24. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 6. 2002
Američtí výzvědní odborníci zachytili dne 10. září 2001 dvě zprávy, odeslané z Afghánistánu, podle nichž mělo dojít 11. září k významné "akci", avšak přeložili si je do angličtiny až 12.9., vyšlo ve Spojených státech najevo koncem týdne.
Sloupek

Jan Čulík, editor Britských listů, pracuje od soboty 22. 6. v porotě filmového festivalu ARTFILM v Trenčianských Teplicích. 24. do 28.6. budeme vydávat Britské listy z tohoto lázeňského střediska uprostřed hor, které je zároveň centrem Mečiarovy moci.

ARTFILM je podle místních pozorovatelů jediným víceméně uznávaným mezinárodně uznávaným filmovým festivalem na Slovensku, malým ale zajímavým. Promítají se zde filmy ve třech kategoriích: celovečerní, dokumentární a studentské. Mezinárodní porota hodnotí filmy z mnoha zemí světa a předběžně je možno říci, že alespoň na Britské listy udělaly velký dojem nepočetné české filmy, jimiž byl festival obeslán. (Nejde však o dokumentární filmy z České televize, jejichž obrovskou a nekvalitní kolekcí byl loni zahlcen festival Academia v Olomouci.) Zdá se, že český film se stává skutečně významným kulturním jevem a jsme potěšeni, že se objevují autoři, před nimi lze i v mezinárodním měřítku skutečně smeknout. K hodnocení festivalu se vrátíme koncem týdne, po vyhlášení cen.

A jak to vypadá na Slovensku? První dojmy cestou automobilem z letiště ve Vídni byly veskrze velmi pozitivní: slušně upravená a zrestaurovaná města a vesnice, občas budící až dojem blahobytu, kvalitní dálnice západoevropského stylu. Místní kritikové ovšem varují: poukazují na to, že slovenská ekonomika je v krizi a v politice se prý blíží nadcházejícími volbami katastrofa. Doufáme, že budeme mít možnost se situací na Slovensku zabývat na těchto stránkách před koncem týdne podrobněji. Zatím - převažující dojem: škoda, že bylo v roce 1992 Československo nesmyslně rozděleno. Češi a Slováci mají, zdá se, společného více, než se může jevit, a rozdělení jsou slabší.

Technická poznámka: Pokud se nám - pro pracovní zatížení - nepodaří během tohoto týdne vydat časopis hned brzo ráno, napravíme to co nejdříve a čtenářům se za tyto případné výpadky předem omlouváme.

22. 6. 2002
Izraelci zahájili tento týden trestné akce proti americké globální televizní společnosti CNN poté, co její zakladatel, Ted Turner, obvinil Izrael z terorismu. Jedna z největších izraelských satelitních společností, Yes, dovolila pod dojmem tohoto Turnerova výroku přístup na izraelský televizní trh největšímu soupeři CNN Murdochově stanici Fox News. Někteří členové správní rady podniku Yes pohrozili, že vypnou signál CNN na čtyřiadvacet hodin anebo na delší dobu. Mluvčí společnosti CNN v Londýně však konstatovala, že společnost Yes televizi CNN ujistila, že její signál v Izraeli nevypne. Avšak Výbor Ješa, který zastupuje židovské osadníky na palestinských územích na západním břehu Jordánu a v pásmu Gaza, zakázal reportérům CNN přístup do izraelských osad na tomto území, že je prý zpravodajství televize CNN "neférové a nevyvážené".
21. 6. 2002

Završila se druhá etapa přípravného období reformy ozbrojených sil

Ještě neuplynuly dva měsíce od jednání vlády ČR na Ministerstvu obrany, kterého se zúčastnil také prezident republiky Václav Havel a šéf rezortu ministr Jaroslav Tvrdík otvírá diskusi k jejim výsledkům. Toto jednání prezidenta a ministrů završilo druhou etapu přípravného období reformy ozbrojených sil České republiky. Vláda totiž vzala na vědomí koncepci reformy armády a schválila vojenskou strategii. Byla tak uzavřena strategická revize obrany, zahájená v listopadu 2000.
Mikoláš Dzurinda
23. 6. 2002
Koncom uplynulého týždňa "zázrakom" prešla v slovenskom parlamente novelizácia zákona, ktorá zasadzuje jednu z prvých vážnych rán čoraz bezočivejšie monopolisticky sa správajúcim Slovenským telekomunikáciám. Hlavný akcionár ST, Deutsche Telecom, už vyslovil nad tým svoje "vážne znepokojenie". Ako pomaly vychádza najavo, aféra okolo nákupu vlakov nie je vôbec jedinou temnou, odvrátenou a zjavne korupčnou stránkou pôsobenia Dzurindovej vládnej garnitúry. Pred občanmi utajená privatizačná zmluva s DT sa ukazuje ako doslova protiľudový paškvil, slúžiaci záujmom jedinej firmy a jej domácich politických protektorov.
24. 6. 2002
Odmítnutí dopisu zaslaného policejnímu prezidentovi do vlastních rukou, na které jsem upozornil 13.6., nebylo zřejmě náhodné. 19.6. jsem vyzvedl na poště stejným způsobem "vyřízený" dodatek, rovněž zaslaný do vlastních rukou...
Zdeněk Škromach
24. 6. 2002
Titulek je doslovný citát Zdeňka Škromacha z sobotní tiskové konference před zasedáním politického grémia, které má rozhodovat o podobě návrhu ČSSD vládního programu. Návrh podle Špidly bude vycházet ze střednědobého programu, který sociální demokracie schválila letos na jaře a který posloužil jako podklad i pro volební program. Místopředsedkyně strany Součková zase prohlásila, že program sociální demokracie dostal podporu občanů, a proto ČSSD prý očekává kompromis od stran Koalice, s nimiž od úterý ČSSD jedná o společné vládě...
Protesty v Peru
24. 6. 2002
Násilné nepokoje, ničení bankovních domů a úředních budov, slzný plyn a první oběti. Peru se stalo po Argentině další zemí Latinské Ameriky, která je dějištěm výbušného povstání. Kvůli obavě, že se bouře z druhého největšího peruánského města Arequipa rozšíří i do dalších oblastí, včetně hlavního města Limy, byl v Arequipě vyhlášen výjimečný stav a ulice Arequipy byly obsazeny policií a vojskem. Důvodem protestů je přitom privatizace dvou státních elektrárenských firem: demonstranti totiž obviňují prezidenta Alejandra Toledu, že během své loňské volební kampaně slíbil, že se tyto společnosti prodávat nebudou.
22. 6. 2002
Mária Hušová
Spišská Nová Ves (RPA) - "Podľa mňa sú Rómovia od nás odlišní a my ich stále chceme asimilovať. Nikdy nebudú ako my, mali by sme im dať územie alebo niečo ako rezerváciu. Prečo by sme ich stále mali ťahať za sebou, aj tak nás nikdy nedobehnú," vyznala sa študentka tretieho ročníka osemročného gymnázia na Javorovej ulici v Spišskej Novej Vsi. Tieto vety hovorí do očí Rómovi Miroslavovi Čonkovi z Občianskeho združenia Otvorené dvere. Aj takéto situácie prežívajú od 18. júna zástupcovia tretieho sektora na Spiši, ktorí sa venujú rómskej problematike.
24. 6. 2002
Je to fikce nebo vize budoucnosti?
21. 6. 2002
Emil Šíp

Je tedy malost našim specifikem? Čteme literaturu západních národů, jejich tisk a analýzy - a co zjistíme? V každém národě najdeme šosáky, hulváty, maloměšťáky, mravně pokleslá individua. Budeme se tady přít, kde je víc pedofilů, sexuálně zvrhlých, holých lebek, haiderovců či lepenovců? Jsou v SRN, jsou ve Francii, ve Švýcarech, jsou i v USA...

21. 6. 2002
Emil Šíp
"Jen letmo se podívejme, "čí chleba jedí" čeští novináři, abychom pochopili, proč mnozí tak zpívají..." - tak se ptali i si odpověděli redaktoři časopisu Národní osvobození jež před čtyřmi lety. Změnilo se něco od té doby?
24. 6. 2002
Karolina Adamová, Ladislav Křížkovský
Trvalým problémem politické teorie a praxe většiny společností i celého lidského společenství je existence a působení menšin. Prvním předpokladem zkoumání účinných vstupů do rozporných ekonomických, sociálních, politických a etických vztahů, které s touto skutečností souvisí, je správné vymezení obsahu pojmu menšina (minorita). To je však zatím více úkolem než výsledkem společenskovědního výzkumu.

Obecně se přiznává, že pojem menšina má nejen v běžných jazycích, ale i ve vědě více významů. Podle D. Nohlena a H. Barriose je možno v podstatě rozeznávat čtyři:

21. 6. 2002
Milan Grus

Obecně se ví a až na zaprodané stipendisty uznává, že TGM je stále velmi aktuální a že svými myšlenkami výrazně promlouvá k dnešku. Přesto jsem byl překvapen, když jsem při listování starými ročníky Národního Osvobození našel v rozhovoru TGM s redaktorem NO z června 1926 odpovědi na mnoho konkrétních palčivých problémů dneška...

21. 6. 2002
"Posílám fotku policisty, který se podílel na zatčení Otakara van Gemunda na posledním mítinku ODS na Staroměstském náměstí. Dotyčný odmítl ukázat své číslo a pravil, že "na novináře s...". Jako služební číslo pak okolí vnucoval číslo dresu Prague Panthers, v němž byl oděn - 66. Že by měl něco s peklem?"
14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

5. 7. 2002
Vladimír Nálevka, Miloš Mendel, Oskar Krejčí, Stanislav Komárek, Zdeněk Zbořil, Ivo T. Budil, Martin Hekrdla, Bob Fliedr, Tomáš Halík

Posledním dílem Čtení na pokračování ze sborníku Evropského literárního klubu s názvem Střet civilizací ? a podtitulem Dominance Západu, nebo dialog světových kultur ukončujeme deset týdnů trvající prezentaci této knihy.

Je věnovaná aktuálním politickým, ekonomickým, kulturním a geografickým problémům soudobé civilizace, závažným celospolečenským otázkám, jak je v zostřeném světle vnímáme především po tragických teroristických útocích na mocenská a ekonomická centra Spojených států amerických v loňském roce. Do popředí se vynořuje nové geopolitické uspořádání zeměkoule, které by mělo obnovit narušenou rovnováhu sil, kdy po zániku bipolárního světa hrozí nekontrolované světové konflikty. V minulosti se zánikem Západu zabývali N.J. Danilevskij, O. Spengler nebo A. Toynbee. Světovým bestsellerem se však stala až práce amerického politologa Samuela Huntingtona, který se obává, že s koncem studené války skončila západní fáze mezinárodní politiky a do popředí se posunula konfrontace Západu s ostatními civilizacemi v podobě ničivých válečných konfliktů. Naopak jeho protihráč F. Fukuyama v eseji "Konec dějin?" tvrdí, že nastává epocha definitivního vítězství kapitalismu a liberalismu, a tím i konec dějin. S předkládanými názory a myšlenkami polemizuje deset odborníků z našich vědeckých a vysokoškolských pracovišť, nezávislých novinářů a publicistů. Všichni odborníci si v knize kladou otázku, jak je možné nadcházející konflikty řešit. Zda je možné mezi technicky vyspělým a bohatým Západem a okolním světem vést smysluplný dialog, který by měl přispět k trvalejší harmonii politického vývoje jednotlivých krizových regionů a k celosvětově udržitelnému míru.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako třetí svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-31-9, 192 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, a budou přístupné z níže uvedeného obsahu.

 Úvod  Vladimír Nálevka  Konec dějin a střet civilizací 
 1.  Miloš MendelStřet civilizací ve světle vědy
Střet civilizací jako produkt vědecké postmoderny
Obecné slabiny paradigmatické metody
Konkrétní slabiny paradigmatické metody
    Západní civilizace
    Slovansko-pravoslavná civilizace
    Konfuciánská civilizace
    Islámská civilizace
Skutečné příčiny střetů
 
 2.  Oskar Krejčí  Hrozivé proroctví
Rytmus politické teorie
Nejasné pojmy
Kultura versus ideologie
Doktrinální rozpor
Rizika historiografie
Soužití civilizací
 
 3.  Stanislav Komárek  Prorokovali proroci... 
 4.  Luboš Kropáček   Model spíše varovný
Alternativa: jediná univerzální civilizace
Alternativa: dva světy
Islámský okruh
Křesťanský pohled
 
 5.  Zdeněk Zbořil  Střed a střet civilizací  
 6.  Ivo T. Budil   Střet kultur a vzpoura proti modernitě 
 7.  Martin Hekrdla  Postmoderní sociální konflikt
Sociální zdroje "boží pomsty"?
Boží stíny jediného světa
Problémy s modernizací
Vzpomínky na budoucnost
Čtení událostí
 
 8.  Bob Fliedr   Když odnikud někam, tak jinudy
Muslimové a války protestantů s katolíky
Oltář je dál než trůn
Střetávání dialogů
Svoboda a náboženství
Sňatek Východu a Západu
 
 9.  Tomáš Halík  Nový světový řád" a náboženství 
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2002 Greenpeace: Manipulovaná kukuřice firmy Monsanto se může rozšířit na okolní pole a způsobit genetické zamoření   
24. 6. 2002 My generation Josef  Trnka
24. 6. 2002 Povídka: Dva intelektuálové Petr  Studený
24. 6. 2002 Policejní prezident nepřejímá dopisy jen tak od kdekoho... Zdeněk  Jemelík
24. 6. 2002 Kulturní monitor: Kam se ztratili kvalitní ilustrátoři? Jan  Paul
24. 6. 2002 Jak se vyvíjel pojem "menšina" Karolina  Adamová, Ladislav Křížkovský
22. 6. 2002 Izraelci hrozí, že vypnou CNN   
21. 6. 2002 TGM: Politiku rozumnou a poctivou Milan  Grus
21. 6. 2002 O etice rozhodování lékařů - téma důležité pro všechny Jan  Paul

Volby 2002 RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2002 ČSSD: "Kompromis by měl odpovídat volebnímu výsledku," tvrdí Zdeněk Škromach Štěpán  Kotrba
21. 6. 2002 Karma a komunismus Michal  Rusek
20. 6. 2002 Poznámka na okraj poznámky o malování čertů na zdi Štěpán  Kotrba
19. 6. 2002 Fotogalerie z voleb: Pracovník ČSSD rozbil Štěpánu Kotrbovi fotoaparát Petr  Pokorný, Štěpán Kotrba
19. 6. 2002 Komunisté už vystrkují rohy, ale nebezpečí jejich návratu nehrozí Karel  Mašita
17. 6. 2002 Volila jsem Koalici: české zpravodajství si myslí, že ví proč Daniela  Pilařová
17. 6. 2002 Blížíme se k novým předčasným volbám? Josef  Brož
17. 6. 2002 Když není nic lepšího než demokracie Josef  Trnka
17. 6. 2002 Sbohem, pane profesore Petr  Jánský

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2002 7.   Postmoderní sociální konflikt Martin  Hekrdla
18. 6. 2002 Hrozbu nukleárního konfliktu nelze podceňovat Vladimír  Koníček
18. 6. 2002 Splněný sen "mladého" Havla - konec NATO v Praze Miroslav  Polreich
18. 6. 2002 Bude se stavět plynovod přes Afghánistán   
14. 6. 2002 Západní rozvědky nebudou schopny zavést účinná preventivní opatření proti terorismu   
14. 6. 2002 Dokumentární film o amerických "válečných zločinech" "šokoval Evropu"   
12. 6. 2002 Nově zatčený americký "terorista" zahajuje svou právní obranu proti vládě USA   
11. 6. 2002 Afghanistán se prý vrací k demokracii, ale tamější vzdělanci jsou znepokojeni   
11. 6. 2002 Ashcroft: USA překazily možný útok "špinavou" jadernou bombou   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba
22. 3. 2002 Náboženství a demokracie Dominik  Lukeš
19. 3. 2002 Znásilněná nigerijská žena má být ukamenována k smrti   
11. 3. 2002 MDŽ 2002: Místo kytičky demonstrace Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi
29. 4. 2002 "Výchovné metody" v České republice Jan  Šťastný

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2002 RRTV: Digitální média veřejné služby Zdeněk  Duspiva
16. 6. 2002 Uspávající B. Klepetko neprojevil nejmenší schopnost usměrňovat první povolební diskuzní pořad Daniela  Pilařová
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík
27. 5. 2002 Dementi: můj syn v Americe nepracoval, byl zatčen už na letišti Jana  Dědečková
27. 5. 2002 Produkční v České televizi nejsou zkorumpovaní Jindřich  Bareš
24. 5. 2002 Liší se nějak Balvínova ČT od Chmelíčkovy či Puchalského? Fabiano  Golgo