14. 4. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 4. 2003
Americké tanky a američtí vojáci vstoupili v pondělí ráno do města Tikrit. Vojenský odpor Saddamových stoupenců byl relativně mírný. Bombardování města Tikrit pokračovalo i v neděli a Spojené státy zřejmě odmítly nabídku místního kmenového šéfa, Yussufa abd al-Azizr al-Nassariho, že vyjedná mírovou kapitulaci. Nassari požádal o 48 hodin, během nichž by irácká armáda složila zbraně.

V Iráku je ještě nutno obsadit celou řadu menších měst a vesnic, ale s pádem Tikritu lze říci, že "osvobozenecká" fáze války skončila.

Sloupek

Jeho Veličenstvo prezident ČR Václav Klaus dostal nápad. Pražský hrad jako sídlo císařů, králů a prezidentů mu příliš nevoní, a tudíž se jako správný vrchní velitel veškerého tuzemského vojště z hradních cimbuří pozorněji rozhlédl. A vida, kousek od hradních příkopů, ve Slunné ulici v rezidenční pražské čtvrti na Ořechovce, stojí vilka pro něj jako stvořená - a "náhodou" prý vojsku náležející. Proč si tedy o ni skromně neříci, nebo si ji vojenským rozkazem rovnou nepřidělit? Vždyť je to "ve státním zájmu" a lid poddaný a korupci bohabojně oddaný se tomu ani nediví. Téměř za rohem: v Dělostřelecké ulici přece bydlí i Klausův předchůdce Václav Havel, tak to aspoň k sobě nebudou mít daleko.Věc má ovšem několik háčků -- ba přímo háků.

Kupříkladu tvrzení o tom, že dotyčná vila patří armádě, je hrubě mylné. Neb to stavení a vše, co k němu náleží, jsou majetkem státu. Ministerstvo obrany jako jeden z ústředních státních orgánů tento objekt pouze spravuje a státu je proto za něj odpovědné. Nese tedy odpovědnost i za to, jak je využíván. Proto ho ani nesmí jen tak na kohokoli převést, byť je to třeba prezident republiky.

Přesné místo prezidentova bydlení žádná právní norma neurčuje. Je přece prezidentem celé republiky a tudíž může bydlet, kde jest mu libo, tedy i u sebe doma, jako třeba Havel. Jenomže zde taková paralela též končí. Neboť Havel skutečně bydlel doma, tedy ve vlastní vile. Tu si před léty koupil a ačkoli přesná suma v této koupi nebyla oficiálně zveřejněna, nejvíc se mluvilo o 40 miliónech Kč, kterou za ni zaplatil a kvůli níž možná prodal i svoji polovinu věhlasného paláce Lucerna v centru Prahy. Naproti tomu prezident Klaus vyhlédnutou vilu a její rekonstrukci požaduje zdarma od státu - tedy od daňových poplatníků.

Ořechovka patří k nejprestižnějším adresám v celé ČR. Zejména ve své spodní části, kde stojí vily Havla a možná i Klause, si dosud zachovala mnoho ze své noblesnosti a ducha z dob svého vzniku pro vyšší společenské vrstvy samostatného Československa po první světové válce. Však tomu také odpovídají současné ceny tamních nemovitostí, dle nichž se rekonstruovaná a modernizovaná vila v této lokalitě prodává i za 100 milionů korun, mnohem častěji ale v příslušném dolarovém ekvivalentu.

Koneckonců snad není nezajímavý fakt, že za dalším rohem od Klausem vyhlédnuté vily sídlí česká divize mezinárodního obchodního řetězce Tesco, nedaleko je též kancelář Evropské unie, nachází se tam celá řada zahraničních ambasád a sídel ambasadorů. Anebo že ještě o kousek výš nahoře, u kostela sv. Norberta, je Sibeliova ulice, z níž operovala jedna ze společnosti s ručením omezeným televizního magnáta a senátora Vladimíra Železného.

Při obecně dobře známých blízkých vztazích pánů Klause a Železného se tak vnucuje otázka, zda zejména toto sousedství není tím pravým důvodem k získání vily v tak exkluzivním místě. Jinak se přece přijímají hosté či sousedé u domácího krbu, a jinak dle návštěvního prezidentského protokolu v komnatách Pražského hradu. Ono se doma přece jenom leccos dá projednat svižněji a "neformálněji" než v přísně střežené prezidentské kanceláři - a výsledky takových jednání ani nepodléhají případné nežádoucí publicitě.

