18. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jacques Chirac
18. 2. 2003
Pohoršení! Slova francouzského prezidenta Jacquese Chiraka, která pronesl při pondělním zasedání Evropské unie zvedla vlnu nevole na východ od Rýna. "Kandidátské země propásly dobrou příležitost mlčet," řekl Chirac v Bruselu na adresu postojů zemí, které podporují americkou intervenci do Iráku. Měl Chirac raději mlčet?
18. 2. 2003

.....Za dlouhá léta bojů proti iráckému režimu se nikdo dosud nepokusil o jednu věc: o smysluplný politický proces, v jehož rámci by se rozložily jednotlivé složky režimu -- nikdo se nepokusil rozštěpit klan vládnoucí třídy.

Mělo by se stát toto: 1. Saddámovi je nutno pohrozit trestním stíháním. 2. Zároveň je nutno mu poskytnout alternativu bezpečného úniku ze země: to může vést k rozkolu ve vládnoucím klanu. 3. Pošlete seznam cca 30 Saddámových poradců, kteří jsou persona non grata a požadujte, aby opustili zemi se Saddámem. To by mělo přesvědčit ostatní členy vládnoucí třídy, že nejsou všichni ohroženi -- jen ti, kdo byli nejsilněji odpovědni za zločiny režimu. 4. Podporujte tuto vládnoucí třídu, aby donutila Saddáma odejít do exilu a nabídněte jí v tomto případě mini Marshallův plán, pod podmínkou, že bude moc předána civilní prozatímní vládě.

Takový politický proces by měl být podpořen hrozbou vojenské síly. Může stačit jen pár varovných výstřelů. To rozštěpí vládnoucí skupinu a dodá to lidem odvahy, aby vzali věci do vlastních rukou. Režim se už celou řadu let bolestně rozkládá a tento politický tlak by ten proces jen urychlil. Naproti tomu invaze by vyrvala záležitosti z iráckých rukou a rizikem by byly nedozírné následky.

Velmi zajímavě na toto téma argumentuje irácký exulant Faleh A. Jabar, výzkumník na School of Politics and Sociology, Birkbeck College, University of London.

Kompletní článek (v angličtině) ZDE
18. 2. 2003

Tony Blair se v úterý odmítl vyjádřit k tomu, jaký bude režim po porážce Saddáma Husajna - přestože argumentuje, že likvidace jeho režimu je "morální imperativ".

Na středeční tiskové konferenci v Londýně se Tony Blair třikrát vyhnul konkrétním otázkám reportérů, zda bude režim v Iráku demokratický. Uvedl, že Irák bude "na cestě k demokracii", avšak že diskuse o tom, co se stane po vojenské invazi teprve probíhají.

Jon Snow z Channel Four News se Blaira zeptal, zda bude mít právo šiitská většina na jihu Iráku zvolit si náboženskou vládu.

"O budoucnosti Iráku se teprve bude jednat v OSN. Bude se muset řešit množství obtížných otázek," řekl Blair.

Blair opakoval, že "územní celistvost Iráku" bude zachována, avšak odmítl odpovědět na otázku jednoho reportéra o přítomnosti 40 000 tureckých vojáků v severním Iráku.

Nvzdory tomu, že o minulém víkendu Blair řekl veřejně, že odstranění Saddáma Husajna je "otázkou morálky", zdůraznil nyní, že likvidace Saddámova režimu není součástí politiky britské vlády a že to, zda bude či nebude Saddám Husajn svržen, závisí na nebezpečnosti jeho zbraní.

Blair apeloval na to, co charakterizoval jen jako "tisíce demonstrantů", aby naslouchali svědectvím iráckých emigrantů o hrůze iráckého režimu a o tom, že je zapotřebí jeho režim svrhnout. Argumentoval, že protiváleční demonstranti "plně nechápou" podstatu Saddámova režimu. Poukázal na to, že podle jednoho průzkumu veřejného mínění nesouhlasí velký počet lidí s výrokem "Saddám je krutý tyran." "Je to selhání komunikace a pokud tomu tak, je, přebírám za odpovědnost," řekl Blair.

Podrobnosti v angličtině ZDE

17. 2. 2003
Americkou výpravu do Iráku po neúspěšných inspekcích zbrojních inspektorů bude většina Arabů považovat za imperiální zásah do jejich světa či jako pomoc Izraeli. Amerika by měla být schopna žít s touto nedůvěrou a ignorovat většinu tohoto antiamerikanismu -- je to jen vnitřní problém kultury arabských zemí, která nedokáže přijmout plnou odpovědnost za rány, které si sama způsobuje. Tak argumentuje Fouad Ajami, profesor blízkovýchodních studií na Jonh Hopkins University v USA.
Kompletní text (v angličtině) ZDE
18. 2. 2003
Když se zhruba čtyřicetiletej chlap ráno probudí a nic ho nebolí, je pravděpodobně mrtvej. A prej jsou to nejlepší léta. Možná ano, ale nejčastěji to tvrdí šedesátníci. Čert jim věř, dědkům sklerotickejm. Já vím jedno: Je to všechno kolem dokola takové nějaké čím dál stejnější a stejnější.
18. 2. 2003
Daleko více než raket či jedovatého plynu může Irák použít proti Spojeným státům měny euro.

6. listopadu 2000 změnil Saddám Husajn měnu, kterou používal pro prodej své ropy. V listopadu 2000 měl Irák blokováno 10 miliard dolarů na bankovním účtu v New Yorku. Ta změna stála Saddáma hodně peněz, neboť euro mělo hodnotu jen asi 80 centů za dolar. O půl roku později se iráckému diktátoru podařilo proměnit celé toto konto na eura. Irák má druhé největší ropné rezervy na této planetě.

Odkazy k tomuto tématu - v angličtině ZDE ZDE
18. 2. 2003
I když Saddáma těžko snášíme, je třeba se alespoň krátce seznámit s nejdůležitějšími historickými fakty, abychom porozuměli současným problémům.

Irák byl od 1534 do 1914 součástí osmanské, t.j. turecké říše. V mezidobí 1914 až 1932 byl Irák britskou kolonií.

Obě tyto vládnoucí moci měly plné ruce práce, aby zamezily občanské válce, nejvýraznější konflikt je mezi sunnity a šiity, jako znepřátelenými potomky proroka Mohameda.

17. 2. 2003

Spojené státy v neděli odmítly sobotní protiválečné demonstrace milionů lidí po celém světě i úsilí vedoucích evropských politiků odložit vojenský konflikt s Irákem. Konstatovali, že takové protesty a postoje posilují Saddáma Husajna a v jejich důsledku bude válka pravděpodobnější.

Condoleezza Ricová, hlavní poradkyně prezidenta Bushe pro zahraničněpolitické otázky, konstatovala, že americké rozhodnutí zda zahájit útok proti Iráku zůstává otázkou "týdnů, nikoliv měsíců". Ricová, poradkyně pro národní bezpečnost řekla v televizi NBC, že evropské naléhání na to, aby byla válka odložena, "hraje do rukou Saddáma Husajna".

Tony Blair zdůraznil, že je rozhodnut dál prosazovat svou dosavadní strategii navzdory neúspěchům v OSN i doma. Po obrovské sobotní protiválečné demonstraci, která se konala v Londýně, zdůraznil, že jeho vláda "překoná tuto krizi tím, že se bude pevně přidržovat toho, v co věříme," konstatoval deník Financial Times.

Listu Guardian řekl jeden vysoce postavený "zdroj": "[Demonstrace] nezměnily nic. Čím rychleji se to provede, tím lépe. Kdybychom teď ustoupili, byl by to ten nejhorší výsledek. Neměli bychom vůbec žádnou důvěryhodnost, kdyby zůstal Saddám Husajn u moci."

V neděli zorganizovala britská vláda veřejná vystoupení několika ministrů, kteří veřejně obhajovali a podporovali postoj Tonyho Blaira. Navzdory veřejnému sebevědomí britské a americké vlády, poznamenává list Guardian, existují známky, že obrovský rozsah víkendových protestů, spolu s páteční zprávou Hanse Blixe, ochromily americké a britské diplomatické plány. Společná americko-britská rezoluce, která měla být rozeslána o víkendu členům Rady bezpečnosti OSN, rozeslána nebyla a Washington a Londýn nově promýšlejí svou taktiku.

Podrobnosti v angličtině ZDE a ZDE
18. 2. 2003

V pondělí 17. února vešel v Londýně platnost předpis, podle něhož se nyní účtuje automobilům za vjezd do centra města 5 liber denně. Účelem je odstranit nyní už téměř trvalé zácpy po většinu dne. Kontroverzní opatření vyvolalo velkou veřejnou diskusi a nejrůznější varovná prohlášení od odpůrců. V důsledku zavedení poplatku však byl automobilový provoz v centru Londýna v pondělí o hodně slabší než jindy, avšak zároveň to byl den, kdy začaly pololetní prázdniny. Očekává se, že zavedení poplatků za vjezd do centra Londýna sníží dlouhodobě počet vozidel o 10 - 15 procent. O zavedení takovýchto poplatků uvažují i jiná britská města. Do 15 hodin zaplatilo poplatek za vjezd do Londýna 66 000 řidičů.

Podrobnosti česky ZDE
Podrobnosti v angličtině ZDE
18. 2. 2003
Bez ohledu na protesty světové veřejnosti plánuje Bushova vláda dále válku proti Iráku a dokonce určila generálaporučíka Jay Garnera v.v. za příštího amerického vojenského guvernéra Iráku poté co svrhne Saddáma Husajna. Tříhvězdičkový generál (narozen v Arcadii, Florida, 15. 3. 1938, absolvent Florida State University Bc a Shippensburg University MD, vojenský přidělenec Národní gardy na Floridě, velící generál USASSDC - Arlington, Virginia; člen výboru pro vojenské plánování a operace; velel V Corps ve Frankfurtu; velel Joint Task Force Bravo; řídil US Army Air Defense School; Assistant Vice Chief of Staff of the Army; ženatý, dcera, dvě vnučky;prezident SY Technology Inc.) je přítelem ministra obrany Donalda Rumsfelda. Další jeho kvalifikací je skutečnost, že řídil v dubnu 1991 JTF 'Bravo' v "Operation Provide Comfort" čili poskytoval pohodlí Kurdům, kteří se stali utečenci na konci války v Perském zálivu. Tento 64-letý dřívější náměstek šéfa štábu US Army byl pověřen vedením nového úřadu Pentagonu pro válečné plánování, což prý je vlastně virtuální budoucí vláda Iráku, informoval list Times.
Článek shrnul Miloš Kaláb
Demonstrace proti válce v Iráku - Brno
18. 2. 2003

Demonstrace byla skromná, na účasti se podepsala pozdní propagace (samolepky se objevily až den předem, plakáty o tři dny dříve), mrazivé počasí a časná hodina, kdy všichni potenciální demonstranti samozřejmě vyspávají páteční večer. Svolavatelem akce byl pan arch. Tomáš Kotas, na akci se dále podíleli Nesehnutí a Hnutí za přímou demokracii. Kromě dvou zástupců těchto organizací promluvil ještě Tomáš Kotas a L. P. Fish. Zúčastnilo se odhademi na 60, posléze tak 120 osob, vyjma policistů. Avšak ty hloučky "podivných postav" a dvojice na brněnské demonstraci mne rozesmály tím, jako by z galerie BL vypadly, tak jsem neodolal a vyfotil.

K vidění byly asi čtyři transparenty, několik dětí, jeden hipísák, pár psů. Podepisovala se petice, následoval krátký průvod ulicemi přilehlými k Nám.Svobody, kde akce začínala. K žádné mimořádné události nedošlo.

18. 2. 2003
tisková zpráva International Peace Marchers

Deset milionů lidí na celém světě, včetně 400 000 demonstrujících v New Yorku, se 15. února 2003 účastnilo mírových shromáždění. V New Yorku však demonstrace bohužel narazila na zákaz. Policie použila tyče, pepřový chemický sprej a násilně napadla pokojné demonstranty. International Peace Marchers v Praze tímto vyjadřují podporu mírovým aktivistům v New Yorku, kteří se postavili proti válečné politice své vlády. Míroví aktivisté byli zavřeni do těsných ohrad jako zvířata, fyzicky napadáni a bylo jim bráněno v tom, aby využili svého demokratického práva vyjadřovat klidným způsobem své názory. Během pokojné demonstrace v New Yorku bylo v sobotu uvězněno 320 lidí a mnozí z nich byli ve vazbě ještě v neděli večer - s těsnými pouty a bez přístupu k jídlu, vodě nebo WC, podle National Lawyers Guild in the United States (Celostátní svaz právníků USA).

anglická verze tiskové zprávy BL

18. 2. 2003
Noviny přinesly půlcoulový titulek "Chrétien begs U.S. not to act without UN" (Chrétien prosí Spojené státy, aby nejednaly bez OSN). Přes silný nátlak, který na ministerského předsedu neustále vyvíjejí Spojené státy, aby se zařadil do Bushova tábora, pan Chrétien promluvil v Chicagu k "Výboru pro zahraniční vztahy" takovým způsobem, že na jeho projev prý pohlíží Bushův tábor jako na lekci. Pan Chrétien připomenul, že byly Spojené státy primární silou, které vedla k ustavení Organizace spojených národů (OSN), ale že dnes většina světa pochybuje o motivech, které ženou USA do války proti Iráku.

Řekl doslova: "Cena za to, že se jeden stát stal jedinou světovou velmoci je ta, že jsou jeho motivy podrobovány kritice ostatními státy. Velkou sílu nepovažují ostatní za neškodnou (benigní). Ne všichni lidé na světě jsou ochotni věřit tomu, co USA hlásají". Po těchto slovech okamžitě ujistil Spojené státy o kanadské podpoře a dodal, že je zásadně nutné, aby mohly Spojené státy počítat se světovou podporou. Argumentoval ale, že jakékoliv vojenské akce proti Iráku musejí být potvrzeny Radou bezpečnosti, jednak aby byl konflikt "legitimizován" a také aby se vytvořil předpoklad pro způsob, jakým jednat ve všech budoucích krizích. O jeho projevu informuje Miloš Kaláb.

18. 2. 2003
Jindra Vavruška
Pane Kotrbo,

četl jsem si Váš článek o solidaritě odborářů. Po teoretické stránce není špatný, jenomže bohužel Vámi použitý příklad o stávce tramvajáků ukazuje, že zřejmě své jediné informace čerpáte ze zpravodajství ČT.

18. 2. 2003
a odpověď Štěpána Kotrby

Pane Kotrbo,

velmi mne mrzi, ze jste se pred svym odsudkem Arniky ZDE neseznamil radne s ekologickymi problemy pred tim, nez jste se pustil do kritiky prace sdruzeni Arnika. Mozna byste pak zjistil, ze argumenty Arniky jsou relevantni. A vyhnul byste se tak tomu, abyste zopakoval nesmirne hloupe chovani nekterych ceských politiku.

Téma Spolana BL
Téma Arnika BL
Rory Bremner
17. 2. 2003

Před pěti lety, v lednu 1998 skupina, která si říká "Projekt pro nové americké století" napsala tehdejšímu americkému prezidentu -- tehdejšímu Billu Clintonovi -- že kdyby Saddám Husajn získal zbraně hromadného ničení, bezpečnost amerických vojáků v regionu a jejich přátel a spojenců jako Izraele a umírněných arabských států a podstatné části světových zásob ropy by byly ohroženy. O teroristech se tehdy ještě vůbec nemluvilo. Samozřejmě, to přišlo později. Zdůraznili: "Odstranění Saddáma Husajna a jeho režimu se musí stát cílem americké zahraniční politiky, politiky, která nemůže být nadále ochromována mylným důrazem na jednotu v Radě bezpečnosti OSN." To chtěli. Nešlo ani o terorismus, ani o humanitární znepokojení. Bylo to: "Co chceme? Saddáma pryč. A kdy to chceme? Teď!"

Což, samozřejmě, je určitý názor. To, co je signifikantní je, kdo tento dopis před pěti lety podepsal. Donald Rumsfeld, nyní ministr obrany. Paul Wolfowitz, nyní náměstek ministra obrany. Richard Pearle, předseda Obranné rady. William Schneider, předseda Obranné vědecké rady. Všechno jsou to muži, kteří nyní řídí blázinec.Osmnáct podpisů včetně podpisů sedmi lidí, kteří podnikají v oblasti ropy či zbrojení nebo v obojích sektorech, a Eliot Abrams, odsouzený lhář.

A to chtějí -- změnu režimu. Nic, ani Blair, ani OSN, ani Hans Blix, ani Francie, Německo, Rusko, Čína, ani hrozba terorismu ani arabské pochybnosti či nedostatek důkazů nebo mírové demonstrace -- ani náš vlastní odvážný Jack Straw jim nebudou stát v cestě.

Ale alespoň víte, že je rozhodnuto -- a kdo to rozhodl.

Toto konstatoval v nedělním satirickém pořadu britské komerční televize Channel Four Rory Bremner. Tyto informace jsou přesné, viz tento zdroj v češtině ZDE

Začátkem ledna jsme citovali ze satirického pořadu Bremner, Bird and Fortune speciálně věnovaného problému Iráku komický dialog o potížích britské armády na manévrech na Blízkém východě; česky viz ZDE. Citace vyvolala velký ohlas čtenářů a ptali se nás, zda nemůžeme zprostředkovat video. Celý pořad je nyní k dispozici na internetových stránkách Channel Four ZDE, zmíněný rozhovor je v jeho čtvrté části.

Ken Livingstone
16. 2. 2003

Můžeme být hrdi na to, že nás táhnou za Georgem Bushem? Zkoumali jste životopis tohoto muže? Je to člověk, který se chystá vyslat americké vojáky na smrt, ale sám nebyl ochoten bojovat za svou vlastní zemi a přiměl svého tatínka, aby ho nechal osvobodit od povinné vojenské služby. Tam, odkud já pocházím, se tomu říká zbabělství! Tohle je muž, který by byl ve vězení za podvod s akciemi, kdyby ho neomilostnil tatínek, který tou dobou zastával prezidentské místo. To je muž, který je po celou svou kariéru loutkou ropných zájmů. A na nás se chce, abychom vyslali své mladé muže a ženy na smrt za tuto kreaturu? Tak to tedy ne!

Na nás se chce, abychom byli ochotni připravit o život desetitisíce nevinných iráckých mužů, žen a dětí. Kde byly ty hlasy, kritizující Saddáma Husajna, když přijímal zbraně od vlády Margaret Thatcherové a Ronalda Reagana a užíval jich v osm let trvající válce proti Íránu? Kde byly tehdy protesty? Když se dostal Saddám Husajn k moci, byl pro Západ kapitál. CIA mu poskytla seznam iráckých komunistů, které si přála usmrtit, a Saddám Husajn je usmrtil. Britská MI6 mu dala seznam odborářských aktivistů, kteří byli obdobným způsobem zlikvidováni.

Přinášíme podstatné části z projevu londýnského primátora Kena Livingstona na sobotní protiválečné demonstraci v Hyde Parku. Transkript podle přímého přenosu televize BBC ze sobotní demonstrace.

"Street Art" v Holešovicích
16. 2. 2003
Milovníci současného umění by si v těchto dnech přišli na své v Jankovcově ulici v Praze 7, kde vyrůstají kašírované filmové kulisy. Stovky metrů dřeva vytvářejí torza domů, jež v této fázi vzniku odkazují svojí estetikou přírodního materiálu a tajemnou nepatřičností spíše k uměleckému konceptu. Mnohé detaily připomínají vzdáleně tvorbu umělců, jako je například Jiří Příhoda a nebo Stanislav Kolíbal.
Miroslav Horníček
17. 2. 2003
V úvodním dílu v České televizi právě reprízovaného seriálu z Francie 19. století Byli jednou dva písaři herec Miroslav Horníček v jedné scénce na poznámku kolegy Jiřího Sováka o tom, jak nadřízeným "písaře" Horníčka vysvětlí, že Horníček nic neprovedl a naopak při policejním vyšetřování s policii příkladně spolupracoval, Horníček skromně odpovídá: "To o té spolupráci, to prosím ne." Načež Sovák rychle souhlasí -- žádné policejní vyšetřování nebylo a mělo jen omluvit Horníčkovu nepřítomnost v písárně. Tento seriál Československá televize natočila v roce 1972, tedy v době, kdy se naopak nemálo tuzemských a dodnes populárních herců se svými osobními známostmi v komunistické tajné policií hrdě vychloubalo a zhusta s ní i spolupracovalo.
Bremner, Bird and Fortune
17. 2. 2003

Moderátor: Ale já jsem spíše uvažoval nad globální situací. Nad rozšiřováním těchto -- jaderných - zbraní.

Ministr: Proč o tom hovoříte?

Moderátor: Protože to dramaticky zvyšuje pravděpodobnost války!

Ministr: Ne, ne, naopak! Zaručuje to mír! Podívejte se. Příští týden nebo někdy přespříští týden Amerika zaútočí na Irák. Proč? Protože Amerika ví, že Irák nemá jaderné zbraně.
(Smích) Možná, že by je Irák mohl mít za pět, deset let, ale teď ne. Teď je nemají. Srovnejte si to se Severní Koreou. Amerika nezaútočí na Severní Koreu, protože ví, že Severní Korea má jaderné zbraně. (Smích, obrovský potlesk)

Moderátor: Takže vy říkáte, že abyste si byli jisti, že Amerika nezaútočí na Turkmenistán, potřebujete jaderné zbraně?

Ministr: Samozřejmě. Jestliže nechcete, aby do vaší země Amerika provedla invazi, musíte udělat jednu ze tří věcí. Zaprvé, nemáte jaderné zbraně, ale předstíráte, že je máte.
(Smích). To je v pořádku, až na to, že oni vyšlou zbrojní inspektory, a jestliže ti nic nenajdou, tak jste v průšvihu. (Smích) Zadruhé, máte jaderné zbraně, ale nedeklarujete je, nepřiznáte je, všichni vědí, že je máte... To je dobrý trik, ale musíte být Izrael, aby vám to prošlo. (Smích) Anebo, zatřetí, vydáte se do světa, jako my, a snažíte se kupovat exkluzivní golfové míčky.



V pravidelném satirickém pořadu Bremner, Bird and Fortune předvedli fingovaný rozhovor s ministrem obrany Turkmenistánu. (Satirický pořad zábavnou formou prezentuje skutečná fakta.)
16. 2. 2003
Amerika zamýšlí potrestat Německo za to, že se postavilo do čela mezinárodní opozice vůči válce proti Iráku. Spojené státy stáhnou všechny své vojáky z Německa a zruší tam své základny a ukončí vojenskou a průmyslovou spolupráci mezi oběma zeměmi. Německo by to mohlo stát miliardy dolarů.

O tomto plánu jednali na příkaz amerického ministra zahraničí Donalda Rumsfelda činitelé Pentagonu a vedoucí představitelé americké armády. Američtí "jestřábi" jsou přesvědčeni, že potrestají-li Spojené státy Německo jako odstrašující příklad, donutí to jiné země, které silně závisí na obchodu se Spojenými státy, aby si v budoucnosti rozmyslely jakoukoliv případnou "zradu" Ameriky.

"Děláme to z jediného důvodu: abychom poškodili německou ekonomiku," sdělil týdeníku Observer minulý týden jeden americký zdroj.

Z Německa zamýšlí Donald Rumsfeld přesunout americké vojáky směrem na Východ, do Polska, do České republiky a do pobaltských zemí, jejichž vlády silně podporují plánovaný americký útok proti Iráku.

Podrobnosti v angličtině OBS
18. 2. 2003
Ľudia zaoberajúci sa poľnohospodárstvom na Slovensku prešli v 20. storočí hádam najradikálnejšími zmenami v spôsobe života, keď sa pri hľadaní východísk pre svoje životné stratégie museli v historicky krátkom období vysporiadať nielen s rezíduami feudalizmu na slovenskom vidieku, ale zvládnuť i problémy modernizácie, dnes už dokonca v ich globalizovanej podobe.

Práca na pôde je cieľavedomá činnosť, ktorá nie je človeku vrodená. Formuje sa priamo v pracovnom procese, je teda súčasťou ľudskej kultúry. Pre spoločenstvá ľudí, ktorí na území dnešného Slovenska žili, bolo poľnohospodárstvo od neolitickej revolúcie až do 50. rokov 20. storočia rozhodujúcou súčasťou výrobných síl, od ktorej sa odvíjala nielen ich materiálna kultúra, ale i ostatné stránky spôsobu života -- kultúra sociálna i duchovná.

18. 2. 2003

Od polarizácie k súčasnej diferenciácii

Trinásť rokov, ktoré od Novembra 1989 doslova ubehli, je dlhý čas. Veď v popretŕhanom 20. storočí trvala dlhšie iba "Masarykova demokracia" a "Husákova normalizácia". Toto búrlivé trinásťročné obdobie dostatočne ukázalo, ktoré javy boli iba prechodné a zanikli rovnako rýchlo, ako vznikli, a ktoré sú trvalé či dlhodobé.

Tiež sme sa mohli presvedčiť, že naše problémy, hodnotové založenie, prevaha negatívnej energie (sebectvo, hrubosť, závisť, nenávisť a pod.), mizerné právne vedomie, nádeje, neraz dosť naivné, frázovitosť politikov sú porovnateľné s našimi postkomunistickými susedmi. Na druhej strane si nemožno nevšimnúť, že politická kultúra a hodnotová orientácia Slovákov vykazuje rad zvláštností, že medzi nimi rezonujú vo verejných i súkromných diskusiách i témy, ktoré susedov netrápia, že Slováci zaujímajú ku kategóriám ako národ, občan, demokracia, menšina, vlasť a pod. polarizovanejšie postoje.

18. 2. 2003

Pamätník Bratislavčanom, ktorí padli v prvej svetovej vojne, stojaci vo vilovej štvrti okolo Slavína, sa aj s pozemkom vo svojom okolí dostal do súkromných rúk. Dnes sú snahy pamätník z tohto miesta odstrániť. Preto, aby na jeho mieste vyrástla milionárska vila.

18. 2. 2003
Prermanentním vzděláváním k vyšší flexibilitě ! V Praze začíná konference Belcom '03, věnovaná problematice spolupráce firem, státní i veřejné správy a škol při zavádění a rozvoji takzvaného e-learningu, distančního a celoživotního vzdělávání.
Realismus vynucený největší londýnskou demonstrací v dějinách Britský ministr zahraničí Jack Straw připustil, že pro Londýn by bylo těžké jít do války proti Iráku bez podpory veřejnosti. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC však vyjádřil přesvědčení, že většina Britů by podpořila úder, kdyby byl zaštítěn OSN. To je ovšem dávno známo z průzkumů veřejného mínění.
Inteligentní starosta Londýna - dočkáme se pokračování v Praze? Prvních 30 000 lidí zaplatilo nové londýnské mýto - pět liber za právo vjet do středu metropole autem. Londýnská radnice v pondělí zavedla poplatek, který se prakticky rovná denní jízdence na městskou dopravu, aby se pokusila omezit provoz ve středu města o 15 procent a vydělat 150 milionů liber ročně pro hromadnou dopravu.

Nejméně 30 měst v Británii a řada metropolí ve světě sleduje, jak se londýnský systém bude vyvíjet. V případě úspěchu není pochyb, že ho zavedou i další města. I bývalý pražský primátor Jan Kasl se o projektu vyslovil ze zájmem.

Politický autor londýnského projektu, starosta Ken Livingstone vybral za den zahájení výběru mýta první den prázdnin, takže doprava ve městě je tak jako tak menší než v běžné dny. Pravidla pro vjezd do středu Londýna od pondělního rána jsou celkem jednoduchá. Platí se za vjezd ve všední dny mezi sedmou ranní a 18:30 večer. Zaplatit je nutno nejpozději tentýž den, a to do 22 hodin. Platit je možno v trafikách, prostřednictvím internetu nebo pomocí textové zprávy SMS. Pokud motorista nezaplatí, naskočí pokuty, jejichž základní výše je 80 liber. Nejvyšší sankcí může být konfiskace auta.

Celý projekt je založen na moderní technice. V ulicích města se neobjevily budky s výběrčími, ale jsou zde kamery, které snímají poznávací značky vozidel.

Obrana Turecka ano, podpora USA ne Celekm 18 členských států Severoatlantické aliance (bez Francie) se po celodenním těžkém jednání v neděli krátce před půlnocí dohodlo na preventivní vojenské pomoci Turecku vojenskými systémy pasivní obrany (protiraketový systém Patriot, AWACS, protichemické a protibiologické monitorovací jednotky). Formálně toto rozhodnutí znamená, že NATO reaguje na ohrožení Turecka bez sebemenší souvislosti s americkou hrozbou vůči Iráku - tedy aniž by bralo v úvahu, že zřejmě jedině tato hrozba by mohla vyvolat irácký výpad proti Turecku.

Generální tajemník George Robertson přiznal, že čekal relativně snadnou schůzi o předem domluveném textu, Belgie to však překazila. Nakonec, po velkém hádání, se podařilo dospět k dohodě.

Dokument schválený "osmnáctkou" vyjadřuje "pokračující podporu úsilí Spojených národů najít mírové řešení krize". Zdůrazňuje, že nedělní rozhodnutí "se týká výlučně obrany Turecka a není na újmu jakýmkoli jiným vojenským operacím NATO, budoucím rozhodnutím NATO nebo Rady bezpečnosti OSN". Právě o této formulaci se vedly v neděli mnohahodinové spory kvůli umíněnému naléhání Belgie, aby vazba na OSN byla zřetelná.

Křesťané pod vedením biskupů pro EU nebo proti EU? 17. 2. zahajuje svou činnost konference Křesťané a Evropská unie, kterou pořádá ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí a Nadací Konrada Adenauera Česká biskupská konference a Ekumenická rada církví v ČR. Konference se zúčastní předseda České biskupské konference Jan Graubner, předseda Ekumenické rady církví Vladislav Volný, vedoucí delegace a velvyslanec Evropské komise v ČR Ramiro Cibrian a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.
Sjednocování postojů: Začíná mimořádný summit členských zemí Evropské unie k Iráku. Setkání, kterému má předcházet schůzka ministrů zahraničí, svolalo Řecko, jenž v tomto pololetí předsedá EU. Kandidátské země nebyly, vzhledem ke svým převažujícím proamerickým postojům pozvány, z čehož byl premiér Špidla určitě smutný...
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
4. 2. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2003 Chirakovy výroky: Evropská bouře ve sklenici vody? Josef  Brož
18. 2. 2003 Anarchisté se snaží probudit odboráře z letargie - zřejmě marně... Štěpán  Kotrba
18. 2. 2003 Fráze opakované bez vnitřního přesvědčení? Milan  Sova
18. 2. 2003 Čtyřicítka na krku a syndrom FHP ohrožují českou pravici Radek  Mokrý
18. 2. 2003 Jak zbavit Irák Saddáma Husajna   
17. 2. 2003 Milan Knížák bude se studenty demonstrovat proti špatným sochám Jan  Paul
17. 2. 2003 Herec Miroslav Horníček byl také slušný člověk Karel  Mašita
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
17. 2. 2003 Britská soda II.   
16. 2. 2003 Štvavá vysílačka, odposlech a normální společnost Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2003 Jak zbavit Irák Saddáma Husajna   
18. 2. 2003 USA proti Iráku anebo USA proti EU? Fabiano  Golgo
18. 2. 2003 Solidarita s demonstranty, zbitými a uvězněnými v New Yorku   
18. 2. 2003 Irácká rizika Miroslav Václav Steiner
18. 2. 2003 Americký generál v.v. bude iráckým vojenským guvernérem Iráku   
18. 2. 2003 "Svět ohrožuje srážka civilizací" prohlásil v USA kanadský ministerský předseda Jean Chrétien   
18. 2. 2003 Chirakovy výroky: Evropská bouře ve sklenici vody? Josef  Brož
17. 2. 2003 Vojna s nami a zlé preč   
17. 2. 2003 Proč se povede válka proti Iráku   
17. 2. 2003 Země Arabské ligy se ohledně Iráku neshodly Ivana  Bošinová

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
aneb Jak s tím můžete žít?
Martin  Štoll

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
Jana  Matúšová
18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT