Čína používá tvrdých policejních zásahů proti aktivistům před udělením Nobelovy ceny míru Liuovi

10. 12. 2010

Před páteční ceremonií, kdy má být udělena uvězněnému čínskému spisovateli Liu Xiaobovi Nobelova cena míru, zahájily čínské úřady dosud nejintenzivnější sérii zásahů proti aktivistům a disidentům za několik posledních let.

Možná až stovky lidí jsou drženy v domácím vězení, byly odříznuty jejich komunikace, byli donuceni opustit hlavní město, anebo jim bylo zakázáno cestovat do zahraničí. Takové policejní akce jsou v Číně časté před významnými politickými událostmi, avšak tentokrát jsou zvlášť intenzivní. Podle odhadů Amnesty International bylo postiženo více než 250 osob.

Peking zuří, že Nobelův výbor rozhodl udělit cenu spisovateli Liu, který byl odsouzen na 11 let do vězení za to, že se stal autorem Charty 08, která požaduje demokratické reformy. V domácím vězení je i Liuova manželka Liu Xia.

Na ceremonii v Oslo bude v pátek symbolicky prázdná židle.

"Liu Xiaobo nebyl odsouzen za své výroky," konstatovala mlvčí čínského ministerstva zahraničí Jiang Yu. "Liu psal a vydával na internetu podvratné články, organizoval a přesvědčoval druhé, aby je podepsali, chtěl svrhnout čínský politický a sociální systém. Byl to čin, který ohrožoval společnost." Zaútočila na rezoluci amerického Kongresu, požadující Liuovo propuštění, jako "zasahování do čínských vnitřních záležitostí".

Celá řada novinových článků v Číně znovu útočila na rozhodnutí udělit Nobelovi cenu tomuto 54letému spisovateli. Oficiální tisková kancelář Xinhua napsala ve čtvrtek v anglickém komentáři, že udělena cena vyvolala "nové kolo útoků na Čínu".

Čína vyvinula podstatný diplomatický nátlak na jiné země. Varovala diplomaty v Oslu, že budou trpět "následky", pokud se účastní ceremonie, a 18 dalších zemí pozvání na ceremonii odmítlo. Amnesty International uvedla, že Čína vyvíjí nátlak na čínskou komunitu žijící v Norsku, aby se účastnila protestů proti udělení Nobelovy cenu Liuovi.

Avšak čínští i zahraniční aktivisté poukázali na to, že vládní útlak byl kontraproduktivní.

"Veřejné hysterické scény čínské vlády vyvolaly ještě větší kritickou pozornost vůči tomu, co se děje v Číně, a je ironické, že tím zvýraznily význam toho, co říká Liu - že je třeba respektovat lidská práva," uvedla generální tajemnice Amnesty International ve svém prohlášení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 10.12. 2010