13. 4. 2003
Přesvědčení, že se Irák může stát demokratickou společností nebo dokonce vzorem demokracie pro ostatní arabské země, je nebezpečnou iluzí. Jak ukázala zkušenost z východní Evropy, demokracie nejsou jen demokratické volby. Je zapotřebí tradice dobrovolných asociací, snášenlivosti pro nekonformismus a pluralismus, sdílenou víru v důstojnost jednotlivce, samostatné sféry hospodářské činnosti, oddělení politické moci od náboženských autorit a přesvědčení, že je legitimní kritizovat a nesouhlasit.

Skepticky se k možnosti vzniku demokracie v irácké společnosti vyjádřil v listu Los Angeles Times politolog Shlomo Avineri z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě, který se podílel na různých demokratizačních projektech ve východní Evropě. Jeho argumentaci shrnujeme.

Kompletní článek v angličtině je ZDE
14. 4. 2003
Spojené státy podle názoru některých analytiků, například podle George Friedmana z geopolitického serveru Stratfor.com, údajně měly dva základní důvody pro napadení Iráku:

(1) Změnit psychologii islámského světa, který Spojené státy vnímal jako v postatě slabou zemi, která se nechce při dosahování svých cílů vystavovat rizikům

(2) Využít Irák jako strategickou základnu svých operací proti islámským režimům, neschopných nebo nepřejících si zamezit přístupu Al Kájdy a dalších islámistických skupin ke zdrojům, umožňujícím jejich činnost.

Válka v Iráku neskončila, Američané tam stojí před mimořádně složitými vojensko-politickými úkoly. Zejména to platí pro sever země, kde, jak se zdá, zůstaly nedotčeny významné irácké síly a kde politická situace mezi rozmanitými účastníky -- Kurdy, Turkmény, Íránci a Syřany -- zůstává složitá, dynamická a proměnlivá.

14. 4. 2003
Trpělivost by pomohla. Němci říkali období po porážce nacistů v roce 1945 Nultá hodina. Jejich města byla proměněna v prach, jejich průmysl byl zničen, jejich města byla plná uprchlíků, miliony mužů byli válečnými zajatci. Země byla rozdělena Spojenci a vládla jí vojenská vláda. Na západě to trvalo čtyři roky, do května 1949, než vznikl nový stát, Spolková republika Německo. Rychle to nešlo ani v ekonomice - Marshallův plán byl zahájen až uprostřed roku 1947. Žádné čtyřiadvacetihodinové zpravodajské stanice tehdy neexistovaly.

Irák začíná svůj nový život s několika výhodami. Nebyl úplně zničen a má velké hospodářské bohatství. Ani ho okupanti nepovažují za poražený národ, ale za národ osvobozený.

Většina těch lidí, kteří protestovali proti této válce, tak částečně činili proto, že nedůvěřují vítězům, že se budou chovat slušně. Obávají se, že Spojené státy promění Irák v kolonii, která se stane pro USA strategickou vojenskou základnou, poskytne americkým podnikům lukrativní kontrakty a Američanům možnost v podstatě převzít irácký ropný průmysl. Očekávají, že vznikne poslušná místní vláda, kterou vytvoří ze svých lidí CIA.

Citujeme z komentáře Davida Aaronoviche v deníku Guardian.

Kompletní text v angličtině viz ZDE
11. 4. 2003
Muž s velkou vizí, nebo pouhý egomaniak? Názory se různí, nejen mezi stoupenci různých frakcí iráckého exilu, ale i mezi americkou administrativou. Šalabí, miláček neokonzervativních amerických politiků na čele s jestřáby Paulem Wolfowitzem a Richardem Perlem, byl v minulých dnech eskortován Pentagonem do Iráku jako potenciální lídr - "éry po Saddámovi".
13. 4. 2003
""Podívejte se. Možná budu vypadat jako hlupák, když to řeknu, ale já si to nedovedu vůbec představit. Teprve nedávno jsem někoho slyšel hovořit o tom, že tohle je možnost. Nemyslím si, že ti lidé, kteří toto říkají, skutečně rozumějí americkému lidu. Byl jste svědkem té zuřivé kontroverze, která proběhla zde v USA, než se prezidentu Bushovi podařilo získat dostatečnou podporu pro tuto válku. My prostě nejsme na tohle ustrojeni. Ať jsou lidi ochotni to přiznat nebo ne, Spojené státy jsou stále ještě demokracií. A veřejné mínění v těchto otázkách vládne. A jestliže se George Bush rozhodne poslat vojska teď do Sýrie a pak do Íránu, vydrží ve funkci asi 15 minut. Hovoříte s člověkem, který si upřímně řečeno myslí, že bychom měli se Sýrií něco udělat, protože se chovají už léta šokujícím způsobem, podporují terorismus, ale to, že tento názor já zastávám, neznamená, že k tomu skutečně dojde. Ve skutečnosti, kdyby se o to prezident Bush teď pokusil, i já bych souhlasil s tím, že by měl být předčasně odvolán. Takové věci v téhle demokracii prostě nemůžete dělat. Je to absurdní."

Jak víme, dopad toho, co se děje v Iráku, má vliv na celý tento region. Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw zahájil v neděli cestu po zemích kolem Perského zálivu a jeho náměstek Michael Brown navštíví v nadcházejícím týdnu Írán a Sýrii. A tyto dvě země jsou opravdu důležité. Britská vláda řekla veřejně, že se staví proti vojenským akcím vůči Íránu a Sýrii. Ale mnoho takzvaných "jestřábů" ve Washingtonu dalo najevo, že pokud Írán a Sýrie nezmění svou politiku, Teherán a Damašek přijdou jako na řadu jako země, které se budou muset podrobit "povinné změně režimu", konstatoval v neděli v poledne pořad The World this Weekend (Svět o tomto víkendu) rozhlasu BBC. Britové budou však podle rozhlasu BBC povzbuzeni opatrnějšími hlasy, které přicházejí z Washingtonu. Lawrence Eagleburger byl ministrem zahraničních věcí v americké vládě prvního prezidenta Bushe. Eagleburger a další vedoucí představitelé vlády Bushe I. varovali loni v létě, že je nebezpečné zaútočit na Irák. Prý jednali jménem svého bývalého šéfa, Bushe otce, který podle informovaných zdrojů měl pochybnosti o politice svého syna. Nyní, když se blíží vojenské akce ke konci, britský rozhlas se zeptal Lawrence Eagleburgera, zda "zvítězit v míru" bude obtížnější než "vyhrát vojenské akce". Eagleburger odpověděl:

13. 4. 2003
Spojené státy přislíbily, že v další etapě své "války proti terorismu" zneškodní organizaci Hizbollah, kterou podporuje Sýrie. Mohlo by to prý znamenat vojenskou akci proti režimu prezidenta Bašara Assada v Damašku. Washington se tím snaží přesvědčit Izrael, aby podpořil nový mírový plán pro Palestinu. Washington slíbil Izraeli, že zlikviduje podporu Sýrie pro organizaci Hizbollah a učiní to vojenskou akcí, bude-li to nutné
13. 4. 2003

Saddámův zbrojní poradce se údajně vzdal americkým úřadům, avšak tvrdí, že Irák nemá žádné zbraně hromadného ničení a že americká invaze do Iráku byla neospravedlnitelná.

Generálporučík Amir al-Saadi byl Saddámovým vědeckým poradcem. Je čelným představitelem iráckého režimu, kterého Američané chtějí vyslýchat o iráckém prohramu chemických zbraní. Al-Saadi byl odpovědný za irácký program chemických zbraní a usuzuje se, že má informace i o jiných iráckých zbrojních programech.

p> Al-Saadi zorganizoval svou kapitulaci za pomoci německé televizní stanice ZDF. Stanice uvedla, že byla požádána, aby nafilmovala, jak spolu se svou německou manželkou Helgou odjíždí ze své vily v Bagdádu a předstupuje před důstojníka americké armády, který ho odvedl.

Al-Saadi sdělil televizi ZDF, že neví, co se stalo se Saddámem a opakoval své tvrzení, které často činil na tiskových konferencích před americkou invazí, že Irák nemá žádné zbraně hromadného ničení.

Podle televize ZDF strávil al-Saadi válku doma a rozhodl se vzdát se americkým vojskům, poté, co viděl v televizi BBC, že je hledán.

Ústřední americké velení v městě Doha v Kataru konstatovalo, že nemá informace o tom, že by se al-Saadi Američanům vzdal.

13. 4. 2003
Většina arabských zemí pozorně sleduje, co se stane v Iráku - a ze strachu před násilnými změnami režimů zvenku začne s reformami, říká Hala Mustafa v Káhiře.

Hala Mustafa je egyptská politiložka a vydavatelka čtvrtletníku "Demokracie", první publikace tohoto druhu v arabském světě.

Interview Astrid Frefel s Halou Mustafou v Káhiře pro curyšský Tages-Anzeiger, překlad (a poznámky) Vladimír Rott.

13. 4. 2003

Americká armáda konečně přislíbila, že začne zasahovat ve prospěch zákona a pořádku v iráckých městech, kde vedl pád režimu Saddáma Husajna k rozsáhlému rabování a násilí. Generál brigadýr Vincent Brooks řekl v Kataru, že "situace je nepřijatelná".

V sobotu byl zastřelen dvěma muži jeden americký voják na hlídce před nemocnicí. Jeho američtí kolegové opětovali palbu a jednoho z obou mužů usmrtili. Měl syrské dokumenty. Druhý uprchl.

Hlavní boje nyní probíhají kolem města Tikrit na severu země, což je poslední Saddámova bašta. Štáb televize CNN dostal povolení projet městem, které bylo stále ještě pod kontrolou strany Baa'th, avšak stal se ve městě terčem ostré palby.

Americký ministr zahraničních věci Colin Powell zdůraznil, že po ukončení války se Spojené státy soustředí na nalezení zbraní hromadného ničení.

Ozbrojený dav obklopil dům prozápadního šiitského Ayatollaha Mirzy Ali Sistaniho v městě Nadžaf a dává mu 48 hodin na to, aby opustil Irák.

Čína konstatovala, že její vyslanectví v Bagdádu bylo vypleněno, a požádala USA, aby naléhavě obnovily pořádek.

13. 4. 2003

Americká armáda a irácká policie se dohodly, že vytvoří společné hlídky ve snaze přivést po několika dnech bezvládí do Bagdádu pořádek a zákonnost. Irácký policejní plukovník Mohammed Zaki konstatoval, že hlídky začnou pracovat asi do dvou dnů.

Finanční činitelé ze sedmi nejbohatších zemí světa souhlasili, že podpoří novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která se má stát součástí globálního úsilí znovu vybudovat Irák.

V sobotu pokračovalo v Bagdádu plenění. Dhargham Adnan, 25 student na bagdádské univerzitě, konstatoval, že americká armáda, jak se zdá, nepodnikla vůbec nic proti vyplenění většiny státních budov v iráckém hlavním městě.

Američané v sobotu otevřeli dva strategické mosty uprostřed Bagdádu, čímž umožnili davům plenitelů, aby pronikly do čtvrti, která dosud nebyla vyrabována. Plenění pokračovalo i v městech Basra a Mosul.

Plukovník irácké Republikánské armády řekl v sobotu v rozhlase BBC, že se ani on sám, ani jeho vojáci nijak nepokoušeli bojovat proti americké invazi do Iráku. Vysvětlil, že dostal jen rozkaz, aby se ukryl před americkými bombami.

Plukovník řekl v rozhovoru pro pořad "Today" rozhlasu BBC, že vojáci od jeho jednotky denně dezertovali a že velitelé, kteří neměli žádný jasný bitevní plán, se je nepokoušeli zastavit.

11. 4. 2003

Někteří obyvatelé Bagdádu se ozbrojili střelnými zbraněmi, začali útočit na plenitele a zablokovali ulice ve snaze zabránit zintenzivňujícímu se rabování a bezvládí ve městě. Američtí vojenští činitelé mezitím konstatovali, že americká armáda nebude v Bagdádu fungovat jako policie.

Tisíce Iráčanů - někdy celé rodiny i s malými dětmi - zaútočily na vládní budovy a odvezly domů všechno, od automobilů po ledničky, někteří obyvatelé čtvrti Karadah zablokovali ulice a začali kontrolovat automobily, zda nepřevážejí ukradený majetek.

Osoby, podezřelé z rabování byli z automobilů vytaženy, zbity a hozeny do ulice v jihovýchodní části centra města. Někteří obyvatelé Bagdádu prosili americké vojáky, aby rabování zabránili.

"Tohle je to vaše osvobození?" křičel jeden frustrovaný majitel železářství na posádku amerického tanku, když mu gang mladíků vykradl z jeho obchůdku všechno a odvezl si to na kolečkách, která byla v obchodě taky na prodej.

Mezinárodní červený kříž varoval, že zdravotnictví v Bagdádu se v podstatě skoro úplně rozložilo v důsledku škod, způsobených boji, rabování a strachu z anarchie.

Mezinárodní červený kříž apeloval na americké jednotky, aby splnily své povinnosti podle Ženevských konvencí a obnovily pořádek. Americká armáda se snaží přesvědčit bagdádskou policii, aby se vrátila do práce.

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld mezitím konstatoval, že rabování je součástí procesu transformace, a obvinil sdělovací prostředky, že rozsah chaosu přehánějí. "Svoboda je nepořádná," zdůraznil Rumsfeld.

13. 4. 2003

Pracovníkům iráckých tajných služeb bylo nařízeno, aby si odnesli domů dokumenty a počítače s informaceni o zbraních hromadného ničení před příjezdem zbrojních inspektorů OSN. Vyplývá to z dokumentů, nalezených v ústředí irácké tajné policie v Bagdádu. Britský novinář nalezl rukou psané poznámky v tomto smyslu ze schůze šéfa ředitele oddělení a jednotlivých agentů, která se konala loni 23. září.

V ústředí tajné služby byly nalezeny také četné složky informací o jednotlivých pracovnících tajné služby. Někteří z nich obdrželi certifikáty of jedné ruské bezpečnostní organizace, že úspěšně absolvovali kurs o sledování a odposlouchávání. Některé tyto certifikáty byly ještě z loňského září.

Z poznámek je také zjevné, že se vedení irácké tajné služby obávalo, že zbrojní inspektoři OSN objeví svým dotazováním různé utajované aspekty její činnosti, které neměly nic společného se zbraněmi hromadného ničení.

Část dokumentů byla spálena - někdo se je spěšně snažil zničit.

Hlavním účelem ústředí tajné služby bylo zjevně odposlouchávání. V jedné místnosti byl obrovský mixážní pult, zřejmě ze sedmdesátých let. Odposlouchávací zařízení bylo cca třicet let zastaralé. Muchabarat ovšem začala obchodovat s ruskou tajnou službou začátkem sedmdesátých let.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
14. 4. 2003
Americký velvyslanec je v ČR místodržícím. Z projevů George Bushe žádný zvláštní dojem nemáte, zato Blairovo chování je v poslední době velkým zklamáním. Uškodil vlastní straně. Podobné charakteristiky a příměry (včetně toho použitého v nadpisu) předkládal senátor Richard Falbr (ČSSD) při duelu s hlavním hostem Špony Janem Zahradilem (ODS). Senátorův způsob argumentace byl vcelku sofistikovaný, dobře artikulovaný.
14. 4. 2003

"Z projevů George Bushe žádný zvláštní dojem nemáte," cituje Josef Trnka ve svém dnešním shrnutí víkendových českých televizních diskusí Richarda Falbra. Je mi líto, musí to být asi neznalostí angličtiny, anebo tím, co z Bushových projevů pustí české televize českému publiku.

Bohužel, ať jiní tvrdí cokoliv (Tony Blair přesvědčuje britské novináře, že Bush "není idiot"), kdykoliv vidím George Bushe na televizní obrazovce, vyjadřuje se jako primitiv. Má nesmírně nízkou slovní kulturu. Milouše Jakeše jeho způsob hovoru připomíná velmi silně.

Tak to bylo i v neděli odpoledne na britském zpravodajském televizním okruhu BBC News 24, kdy kamera zastihla George Bushe někde, snad před Bílým domem, po návratu z Camp Davidu.

Skupinka občanů mu uctivě tleskala. Bush se zastavil a odpověděl novinářům na několik dotazů. Jeho spontánní projev účinně vyvolal ducha Milouše Jakeše. (Až na to, že Jakeš nemluvil o tom, že se Amerika neustále intenzivně modlí. To bylo hlavní součástí Bushova neformálního projevu.)

Na otázku, zda mu nevadí plenění v Iráku, konstatoval George Bush: "Bude to chvíli trvat, než naše vojska v Iráku znovuvytvoří chaos." Ani se neobtěžoval opravit se. Snad je to nějaká nemoc...

13. 4. 2003
1) Jsme znepokojeni neúnosnou situací, kdy v naší společnosti, ač od roku 1950 je jednoznačně prokázána zhoubnost této drogy, kouří 50% dětí a mládeže mezi 15 až 18 rokem věku, přičemž s tímto návykem započnou v průměru ve 12 letech. Cigareta je také největším paradoxem naší historie. Užívána dle návodu, způsobí úmrtí každého druhého svého spotřebitele a každému znehodnotí sociální a zdravotní situaci, i přesto je cigareta nadále nejúspěšnějším spotřebním výrobkem v naší historii.
13. 4. 2003

Obdrželi jsme tuto informaci:

ÚOHS INFORMUJE

V souvislosti s případem distribuce tisku je potřebné opakovaně připomenout, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v této kauze šetří, zda se vydavatelé tisku nedopustili porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže uzavřením zakázaných dohod.

Šetření kartelových dohod standardním způsobem předpokládá shromažďování informací takovým způsobem, aby zajistilo potřebné důkazy, pokud existují.Zveřejnění informací o domnělé kartelové dohodě ještě dříve než je obdrží antimonopolní úřad, je ve světě naprosto neobvyklé a zvyšuje rizika odstranění důkazů.

ÚOHS je nezávislým orgánem státní správy a při svém rozhodování nemůže podléhat vnějším tlakům a postupovat účelově, tj. v rozporu se zákonem. Jeho rozhodnutí proto neovlivní ani spekulace o arbitrážním řízení, pro jehož zahájení není důvod.

Kristián Chalupa
ředitel odboru tisku a informací ÚOHS

Další texty na toto téma BL BL BL BL BL BL BL
13. 4. 2003
Život je zajímavý, mimo jiné, i tím, že nám neustále přináší nové problémy. Tak kupříkladu mým problémem právě je, že mi padají kalhoty. Už jsem si utáhl opasek na poslední dírku, ba jsem už propíchl dírku další. A budu muset udělat ještě jednu. Tohle je radostný problém. Jak těžké bylo v Austrálii shodit nějaké to deko, neřku-li kilíčko, a tady to jde jakoby samo.
14. 4. 2003

Některé události se stávají pouze předmětem zjištění. A v různých variacích se pak znovu opakují. Přitom se vždy znovu jen konstatuje, že ZAS SE TO STALO... Touto "rubrikou" bych chtěl připomenout, že mnohému bylo možno -- snad -- předejít. Takže jsme se zas dočetli, že došlo v policejních převlecích k přepadení poštovního vozu a ke zcizení větší částky peněz. Záměrně chci teď přehlédnout, kde se to stalo (na Olomoucku) a kolik milionů bylo uloupeno (prý kolem šesti). Přece jen nás mělo zřejmě uklidnit, že ty peníze byly jištěny potřísňující barvou.

Není to první případ. A ani zřejmě poslední. Ani to upozornění prostřednictvím médií na to, aby byli lupiči opatrní při "přejímce" peněz (a nedostali do své moci jen znehodnocené bankovky), není určitě na odpovídající adrese k zahození!

Neměl by to být luxus vozidla přepravující větší sumu peněz doprovázet dalším (nenápadným, ale s kvalifikovanou posádkou) vozidlem. Bezpečnost nárokuje jistou "režii". Zároveň si snad také případně angažované bezpečnostní agentury vytipují, kde (a kdy) jsou na trase potenciální rizika (křižovatky, vidlice cest, ale i delší úseky beze svědků, apod.). Jen skryté kamery automaticky bezpečnost přepravy rozhodně nezvýší.

A jak se zdá, ani několik předchozích úspěšných loupeží "v policejním okostýmování" dost zatím nevarovalo k účinnějším opatřením... Jako kdyby pokaždé ty peníze nikoho nebyly...

14. 4. 2003
Lidé se množí jako kobylky - za deset let jejich počet vzrostl na šestinásobek (!). V listopadu 1917 prý nedošlo k bolševickému puči, to ruský lid povstal proti carovi. Nevěříte? Tvrdí to encyklopedie Dějiny světa, kterou vydalo v tomto roce Ottovo nakladatelství sro., divize Cesty. Křídový papír, překrásné ilustrace a fotografie. Ale ten obsah!
14. 4. 2003
Náš byrokratický stát nemá dost. Dobře si pamatuji, jak se polistopadoví mudrcové chlubili, kterak rozbili byrokratický stát. A já s hrůzou zjišťuji, že komunistický byrokratický stát byl jen milou pohádkou oproti tomu, co zažíváme v posledních letech.

Taky to znáte, že když chcete navštívit sousedku, tak sednete do auta, a objedete celou ulici, abyste zastavili rovnou před jejím domem, který sousedí s tím vaším? Ne? Vážně? Vy jste asi nějací divní, vás by měli sledovat, protože určitě děláte něco nezákonného...

14. 4. 2003
Jednou z velmi významných oblastí, které v ČR ani po 13 letech nejsou adekvátním způsobem řešeny, je nájemní bytová problematika. To, co zde bylo učiněno, jsou jen dílčí úpravy, vyhýbající se podstatě problému . Ten spočívá v mnohém ještě socialistickém občanském zákoníku z roku 1964, který vznikl za zcela odlišných společenských podmínek, které tehdy ani nezakrývaly účelové potlačování vlastnických práv.

Autor je místopředseda Občanského sdružení majitelů domů, bytů dalších nemovitostí v ČR.

5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
12. 4. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2003 Tahle krize iráckou válkou nekončí   
13. 4. 2003 Pohlednice z Timoru VII Jaroslav  Kováříček
13. 4. 2003 Charta proti dětskému kuřáctví Martin  Škapík
13. 4. 2003 V demokracii musejí být občané přesvědčeni, že je legitimní nesouhlasit   
11. 4. 2003 Jordánský princ Hassan: "Žádná válka není dobrá"   
11. 4. 2003 Atómový útok zastaví slovenská horčica Lubomír  Sedláčik
11. 4. 2003 Amatérova analýza: tentokrát Právo Vladimír  Bernard
11. 4. 2003 NOVÉ POVĚSTI ČESKÉ:
Surrealistické strasti Otce vlasti
Hugo  Schreiber
11. 4. 2003 Dramaturg televize veřejné služby, neposkvrněné početí a podrazy v public relations církví Štěpán  Kotrba
11. 4. 2003 Nad "Irákem" mj. trochu o diskusi (a "názorech") Miloš  Dokulil

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2003 Ministr války Tvrdík si z útoku na Irák dělá osobní show Josef  Trnka
14. 4. 2003 Bush: "Bude chvilku trvat, než naše vojska znovuvytvoří v Iráku chaos" Jan  Čulík
14. 4. 2003 Tahle krize iráckou válkou nekončí   
14. 4. 2003 Nový Irák musí být úspěšný   
14. 4. 2003 Dobyt Tikrit, chaos trvá, americké hrozby Sýrii sílí   
13. 4. 2003 Saddámův zbrojní poradce se vzdal Američanům   
13. 4. 2003 Američané spolu s iráckou policií budou hlídkovat v Bagdádu ve snaze zabránit plenění   
13. 4. 2003 USA: dalším terčem vojenského útoku bude zřejmě Sýrie   
13. 4. 2003 Iráčtí výzvědní agenti měli skrýt informace o zbraních hromadného ničení   
13. 4. 2003 "Na iráckém experimentu dost závisí"   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
10. 2. 2003 Prosazuje Bush nové zdroje energie? Martin  Přibyl
6. 2. 2003 Nejdůležitějšími body Bushova rozpočtu jsou snižování daní a výdaje na armádu Miloš  Kaláb

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2003 Atómový útok zastaví slovenská horčica Lubomír  Sedláčik
10. 4. 2003 Osobné značky a politický marketing Tibor  Kružlík
10. 4. 2003 Science fiction a politika Peter  Abelard
10. 4. 2003 Agresia v mene viery Peter  Greguš
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
10. 4. 2003 Rozšírenie Európskej únie je konečne predo dverami: Cieľ na dosah -- a ďalej? Lucia  Waldnerová
10. 4. 2003 Víťazní buldozéristi Damas  Gruska
10. 4. 2003 Peniaze nesmrdia, vojna je kšeft Martin  Nevada
9. 4. 2003 Konvent na vedľajšej koľaji? Lucia  Waldnerová

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2003 Dramaturg televize veřejné služby, neposkvrněné početí a podrazy v public relations církví Štěpán  Kotrba
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul