24. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Protesty v Peru
24. 6. 2002

Peru povstalo proti privatizaci

Násilné nepokoje, ničení bankovních domů a úředních budov, slzný plyn a první oběti. Peru se stalo po Argentině další zemí Latinské Ameriky, která je dějištěm výbušného povstání. Kvůli obavě, že se bouře z druhého největšího peruánského města Arequipa rozšíří i do dalších oblastí, včetně hlavního města Limy, byl v Arequipě vyhlášen výjimečný stav a ulice Arequipy byly obsazeny policií a vojskem. Důvodem protestů je přitom privatizace dvou státních elektrárenských firem: demonstranti totiž obviňují prezidenta Alejandra Toledu, že během své loňské volební kampaně slíbil, že se tyto společnosti prodávat nebudou.

Protesty vypukly v miliónové Arequipě ve čtvrtek a o víkendu ještě zesílily - v centru města se shromáždily tisíce lidí, aby se zúčastnily protiprivatizačních demonstrací, které policie rozháněla slzným plynem. V reakci na policejní násilí protestující zdemolovali letiště, přičemž rozbíjeli světla na přistávacích plochách a rozkrádali vybavení. Všechny lety byly zrušeny. Celková škoda se odhaduje na sto miliónů amerických dolarů.

Plaza de Mayo Prezidentu Toledovi se obyvatele uklidnit nepodařilo, třebaže je vyzval ke "klidu a zodpovědnosti" a povolal armádu, aby použila k udržení kontroly i sílu: naopak, poté, co prohlásil, že privatizaci neodvolá, protože je v zájmu potřeb obyvatel Peru, a uvedl, že v podobné privatizační plány předepíše i ostatním částem země, se nepokoje rozšířily směrem k Limě.

Basta de impunidad Zatímco do ulic vyšli opět lidé v Arequipě, propukly bouře proti privatizaci i ve městě Tacna, pouhých 165 kilometrů od hlavního města. Masy lidí během nich rozbíjely telefonní budky patřící španělské firmě Telefonica, která v roce 1994 koupila státní telefonní společnost v privatizaci, výklady bank a budov úřadů a donutily úřady k uzavření letiště. Policie odpověděla slzným plynem. Zadržela 30 osob. Zástupce vlády v Tacně Wilson Mazuelos požaduje, aby byl nyní výjimečný stav rozšířen i na Tacnu.

Podle Červeného kříže bylo od začátku protestů zraněno 66 lidí, včetně 24 policistů. Jeden muž zemřel po zásahu kanystrem se slzným plynem do hlavy.

Zatímco obyvatelé Arequipy se obávají, že prodej elektrárenských společností Egasa a Egesur zhorší jejich sociální situaci a nepřinese regionu žádnou finanční výpomoc, Toledo tvrdí, že belgická firma Tractebel, která chce obě společnosti koupit, do regionu přinese významné investice. Další peníze z prodeje podle prezidentových slov půjdou na rozvoj infrastruktury regionu. Protestující však připomínají prezidentovy sliby z doby jeho předvolební kampaně, že elektrárenské firmy se privatizovat nebudou. Současné protesty jsou další ranou pro krajně nepopulárního prezidenta, jehož oblíbenost se pohybuje kolem dvaceti procent.

Vláda ustoupila protestům, ministr vnitra odstoupil

ProtestyJe to výraz toho, že se vláda rozhodla respektovat právo a naslouchat hlasu občanů. Tak komentoval rozhodnutí vlády odložit verdikt o privatizaci dvou státních elektrárenských firem Juan Manuel Guillén, starosta Arequipy, druhého největšího města Peru, které se během posledního týdne stalo dějištěm protestů proti privatizačním záměrům vlády. Prezident Toledo čelí vážné situaci - jeho podpora mezi obyvatelstvem se pohybuje kolem 20 procent. Po násilných nepokojích a vyhlášení výjimečného stavu se prezident Alejandro Toledo rozhodl privatizaci odložit do doby, než soud přezkoumá, zda by byla v souladu se zákonem.

Výrazem ústupku vlády je i tzv. Deklarace z Arequipa, kterou podepsaly místní úřady na jedné straně a na straně druhé komise delegovaná Limou za předsednictví někdejšího arcibiskupa Fernanda Vargase Ruiz de Somocurcio. Dokument stvrzuje, že zamýšlená privatizace bude odložena do doby, kdy soud rozhodne o žalobě podané úřady provincie proti prodeji. Deklarace rovněž odkládá výjimečný stav, který vláda vyhlásila kvůli protestům, a vyzývá vládu, aby přijala opatření proti způsobu, jakým proti místnímu obyvatelstvu zakročili ministři spravedlnosti a vnitra Fernando Oliveira a Fernando Rospigliosi.

Potlačování demonstrací stálo život jednoho občana Arequipy, více než sto bylo zraněno a 52 zadrženo.

V reakci na události posledních dnů poté ohlásil rezignaci ministr vnitra Rospigliosi.

Plaza de Mayo Zatímco Toledo tvrdí, že privatizace firem Egasa a Egesur by přinesla investice do regionu, občané i místní úřady poukazují na jak na fakt, že Toledo při předvolební kampani sliboval, že k prodeji těchto společností nedojde, tak na skutečnost, že předchozí privatizace s sebou přinesly propouštění a že všechny peníze z nich skončily v kapsách zkorumpovaných politiků.

Prezident Toledo čelí vážné situaci - jeho podpora mezi obyvatelstvem se pohybuje kolem 20 procent. Odklad privatizace mu sice podle pozorovatelů může poskytnout čas k vylepšení jeho pozice, rezignace jednoho z jeho ministrů je však pro něj těžkou ranou a může vést k rozpadu vládního kabinetu.

Kauza Arequipa přitom není jediným horkým bramborem Toledy: dvoudenní stávku proti vládním záměrům stran pojištění drží zaměstnanci dopravy přímo v hlavním městě Peru, Limě.

ZDROJE: www.part.cz - vad, jas/BBC News/Indymedia/AP

                 
Obsah vydání       24. 6. 2002
22. 6. 2002 Američané zaznamenali varování před útoky už 10. září, ale přeložili si je do angličtiny až 12. 9.
22. 6. 2002 Izraelci hrozí, že vypnou CNN
21. 6. 2002 Vláda schválila vojenskou strategii Jaroslav  Hlaváček
23. 6. 2002 Britské listy v Trenčianských Teplicích Jan  Čulík
23. 6. 2002 Kto nás predal drzému monopolu Lubomír  Sedláčik
24. 6. 2002 Policejní prezident nepřejímá dopisy jen tak od kdekoho... Zdeněk  Jemelík
24. 6. 2002 ČSSD: "Kompromis by měl odpovídat volebnímu výsledku," tvrdí Zdeněk Škromach Štěpán  Kotrba
24. 6. 2002 Peru povstalo proti privatizaci
22. 6. 2002 Romská tlačová agentúra: Podľa aktivistov zo Spiša je rasizmus slovenským Matrixom Mária  Hušová
24. 6. 2002 Povídka: Dva intelektuálové Petr  Studený
21. 6. 2002 Čecháčkové Emil  Šíp
21. 6. 2002 Mít tak jen české noviny Emil  Šíp
24. 6. 2002 Jak se vyvíjel pojem "menšina" Karolina  Adamová, Ladislav  Křížkovský
21. 6. 2002 TGM: Politiku rozumnou a poctivou Milan  Grus
21. 6. 2002 Ein, zwei, Polizei Štěpán  Kotrba
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů