Skupina Anonymous a Operace odplata

12. 12. 2010

Týdeník Observer přináší v nedělí rozsáhlou reportáž o "kybernetické válce" na obranu serveru Wikileaks. Z pasáže o Operation Payback, Operace odplata, vyjímáme:

K původním útokům proti švýcarské bance PostFinance bylo zapotřebí podle jednoho zdroje ze skupiny Anonymous asi 200 počítačů. Během jediného dne se hackerům podařilo získat tisíce dalších stoupenců. Na středečních útocích proti serverům Visa a Mastercard se podílelo přibližně 3000 počítačů.

Vedení skupiny Anonymous začalo distribuovat software umožňující, aby se k Operaci Odplata připojil kdokoliv, kdo má počítač. Toto software si dosud stáhlo ve Spojených státech 9000 osob, 3000 osob v Británii, dále následuje Německo, Holandsko, Kanada, Francie, Španělsko, Polsko, Rusko a Austrálie. Ve všech těchto zemích si útočný software stáhlo více než 1000 osob.

Významnou zkouškou moci Operace Payback jsou útoky proti serverům firmy Amazon.com, které jsou obrovské. Odhaduje se, že k úspěšnému útoku proti serverům Amazon.com je zapotřebí cca 30 000 - 40 000 počítačů. AKtivisté jsou přesvědčeni, že tolik počítačů dají dohromady. Pokud by se jim podařilo firmu Amazon.com sejmout, přijde zřejmě v předvánoční nákupní sezóně o miliony dolarů.

Dosud však bylo cílem útoků spíš zaznamenat protest než destabilizovat firmy finančně. Útočníci ochromují veřejné internetové strány firem, nikoliv jejich vnitropodnikovou infrastrukturu.

Minulý týden byly krátce mimo provoz internetové stránky všech amerických senátorů. Americká vláda považuje útoky za hrozbu "samému základu globální ekonomiky". Není jasné, jak se situace bude dál vyvíjet, ale podle týdeníku Observer je pravděpodobné, že velké korporace přijdou o podstatné finanční částky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010