8. 10. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Antiglobalizační demonstrace, Praha, 27. září 2000, foto: BL, Luboš Wišniewski jr.
8. 10. 2002

mediální analýza

S velkým zájmem jsem si přečetla články Viktora Pioreckého "V Praze vypukla válka" ale "republiku si rozvracet nedáme", Pražské války a rozvracení republiky, II a následné reakce, které vyvolal. Shodou okolností jsem se totiž stejným tématem (mediální obraz zasedání MMF a SB v Praze) zabývala ve své magisterské práci, již jsem obhájila letos v červnu (obor Teorie a filosofie komunikace na FHS ZČU v Plzni).

Protože z bouřlivé diskuse je zřejmé, že zmíněné téma čtenáře Britských listů zajímá, dovoluji si jim nabídnout závěry, ke kterým jsem došla. Vzhledem k rozsahu (celkem 122 stran) se ji však neodvažuji nabídnout BL jako běžný článek. K dispozici zvídavým čtenářům je 78 stran práce kromě příloh ve formátu PDF (308 kb).

Téma mediální konstrukce reality jsem nahlížela z užšího hlediska než pan Piorecký, mediální obraz zasedání MMF a SB jsem totiž nepodrobovala komparaci s jinou událostí a zaměřila jsem se pouze na zpravodajské formáty. Naopak širší záběr měla má práce ve smyslu výběru analyzovaných médií (čtyři české nejvýznamnější deníky po dobu jednoho měsíce).

Abych předešla případným zbytečným útokům a nedorozuměním, dovoluji si upozornit, že se považuji za liberála. Nedomnívám se však, že základní pravicové hodnoty lze redukovat na princip volného trhu, jak se nám již několik let pokoušejí různí čeští "liberálové" namluvit. Věřím, že demokratická společnost stojí a padá nejen se soukromým vlastnictvím, ale i s důslednou ochranou lidských práv a svobod, otevřenou politickou diskusí, která se neomezuje pouze na politické strany, a v neposlední řadě i s existencí nezávislých a objektivních médií.

8. 10. 2002
Komunisté, nám vždy říkali, že chtějí vytvořit zcela nového člověka, dnes dvanáct let po listopadu mám pocit, že jejich experiment byl velmi úspěšný. Rád bych se zamyslel nad problémem totalitní diktatury a lidské osobnosti, nad tím, jak hluboce byla komunismem zasažena psychika jednotlivce.

Totalitní systém nepotřeboval osobnosti, čili samostatně myslící a jednající bytosti, ale jen poslušnou masu. Nic nebylo za komunismu tak trestné jako odlišnost nejen v myšlení, ale vlastně v čemkoliv. I jiný účes, třeba dlouhé vlasy u mužů, mohly být trestným činem, proto všichni chovanci totalitní společnosti působili tak zoufale stejně. Lidem byla vnucena jistá pravidla hry, která většina společnosti přijala. Tato pravidla se stala programy v osobnosti každého člověka, říká se jim kognitivní skripta. Podle nich pak člověk jedná a ony pomáhají ovládat stres. Komunismus zmizel v propadlišti dějin, programy ale zůstaly.

8. 10. 2002

Zmíníte-li se ve Španělsku, že jste z České republiky či Česka, často narazíte na nechápavý pohled,píše nám autor ze Španělska. Vyřknete-li v takové souvislosti " Praha", společník s úlevou zvolá " ach, ano, Československo". Slováci jsou na tom ještě hůře: Španělé někdy o jejich zemi nevědí vůbec, a když už, tak si ji pletou se Slovinskem.

V tomto směru však nastal zásadní obrat. Jednou z hlavních zpráv, která plnila stránky novin během minulého týdne, je rozhodnutí koncernu Volkswagen přesunout část výroby SEATu do Bratislavy. V této souvislosti se ovšem psalo i o historii, zeměpisné poloze a poměrech na Slovensku a věřím, že díky souvislostem si již Španělé budou Slovensko pamatovat.

Zpráva vyvolala ohromný rozruch, protože v sobě skrývá hrozbu nezaměstnanosti, pokles hrubého národního důchodu, snížení prestiže značky, na které si Španělé zakládají, a jiné nepříjemnosti. Ostatně politické špičky jak španělské, tak zejména katalánské, vyvinuly značné úsilí, aby vedení Volkswagenu od záměru odvrátily. Na jednání s vedením Volkswagenu se vydal osobně šéf katalánské autonomie, Jordi Pujol, doprovázen minitrem průmyslu. Nedosáhli však vůbec ničeho.

Z příběhu, který se nás zdánlivě netýká, vyplývají dvě důležitá poučení. Především to, že vlády se jakkoli mohou nadýmat pýchou na svou moc a třeba se i stavět na uši, ale o podstatných věcech v oblasti národního hospodářství nakonec stejně rozhodnou nadnárodní monopoly. Specielně pro nás vyplývá z katalánského vývoje mrazivé varování: až zjistí světové automobilky, že stejně dobře, jako my, ale podstatně levněji bude pro ně auta vyrábět někdo jiný, od nás odejdou. Výrazná orientace našeho průmyslu na výrobu automobilů se tak v budoucnu může stát problémem.

Poznámka JČ: V podobné situaci se octla britská firma na výrobů elektrických nástrojů Black and Decker, která byla nucena pod tlakem levného dovozu z Dálného východu propustit 950 zaměstnanců a která se nyní pokouší zachránit se přesunutím části svého provozu do České republiky, viz zde.

8. 10. 2002

Projekt nového vládního tajného spojení vláda schválila s tím, že o jeho finančním zabezpečení rozhodne spolu s dokončením návrhu zákona o státním rozpočtu pro rok 2003.

Ministr vnitra Stanislav Gross požadoval 25 milionů korun z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa. Ministři toto rozhodnutí odložili.

Peníze chtěl ministr použít na vypracování projektu a zkušební provoz nové sítě. Veškeré náklady na vybudování zcela nového tajného spojení vládních a ústavních činitelů, které zůstává v provozu i po výpadku veřejné komunikační sítě, však budou mnohem vyšší.

Ukazuje se, že privatizace Českého Telecomu s sebou nenese pouze příjmy, ale také výdaje. Vládní komunikace pro necelé dvě stovky účastníků není z těch nejdůležitějších. To, co zamává s příjmy státu budou náklady na krizové hlasové a datové spojení všech státních institucí a jejich klíčových zaměstnanců a pracovišť...

7. 10. 2002
Organizácia Greenpeace sa stala neblaho preslávenou svojimi radikálnymi aktivitami, pre ktoré ju nejedni kritici označujú až takmer za "zelených teroristov". Tentoraz ale treba uznať, že bratislavská pobočka týchto ekologistov zapracovala dobre. Odhalili veľký škandál s predajom jedovatých detských hračiek, kde minimálne v jednom prípade, firmy Dráčik s.r.o., priam bije do očí lživosť obrany jej majiteľa, ktorý "samozrejme" o ničom nevedel. Pritom táto spoločnosť nekonala podobne po prvý raz. Rozhýbu sa štátne orgány konečne ku energickému zásahu ?
8. 10. 2002

Profesor Jiří Zlatuška, rektor o kterém se také mluví (nejčastěji v souvislosti s odsuzovaným i vzývaným školným na vysokých školách) a několik jeho podřízených informatiků si touží změřit své síly s novým vrchním ředitelem sekce SIPVZ MŠMT, Zdeňkem Svobodou (který stejně "za nic nemůže", neb je v pořadí několikátým, i když posledním šéfem tohoto nevděčného projektu. Jeho předchůdce nemilosrdně smetly mediální vlny zájmu o projekt, do kterého se mělo v průběhu lety nainvestovat několik miliard). Téma je to opravdu hořlavé - INDOŠ, navíc vtipně prokombinované s pořádáním Invexu. Přímý přenos pomocí webkamer portálu Atlas, mediální účast podtržena místem pořádání - konferenčním sálem ombudsmanovy kanceláře v Brně. Bude snad prezidentský kandidát pískat tento mač? Být placen za PR, plesám... Co víc si přát?

Snad jen u diskutujících míru objektivity "větší než malou", méně ideologie "trhu vzdělání" "bez přívlastků" a na druhé straně důslednost v uplatňování oné opravdové svobody informačních zdrojů - důsledný boj proti tmářům na ministerstvu školství, kteří by chtěli nejraději celý internet proměnit na soustavu intranetů, přehrazených firewally, od kterých by JEN ONI měli "roota".

Termín konání konference o portálu INDOŠ: středa 9. října 2002 od 13 hodin, Kancelář veřejného ochránce práv, Brno.

7. 10. 2002
Německý aktivista za lidská práva Thomas von der Osten-Sacken cestuje do Iráku od roku 1991, kdy tam procoval v rámci humanitárního projektu osm měsíců. V roce 1992 založil Von der Osten-Sacken v iráckém Kurdistánu pomocnou a advokátní organizaci jménem Wadi. Německý aktivista tráví každý rok v iráckém Kurdistánu několik měsíců, kde organizace Wadi založila první útulek pro ženy v tísni a pomáhá také při vězeňské reformě. Izraelský list Haaretz s ním hovořil o poměrech v Iráku:
8. 10. 2002
David Blunkett, kontroverzní, autoritářský britský ministr vnitra, který proslul po 11. září zejména svými - posléze neúspěšnými - snahami poskytnout britské policii a dalším státním institucím rozsáhlé pravomoci pro monitorování osobních údajů, elektronické pošty a užívání internetu, publikoval v pondělí 7. září text v deníku Times, jimž oznamuje drastické změny v britském azylovém zákoně (Nationality, Immigration and Asylum Bill). (Podrobnosti v angličtině viz zde.)

Blunkett oznámil, že britská vláda přijme - zejména vůči českým žadatelům o azyl a osobám z jiných středoevropských a východoevropských zemí - zaprvé tento krok:

Deset zemí, které se mají v roce 2004 stát členem Evropské unie, bude Velká Británie od nynějška považovat - bez ohledu, co se v nich děje - za země bezpečné. Jde o politováníhodný precedens. Dosud se o žadatelích o azyl rozhodovalo individuálně, na základě osobního svědectví a osobních důkazů, nikoliv na základě generalizujícího tvrzení o obecném stavu lidských práv v určité zemi.

Mezi tyto země, poznamenává deník Times, patří i Polsko a Česká republika. Jen v červenci roku 2002 bylo předloženo v Británii 850 žádostí o azyl z České republiky (jedna žádost většinou znamená celou rodinu). Podle zpráv mezinárodních lidskoprávních organizací (např. Amnesty International) má Česká republika i nadále vážný problém, neboť není schopna před násilnými útoky a před strachem z nich uchránit svou romskou menšinu.

Britské vládní úřady odmítají poskytovat azyl žadatelům z České republiky, přestože se tito žadatelé stávají v ČR terčem hrubého násilí. Při rozhodování o udělování azylu sice britské imigrační tribunály mnohdy přiznávají, že žadatelé z ČR dokázali rasistický útlak , jemuž byli v ČR vystaveni, případně četná fyzická zranění (která viděl u bezbranných osob i redaktor Britských listů), avšak že "rasistický útlak v ČR nedosahuje takové intenzity, aby to opravňovalo české žadatele k získání azylu v Británii". Toto odmítnutí (které je pak mnohokrát zkoumáno v odvolacích řízeních, a v některých případech bývá zrušeno) pak tragicky interpretuje česká většinová společnost, že prý "ani Británie nebere žádosti o azyl českých Romů vážně, takže jsou bezpodstatné". Británie je často však zcela vážně bere, avšak britská vláda odmítá českým Romům pomáhat čistě z ekonomického a politického sobectví.

8. 10. 2002
Vzhledem k aktivitám, jež se připravují v rámci protestů proti zasedání NATO v Praze v listopadu 2002 se na jejich konání chystají i Občanské právní hlídky. Protože se ve sdělovacích prostředcích začínají objevovat srovnání se zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové Banky v září 2000 v Praze, dovolují si OPH informovat o summitu NATO z pohledu standardní činnosti organizace na ochranu lidských práv a sumarizovat předcházející období.

Paralely některých institucí i části veřejnosti z protesty proti MMF a Světové bance OPH nesdílí. Nepovažují za užitečné vyvolávat vášně a nepřiměřeně zveličovat obavy veřejnosti. Podle našich informací lze maximálně počítat s dvěma až třemi tisíci demonstrantů. Příjezd tisícových davů ze zahraničí nelze očekávat. Podle právního koordinátora OPH Jiřího Kopala je důvodem pro tento odhad zejména menší obliba protestů proti vojenským organizacím oproti ekonomickým i obava z postupu české policie. Navíc novým trendem ve vyjadřování nesouhlasu s politikou některých mezinárodních organizací se stávají solidární akce pořádané rozdrobeně v jednotlivých státech. Ke snížení počtu účastníků by měl přispět i kontroverzní záměr nepouštět případné zahraniční účastníky přes hranice. V souvislosti s touto otázkou budou OPH apelovat na dodržení právního postupu a mezinárodních závazků v oblasti lidských práv ze strany cizinecké policie. Tyto závazky vyžadují individuální postup u každé osoby, který by neměl směřovat k arbitrárnímu odepření vstupu libovolně vybraným skupinám a tím odejmutí shromažďovacího práva a svobody projevu zaručenými na celoevropské úrovni Evropskou úmluvou o lidských právech. Při splnění nastaveného trendu by mohla účast klesnout na pouhých několik stovek protestujících. Odhady policie o padesátitisícových davech v září roku 2000 se rovněž nepotvrdili, konečný počet deseti až dvanácti tisíc demonstrantů byl přesně v intencích odhadu zástupců OPH.

Toto je tisková zpráva OPH

7. 10. 2002
Ukazuje se, že klíčovým faktorem při americkém úsilí získat podporu Ruska a Francie pro vojenský zásah proti Iráku je podle zjištění reportérů týdeníku Observer ropa. Bushova vláda, která má těsné styky s globálním ropným průmyslem , se snaží získat přístup k obrovským iráckým rezervám ropy, druhým největším po Saúdské Arábii. Avšak Francie a Rusko, země, která mají právo veta v Radě bezpečnosti OSN, mají ropné kontrakty z Bagdádem v hodnotě mnoha miliard dolarů a obávají se, že by o ně přišly ve prospěch Washingtonu, pokud by Spojené státy svrhly Saddáma Husajna. (Podrobnosti v angličtině jsou zde).
4. 10. 2002
Oficiální vysvětlení, proč chtějí Američané vést válku proti Iráku, bylo vždycky nesmyslné: spojitosti, které vytvářel George Bush mezi Irákem a organizací al Qaeda, se vždycky zdály umělé a vykonstruované. Bylo těžko uvěřit, že by byli ochotni inteligentní lidé v Bushově vládě zahájit válku na základě tak chabých důkazů. Teď začíná být konečné jasné, že v této válce vůbec nejde o Irák, nejde o zbraně hromadného ničení, ani o Saddáma ani o rezoluce OSN, argumentuje Jay Bookman, zástupce šéfredaktora časopisu Atlanta Journal-Constitution, a pokračuje:

Pokud k této válce skutečně dojde, jejím účelem je potvrdit oficiální vznik Spojených států jako plnoprávného globálního impéria, které si přisvojilo samo jedinou světovou odpovědnost a pravomoc jako planetární policista. Tato válka bude vyvrcholením plánu, který se realizuje už déle než deset let, a plní ho ti, kteří jsou přesvědčeni, že Spojené státy musejí využít příležitosti k tomu, jak dosáhnout globální nadvlády, i když to znamená stát se oněmi "americkými imperialisty", kteroužto nálepku nám vždycky dávali naši nepřátelé.

Jakmile vám tohle začne být jednou jasné, vyřeší se i veškerá jiná tajemství. Například, proč se americká vláda vůbec nezabývá strategií, jak z Iráku po svržení Saddáma Husajna odejít?

(Zde je v angličtině oficiální manifest Bushovy vlády ze 17. září Strategie bezpečnosti státu pro USA, jímž se zabývá tento článek.)

7. 10. 2002

Konstatovala to minulý týden zveřejněná vědecká zpráva. (POdrobnosti v angličtině viz zde.) Avšak určitý druh starších žen možná kouření před rakovinou chrání. Vědci zjistili, že ženy po přechodu, které od 18 let svého života tloustnou a které začaly kouřit až po svém prvním těhotenství, jsou ohroženy jen padesátiprocentním rizikem rakoviny, ve srovnání s nekuřáky.

Z toho vyplývá, že léta dospívání, kdy dívčí prsa teprve rostou, jsou pro ženy obdobím maximální zranitelnosti. Toxické látky jako tabák vážně ohrožují mladé, teprve rostoucí tkáně. Avšak o kouření je také známo, že blokuje vliv hormonu oestrogenu, který podporuje vznik rakoviny prsu. Tloustnutí je spojováno se zvýšenou produkcí oestrogenu a u starších žen převažuje ochranný vliv tabáku v případě rakoviny prsu nad jeho zápornými vlastnostmi.

Studie byla provedena mezi 2000 ženami v Kanadě. Výsledky byly publikovány v časopise Lancet.

7. 10. 2002
Nová nevládní organizace bude po vládě požadovat důsledné dodržování jejích závazků v oblasti lidských práv.

Programy na ochranu dětských a ženských práv, stejně jako na ochranu základních práv občanů při zásazích policie, které působily pod hlavičkou nevládní právní organizace Ekologický právní servis se rozhodly působit v České republice samostatně. Založení nevládní organizace "Liga lidských práv" [1] je logickým vyústěním již tříletého působení lidskoprávních programů v rámci spíše environmentálně orientované právní nevládní organizace. Program Poradny pro ženy v tísni vznikl v roce 1999, program Občanských právních hlídek a Centra pro právní pomoc dětem pak v roce 2000. Ekologický právní servis umožnil lidskoprávním programům nerušený vývoj bez ohrožování jejich transparence a objektivního hodnocení situace lidských práv na základě práce na konkrétních případech porušování lidských práv v ČR a právní interpretace problémů nedodržování mezinárodních závazků v této oblasti. Podle vyjádření Jiřího Kopala, který je jedním z iniciátorů Ligy, bylo působení v rámci EPS z historických a společenských důvodů jedinou cestou k umožnění působení nezávislé organizace na ochranu lidských práv v České republice.

Již od počátku svého působení klade podle něj Liga lidských práv důraz na důsledné šetření konkrétních případů porušování lidských práv, zejména vzhledem k přetrvávajícím problémům zneužívání dětí, domácího násilí, špatného zacházení policie se sociálně slabšími skupinami a zástupci romské komunity, absence nezávislých kontrolních a vyšetřovacích mechanismů pro činnost policie a netransparentního šetření případů rasových útoků proti Romům. Podle vyjádření Kopala považuje Liga přetrvávající situaci liknavého a netransparentního vyšetřování rasistických útoků proti Romům a případy porušování jejich tělesné integrity přímo ze strany policie (včetně případů úmrtí na policejní stanici) a způsob šetření těchto případů státními orgány za alarmující. Tato nepříjemná situace v České republice může i nadále směřovat k úspěšným žádostem romských spoluobčanů o azyl v zahraničí. Liga hodlá apelovat na nezbytné legislativní změny v těchto oblastech a na důsledné dodržování našich mezinárodních závazků z úmluv o lidských právech, zejména na základě respektování doporučení mezinárodních institucí [2].

1. 10. 2002
Občanské sdružení Britské listy (OSBL) děkuje sponzorům, kteří na nás ani v tomto složitém období nezanevřeli a i nadále poskytovali prostředky na udržení chodu Britských listů.

Budeme vděční za každý drobný příspěvek, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

Všichni spolupracovníci Britských listů pracují pro časopis bezplatně; dotují časopis podstatným pracovním popř. i finančním nasazením z vlastní kapsy.

V rámci plnění slibu, že o stavu hospodaření Vás budeme pravidelně informovat, předkládáme přehled o hospodaření OSBL za září 2002.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2002 Donald Rumsfeld osobně vyjednával se Saddámem Husajnem   
8. 10. 2002 Byla mezinárodní humanitární pomoc zpolitizována?   
8. 10. 2002 Američané se už osm let snaží zabránit řešení irácké krize   
8. 10. 2002 David Blunkett, stalinský ministr vnitra, zavádí v Británii razantní protiazylová opatření   
8. 10. 2002 Česká média v průběhu zasedání MMF/SB 2000 nebyla nestranná Eva  Kunzová
8. 10. 2002 Občanské právní hlídky budou monitorovat dodržování lidských práv při zasedání NATO   
7. 10. 2002 Irák: Je to peklo: pohřbívají tam lidi zaživa pod asfalt   
7. 10. 2002 Liga lidských práv začíná oficiálně působit v České republice   
7. 10. 2002 U dívek pod dvacet, které kouří, se zvyšuje riziko rakoviny prsu o 70 procent   
7. 10. 2002 Afghánistán: rok po zahájení války   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 10. 2002 Američané se už osm let snaží zabránit řešení irácké krize   
7. 10. 2002 Klíčovým faktorem při jednání Rady bezpečnosti o Iráku je ropa   
7. 10. 2002 Afghánistán: rok po zahájení války   
7. 10. 2002 Irák: Je to peklo: pohřbívají tam lidi zaživa pod asfalt   
4. 10. 2002 Válka v Iráku: Cílem je globální nadvláda USA   
3. 10. 2002 Bush: "Jdeme do války jen tehdy, je-li to nutné v zájmu bezpečnosti a spravedlnosti"   
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
1. 10. 2002 Západní protiválečné hnutí ignoruje Saddámovy zločiny   
1. 10. 2002 V demokracii jsou pokojné demonstrace projevem síly těch, kteří nemají na své straně parlamentní většinu   
1. 10. 2002 Saddám musí být svržen   

Hana Marvanová, zvýšení daní a vládní "krize" RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Opoziční smlouva o pozice Štěpán  Kotrba
19. 9. 2002 Poklad na Stříbrném jezeře, aneb otázka cti Jaroslav  Pour
19. 9. 2002 Marvanová: Poslušnost nebo padáka? Roman  Kočí
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
16. 9. 2002 Proč jedná Hana Marvanová ve prospěch KSČM? Jan  Čulík

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

Školství RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul