 a v něm balada o velkej teleko ropuche - hack slovenského telekomu skupinou tr1uh0rky :-) a binary.division se před časem povedl zdařilý hack ministerstva vnitra či centrálního "náborového" serveru US Army...

Martin Mačok k tomu dodává: Tuto neděli má nastat apokalypsa. Alespoň to tak podle médií vypadá. když o tom mluvili v televizních novinách, reportáž ukončovali se stránkami FBI na pozadí a myš byla umístěna nad odkazem terrorism.

V rámci dohody názor československého undergroundu přetiskujeme.

4. 7. 2003
Otázka, vznesená, když se zvedla opona, nebyla zodpovězena. Proč jsme šli do války? Jestliže nebudou nalezeny skutečné zbraně hromadného ničení, intenzita této otázky bude dále sílit.

Demokracie závisí na určité míře poctivosti. Co je však možno říci o muži, který se dal na dva roky do letectva Národní gardy (aby nemusel do Vietnamu) a pak -- jako mnoho rozmazlených synů bohatého otce -- se už neobtěžoval dostavit se na druhý rok do povinné vojenské služby? Přitom přiletěl na letecký křižník v letecké uniformě, aby ukázal, jak dobře mu padne uniforma, kterou si nezaslouží. Jack Kennedy, válečný hrdina, vystupoval vždycky jako vrchní velitel armády v civilu. Generál Eisenhower také. George W. Bush se nestyděl za selhání z mládí a využil nabízející se fotografické příležitosti - v letecké uniformě. Vypadal jako "správnej chlap mezi správnejma chlapama".

Doufejme, že naše demokracie vydrží toto kontinuální kálení do vlastního hnízda.

I ve Spojených státech dál pokračuje debata o důvodech vojenského útoku na Irák. Velmi vášnivou a pronikavou analýzu -- vynikající literární text právě publikoval v časopise New York Review of Book spisovatel Norman Mailer; shrnujeme z ní hlavní myšlenky:

3. 7. 2003
Právě islámská civilizace pomohla Evropě dostat se z temného středověku a položila základy evropské renesance.

Akbar S Ahmed, Islam Under Siege (Islám v obležení), Polity Press, UK, 2003, ISBN: 0745622100, cena US$19.95, 224 stran

List Asia Times zajímavě recenzuje novou přemýšlivou knihu o islámu, která vyvrací celou řadu mýtů, avšak, jak poznamenává recenzent tohoto hongkongského deníku, řešení, jak odstranit dnešní problémy islámu a islámu ve vztazích vůči Západu, v ní zřejmě nenajdeme:

4. 7. 2003
BBC se rozhodla ustoupit britské vládě v kontroverzi ohledně vládní zprávy o Iráku, kterou podle jejích zpráv měl "zdramatizovat" tiskový mluvčí Tonyho Blaira Alastair Campbell. Očekává se totiž, že v pondělí rozhodne parlamentní výbor pro zahraniční záležitosti, který údajný skandál vyšetřoval, že je Campbell nevinen.
3. 7. 2003
Odborníci na bezpečnost internetu varovali, že se v neděli má konat šestihodinová hackerská soutěž na body o to, komu se podaří zlikvidovat či narušit největší počet internetových serverů. Zpráva, kterou vydala společčnost mi2g, zabývající se riziky internetového provozu, informuje, že podle pravidel soutěže získají hackeři jeden bod, pokud naruší Windows firmy Microsoft, dva body za linux, Unix a BSD, tři body za AIX a pět bodů za HP-Unix a MacOS.
Plný text výzvy ARCHIV BL
4. 7. 2003
Jak jsme už informovali, Evropský parlament ve středu rozhodl, že všechny potraviny, které obsahují více než 0,9 procent geneticky modifikovaného materiálu, budou muset být od podzimu jasně označeny. Michael Meacher, donedávna britský ministr životního prostředí (kterého Tony Blair před nedávnem odvolal, protože se choval příliš ekologicky) ve čtvrtek varoval v britském rozhlase, že je tato hranice příliš vysoká.
3. 7. 2003
Vážená paní Hergetová,

vzhledem k tomu, že je, jak se zdá, Jiří Janeček horkým kandidátem na funkci generálního ředitele ČT, je veřejně k dispozici jeho životopis? Například v jakém zaměstnání pracoval, než přišel do České televize, a kdy získal vysokoškolské vzdělání a jaké přesně?

3. 7. 2003
Česká televize okamžitě odpověděla:
3. 7. 2003
Předchozí zaměstnání: Datumy si nepamatuju - šlo to takhle od 1974, kdy jsem v pracovním procesu: dělník asi 9 let, výzkumný pracovník 3 roky, pak redaktor.

Z životopisu Jiřího Janečka, kandidáta na funkci generálního ředitele ČT, internetové stránky České televize

Po přečtení zprávy ČTK o tom, kteří kandidáti se dostali do předvýběru v konkursu na funkci generálního ředitele ČT, jsem se po delší době zase podíval na stránky České televize, abych si ověřil některé životopisné údaje čelného kandidáta Jiřího Janečka. Zároveň jsem si se zájmem přečetl životopisy některých dalších vedoucích pracovníků redakce zpravodajství České televize.

3. 7. 2003
Ředitel zpravodajství České televize Jiří Janeček je podle ČTK nejvážnějším kandidátem v právě probíhajícím konkursu na generálního ředitele České televize.

Domníváme se, že má veřejnost právo dovědět se podrobné informace o jeho kariérním a profesním růstu. Protože jsme na příslušných internetových stránkách České televize takové informace nenalezli, obrátili jsme se na ČT se žádostí o jeho životopis. Ve čtvrtek v podvečer nám pan Richard Klatovský životopis pana Janečka poslal, zveřejňujeme ho níže. Obsahuje však stále četné nejasnosti: v přiloženém dopise na ně poukazujeme a doufáme, že u vážného kandidáta na tak důležitou funkci budou tyto skutečnosti objasněny.

No to GMO
3. 7. 2003
Evropský parlament v úterý schválil nový zákon o geneticky modifikovaných potravinách. Spojené státy si stěžovaly u Světové organizace pro obchod, že odpor Evropanů vůči geneticky modifikovaným potravinám je bezdůvodným obchodním bojkotem, úmyslně zaměřeným proti Americe. Informoval o tom ve středu večer britský rozhlas.
Nespěchejte tolik, musíme oplodnit ještě lidovce v Parlamentu...
4. 7. 2003

4. 7. 2003

Nad návrhom európskej ústavy

Návrh ústavy prijatý na summite v Solúne naznačuje inštitucionálnu zmenu zabezpečenia zahraničnej politiky Európskej únie. Ponecháva však chaos v jej formovaní.
Lord Melchett
4. 7. 2003

2002 - Bývalý šéf Greenpeace se přidal ke genetické firmě Monsanto

Bývalý šéf ekologické organizace Greenpeace se přidal k PR agentuře Burson-Marsteller, jež má mezi svými klienty i výrobce geneticky modifikovaných (GMO) osiv, firmu Monsanto. Lord Melchett přitom kdysi vedl kampaň Greenpeace právě proti geneticky upraveným plodinám, napsala tehdy ironicky agentura Reuters. V České republice je součástí mediálně lobbistické sítě Burson-Marsteller společnost Michala Donatha DB&M.

Stalo se před více než rokem a ta informace, zapadaná prachem daleko "důležitějších" zpráv ze všech koutů planety, nám připadá ještě dnes důležitá... Ilustruje totiž dokonale cynismus a pragmatismus propagandy. Ilustruje i to, jak se z "lorda Zelených" (Lord of the Greens), jak Melchettovi přezdíval anglický tisk, a o kterém dnes Observer neví, zda je trojským koněm na jedné, nebo na druhé straně, stal "policy director" Soil Association - lobbista a pořadatel drink-party pro energetické a zemědělské investory. Jeho novými "přáteli" - klienty se díky jeho novým aktivitám stali královská rodina Saudů, firmy Tesco, Kingfisher, Shell, Unilever, či Union Carbide, která má na svědomí tragédii v indickém Bhópálu.

4. 7. 2003
Jsem čtyři roky ženatý a mám dvě krásné děti s nejúžasnější ženou na světě. Byl jsem u obou narození svých dětí a není nic na světě krásnější než přinést tohoto drobečka manželce v náručí. Naše druhé těhotenství bylo poznamenáno "zvýšenou pravděpodobností" narození handicapovaného dítěte. Celá tato informace nám převrátila život na ruby.

Polemika s článkem o potratech ZDE

Pomerančová žába
3. 7. 2003
s využitím internetových zdrojů

Podle zákona je geneticky modifikovaný organismus takový organismus (kromě člověka), jehož dědičný materiál byl změněn genetickou modifikací, tj. cílenou změnou dědičného materiálu způsobem, kterého se nedosáhne přirozeně -- např. křížením, šlechtěním. Tato definice se vztahuje na organismy schopné rozmnožování nebo přenosu dědičného materiálu, tj. mikroorganismy, rostliny, živočichy a buněčné kultury; nevztahuje se na člověka.

Potraviny obsahující GMO konzumuje zhruba 100 milionů lidí zejména ve Spojených státech, Kanadě, Argentině a Číně...

3. 7. 2003
Dvourozměrné rozpoznávání obrazců v bezpečnostní oblasti je již pasé, šlágrem je nyní 3D. Zatímco řada letišť a bezpečnostních agentur používá systémy rozeznávající tváře na základě snímků získaných prostým snímáním tváře jednou kamerou, nová generace systémů využívá snímání z více úhlů.
2. 7. 2003
Jen šest stupňů Celsia nás dělí od katastrofického konce prastaré éry, varoval George Monbiot v deníku Guardian:
2. 7. 2003
Kdyby dnes napsal de Tocqueville svou klasickou knihu Democracy in America, stala by se terčem útoků jako "antiamerická", protože je velkou měrou kritická, míní britský komunistický historik Eric Hobsbawm.
3. 7. 2003
Kraft, druhý největší světový výrobce potravin, se obává, že by se mohl v Americe stát terčem žalob za obezitu, a tak se rozhodl snížit obsah tuku a cukru ve svých výrobcích a zmenšit prodávané porce.
1. 7. 2003

V červnu 2003 byla dokončena rekonstrukce účetnictví, která byla dlouho znemožňována jedním bývalým spolupracovníkem. Byly také vypracovány finanční zprávy za rok 2001 a 2002, které budou v následujících dnech na stránkách BL zveřejněny.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

27. 6. 2003

BL procházejí v současnosti podstatnými technickými změnami. V jejich důsledku rušíme přes prázdniny dosavadní diskusní fóra, od září zavedeme v rámci nového redakčního systému diskusní fóra nová, ale jinak koncipovaná. Omlouváme se čtenářům, kteří respektovali základní pravidla slušné diskuse na fórech Britských listů, že jsou tímto dočasným opatřením postiženi. Prosíme, posílejte své názory na zveřejněné texty na adresu redakce@blisty.cz, autorovi či přímo šéfredaktorovi culik@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2003 Břemeno bílého muže   
4. 7. 2003 Reforma v půli cesty V.
"Odborníci" mají strach z čistě veřejnoprávního multiplexu. Proč asi?
Štěpán  Kotrba
3. 7. 2003 Rozpoznávání tváří přechází na 3D   
3. 7. 2003 Propaganda: velká část veřejnosti v USA věří domněnkám   
3. 7. 2003 Propaganda ve svobodném tisku David  Ross
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
3. 7. 2003 Zničí Spojené státy možnost užívat email?   
3. 7. 2003 Nakonec je "lidský" přístup jaksi cennější Jan  Čulík
3. 7. 2003 Co jsou to geneticky modifikované organismy (GMO)? Štěpán  Kotrba
3. 7. 2003 Polsko: Problém neúčasti vo voľbách   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
1. 7. 2003 Británie: Varování: Voliči nemají rádi politiky, kteří se chovají agresivně   
1. 7. 2003 Norman Tebbit: "BBC si proti vládě nevymýšlí lži"   
28. 6. 2003 Británie a Irák:
"Když se vysílají lži!" Zuřivý Campbell se vnutil do televizního studia
  
28. 6. 2003 Británie a Irák:
BBC Campbellovi: Vedete mstivou kampaň proti naší novinářské práci
  
27. 6. 2003 Britská vláda útočí na BBC   
27. 6. 2003 Smějí novináři užívat anonymní zdroje?   
27. 6. 2003 Britská vláda útočí na sdělovací prostředky   
27. 6. 2003 BBC ostře odmítla útok od britské vlády   
23. 6. 2003 Blairův "ministr propagandy" bude přece jen vyslýchán o Iráku   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 7. 2003 Pomluva už nemá být trestným činem Karel  Mašita
26. 6. 2003 PNS ovládá distribuci tisku ze 75 procent. Je to už monopol ?   
20. 6. 2003 Ďábelská iridologie Štěpán  Kotrba
19. 6. 2003 Monopol je nebo není monopolem?   
13. 6. 2003 Další hrátky v ČR s verbálními trestnými činy Jan  Čulík
12. 6. 2003 Konec legrace i demokracie:
policie Bobošíkovou vyšetřuje stále!
Štěpán  Kotrba
9. 6. 2003 Postihy novinářů: již neheroldovat, lébrž nutno konat Karel  Mašita
6. 6. 2003 Bobošíková už snad může být klidná, Válová ještě nikoliv Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Dokumenty v kauze Válová: "Hon na svobodu slova" má už šest ulovených zajíců Štěpán  Kotrba
6. 6. 2003 Faksimile trestního oznámení na Irenu Válovou Štěpán  Kotrba

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Co psal Toni Negri před rokem:
Obnova italské levice mimo rámec sociáldemokratismu
Toni  Negri
30. 6. 2003 EU vs. Rakousko-Uhersko Petr  Homoláč
30. 6. 2003 Pozadu o 38 rokov? Andrej  Sablič
25. 6. 2003 Evropská ústava: smlouva, která ukrývá občany Josef  Brož
25. 6. 2003 Optimistická "řecká" ozvěna a její možná falešná echa Miloš  Dokulil
25. 6. 2003 Koniec polstoročného manželstva Radovan  Geist
19. 6. 2003 EKONOMICKÁ STUDIE: Snížení daně z příjmu právnických osob a podpora investování Miloš  Pick
18. 6. 2003 Vyšetřuje se chybějící milion euro   
16. 6. 2003 Češi schválili vstup do EU   
16. 6. 2003 Občanství vyžaduje aktivní participaci - aneb nejsme ovce Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2003 Břemeno bílého muže   
1. 7. 2003 Bude zatčen britský ministr obrany?   
1. 7. 2003 Norman Tebbit: "BBC si proti vládě nevymýšlí lži"   
29. 6. 2003 Reportér BBC chce žalovat britského ministra   
28. 6. 2003 Británie a Irák:
"Když se vysílají lži!" Zuřivý Campbell se vnutil do televizního studia
  
28. 6. 2003 Británie a Irák:
BBC Campbellovi: Vedete mstivou kampaň proti naší novinářské práci
  
27. 6. 2003 Smějí novináři užívat anonymní zdroje?   
27. 6. 2003 Britská vláda útočí na sdělovací prostředky   
27. 6. 2003 BBC ostře odmítla útok od britské vlády   
27. 6. 2003 Jak "vysvětloval" problém s kontroverzní zprávou o iráckých zbraních Jack Straw   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2003 Rumsfeld kritizoval belgické soudy   
2. 6. 2003 Paranoja Radovan  Geist
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková
13. 6. 2003 Šlendrián v BL je snad horší než SARS Petr  Fiala
6. 6. 2003 Divoké víno ještě po 39 letech   
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2003 Dotaz do České televize Jan  Čulík
3. 7. 2003 Odpověď z ČT   
3. 7. 2003 "Datumy si nepamatuju" Jan  Čulík
3. 7. 2003 Znovu o životopise Jiřího Janečka Jan  Čulík
2. 7. 2003 Memento 16
Nechť se "potrefení" nehněvají!
Miloš  Dokulil
26. 6. 2003   
23. 6. 2003 Demokracie pro všechny: Zakažte komerční média ! Štěpán  Kotrba
23. 6. 2003 Média veřejné služby dostanou brzy tvrdou konkurenci   
18. 6. 2003 "Klaus odmítl vystoupit v ČT" nebo "ČT odmítla Klause"?   
17. 6. 2003 V čem tkví "vyváženost" Českého rozhlasu? Štěpán  Kotrba