2600 Magazine odsuzuje útoky způsobující odepření služeb

11. 12. 2010

Tisková zpráva 2600 Magazine

2600 Magazine, čtvrtletník pro hackerskou komunitu publikovaný od roku 1984, se vyslovuje proti četným mediálním zprávám o tom, že za příval útoků na řadu korporací podnikajících v oblasti elektronického obchodování (v souvislosti s probíhající kontroverzí kolem WikiLeaks) nesou zodpovědnost hackeři.

V posledních dnech probíhaly za účelem odepření služeb útoky proti společnostem PayPal, Amazon, Visa, Mastercard a dalším korporacím nebo entitám, jak o tom široce informují mainstreamová média. Každý z těchto terčů předtím podnikl nějakou akci proti whistleblowerské webové stránce WikiLeaks a jejím příznivcům. Přestože uvnitř hackerské komunity existuje velká sympatie pro to, co WikiLeaks podniká, tento typ aktivity není o nic lepší než brutální taktika, proti které bojujeme.

Tyto útoky, kromě toho že jsou bláhovým úsilím, jež toho mnoho nedosáhne, je neuvěřitelně jednoduché rozpoutat a nevyžadují žádné technické hackerské dovednosti. Zatímco psát takové programy vyžaduje značný stupeň vynalézavosti a znalosti slabých míst systémů zajišťujících bezpečnost, neznamená to, že kdokoliv, kdo jich používá, disponuje stejnou úrovní odbornosti, ani nutně nevěříme lidem, kteří tvrdí, že tohle dělají pro blaho hackerské komunity.

To co výše jmenované korporace provedly WikiLeaks je neomluvitelné a představuje jiný typ útoku způsobujícího odepření služeb, takový, jenž má za cíl eliminovat organizaci, jednotlivce, nebo myšlenku. Shledáváme nepochopitelným, že s pomocí těch samých služeb lze snadno věnovat dary skupinám šířícím nenávist všeho druhu a všem typům usvědčených zločinců, a přesto jaksi webová stránka publikující uniklé informace - která nikdy nebyla obviněna či usvědčena ze zločinu - je považována za nepřijatelnou. Jsme přesvědčeni, že není na společnostech provozujících kreditní karty nebo na bankách, aby posuzovaly něčí morálku nebo potenciální úroveň hrozby, nemluvě o těch, kdo následují dlouhou tradici žurnalistů a zastánců svobody slova po celém světě.

Útok na WikiLeaks nesmí být zastíněn nedávnými útoky způsobujícími odepření služeb a nepochybně nesmí být připuštěno, aby ty naposledy zmíněné byly spojovány s hackerskou komunitou. To přímo nahrává těm, kdo si nás přejí zobrazovat jako hrozbu, pošlapat svobodu slova a uvalit na Internet veškeré typy omezení, nemluvě o faktu, že přesně tytéž typy útoků mohou být použity proti "nám" jako proti "jim". (Je zajímavé, že před pouhým týdnem byli "hackeři" obviněni z útoků způsobujících odepření služeb na samotnou stránku WikiLeaks. Také tehdy byla tato taktika neefektivní.)

Ale co je nejdůležitější, tyto útoky odpoutávají pozornost od toho, co se děje kolem WikiLeaks. Tento boj se netýká bandy lidí útočících na webové stránky, ačkoliv právě ta teď plní titulky. WikiLeaks dozajista nepomůže, pokud bude spojena s takovýmito nedomyšlenými a křupanskými aktivitami o nic víc, než to pomáhá hackerské komunitě. Z toho, co jsme za posledních 24 hodin slyšeli, je tohle názor sdílený velkou částí z nás. Spojením našich hlasů, vyslovením se proti tomuto typu akcí, opravováním každého mediálního vysvětlení, které vidíme a slyšíme, jež spojuje hackery s těmito útoky, získáme dobrou šanci vzdělat veřejnost, spíše než podnítit její strach a podezření.

Je mnoho pozitivních kroků, jež mohou lidé - uvnitř hackerské komunity i mimo ni - podniknout na podporu WikiLeaks a aby napomohli šíření informací. Bojkoty společností pokoušejících se zrušit WikiLeaks mohou být velmi účinné a nezískají jim žádné sympatie, jako to naneštěstí dělají nynější útoky na jejich webové stránky. Vytváření mirrorů WikiLeaks je další vynikající metoda, jak udržet svobodnou výměnu informací. Komunikovat s přáteli, rodinou, třídou, v zaměstnání atd. není jen způsob, jak nechat slovo znít, ale také to napomůže zlepšení vašich dovedností při obhajobě toho, čemu věříte. Snahami umlčet oponenta toho nikdy nedosáhnete. To nikdy nebyl a nikdy by neměl být způsob, jak se hackeři vypořádávají s nějakým problémem.

2600 Magazine publikoval zprávy, výukové programy a komentáře hackerské komunity, o hackerské komunitě a pro hackerskou komunitu od roku 1984. V roce 2000 jsme byli obviněni společností Motion Picture Association of America za připojení k webové stránce obsahující zdrojový kód umožňující strojům pracujícím na platformě Linux přehrávat DVD, a tak jsme se stali prvním zkušebním případem zákona Digital Millennium Copyright Act. Podobným způsobem podporujeme WikiLeaks připojením na jejich existující stránku prostřednictvím wikileaks.2600.com. Již jsme tuto adresu dvakrát přesměrovali, když byly stránky WikiLeaks umlčeny, a budeme v tom pokračovat, abychom zajistili, že tento link bude vždy vést tam, kde budou stránky WikiLeaks. Doufáme, že lidé budou tento link využívat a podporovat WikiLeaks jakoukoliv metodou, která je publikována na jejich stránce.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010