6. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 10. 2003

Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku

Vzpomínáte na to, jak v červenci 2003 bagatelizoval Jan Urban ve svých komentářích v ČRo 6 západní kritiku angloamerického útoku na Irák a v podstatě argumentoval, že jednou se Spojené státy rozhodly zaútočit, tak přece nebudou měnit svůj názor, no ne!? Doslovná citace z komentáře Jana Urbana:

"Dokáže si snad někdo představit velmoc, která vyšle na druhý konec světa obrovskou armádu a potom ji před koncem roku stáhne domů: 'Děkujeme pěkně, o nic nešlo a Veselé Vánoce?'"
analýza vůči americké vládě podlézavého článku Jana Urbana ZDE

Mimo jiné jí Urban prokázal, že absolutní nerozumí západním demokratickým procesům, neboť si zjevně - alespoň podle tohoto svého komentáře myslí - že šéfové západních demokratických států mohou, jako nějací diktátoři, vyhlašovat arbitrárně válku, komu se jim zlíbí. Pomyslel jsem na tuto smutnou úroveň myšlenkových pochodů Jana Urbana, když jsem dostal v neděli dopoledne při návratu do Británie v letadle výtisk aktuálního vydání týdeníků Economist a Time.

Na obálce konzervativního týdeníku Economist je fotka Tonyho Blaira a George Bushe a nad jejich hlavami je velký titulek, zjevně v aluzi na (nenalezené) zbrané hromadného ničení: PACHATELÉ HROMADNÉHO PODVODU? (Wielders of mass deception?). Na titulní straně aktuálního vydání amerického týdeníku Time je fotografie George Bushe v maskáčích a přes to je velký titulek: MISSION NOT ACCOMPLISHED (Mise nesplněna). Ostře kritický obsah obou časopisů si můžete jen domyslet.

A v Praze jsem při vstupu do letadla v neděli dopoledne dostal výtisk sobotních britských konzervativních novin Daily Telegraph. Jak informujeme v tomto vydání na jiném místě, Američanům se po pěti měsících nepodařilo v Iráku dosud najít vůbec žádné zbraně hromadného ničení, jen v bytě jednoho iráckého vědce našli lahvičku se stopami botulinu. Kreslený vtip na titulní straně sobotního vydání pravicového britského deníku Daily Telegraph zobrazuje amerického státního činitele, pečlivě oblečeného v "atombordelu", s ochrannými rukavicemi a s plynovou maskou. Stojí u pultu s mikrofony na tiskové konferenci a v napřažené ruce drží ostražitě jakousi krabičku. Text pod kresleným vtipem zní:

"V bytě jednoho iráckého vědce jsme našli tuhle konzervu s tuňákem, která měla dávno prošlé datum výroby."

kreslený vtip je ZDE

A v nedělním vydání pravicového týdeníku Sunday Telegraph má tentýž karikaturista Matt jiný kreslený vtip: Nad novinami s titulkem "Krize ohledně ZHN" stojí dva armádní plukovníci. A jeden z nich praví: "Proč musíme mít vždycky pro vyhlašování války nějaký důvod?"

Kreslený vtip je ZDE

Co to všechno znamená?

Shrnuje to redakční komentář týdeníku Economist. Píše: "Existovaly dobré důvody pro svržení Saddáma Husajna, avšak Británie a Amerika to přehnaly."

Přesvědčivými důvody pro svržení iráckého diktátora bylo podle Economist, že Saddám měl ve zvyku napadat vojensky své sousedy, vraždil a utlačoval své obyvatelstvo a ignoroval rezoluce OSN.

Jenže potíž je, že Amerika a Británie Saddáma nesvrhly oficiálně z těchto důvodů. Svrhly ho, protože prý ohrožoval svět zbraněmi hromadného ničení. A vzhledem k tomu, že argument o ZHN je naprosto nepřesvědčivý, zpochybnilo to - určitě v očích arabského světa - útok na Irák, který by jinak býval vypadal legitimně. Jiným rizikem je podle britského týdeníku i to, že Británie a Amerika nyní vyvolaly dojem, že vlastně ZHN nejsou tak závažným problémem, jakým ve skutečnosti jsou. V budoucnu bude zřejmě obtížné zasahovat proti hrozbě zbraní hromadného ničení, zejména preventivně. A chabost argumentace britské a americké vlády vede k riziku, že Britové a Američané přestanou důvěřovat svým vládám. Zatím čelí podstatným problémům hlavně Tony Blair, ale i Bushova popularita klesá.

Potíž je, že to, co zjistili během svých inspekcí zbrojní inspektoři OSN, bylo příliš specializované, takže se z toho nedaly udělat účinné televizní slogany (soundbites) pro politiky. Tak přišli Blair a Bush se svými vlastními obviněními proti Saddámovi, podle toho, co jim sdělili jejich výzvědné služby. Amerika například šířila děsivé zprávy o tom, že Saddám konstruuje jadernou bombu. Obě vlády, britská i americké, měly dobré důvody proč Saddáma svrhnout, i když by se nenašly jeho ZHN, a tyto důvody nyní Bush a Blair silně zdůrazňují - jenže potíž je, že argumentace, kterou Británie a Amerika předložila světu jako důvod, proč musejí zaútočit na Irák, bylo, že Saddám vlastní ZHN.

"Tím, že přidali pánové Bush a Blair k zjištěním zbrojních inspektorů OSN svá vlastní obvinění proti Saddámu Husajnovi, přesunuli důkazní břemeno od Saddáma Husajna na sebe samé," argumentuje Economist.

Je možné, pokračuje týdeník a tutéž spekulaci najdeme i v americkém týdeníku Time i jinde, že Saddám Husajn záměrně vytvářel dojem, že má chemické a biologické zbraně, aby se na něho okolní svět bál zaútočit - avšak ve skutečnosti je neměl. Dokonce prý Saddám vydával falešné rozkazy, aby byly použity chemické zbraně, protože si myslel, že to Američani odposlechnou a budou se bát. Možná se Saddámovi jeho vědci báli říct, že tyto zbraně nejsou schopni vyrobit.

A druhá otázka se týká britské a americké vlády: proč učinily tyto vlády veřejně tvrzení, která nyní vypadají přehnaně? Získali jejich rozvědky chybné informace, anebo politikové na veřejnosti lhali ohledně toho, co jim jejich špioni řekli? Bude nutno, aby byly tyto záležitosti odtajněny a veřejně zkoumány. Zatím je možno dospět k prozatímnímu závěru: Špioni se spletli a politikové lhali, míní Economist.

"Stále si ještě myslíme," uzavírá konzervativní Economist, že útok proti Iráku byl správný. Avšak pánové Bush a Blair se nezachovali vůči svým občanům čestně."

Jaká bude budoucnost obou politiků? V současnosti to lze jen těžko říct. Minulý týden se v Británii konal výroční sjezd Labouristické strany. Takovéto výroční sjezdy britských politických stran jsou v podstatě cirkus. Jsou odměnou pro řadové aktivisty dané strany, kteří po celoroční neúnavné politické práci ve volebních okrscích mají na pár dní šanci sdílet "světla ramp" s prominenty ve straně a vládě. Snad i proto kandidáti Labouristické strany Blairovi letos dali najevo, že navzdory nejrůznějším problematickým aspektům jeho politiky, včetně kontroverzního útoku na Irák, ho stále ještě milují.

Takže je nepravděpodobné, že by Tony Blair musel okamžitě rezignovat. Jenže jeho pověst je ochromena - lidé mu už nikdy nebudou řádně důvěřovat. Co se stane ve Spojených státech v nadcházejících měsících před prezidentskými volbami, se dá taky předem odhadovat jen velmi těžko. Je otázkou, do jaké míry může nacionalistická propaganda amerických Republikánů trvale zakrývat problémy Bushovy vlády. Důkazem toho, že už se to plně nedaří, je například aktuální číslo amerického časopisu Time, jehož velká část se zabývá tématem "Jak Bush chybně posoudil úkol znovuvybudování Iráku.

V rozsáhlém článku pod titulkem "Tak co bylo příčinou tohoto nezdaru?" (So What Went Wrong?) rozbírá Time chyby americké správy v Iráku od té doby, kdy, jak týdeník ironicky poznamenává, oznámil dne 1. května 2003 prezident Bush, že prý "podstatné vojenské operace už skončily".

Článek zaznamenává, jak chladně byl minulý týden přijat ve Valném shromáždění OSN projev George Bushe a s jakým nadšením reagovali přítomní na projev odpůrce útoku na Irák Jacquese Chiraca.

Time také ironizuje tvrzení činitelů americké vlády, že americká armáda byla v Iráku přivítána jako osvoboditelská. "Ano, trvalo to asi týden," píše list. Zda pociťují Iráčané za americkou přítomnost vděčnosti i nyní, to je sporné, dodává a cituje jednoho evropského diplomata v Bagdádu: "Vládnou tady skutečně silné pocity nacionalismu. Je to autentická země a má autentické národní pocity, že je okupována. A i když zdejší lidé nevědí, kdo jim bude zítra vládnout, okupováni být nechtějí."

Jeden překladatel sdělil americkým novinářům v Tikritu: "Město je tu rozděleno na dvě části: na ty, kdo nás nenávidí a na ty, jimž jsme lhostejní, ale kteří chtějí, abychom odešli."

Součástí problémů je to, že se Američané chovají v Iráku hrubě. Pro iráckého policistu udělají místní lidi cokoliv - jenže Američané na místní lidi řvou a ponižují je. To vyvolává nenávist. Opravdu hloupým rozhodnutím bylo podle týdeníku Time rozhodnutí administrátora Paula Bremera rozpustit Saddámovu armádu. Vzniklo obrovské množství nezaměstnaných mužů, většinou bez prostředků, kteří nemají co dělat, a tak se z nich rekrutují bojovníci proti americké okupaci.

Irácká situace bude zřejmě ještě dost zajímavá. A možná i vnitropolitická situace v Americe a v Británii.

                 
Obsah vydání       6. 10. 2003
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
6. 10. 2003 Miloslav Ransdorf má "silnou slabost" pro Janu Bobošíkovou Josef  Trnka
6. 10. 2003 Jak se z lesa ozývá...
6. 10. 2003 Poslanci ve Sněmovně si požívají různě Karel  Mašita
4. 10. 2003 V Iráku nebyly nalezeny žádné zbraně hromadného ničení
3. 10. 2003 DOKUMENT: Návrh Ústavy EU
3. 10. 2003 Slaný: Vystěhujte se sami, my vás jenom kasírujeme Štěpán  Kotrba
3. 10. 2003 O korupci lékařů a o lécích farmaceutických společností
3. 10. 2003 Ve zdravotnictví je třeba hledat úspory - ale jinde, než podnikáme my... Josef  Zábranský
6. 10. 2003 Co mám rád na Miloši Zemanovi, aneb v tomhle bordelu chybí komik... Ladislav  Kahoun
3. 10. 2003 Lidé umírají? Jiřina  Fuchsová
3. 10. 2003 Ako čo najlepšie zomrieť
3. 10. 2003 Slaný: Trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných
3. 10. 2003 "Nulová tolerance" - nová politická doktrína ODS Štěpán  Kotrba
3. 10. 2003 Nevinní nacisté Milan  Valach
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
  
6. 10. 2003 Jak se z lesa ozývá...   
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
3. 10. 2003 Nevinní nacisté Milan  Valach
3. 10. 2003 Slaný: Trestné činy proti pořádku ve věcech veřejných   
3. 10. 2003 O korupci lékařů a o lécích farmaceutických společností   
3. 10. 2003 Slaný: Vystěhujte se sami, my vás jenom kasírujeme Štěpán  Kotrba
2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka
2. 10. 2003 Ještě jednou Guantánamo Martin  Kloubek
1. 10. 2003 Zeman na Žofíně   
1. 10. 2003 Konec historie nebo začátek konce kapitalismu? Josef  Vít
30. 9. 2003 Stane se Matka Tereza novým rychlostním svatým?   
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
29. 9. 2003 Želary, mnoho povyku pro nic Jan  Paul

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
  
2. 10. 2003 USA zaplatily Čalabímu milion dolarů za výzvědné informace, které nebyly k ničemu   
30. 9. 2003 Bílý dům prý neprozradil jméno agentky CIA   
26. 9. 2003 Vlna chaosu   
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
24. 9. 2003 Bagdád odňal akreditaci dvěma arabským televizním stanicím   
22. 9. 2003 Také ČR vstoupila do války proto, aby byly zničeny zbraně hromadného ničení Michal  Rusek
22. 9. 2003 BBC "bude více přiznávat chyby"   
19. 9. 2003 Hans Blix kritizoval zprávu britské vlády o Iráku   
19. 9. 2003 Murdochův tisk zaútočil na reportéra Gilligana poté, co novinář přiznal chyby   
18. 9. 2003 Odporný článek Vandany Shivy   
15. 9. 2003 Blair se prý rozhodl zaútočit na Irák už na jaře 2002   
12. 9. 2003 Iráčané podle průzkumu veřejného mínění nedůvěřují Americe   
9. 9. 2003 Bude irácká ropa za eura nebo za dolary? Štěpán  Kotrba