13. 3. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 3. 2003
Muhammad nevypovídá. Avšak k tomu, aby vypovídal, je možné ho donutit a ty informace by mohly zachránit tisíce lidí. Pokud kdy existoval argument pro mučení, je jím tato výmluva pro lidskou bytost jménem Khalid Shaikh Muhammad.

Američané nedávno zajali Khalida Shaikha Muhammada, velitele operací organizace al Qaeda, který prý zorganizoval i útoky proti New Yorku a Washingtonu z 11. září. (Tento úspěch, poznamenává americký časopis National Review, ZDE, dokazuje, že "Spojené státy skutečně umějí chodit a zároveň při tom žvýkat žvýkačku". "To, že dosud k největšímu úspěchu ve 'válce proti terorismu' došlo v době, kdy se plánuje válka na 'osvobození Iráku', by mělo vést k zamyšlení ty kritiky, kteří tvrdili, že obě války nelze vést najednou," píše National Review.

Khalid Shaikh Muhammad však odmítá vypovídat. Americký politik Pat Buchanan argumentuje, že je v tom případě zcela ospravedlnitelné, aby byl podroben mučení:

Kompletní článek - anglicky ZDE
Sloupek

V okamžiku, kdy padla železná opona ujížděl Jiří Střihavka se značně opotřebovanou Oktávií a s plnou nádrží nonstop přes Německo, Francii , Pyrenejský poloostrov do Portugalska, aby užil do té doby neznámé svobody. S nohou na plynu proletěl Norimberkem, v Mohuči vypil pivo, v Nancy se naobědval, v Limoges navštívil záchodek, za Zaragozou zaplatil pokutu za rychlou jízdu a pozdě v noci v Portu povečeřel v námořnické knajpě, obdivuje nedozírné pláně Atlantiku. Netušil však, co evropská integrace znamená, o jak složitý politický a organizační proces se jedná a jaké problémy musí čeští politici vyřešit, než zasedneme v Bruselu. Nevěděl, že i sjednocující se Evropa, zbavená strašidla komunismu, je prolezlá socialismem, jak psal nedávno britsko-český spisovatel Benjamin Kuras v Hyde Parku MfDnes a že je těsně před ekonomickým krachem. Namísto nadšení, že bohaté evropské státy chtějí do svého středu přijmout zubožené socialistické ekonomiky a zapojit je do gigantického integračního procesu, vládne u nás blbá nálada. Měli bychom se spíše stáhnout do izolace, píší někteří ekonomové, obrnit se trpělivostí a čekat, než vstupovat do tak nejasného spolku, jakým evropské společenství je, neboť rozšiřující se Evropa je pro nás pastí. Roste nezaměstnanost a přistěhovalectví, klesají makroekonomické ukazatele. Výhodnější pro Čechy je Visegradská čtyřka. Šeptanda rozšiřuje, že Brusel stejně zahubí přebujelá byrokracie. Jak si poradit se 180 000 stránkami euroregulací, které musí každá vstupující země přijmout písmenko za písmenem, aniž by měli čas si je přečíst, tím méně se nad nimi zamyslet. V Bruselu se bude jednat všemi členskými jazyky unie, úřední dokumenty se mají překládat do národních řečí a nekonečné nákladní vlaky s potištěním papírem budou směřovat do Polska, na Litvu, k slovinským hranicím a do Česka. Nová babylonská věž Brusel zahubí a integrovaná Evropa to ekonomicky nevydrží. Teenager Jiří Střihavka již po Evropě nejezdí. Zatrpkle sedí u své sázavské chatky a popíjí z láhve tuzemský rum. "I ten nám vezmou," tvrdí. Mámivý přelud národnostní svrchovanosti již mnohokrát zatemnil občanům hlavu. Za boha, krále a vlast, píší monarchisté v novinách. Unie prý vraždí nejen zemědělce, ale i úředníky, učitele a veřejné pracovníky, vědce, výzkumníky, lékaře a pěstouny duševně nemocných, všechny kdo žijí z pevného platu, neboť si nebudou moci zvýšit příjmy se stoupajícími cenami. Hlad, bída a starosti padnou na naši hlavu až tam vstoupíme, vyprávějí si s hrůzou v hlase důchodci po českých hospodách. Červnové referendum to jenom potvrdí. Přátelé, nepodléhejte panice, marxisté nás učí, že lidstvo si ukládá jen takové úkoly, které může řešit. Chtělo by to více historického optimismu!

13. 3. 2003
Zatímco diplomaté a politici mluví o válce, nikdo se dnes příliš neptá, kolik válka bude stát. Je vůbec možné přesně vyčíslit celkové dopady, které tato válka přinese? Ne. Je ale možné se pokusit společně s Keynesem alespoň "vágně mýlit". Soudí tak alespoň American Academy of Arts and Sciences, která vypracovala loňského prosince studii, kde celkovou výši války odhaduje na 1,9 bilionů amerických dolarů.

Pozoruhodná studie War with Iraq: Costs, Consequences, and Alternatives, vychází ze srovnání s předchozími typy válek a bere v potaz zejména charakter "rychlé války" a její dopady na olejářském trhu. Opírá se o širší spektrum analýz, které předpokládají, že strategie Američanů (a dalších eventuálních spojenců) se opírá v první fázi o intenzivní bombardování, jejímž cílem budou klíčová místa: velitelské a kontrolní cíle, hlavní čtvrti, místa uložení zbraní hromadného ničení, komunikační infrastruktura a elitní republikánské gardy.

13. 3. 2003

Španělsko, které společně se Spojenými státy a s Velkou Británii sponzoruje návrh nové rezoluce OSN o Iráku, vyjádřilo ve středu názor, že asi nemá cenu předkládat Radě bezpečnosti rezoluci, která by stejně byla odmítnuta. Podle komentátora BBC Andrewa Marra je pro tyto země možná rozumnější, aby rezoluci vůbec nepředložily, protože předložit rezoluci a být svědkem jejího odmítnutí by bylo pravděpodobně horší než ji vůbec nepředložit. Pokud by Rada bezpečnosti OSN explicitně odmítla vojenský útok proti Iráku, je možné, že by pak bylo protizákonné ten útok provést.

Spojené státy opakovaně konstatují, že by schválení druhé rezoluce OSN přivítaly, avšak že povedou "koalici ochotných států" do války proti Iráku i bez explicitní podpory OSN. Britský premiér Tony Blair se však usilovně snažil o schválení druhé rezoluce o Iráku, vzhledem k tomu, že se v Británii vzmáhá stále větší odpor vůči této válce a jen mizivé procento Britů by válku proti Iráku podpořilo bez druhé rezoluce OSN, což by mohlo znamenat konec kariéry pro Tonyho Blaira.

9 z 15 členů Rady bezpečnosti OSN musí rezoluci schválit, má-li být přijata, a nikdo ji nesmí vetovat. Na obě strany je vyvíjen nesmírně velký nátlak. Chile, která dosud zastávala nerozhodný postoj, nyní dala najevo, že asi bude hlasovat proti. Rusko a Francie se už vyjádřily, že budou hlasovat proti rezoluci, vedoucí automaticky k válce.

V úterý řekl kontroverzně americký ministr obrany Donald Rumsfeld, že Spojené státy by mohly zahájit válku proti Iráku bez Británie. Londýn se pokoušel tyto Rumsfeldovy výroky bagatelizovat, avšak analytikové je interpretují jako znamení, že Amerika není ochotna čekat na Británii donekonečna, než se Blairovi podaří zajistit druhou rezoluci OSN.

Podrobnosti v angličtině viz např. ZDE
13. 3. 2003
John Bok, Stanislava Adoltová
tisková informace Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun

Často si naříkáme na příliš rychlé tempo života. Svižný životní styl posledních let má i pozitivní stránky. Nemusíme celá desetiletí čekat na objasnění některých kauz. Demokracie u nás je opravdu velmi mladá a lidé se v ní musí učit žít. Nesmí být však provázena jevem, že kdo má moc, má automaticky právo nekontrolovaně a účelově ovládat naše osudy. Jedno vládnoucí seskupení, po vítězství ve volbách, nemůže začít likvidovat své oponenty, protože pokud by se situace po volbách změnila, odplata by byla ještě horší. Neustále odplaty by pak byly postupnou záhubou nás všech. Jako pojistka, aby se tak nestalo, slouží právě i skutečnost, že životní styl je rychlý. Někteří rychleji prohlédnou, nebo si rychleji uvědomí, že nemohou být nápomocni křivdám, protože to stejné by se mohlo stát i jim.

13. 3. 2003
John Bok, Stanislava Adoltová
tisková informace Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun

V roce 1979 bylo Městským soudem v Praze odsouzeno k mnohaletým trestům odnětí svobody, za svojí činnost ve Výboru na podporu nespravedlivě stihaných (VONS), sedm československých občanů. Mezi nimi i nynější prezident republika Václav Havel. Ten ve své závěrečné řeči pronesl slova, která nabývají ve světle toho, čeho se opět justice v této zemi dopouští, aktuálního významu: "Moc, která sebe samu identifikuje s pravdou, nepřipouští, že by se mohla dopouštět nějaké nespravedlnosti a jelikož je zvyklá i daleko nevinnější projevy nesouhlasu tvrdě potlačovat, musí se jí jevit pokus VONSu podrobit kritice pozornosti práci bezpečnosti a justice -- tedy orgánů obzvlášť citlivých na svou nedotknutelnost -- jako cosi neslýchaného, nemyslitelného, neodpustitelného, jako cosi, co je třeba stůj co stůj potřít. Vždyť tito lidé samotným názvem svého společenství připouštějí možnost, že by se mohly dít nějaké nespravedlnosti.

13. 3. 2003
Kanadský novinový gigant CanWest News Service má v Bagdádu reportérku Hilary Mackenziovou, která pravidelně píše "z druhé strany". Tentokrát napsala pod titulkem "Myslím, že je válka velice blízko" o tom, že přes pozitívní zprávy inspektorů zbraní není pro obyvatele Iráku úniku z kakofonie válečné hysterie.
13. 3. 2003
Paní Sandra Butlerová, ottawská spisovatelka a filmová producentka, uveřejnila zprávu o dopisu, který dostala od své známé, která pracuje ve výchovné kampani proti šíření choroby AIDS v Rwandě: Jestli dojde k útoku na Irák, všechna naše práce se obrátí vniveč, protože budeme zapomenuti. Jak dlouho jsou už všechny sdělovací prostředky v Severní Americe i v Evropě zaplaveny otázkou "Co uděláme s Irákem"? Po tragickém dni 11, září 2001 začala být tato otázka stále naléhavější, zejména po skončení akcí v Afganistánu. Dnes převládá všude. "Co uděláme s Irákem?" "Co uděláme s Irákem?" Jakoby nebylo jiných naléhavých otázek, například "Co uděláme s AIDS, co uděláme s chudobou, co uděláme s podvýživou, co uděláme s dyzentérií nebo s analfabetismem nebo s životním prostředím"?
13. 3. 2003

Zoran Djindjič, serbský premiér jeden z hlavním předáků revoluce, která svrhla Slobodana Miloševiče, byl ve středu v Bělehradu zastřelen, když vstupoval do budovy vlády. Byl dvakrát střelen, jednou do břicha a jednou do zad. Zemřel v jedné bělehradské nemocnici.

Už 21.2. přežil Djindič pokus o atentát: charakterizoval ho tehdy jako "marný pokus, který nezastaví demokratické reformy".

Djindjič byl dlouholetým šéfem opozice a jedním z hlavních organizátorů volební kampaně z roku 2000, která evdla k pádu prezidenta Slobodana Miloševiče, ketrý se nyní před soudem v Haagu zodpovídá z válečných zločinů.

Miloševič se prý nakonec vzdal poté, co Djindjič využil svých styků v armádě a v bezpečnosti a podařilo se mu je přesvědčit, aby Miloševiče přestaly podporovat. Djindjič však často sám zastával ostře nacionalistické postoje během války s Chorvatskem i během války v Bosně. Djindjič se netěšil široké popularitě v Srbsku, zejména proto, že podporoval demokratické reformy. Kritikové ho obviňovali, že prodal Miloševiče Západu za rozsáhlou hospodářskou pomoc.

Sbrská vláda konstatuje, že mezi 20 podezřelými ze spáchání tohoto atentátu je Milorad Lukovič, bývalý šéf zvláštních srbských policejních jednotek.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE
13. 3. 2003

Zprávami prošla informace o zmlácení černocha v pražském metru. Napaden byl také vládní zmocněnec pro lidská práva, což by se vyspělé demokracii nemělo stávat. Lidé kolem mu nepomohli, zachovali se jako hyeny, které stojí opodál a čekají na případnou kořist.

Není jich mnoho, ale dokáží kolem sebe udělat nepořádek. Nemají velkého ducha, ale zbývá po nich hodně emocí. Neudělali pro lidstvo nic záslužného a přesto si osobují právo o něm rozhodovat. Deklarují, že chtějí žít, a zanechávají po sobě mrtvé a zmrzačené. Řeč je o mladých českých rasistech.

Bývalý velitel české protichemické jednotky v Kuvajtu, dnes ředitel vojenské rozvědky pplk. Josef Prokš
13. 3. 2003
Když jsem napsal už na počátku srpna minulého roku, že Kauza Srba je počátkem konce vojenské rozvědky, ve kterém novináři Slonková a Kubík účinkovali nikoliv jako investigativci, ale jako "užiteční idioti", označili mne mnozí kolegové i ne příliš inteligentní příslušníci zpravodajské komunity za příliš paranoidního. Nedivím se jim. Definice skeptika ale praví, že je jím poučený optimista. Ve středu se nechal slyšet nový ředitel této tajné služby Josef Prokš, že kauza Srba sehrála roli účinného katalyzátoru. Vojenská rozvědka bude pohlcena kontrarozvědkou a "neprověřitelní" důstojníci i agenti budou propuštěni. To je nejpitomější krok, jaký mohlo armádní vedení udělat. Opakuje diletantismus z počátku "porevoluční" FBIS, kterou najednou opustilo tolik lidí, že pak služba neměla ani dostatek jiných na jejich sledování...
Pět vloupaček, Kavan, Hubálek a indická větev případu Srba BL
Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň BL
Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách BL
Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky BL
BL: Konspirační teoretikové nad případem vražedného spiknutí BL
Kauza Srba-Slonková v hlubinách archivu Britských listů TÉMA
13. 3. 2003
Britská tajná služba předala Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) zfalšované dokumenty o údajném pokusu Iráku získat v africkém státě Niger uran. Není to její první selhání, neboť nedávno vyšlo najevo, že britská tajná služba opsala svou expertní zprávu z informací, zveřejněných americkým studentem...
Selhání britských zpravodajských služeb TÉMA
Aféra "Teplý Hurran a nepolapitelný irácký rozvědčík" ARCHIV
Ricky Tomlinson
22. 8. 2002
Známého britského televizního herce Rickyho Tomlinsona charakterizují důvěrné dokumenty britské tajné služby jako "politického násilníka". Zjistil a odhalil to dokumentární film televize BBC o infiltraci levicových skupin v čedesátých a sedmdesátých letech, nazvaný True Spies (Opravdoví špióni), který se má vysílat 27. října 2002. Herec Tomlinson se vyjádřil, že je "šokován a rozhořčen", že ho sledovala britská MI5. Film True Spies analyzuje praktiky britské tajné policie Metropolitan Police Special Branch (trénované bývalými zpravodajci) a tajné služby MI5 a zjišťuje, že konspirační teorie, že britské tajné služby shromažďují informace o známých osobách z veřejné sféry, jsou ve skutečnosti pravdivé a že těchto "špionážních" svazků na novináře, politiky a aktivisty (mnohdy, jak se vyjádřil ve středu v podvečer reportér britského rozhlasu, i na příslušníky zcela nevinných ekologických organizací) jsou spousty.
Podrobnosti v angličtině BBC BBC GOOGLE
13. 3. 2003
Rumsfeldovo vyhlásenie oživilo záujem diplomatov členských krajín OSN o otázky, ktoré položilo Nemecko. Čo by mohlo nasledovať po útoku Spojených štátov na Irak bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN? Šéf ruskej misie Sergej Lavrov v kuloárnych diskusiách pripustil, že by to mohlo vyvolať krízu systému OSN. Nedá sa vylúčiť, že by Valné zhromaždenie prijalo návrh Ligy arabských štátov a útok by vyhlásilo za akt agresie. Washington by sa tak ocitol v pozícii krajiny porušujúcej Chartu OSN a dopúšťajúcej sa vojnových zločinov, ako o tom hovorí medzinárodný Kódex zločinov proti mieru. V krajnom prípade by to znamenalo odchod USA zo Spojených národov, ktoré by tým prestali byť univerzálnou organizáciou.
13. 3. 2003
Ľudia boli vždy odlišní, vždy mali rôzne, často navzájom nezlúčiteľné ciele a záujmy. K anómii spoločnosti však nedochádzalo, pretože všetky tieto odchýlky prekleňoval hodnotový konsenzus, resp. boli zreťazené do určitého súvislého celku niťou príbehu (veľkého rozprávania) či spoločne zdieľanej vízie. Situácia sa prvý krát výraznejšie skomplikovala vtedy, keď sa okolnosti vyvinuli tak, že nositelia rozličných normatívnych sústav, vyznávači odlišných vízií a veľkých rozprávaní, prestali koexistovať v ich priestorovej oddelenosti a boli nútení existovať na tom istom území, v dôsledku čoho prišlo k relativizácii uvedených univerzalizačných schém a faktorov.
13. 3. 2003
Musím se otevřeně přiznat k tomu, že diskusní pořady za účasti politiků, jsou mým hobby prakticky od počátku devadesátých let. Tato "závislost", kterou nejsem nijak znepokojen, mi pomáhá v odreagování, podobně, jako jiní relaxují při fotbale nebo hokeji. Může to být otázka pro psychiatra, může to být tedy i otázka pro Ivana Davida, který kriticky reagoval na můj pondělní (10. 3. 2003) příspěvek.

Kritizovaný článek je ZDE
13. 3. 2003
Dosahuje nyní více než 3500 návštěv (visits) denně, K tomu je nutno přičíst cca 2000 čtenářů, dostávajících Britské listy každodenně emailem. Během měsíce února zaznamenaly BL přístup z více než 39 000 IP adres. (Údaje, uvedené v tabulce, publikované níže, zaznamenávají za březen 2003 informace jen do 11.3.)
13. 3. 2003
V čase, kdy jsme svědky rychlého a progresivního vývoje času a civilizace, dostáváme se někdy do bodu, kdy si lidstvo potřebuje osvěžit přirozenou samozřejmost svého snažení a svojí existence.

Mezi ně patří skutečnost, že hlavní a základní snahou lidské činnosti není snaha o dosažení "moci a peněz", ale snaha o dosažení progresu (to jest pokroku lidstva), a vytváření morálních, vědeckých a duchovních hodnot.

13. 3. 2003
Václav Klaus v minulosti opakovaně svými kroky překvapil. Mobilizoval proti levici, proti socialistům, aby se s nimi nakonec spojil. Nyní se spojil s komunisty, aby se stal prezidentem. Překvapil by příjemně a získal by mou obrovskou podporu, kdyby to byl nyní právě on, kdo se zasadí o zrušení KSČM, coby pokračovatelky zločinecké KSČ. Nakonec by se tím skutečně odlišil od Václava Havla, který k tomuto kroku nikdy bohužel nepřistoupil.
13. 3. 2003
Lukáš Macek
Téměř rok po svém prvním slavnostním zasedání stojí Konvent o budoucnosti Evropy na prahu poslední třetiny své práce. Teprve ta rozhodne, zda Konvent naplní očekávání, která jsou do něj vkládána. Zatím lze říci, že má k úspěchu poměrně dobře našlápnuto. Za rok své existence si Konvent vydobyl uznání dokonce u těch, kteří mu prorokovali rychlý a neslavný konec.
13. 3. 2003
Tento dokument byl zveřejněn Evropskou unií 6. 2. 2003. Jedná se prozatím o poslední verzi textu Ústavy, ve kterém jsou zohledněny dosavadní kroky Konventu.

Zdroj - anglicky PDF WWW

13. 3. 2003
Bývali časy, keď som mal rád americké rozprávky, predovšetkým kreslené rozprávky W. Disneyho. Lenže časy sa menia a Disneyho rozprávky postupne upadajú do zabudnutia. Dnes sa na tomto poli prezentujú noví tvorcovia, predovšetkým George W. Bush, Donald Rumsfeld a Colin Powell. Ukazuje sa, že oproti týmto ambicióznym rozprávkarom bol starý Disney iba úbohým diletantom. Tvorcovia rozprávok americkej vojnovej propagandy nám balamutia hlavy tvrdeniami, že bojujú za spravodlivú vec, keď chcú zrovnať so zemou Irak a pochovať tam pod troskami tisíce nevinných ľudí. Vraj im ide o odzbrojenie Iraku a uprednostňujú mierové riešenie krízy, atď. Lenže kto by uveril takýmto nehoráznym klamstvám?!
12. 3. 2003
Spojené státy na ložiscích ropy z Blízkého východu samy nezávisejí, mají vlastní zdroje a zdroje ve Venezuele, v Nigérii a v Mexiku. Avšak pro západní Evropu a pro Japonsko a celou východní Asii je Perský záliv strategicky nesmírně významný. Ten, kdo ovládne oblast kolem Perského zálivu, bude mít po dlouhá desetiletí globálně rozhodující politický a ekonomický vliv.

Před deseti lety, uprostřed energetické krize, vypracovali jestřábi z Washingtonu strategii pro to, jak by Spojené státy mohly ovládnout ropu z Perského zálivu. Nyní jsou tito strategové v Bílém domě a realizují svůj scénář pro globální nadvládu.

Tak argumentuje Robert Dreyfuss v americkém časopise Mother Jones. Na tento poměrně zásadní článek v angličtině odkazuje dlouhodobě velmi seriózní a uznávaný německý Die Zeit. Řekl bych, že nejlepší informace jsou od těch lidí uvnitř toho kterého státu, kteří si ještě mohou dovolit - nebo se nebojí - psát poměrně objektivně a pokud možná aspoň částečně narativně a analyticky, míní Jiří Kopal. Americký časopis Mother Jones financují nezávislé nadace a finanční dary čtenářů.

Plné znění článku v Mother Jones - anglicky ZDE
Weblog Die Zeit - německy ZDE
12. 3. 2003
Jiřího Balvína není možno používat jako nezávislého zdroje, protože je tím, čemu novináři říkají "zúčastněná strana". To se učí v každém novinářském kursu, nemluvě o tom, že to dá rozum.

Není seriózní od Britských listů prostě citovat Balvína a nezkoumat situaci dál, než dojdou k určitému závěru. Jinak to není novinářská práce. Britské listy často kritizují přesně to, co učinily v tomto případě.

Nechci hájit Českou televizi, zejména proto, že to, co vysílala kolem 17. hodiny dne 11. září 2001 bylo velmi nízké kvality.

Avšak jsem svědkem toho, že přesně 12 minut poté, co začala CNN vysílat záběry z útoku na WTC mi zatelefonoval reportér David Vandrovec s tím, že chce zorganizovat kulatý stůl, který se měl vysílat. Vím, že to bylo přesně dvanáct minut poté, co začala CNN vysílat tyto záběry, protože jsem si to zapsal pro svou knihu (Česká média zevnitř).

Toto je reakce na tento článek: ZDE
13. 3. 2003

Rozhovor s riaditežkou kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu

Ak si zoberieme minulý rok, ako často rada pokutovala Slovenskú televíziu a v akom objeme?
Za rok 2002 bolo voči STV vedených dvadsaťjeden správnych konaní, ktoré boli ukončené sankciou (niektoré správne konania prešli do roku 2003, pretože rada o nich do konca roku 2002 nerozhodla). Z týchto dvadsaťjeden sankcií bolo štrnásť pokút v celkovej výške 2 550 000 Sk. Voči dvom rozhodnutiam sa STV odvolala na Najvyšší súd a ten o nich do konca roku 2002 nerozhodol. Ostatné pokuty boli čiastočne uhradené v roku 2002, ale najväčšia časť z nich až po nástupe nového riaditeľa STV (1 400 000 Sk).
13. 3. 2003
Slovenská televízia (STV) sa topí v dlhoch a vyviesť z tejto situácie by ju malo aj zvýšenie koncesionárskych poplatkov. No napríklad len za minulý rok zaplatila Rade pre vysielanie a retransmisiu pre porušenie zákona viac ako dva milióny korún.

A čo sa dialo s reláciami, v ktorých sa zákon o vysielaní porušoval? Nič. V programe boli aj naďalej. Nový riaditeľ STV sa teda rozhodol prehodnotiť vysielanie i výrobu niektorých relácií.

Na súčasný stav najviac doplácal bežný občan, ktorý ani nemusel byť divákom STV. To znamená, že doteraz televíziu platil v troch formách: v koncesionárskych poplatkoch, v daňových poplatkoch a tretiu predstavovali príjmy STV z reklamy, ktoré však znovu išli z našich peňaženiek. No z peňazí koncesionárov sa zrejme platia aj pokuty televízie za porušenie zákona. Podľa nemenovaného predstaviteľa Rady pre vysielanie a retransmisiu totiž ani samotná televízia nemá prehľad, z akých peňazí sa pokuty platia.

13. 3. 2003
V krátkom čase po sebe prebehli v hlavných mestách nástupníckych štátov ČSFR dve výstavy venované socialistickému realizmu. Rozdiely medzi nimi vypovedajú prekvapivo veľa o stave oboch spoločností desať rokov po rozdelení.

Pražskú výstavu hostili honosné výstavné sály Rudolfína. Hoci samy osebe majú ďaleko od architektúry socialistického realizmu, ich veľkoryso riešené až pompézne priestory evokujú atmosféru hlavného mesta ako centra politickej a ideologickej moci, navyše umocnenú fyzickou blízkosťou voľakedajšieho Ústredného výboru KSČ. Bratislavská výstava sa musela vmestiť na jedno poschodie provinčného meštiackeho paláca, ktorý evokuje všetko iné len nie moc -- moc ako najsilnejšieho spojenca socialistického realizmu.

13. 3. 2003
Minulý týždeň vyvrcholili problémy poľskej vlády rozpadom ľavicovej koalície. Kabinet Leszka Millera tak od prvého marca čelí opozičným stranám parlamentnou menšinou. Jeho protivníci počítajú minúty ostávajúce do demisie. Naozaj však možno čakať zmietnutie vlády, predčasné voľby či dokonca možný neúspech júnového referenda o vstupe do EÚ?

Najsilnejšie ľavicové zoskupenie Spojená demokratická ľavica (SLD) doteraz vládlo v koalícii s Úniou práce, Poľským ľudovým združením (PSL) a s menšinovými stranami s podobnou orientáciou. Po tom, ako poslanci PSL v parlamente nepodporili koaličný návrh zákona o diaľničných známkach, však v sobotu prvého marca premiér odvolal oboch ministrov za PSL, čím s touto stranou fakticky zrušil koaličnú dohodu a stal sa tak šéfom menšinovej vlády. Ako v sobotu vyhlásil na adresu PSL, "nie je možné byť zároveň vo vláde aj v opozícii".

13. 3. 2003

Putovanie po Latinskej Amerike

Po mnohých rokoch sa mi konečne splnil jeden z mojich cestovateľských snov - návšteva Kuby. O tomto relatívne malom ostrove som toho počul naozaj dosť, od nekritického obdivu mladých revolucionárov až po hyperkritický odpor mladých konzervatívcov. Preto som bol veľmi zvedavý, ako zapôsobí ostrov slobody na mňa. Krajina, kde za zabitie kravy hrozí tridsaťročný trest väzenia, kde už viac ako 40 rokov vládne ten istý vodca, ktorý za toto obdobie prežil približne päťsto pokusov o atentát.
13. 3. 2003
Február 1948 sa dnes v Čechách často pripomína najmä v súvislosti s faktom, že sa komunisti postupne dostávajú z politickej izolácie. Dajú sa však robiť analógie medzi rokom 1948 a 2003? Oprávnenosť je asi taká, ako porovnávať rok 1918 s rokom 1948.

Podľa súhrnných výsledkov pre celé Československo v májových voľbách v roku 1946 dostali komunisti 38 percent hlasov. Ak si však toto číslo vyrátame osobitne pre české krajiny a Slovensko, tak v Čechách a na Morave to bolo 40 a na Slovensku 30 percent. V českých krajinách komunisti zvíťazili a spolu s mandátmi sociálnych demokratov mali v parlamente tesnú nadpolovičnú väčšinu. Na Slovensku však Demokratická strana získala 62 percent a to sa v našich krajinách považovalo vždy za ústavnú väčšinu.

13. 3. 2003
Obzerať sa na rok 1993 ako na začiatok samostatnej existencie Českej a Slovenskej republiky a reflektovať následný vývoj pokladám za zmysluplné len pri súčasnom zohľadnení dlhodobejších tendencií v živote oboch krajín, ako aj širších celosvetových súvislostí. Osobne nepočítam roky našej najnovšej histórie od januára 1993, ale od Novembra 1989. Postoje jednotlivých spoločenských a ideových skupín k Novembru napokon v mnohom predznamenali následný vývoj po 1. januári 1993.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
5. 3. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 100 111 3917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2003 Kolik bude stát válka v Iráku? Josef  Brož
13. 3. 2003 Argument, proč užívat mučení   
13. 3. 2003 DOKUMENT: Draft Ústavy Evropské unie   
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
12. 3. 2003 O munici z ochuzeného uranu Petr  Schnur
12. 3. 2003 Proč válku? Názory saúdsko-arabského vyslance v Kanadě Miloš  Kaláb
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
12. 3. 2003 DOKUMENT: Ústava EU podle Valéry Giscard d'Estainga   
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2003 Argument, proč užívat mučení   
13. 3. 2003 USA a jejich spojenci asi nebudou usilovat o novou rezoluci OSN o Iráku   
13. 3. 2003 Irácké dilema: Co uděláme s AIDS a s mnoha jinými tíživými problémy? Miloš  Kaláb
13. 3. 2003 Válka se blíží... - pohled z Iráku Miloš  Kaláb
12. 3. 2003 EÚ irackú krízu nevyriešila, uznává autoritu OSN Zolo  Mikeš
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
12. 3. 2003 Komise LAS do Bagdádu   
12. 3. 2003 Proč válku? Názory saúdsko-arabského vyslance v Kanadě Miloš  Kaláb
12. 3. 2003 Ostravští aktivisté sebrali 6000 podpisů proti válce v Iráku Darius  Nosreti

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík

Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2003 Překvapí prezident Václav Klaus? Jiří  Witzany
10. 3. 2003 Zpětné zrcátko a čelní sklo na další cestu Miloš  Dokulil
6. 3. 2003 Raději Klause, než nechat volit lid Martin  Gřeš
5. 3. 2003 "Klaus podporoval Miloševiče" Tomáš  Linhart
5. 3. 2003 Bude Klaus prezidentem tunelářů nebo slušných lidí? Zdeněk  Štancl
5. 3. 2003 Slepí spoluobčané a volby prezidentů... Viliam  Baláž
4. 3. 2003 Klaus: Budu se snažit stát oběma nohama na zemi Vladimír  Rott
4. 3. 2003 Nacionalismus versus kosmopolitní postoj? Jan  Čulík
3. 3. 2003 Klausova šance: kdokoliv bude lepším prezidentem než Havel, kdokoliv je lepším politikem než Špidla Štěpán  Kotrba
3. 3. 2003 Media po dovršené volbě ještě neusazená Josef  Trnka

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová