9. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 10. 2003
Martin Myant, The Rise and Fall of Czech Capitalism, vydavatelství Edward Elgar, Cheltenham UK, Northampton USA, 2003, 288 stran. Cena 95 amerických dolarů.

Pozoruhodná kniha britského autora, profesora na universitě v Paisley Martina Myanta, je věnována souhrnnému hodnocení období transformace v České republice. V domácí či zahraniční literatuře lze stěží nalézt tak důkladné vylíčení nedávné ekonomické historie transformující se ekonomiky, psané s patřičným nadhledem. Autor je zasvěceným pozorovatelem, jehož hodnocení je oproštěno od tendenčního výkladu a bezprostředních osobních či politických zájmů. K pochopení nadpisu je třeba dodat, že výrazem o pádu českého kapitalismu chce autor vyjádřit převod vlastnictví do rukou českých majitelů při privatizaci, pro který je ve zdejším tisku vžito označení "česká cesta".

Sloupek

K úvodníku v BL od Jakuba Žytka ZDE bych chtěl uvést, že svádění některých dnešních nedostatků na bývalý režim, v tomto případě na Husáka, není vždy oprávněné. Za Husákova prezidentování jsem se poměrně často pohyboval po Praze a několikrát se mi podařilo jeho autokolonu spatřit.

Byla vždy stejná a chovala se také vždy stejně. Jako první jela Tatra 613 v barvách VB s rozsvíceným pouze modrým majákem, která zapínala sirénu jen v nutném případě. Jako druhý jel vládní ZIL, v němž seděl vzadu prezident, a to obvykle sám. Jako třetí jeli v černé "šestsetřináctce" nejspíš nějací ostrostřelci.

Ministry i (výše postavené) tajemníky ÚV KSČ jsem vždy viděl jet bez modrých světel a bez policejního doprovodu. Je ovšem pravda, že vládní Tatry 613 s SPZ začínající AA nemusely přesně dodržovat dopravní předpisy, ale pokud vím, měly jen nepatrný počet nehod, protože jejich řidiči byli důkladně vybíráni a vycvičeni.

Dnes ministři jezdí po Praze téměř vždy se zapnutou sirénou, ale je pravda, že dnes je provoz mnohem hustší a normálně by asi nic nemohli stihnout. Nakonec třeba francouzští ministři jezdí také s policejním doprovodem.

Zato asi před třemi roky jsem viděl prezidentskou kolonu, jedoucí od Prašného mostu nahoru, a to za velmi mírného provozu. Byla to vyjící smečka asi šesti policejních motocyklů a tří policejních aut se zapnutými modrými majáky a asi tři auta civilní, v jednom z nichž seděl prezident. Chování Husákovy kolony bylo proti tomu velmi decentní.

A jednu zajímavost nakonec. V listopadu 1989 jsem jako řidič tramvaje na vedlejší pracovní poměr dával v Praze přednost vozu americké velvyslankyně, která měla v chladiči svého vozu dvě blikající modrá světla.

8. 10. 2003

Vystěhování rodiny Horváthových má proběhnout opět, tentokráte už ve čtvrtek v sedm ráno

Slánská radnice nedbala upozornění z mnoha stran, vytýkající jí protizákonné jednání vůči obyvatelům "ubytovny" Mexiko a rozhodla se pokračovat ve vytrvalých pokusech o jejich násilné vystěhovávání. Ve středu odpoledne doručila rodině Horváthových opět další telegram, oznamující jí nový termín stěhování: čtvrtek 9. 10. 2003 v sedm hodin ráno. Inteligent, který radním poradil, že novináři po ránu nevstávají, se přepočítal. Účast občanskému zmocněnci vystěhovávané rodiny s dětmi přislíbil i senátor Bárta (KDU-ČSL), který se v minulých dnech o kauzu Mexiko intenzivně zajímal. Právní stanovisko ke kauze zveřejnil dnes poslanec ČSSD a předseda Sdružení nájemníků ČR Stanislav Křeček jako komentář v Právu. O protizákonném postupu radnice pochybnosti nemá:

"V žádné spořádané společnosti není možné, aby k dosažení legitimního cíle bylo použito nelegitimních prostředků. I proti těm, kteří zákon porušují, musí být jednáno podle práva. Kdykoliv kterýkoli občan nebo dokonce veřejná moc přestane respektovat právo s cílem dosáhnout "rychlého" nebo "účinného" vyřešení problému, je právo kteréhokoli občana vážně ohroženo."

Trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných, ke kterým už v Mexiku buď došlo, nebo dojít může >

9. 10. 2003
čtvrtek 12:00 - Úřednice radnice i dnes přišla - v doprovodu tří městských strážníků a ještě před svítáním - pouze "prozkoumat terén". Tentokrát byl "squatterem na návštěvě" i sám senátor Bárta, který tak chtěl na vlastní oči vidět, jak ho městští biřicové budou "vyklízet" spolu s Horváthovými.

Slzy jsou SLANÝ TÉMA BL

9. 10. 2003
V regionech s vysokou nezaměstnaností je rozšířený neblahý jev. Nepříliš schopný podnikatel nezvládá velmi náročné tržní prostředí. Prostě není schopen zajistit takový odbyt svého zboží či služeb, aby řádně zaplatil cenu práce. Ukončit podnikání však nehodlá. Jeho "podnikání" tak spočívá především na tom, že je schopen si "vykomunikovat" se všemi svými spolupracovníky cenu práce extrémně nízkou. Je to drzost nebo oceňovaná schopnost?
INVEX 2003
9. 10. 2003
Předem je třeba poděkovat organizátorům i účastníkům pondělního hojně navštíveného diskusního setkání na téma Strategie zavádění digitálního vysílání v ČR. Po dlouhé době se tak podařilo vytvořit prostor pro otevřenou diskuzi na tak důležité téma, i když ta bude zřejmě pokračovat až po několika měsících(tzn. po dokončení prací a ujasňování na vládním dokumentu změny Koncepce přechodu na digitální vysílání -- Koncepce).
Mirek Topolánek na Invexu
9. 10. 2003

Poselství předsedy ODS INVEXu:

Programem ODS obecně je omezování vlivu státu, potažmo snížení počtu úřadů včetně některých ministerstev. Ministerstvo informatiky během ročního působení nepřesvědčilo, že by výrazným způsobem změnilo z pohledu občana výkon státní správy.

Jistě si mnozí vzpomenete na argumenty ministra Mlynáře, kterými zdůvodňoval vznik svého úřadu. Jen pro osvěžení paměti. Tehdy se tvrdilo, že ministerstvo bude dohlížet na to, aby jednotlivé resorty nebudovaly samostatné informační systémy, samostatné databáze, které jsou nepropojitelné, aby se ze státních prostředků neplatilo čtyřikrát, pětkrát, desetkrát jedno a totéž, aby existoval gestor vzniku legislativy v oblasti telekomunikací.

Osobně si myslím, že pokud se potvrdilo, že ministerstvo dopravy je pouze ministerstvem Českých drah, tak dnes ministerstvo informatiky prokázalo, že je téměř výlučně ministerstvem Českého Telecomu.

9. 10. 2003
Téměř polovina Američanů zastává názor, že je zpravodajství amerických televizních stanic příliš levicové, přestože má dnes v USA silný vliv kontroverzní, razantně pravicová a nacionalistická stanice Fox News.

Americké televizní stanice se přitom staly terčem kritiky - mnohdy i od vlastních reportérů - za to, že během útoku na Irák podlézaly americké vládě. Avšak tuto kritiku nesdílejí obyčejní američtí televizní diváci, z nichž zastává 45 procent názor, že je americké televizní zpravodajství příliš "levicové".

.

9. 10. 2003

Pseudovlastenectvo, odpor voči vojne a demagógia

Norman Solomon
preložil Radovan Geist

Veľkí kritici americkej zahraničnej politiky musia často čeliť obvineniam z "antiamerikanizmu". Hoci väčšina ľudí v USA nesúhlasí s domnienkami a vojenskými plánmi Washingtonu, niektorí komentátori-veteráni sa nemôžu udržať a radi siahnu po ošúchanej pseudovlasteneckej demagógii.

Celkom typický bol výbuch Rusha Limbaugha, ktorý ešte pred irackou vojnou povedal svojim rozhlasovým poslucháčom: "Chcel by som povedať niečo o týchto protivojnových demonštrantoch. Nie, nevážme slová, nazvime ich tým, čím sú -- antiamerickými demonštrantmi." O niekoľko týždňov neskôr kongresman Joe Scarborough, rastúca hviezda Republikánskej strany, povedal na MSNBC: "Títo ľavicoví zástancovia antiamerikanizmu majú vždy voľné pole. Nie je načase prinútiť ich postaviť sa a zodpovedať za ich názory, ktoré môžu poškodiť morálku amerických jednotiek?"

9. 10. 2003

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat - v zájmu čtenářů - kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. ZDE

Vážená redakce a pane Čulíku,

vzal jsem si k srdci Vaši výzvu a posílám Vám příspěvek ve výši jedné koruny na den, tj. 365,25 Kč (přibližná délka astronomického roku). Doufám, že to zatím bude stačit a že se přidají i ostatní čtenáři...

S pozdravem,

Jindra Vavruška

9. 10. 2003
Je třeba si připomenout ze závažných a aktuálních důvodů události uplynulých dvou let. USA byly nuceny přistoupit k "obranné" akci. Rozhořčená vnitropolitická situace to vynucovala, kapacity byly plně k dispozici, mezinárodní společenství mlčky chápalo protiteroristický zásah právě v Afganistánu, kde Talibán nijak neskrýval svůj obecný protiamerický či "jinocivilizační" cíl. Domácí vnitropolitické podmínky k tomu již plně přizpůsobil. Nebylo pochyb, že se jedná o opravdovou Říši zla. Ani to nás však neopravňuje neuvědomovat si i jiné okolnosti, které se odvíjejí i od odpovědnosti České republiky.
9. 10. 2003
Vážení přátelé z Ligy proti Rakovině, Vážený pane profesore Dientsbiere,

V naší zemi kouří více dětí než dospělých. Více, než 50% dětí kouří, začínají v průměru ve 12 letech svého věku. Prosíme Vás, abyste se zamysleli nad tím, jak pomoci tuto situaci řešit, neboť Vaši práci ve prospěch společnosti opravdu téměř beze zbytku maří situace v dětském kuřáctví. Děti v naší zemi kouří legálně! Ilegální je pouze prodej cigaret dítěti.

9. 10. 2003
Upozorňuji na zajímavé veřejné soudní řízení, které mělo původně proběhnout u Městského soudu v Praze dne 19.9.2003 v 9,30 v č.dv.9/přízemí, vchod z Karlova náměstí, a takto bylo avizováno v Britských listech. Po odročení se uskuteční 15.10.2003 ve 13,00 hod. č.dv. 54/I. Senát soudce Bohuslava Horkého rozhodne o žádosti ods. M.M.o obnovu řízení. Paní M.M. byla v r. 2001 odsouzena za tr.č. podvodu dle §250/1,4 tr.z.k trestu odnětí svobody v trvání 5 let. President Václav Havel jí na návrh ministra spravedlnosti udělil částečnou milost - prominul jí 3 roky.
9. 10. 2003

rozhovor s hosťom - Peterom Lieskovským, generálnym riaditeľom Krajskej rozvojovej agentúry v Prešove

Reforma verejnej správy sa začala realizovať, síce s mnohými ťažkosťami, ale predsa. V čom vidíte zdroj týchto ťažkostí?
Ťažkostí je veľa a aj ich zdrojov je viacero. Predovšetkým: cieľom reformy, pokiaľ možno naň usudzovať z doterajšieho priebehu, je vytvorenie takého právneho systému a takých organizačných štruktúr, aby na všetkých úrovniach jestvovali orgány reprezentujúce záujmy obyvateľov tohto územia, teda vôľu občanov, a zároveň orgány reprezentujúce záujmy krajiny, obyvateľov celého Slovenska, povedzme, že vôľu vlády. Pokiaľ záujmy týchto dvoch úrovní nie sú totožné (a to je v krajine s takými obrovskými medziregionálnymi rozdielmi veľmi pravdepodobný stav), vždy bude jestvovať problém počtu organizačných úrovní -- stupňov, a zároveň problém obsahovej a kompetenčnej deľby medzi orgány lokálnych a územných samospráv na jednej a orgánmi štátnej správy na druhej strane.
9. 10. 2003

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že Česká republika je štát, v ktorom sa obyvateľstvo i politici najviac preli o podmienkach vstupu do Európskej únie. Pravdou však zostáva, že tvrdé slová za rokovacím stolom nakoniec zavŕšilo jednoznačné áno v júnovom referende. So vstupom do EÚ súhlasilo 77,33 percenta, k urnám prišlo 55,21 percenta voličov.

Obavy z volebnej účasti vyvolávali najmä tvrdé slová, ktoré si vymieňal hrad s vládou. V prezidentskom úrade totiž Václava Havla vystriedal začiatkom roka euroskeptik Václav Klaus. Jeho názory na úniu často kolidujú s predstavami premiéra ľavicovej vlády. Diskusia Vladimíra Špidlu a jeho ministra zahraničných vecí Cyrila Svobodu na jednej strane a Václava Klausa na druhej strane vyvrcholila v apríli tohto roku.

Ján Mojžiš
9. 10. 2003

Bývalý šéf Národného bezpečnostného úradu vracia úder Dzurindovi

Slobodný občan Ján Mojžiš šokoval Slovensko. Pravdepodobne tohto mladého slovenského chlapca, ktorý sa zaujíma o judaizmus, ako sa o ňom v istom rozhovore vyjadril jeho kamarát, podnikateľ Žiak, pozná na rodnej hrude pomaly každý. Doma je taký známy ako ten biblický, porovnávať ich by však bola svätokrádež.

8. 10. 2003
tisková zpráva Vladimíra Železného
reakce na tento článek

Ostře protestujeme proti praktikám manipulace bulvárního deníku Blesk. David Železný poskytl krátké vyjádření redakci Blesku pouze ve snaze zamezit dalším spekulacím a nepřesnostem. Jeho údajné přímé výroky typu: Manželku jsem mlátil, Občas jsem ji i zbil a některá další údajná vyjádření, otištěná včera na titulní straně Blesku, jsou výsledkem hrubé manipulace bulváru.

8. 10. 2003
tisková zpráva společnosti CME

Společnost Central European Media Enterprises Ltd. (CME) dnes oznámila, že se dohodla s kyperskou společností PPF Ltd., součástí největší české finanční skupiny PPF, o prodeji své české dceřinné společnosti ČNTS za 53,2 milionů USD.

8. 10. 2003
Ve svém článku In Defence of Hypothetical Question se komentátor listu Washington Post Michael Kinsley zamýšlí nad jevem, který se stále častěji objevuje nejen v americké, ale i české politice. Političtí představitelé si zvykli neodpovídat na hypotetické otázky, právě s odkazem na jejich hypotetičnost, ačkoli se mnohdy jedná o otázky naprosto legitimní, které veřejnost právem zajímají. Kinsleyho argumentace je zajímavá a logická a řadě novinářům by mohla posloužit jako účinný prostředek proti neochotným politikům.
8. 10. 2003
Zkumavka s botulinem, kterou objevili Američané v ledničce jednoho iráckého vědce a kterou prezentovali veřejnosti jako důkaz o tom, že Saddám Husajn vyvíjel a skrýval zbraně hromadného ničení, je deset let stará. Vyvolalo to nové pochybnosti o tomto nálezu, který použili americký prezident George Bush a britský ministr zahraničí Jack Straw jako ospravedlnění svého útoku na Irák:
8. 10. 2003

29. 9. 2003 jsem se byl podívat na vystoupení ministryně Součkové na Žofínském fóru. Společenská a organizační úroveň byla "tradičně vysoká". Nečekal jsem, že uslyším něco převratného a tak jsem se v diskusi omezil na jedinou větu: "Dovolte, abych polemizoval s tvrzením paní ministryně, že dlouhodobě chybí politická odvaha řešit problémy zdravotnictví, za hlavní překážku naopak pokládám přetrvávající odvahu problémy zdravotnictví neřešit."

Michal Moore: Dude, Where\'s My Country? (Hele, vole, kde je má zem?)
7. 10. 2003

Hele, vole, kde je má zem?

Známý americký televizní reportér Michael Moore, který letos dostal Oscara za svůj film o tom, jak se Američané zabíjejí střelnými zbraněmi, Bowling for Columbine recenze v BL ZDE a ZDE, už zaútočil na amerického prezidenta George Bushe svým bestsellerem Stupid White Men (Pitomí bělošští muži). V kritice nyní pokračuje novou knihou Dude, Where's My Country? (Hele, vole, kde je má zem? [vysvětlení viz na konci článku]). V ní dává Georgi Bushovi sedm otázek. První z nich zní:

1. Je pravda, že vy a vaše rodina jste měli obchodní styky s rodinou bin Ladinových mnohokrát během posledních pětadvaceti let?

1. 10. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V září 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 10 600.00 Kč. Zůstatek na našem účtu je ke dni 1. 10. 2003 minus 18.24 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002. Financujeme také přípravu vydání nového výboru z Britských listů, Jak Češi bojují, který vyjde před Vánoci.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 10. 2003 Vzestup a pád českého kapitalismu Růžena  Vintrová
9. 10. 2003 Co nejmenší role státu v informatice a telekomunikacích Mirek  Topolánek
8. 10. 2003 Zdravotnictví: Odvaha neřešit Ivan  David
8. 10. 2003 Pochybnosti o iráckém nálezu: zkumavka s botulinem byla deset let stará   
8. 10. 2003 Na obranu hypotetických otázek Martin  Kloubek
7. 10. 2003 Britský TV reportér spáchal sebevraždu kvůli své zfalšované reportáži   
7. 10. 2003 Michael Moore: Sedm otázek pro George Bushe
Bin Ladinovi vlastní i část Microsoftu
  
7. 10. 2003 Dosud jsme nenašli žádné irácké ZHN. Proč?   
7. 10. 2003 O raji a moci Martin  Muránsky
7. 10. 2003 Kde domov můj Hana  Kožúriková

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
9. 10. 2003 Rómska samospráva ako súčasť reformy verejnej správy? Martin  Muránsky
8. 10. 2003 Slaný: "nulová tolerance" se mění v krutou šikanu Štěpán  Kotrba
7. 10. 2003 Kde domov můj Hana  Kožúriková
3. 10. 2003 Slaný: Vystěhujte se sami, my vás jenom kasírujeme Štěpán  Kotrba
2. 10. 2003 Slaný: Šikana neúspěšná, městští strážníci nepodstoupili konfrontaci Štěpán  Kotrba
30. 9. 2003 Slaný: Další kolo šikany rodiny Horvátových - vystěhování - má proběhnout ve středu Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 Právo ve Slaném: porušení zásad slušné žurnalistiky Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Most a Slaný: Obecní "koncentráčky" - volební program ODS ? Štěpán  Kotrba
25. 9. 2003 Slaný: Předběžné opatření proti předběžnému opatření Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Kovbojský stát Kladno Vojtěch  Polák

Digitalizace sdělovacích prostředků RSS 2.0      Historie >
9. 10. 2003 Co nejmenší role státu v informatice a telekomunikacích Mirek  Topolánek
9. 10. 2003 Digitalizace "po česku" a po INVEXU Zdeněk  Duspiva
2. 10. 2003 Strategie pro zavádění digitalizace -- diskuse Zdeněk  Duspiva
26. 9. 2003 Ochrana dětí a mládeže ve světle mediální legislativy III. Zdeněk  Duspiva
12. 9. 2003 Česká digitalizace u ledu (do ledna 2004) Zdeněk  Duspiva
11. 9. 2003 Prodloužené české digitální léto Zdeněk  Duspiva
5. 9. 2003 Británie: digitální vysílání umožňuje komerčnímu rozhlasu celostátní dosah   
11. 8. 2003 Česká digitální média VIII.
Veřejnoprávní multiplex a programové sliby
Štěpán  Kotrba
7. 8. 2003 Digitalizace: bude se veřejně diskutovat? Zdeněk  Duspiva
6. 8. 2003 Česká digitální média VII.
Změna vládní koncepce
Zdeněk  Duspiva

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
3. 10. 2003 Bývalý britský diplomat: Výzvědné informace jsou nespolehlivé   
3. 10. 2003 Vyšetřování smrti dr. Kellyho vedlo k vzrůstu autority BBC v Evropě   
26. 9. 2003 BBC vyjádřila "lítost" nad Gilliganovou reportáží   
26. 9. 2003 Případ Kelly: Britský ministr obrany je "lhář a pokrytec"   
25. 9. 2003 Případ Kelly: BBC měla Gilliganovu reportáž připravenou bezchybně   
23. 9. 2003 Alastair Campbell: zveřejněním Kellyho jména "se octne Gilligan v průseru"   
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
  
2. 10. 2003 USA zaplatily Čalabímu milion dolarů za výzvědné informace, které nebyly k ničemu   
30. 9. 2003 Bílý dům prý neprozradil jméno agentky CIA   
26. 9. 2003 Vlna chaosu   
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
24. 9. 2003 Bagdád odňal akreditaci dvěma arabským televizním stanicím   
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 10. 2003 ČT a Člověk v tísni beze změny   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
30. 9. 2003 Dnešní "vyváženost" ČRo 6 v pořadu Lidé od novin.... Štěpán  Kotrba
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
28. 9. 2003 Kuřivody 2003: Policisté rozpustili "nepovolenou" technoparty ve vojenském prostoru Ralsko Štěpán  Kotrba
26. 9. 2003 ČTK o parlamentní rozpravě: "rozpumpovaný" Sobotka Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Ředitel zpravodajství ČT: Premisa Vaší stížnosti je nepřesná ! Štěpán  Kotrba
24. 9. 2003 Jeden Hitler a jeden Žid Štěpán  Kotrba
23. 9. 2003 Rozumí Rada ČRo principům veřejnoprávní žurnalistiky? Jan  Čulík

Meacher a pozadí 11. září RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka
17. 9. 2003 Vynikající Hrabal v Českých Budějovicích - lidi z Prahy to neznali Jan  Čulík
17. 9. 2003 Hrabal je v Budějovicích dobrý, ale město chce omezovat divadlům dotace   
17. 9. 2003 Veb Járy Cimrmana na doméně AT   
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala