"Operace odplata" ochromila servery firmy MasterCard, švýcarské poštovní banky a švédské prokuratury

8. 12. 2010

Servery mezinárodní úvěrové karty MasterCard a švédské prokuratury jsou mezi obětmi eskalující technologické války týkající se Wikileaks, cenzury a údajného politického nátlaku.

Terčem koordinovaných útoků internetových aktivistů, stoupenců serveru Wikileaks a jeho zakladatele Juliana Assangeho, který je v Británii ve vazbě, se staly servery švédského právníka, který zastupuje dvě ženy, údajné oběti Assangova "znásilnění". Ochromeny byly také komerční a politické servery.

Švédská prokuratura potvrdila, že se její stránky staly od včerejšího večera terčem útoků a od středy dopoledne byl po většinu doby ochromen server firmy Mastercard, která se rozhodla přestat přijímat finanční dary pro Wikileaks.

Během útoku, nazvaného Operation Payback, Operace odplata, zaútočili onlinoví aktivisté na finanční služby podniku MasterCard a ochromili její finanční operace. Server www.mastercard.com je nefunkční od středy dopoledne, od cca 10.30.

Firma Mastercard tvrdila, že útok neohrozil její schopnost zpracovávat finanční platby, avšak jedna společnost, která v součinnosti s Mastercard platby zpracovává, sdělila BBC, že tato služba byla zcela vyřazena z provozu. Podnik MasterCard to posléze potvrdil.

Ve středu večer vydala firma MasterCard prohlášení, že se snaží "obnovit normální provoz". Firma dodala: "Je důležité si uvědmit, že do našich systému nikdo nepronikl a držitelé našich karet mohou i nadále jich po celém světě používat."

Firma MasterCard oznámila v pondělí, že přestane zpracovávat finanční dary serveru Wikileaks. Tvrdila, že Wikileaks se údajně podílí na "trestné činnosti".

V pondělí nařídila firma Visa podniku DataCell, malé IT firmě, která pomáhá serverům Wikileaks zpracovávat dárcovské platby, aby suspendovala veškeré své transakce - a to nejen transakce ve prospěch Wikileaks.

DataCell je malá islandská firma, která zpracovává finanční transakce z úvěrových karet, včetně karet Visa a MasterCard. Firma DataCell oznámila, že okamžitě zahájí "právní kroky", a varovala, že "mocný duopol" úvěrových karet Visa a MasterCard může znamenat "ukončení podnikání s úvěrovými kartami po celém světě".

Andreas Fink, generální ředitel firmy DataCell, konstatoval v prohlášení: "Zmrazit všechny platby na týden, to je jedna věc, ale odmítat od nynějška všechny dárcovské platby, to znamená dárcovství zcela znemožnit. To zjevně činí obrovské finanční škody serveru Wikileaks a zdá se to být jediným cílem této akce.

Netýká se to značky Visa, toto je politika a podnik Visa by se do politiky neměl plést.

Zákazníci firmy Visa se na nás obracejí v obrovských počtech, že chtějí učinit Wikileaks finanční dar a že jsou rozhořčeni, že jim to podnik Visa neumožňuje. Je zjevné, že podnik Visa je pod politickým tlakem a má za úkol nás zlikvidovat."

Firma Paypal, která také začala odmítat platby pro Wikileaks a také se stala terčem hackerských útoků, ve středu tvrdila, že dostala dopis od amerického ministerstva zahraničí, že činnost Wikileaks je "ilegální". Paypal to posléze odvolal, když se americké ministerstvo zahraničí vyjádřilo, že žádný takový dopis neposlalo. Výroky šéfa podniku Paypal však zřejmě povedou ke kritice, že Paypal škodí serveru Wikileaks z politických důvodů.

Operace Paypack, která se charakterizuje jako "anonymní, decentralizované hnutí, které bojuje proti cenzuře a zneužívání zákonů o autorských právech" má zřejmě styky s vlivným internetovým serverem 4Chan. Její aktivisté argumentují, že kroky amerických podniků "rychle směřují k světu, kde nebudeme moci říkat, co si myslíme, a nebudeme moci vyjadřovat své názory a myšlenky."

Prohlášení zdůrazňuje: "To nemůžeme připustit. Proto je naším úmyslem zjistit, kdo je odpovědný za tento selhávající pokus o cenzuru. Proto využijeme svých zdrojů k tomu, abychom, zvýšili povědomí lidí o těchto skutečnostech, budeme útočit proti těm, kdo cenzurují, a podporovat ty, kdo pomáhají vést náš svět ke svobodě a demokracii."

Deník New York Times hovořil s aktivistou skupiny Anonymous Greggem Houshem, který informoval o tom, že útoky provádí asi 1500 aktivistů přítomných na různých fórech a chatroomech. Jde prý o aktivisty z celého světa. Považují Assangeho za "politického vězně". Potřebují zmobilizovat 5000 aktivistů na to, aby zlikvidovali server Paypal. Aktivisté chtějí také destabilizovat firmu MasterCard tím, že šíří podezření, že čísla úvěrových karet MasterCard už nejsou bezpečná.

V pondělí se stala terčem hackerských útoků švýcarská poštovní banka PostFinance, poté, co uzavřela jedno Assangovo bankovní konto. Její služby jsou od té doby vážně ochromeny.

Terčem útoků se také opakovaně stala internetová banka Paypal. Její interní blog byl vyřazen z provozu na dobu delší než dvě hodiny, avšak stránky zpracovávající platby dosud nespadly.

V úterý došlo také ke kybernetickým útokům ne servery EveryDNS.net, které zrušily spolupráci s Wilileaks 3. prosince, na servery amerického senátora Joea Libermana, který otevřeně kritizuje WikiLeaks, a Sarah Palinové, která se vyjádřila, že by se s Assangem mělo zacházet jako s teroristou.

Claes Bergstrom právník zastupující dvě "znásilněné" ženy ve Švédsku potvrdil, že i jeho server byl ochromen, stejně jako server právníka zastupujícího ve Švédsku Assangeho.

Reportér Channel Four News uvedl, že internetoví aktivisté mezi sebou šíří nyní software, který umožňuje hromadné hackerské útoky.

Britské televizní zpravodajství Channel Four News citovalo mluvčího serverů Wikileaks, že internetové útoky nemají s Wikileaks nic společného, je to prý prostě reakce veřejnosti na poslední události. Mluvčí serveru Wikileaks také informoval, že veřejnost posílá Wikileaks velké množství finančních prostředků.

Britský deník Guardian připomíná, že hackerské útoky DDoS jsou protizákonné.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 8.12. 2010