Hackeři jsou problémem pro Facebook a Twitter

9. 12. 2010

Na internetu vznikla hackerská kampaň a firmy Facebook a Twitter nevědí, co si počít, píše deník New York Times.

Ve středu začali anonymní hackeři útočit na firmy, které poškodily Wikileaks. Cílem hackerských útoků se zejména staly úvěrové společnosti MasterCard, Visa a internetová banka Paypal, které odřízly server Wikileaks od svých dárců. Hackeři se snaží ochromit komerční služby těchto firem.

Hackeři se organizují na Facebooku a na Twitteru. To zatáhlo tyto velké firmy do boje a vytvořilo to pro ně složitou situaci.

Jak Facebooku, tak Twitteru, a zejména Twitteru se v posledních letech dostalo chvály, že zůstávají otevřené svobodě projevu. Vlády, které se snaží omezovat volný prou informací, nejsou schopny cenzurovat lidi, kteří se sdružují prostřednictvím těchto sociálních sítí

Zároveń však mají firmy Facebook i Twitter komerční aspirace a musejí být schopny fungovat i jako platformy pro jiné komerční podniky. Je pro ně podstatným oříškem, jak řesit politicky emocionálně napjaté situace, jako v případě Wikileaks.

Clay Shirky z New York University poukazuje na to, že i když je internet novým veřejným prostorem, ve skutečnosti je to podnikatelský prostor, který jen toleruje veřejné projevy.

Marcia Hoffman, právnička z Electronic Frontier Foundation, konstatovala: "Všichni uživatelé internetu, kterým jde o svobodu projevu, anebo chtějí šířit kontroverzní či nepopulární informace, musejí být znepokojeni, že internetoví prostředníci jim nemusejí dovolit tyto informace šířit."

Dodala: "Vaše svoboda projevu je jen tak velká jako nejslabší internetový prostředník."

Problém se zhmotnil ve středu, kdy organizace, která si říká Operace odplata, zveřejňovala celý den instrukce na Facebooku a na Twitteru, na které firmy je třeba zaútočit. Publikovala také úspěšné výsledky hackerských akcí.

Avšak Facebook zrušil jednu z těchto stránek s tím, že to porušuje podmínky užívání. Uživatelé si šli stěžovat na Twitter.

Mluvčí Facebooku vydal prohlášení, že firma netoleruje pornografii, zastrašování, hate speech a hrozby násilím a že "zasáhne proti obsahu, o němž zjistíme, že podporuje protizákonné akce".

Hlavní bezpečnostní činitel Facevooku Joe Sullivan, řešil v rozhovoru poskytnutém ve středu dopoledne přítomnost Wikileaks na Facebooku. Uvedl, že Facebook neobdržel žádnou oficiální žádost, aby zrušil stránky na Facebooku, týkající se organizace Wikileaks. Facebook se však rozhodl zrušit stránky Operace odplata.

Twitter dovolil Operaci odplata fungovat skoro po celou středu. Její účet však byl zrušen ve středu večer, když skupina zveřejnila link na soubor, obsahující tisíce čísel úvěrových karet. Twitter se k tomu odmítl vyjádřit.

Twitter je ve velmi obtížné situaci, protože jeho zakladatelé se pyšní tím, že Twitter je svobodomyslný a napomáhá politickým protestům a svobodě projevu. Twitter otevřeně využívá dobré vůle, která vyplývá z této role.

Konto Wikileaks na Twitteru zůstává aktivní a je hlavním kanálem Wikileaks pro kontakty se stoupenci a s médii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 9.12. 2010