19. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
FOTOGALERIE
20. 7. 2002

pátek 19.30 - Dva strážníci městské policie spolu s několika pracovníky soukromé bezpečnostní agentury a pracovníky správcovské firmy se pokusili "zabezpečit" squattery nedávno obsazený pražský statek Šafránka. "Naším cílem je vybudovat důsledně politický squat," tvrdí squatteři. Anarchistický politický background by však měl být tím, čím by se měla Šafránka od předešlých i současných obsazených domů odlišovat. "Své jednání chceme hájit antisystémovou kritikou. Potřebu bydlet stavíme proti soukromému vlastnictví, které je podle nás nelegitimní," dodávají.

Strážníci dosáhli pouze toho, že se několik squatterů vyšplhalo na střechu odhodláno bránit se "proti policejní zvůli" "do posledního muže". Poté přijeli tři televizní štáby, několik novinářů a fotografů, jedna sanitka, anarchista Jakub Polák a náměstek primátora Kechner, který se o celé akci dozvěděl až od novinářů.

FOTOGALERIE z obsazování Šafránky strážníky a bezpečnostní agenturou

FOTOGALERIEneděle 23.00 - Podle posledních informací squatteři už druhou noc bivakují na střeše statku, uvázaní ke komínu, aby ve spánku nespadli. Bezpečnostní agentura mezitím uzavřela objekt, čímž dala najevo právní zájem na "ochraně" objektu. Je to poněkud bizarní zájem, jestliže doteď historicky cenný majetek města nerušeně chátral a náměstek primátora potvrdil na mikrofon Britským listům, že zájmem Magistrátu není vkládat veřejné peníze v řádu sta milionů na jeho záchranu, nota bene pod knutou památkářů. "Za ty peníze bychom postavili jeden domov důchodců," řekl v pátek večer Otto Kechner. Město by chtělo, aby se o statek postarala soukromá firma, ta by však měla zájem pouze tehdy, když by dostala od Magistrátu grant ve výši nákladů na opravu - čili ve výši oněch stovek milionů. Investiční záměr ne nepodobný ostatním "privatizačním" snažením dvojice radních, známých z kauzy Ladronka - Dvořák&Blažek (ODS). Proč má magistrát zájem na prodeji statku za takto nevýhodných podmínek?

Sloupek

Senátor Robert Kolář včera prozradil státní tajemství, které už stejně všichni vědí. Že Koalice jako značka neoslovila spotřebitele. Nebudou se proto už vyrábět ani vyvážet plechovky s koaličním drinkem, ani plyšoví medvídci koalové. Nepůjdou už nadále na dračku ani barvné kostičky na hraní. Výrobní linky se zakonzervují, lidé propustí... Partnerské podniky napříště půjdou každý svou vlastní cestou (jeden bude vyrábět krucifixy a růžence, druhý prý bude obchodovat se svobodou), jen ta konkurence se z jejich programových i tiskových prohlášení vytratila. K něčemu jim partnerské soužití dobré bylo...

"Za ty prachy to stálo", nechal se slyšet jeden z akcionářů, který nechce být jmenován, neboť investoval další peníze i do jiných obdobných podniků a bojí se ještě větších ztrát. Investiční pobídka, kterou Koalice - tehdy ještě Čtyřkoalice - dostala od mediálních uskupení a "průzkumníků" veřejného mínění ve výši osmnáct procent už ale vrátit nejde. Novinářskými chvalozpěvy popsaných dvacetčtyři tun papíru také ne, a to přesto, že zkrachoval jeden z úhlavních mediálních nepřátel. "Super !", chce se zakřičet radostí a přece všichni zaraženě mlčí.

Dosavadní parlamentní uskupení stále ještě reorganizace ani zeštíhlování nečeká, i když i zde jeden nikdy neví... Prodaná sněmovní dcera prý musí nejdříve vydělat na úhradu rozvodových nákladů. Ministři proto usedají do židlí opatrně, o avizovaném odstoupení ze Sněmovny nechce slyšet ani jeden z nich. Prý je lepší jeden pták v hrsti, než tucet na střeše. Prozatím se připravuje potají zákon o registrovaném partnerství, aby alespoň v případě úmrtí jednoho z partnerů se společná postel mohla zdědit. Podle lidoveckých senátorů a zejména místopředsedy senátního klubu Josefa Kaňi je rozchod od koaličního stolu a lože po vzájemné dohodě i ve finančním zájmu obou stran. "Žádná ze stran Koalice nemá ani finanční možnosti pokrýt 27 senátních volebních obvodů," uvedl, zděšen ze stavu společné pokladny. Jako by šlo kdy o něco jiného, než o peníze...

Na poměru zastoupení a kandidátech by se měly doposud partnerské strany podle Koláře dohodnout do příští soboty, kdy bude zasedat Republikový výbor Unie svobody-DEU. Šestileté mandáty v Senátu by unii měly vynahradit, co ztratila, když voliči odsunuli její kandidáty preferenčními hlasy ve prospěch lidovců. Největší neznámou bude opět Hana Marvanová. Prohlásila prý, že ona k rozvodu nepřivolí. Všichni se vyděsili, neboť v čerstvé paměti mají poslední neblahou zkušenost, kdy naopak rozchodem vyhrožovala. Že prý se už tentokrát rozvádět nechce a dosavadní soužití ji uspokojuje. No bodejť... Ve sněmovně je šťastná a život má napínavý, když se jí Koalice stará o občasné vzrušení. Zlí jazykové prozradili i zákulisní úvahu: možná se stane i to, že jen ona sama se stane Koalicí. "Chci ukázat svou věrnost." Jen logo by prý chtěla změnit na jednobarevné vejce. Prý se znovu zrodí pták Fénix. Prý.

Všichni ostatní půjdou za svými novými milenkami, jen Koalice Hanka zůstane. Jedno-koalice. "Proč a za co nás tak trestáš, Bože?" ptali se někteří. "Dnes už vím z vlastní zkušenosti, co je to soudružský kolektiv", zněla hrdá odpověď. Koaliční odhodlání k rozvodu zpochybnil vzápětí budoucí likvidátor společného podniku. "Řekli jsme, že dáme věci do pořádku, a vidíte - držíme slovo. Začali jsme u sebe." Myslíte, že takhle už to dál v politice nejde? Nemylte se, v rámci budoucího volebního sloganu "S poctivostí a Hankou nejdál doješ" jde všechno. Musíte tomu jen věřit.

19. 7. 2002
V roce 2102 napsal známý evropský historik politologie Gabor Tobany ve svém díle "Bezradnost evropského vývoje v 21. století" zajímavou analýzu chování Čechů a jednání jejich státu (Československá a později Česká republika) vůči přistěhovalcům, vystěhovalcům a lidem s tělesnými odlišnostmi během období častých politických převratů, které započaly tzv. Neškodnou revolucí v roce 1989 a trvaly až do roku 2035.
19. 7. 2002
Olga Jonášová
Děkuji vám, že jste mě pozvali, abych promluvila o problémech, které mají američtí občané, jimž se v České republice nedostává rovného zacházení. Není to jen problém pro tyto americké občany - většinou jsou to stárnoucí vdovy, ale také pro obyvatele s trvalým pobytem v České republice a pro vznik zákonnosti v České republice.

Dovolte mi, abych citovala ministra zahraničí Colina Powella. Včera řekl toto: "Skrytou infrastrukturou udržitelného rozvoje je právo. Právo. Právo. Zákonnost, která umožňuje, aby se děly nádherné věci. Zákonnost, která umožňuje lidem, aby byli svobodní a aby usilovali o realizaci svého, Bohem daného poslání, aby pracovali usilovněji pro svou zemi, pro svou rodinu. Právě zákonnost láká do země investice. Zákonnost zajišťuje, že jsou investice bezpečné. Zákonnost zajišťuje, že neexistuje korupce, že je spravedlnosti učiněno zadost ve společnosti, které se snaží rozvíjet." Jsem přesvědčena, že je tohle absolutně klíčové, a proto se zabývám od roku 1991 otázkou restitucí obětem nacistického a komunistického režimu. Chci dnes hovořit na tři témata. Nejprve stručné shrnutí stavu - ani tak ne příslušných zákonů (protože ty se nezměnily) současné české vládní politiky, jak je realizována a jak to dokazuje, že v České republice nevládne zákonnost. "

Přinášíme český překlad projevu Olgy Jonášové, tajemnice fondu "Free Czechoslovakia Fund" před Helsinským výborem amerického Kongresu, který se dne 16. července 2002 zabýval problémem restitucí ve středovýchodní Evropě.

V angličtině je vystoupení Olgy Jonášové na stránkách amerického Helsinského výboru ZDE
19. 7. 2002
Bushova vláda nadále prosazuje otázku restitucí energicky, jedná o tom se zeměmi střední a východní Evropy a zejména s žadateli o vstup do NATO. Americké ministerstvo zahraničních věcí bere tuto otázku velmi vážně a sleduje situaci majetkových restitucí ve svých výročních zprávách o situaci v oblasti lidských práv v jednotlivých zemích. Naše velvyslanectví informují pravidelně a aktivně o této záležitosti," konstatoval během slyšení Randolph Bell, zvláštní vyslanec pro otázky holocaustu na americkém ministerstvu zahraničních věcí, a vyjmenoval zásady, jimiž se v této věci řídí americká politika:
19. 7. 2002
České restituční zákony nejsou v rozporu s lidskými právy. Rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva. Čtyři čeští "emigranti" (sic! výraz českého tisku) tak neuspěli se svou stížností na zákon, který jim upíral navrácení majetku zabaveného komunisty.

Článek vyšel v Lidových novinách a dalších denících na základě informací ČTK, poznamenává Štěpán Kotrba. Mě na tom textu zajímá jeho xenofobní přístup, podvědomě vylučující rudoprávními výrazy jako "emigranti", případně označováním neúspěšných žadatelů poangličtěnou verzí jejich jmen (aby bylo vidět, že "k nám už nepatří") žadatele o navrácení majetku z "národa", i nekritická citace českého vládního činitele, poznamenává Jan Čulík.

Jde o to, že Evropský soud pro lidská práva zaujal názor, že právní úprava restitucí je plně vnitřní záležitostí postkomunistických zemí. Proto odmítá případy, kde nebylo shledáno, že by orgány státu v restitučním řízení postupovaly v rozporu s vnitrostátním zákonodárstvím. Na postupy, kterými došlo k zabavení majetku, se pravomoc ESLP nevztahuje, neboť není oprávněn se zabývat případy, které se staly před přistoupením státu k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod (viz např. zde: http://www.lidska-prava.cz/zakony/index.htm), vysvětluje Jaroslav Štemberk.

19. 7. 2002
Desetitisíce politických vězňů čelí v severokorejských táborech smrti hladem, mučením a popravám bez soudu, vyplývá ze svědectví jedné korejské vězenkyně v americkém Senátě. Soon Ok Leeová svědčila o hrůzných podmínkách v táboře Kaechon a v dalších vězeních i o tom, že se v severní Koreji zřejmě provádějí na vězních pokusy s biologickými a chemickými zbraněmi. Konstatuje, že byla svědkem i jiných zvěrstev, včetně vraždění nově narozených dětí vězeňskými strážemi a lékaři. (Podrobnosti v angličtině např. viz zde.)
19. 7. 2002

Polský prezident Aleksander Kwasniewski publikoval před svým setkáním s americkým prezidentem Bushem v deníku New York Times velmi neslané-nemastné prohlášení (viz níže). Vůbec se nezmiňuje o obrovském množství problémů, které pravděpodobně zdrží rozšiřování Evropské unie směrem na východ. V prohlášení není ani zmínky o vznikajících problémech s Německem ohledně oněch etnických Němců, kteří byli "odsunuti" po ukončení druhé světové války z východního Pruska a západního Polska do Německa. Velmi povrchně a přehnaně optimisticky se Kwasniewski zabývá úspěchy polského hospodářství za posledních deset let. Vůbec se nezmiňuje o tom, "vzestupu levice", k němuž došlo ve středovýchodní Evropě v minulých měsících. Tím mám na mysli, že v komunálních volbách v Berlíně a ve všeobecných volbách v Polsku, v Maďarsku a v České republice zvítězily různé levicové strany. Některé z nich, zejména KSČM v České republice, v jejímž čele stojí Miroslav Grebeníček, jsou v podstatě nereformovaní komunisté ze staré školy, napsal Martin D. Brown pro BlueEar Forum a pokračoval:

Možná si někteří lidé chybně myslí, že marxismus/socialismus/bolševismus přestal v roce 1989 existovat. No, jak se zdá, prožívá obrození na východě od staré "železné opony" - která mimochodem nepřestala existovat, jen by se jí dnes mělo přesněji říkat "opona zabraňující volnému pohybu lidí, přístupu k příjmům a k zaměstnanosti". Ale podle Kwasniewského je všechno v pořádku. (Jeho článek je v angličtině zde.)

18. 7. 2002
Jedinou možností, jak se bránit politickému nátlaku na novináře - a nakonec i jakémukoliv druhu vydírání, které svou podstatou ochromuje svobodu jednání i svobodu slova - je pokusy o vydírání jmenovitě zveřejňovat. A že je jich v české společnosti, v níž mnoho lidí spoléhá na osobní kamarádšofty, docela nepočítaně. Uděláš tohle, budeš se chovat samostatně, a už si v tomhle městě pracovně neškrtneš. Je to neuvěřitelně sprosté chování. Kolikrát jsme to v Praze slyšeli.

Argumentuji vždycky znovu a znovu, že je v tom případě jedinou nápravou případy vydírání systematicky a jmenovitě zveřejňovat. Není to ponižující pracovat pro lidi, kteří se takto chovají? Je to otroctví...

Ze strany obětí vydírání v ČR se mi často dostává poraženecké odpovědi: že to nemá smyslu, protože to stejně všichni považují za normální a nikdy se nic nezmění... Je to skutečně pravda?

Ať je tomu jakkoliv, v Británii vznikají ohledně pokusů o vydírání ve sdělovacích prostředcích často skandály. Tak nyní konstatoval Piers Morgan, šéfredaktor deníku Daily Mirror, že se prý manželka Tonyho Blaira systematicky snaží přimět jeho nadřízené, aby ho z listu vyhodili. (Podrobnosti v angličtině jsou zde.) (JČ):

19. 7. 2002
V posledních dnech se v BL diskutuje o problematice České pošty, respektive jejích služeb (zde) a (zde). Už několik týdnů se marně snažím získat odpovědi od tiskového oddělení ČP na některé otázky související s tímto tématem, zato se mi hromadí fakta o kvalitě poskytovaných služeb.
18. 7. 2002

Česká pošta samozřejmě jak jinak od 1.září 2002 zase zdražuje své služby. Není to už žádné překvapení, a protože monopol má své výhody, kdo jiný než zákazník má zvyšování nákladů zaplatit. "Napište to na Špidlu", chce se ironicky říci, jenomže Česká pošta je administrativně hodně přebujelý orgán, jehož zaměstnanci až příliš viditelnou změnou osobní iniciativy během dvanácti let neprošli. Jsou stále nepružní, otráveni rodinnými problémy a v mnoha případech zažívám stále týž pocit, že je svými požadavky obtěžuji. Hlavní obrat jistě dělají řadový občané, rozesílajíce své pozdravy po všech koutech České republiky, nicméně vstřícnost státního subjektu k soukromé sféře je viditelnější.

19. 7. 2002
Kristína Magdolenová, Tomáš Repčiak
Čas predvolebnej matematiky, zázračná premena občana na voliča - to je na Slovensku atmosféra dnešných dní. Napriek zdanlivo dovolenkovému obdobiu predvolebné štáby pracujú a rátajú. V tejto matematike zostáva zatiaľ stále na prvý pohľad akoby neznámou veličinou rómsky volič. Komu dajú Rómovia svoje hlasy? A sú skutočne až takí nevypočítateľní alebo skôr iba nepoznaní?
18. 7. 2002
Rómska občianska iniciatíva na Slovensku pokladá za potrebné protestovať proti jednému z bodov volebného programu Pravej Slovenskej národnej strany, ktorým jeho autori navrhujú vyplácať rodinné prídavky len na štyri deti. PSNS však nie jediným subjektom, ktorý uvažuje o podobných krokoch. V neposlednom rade aj oveľa perspektívnejšia strana Smer, má podobnú rétoriku. Neartikulované výkriky tých, ktorí sa s takmer nulovou voličskou podporou vlastného etnika pokúšajú poukazovať na "rasizmus" svedčia o tom, že už letmý dotyk s problémom niektorým vrstvám zaťal do živého.
Edvard Beneš - oficiální fotografie z meziválečného období
15. 7. 2002
Jaroslav Valenta
Už několik týdnů probíhá na stránkách českého tisku a také v dalších mediích, rozhlase a televizi, s velkou dávkou emotivnosti velmi podivná diskuse, která se jednou nohou rozkračuje do budoucna, totiž ke vstupu České republiky do Evropské unie, nebo se alespoň tak tváří, druhou nohou se však opírá o události, které se staly před víc než půlstoletím, tedy ještě předtím, než se narodila většina dnešních občanů Česka a o velmi skreslenou a deformovanou interpretaci těchto událostí. Považuji tuto diskusi za pseudohistorickou, ačkoliv se vede o historických událostech. Ta z diskutujících stran, která chce přimět či spíše dotlačit a donutit druhou stranu (kterou je převážná většina české veřejnosti a českých historiků, koneckonců i český stát) ke kapitulaci, mluví o všem možném, hlavně frázovitě o abstraktních pojmech a domnělých českých vinách a hříších, ne-li přímo zločinech, jenom ne o historii, tedy o příčinném zřetězení historických událostí; skutečná historická fakta, jejich důsledky a z nich vycházející argumenty jsou jí naprosto cizí.
18. 7. 2002
ČTK vydalo dne 15. 7. 2002 vyjádření Anny Stárkové, mluvčí českého ministerstva průmyslu a obchodu, dementující zprávu izraelského listu Ha'arec, která informuje o tom, že v rozporu s mezinárodními sankcemi proudí české zbraně přes Sýrii do Iráku. Podobné informace, jaké sdělil list Ha'arec, otiskl již v dubnu britský list Guardian (viz zde). Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu pí. Stárková tvrzení výše uvedených listů popírá. Toto je tisková zpráva brněnského hnutí Nesehnutí.
18. 7. 2002

Odpovědnost Jana Kavana:

Podívejme se na osud české turistky, které se taková příhoda stala přesně před rokem v Mexiku a v době, kdy byla od české ambasády tisíc pět set kilometrů. Jak to dopadlo? Přesně podle předpisů. Nepomohlo ani to, že případ v té době v reálném čase sledoval Radiožurnál.
18. 7. 2002
Shodou okolností prohlásila tenistka Martina Navrátilová, že chce se svou partnerkou adoptovat děti, zrovna v době, kdy britskou Horní sněmovnou prochází nový návrh zákona o dětech a o adopci (Children and Adoption Bill). Zákon mj. navrhuje, aby bylo dovoleno nesezdaným partnerům a homosexuálním partnerům či lesbickým partnerkám dovoleno adoptovat děti společně.

Zdá se to být relativně malá změna: nesezdaní partneři a homosexuální rodiče mají v Británii právo legálně adoptovat děti už dlouhá léta, avšak dosud směl být z právního hlediska rodičem jen jeden partner - dvojice právo dosud neuznává jako společné rodiče, pokud nejsou sezdáni. Avšak i takováto málo významná změna vyvolala kontroverzi. Shrnujeme, co o tom napsal v neděli 14.7. týdeník Observer:

George W. Bush
17. 7. 2002
Vláda amerického prezidenta George W. Bushe chce naverbovat miliony amerických občanů jako amatérské udavače. Je to plán, který velmi znepokojuje americké organizace, zabývající se obranou lidských práv, napsal v pondělí v australském listě Sydney Morning Herald Ritt Goldstein. (Goldstein je americký investigativní novinář a bývalý čelný aktivista hnutí za to, aby se americká policie musela ze své práce veřejně zodpovídat. Od roku 1997 žije ve Švédsku, kde požádal o politický azyl. Tvrdí, že se stal obětí útoků, ohrožujících jeho život, protože požaduje transparentnost práce americké policie. Jeho žádost o azyl podpořily Evropský parlament, pět ze sedmi velkých politických stran ve Švédsku, duchovenstvo, Amnesty International a další organizace na obranu lidských práv.) Systém informací a prevence proti terorismu (Terrorism and Information System, TIPS), znamená, píše australský list, že budou mít Spojené státy větší procento udavačů než jich mělo nechvalně známé východní Německo se svou tajnou policií Stasi.

Program má využívat nejméně 4 procent amerických občanů k tomu, aby informovali policii o "podezřelé činnosti".

17. 7. 2002

"Váš apel na neanonymní diskuzní příspěvky se týká zřejmě jen části populace, že. Dovolím si totiž pochybovat o autenticitách jmen Hitlerův vnuk; JM Sydney ap. Uvítám Váš názor na způsob řešení dané situace," napsala Britským listům Renata Turková.

Odpovídáme:

"Řešit se to nedá, pokud chceme zachovat otevřenost fór, a to chceme.

Žádáme ty diskutéry, kteří vstupují na naše fóra, což je soukromý prostor, aby se řídili zásadami, které jsme definovali v záhlaví fór, totiž, aby diskutovali s uvedením svého pravého jména a adresy.

To, že mnozí diskutéři tento zdvořilý požadavek nerespektují, vypovídá výmluvně o míře jejich slušnosti a zároveň i o míře důvěryhodnosti jejich příspěvků. Čtenáři si musejí sami na tento jejich přístup učinit vlastní názor. Co byste si asi mysleli o člověku, kterého byste si pozvali do bytu a požádali, aby se zul, on ten požadavek ignoroval a dupal vám po obýváku v zablácených bagančatech? Poslouchali byste jeho argumenty, jak si co nejpěkněji zařídit byt?

Anonymní diskuse nemá příliš mnoho společného s demokracií. Příspěvky od anonymů, týkající se politiky a demokratického provozu, nemohou být brány vážně. Úhybnost a schovávání se je pozůstatkem komunismu. K vystupování jako hrdý občan demokratické společnosti je zapotřebí i určitého množství odvahy.

Jan Čulík

Pseudonymní autor je ten, kdo sdělil redakci svou plnou totožnost. Z právního hlediska poznamenává Jaroslav Štemberk:

Jestliže někdo vystupuje kozistentně jako třeba: JM-Sydney, skepticus maximus, případně Libor, Jirka, Jena, atd., pak nejde ve smyslu autorského zákona o anonym, ale o pseudonym. Zákon umožňuje publikovat díla s uvedením pseudonymu místo pravého jména autora (i bez jeho jména). Pokud si autor výslovně přeje publikovat anonymně nebo pod pseudonymem a vydavatel mu to umožní, pak nesmí pravé jméno autora bez jeho souhlasu zveřejnit (viz § 7 autorského zákona č. 121/2000 Sb.) a přebírá všechna práva a povinnosti autora ve vztahu k třetím osobám. Proto je požadavek na nezveřejňovaní anonymních a pseudonymních příspěvků, u kterých není totožnost autora redakci bezpečně známa, zcela oprávněný. Vydavatel by totiž nemohl vůči autorovi uplatnit náklady a náhrady škody z případných sporů, které by v důsledku zveřejnění mohly vzniknout a které je vydavatel oprávněn po autorovi požadovat, pokud by mu takto vznikly."

K tomu dodáváme: Praxí Britských listů je zásadně nepublikovat příspěvky pod pseudonymy, neboť zastáváme názor, že autoři by měli být schopni se za své příspěvky veřejně postavit a obhájit je. Výjimečně publikujeme bez uvedení jména autora závažné materiály, které je třeba zveřejnit ve veřejném zájmu a kde by zveřejnění totožnosti autora ohrozilo. V tom případě však jméno, totožnost i adresa autora příspěvku musí být redakci známa (nejsou to tedy v pravém smyslu slova anonymní příspěvky).

Jako nikde ve společnosti nemůže člověk publikovat pomluvy a lži, aniž by se vystavil občanskému soudnímu sporu za pomluvu, není to přípustné ani na fórech Britských listů. Proto je logické, že jestliže nějaká osoba publikuje na fórech BL žalovatelné lži, bráníme se proti nim občanským soudním sporem, případně stížností vůči zaměstnavateli, pokud k publikaci těchto lží či pomluv jejich šiřitel zneužívá podnikového počítače v pracovní době. V západním prostředí je absolutně nepřijatelné šíření hate mail ze soukromých a zejména z podnikových počítačů a zaměstnavatelé postupují - právem - proti pachatelům velmi efektivně.

Zdá se tedy, že někteří přispěvatelé publikují své příspěvky na fórech BL anonymně pouze z těch důvodů, aby mohli beztrestně šířit lži, pomluvy či polopravdy. Fóra Britských listů jsou určena k demokratické diskusi, nikoliv k šíření hate mailů. Každý si může udělat svůj úsudek o etice osob, které tato fóra zneužívají k těmto nepřijatelným cílům.

Poskytujeme svobodné debatní fórum, ale každý jeho čtenář si může sám udělat úsudek o tom, jakým způsobem ho uživatelé využívají či zneužívají, i o jejich etice.

Renata Turková reaguje:

Vážený pane Čulíku,

děkuji Vám ze "rozpoutání" oné diskuse a docela mě hřeje potěšení, že jsem ji de facto iniciovala. Pobavila jsem se výborně! A zároveň jsem si ověřila platnost některých svých názorů na diskutující (JM Sydney je modelovým představitelem).

Dovolte mi, abych Vás ještě několik vteřin zdržela sdělením svého osobního názoru - a konečně i (doufejme) zajímavého poznatku. Domnívám se, že právě ona pseudo-anonymita internetového uživatele vyvolává i v jinak seriozních jedincích blažený pocit nepřistižitelnosti u proslulého zakázaného ovoce ( musíš zdravit starší dámu jako první, nesmíš mluvit sprostě, tohle nikdy neříkej..). Ale stejně - v tomhle momentu zneužití své dospělosti si zasluhují těch pár výchovných na zadek ... např. touto diskusí.

A onen poznatek - proč se za nom de guerre schovávají i ti, kteří uměli statečně opustit zemi a ustrašenec jako já si pod svým jménem prezentoval své názory - aby se uměl srovnat sám se svým svědomím.

(Pravda, zase neoplývám tím bankovním kontem.)

Ještě jednou dík a přeji hezký den!

Renata Turková
14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

17. 6. 2002

Nový správce redakčního systému Britských listů Dominik Joe Pantůček nyní energicky dokončuje různé dosud nedodělané funkce redakčního systému, za což mu velmi děkujeme. Právě byl zprovozněn seznam článků podle autorů, zatím od 1. 10. 2001. Klikněte na Autory Britských listů a v seznamu pak u každého jména na uvedený počet článků: zobrazí se vám odkazy na všechny texty, které jednotliví autoři pro BL napsali od loňského října.

9. 7. 2002

Omlouváme se, že stále není z technických důvodů zprovozněno vyhledávání na tomto serveru. Na věci se pracuje. Prosíme, používejte zatím vyhledávače www.google.com. Zvolte "Pokročilé vyhledávání" a omezte hledání na domény www.bĺisty.cz (BL od 1. 10. 2001 do dneška), popř. na www.britskelisty.cz (BL od července 1996 do 30.9.2001). Děkujeme za strpení.

17. 7. 2002

Omlouváme se čtenářům za dočasnou nefunkčnost fotogalerií a části archivu starších článků. Děje se tak v souvislosti se zvyšováním bezpečnosti redakčního systému a s tím souvisejícím přepsáním některých částí redakčního systému za plného provozu, což se neobejde bez "ladění"... Doufáme spolu s programátorem D.J. Pantůčkem, že nepříjemná omezení funkčnosti nebudou trvat příliš dlouho.

redakce
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2002 Jak bude vypadat analýza restitucí a rasismu za 100 let Ondřej  Hausenblas
19. 7. 2002 Hrůzné poměry v severokorejském gulagu   
19. 7. 2002 "Nestřílejte, jsou tu lidi!" - Prosím, jen ne xenofobii Jan  Čulík
19. 7. 2002 Češi žijící v zahraničí neuspěli u mezinárodního soudu ve Štrasburku   
19. 7. 2002 Ako budu volit Romovia v parlamentnych volbach na Slovensku? Tomáš  Repčiak, Kristína Magdolenová
19. 7. 2002 "Bushova vláda prosazuje restituce v postkomunistických zemích energicky"   
19. 7. 2002 Slyšení v americkém Kongresu: "V ČR nevládne zákonnost" Olga  Jonášová
19. 7. 2002 K funkčnosti služeb České pošty Daniela  Pilařová
18. 7. 2002 Blairová mě chce nechat vyhodit, stěžuje si šéfredaktor Daily Mirroru   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 7. 2002 Fisk: Ani vůči extremistům bychom se neměli vzdávat civilizovaných hodnot   
16. 7. 2002 Bin Laden "se těší dobrému zdraví"   
16. 7. 2002 Vrah amerického novináře odsouzen v Pákistánu k smrti   
10. 7. 2002 Očekávali Talibán, našli však jen hrůzu   
9. 7. 2002 Jak Američané nechytili bin Ladena a nezlikvidovali organizaci al Qaeda   
4. 7. 2002 George W. Bush selhal v globálním měřítku   
3. 7. 2002 Rozpory mezi EU a USA: Evropa zuří, Amerika si jde svou cestou   
3. 7. 2002 Afghánská vláda rozhořčena nad útokem Američanů na svatebčany   
2. 7. 2002 Američané zranili nebo usmrtili až "250 hostů" na svatbě v Afghánistánu   
1. 7. 2002 Je větším zločinem zabíjet lidi úmyslně anebo je systematicky usmrcovat slepě?   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
16. 7. 2002 Koniec živnosti "plodenie detí" ? Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba
22. 3. 2002 Náboženství a demokracie Dominik  Lukeš

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
11. 7. 2002 Edvard Beneš a jeho dekrety - (sudeto)německý problém Hans Henning Hahn, Eva Hahnová
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
13. 6. 2002 Onlinová diskuse BL s historiky ohledně Benešových dekretů   
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák
6. 6. 2002 Předvolební pohled Petra Cibulky: Šibenice pro komunisty Štěpán  Kotrba
5. 6. 2002 KNIHOVNA: Odmítám vinu Čechů vůči Němcům Pavel  Macháček
3. 6. 2002 "Samosegregáciu" tu robil naposledy Konrád Henlein Lubomír  Sedláčik
21. 5. 2002 Nad českými novinami: Klaus, Marvanová, komunistický komentátor, vraždy a PR Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2002 Rasismus v Čechách: Lidé s menšinovou sexuální orientací opět ostrouhali Daniela  Pilařová
3. 7. 2002 Hovory pana Jakla s panem Táchou v hospodě U magistra Kelleyho 13. ledna 2001 Radek  Mokrý
27. 6. 2002 Balvín instaloval odposlechy na Kavčích horách Petr  Jánský
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
15. 7. 2002 Benešovy dekrety: podivná diskuse Jaroslav  Valenta
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
11. 7. 2002 (Ne)zapomeňme... Martin  Kunštek
11. 7. 2002 Doživotí dealerům drog - všech? Štěpán  Kotrba
4. 7. 2002 Patří majetek katolické církvi nebo katolická církev majetku? Martin  Martínek
28. 6. 2002 Pravice hledá stranu občanského typu Tomáš  Jarmara
28. 6. 2002 Zatčený aktivista: Nejste strana občanská ani demokratická! Otakar  van Gemund