12. 6. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 6. 2002
Přehled předvolební situace v ČR sedm dní před volbami publikovala Nadace Roberta Schumanna, jejímž cílem je "podporovat evropské ideály a všechny ty, kdož pracují ve prospěch demokracie v Evropě a ve světě, přispívat k debatě v Evropě a k debatě v rámci Evropské unie". V angličtině je předvolební zpráva o ČR, kterou - jako ukázku "pohledu ze zahraničí" shrnujeme, na tomto místě (možná je už trochu zastaralá, týden je v politice dlouhá doba a ODS v současnosti není na čele volebních preferencích před ČSSD):
12. 6. 2002
Ptal se mne skrze mail jeden známý, jaké jsou reakce na předvolební telefonát ODS a Václava Klause. Snad bude odpověď zajímat i ostatní. ODS se rozhodla v závěru předvolební kampaně použít přímé telefonické oslovení občanů a pomocí třicetivteřinové smyčky ve čtyřech dnech před volbami do sněmovny volá na 2,5 milionů telefonních stanic, jejichž čísla jsou veřejně dostupná v telefonním seznamu Zlaté stránky.
11. 6. 2002
Holil jsem se a zvoní telefon. Který čert mi volá tak brzo ráno? Nebyl to čert, byl to politik, na druhé straně se ozval důvěrně známý hlas Václava Klause. Užuž jsem se chystal odpovědět na pozdrav, když jsem si uvědomil, že o vzájemné zdravení tady vůbec nejde. Václav Klaus byl na druhé straně drátu jen na záznamníku. Asi se muselo stát něco moc důležitého, když mi volá sám předseda, a to dokonce až z Prahy do Ostravy - meziměsto. Možná začala válka...
12. 6. 2002
Poslední předvolební Bez imunity dalo v pořadí x-násobnou příležitost zástupcům parlamentních stran, a z těch ostatních tentokrát Volbě pro budoucnost a Pravému bloku. Tématem byla mimo jiné rovnost těchto subjektů v médiích, a i když ČT1 v tomto směru také moc neudělala, přesto jí i za tuto asymetrickou prezentaci poděkujme, například za to, co jsme mohli vidět včera.
12. 6. 2002
Připravuji pro Britské listy článek o tom, jak fungují zásilky EMS a obchodní balíky, které Česká pošta nabízí jako (velmi drahou) službu pro všechny, kdo chtějí své dopisy doručit včas a bez rizika ztráty. Při komunikaci s tiskovým oddělením České pošty jsem ovšem narazila na zajímavý fakt: pokud se - ač laik, který se chce pouze dobrat k informacím - pokusíte přes webovou stránku ČP dostat k informacím o produktech, musíte zadat své údaje. Má Česká pošta povolení od Úřadu pro ochranu osobních údajů? Ví tento úřad o zcela nesmyslném shromažďování dat o občanech?
12. 6. 2002

Odpověď na "přímý úder" J. X. Doležala v Lidových novinách

Předesílám, že jsem hlasoval proti udělení pokuty České televizi za Obrázkáře i za dokument o Miki Volkovi. A na zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání jsem argumentoval, že samotný výskyt vulgarismů, navíc jako funkčního výrazového prostředku uměleckého díla, ještě nemusí znamenat ohrožení psychického vývoje dětí. Přesto pokládám následné (a vlastně i předchozí) reakce některých publicistů za ztrátu soudnosti pro míru slov a argumentů.
13. 6. 2002

"Polská média se na rozdíl od českých sebemrskačsky nevěnují polské "vině za odsun Němců". Polsko vždy zaujímalo k odsunu Němců jasný a nekompromisní postoj a dokázalo si v rámci podepsání smlouvy 2+4 při sjednocení Německa vynutit záruky svých západních hranic. Jsem toho názoru, že současný útok je veden proti České republice proto, že v případě úspěchu v prolomení dekretů prezidenta E. Beneše a majetkové restituce by tento krok byl precedentem pro obdobný útok i proti dalším zemím, tedy zejména proti Polsku. Odsun Němců z Polska humánnější rozhodně nebyl." To je jedna z odpovědí dvou českých historiků v onlinové diskusi Britských listů o Benešových dekretech.

14. 5. 2002 jsme v Britských listech publikovali Stanovisko Sdružení historiků České republiky, protestující proti účelovému politickému zkreslování historických událostí ve střední Evropě během dvacátého století, zejména ve vztazích mezi Čechy a Němci. Ve čtvrtek 13. června se od 15 do 17 hodin se v souvislosti s tímto textem konala v Britských listech živá onlinová diskuse s dvěma českými historiky, Jindřichem Dejmkem, nar. 1965, pracovníkem Historického ústavu Akademie věd ČR v Praze, který se specializuje se na dějiny československé zahraniční politiky a mezinárodních vztahů ve 20. století a na vydávání edic československých diplomatických dokumentů, a Janem Němečkem, nar. 1963, taktéž pracovníkem téhož Historického ústavu AV ČR, který se zabývá historií československého domácího a zahraničního odboje za druhé světové války a také rediguje edice československých diplomatických dokumentů. Historikové nestačili ve vymezeném čase zodpovědět všechny otázky, jichž bylo hodně, odpoví na ně během víkendu. Onlinový rozhovor najdete zde.

STANOVISKO Sdružení historiků ČR
TEMATICKÝ VÝBĚR článků k Benešovým dekretům
KNIHA Opožděná svědectví
KNIHA Cesta Čechů a Němců ke dnešku
ONLINE DISKUSE Britských listů

12. 6. 2002

"Odvaha a drzost nechyběla osmadvacetiletému převaděči z Čech, který se pokusil v pondělí propašovat přes hraniční přechod do Polska a Německa v Hrádku nad Nisou čtyři emigranty ze Srí Lanky." - Pozoruhodnou zprávu, étosem připomínající pohraničnický aktivismus vojenského týdeníku Obrana lidu před cca dvaceti lety, vydala včera ČTK, upozornil Tomáš Pecina. Zde je její text:

12. 6. 2002
Aspoň taký dojem sa snažil vzbudiť podpredseda vlády SR Pál Csáky, keď tvrdil, že pri nedávnej návšteve popredných slovenských politikov v USA, tam nešiel v prvom rade ako vicepremiér, ale ako zástupca Strany maďarskej koalície na osobitné želanie americkej strany, ktorá tým dala najavo s "kým chce spolupracovať". Toto tvrdenie jednak až príliš zaváňa zneužívaním nacionalistickej podstaty politiky SMK, ale najmä pomerne dobre podčiarkuje málo slávne výsledky, ktoré mohol včera tento "Dzurindov námestník pre menšinové a ľudské práva", prezentovať na záver svojho funkčného obdobia. Jednostrannou, čiste etnicko - politicky zameranou argumentáciou, podráždil nielen novinárov.
12. 6. 2002

Většina mladých lidí v muslimském světě nepovažuje Spojené státy a Británii za "Satanášovo sídlo", ale jsou to pro ně nejobdivovanější země světa, zjistil průzkum britské kulturní organizace the British Council, který byl zveřejněn tento týden. (Podrobnosti v angličtině viz zde.) Jde o průzkum názorů 4672 muslimů ve věku od 15 do 25 let v devíti různých muslimských zemích. Vyplývá z něho mj., že není pravda, že se postoj muslimů vůči Americe od 11. září přitvrdil.

Z průzkumu veřejného mínění se zjistilo, že 19 procent dotazovaných sice konstatovalo, že pohlížejí na Británii od 11. září méně příznivě (byli to hlavně Palestinci, Egypťané, Pákistánci a Saúdští Arabové), skoro stejný počet, asi 18 procent dotazovaných, hlavně Indonésané, Nigerijci a Turkové uvedli, že se jejich postoj vůči Británii od "války proti terorismu" zlepšil.

Pro mladé muslimy z devíti zemí, mezi nimiž byl i Bangladéš a Malajsko jsou spojené státy nejobdivovanější zemí světa. Na druhém místě je pak Japonsko a Egypt a na čtvrtém Velká Británie a na pátém Francie.

Průzkum British Councilu konstatuje, že mladí muslimové považují Velkou Británii za "úspěšnou multikulturní společnost, navzdory vědomí, že tam existují a rasistické hlubinné proudy". Nejvíce si na Británii mladí muslimové cení monarchie, vzdělávacího systému a sdělovacích prostředků. I Palestinci, kteří z historických důvodů považují Británii za hlavní příčinu své tragédie, protože hrála roli při vytvoření státu Izrael, obdivují na Británii "silnou ekonomiku, svobody a demokracii". Mladí Palestinci také mají rádi britskou pop music a sport a podporují anglické týmy, když hrají proti jiným evropským zemím.

12. 6. 2002

Muž, kterého obvinily americké úřady, že plánoval proti USA teroristický útok tzv. "špinavou" bombou (viz zde), zahájil právní kroky, jimiž usiluje zpochybnit legalitu své vazby, informoval včera ve 22 hodin v publicistickém vysílání Svět dnes večer rozhlas BBC. Ukázalo se, že zatčený Abdullah al Mujahir, obviňovaný z kontraktů s organizací al Qaeda, je americký občan. Přesto je zadržován jako "nepřátelský bojovník". Z Washingtonu podrobněji informoval reportér BBC Justin Webb:

"Právnička Donna Newmanová sdělila reportérům, že nemá pravomoc hovořit na veřejnosti o podrobnostech stížnosti, kterou podala soudu, avšak potvrdila, že zpochybnila právní důvody, kvůli nimž je její klient, Abdullah al Mujahir, zadržován ve vazbě. Navzdory tomu, že je al Muhajir americkým občanem, byl klasifikován jako 'nepřátelský bojovník'a v této kategorii může být vězněn po dobu neurčitou, aniž by bylo proti němu vzneseno jakékoliv obvinění. Právní stížnost, kterou včera v Americe podala jeho obhájkyně, je velmi pravděpodobně počátkem dlouhého a spletitého právního boje. Americká vláda tvrdí i nadále, že z morálního i právního hlediska je to, co učinila, správné. Náměstek ministra obrany Paul Wolfowitz opakoval, že podle jeho názoru je al Muhajir velmi nebezpečný člověk a prezident Bush ho charaterizoval jako 'špatného' a dodal, že se nyní intenzivně pronásledují jiní agenti al Qaedy."

12. 6. 2002

Předvolební úvaha obyčejného občana

Nejsem vášnivý oduševňovač ani roztleskávač politických mítinků, ani zarputilý odpůrce úspěšných politiků ale někdy zkrátka to, co se venku odehrává, přijde i na mě trochu moc. Každý máme svoje oblíbence i odpůrce a jestli si to chceme přiznat anebo ne, třináct let po revoluci všichni pěkně a hezky oduševněne žijeme politikou. Politikou kvašenou i nekvašenou, rychle uvařenou i dovedně vyvedenou, politikou inteligentní i stupidní. Je sice pravda že poslední dobou jsem měl pocity ve smyslu ověšení se rolkami toaletního papíru a vylezení v tomto převleku na ulici...
10. 6. 2002


To je teď celá moudrost moje:
Milovat hlučnou vřavu boje,
za nocí vnikat do snů žen
a trochu býti zadlužen,
pískat si, jak mi zobák narost,
vínem si plašit z čela starost,
svůj život rychle utratit,
nic nezískat, nic neztratit.

Vhodným způsobem připomnělo pražské nakladatelství Dokořán tím, že vydalo (v současnosti k dispozici v dotisku) básnický výbor Vášeň, co do rána zchladne, "bouřliváka" a "cynika", "rebela", "zraněnou duši" Františka Gellnera (1881 - ?1914). - "Po maturitě v Mladé Boleslavi se pokoušel Gellner studovat malířství v Mnichově, v Paříži a v Drážďanech, v Praze se nuzně živil kresbou karikatur a literární činností. Uchytil se pak v brněnské redakci Lidových novin, na začátku světové války narukoval na frontu do Haliče, kde pravděpodobně už v září 1914 padl," praví se o něm v literárních příručkách. Sympatizoval s anarchismem. Tolik jeho - krátký - život. Ani se neví, kdy a kde zemřel - tolik civilizace na začátku dvacátého století.

Výbor nakladatelství Dokořán obsahuje především Gellnerovy trpké milostné verše - nestěžuje si na nedostatek sexu, ale na nedostatek lásky. Jsou to básné skeptické a antilyrické, jsou pozoruhodně mnohostranné. Neuspokojivost a nedostatečnost života je tu kontrastována s jemným, vždy nakonec zrazovaným a ničeným ideálem. Kdo ho ničí? Mnohdy i básník sám, vždyť i on je součástí onoho neuspokojivého a nedostatečného života:

Mne těší jen, že každý zbytečný je,
poslední trhan jak muž výtečný,
že zbytečné je všechno, co tu žije
i nežije. - Jsem člověk zbytečný.

Vždycky mě fascinuje autentické svědectví z minulosti, které dokáže přesně a přesvědčivě evokovat (jako ona Proustova sušenka), s dokumentární intenzitou, chuť atmosféry, zvyklosti i chování lidí určité, dávné doby. Jako bychom si přes nepřeklenutelnou časovou propast mohli podat ruku. Stejně pozoruhodně jako nynější výstava edinburských fotografií ze čtyřicátých! let devatenáctého století, i Gellner je fascinující svou otevřeně neformální a nesmírně dynamickou výpovědí o životě a způsobech chování lidí dávno zaniklé éry. S překvapením zjišťujeme, že v roce 1843 v Edinburku, i kolem roku 1900 v Praze a ve Vídni se lidi zřejmě chovali stejně jako vždycky - tedy i jako dneska. Stojí za to citovat Gellnerovu trpkou, inteligentní, skeptickou ironii, založenou na pozorování "normálního" života kolem sebe a vyjádřenou antipoetickým hovorovým jazykem:

11. 6. 2002
Často se říká, že neúspěch české transformace způsobilo tzv. nevyrovnání s minulostí. Demokratický a čacký český národ odchovaný tatíčkem Masarykem byl prý předobrazem křesťansko-kapitalistických ctností, o které přišel 40 lety komunismu. Ten naučil všechny krást. A protože jsme s těmi bolševiky nezametli, nalezli do hospodářských funkcí, kde rozvrátili, co mohli.

Obávám se, že to je jeden z manipulačních mýtů, které politici tak rádi šíří. Mají totiž příjemnou vlastnost: vinu za potíže nedávají svým voličům, ale těm druhým, kteří všechno pokazili. Není to nic nového. Tendenční interpretace minulosti jsou standardním nástrojem politických manipulací, jimiž politici přitahují voliče snad ještě lépe než med mravence. Historie někdy skutečně skýtá poučení. Podobné zvraty, jakým byl listopad 1989, přece neprožíváme poprvé; byla jím i druhá světová válka. Tehdejší děje jsou důležité i proto, že řešení, která česká politika zvolila, ovlivňují svými důsledky dnešek.

Maminka Jana Paula po dvou dnech v nemocnici (leden 2001)
10. 6. 2002
"Dělám něco, o čem ví jen pár nejbližších přátel, tři roky pečuji o svoji bezmocnou matku. Pro normálního člověka nepředstavitelnou zátěž zvládám s přehledem, aniž bych to kolem sebe troubil do světa. Maluji u toho, když mám hlídání, organizuji výstavy, po večerech píšu. Jsem vděčný za to, že mi byla dána šance sloužit člověku nejbližšímu, který mě v životě mnoho podporoval. Dělám to s pravidelnou samozřejmostí, s větší či menší dávkou trpělivosti a neočekávám vděk, uznání, ani pochopení. Pokud chce člověk pro druhého něco udělat, musí to dělat nezištně, protože teprve tehdy to má smysl.

Nevím, co to je plánovat volný čas, co to je svobodná možnost, rozhodovat se podle vlastního výběru a uvážení." - Jan Paul argumentuje jasně: systém státního zdravotnictví není vstavu poskytnout starým občanům, jako je jeho matka, dostatečně humánní péči na to, aby přežili. Existují-li rodinní příslušníci, kteří jsou ochotni se o své staré příbuzné sami starat, stát by jim měl poskytnout efektivní finanční pomoc - bylo by to daleko účinnější a humánnější než péče o tyto lidi v neosobně jednajících státních institucích. - Autor pokračuje:

11. 6. 2002
"Všichni máme obrovské množství svobody. Prostě si neuvědomujeme, kolik máme v naší společnosti dnes svobody. V dřívějších stoletích bylo lidem nařizováno, co mají dělat. Neměli volbu. Nemohli se odstěhovat do jiného města. Dneska je to o tolik jednodušší. Vím, že pro některé lidi je to těžké. Avšak všichni máme obrovské množství svobody. A lidi, kteří konformují, mlčí a v práci poslouchají, vám chci říct: opravdu chcete strávit celý život v této situaci? Není načase, abyste se napřímili?" - Terorizuje-li vás zaměstnavatel a odmítá-li přijímat vaše inovativní myšlenky, založte si vlastní firmu. Mají-li v sílící mezinárodní konkurenci podnikatelské firmy přežít, musejí začít intenzivně využívat samostatné myšlení, iniciativu a tvůrčí schopnosti svých zaměstnanců. V Británii se zdvíhá kritika, že právě tvůrčích schopností zaměstnanců firmy neumějí dost dobře využívat. Co s tím? V pátek 7. 6. se k tomu vysílala na rozhlasové stanici BBC Radio Four diskuse:
11. 6. 2002

Scénář spiknutí: FAQ k 11. září 2001 "for dummies"

Bushka Bryndová, Bernard Weiner
Britské listy v polovině března tohoto roku uveřejnily můj článek "Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útocích sílí", který od té doby jen v Britských listech zaznamenal návštěvnost téměř 31 000 čtenářů. Mezitím byl publikován i na celé řadě dalších serverů a rovněž mezi lidmi koluje vytištěný jako jakýsi druh samizdatu. Musím přiznat, že takový ohlas jsem absolutně nečekala, již vzhledem k tomu, že jsem vycházela z materiálů veřejně dostupných na internetu a nashromážděná fakta jsem doplnila vlastním komentářem, který z nich pouze logicky vyplýval. Důvodem tak velkého zájmu čtenářů tedy asi bude - jak ve své poznámce k dotyčnému článku uvedl Jan Čulík - jazyková bariéra naší čtenářské obce, neboť drtivá většina zmíněných pramenů je v angličtině. Bohužel, tato neznalost cizích jazyků, vztahující se i na většinu českých novinářů, se zřejmě odráží i v přístupu našich mainstreamových médií (zároveň s tradičním českým vlezdoprdelkováním Velkému Bratru). Až na několik světlých výjimek se u nás o tomto tématu stále cudně mlčí, ačkoliv na druhé straně oceánu se otázka četných varování Bushovy vlády před útoky přetřásá na hlavních stranách prakticky všech médií, včetně těch nejkonzervativnějších, jako jsou například The New York Times.

Bernard Weiner přednáší o americkém vládním systému a mezinárodních vztazích na Western Washington University a San Diego State University, po téměř dvacet let psal pro San Francisco Chronicle a publikuje v řadě médií jako The Nation, Village Voice, The Progressive, Northwest Passage a v rozsáhlé míře i na internetu. - (Zdá se poněkud zaujatý ve prospěch amerických Demokratů, pozn. JČ.)

14. 5. 2002

Hledáme spolupracovníky, kteří by byli ochotni v zájmu nezávislé, investigativní, neúplatné práce ve prospěch české společnosti věnovat Britským listům několik hodin práce týdně, zejména psaním článků o nejrůznějších aspektech života české společnosti, o těch tématech, které se týkají obyčejných lidí (nezajímá nás příliš, co tvrdí politikové a "profesionální" novináři). Usilujeme o získání nezávislých financí z mezinárodních zdrojů, a tak doufáme, že práce případných spolupracovníků bude v dlouhodobější perspektivě honorována.

Pište prosím na tuto . Děkuji.

Šéfredaktor.

Jan Keller
12. 6. 2002

Přinášíme čtenářům Britských listů poslední část čtení na pokračování. Po devět týdnů jste zde nacházeli jednotlivé kapitoly z knihy Jana Kellera Politika s ručením omezeným, s podtitulem Proměny moci na prahu 21. století. Kniha se příští týden bude stěhovat do nově zřízené sekce KNIHOVNA.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako první svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-27-0, 144 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem autora i vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, přístupnému z níže uvedeného obsahu, který se bude dynamicky rozšiřovat.

V archivu naleznete on-line rozhovor Jana Kellera se čtenáři Britských listů, fotogalerii, pořízenou u příležitosti vydání této knihy v říjnu 2001 i autorův životopis.

  Úvod   5.  Politika na okraji globalizace
Globalizace jako velké vyprávění
O čem mlčí vyprávění
Státy létat nedokáží
Ironie dějin
Prostor pro demokracii
 
 1.  Moderní politika - dělení pokladu
Čím ospravedlnit moc státu?
Kde jsou meze státní moci?
Jak mít užitek ze státní moci?
   6.  Postmoderní politika
Guláš jako program
Politika jako tombola
Politika svádění
Postmoderní politik
 
 2.Politika a virtuální ctnosti
Simulacrum v moderním provedení
Nacionalismus jako virtuální domov
Karikatura komunity
Uctívání státní moci
Privilegium neprivilegovaných
   7.  Politika ve světě sítí
Politika ve věku organizací
Vítězné tažení sítí
Politika v síti
Nedůvěřivý volič
 
 3.  Politika tolerovaná experty
Čím více moci, tím méně kontroly
Expertní vědění a veřejné mínění
Poradenská společnost
Experty nikdo nevolí
Demokracie versus technokracie
   8.  Politika v nejisté společnosti
Špatné recepty na bezpečí
Nejistota jako styl života
Je modernizace lékem na nejistotu?
Program TINA
 
 4.  Politika a jiná rizika
Neviditelný vetřelec
Chybějící pojištění
Plnění norem
Dělba zla
Předpotopní politika
   9.  Dilemata občanské společnosti
Dilema ziskovosti
Dilema organizovanosti
Dilema sítí
 
5. 7. 2002
Vladimír Nálevka, Miloš Mendel, Oskar Krejčí, Stanislav Komárek, Zdeněk Zbořil, Ivo T. Budil, Martin Hekrdla, Bob Fliedr, Tomáš Halík

Posledním dílem Čtení na pokračování ze sborníku Evropského literárního klubu s názvem Střet civilizací ? a podtitulem Dominance Západu, nebo dialog světových kultur ukončujeme deset týdnů trvající prezentaci této knihy.

Je věnovaná aktuálním politickým, ekonomickým, kulturním a geografickým problémům soudobé civilizace, závažným celospolečenským otázkám, jak je v zostřeném světle vnímáme především po tragických teroristických útocích na mocenská a ekonomická centra Spojených států amerických v loňském roce. Do popředí se vynořuje nové geopolitické uspořádání zeměkoule, které by mělo obnovit narušenou rovnováhu sil, kdy po zániku bipolárního světa hrozí nekontrolované světové konflikty. V minulosti se zánikem Západu zabývali N.J. Danilevskij, O. Spengler nebo A. Toynbee. Světovým bestsellerem se však stala až práce amerického politologa Samuela Huntingtona, který se obává, že s koncem studené války skončila západní fáze mezinárodní politiky a do popředí se posunula konfrontace Západu s ostatními civilizacemi v podobě ničivých válečných konfliktů. Naopak jeho protihráč F. Fukuyama v eseji "Konec dějin?" tvrdí, že nastává epocha definitivního vítězství kapitalismu a liberalismu, a tím i konec dějin. S předkládanými názory a myšlenkami polemizuje deset odborníků z našich vědeckých a vysokoškolských pracovišť, nezávislých novinářů a publicistů. Všichni odborníci si v knize kladou otázku, jak je možné nadcházející konflikty řešit. Zda je možné mezi technicky vyspělým a bohatým Západem a okolním světem vést smysluplný dialog, který by měl přispět k trvalejší harmonii politického vývoje jednotlivých krizových regionů a k celosvětově udržitelnému míru.

Knihu vydalo nakladatelství Evropský literární klub jako třetí svazek edice Nové směry (ISBN 80-86316-31-9, 192 str.). Text celé knihy vychází na internetu exkluzivně pro čtenáře Britských listů zdarma, se souhlasem vydavatelství. V plném znění tohoto článku naleznete vždy aktuální kapitolu - předešlé kapitoly budou součástí archivu, a budou přístupné z níže uvedeného obsahu.

 Úvod  Vladimír Nálevka  Konec dějin a střet civilizací 
 1.  Miloš MendelStřet civilizací ve světle vědy
Střet civilizací jako produkt vědecké postmoderny
Obecné slabiny paradigmatické metody
Konkrétní slabiny paradigmatické metody
    Západní civilizace
    Slovansko-pravoslavná civilizace
    Konfuciánská civilizace
    Islámská civilizace
Skutečné příčiny střetů
 
 2.  Oskar Krejčí  Hrozivé proroctví
Rytmus politické teorie
Nejasné pojmy
Kultura versus ideologie
Doktrinální rozpor
Rizika historiografie
Soužití civilizací
 
 3.  Stanislav Komárek  Prorokovali proroci... 
 4.  Luboš Kropáček   Model spíše varovný
Alternativa: jediná univerzální civilizace
Alternativa: dva světy
Islámský okruh
Křesťanský pohled
 
 5.  Zdeněk Zbořil  Střed a střet civilizací  
 6.  Ivo T. Budil   Střet kultur a vzpoura proti modernitě 
 7.  Martin Hekrdla  Postmoderní sociální konflikt
Sociální zdroje "boží pomsty"?
Boží stíny jediného světa
Problémy s modernizací
Vzpomínky na budoucnost
Čtení událostí
 
 8.  Bob Fliedr   Když odnikud někam, tak jinudy
Muslimové a války protestantů s katolíky
Oltář je dál než trůn
Střetávání dialogů
Svoboda a náboženství
Sňatek Východu a Západu
 
 9.  Tomáš Halík  Nový světový řád" a náboženství 
Pavel Macháček
5. 6. 2002

"Stačí konfrontovat byť i jen tisícinu zločinů, spáchaných Němci proti nám s poválečnými událostmi v ČSR. Jde o dvě naprosto nesrovnatelné doby. I proto je nutno odsoudit celý ten sudetoněmecký cirkus, už půl století uměle vytvářený proti nám ze špatného svědomí a z trvalé víry, že Němci mají jakési přirozené právo na expanzi a na nadvládu nad českým národem."

To tvrdí autor kontroverzní knihy, kterou vydalo v papírové podobě nakladatelství Aventinum. Autor, historik a učitel, iniciátor "Kruhu občanů ČR vyhnaných v roce 1938 z pohraničí" se pokusil o zmapování politicky výbušného tématu. Kniha je odpovědí na sudetoněmeckou publikaci "Sudetští Němci - etnická čistka - vyhnání", která byla na přelomu roku 2000-2001 vydána v češtině a distribuována vydavatelem zdarma školám, zvláště ve Slezsku a na Moravě. Macháčkova publikace není "hlasem chladného rozumu", autor nepopírá svou zaujatost, nepopírá ani své obavy z hrozeb sudetských Němců vůči České republice. Hlavním problémem je koncept kolektivní viny: těžko obviňovat z nacistických zločinů celý německý národ, stejně jako je obtížné obviňovat ze zločinů, po ukončení druhé světové války spáchaných na Němcích v Československu, český národ. Podivné je také černobílé, zastaralé vidění "oni a my". Sporná je také představa, že se německý národ snaží "ovládnout středoevropský prostor". Macháčkova kniha je - kontroverzním - protipólem snah "prosudetských" autorů, jejichž názory jsou plná současná "německá" média, vycházející v ČR v českém jazyce. Některé tyto autory nazývá Macháček "stipendisty" mnichovských univerzitních kruhů...

Kniha Pavla Macháčka "Cesta Čechů a Němců k dnešku" byla veřejnosti představena ve středu 5. června v 17:00 v pražském kině Blaník. Úvodní slovo přednesl profesor Jaroslav Valenta z Historického ústavu Akademie věd. Jaroslav Valenta se specializuje na moderní historii a historii odboje.

Knihu "Cesta Čechů a Němců k dnešku" vydávají Britské listy se souhlasem autora bezplatně na internetu ve formátu HTML (jako samotatnou část BL, která není součástí BL e-mailem) a PDF (11 MB). Současně s tím vám před stavujeme - prozatím v protoypové, statické verzi - rozšíření redakčního systému o KNIHOVNU. V ní bychom chtěli publikovat původní texty či překlady, které svým rozsahem či strukturou vylučují možnost zveřejnění v redakčním systému jako článek.

21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
12. 6. 2002 ČTK píše jako komunistická Obrana lidu před dvaceti lety: "Převaděč vezl emigranty!"   
12. 6. 2002 Volby v ČR: situace je nejasná, voličstvo je vrtkavé   
12. 6. 2002 Příště už volební telefonát politické strany nepřekvapí Pavel  Hamza
12. 6. 2002 Většina mladých muslimů v třetím světě "obdivuje USA a Británii"   
11. 6. 2002 Případ Marvanová? Britský komik chce umlčet deník Daily Mail   
11. 6. 2002 Projevte tvůrčí schopnosti tím, že si založíte vlastní firmu   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner
11. 6. 2002 O vyrovnání s minulostí, pro změnu protektorátní: Rukojmí nelze vraždit Václav  Žák

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2002 Nově zatčený americký "terorista" zahajuje svou právní obranu proti vládě USA   
11. 6. 2002 Afghanistán se prý vrací k demokracii, ale tamější vzdělanci jsou znepokojeni   
11. 6. 2002 Ashcroft: USA překazily možný útok "špinavou" jadernou bombou   
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner
6. 6. 2002 Příliš mnoho svobody? Americká protiteroristická opatření byla slabá   
5. 6. 2002 11. září: Únosci, kteří nebyli vypátráni, a překladatelé, kteří nepřekládali   
28. 5. 2002 FBI obviněna ze "sabotáže" ohledně útoků z 11. září   
20. 5. 2002 Bush v soukromí "absolutně zuřil", že ho kritizovali   
17. 5. 2002 Bush se veřejně bránil před nařčením, že proti útokům z 11. září efektivně nezasáhl   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2002 Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí   
6. 5. 2002 George Bush se spojil s Vatikánem a s muslimskými zeměmi v tažení proti sexuální osvětě   
23. 4. 2002 Policajt ve škodovce: Hospodine, řiď naši ruku! Jan  Čulík
11. 4. 2002 Zkrátila se doba, za kterou se duše dostane do těla? Anna  Wintrová
8. 4. 2002 Tak máme novou miss 2002... Daniela  Pilařová
26. 3. 2002 Další žena v Nigérii odsouzena k ukamenování   
25. 3. 2002 Anarchistky zatčeny za účast na protipotratové demonstraci Štěpán  Kotrba
22. 3. 2002 Náboženství a demokracie Dominik  Lukeš
19. 3. 2002 Znásilněná nigerijská žena má být ukamenována k smrti   
11. 3. 2002 MDŽ 2002: Místo kytičky demonstrace Štěpán  Kotrba

Elektronický podpis a informatizace státu RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2002 Finanční úřad Liberec: žádný elektronický, potřebujeme vlastnoruční podpis   
6. 5. 2002 První strasti e-občana Faltuse: Váš certifikát není kvalifikovaný! Jiří  Faltus, Tomáš Pecina
6. 5. 2002 Chaplin policajtom - Schuster e-občanom! Lubomír  Sedláčik
2. 5. 2002 Konečně e-občanem! Tomáš  Pecina
24. 4. 2002 Jak české školy k počítačům (ne)přišly Jaroslav  Fait
24. 4. 2002 Arogantní odpověď ÚOOÚ: Problémy občanů nás nezajímají   
22. 4. 2002 Potěmkinskou cestou k lepším zítřkům aneb ČTK objevující Tomáš  Pecina
17. 4. 2002 PVT: Děláme jen to, co po nás chce ÚOOÚ Jiří  Faltus
16. 4. 2002 Chvála PVT, a. s., aneb Jak jsem se nestal e-občanem Tomáš  Pecina

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Vzbouření v Dolní sněmovně proti vylučování dětí žadatelů o azyl ze školy   
22. 5. 2002 Proč nedodržuje katedra politologie VŠE úřední hodiny pro styk se studenty? Aleš  Žďárek
17. 5. 2002 Učitelia ako ovce Lubomír  Sedláčik
14. 5. 2002 Vstupte svými názory do dnešního pořadu ČT "Bez imunity" o školství Michal  Rusek
10. 5. 2002 Učitelé, pomozte nám s novými internetovými stránkami! Radek  Sárközi
29. 4. 2002 "Výchovné metody" v České republice Jan  Šťastný
25. 4. 2002 Školka jako gestapo - učitelky nebudou trestány za týrání dětí   
24. 4. 2002 Jak české školy k počítačům (ne)přišly Jaroslav  Fait

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2002 Méně té vody, chlapče! Méně té vody! Petr  Štěpánek
7. 6. 2002 Konec katů v Čechách Martin  Štumpf
7. 6. 2002 Bude Katovna nahrazena něčím lepším? Jan  Čulík
28. 5. 2002 "Oni to dělali, tak to já můžu taky..." - jak paní Dědečková rozumí právu a etice Fabiano  Golgo
27. 5. 2002 Sdělovací prostředky nejsou překážkou komunikace Jan  Čulík
27. 5. 2002 Dementi: můj syn v Americe nepracoval, byl zatčen už na letišti Jana  Dědečková
27. 5. 2002 Produkční v České televizi nejsou zkorumpovaní Jindřich  Bareš
24. 5. 2002 Liší se nějak Balvínova ČT od Chmelíčkovy či Puchalského? Fabiano  Golgo
2. 4. 2002 RRTV chce "regulovat internet" Štěpán  Kotrba
27. 3. 2002 Milan Šíma, ČT: "Desetkrát položená otázka by diváky nebavila"   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2002 Devět měsíců poté - aneb co se stalo a proč Bushka  Bryndová, Bernard Weiner
5. 6. 2002 Proč nikdo nemá rád novináře (aneb jsou média vymknuta z kloubů)? Miloš  Čermák
20. 5. 2002 Chlapi sobě Jan  Čulík
29. 4. 2002 Konec českého tisku - v druhém vydání, tentokráte bez otazníku Jan  Čulík
26. 4. 2002 Spor o Abraháma - co Židy, křesťany a muslimy rozděluje a co je spojuje Stanislav  Heczko
26. 4. 2002 Bezdomovectví v zrcadle Všeobecné deklarace lidských práv Jaroslav  Jirušek
22. 4. 2002 Reflex versus větrné mlýny Tomáš  Pecina
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová
2. 4. 2002 Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Tomáše Peciny pravomocné Tomáš  Pecina